Baodin, meridijan, gvozdene, kineske kugle za meditaciju Životni stil

Gvozdene, metalne kugle precnika oko 40mm poreklom iz Kine. Namena - vezba, meditacija, otklanjanje stresa, masaza i/ili rehabilitacija sake i ruke.

U pitanju su dve metalne kugle od gvoždja, prečnika od 30 pa čak do 100 milimetara, najčešće od 30 do 50. Potiču iz Kine, iz grada Baoding, provincija Hebei, a nastale su negde za vreme dinastije Ming (1368 – 1644). Važe za jedno od "tri blaga" Baodinga.

Najčešće ih nazivaju Baoding kugle ili kineske kugle zdravlja, ali u upotrebi je jako puno imena: kugle za meditaciju, gvozdene kugle, lotus kugle, jin jang kugle, stres kugle, refleks kugle, zvonke kugle, čudesne kugle, Baiči (vredne kugle), Baodjan ču (kugle zdravlja).

Prave se od više vrsta materijala, ali je gvoždje uobičajeno. One od žada su svakako najvrednije, ali i najredje - uglavnom se mogu videti u muzejima. Mogu biti izradjene od komada kamena, ili pomenutog žada, a mogu biti i metalni odlivak. Ukoliko su odlivak, onda su najčešće niklovane, i šuplje, i u sebi sadrže po jednu kuglicu i vrlo prijatno zvono koje se oglašava tokom vežbanja.

Mogu da koštaju od jednog do petnaestak američkih dolara, a u Beogradu, u "kineskim" prodavnicama mogu se naći za par stotina dinara.

Ove koje se vide su moje. Koštale su 200 dinara. Prečnik jedne je 54 milimetara, a druge 53 milimetra. Zvona iz njih se, rekao bih, razlikuju za par tonova ili možda čak za oktavu. Video koji vidite iznad je naravno moj, a muzika koja se čuje ispod je "Blue silence", čuvenog kompozitora Gorana Aleksića.

Kineske kugle za meditaciju - dejstva i svojstva

Kao što imaju mnogo imena, tako im i namena nije precizno definisana, već se navodi mnogo toga, ali najčešće da se koriste kao pomagalo prilikom meditacije, zatim kao terapeutsko sredstvo prilikom rehabilitacije šake i prstiju, za otklanjanje stresa, a takodje se praktikovanje opisuje i kao akupresura. Kineska džingluo teorija tvrdi da ovakva masaža nervnih završetaka na šaci povoljno utiče na nervni sistem, krvni pritisak, jetru, otklanja osećaj zabrinutosti, kao i da pomaže u borbi protiv raznih bolesti u starijem dobu.

Na ovom mestu želim da vas podsetim da ja nisam lekar, već administrator sajta. Ovo gde smo, je forum, a ne ordinacija. Stoga sve što sam napisao uzmite sa rezervom i preuzmite na sebe odgovornost. Cilj moje poruke je da vam prenesem jednu lepu priču satkanu od što je moguće više činjenica, a ne da vam ulijem lažnu nadu, niti da vas uputim gde da je tražite.

A ukoliko se snabdete parom ovih gvozdenih loptica, morate biti i obazrivi, jer ako vam jedna ili obe padnu na nogu, to može biti jako bolno, a nije nemoguće i da se manje ili više ozbiljno povredite. Nemojte praktikovati ovu vežbu iznad skupocenih, lomljivih predmeta. Možda vam sve ovo zvuči naivno ili smešno, ali ako napravite grešku setićete se mog upozorenja i razjasniće vam se šta želim reći.

Preporučuje se da vežbanje počnete sa manjim kuglama prečnika oko 30 milimetara. Potom, vremenom, prelazite na veće. Vežba se praktikuje sa dve kugle, ali spretniji koriste i više istovremeno.

-

Ponekad, iz neznanja, bivaju pogrešno povezivane sa drugim jednim kuglicama koje služe za čulnu stimulaciju. To su Benva kuglice, burmanske kuglice, gejša kuglice ili, na "našem" govornom području, jednostavno - japanske kuglice. Molim vas da ih, ako uzmete učešće u temi, i ne pominjete. Jer nema razloga, tema su Baodin kugle i slične, a ne bilo koje kugle.

Linkovi

http://en.wikipedia.org/wiki/Baoding_Balls
http://www.ionet.net/~tslade/chinball.htm
http://www.youtube.com/results?search_query=baoding
http://www.geocities.com/tijeloum/baduan/baoding.htm
http://www.baodingballs.com/baoding_ball_techniques.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Baoding
http://www.gloriamagazin.com/157/dom/

galeksic

Site Admin

Svojevrsna higijena duha

Ako znate sta radite, onda mozete da pravite i male otklone u odabiru kugli. Sreca je kada se desi ljubav na prvi pogled, no ako ste malo zahtevniji, mozete ih birati tek nakon krace elaboracije. Iako glas razuma kaze da su metalne najpodesnije, nemojte zanemariti intuitivan dozivljaj. Kako u svemu postoj fidbek, zastanite na tren pre konacne odluke i ako vam se autenticne kineske kuglice bas i ne dopadaju, ili ne prija hladnoca metala na dlanu, iritira frekvenca zvuka - tragajte dalje.

Vazna stavka, osim gradivnog materijala samih kuglica, je njihov dijametar. Za pocetak najpodesnije je da odgovaraju dijametru zamisljenog kruga koji formira palace i kaziprst, potom da budu adekvatne tezine, a ni boju nemojte zanemariti, jer ce vam to olaksati manipulaciju i uciniti je prijatnijom.

Vezbanje zapocinjete tako sto cete rotirati kuglice na vasem dlanu u smeru kazaljke na casovniku i obrnuto. Nastojte da odrzavate ravnotezu tako sto cete ciniti isti broj rotacija u oba smera. Kuglice pokrecite lagano suptilno. Ovo je radnja gde brzina nije smisao. Pokreti treba da se odvijaju bez nervoze i ubrzanja, prosto neka se kuglice prelivaju po zamisljenoj putanji, a da se pri tome ne doticu. Bolno zuljanje i trenja zvuk (narocito ako rabite metalne) sigurno nece doprineti osecaju spokoja.

Da biste postigli dovoljnu spretnost prstiju (a cilj je da se kugle doticu i pomeraju prstima) pokusajte vezbati tako sto cete saku dorzalnom stranom poloziti na ravnu podlogu u visini struka, s tim da polozaj cele ruke treba da je u blagoj fleksiji. Pokrecite kugle lagano i pratite njihovo kretanje - uocite kako jedna kugla oslobadja prostor drugoj, koncentrisite se na tacke dodira prateci njihovo kretanje.

Palac i kaziprst imaju vodecu ulogu, a vremenom kada ovladate manipulacijom bice ukljucene i palmarne zone. Pokreti treba da su odmereni a kontakt kratkotrajan.

Da biste videli efekte vezbanje mora da ima kontinuitet, ritam i odredjeno vremensko trajanje. Kao i u svemu, na pocetku je neophodna disciplina (prirodno je da vam se javi otpor), pa stoga krenite sa svakodnevnim petominutnim vezbanjem (obe ruke). Nemojte nasumicno produzavati vreme bar na pocetku. Spontanost u cinu jeste vazna, ali ona treba da proistekne iz dobre tehnike i posvecenosti da bi dala osecaj blazenog mira.

Po zavrsetku perete ruke pod mlazom hladne vode i to tako sto cete prstima jedne ruke prolaziti sa gornje strane druge ruke izmedju prstiju i obratno, a potom ih samo blagim tapkanjem isfrotirajte. Dakako, i kugle zahtevaju da ih pazljivo tretirate, cistite i adekvatno odlazete do sledece upotrebe.

http://i.imgur.com/G0L8CCb.jpg

Zapamtite ovo nije zongliranje zarad kratkotrajnog ushicenja. Odnosite se sa postovanjem prema svojim rukama da biste zauzvrat osim gipkosti dobili mirne, precizne i lekovite ruke. Ispitajte vase potrebe, budite kreativni u realizaciji sopstvenih mogucnosti. Ja vezbam u rukavicama ;) a vecini ce ovladavanje manipulacijom kuglicama sigurno pomoci kada su uzrujani.

Kratak "iskorak" iz realnog zbivanja deluje kao eliksir u stanjima ekscitativne mentalne aktivnosti. Ova tehnika je samo ciljana i svescu vodjena svrsishodna aktivnost, ali nije nista strano bilo kome od nas. Kada vam je hladno ili kada ste uznemireni, svi trljate dlan o dlan ili pak “lomite” prste, zar ne? Osvestite svoje pokrete i ucinite da i manje prijatna stanja rade u vasu korist, pa umesto da "krseci" ruke traumirate hrskavicavo tkivo (u zargonu pucketanje zglobova) uzmite kuglice i igrajuci se dostignite brz smiraj i gracilnu virtuoznost ruku.

majra 

Site Admin