Kupovina stana, biranje doma po meri uz pomoc feng šui-a Feng šui

Pozdrav svima,

Prvi put sam na forumu pa sam malo nespretna, ali se nadam da mi nećete zameriti.
Obraćam vam se jer sam se vezala u čvor, a i pomalo me hvata panika.

Od pre par godina se zanimam za Feng Shui i pročitala sam nešto knjiga i uputstava na internetu i shvatila da se tome baš treba posvetiti i imati dobrog učitelja za shvatanje pojedinosti. Citam već danima poruke na ovom forumu (stigla do 20. strane) i glava mi je ko globus. Tek sad su mi neke stvari jasnije, ali očigledno nedovoljno.

Da skratim, evo o čemu se radi. U osmom mesecu sam trudnoće (zato me hvata panika, jer kad se porodim neću imati vremena da se bavim traženjem stana) i treba da rešimo problem proširenja stana. Tražimo troiposoban-četvorosoban stan, jer bi nam to bilo trajno rešenje. S obzirom da ćemo za taj stan dati i poslednju paru i ući u kredit jako mi je važno da izbor bude pravilan. Posle dužeg traženja pronašli smo jedan stan u izgradnji i o njemu treba da se izjasnimo i kaparišemo ga do srede, pa vas molim za pomoć.

Po mom dosadašnjem saznanju najgori položaj za ulazna vrata je jugozapad. Na žalost ovde je baš taj slučaj. Ono što me još više brine je to što su svi veći stanovi koje smo do sada gledali imali baš takvu orijentaciju ulaznih vrata. Ovaj bar ima kakav takav raspored da nije kao tunel ili čudnog oblika. S obzirom da je ovo stan u izgradnji palo mi je na pamet da postoji mogućnost da se vrata malo zakrenu, ali onda dolazim do početničkog problema KAKO SE POSTAVLJA BA GUA KVADRAT?

Čitajući tekstove o feng shuiu naletela sam na tabelu o povoljnim položajima vrata u odnosu na kua broj. Ako sam dobro izračunala, moj i suprugov kua broj je 1, dok je sinovljev 4 , a bebin ne znam koji će biti. Po toj tabeli nepovoljni položaji su severoistok, jug, jugozapad, a po kua broju povoljni pravci za broj 1 su jugoistok, istok, jug i sever. Šta se radi u ovom slučaju, čime se rukovodi? Vrata mogu da zakrenem samo na jug ili na zapad. ako bi to došlo u obzir, koliko bi bilo dobro zakrenuti? Stan je na drugom spratu, ali je tek danas izlivena ploča tog nivoa pa sam skinula orijentaciju vrata stana ispod (242 stepena). Trebalo bi da je isto.

Pored ove imam još dilema. Pošto imamo mogućnost da kupimo ili samo trosoban stan označen brojem 1, ili da dodamo i garsonjeru- stan 2 (pa da probijemo prolaz između stanova, kod vrata), menja se struktura stana i položaj prostorija. Želja nam je da imamo komfor koliko možemo (da deca imaju svako svoju sobu, mi spavaću i suprug radnu), ali ne po svaku cenu ako je feng shui raspored bolji u manjem prostoru. Možete li mi reći koja varijanta je bolja?

Brine me i to što je nedostajući deo baš u predelu braka i odnosa (to nam nedostaje i u postojećem stanu :( ) Kako bi se to popravilo? Na žalost jako je malo stanova pravilnog oblika. Ovi novi stanovi koji se grade po Novom Sadu su svi slični i obično im nedostaje baš ovaj deo.

Na sajtu www.rising-dragon.co.uk sam pročitala da kuhinja i toalet treba da se nađu u nepovoljnim sektorima za određeni kua broj. U ovom stanu je to delimično ispunjeno, ali ako pogledamo ba gua kvadrat kupatilo i WC padaju u sredinu stana (u slučaju spojenih stanova), a u drugom baš u sektor porodice, što mi se uopšte ne sviđa, ali se poklapa sa negativnim sektrom kompas metode, što bi trebalo da bude dobro.

Ideja mi je bila da u spojenim stanovima koristimo kuhinju iz garsonjere i njenu dnevnu sobu (drugu da pretvorimo u radnu sobu, a sobu 1 u spavaću, odnosno da je malo skratim zbog nepovoljnog sektora koji je zahvata i tu stavimo plakare), jer ona pada u negativni sektor, ali je užasno mala i javlja se problem rasporeda kuhinjskih uređaja. Mogao bi malo da se pomeri zid prema dnevnoj sobi da se dobije na prostoru i uguraju svi elementi, ali šta onda sa trpezarijom? Trpezarija bi, ako sam dobro naučila, trebalo da bude jedna od najprijatnijih prostorija, a tu nema prozora da bi se odvojila od dnevne sobe. Eventualno da se podeli nekim providnim zidom kako bi bilo svetla iz dnevne sobe? U kuhinji je predviđena ventilacija prozorom u svetlarnik, ali mise to rešenje manje sviđa nego da samo sprovedem crevo od aspiratora u njega a da dobijem prostor za viseći deo. Od svetlatu nećemo mnogo imati vajde jer smo nisko. Koliko je to problematično? TOTALNO SAM ZBUNJENA.

Pošto ima tri mokra čvora mislila sam da WC koji je ispred vrata pretvorimo u ostavu.

U istom tekstu se spominju strane sveta koje odgovaraju najci , ocu, najstariem sinu itd. članovima porodice. Da li to znači da bi bolje bilo da oni borave u tim delovima, odnosno da soba najstarijeg sina bude na istoku npr.(soba2) ili samo treba voditi računa da taj deo prostora bude OK? Ili je možda bolje pratiti pa kua broj sina? Ovo pitanje mi je bitno zbog rasporeda soba, jer jedna soba (soba 3) i deo sobe 1, u obe kombinacije stanova, padaju u nepovoljan sektor.

Inače sama zgrada se nalazi na raskrsnici. Severoistočno, prekoputa je ista takva zgrada, dijagonalno u odnosu na jugoistočni ćošak stana je prazan plac gde će da se gradi ista takva zgrada, istog izvođača, a prekoputa na jugjugoistok je izgrađena zgrada sa zaobljenim ćoškom. Sama zgrada u kojoj su stanovi ima oblik L, s obzirom da je na raskrsnici, a ulaz u ovaj deo zgrade je sa jugjugostok strane. Završetak izgradnje se predviđa u sepembru 2009.

Mislim da sam dovoljno natrpala , ali da ste shvatili u kom sam problemu.
Pomozite, ako možete, ili možda da mi preporučite nekoga u Novom Sadu kod koga bih mogla da se obratim, pošto je stvar hitna.

Unapred zahvalna, sevaljta.

Izbor stana, ugradjivanje elemenata sistema Osam kuca

Zvezda po rodjenju:

 1. Suprug: 1 zvezda Vode
 2. Vi: 1 zvezda Vode
 3. Sin: 4 zvezda Drvo

Uzajamno harmonicne zvezde:

Vi i suprug:

 • 1 zvezda Vode (bela)
 • 3 zvezda Drvo (boja zelenog zada)
 • 4 zvezda Drvo (zelena)
 • 6 zvezda Metal (bela)
 • 7 zvezdaMetal (crvena)

Suprug, Vi – sin:

 • 3 zvezda Drvo

Srecene zvezde kljuc licnog zivotnog stila:

Suprug:

 • 6 zvezda Metal
 • 7 zvezda Metal

Vi:

 • 4 zvezda Drvo

Sin:

 • 1 zvezda Vode

Prvi korak u nalazenju pravog doma je odredjivanje kojoj grupi se pripada, sledeci korak je identifikacija cetiri povoljna (u tabeli oznaka S) i cetiri nepovoljne direkcije (u tabeli oznaka N). Iz prilozene tabele se jasno uocava da svi clanovi pripadaju istocnoj grupi. Ako sada prakticno razmatramo kompatibilnost sa kucom, jasno je da kompasna direkcija stana koji razmatrate potpada pod N3 sto dakako nije povoljno.

Inter CAFFE arhiva

Takođe se vidi da na osnovu kriterijuma kompatibilnosti tj. licnog slaganja sa odredjenim tipom prebivalista se izbor u odnosu na pripadnost moze suziti na kuce koje takodje pripadaju istocnoj grupi: Dzen, Sun, Kan, Li. Sta vise kuca koja bi odgovarala treba da ima:

 • Ulaz smesten na vasem S1, S2, S3, S4 direkciji.
 • Povoljnu spavacu sobu
 • Povoljan zid uz koji se vas krevet moze postaviti
 • Produktivnu radnu sobu za supruga
 • Pogodan zid uz koji suprugov sto treba da bude postavljen

Ako razmotrimo kompatibilnost sa kucama istocne grupe:

 • Dzen kuca: S2
 • Sun kuca S4
 • Kan kuca: S1
 • Li kuca: S3

Idealno bi dakle bilo da se nadje dom s obzirom da pretpostavljam da je suprug taj koji je hranilac porodice tj. onaj koji obezbedjuje primarni izvor prihoda je Kan kuca (S1) a nakon toga Dzen kuca (S2). Ovde stizemo do tacke pozicije vasih ulaznih vrata u buducem domu. S obzirom da ste izneli kao mogucnost da se kompasna direkcija vrata moze menjati, ono sto je idalno resenje je upravo da to i ucinite. Iz svih navedenih podataka dakle na taj nacin cete dobiti dom koji ce podrzavati vas zivot.

Kako ste istakli da se moze premestiti ulaz u poziciju juzne kompasne direkcije razmatranje nastavljamu od ove tacke. Razmatramo dakle dom u kome cete transformisati pravac gledanja a sami tim i promenuti trigram kuce u Kan. U okviru Kan trigrama postoje tri planine pa cemo razmotriti koja od njih je za vas naproduktivnija u skladu sa vasim teznbjama. Trigram Kan ima tri planine:

Kan:

 • Ren planina: pravac gledanja J1 (oznaka na kompasu 157,5 – 172,5)
 • Zi planina: pravac gledanja J2 (oznaka na kompasu 172, 5 – 187,5)
 • Gui planina: pravac gledanja J3 (oznaka na kompasu 187,5 – 202,5)

Ako sada pogledate varijetete kombinacije letece zvezda unutar natalne karte za dom jasno se uocava da dom oznacen u tabeli kao kuca B, i kuca C predstavljaju kucu Duplog pravca gledanja zato sto su vladajuca planina (zdravlje i odnosi) i voda (bogatstvo) zvezde locirane u sektoru pravca gledanja.. Sto znaci prakticno da u periodu 8 ce postojati mogucnost lake zarade novca, ali ce biti teskoca da se ostvari stabilna veza i zadrzi dobro zdravlje.

Da bi se ovakva nepovoljna pozicija vladajuce planinske zvezde (koja bi trebalo da je smestena s leve strane u sektoru pravca pruzanja) planina ili covekovom rukom napravljena planina, kao sto je visoka gradjevina mora da bude podrzana odgovarajuce postavljenom zvezdom novca tj. vode. Vodena povrsina ili virtuelna voda kao sto je u urbanim uslovima put-ulica obezbedice izglede za povecanje bogatstva.

Znaci prakticno ako preko puta tj nasuprot pravca gedanja postji gradjevina ona sluzi kao poboljsanje planine. Takodje prednja strana mora biti podrzana vodenim objektom, sto znaci ako mozete da uticete na buducu okolinu sjajno bi bilo da se ovde postavi neka fontana ili bar prskalica za travnjak, u suprotnom dakle to radite na nivou vasega stana – plasirate vodeni objekat.

Kuca oznacena kao kuca A, ima pravac pruzanja S1 i pravac gledanja J1. To je kuca Duplog pravca pruzanja zato sto se vladajuce planinska (zdravlje i odnosi) i vodena ( bogatsto) zvezda 8 smestene u sektoru pravca pruzanja. Sto implicira da u ovom domu bi ukucani lako formirali stabilne odnose i odrzaki dobro zdravlje, ali bi bilo tesko zaradjivati i zadrzati novac. Da bi se ova nepovoljnost popravila nuzno je da bude ulica na pruzajucoj zadnjoj strani prebivalista. A takođe bi voda odlicno posluzila nameni. Da se obezbedi mogucnost dobrog zdravlja na pravcu pruzanja mora da se podrzi i planina ( u vidu dakle postojanja visoke gradjevine).

Za preliminarnu analizu koliko stepeni pomeriti ulazna vrata u juznu direkciju radi brzog pregleda osmotricemo kombinacije letecih u natalnoj karti.

Juzni sektor:

8P 8V – Zemlja podrzava zemlju izvrstan prostor za ulaz, spavacu sobi i kancelariju tokom perioda 8.

Jugozapadni sektor:

1P 6V - pozitivna kombinacija koja nagovestava moguce napredovanje u karijeri, metal (6P) stvara vodu (1V) , medjutim stres povezan sa vecom odgovornoscu moze doneti napetos. Vodeni broj ! iscrpljuje energiju broja & povezanog s glavom uz upliv periodicnih zvezda da bi se ovaj sektor iskoristio u svojoj povoljnoj konotaciji nuzno je posegnuti za metalnim elementom u enterijeru. Vatreni elemenat izbeci

Zapadni sektor:

6P i 1V – visoka dostignuca, nuzan takodje Metaj za ojacavanje.

Severozapadni sektor:

5P 2V – neuvremenjeni i sustinski nepovoljni, ali sa dobrom periodicnom zvezdom koja umanjuje nepovoljan uticaj i urodjenu naklonost ovih zvezda da unose nepovoljne uplive, takodje u uredjenju treba snaziti atribute metala, kroz boje, materijale i sl. Dakle ako je kuptilo kroz odabir boja za keramiku, sanitarije ...

Severni sektor:

9P 7V – finansijski dobitak ali i izvesnost rasprava, ranjivost emotivna

Severoistocni sektor:

7P 9V - sticanje priznanja i bogatstva, uz napomenu da je nuzno lecenje.

Istocni sektor:

2P 5V – neuvremenjeni i sustinski nepovoljni nuzno lecenje

Jugoistocni sektor:

3P 4V – kreativnost i romantika, ali zbog periodicne zvezde / poznate kao svadjalica nuzno je dodati ogledalo sa metalnim ramom jer je broj 4 neuvremenjen i ako bi plasirali vodu mogli bi inicirati neodgovarajuce ponasanje!

Znaci kada sve ovo sublimirate i pazljivo osmotrite tlocrte, tesko da bi ste mogli i ako cak izmestite kupatilo iz centralne pozicije da sublimirate nepovoljne uplive jer se vodeni cvor proteze na datoj vertikali. Tako da ja licno bih se opredelila za stan broj jedan i dodatnim uredjenjem unela korekcije.

Nekada komfor za koji ne smatram da je los :D, moze da pokaze i drugu stranu medalje, pa da svako boravi u svom kutku i u svom svetu; ovako su clanovi upuceni jedno na drugo a samim tim i na put ostvarivanja dobre komunikacije, nekada je manje ipak vise ;).

Nadam se da vam je ovo dalo smernice i da ce pomoci u donosenju odluke uz napomenu da ako se opredelite za promenu direkcije ulaza izaberete pripazite da linija ne lezi tacno na linijama koji oznacavaju glavne i sporedne pravce, i na linijama praznine, vise informacija o specijalnim linijama kompasa imate u nasoj riznici.

majra 

Site Admin

kupovina stana - dodatne dileme

Zdravo Majra,

Prvo zelim da se zahvalim sto ste moj slucaj uzeli u razmatranje, ali imam i dodatnih pitanja.

Trenutno se osecam vrlo razocarano zbog svog, ispostavilo se, jako plitkog znanja, sto je prouzrokovalo ne bas najbolje razumevanje Vaseg objasnjenja. Ne znam kako se odredjuju letece zvezde i njihove kombinacije sa clanovima porodice, pa te podatke uzimam zdravo za gotovo kako ste napisali. Zbunjuju me i ovi pravci pruzanja i gledanja- sta je tu sta? Da li se gleda u odnosu na stan ili zgradu.? Zgrada je na raskrsnici i svuda ce biti zgrade u roku od godinu dana, priblizno iste visine, jer je to ceo blok u kome se ruse kuce i zidaju zgrade jedna do druge.

U objasnjavanju sektora ste napomenuli da vazi za period broja 8. Sta se desava kada taj period prodje? Da li to znaci da se menja povoljan polozaj ulaznih vrata, odnosno da ce biti pozeljno ponovo ih zakretati Ili menjati namenu prostorija?

Po vasoj analizi mogu da primetim da cak i pozitivni sektori po kua broju (S, I, JI) nisu bas sjajni po letecim zvezdama.. To me bas obeshrabruje.

Mi smo, na zalost, danas pre podne morali da se sastanemo sa investitorom i da se nacelno dogovorimo oko kupovine, jer je isticala rezervacija. Ne znajuci za ovu analizu dogovorili smo kupovinu oba stana, ali nista jos nije potpisano, tako da se nadam da uz odredjene argumente dogovor moze da se promeni. Ugovor se sprema za 17.10.

Zbog toga bh Vas, Majra, zamolila da jos jednom pogledate skice i date sugestije. Pogledala sam kako bi se uklopilo zakretanje vrata po Vasoj preporuci. Moram da priznam da sam se potajno nadala da nece morati toliko da se zakrecu. Ako bismo se odlucili za stan 1 , toliko zakretanje vrata bi bilo malo nezgodno, jer ne bi mogla da se otvore vise od 60 stepeni i to u slucaju kuce C. Za A i B je jos manje.

Kakva je situacija u slucaju da vrata ostanu kako jesu? Mozete li mi posavetovati raspored prostorija – gde dnevna soba, trpezarija, decija, spavaca, kompjuterski sto supruga, gde bebu (odnosno tada ce imati godinu dana) smestiti i kako te lose strane prevazici?

Gnjavim vas jer mi je vazno da sebi razjasnim situaciju kako bi sa suprugom mogla argumenovano da razgovaram. Njemu je bilo vazno da stan radiestezijski bude dobar, sto smo proverili, a meni je vazan i feng shui.

Hvala vam jos jednom na ulozenom vremenu I trudu.

Analiza moguceg uredjenja novog stana

Zdravo Majra,

Evo me opet posle dužeg vremena. Malo sam učila feng shui i usudila se da uradim analizu našeg novog stana.

Zgrada je izgrađena 2010. Nalazi se na raskrsnici dve ulice. Preko puta su zgrade približno iste veličine kaonaša , a na dijagonalnom ćošku će uskoro početi da se zida zgrada, ista kao naša . Pošto je stan na 3. spratu zgrade rukovodila sam se uputstvom da se odredi pravac gledanja zgrade. Gledajući svoj stan zaključila sam da najviše energije dolazi kroz prozore dnevne sobe i trpezarije., što je ista strana gledanja zgrade i položaj ulaznih vrata zgrade. Na žalost ispred ulaza zgrade je hidrant. Šta bi tu pomoglo?

Očitavanje kompasa je 141 stepen , JI2 . U tom slučaju ulazna vrata stana nisu pravac gledanja. Nalaze se na 231 stepenu (posle uklanjanja gvozdenih podupirača), JZ2 što za ukućane nije pogodan pravac po kua brojevima. Svi smo istočni- suprug, mlađi sin i ja smo 1, a stariji sin 4. Stavili smo sigurnosna vrata bele boje, ali otirač i pločicu još ne znam.

Leteće zvezde u tom slučaju izgledaju ovako:

....I.............JI............... J
1.....8........5....3........3.....1
....7...............3.............5

2.....9.........9.....7........7.....5
....6................8...............1

6..... 4........4.....2........8.....6
....2.................4..............9
....S...............SZ............Z

Raduje me to što karta letećih zvezda spada u srećna, planina srećna voda. Međutim sektori kažu malo drugačije pa bih volela da mi pomognete da zajednički popravimo šta se može.

Sektori:

Z- 7p(metal), 5v(zemlja), 1 (voda)- Zemlja stvara metal, znači produktivni odnos, ali tabela kaže finansijska propast, trovanje hranom. Periodična zvezda je povoljna i pospešuje metal što meni liči kao dobro. U ovom sektoru su ulazna vrata , hodnik u kome planiramo da napravimo plakare za cipele i garderobu i WC koji je u boji terakote- kombinacija dole tamnije gore bež (ne znam da li ta boja spada u zemlju ili drvo). Koje boje bi trebalo da budu plakari, tepih? Imala sam želju da pored vrata stavim fontanicu, ali sad nisam sigurna da li je to dobro.

SZ- 8p(zemlja), 6v(metal), 9(vatra)
- zemlja stvara metal, produktivno , pa još i vatra stvara zemlju, što pojačava..Tabela kaže dobro za sticanje autoriteta, povoljno za spavaću sobu , a nama je tu kupatilo u plavoj boji- kombinacija sa svetlijom. Plava boja mi se čini dobra jer je nastavak ciklusa, metal stvara vodu, ali kupatilo?? Tu je i deo hodnika u koji bi mogla da se stavi neka pametna slika sa drvenim ramom da zaokružimo ciklus?

S- 4p(drvo), 2v(zemlja), 4(drvo)- drvo troši zemlju što nije produktivno. Tabela kaže- ženu uznemirava majka, stomačne bolesti. Nije baš sjajno Na severu je voda koja hrani drvo, što mi se čini još gore. Da li bi bilo dobro drvo poseći metalom ili ga sagoreti vatrom? Tu se nalazi dečija soba u kojoj će biti drveni krevet, krevetac, povijalica i plakari bež - bukva. Možda bolje metal (6 zvončića) jer iscrpljuje zemlju a vatra je hrani? S obzirom da bi dečija soba trebalo da bude jang ,a tu se i spava malo sam u nedoumici oko boja. Zidovi su beli.

SI- 6p(metal), 4(drvo), 2(zemlja)- metal seče drvo što nije produktivno i još zemlja snaži metal. Tabela kaže problematični odnosi, povreda žene metalnim predmetom. Valjda se nećemo tući . Tu nam je spavaća soba (u kojoj su planirani samo drveni kreveti, stočić između i plakar, zidovi beli) i terasa- lođa. Kako bi bilo da stavim neku vodu na lođu da zaokruži ciklus? Može li nešto bojom ili slikom da se popravi, ili nekim simbolom? Na žalost, na zidu preko puta kreveta je i greda koju sam mislila da zamaskiramo ukrasnim stiroporom. Sektor je kažu važan za znanje , ispite, materinsku mudrost ako se aktivira.

I- 2p(zemlja), 9v(vatra), 6(metal)- vatra stvara zemlju, a zemlja metal što je produktivan odnos, ali tabela kaže – glupost i mentalna nestabilnost, povrede usled nezgode Kako to da protumačim? Sektor je drvo što podgreva vatru ili vatra iscrpljuje drvo i metal ga dodatno slabi. U ovom sektoru je deo spavaće sobe gde su uzglavlja kreveta, deo kuhinje i ostava (bez prozora). Takođe i nedostajući ugao. Istok je sektor zdravlja, naročito sinovima što me jako brine. Pročitala sam negde da je za lečenje istoka dobra visoka biljka ali nemam gde da je stavim (ne znam ni gde kantu za otpatke da ćušnem). U spavaću ne ide a u kuhinji nema mesta. Možda bi svetlo zelena boja kuhinje nešto popravila? Pločice su u nežno bež boji, zidovi su beli ali se neće mnogo videti kad dođu viseći delovi.

JI - 1p(voda), 8v(zemlja), 7(metal) – zemlja kontroliše vodu, što nije produktivno, ali metal povezuje vodu i zemlju pa mi se to čini u ravnoteži. Jedino što je 7 u silaznoj fazi pa nisam sigurna da je to dobro. Tabela kaže – zdravlje i blagostanje, svađa među rođacima i kolegama. Ova svađa baš nije poželjna, jer sam upravo prešla na novo radno mesto koje mi se baš i ne sviđa, a zahteva puno učenja i truda. Suprug takođe ima zahtevan posao i pored toga posle diplomske studije. JI je sektor drveta što se nadovezuje na ciklus, a opet može da isrcpi dobru vodenu zvezdu. Tu se nalazi drugi deo kuhinje u kome je šporet predviđen , frižider do vrata i terasa. Na terasi su crne pločice a fasada je crveno siva. Na frižider sam mislila da stavim puzavicu koja bi išla na gredu koja je iznad vrata kuhinje.

J - 5p(zemlja), 3p(drvo), 3(drvo)- drvo crpi zemlju što nije produktivno i to još podpomognuto vremenskom zvezdom. Tabela kaže- finansijski delikti, bolesti jetre i nogu. J je sektor vatre koja troši drvo, a stvara zemlju što mi se čini kao uravnoteženje. Šta je jače element zvezde ili element sektora? Da li vatra dovoljno kontroliše drvo? S druge strane 5 je nepovoljan broj a vatra stvara zemlju. Ideja mi je da ubacim metal. On smanjuje zemlju a seče drvo. Tu se nalazi trpezarija. Planirali smo da kupimo sto i stolice od trešnjinog drveta. Sto bi ibo pravougaoni sa mogućnošću razvlačenja. Pitanje- pošto sam pročitala da nije dobro imati trpezarijski sto za 4 osobe , a nas je četvoro, da li je bolje imati sto sa 6 stolica iako su 2 prazne? Na podu je parket od jasena, malo je svetliji. Nisam mislila da ga pokrivam radi lakšeg čišćenja. Pored trpezarijskog stola je planiran i kompjuterski sto. Znam da mu tu nije baš dobar položaj ali tu nekako ima mesta, a tu su i telefonske instalacije i struja..

JZ - 3p(drvo), 1v(voda), 5(zemlja) – voda hrani drvo što je produktivno, ali zemlja zaustavlja vodu, a drvo kontroliše zemlju. Tabela kaže – lopovi ili problemi sa zakonom, povrede kao rezultat nezgode. Mislim da bi metal bio dobar da poveže ciklus zemlja, metal ,voda, drvo. Ili možda nije potrebno jer je sektor metalni? Tu se nalazi dnevna soba. Planirana je garnitura bež boje. Kritalni luster. Preko puta suprug navija za komode. Treba i knjige negde da smestimo JZ je sektor braka i međuljudskih odnosa, a i sreća majke od koje zavisi dosta i cela porodica pa bih volela da ovaj sektor dobro uravnotežimo.Mislila sam da TV dignem na zapadni zid sobe iznad eventualnih komoda, a u severni ćošak da stavim fontanicu, ali verovatno kasnije, zbog dece. Slavsku ikonu sam mislila da stavim pored kuhinjskih vrata levo ili desno, prema istoku. Tu malo prekidači prave problem ali bi mogla malo da se podigne. Zidovi su u celom stanu beli i najviše će se videti u sobama.

Kako vam se čini? Jesam li uopšte ukapirala princip? Može li šta da se popravi? Važno mi je zdravlje dece i međuljudski odnosi.

Pozdrav svima na forumu.

Inter CAFFE arhiva

Pravac pruzanja i gledanja stambene jedinice

Ukoliko pazljivo sagledate tlocrt stana u celini, kako ste vi ocitali sada pravac prizanja vaseg stana pada u negativno podrucje. To je nedostajuci segment stana i tesko zdravorazumski ako to onda mozemo da posmatramo kao pravac gledanja ako realno tu ne postoji deo objekta. Ono sto ste istakli da najveci energetski upliv se zbiva kroz prozore, slozicu se da sigurno shodno poziciji odavde dobijate najvise sveze, jang energije ali ne i da je to vas pravac gledanja.

Naime postoji jedna da kazem otvorena diskusija oko identifikacije pravca pruzanja i gledanja, ali se ona prevashodno bavi objektivnim okolnostima u razmatranju kuce koja ima dva ulaza od kojih se jedan cesce koristi iako mozda nije sa prednje strane doma.

Verujem da ste u literaturi naisli na smernice da ukoliko se stan nalazi u stambenoj zgradi da se ocitava kompasna direkcija ulaza zgrade. I to je tacan podatak, ali on ne sluzi za izradu natalne mape vasega doma konkretno, vec celokupne zgrade koja dakle obuhvata i sve druge stanove. Na ovaj nacin pocinjemo analizu stana u stambenoj zgradi, i dobijamo uvid ili podatak u kom delu u kom sektoru generalno je lociran stan pa nam to dodatno pojasnjava da li imamo elemente koji ce snaziti ili slabiti maticnu tj. natalnu kartu vaseg stambenog prostora.

Vi zivite u stambenoj jedinici, tu provodite svoj zivot i ne mislim da treba da na prozore narocito na trecem spratu gledate kao na poziciju gledanja prostora. Ono sto vas deli, ili odakle pravite granicu izmedju vas i okruzenja jesu vasa glavna ulazna vrata. To je mestu na kome zatvarate vrata spoljnim zbivanjima i ulazite u svoju oazu i obrnuto izlazite u zajednicu radi komunkacije sa okruzenjem.

Prirodno je da zelimo najbolje za sebe, razumem i vas entuzijazam i postujem zaista trud ali morate u startu da prosto gledate sve jasno, logično i prirodno. Ako pitate bilo koga od svojih ukucana gde pocinje vas prostor sigurno nece reci da su to prozori.

Ne bih se upustala u dublju analizu vase analize jer mislim da prosto nema realnu podlogu da je razmatram kao osnovu. No, ono sto mogu da skrenem paznju gledajuci ono sto ste analizirali je da sam primetila da vodite racuna o fazama tj. o elementima i o coklusu elemenata sto jeste osnov, kljuc za analizu kombinacija, ali ste zanemarili vremensku dimenziju.

Naime, mi se nalazimo u periodu broja osam i ako samo evo uzmemo za primer zapad koji ste naveli broj sedam je bio vladajuci za protekli period on je sada ne uvremenjena zvezda, cak nosilac vrlo niske energije a zargonski se kaze da je "mrtva", jer je njen potencijal bio u zenitu i istrosen u proteklih dvadeset godina i ona sada ima let u novi cilus tek treba da krene u obnavljanje. Kako ste istaklida je ovo zapad ida imate upliv vodene zvezde 1 koja je povoljna u ovoj godini u ovaj sektor jeste povoljno uneti vodeni elementa da bi se privukle mogucnosti finasijskog prosperiteta.

S tim da dobro iscitate pravila o postavlajnju vodenih objekata da sami ne prizovete ono sto zasigurno ne zelite.

majra 

Site Admin

kupovina stana

Pozdrav svima, imam pitanje i zahvalna sam za svak komentar koji dobijem. resili smo suprug i ja kupiti stan te pored teskog perioda traznje, razgledanja, prepznavanja nas i naseg zivota u novoj sredini desava se to da jedina dva stana za koja smo se jednoglasno usaglasili da su favoriti nalaze se na prvom spratu iznad prolaza. Jedan je spavacim sobama i kupatilom iznad kolskog prolaza koji vodi u dvorisnu garazu a drugi je celom povrsinom sem trpezarijom iznad pesackog prolaza. Kako smo vec dobili par saveta da po feng shui to ne moze biti pozitivno za buduci zivot u velikoj smo dilemi. Moze li neko pojasniti koji su losi aspekti takvih pozicija? Unapred zahvalna!

Novi stan - kupovina, izbor, odluka

Efekti same pozicije mislim da su Vam jasni shodno funkciji onoga što je ispod – prolaza. Najbolji utisak ćete imati ako imate priliku da posetite nekoga od prijatelja u večernjim satima, ko živi u tako postavljenom/orjentisanom stanu, zamislite se verujem da nekoga ipak poznajete. Zvuk, vibracije (verovatno će biti i elektronska kapija ka dvorištu plasirana, a na jednom od tih bočnih zidova onaj sklopni mehanizam), od jutarnjih izlazaka voznog parka zgrade, do noćnih povrataka u kasne sate onih koji se vraćaju iz poseta klubovima.

No, ako "zagrebemo ispod površine", jasno vam je da ovakav stan nema isti oslonac na zemlji, da postoji praznina, koja nema potporu (delovi stana iznad prolaza), ona koja nema stabilnost. Kako to utiče na članove, zavisi i od faze (elementa) u kome ste rodjeni. Jedna na primer "Voda" će se prelivati i u "drugo korito", tiho, rušeći "granice" izmicati recimo od porodičnih obaveza (najblaže), elemenat "Drvo" na primer neće moći da se skrasi, jer će patiti od nedostatka podrške, nesigurnosti, koja će se dakako preliti i na ostale sfere...

No, treća dimenzija celog ovog sagledavanja je činjenica da ovakav dom najčešće "vuče" jedna osoba (da bi porodica bila funkcionalna), i da ova "praznina" sigurno nosi promene, one što duboko leže u našoj podsvesti. Kako ništa nije a priori negativno, i slučajno, možda je ovo izazov koji je nužan za razvoj vašeg partnerskog odnosa, možda ponaosob, ali da će ličnosti prolaziti kroz transformacije to je sigurno. Nisu svi izazovi za odustajanje ako znate ko ste, ako smete i možete biti iskreni jedno ka drugom, ako imate dobro izgradjenu komunikaciju može osvetliti i onaj deo ličnosti koji smo možda ne namerno i svesno krili, ili ga nismo osvestili ni sebi, već ga zovemo "malerom" u svakodnevnici, ili lošim tajmingom, ili nemanjem sreće baš tad.... Ako kada "udarite o zid", znate zašto ste sebe doveli do toga, i to obradili pa više ne ponavljate, ako ste osobe koje umeju da uče iz sopstvenog iskustva, sigurno ovog trenutka možete da proniknete u to zašto od svih stanova samo ova dva odgovaraju, dva skoro ista u temelju.

Razmislite, odgovor samo vi imate – vi birate stan, ne stan vas – zašto baš ovakav? Dogovor kuću gradi, kakav god da je, ako vama odgovara onda je pravi. Svaka porodica je svet za sebe i odnosi i njihovo uredjenje unutar zajednice jedinstveni i dobri dok odgovaraju oboma. Kako ste zamislili vaš život, ili kako ga već živite - ako ste zadovoljni podelom u porodici, lakoćom življenja uprkos realnim zahtevima svakodnevnice na pravom ste putu - to je ono čemu nas nosi umeće feng šui - harmoniji, ravnoteži, našoj ličnoj, našoj u paru.

Kada sve ovo apsolvirate, ako je vaša odluka jedan od ta dva, moja sugestija je onaj kojem je trpezarija na temelju, a ukoliko je nova zgrada nekako izdejstvujte da prolaz noću bude osvetljen stalno, i to jakim osvetljenjem, prema gore (reflektor/i, bočno pa okrenuti tako da svetlosni snop ide ka gornjoj ploči, potrudite se, pa ako treba dajte i neki argument da tako neće da se odbija od donju površinu i neće smetati vozačima pri izlasku..., i dobro pobrinite da sklop električni koji pokreće mehanizam vrata ka dvorištu ne bude na vašoj strani – ipak prespavamo trećinu života, što ima svoju svrhu i smisao, pa da svedete koliko toliko uznemiravanje na minimum).

majra 

Site Admin

Majra hvala puno na odgovoru, samo bacila si me u jos vecu dilemu :-) . Mozda sam se nadala negativnom stavu pa da presecem i nastavim dalju potragu. Elem,ovo me je nateralo da se zainteresujem i pocnem da iscitavam osnovne principe feng shui.
Stan koji je iznad kolskog prolaza je osnovom oblika cirilicnog slova G sto bi bio jos jedanod losih predznaka te ukoliko se odlucimo za stan iznad prolaza bice to onaj iznad pesackog, sa visom visinom i pravougaonom osnovom. Moj kua broj je 2 a suprugov 6 i oboje pripadamo zapadnoj orijentaciji. Ako imate jos nek savet na blic veoma sam zahvalna.
Puno pozdrava!

Kupovina novog stana

Poštovana Majra,

Potpuni sam amater u Feng shui-ju. Čitala sam nešto po internetu i Vaše postove u ovom forumu. Veoma me zainteresovala tema, pa bih volela da svoj stan uredim po Feng Shui-ju.
Naime, planiramo da kupimo stan, i gledamo zgrade koje su u blizini stana u kom ssd živimo sa suprugovim roditeljima. Struktira stana je kao na slici .Stanovi mogu biti i suprotno okrenuti, tj da spavaća soba bude sa leve strane dnevne sobe, a sve ostalo sa desne. U toj varijanti, jedino dnevna soba ostaje na svom mestu, a sve ostale prostorije se rotiraju (nemam trenutno sliku, ali poslaću Vam i to).

Kraj je prilično miran, ima zelenila.
Zgrade su okrenute tako da stanovi gledaju ka severozapadu ili jugoistoku.

ja sam rodjena 28.08.1982.
suprug 26.05.1975.
ćerka 20.1.2011.

Molim Vas za pomoć. Zanima me da li bi bilo bolje da nam stan gleda na severozapad ili na jugoistok? Da li je bolja konstrukcija stana kao sa slike u prilogu ili ona ''obrnuta varijanta''.

Mi trenutno tražimo stan, gledamo, tako da su sve varijante još uvek otvorene.

Molim Vas i za još neku sugestiju - na šta bismo još trebali da obratimo pažnju pri kupovini stana.

Zgrade su gradjene u periodu od 1980 -1985 u zavisnosti od specifične zgrade, pa ne mogu tačno da Vam kažem jer još uvek ne znam gde cemo. Ovo se odnosi i na tačnu orijentaciju.

Nadam se da cete na osnovu ovoga sto sam poslala moci da mi pomognete i da me malo vise uputite.

Hvala unapred.

Kupovina stana - smernice

Marija,

mislim da sam videla pokušaj da dostavite izgled stana u formi slike, molim vas da ponovite akciju u postu nema slike.

Ono što mogu da Vam iznesem kao smernice je izvedeno iz vaših datuma rodjenja.

http://i.imgur.com/f8Opc5gl.jpg
S- povoljni pravci; N – nepovoljni pravci

Marija svi pripadate zapadnoj grupi. Na osnovu tog kriterijuma možete suziti izbor na kuće koje pripadaju istočnoj grupi: Čien, Kun, Gen i Duei. Samim tim znate da bi kuća zapadne grupe koja vam odgovara trebala da ima:

 • Ulaz smešten na vašoj S1, S2, S3 I S4 direkciji.
 • Povoljnu spavaću sobu.
 • Povoljan zid uz koji vaš krevet treba da bude postavljen.

Vaša kompatibilnost sa Čien, Kun, Gen i Duei kućom je sledeća:

 • Čien Kuća: S4, Marija; S1, suprug
 • Kun Kuća: S2, Marija; S3, suprug
 • Gen Kuća: S3, Marija; S2, suprog
 • Duei Kuća: S1, Marija; S4, suprug

Iako ćete imati dobrobiti od svih kuća zapadne grupe, idealno bi bilo da nadjete stan koji odgovara suprugu. On je hranilac porodice i prema tome bi trebali da tražite stan Čien (S1) za supruga, a nakon toga Gen (S2) i tako redom. Ukoliko je situacija obrnut u smislu da primarni izvor prihoda obezbedjujete Vi onda se vodite istom logikom.

Svakako nakon ovoga treba da razmotrite spoljni potencijal stan, ono je jednako važno kao i unutrašnji prostor.

Ako razmatrate objekte/stan gradjene u period broja 7(4. Februar 1984 -3. Februar 2004) s obzirom da je 2004 godine nastupio period vladavine broja 8, vladajući broj perioda gradnje se povukao. Kada broj napusti svoju "kancelariju" prestaju da deluju urodjene povoljnosti i ona postaje neuvremenjena.

http://i.imgur.com/SnKES6Ml.jpg

Kada se osmotre dakle okruženje, ulaz u zgradu, tada ispitajte zvezde ulaza, spavaće sobe i dnevne sobe. Kupite prostor samo ako je povoljan.

Izlečite i pojačajte či u svakom delu prebivališta.

http://i.imgur.com/WVSVgcyl.jpg

Dakle, napravite spisak onih koje vam odgovaraju po tipu, razgledajte, nosite kompas, svedite izbor na dva stana i onda na osnovu tlocrta i mape letećih Zvezda izaberite onaj koji ima povoljniji raspored ključnih prostorija.

Zapamtite kada ocenjujete konfiguraciju brojeva morate da uzmete u obzir pozicije brojeva gde su smešteni u okviru prebivališta, svojstvenu prirodu brojeva, da li su uvremenjeni ili nisu i karakteristike koje svaki obuhvata, i šta se dešava sa brojevima kada su u paru sa drugim brojevima – razmatrate suštinu stana, kompatibilnost njegove energije sa vašom.

majra 

Site Admin