Pluton u Jarcu 2008 – 2023, tranzit Plutona kroz Jarca Životni stil

Pluton - predstavnik smrti zavrsetaka i slomova, kao preduslova za nove pocetke. Jarac ukorenjen u materijalnom podrazumeva prakticni prilaz zivotu.

Iako je Pluton mala planeta, zapravo se sada klasifikuje kao «patuljasta planeta», u Astrologiji se ceni kao izuzetno delotvorna. Pluton je predstavnik smrti, završetaka i slomova u našem životu, kao preduslova za transformacije i nove početke. Pluton nas suočava sa ultimativnom realnosti života i, vodeći nas šamanističkim manirom, uništava sve što našoj duši stoji na putu ka krajnjem cilju.

Pluton u Jarcu 2008 – 2023

Prolazak Plutona kroz Zodijački znak sa sobom donosi prinudnu fascinaciju osnovnom temom tog znaka. Pluton bezobzirno iznosi na videlo «mrak» koji leži u jezgru arhetipa znaka i, rušeći stari poredak, zahteva ponovno stvaranje iz pepela starog. Kao ptica Feniks, sa kojom se povezuje, Pluton neprestano umire da bi regenerisao i počeo iznova.

Pluton je kroz Stralca putovao od 1995. godine, noseći sa sobom ratove između religije (Pluton) i ideologije (Strelac), kao i «ratove kultura», uslovljavajući time i rastuću podelu između grupa koje misle različito (sve arhetipi Strelca). Strelac upravlja medijima i zabavom, i formiranje novog imperativa tabloidnog novinarstvu se desilo od kada je Pluton ušao u Strelca, zajedno sa internetom kao rasadnikom novog i velikog «tržišta ogovaranja». Strelac sa sobom nosi neumoran optimizam; upravljan od strane Jupitera i njegovom ekspanzivnom potrebom za rastom, Pluton u Strelcu je svedočio rastu cena nektretnina i naizgled beskrajnom procvatu berze. Pod Plutonsko - Strelačkim uticajem se dešavaju «Nova ekonomija dot kom ere», i eksplozivni rast prodaje kuća za odmor.

Periodi slomova su tipični za tranzite Plutona, kada strukture, koje nam više nisu od koristi, bivaju razgrađene da bi time bio stvoren prostor za nove oblike koji su korisniji za našu duhovnu evoluciju. Volim da o ovim periodima razmišljam kao o «korekcijama kursa», čime naši vodiči ili bogovi svedoče da su potrebne određene promene. Ako uspemo da razumemo ovaj proces i ostvarimo mogućnost da mu se sa poverenjem prepustimo, to može biti vreme revitalizujuće transformacije i osnaživanja. Ako se opiremo ovom procesu i očajnički držimo prošlosti, to može biti vreme obeleženo tragedijama i bolom.

Jarac je ukorenjen u materijalnom svetu

Jarac je znak graditelja, postignuća. Jarac je ukorenjen u materijalnom svetu i razume da život na zemlji zahteva praktični prilaz stvarima. Takođe, tu je i poriv za uspehom, poriv da se popne na najviše planine, kao što to čini koza koja je simbol Jarca. Jarcu je značajan samo rezultat i dovršenje onoga šta čini. Jarac ima sposobnos snažnog fokusiranja. Njegov vladar, Saturn, ceni disciplinu i autoritet, tako da Jarac izrazito uvažava upravljačke strukture i stabilnost moralnog sistema. Ipak, Saturn karakteriše i tendencija ka pesimizmu i pomanjkanju humora, premda se svi elementi ličnosti žrtvuju za postizanje cilja. Takodje, tu je i tendencija da se materijalne stvari cene više nego pojave iz emocionalne ili spiritualne ravni, tako da nedostatak balansa izmedju tih ravni može uzrokovati da se osoba/društvo i nakon postignutog cilja oseća mizerno.

http://lh5.ggpht.com/galeksic/SMPldU5MZyI/AAAAAAAABD8/Cj65rkClSRM/s800/pluto%20in%20capricorn.png
Slika carlboudreau.blogspot.com

Pluton - dosadašnji tranziti

Kada Pluton bude tranzitirao Jarcem možemo očekivati transformaciju svih stvari kojima upravlja taj znak: religijske institucije, državne i političke strukture, način na koji sahranjujemo mrtve ili vodimo računa o starim ljudima, tehnike gradnje i građevine, način na koji upravljamo privatnom svojinom.

Revolucija Plutona oko Sunca traje 244 godine, a njegova eliptična putanja uslovljava nejednako zadržavanje u znacima Zodijaka: 12 godina je u Škorpiji, 26 godina u Raku, 19 godina u Lavu... U Jarcu će biti do 2024. godine, što govori da su naše Jarčevske tvorevine zrele za transformaciju. Industrija (Jarac) u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju, postala je glavni izvor ugljenične emisije koja preti opstanku života na Zemlji. Katolička crkva (Jarac), potresana «seks skandalima», bori se za opstanak. Osnovni metodi poslovanja (Jarac) nepovratno su promenjeni globalizacijom politike i ekonomije.

Pluton je prvi put ušao u Jarca 25. januara 2008. godine, ali se retrogradno kretao u Strelca sve do 14. juna. Tada je ponovo krenuo direktno ka Jarcu i konačno će u njega ući 26. novembra, 2008. i tu ostati do 21. januara 2024. godine. Šesnaest godina, Pluton će biti angažovan u procesu rušenja i ponovne izgradnje građevina na kojima zasnivamo naša, do sada uspešna, iskustva u materijalnom svetu.

Putovanje planeta kroz zodijačke znake prati prirodna evolucija, tako da svaki sledeći znak nudi potpuno drugačije iskustvo u odnosu na prethodni. U Strelcu, Pluton je bio naglašeno ekspanzivan i optimističan, intenzivirajući religiozni zanos (kvaliteti Strelca). U Jarcu, Pluton traga za razumevanjem i učvršćivanjem i teži da izgradi čvrste društvene strukture, rušeći i nepovratno menjajući one postojeće.

Zadnji put, Pluton je tranzitirao Jarcem od novembra 1762. do decembra 1778. godine. Premda Pluton transformiše političke i ekonomske realnosti našeg sveta, njegov tadašnji ulazak u Jarca je označio kraj Sedmogodišnjeg rata u kome je Francuska predala Kanadu Britaniji, dok se širom Evrope i kolonija osećala politička nestabilnost, te se u tom periodu desila rekonfiguracija mnogih svetskih nacija. Katarina Velika je stupila na presto nakon ubistva njenog muža (verovatno njenom rukom), zaratila protiv Otomanskog carstva i zaposela velike površine turske teritorije. Tokom ovog perioda se desila i prva podela Poljske između Rusija, Pruska i Austrija. Britanija je predala Kubu Španiji u zamenu za Floridu. Britanski parlament je usvojio odluke koje su rezultirale pobunom i Američkom revolucijom.

Revolucionarno raspoloženje u Francuskoj, Engleskoj i Rusiji, vezano za Pluton u Vodoliji, generisano je opsesivnom idejom (Pluton) slobode i jednakosti (Vodolija) koja je, opet, proistekla iz reakcije na rušenje i rekonfiguraciju svetskih nacija (Jarac), koja je sledila kolonijalnu ekspanziju (Strelac). Prethodnom prolasku Plutona kroz Jarca, između 1516. i 1533., prethodilo je prvobitno istraživanje Novog sveta, čime su kasnije kolinijalne ideje dobile na snazi. Kada su se prvi istraživači vratili na evropske dvorove, pod uticajem Plutona u Jarcu, te su zemlje počele zaposedati Novi svet i stvarati kolonije potčinjene evropskim vladarima. Porast anti-katoličkog raspoloženja koje je donelo buđenje Protestantizma pod Plutonom u Strelcu, omogućilo je Martinu Luteru da svoj revolt formalizuje 1517. godine, pod Plutonom u Jarcu, stvarajući novu, Luteransku crkvu.

Mada je Pluton ušao u Jarca prvi put u Januaru 2008. godine, retrogradno se kretao poslednjim stepenima Strelca do juna 2008. kada se bavio završnim čišćenjem u okviru «Strelačkih pitanja»: religije, filozofije, putovanja, ideologije, novinarstva, optimizma i opšte ekspanzije. Tokom 2008. godine, Pluton je prividno statičan, krećući se, u ovom periodu, manje od tri stepena - od 1. stepena Jarca unazad do 28. stepena Strelca. Zbog tako dugog zadržavanja u uskom segmentu Zodijaka, njegov je uticaj mnogo jači, a time transformacija intenzivnija. Ovo naročito osećaju oni koji imaju planete na zadnjim stepenima promenljivih znakova (Devica, Ribe, Strelac, Blizanci) ili na prvim stepenima kardinalnih znakova (Jarac, Rak, Ovan, Vaga).

Pluton inicira završetke i nove početke, primoravajući nas da se posvetimo aktivnosti naše rekonstrukcije od unutra ka spolja. Ovu godinu karakteriše borba između intenzivnog optimizam Plutona u Strelcu sa neophodnošću realizma Plutona u Jarcu, kao uvertira za period kada će stvarni ekonomski problemi pogoditi naša domaćinstva.

Nastupajući tranziti

Kada Pluton napokon stabilno uđe u prve stepene Jarca, u decembru 2008. godine, mi ćemo početi da zaista osećamo posledice njegovog uticaja. Ovo će pratiti i predsednički izbori u SAD. Pluton insistira na fokusiranju i intenzivira kako rušenje tako i regeneraciju. Građevine koje naš svet drže funkcionalnim: crkve, vlade, zgrade (sve su one pod upravom Jarca), ali i mostovi i tuneli, i sva infrastruktura pod kojom mi živimo, naročito u gradskim područjima, verovatno će iskusiti znatne slomove za vreme tranzita Plutona Jarcem. Mesta podzemnog transport, pod upravom boga podzemlja (Pluton), mogu postati bojno polje, premda Pluton često donosi sukob ili smrt u oblastima znaka kroz koji prolazi (kao što je to učinio i 11. septembra, tokom prolaza kroz Strelca, kada je vazdušni saobraćaj postao uzročnik smrti i totalne transformacije sveta).

http://www.nubiantime.com/400px-Pluto-and-charon-artists-impression.jpg
Umetnička impresija, sajt Nubiantime.com

Tokom prolaska Plutona, vidimo ekstremnost i kompulzivnost u oblastima života povezanim sa znakom kroz koji Pluton tranzitira, a vezano za one koje se povezuju sa Jarcem (vlade i vladine zgrade), za očekivati su pokušaji, u celom svetu, učvršćivanja opšte vlasti i minimiziranja individualnih sloboda.

Pluton se bavi pitanjima moći: na ličnom nivou kao lično potvrđivanje, a na opštem nivou kao potvrda struktura koje upravljaju celokupnim čovečanstvom. Kada Uran uđe u Ovna (2010.- 2011.) klatno će se pomeriti ka ličnim slobodama, a kada Uran bude napravio Kvadrat sa Plutonom u Jarcu (2012.-2013.) desiće se značajne kulturne, socijalne i političke pobune koje će nadalje transformisati upravljačke i političke strukture.

Plutonski uticaj će se osetiti znatno šire nego što su to vlade i države. Jarac, takođe, upravlja pitanjima starosti i završetka života, pa bi prolazak Plutona kroz Jarca mogao promeniti način na koji generalno posmatramo proces smrti i umiranja, uključujući i način odlaganja tela nakon smrti.

Često, prolaz Plutona kroz jedan znak predstavlja reakciju na njegov prolazak kroz prethodni znak, i u Jarcu može predstavljati reakciju praktičnog i materijalističkog Jarca na ideološki idealiazam Plutona u Strelcu. Ipak, preterani pragmatizam može odvesti u negativnost i depresiju (Jarac). Jarac se povezuje i sa imperativom postignuća i može biti nemilosrdan u nastojanju da se popne na vrh, tako da ćemo biti svedoci povećane opsesije (Pluton) lidera za uspehom, čime će se razbijati određeni segmenti društva.

Uvek postoje i drugačiji efekti Plutonskih ciklusa, tako da ćemo u Jarcu verovatno videti i povećanje stabilnosti, praktičniji prilaz ekonomiji i poslovanju u odnosu na onaj koji smo imali pod uticajem Strelca. Snižavanje honorara vodećim menadžerima pokazuje da firme postaju svesnije osnovnih postulata Jarca, nasuprot onim vezanim za Strelca. Jarac je bazno praktičan i pre svega nagrađuje konkretne i objektivne rezultate. Mada će Pluton u Jarcu izneti na videlo mnoge tajne (Pluton) vlasti i ostalih političkih entiteta (Jarac), fokus će dominantno biti na efikasnosti, veštini i uspešnom izvršavanju zadataka, pre nego na zamajavanju građana i propagandi koju je pratila «Strelačka era».

Nastupajući tranzit donosi Veliko unapredjenje (?)

Ne znam za vas, ali meni sve ovo zvuči kao veliko unapređenje i ja ga željno iščekujem.

Gornji tekst predstavlja prevod originalnog teksta sa Astrodajnamiks sajta, koji se nalazi na adresi www.astrodynamics.net/Articles/Pluto-in-Capricorn.htm

Nadam se da će vam ova kratka studija tranzita Plutona biti inspirativna i pomoći pri prilagođavanju vremenu koje dolazi. Ne treba imati iluziju da se Pluton može «prevariti», tj. da se njegov globalni uticaj neće snažno osetiti i u životima svakoga od nas.

U našoj zemlji smo već svedoci najave korenskih promena u strukturama koje su, do samo pre nekoliko meseci, delovale stabilno i nepomerivo. Sve što je anahrono i što ne donosi konkretne rezultate već se bavi zamajavanjem i praznom larmom, polako tone u zaborav. Naročito je to svima vidljivo ako posmatramo šta se trenutno dešava sa nekim političkim strankama koje su, do nedavno, važile za čvrste i postojane. Ali, znatnije promene će tek nastupiti.

Srbiji je prethodni tranzit Plutona kroz Jarca doneo Prosvetitelje: Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića, Orfelina, Venclovića... čime su inicirane bazne promena u društvu. Tranzit Plutona je tada izrazito konstruktivno uticao na ogromnu većinu ljudi: uvođenjem narodnog jezika i reformom pisma je omogućeno opismenjavanje celokupnog društva i njegovo izbavljenje od intelektualne zavisnosti, a krompir (podzemni plod - Pluton), koji je doneo Dositej, izbavljenje od stalne pretnje gladi. Iz sadašnje perspektive, ove nam stvari mogu delovati manje kardinalno, ali su tada bukvalno značile opstanak. Tadašnji tranzit Plutona kroz Jarca je nepovratno transformisao državnu upravu uvođenjem preteča parlamentarizma a crkvama oduzeo mnoga, do tada ekskluzivna, prava. Sudeći po sadašnjim pokazateljima, realno možemo očekivati nastavak takvih reformističkih tendencija.

Maksima Plutona je «Pokori se ili nestani», ili, da parafraziram popularnu rečenicu «Promena nema alternativu»!

Srećne vam promene, ljudi!