Organizacija - organizovanje i planiranje vremena i resursa Posao

Licni organajzeri, planeri, podsetnici, poslovni i personalni alati za upravljanje zadacima i profesionalni alati - bitka sa vremenom i protiv haosa.

Na ovaj problem se može gledati najmanje sa dva aspekta, ali se u svakom slučaju svaki napor svodi na jedno isto, a to je bitka protiv inercije. Poplava informacija kojima je danas čovek zasut je naškodila spontanosti, tojest vrednovanju spontanosti.

Spontanost i opuštenost u dva različita vremena predstavljaju očigledno četiri različita pojma - u vremenu nas iz šezdeset i neke koji za zakletvu Titu spevasmo stih je opuštenost ipak nešto pozitivnije i primerenije nego danas u vremenu SMSa, emaila, guglanja. Sve te stvari kojima danas slobodno raspolažu mase su toliko moćne da bi se komotno mogle proglasiti za oružje, uz minimum verbalnih akrobacija i izvesnu količinu slobodnog vremena.

Ali nije nam to cilj, i nisu to ona dva aspekta, već se radi o tome da oluja informacija kroz koju prolazimo nosi sa sobom i kišu dogadjanja koja nas pogadjaju ili nas mimoilaze - stvari se dešavaju brzo i sve brže.

Taj jedan aspekt je onaj Smorivojev, lični, individualni, koji govori više o kvalitetu i odabiru stvari koje primamo u svoj život.

Smorivoje: Na isto mesto se možete vratiti ponovo, ali u prošlo vreme - ne, ono je zauvek potrošeno. Život je jedan veliki levak u koji sipamo vreme koje imamo evo sada na raspolaganju. Uobličimo ga svojom voljom i puštamo da ode u nepovrat.

Gube ga ništavilom oni koji čekaju i traže, a oni koji imaju i daju, oni postaju nešto, i odjek njihovog vremena čujemo iz te posude dole, kao svedočanstvo neponovljivosti.

Da li ste primetili da mediji koje pratite mnogo više škode od UV zračenja kog se bojite?

Ako nema razloga da lupamo glavom u zid, zašto bi smo se bavili stvarima i ljudima koji su čisti paraziti? Pantljičare koje ne bi postojale kada bi svima bile čiste ruke. Neophodno je optimizovati proces življenja, ako očekujemo da životno iskustvo bude pozitivno i / ili plodno. U protivnom, sve je u redu.

Očigledno da i pored dobre volje, priča na ovu temu može postati obična hula.

Drugi aspekt je onaj praktični i samim tim mnogo povoljniji za diskusiju i razmenu iskustava. Naizgled, nema ništa uzbudljivo u programiranju dogadjaja i vremena, vodjenju dnevnika, planiranju aktivnosti i beleženju rodjendana i jubileja. To deluje kao jedan dosadan proces, ali to nekada može biti jedini način da se preživi, da život ne prodje mimo nas.

Postoji puno alata kojima je namena bitka protiv haosa - Google kalendar, pokojni Lotus organajzer, masa onlajn i oflajn task menadžera, a takodje svaki mobilni telefon poseduje sličnu funkcionalnost. Medjutim, skoro da ne postoje šanse probati svaki od njih, jer to na kraju krajeva podrazumeva upravo silan utrošak vremena koje zapravo želimo da uštedimo. Pogrešna odluka i navikavanje na opciju koja je nepotpuna, zatim odvikavanje i navikavanje na drugu, nosi sobom kako velike gubitke tako i nervozu - koji je smisao organizovanja i optimizacije ako je taj proces samom sebi cilj?

Pomenimo za početak, i ukratko radi ilustracije, par rešenja koja kasnije možemo i detaljno opisivati.

Google kalendar

www.google.com/calendar je možda najmoćniji alat ove vrste danas, zato što nudi možda najpotpuniji skup funkcionalnosti, plus mogućnosti koje će prosečnom, haosom uneredjenom čoveku tek zatrebati. Moguće je deljenje zajedničkih kalendara, pristup putem mobilnih uredjaja, SMS notifikacija i tako dalje. Iako je verovatno najpotpuniji - nije potpun. Google kalendar trenutno ne radi ono za šta nije ni predvidjen - upravljanje zadacima. Ne možete u njega uneti task, tojest zadatak i čekirati ga kao "done", tojest "uradjen" kad ga završite.

Postoji trač, nagadjanje koje kaže da Google ne želi da ulazi na to "tržište", jer bi uneo veliki poremećaj svojim besplatnim rešenjima. Drugi vele da Google nije toliko dušebrižan, i da je razlog čista "proza" - ukoliko bi usavršio svoj kalendar, to bi ga koštalo bendvita i serverskih resursa mnogo više nego je spreman da troši.

http://www.google.com/nonprofits/images/calendar-preview.gif

Remember the milk, Seti se mleka

www.rememberthemilk.com je servis koji su pokrenuli par australijanaca, entuzijasta. Jako je atraktivan po mnogo čemu, kako zbog toga kako je osmišljen interfejs i koliko je vedrine uneto, tako i po mogućnostima, jer praktično oni pokušavaju da rade na svemu što mogu da naslute da korisnici žele ili da će im zatrebati.

http://blog-static.rememberthemilk.com/img/logo.png

Možete kreirati zadatke, taskove, koji će se ponavljati u intervalima koje odredite, možete svom profilu pristupiti preko mobilnog aparata, kroz druge aplikacije, pa čak i iz Gmail vebmaila - postoji plugin za Fajerfoks koji listu zadataka sa Remember the milk, "uglavi" sa desne strane, pored liste email poruka.

Ako ste pedantni, u vaš život možete ovim alatima uneti puno harmonije, lišiti sebe trzavica i situacija da morate da pravdate neopravdljivo.

http://2.static.rememberthemilk.com/img/services/gmail/ss_maildetails.png

galeksic

Site Admin