Kako pronaci slike - nadji mi sliku na image search! Računari

Pretrazivaci su evoluirali i pretraga postaje ono o cemu smo sanjali, a nekad i vise od toga - sada mozete pronaci kopije slika i modifikovane slike.

Moram da priznam da sam fasciniran, pa i preplašen mogućnostima pretraživača slika koji se pojavio. Takodje priznajem da se ne sećam ni jednog koji je ovo ovako dobro radio. U pitanju je pretraživač Tinaj (tineye) kanadske firme Idée i nalazi se na adresi http://tineye.com/

Za pretraživač sam čuo ovde kod nas na Inter CAFFEu, u poruci u kojoj ga je pomenuo froment.

Googlarium - hajde nadji mi ako mozes!...
www.inter-caffe.com/lista-396-2.html#p9462

Koncept je, makar na prvi pogled, megalomanski. Korisnik pokaže sliku, a pretraživač je analizira i uzvrati rezultatima medju kojima su kopije slike, zatim slike nastale obradom te slike i radovi gde je u izradi korišćena ta slika.

Projekat sličan ovome je po meni engleski Mažestik, www.majestic12.co.uk ali on funkcioniše slično kao "Seti et hom" - poštovaoci i simpatizeri su pozvani da "doniraju" svoj procesor i protok tako što će instalirati na svoj računar aplikaciju koja će pomoći da se rezultati indeksiranja obrade i pošalju centralnom serveru. Mislim da Mažestik ne može da pretražuje slike, pominjem ga samo zato što je i on sebi dao jako veliki zadatak - korisnik može da bira algoritam po kome će se pretraživanje odvijati.

Kod Tinaja pretraga je vrlo jednostavna i imate samo dve mogućnosti - možete podići tj. uploadovati svoju sliku ili samo navesti adresu slike koja je online. Ali kao laik sam iznenadjen time što je je neko uspeo da indeksira 701 milion slika i da omogući pretragu ove vrste.

http://tineye.com/images/tineye_logo_big.png

Tako da vam nema spasa i ne možete se više folirati tako opušteno kao do sada. Sada polako sve isplivava na površinu i sve slike koje ste ikada igde koristili mogu ovakvom proverom, ovakvim jednim trivijalnim procesom biti pronadjene kao rezultat pretrage.

Ja sam jedna od prvih žrtava, ako vam je za utehu. Ukucao sam kao pretragu jednu sliku koju sam koristio, sliku sa naslovne strane www.inter.rs iz članka o prečićšćavanju vode:

http://lh5.google.com/image/intercaffe/ResjTIsxH6I/AAAAAAAAAEE/a13385GxGHM/s288/preciscavanje-vode.jpg

Pretraga je trajala uobičajeno kratko, kao i sve pretrage, medjutim rezultat je stravičan. Tinaj je "ukebao" "moju" sliku na još dva sajta:

www.leafyapartments.co.za
www.borsodklima.hu/parasito-paratlanito.html

Nema ništa tajno što neće biti javno.

Ne mogu da se setim da sam ikada dok radim, sliku koju nadjem i odlučim da upotrebim, koristio takvu kakva jeste. Ne možda toliko iz razloga da je modifikujem kako bih zavarao trag, već zato što mi je nelagodno - neko je uložio napor, iskustvo i znanje i napravio to. Tako sam i ovu sliku doradio do nivoa koji mi je potreban i do trenutka kada sam osetio da sam ja tu po mom mišljenju uneo nešto dodatno u nju - možda malo, možda mnogo, ali svakako neki neophodan minimum po mom ličnom kriterijumu.

I ako me osećaj ne vara, na sajtu iz Zaira je korišćena ta moja slika koju sam "napravio", a na madjarskom sajtu je dizajner koristio za rad istu sliku koju sam i ja koristio. Koliko vidim, original nije medju rezultatima, ali nemam ideju gde sam našao original i pitanje je da li se trenutno može naći na internetu.

Stranicu sa rezultatima pretrage vam ne mogu pokazati iz razloga što je ovaj pretraživač trenutno u privatnoj beta fazi. Njegovo korišćenje je omogućeno samo registrovanim članovima, a da bi neko postao registrovan mora da bude - pozvan.

Nije u praksi toliko komplikovano, proces se svodi na to da odete na stranu http://tineye.com/request_invite i popunjavanjem obrasca zatražite pozivnicu. Nakon toga vam pozivnica verovatno stiže u roku od par sati i možete se logovati i pretraživati.

Svako ko ne uspe da dobije pozivnicu sa Tinaja, nek mi se obrati privatnom porukom i ja ću javiti svoje korisničko ime i lozinku za Tinaj. Koristićemo moj nalog zajednički dok ne dobijem mogućnost da delim pozivnice za učlanjivanje.


Na ovom mestu bih iskoristio priliku da podsetim i pojasnim. Imamo dve slične teme, ali ovu izdvajamo zbog svoje posebnosti.

Googlarium - hajde nadji mi ako mozes!...
Tema namenjena konkretnim pretraživačkim zahvatima i eventualno korisnim savetima vezanim za pretraživanje inače.
www.inter-caffe.com/lista-396.html

Na vrh mi jezika... Kako se zove pesma?
Kao što samo ime kaže, traženje tekstova, pesama, izvodjača i o iskustvima pretraživanja.
www.inter-caffe.com/lista-845.html

Takodje, ako želite da pokažete svoje slike i imate svoju galeriju, možete nam se pridružiti na sajtu www.odlican.com a posetite ponekad i http://media.publikacija.com/ - to je naš agencijski media server (agencija Specihost Networks).

galeksic

Site Admin