Kratki film, amaterski video rad - pokretne slike Umetnost

Kratki filmovi i video radovi koje smo sami pravili. Ovo je nas umetnicki izraz ili - nas reporterski duh. Zanrovski smo neopredeljeni, i nesputani.

Kad instaliramo Korel ili Fotošop iz svakog od nas iskoči mali Endi Vorhol i prepadne sve ukućane likvifaj filterom ili razvlačenjem slova po širini ili visini. Isto tako, kad se dočepamo digitalne kamere, jedan mali Kusturica ili Pazolini se pojavi niodkuda.

Ovde nam možete pokazati svoje radove, bilo da su bez pretenzija, bilo da su umetnički, bilo da su više informativnog karaktera, dakle reportaže.

Danas je padala kiša na Karaburmi. : )

galeksic

Site Admin

Video prilog o kineskim baoding kuglama

Amaterski video rad ne isključuje niti podrazumeva umetnički zanos. Može biti tenciozan, a može biti pretenciozan, kao što može biti namenski, a ne mora, naravno.

Mali video rad o kineskim baoding kuglama u temi "Baodin, meridijan, gvozdene, kineske kugle za meditaciju" je neka vrsta reportaže, mali multimedijalni prilog o susretu jednog balkanca sa nečim nepoznatim, sa dve metalne, niklovane lopte.

I kao što se može videti, količina sadržanih informacija i umetnički domet koji je dosegnut, nisu na nivou koji može da izmami aplauz. Ali, auditorijumu to niko nije ni obećao.

Kada pravite nešto, imajte u vidu da auditorijum ima svoje predubedjenje, ima svoje stereotipe, ima svoje zablude, a vi kao potencijalni autori imate dva zadatka. Prvi je da imate viziju šta želite da uradite. I drugi zadatak je da uložite trud, ukoliko nemate sreće da svoju viziju materijalizujete sa par poteza, ili sa par klikova mišem.

Dok projektujete svoju viziju, morate uzeti u obzir da je vaš suparnik isti taj auditorijum, zatim da je bitka koju vodite bitka protiv predubedjenja, stereotipa i zabluda, što znači da morate imati strategiju kojom ćete gledaocima koji čine vašu ciljnu grupu pokazati respekt dok se poigravate njihovim živcima.

Oni će svakako pokazati otpor, pa i rezignaciju, ali oni to vole, priznali to ili ne. Ono što ne treba nikad da radite je da se poigravate njihovom inteligencijom. Ukoliko kodirate svoju poruku, to naročito morate imati u vidu.

Medjutim, ipak na prvom mestu, ne sme da vam bude žao truda. Kada je ovaj video završen, ispostavilo se da mu nedostaje muzička podloga, recimo. I eto šta se desilo - posle pola sata, sat ili par sati nastao je i jedan audio zapis: "Blue silence, plava tisina".

galeksic

Site Admin

Kvinslend, Australija, Džeof Čarters

Ovo nije moj video, a čisto sumnjam da ću uskoro uspeti da napravim ovakav jedan. Našao sam ga na Vimeo sajtu, autor je Džeof Čarters (Geoff Charters) i čini ga serija snimaka iz Kvinslenda, Australija.

Kvalitet video priloga koji se inače prikazuju na Internetu se se degradira da bi mogao da dopre do onih kojima je namenjen. U zadnjih nekoliko meseci je nekoliko većih sajtova omogućilo postavljanje HD videa, koji predstavljaju pomak napred u ovom smislu. Naime, prosečna brzina konekcije prosečnog konzumenta Interneta na tom divljem, ali bogatom Zapadu već neko vreme meri megabitima u sekundi, ako se ne varam.

Ovo je jedan jako lep primer videa visoke definicije. Prosto zato što je autor umetničkim kvalitetom opravdao nametnuti tehnički kvalitet - prilog je veliki, zahtevan. Verovatno ćete primetiti da mu treba neko vreme da se učita i verovatno ćete primetiti da zastajkuje. U tom slučaju budite strpljivi i sačekajte da se završi, a onda kliknite na REPLY i drugi put kada ga gledate trebalo bi da ide glatko.

galeksic

Site Admin