Feng shui uredjenje i stil zivota - maconi i senkairena Feng šui

Cao, evo vec nekoliko dana studiram ovaj sajt , bolje receno temu vezanu za feng sui i uredjenje zivotnog prostora i koliko sam razumela napisano i uporedila sa onim sto imam u stanu vidim da sam mnoge stvari dobro postavila i uradila, ali ono sto hocu da pitam tj. da potrazim pomoc od Vas strucnjaka jeste da mi jos date neki predlog vezano za poboljsanje mog zivotnog prostora i sto je najbitnije da mi predlozite kako da obojim zidove stana jer se sad pripremam za preriod celokupnog krecenja stana pa bi da on bude u koloru koji odgovara svima nama - ukucanima.

Prvo da postavim podatke o gua br. nas koji zivimo u stanu.
Moj: 4, element metal, grupa istok
Brat: 7, on je 1984 godiste i nisam racunala za ostale koji su element., grupa zapad
Mama: 8, 1954, grupa zapad
Tata:1, 1955, grupa istok

Poslala sam Vam skicu stana ali je on zapravo izgleda kao odraz u ogledalu jer su nam greskom dali stan komsija koji je isti kao nas samo preko puta naseg stana je, ali sam zato strane sveta lose oznacila tj ulaz jeste sever ali soba 2 i 4 gledaju ka zapadu a 3 ka istoku. na skici koju sam poslala.
I za mene bih volela da mi date savet kako da poboljsam svoje samopouzdanje i otklonim strahove i neke moje unutrasnje teskobe koje vec dugo godina osecam uz pomoc feng suia i postavljanjem nekih sibola koji bi mi to omogucili.
Jos da naglasim da je moja soba na skici soba br 4 i da moj prozor gleda na groblje, kako da se zastitim od tog loseg polozaja stana. Inace ulazna vrata u zgradi su smestena na raskrsnici i gledaju ka zapadu.
I jos jedno pitanje ne znam kako da postavim krevet u svojoj sobi a da ne dodiruje zid kupatila koje je na skici br.10 a krevet mi je uzglavljem naslonjen na taj zid.
Takodje mi je jasno da nam zbog nepravilnih oblika kuhinje i dnevne sobe nisu svi sektori dobro energizovani pa kako da ispravim tu nazovimo gresku arhitekata. Inace prostorija 7 je soba mog brata koju smo pregradili, 3 je spavaca soba mojih roditelja i sve ostalo je prepoznatljivo.
http://img514.imageshack.us/img514/8489/87320350qa7.th.png

Uredjenje prostora u skladu sa svojom zivotnom energijom

Osmatrajuci vas tlocrt i iscitavajuci vas tekt nalazim se u velikoj nedoumicici. Naime ako kazete da se stan nalazi preko puta od ovoga na tlocrtu prosto je nemoguce da mu ulaz bude u istoj kompasnoj direkciji. Odgovor na pitanje kako lezi u prostoj metodologiji ocitavanja kompasne direkcije tj. pravca gledanja stambenog objekta. Na vise mesta u datoj temi sam iznela nacin ocitavanja kompasne direkcije; na osnovu iznetoga ako se kompasna direkcija ocitava tako sto zauzmemo polozaj u dovratku sa licem upravljenim ka van a ledjima ka unutrasnjosti priznacete da stanovi koji su naspramni nikako ne mogu imati istu kompasnu direkciju.

Druga stavka koja nedostaje je vrednost te iste direkcije iskazana brojcano, dakle ako je posredi jug, koliko tacno (brojcano) na indeksnoj liniji kompasa ocitavate; treci podatak koji je nuzan je godina gradnje objekta i puni datumi rodjenja korisnika prostora. Tek posedovanje ovih informacija otvara mogucnost iznosenja validnih bilo cijih predloga. Nadam se da ovo sto sam iznela nece delovati frustrirajuce i da cete u dogledno vreme dostaviti dopunske informacije.

Za sada mogu napraviti samo mali osvrt na ono sto ste naglasili i sto je evidentno nuzno leciti, a to je blizinina groblja. Naime i sami znamo da su to mesta gde oni koji gube svoje drage osobe natapaju bolnim emocijama i samo zbog toga pozeljno je ipak napraviti zastitu od upliva tolikog bola. Feng shui je stanovista da sva mesta gde se u visokoj frekventnosti javlja oslobadjanje takvog vida emocija (mesta kao sto su groblja, hramovi, bolnice, policijske stanice) generalno dakle mesta ljudske patnje je najpozeljnije imati van vidokriga. U tu svrhu dakako nauputnije je svesno birati mesto stanovanja, ali u feng shui-u moramo da se snadjemo sa onim sa cim raspolazemo i ukoliko niste u mogucnosti da stvorite fizicku barijeru (tipa visokog drvoreda) onda je u ovakvim slucajevima pozeljno poduzeti neku od feng shui kura. Naime zaista najefikasnije je primeniti ogledalo, no moram naglasiti da pre bilo kakve primene budete jako budnog oka i duha, jer ovo sredstvo je snazno i nije uputno ga bez prthodne pazljive analize okoline posegnuti za njim, informacije o pa kua ogledalu se nalaze u nasoj riznici. Imajte u vidu da u zavisnosti od tipa imate i razlicite krajnje efekte. Ono sto je najvaznije je pravilno sagledavanje okoline, da ne bismo resavanjem jedne situacije napravili kolateralnu stetu i povredili nekoga drugog. Stoga vas molim da podrobno opisete sta sve imate u vidokrugu kada gledate kroz prozor vase sobe, rado cu vam se pridruziti u iznalazenju najpogodnijeg leka.

Vase tegobe koje ste izneli, kako ste i sami rekli «unutrasnja teskoba koju dugo godina nosim» jasno upucuje da morate da se na drugaciji nacin okrenete i pozabavite sobom, sto ne sumnjam da ste cinili ni pre obracanja za feng shui savet, ali je ocigledno da i sami uvidjate da nisu bila u potpunosti efikasna. No, bez pretenzija da drzim bilo kakvo slovo, najtoplije mogu da vam preporucim da osim zaista sistematskog space clearinga, za koji sam sigurna da ce uneti dovoljno mesta za novo, drugacije i otvoriti vrata za promene koje prizeljkujete podrzite promenom licnih uverenja i stavova. Sve sanse da smo mi odgovorni za stanje u kome se nalazimo su jednake sa okolnostima kojima smo se nasli. Napravite jednostavan pokus setnjom po prostoru kao da ste u njemu po prvi put. Koristite li predmete koji vas okruzuju, stoje li mozda nepomicno na istom mestu duzi vremenski period, da li ih uopste primecujete svakodnevno?

Za sve novo i drugacije sto prizeljkujete morate se osloboditi nefunkcionalnog balasta, kako na fizickom tako i na psiholoskom planu. Resite se svih predmeta koji u vama bude negativne emocije i podsecaju vas na teske trenutke. One od kojih jos uvek niste spremni da se odvojite (a za sve postoji pravo vreme) spremite u jednu zasebnu kutiju i tretirajte je kao muzej (retki odlaze u muzej svakodnevno) postavite je van vidnog polja. Postoji standardan pristup u space clearingu nazvan strategija tri kutije Potrebno je da napravite plan rasciscavanja i da uzmete tri kutije ili vrece sa namenom da u jednu odlazete stvari koje zelite pokloniti nekome, u drugu one koje zelite prodati preko oglasa i one kojih se zelite trajno resusiti.Licno posedujem jos jednu koju nazivam "rasadnikom" u u koju odlazem sve sto u ciklicnim pospremanjima vise ne unosi radost u moj zivot. Iz ovoga rasadnika svi oni koje ugostim mogu da se posluze bez bilo kakve price o svojim namerama u vezi sa istim.

Uzivajte u domu koji je odraz vasih sadasnjih interesa, a ne koji odrazava proslost. Kad vas uhvati nostalgija, posjetite "muzej", a svoj prostor uredite tako da izrazava vasu osobnost, ukus, sadasnja htenja i interese .

Novi ugao gledanja

Ne znam kako ste do sada nastojali doskociti teskobi, ali moja topla preporuka je osim konvencionalnog pristupa da ukljucite i neku od meditivnih tehnika, imate i ovde kod nas izvrsno prezentovanu joga nidru, a eventualne dileme mozete razresiti i u direktnom kontaktu sa jednim od autora (dj-health) koji ce zasigurno biti voljan da izadje u susret.

Promenite navike. Jednom ste ih stekli pa Vas one danas definisu. Steknite ih opet, samo malo drugacije. Nase misli i uverenja kreiraju nasu svakodnevnicu. Najcesce su one u vezi sa prosloscu i pretpostvakama, sama zelja da se oslobodimo teskobe ih cini prevazidjenim idejama, no pogledajte prirodni zakon: priroda se nikada ne ponavlja; jednom kada ste imali neko iskustvo, nemoguce je da imate identicno iskustvo ponovo. Prosto donesite odluku da cete izaci iz kruga, da zelite nova iskustva i prilike.

Nijedna krucijalna promena nije bez trenutaka u kojima se osecamo pomalo bespomocno, budite nezni prema sebi prevladajte teskoce fokusiranjem na ono sto je u njima lako, obratite paznju na detalje i ne odustajte od cilja. Afirmacije vam mogu omoguciti da odlucite kako zelite da mislite o sebi i svom zivotu, umesto da sledite stari scenario. Sticite i hranite nova uverenja malim promenama kojima cete zidati novi stil zivota. U pocetku vam se bilo koja tehnika za koju se opredelite moze ciniti frivolnom i neefikasnom, ali setite se da ne postoji carobni stapic i da vasa dosadasnja uverenja nastoje po inerciji da kroje vas stil zivota. Vasa stara iskustva nisu asimilirana tako da deluju kao nauk, i zato ih preispitujte, menjajte percepciju i modifikujte otisak koji ostavljaju na vase danas.

Dostavite neophodne podatke i vrlo rado cu vam izneti predloge za uredjenje prostora. Hvala na strpljenju i druzite se s nama ;)

majra 

Site Admin

Feng shui za kucu - senkairena

senkairena:

Kuca je napravljena 1965. mi smo je kupili pre 7-8 godina. prizamna je. Kuca je mala ima 38 m2,ulazna vrata su od drveta sa dva velika stakla. ulaz je direktno u kuhinju, a ulazna vrata su tacno preko puta wc. Dnevna soba sluzi ujedno meni i suprugu za spavanje, a u njoj je i frizider jel stvarno nemam gde sa njim.

U spavacoj sobi spavaju deca. na severnom zidu decije sobe su mi ikone i slike hrama sv.save i tako te vrste slika. U njihovoj sobi ceo zapadni zid je prozor. zidovi su u celoj kuci nezno sive boje. u dnevnoj sobi ispod prozora na zapadu je ta pec, na istoku je krevet na kojem se sedi preko dana a uvece on i ja spavamo tu. inace kupila sam tronogu zabu i napravila brod sa zlatom. Zanima me posto smo trenutno u groznoj finansiskoj situaciji kako mogu da malo poboljsam to i gde sta treba da pomerim ili da ubacim?
Hvala vam unapred.

Zvezda po rodjenju:

Senkairena: 7 zvezda Metal (SZ, SI, JZ, Z)
Suprug: 3 zvezda Drvo (J, JI, S, I)
Sin: 5 zvezda Zemlje (SI, SZ, Z, JZ)
Kci 5 zvezda Zemlje (JZ, Z, SZ, SI)

Srecne zvezde kljuc licnog zivotnog stila:

Senkairena: 2,5, 8 zvezda Zemlje
Suprug: 4 zvezda Drvo (boja zelenog zada)
Sin: 6,7, zvezda Metal, 8 zvezda Zemlje, 9 zvezda Vatre (bela, crvena, purpurna)
Kci: 6,7, zvezda Metal, 8 zvezda Zemlje, 9 zvezda Vatre

Uzajamno harmonicne zvezede:

Supruznici:1 zvezda Vode
Deca: 2 zvezda Zemlje, 6, 7 zvezda Metal, 8 zvezda Zemlje, 9 zvezda Vatre

Metafora:

Svetlucava reka tece u bogatu sumu
Velika sreca i dobra sudbina vas ocekuje na ovom mestu. Vasi kreativni napori ce uroditi plodm i novac ce vam poteci; sto budete nesebicniji, bicete srecniji. Prostor generalno nudi dobre perspektive da se bude srecne ruke u izboru partnera.

Napomena za senkairenu:
Ako provodite zivot u sanjarenju mozete i ocekivati samo osrednje finansijske rezultate. Budite fleksibilni, odredjeni u zakljuccima i voljni da drugima budete na usluzi, tako ce vam se otvoriti korisne mogucnosti koje treba da iskoristite jer ce vam doneti prosperitet

Vrata okrenuta ka istoku ukazuju da su oblasti jugozapada, zapada, severozapada i severoistoka izvan harmonije i potreban im je balans. U tu svrhu nuzno je upotrebiti:

- u JZ I SI oblasti crvenu ili purpurnu
- u Z I SZ oblasti crnu ili mornarsko plavu

Osmatrajuci tlocrt s obzirom da nema ocitanu kompasnu vrednost na ulazu, pretpostavka je da jugoistok zahvata deo dnevnog i decije sobe. S druge strane zbog disharmonije orjentacije ulaznih vrata i Kua brojeva vas i dece nuzno je uneti korekciju na ulazu u vidu vencica koji cete plasirati na vrata ili pak prostirke koja ce biti spricana crvenim. Vrata bi trebala da su drvena, vidljive structure i bajcovana u svetlo mahagoni boji. Ispred ulaza nuzno je ako ste u mogucnosti da postoje tri stepenika.

Ono sto se uocava je direktna izlozenost kuhinje i zaista bi bilo pozeljno da napravite zaklon bilo u vidu zastora ili pregrade koja ce ovaj proctor odeliti i definisati predsoblje a ujedno bi ste na taj nacin i zaklonili direktan pogled na vrata od toaleta. Kuhinjski elementi su u direktnom dodiru i pozeljno je izmedju njih plasirati plutanu plocu a ispred postaviti zelenu prostirku svetlu. Sporet uvek kada je van funkcije drzite poklopljen. Na ucrtanoj tacki na skici postavite biljku u drvenoj ukrasnoj kvdratnoj saksiji koja je prozeta zlatnim puzavicu koja treba da se pruza duz zida od kupatila. Kupatilo treba da je besprekorno i da je izuzetno jasno osvetljeno, a zbog jugozapadne pozicije a mozda delom i juznu trebalo bi ako ste u mogucnosti da uredite i dvoriste kako bi ste na neki nacin kompenzovali ovu poziciju. U kupatilu posegnite za zutom cupavom prostirkom i frotirima a spolja ako ste u mogucnosti napravite kamenu formu koja ce asocirati na ikebanu na zamisljenoj tacki gde bi bio ugao kada bi proctor bio pravilan.

U dnevnm boravku svi elementi su pozicionirani rubno, krevet s nalazi na direktnoj liniji vrata, trpezarijski sto (za koji slovi da je cuvar obiteljske srece) je gurnut u ugao… Generalno, mislim da trebate posegnuti za razmestajem tako sto cete ispre kreveta postaviti jednu biljku krevet do vrata i tu formirati jedan prijatan kutak za sedenje s napomenom da preko lezaja u toku dana plasirate prekrivac koji cete skidata kada poprima funkciju lezaja. U toku noci vrata obavezno drzite zatvorena. Pozeljno je da shodno vasim uzajamno harmonicnim zvezdama posegnete i za koloritom koji cete rabiti.

Ono sto je sigurna sam cinjnica da ste doziveli promene nakon prebojavanja zida u sivo, nuzno je da u prostor unesete toplih boja ali nemojte posegnuti za naradzastom vec koristite paletu crvene i purpurne, kada budete molovali ponovo opredelite se za svezu boju kajsije bar u dnevnom boravku, a kod dece se rukovodite njihovim kua brojem i bojama koje proisticu iz njihovih uzajamno harmonicnih zvezda. Mozete ici u dijapazonu od neke purpurne, preko plave pa do boje jorgovana. Ono sto ste izneli da frizider nema drugo mesto, mozete dodatno korigovati ako uradite kutiju od drveta i napravite ga naprosto zatvorenim. Tako cete u prostoru uciniti ga nevidljivim. Frizider treba da je besprekorno slozen sa svezim povcem, sortiran. Na njega mozete postaviti brod koji ste uradili ali tako da ga orjentisete da uplovljava u dom a ne iz doma. Rotirajte trpezrijski sto i pec, ucinite da prostor za obedovanjem odise komoditetom, da se slobodno oko stola krece i na njemu drzite uvek izlozeno sveze voce, jabuke, mandarine…u jednoj kristalnoj ciniji.

U decijoj sobi takodje krevet treba izmestiti sa linije vrata i radni sto tako orjentisati da se zauzima komandna pozicija tj. da se vidi prilikom sedenja ko ulazi u sobu. Dakako kao potpora zid treba iza ledja. Pri tome uvek vodite racuna da aktivirat vase povoljne pravce (navedene u zagradi). Pitanje gde postaviti simbolicke objekte koje ste naveli, s obzirom da nemam natalnu kartu doma savet je da je pozicionirate shodno uputstvu datom na forumu u temi feng shui, s tim da je upravite tako da aktivira najbolji pravac onoga ko u dom unosi vece prihode.

Molim vas da iscitate sve preporuke pejzaznog feng shui-a, mozete puno toga uravnoteziti ako ga aplikujete na dvoriste.

Na skici koju ste dostavili su vam obelezene pozicije.

http://img13.imageshack.us/img13/7808/image012of6.th.jpg

majra 

Site Admin

hvala majra imam 2 pitanja,tamo u decijoj sobi da li da zamenim mesta komodi i radnom stolu? i u dnevnoj sobi frizider i komodu (na komodi je tv)? i gde tcno ogledalo da stavim? to nisam bas najbolje razumela.

Pozicija ogledala

Da upravo tako kako is rekla rotiraj te elemente. Ogledalo iznad frizider, treba da je kvadratno sa zutim okvirom, nejako veliko toliko da kada sedite ili lezite na kreveti ne daje vas odraz. Bilo bi dobro ako uspete da reflektuje tj. da se u njemu ogleda cinija sa vocme sa stola.

majra 

Site Admin

uf koliko pitanja,bas vas gusim ali sta cu nikad u zivotu nam nije bilo gore finansijski nego zadnjih godinu dana. da li ce smetati klima koja je meni sada iznad komode? znaci po novome bice iznad ogledala i frizidera

Orhideja

Stavite na nju biljku u saksiji od terakote, neka ima lepo lisce. moze i u neposrednoj blizini ali da nije bas minijaturna, recimo srednje velicine, tipa vodene palme, guzmanije ili bilo koja vrsta orhideje.

majra 

Site Admin