Ljubav i prevara Ljubav

Prevara - dve godine zajedno zivimo, a ona je od pre nekog vremena pocela tajno da se vidja s drugim. Skoro svakodnevno. I glumi kao da je sve u redu.

Nije vazno kako sam saznao, ali video sam ih kako izlaze zajedno iz njegove zgrade u pola jedan po ponoci. Ona vadi telefon iz torbice i zove me "od drugarice", kod koje je inace otisla, i kaze da stize za 15 minuta.

Ja se javim iz auta i pozurim pre nje u stan i gledam je kako se pravi kao da nista nije bilo. I jos znam da joj "podrsku" daju upravo te drugarice. Ima ih tri i one to odobravaju, a i one rade to isto.

Sa mnom glumi kao da je sve u redu. Ona nema pojma da ja znam sve, a ja necu da kazem nista, dok ne nadjem sebi neki stan za smestaj. Iselicu se dok bude kod njega sledeci put, a onda cu otici i pozvoniti na njegova vrata i zamoliti ga da joj da kljuceve od stana, jer ja tamo vise ne stanujem.

Ja bih rekao - qrva banda, a vi? :?

Prevara - slatko zabranjeno voce od kako je sveta i veka

Evo ovo kaže nauka.

Karakteristična je za sve narode i kulture, pa čak i bogove. Grčke pogotovo, jer sve što je ljudsko njima nije bilo strano, pa je tako i sa vanbračnim avanturama. Tumači antičkih knjiga potvrđuju da je takve sklonosti imala upravo lepa i zavodljiva Afrodita. Svemoćni Zevs joj je za supruga podario svog hromog i ne tako dopadljivog sina Hefesta, boga vulkana, vatre i kovačke veštine. Afrodita se spanđala sa nabildovanim i lepo građenim Aresom, bogom rata, pa je muž rogonja - Hefest tobože otišao na „službeni put” i uz pomoć lukavstva uhvatio u prevari svoju lepu i božanstvenu suprugu.

Dr Savo Bojovic, androlog

Kako će se neka osoba ponašati u braku zavisi od mnogih faktora. Između ostalog i od shvatanja braka kao institucije, od strukture ličnosti, njenog vaspitanja, mikro i makro okruženja, obrazovanja, a pre svega od primarne porodice. Dr Savo Bojović, androlog, seksolog i ginekolog, bogatog iskustva u lečenju neplodnosti, pozabavio se ne samo vanbračnim, već i predbračnim i bračnim vezama i utvrdio da su „geni suštinska poruka života predaka” i da „nauka ovih dana pokazuje da je vernost u braku genski determinisana”.

Da li je prevara nasledna?

„Postoji genska koncentracija hormona koja praktično vlada organizmom, ali je bitan i uticaj vaspitanja, društvene sredine i obrazovanja. Ako je žena nasledila veliku koncentraciju hormona onda su i njene potrebe za dominacijom i ekspanzijom u društvu evidentne. To se jednostavno nasleđuje”, kaže za „Lepotu i zdravlje” dr Bojović. On navodi i da je pratio „znake zavođenja” pojedinaca u određenim porodicama i uverio se da su potpuno identični kod naslednika. Konkretno, ukoliko je otac veliki zavodnik, u večitoj potrazi za avanturom, verovatno je da će njegov sin, kome je otac uzor, imati takvo ponašanje. Takođe je prisutan i uticaj identifikacije i nesvesne imitacije, što se kasnije pretvara u rivalstvo. Naravno, uvek postoje i izuzeci i mogućnost da sinovi postanu sušta suprotnost svojim očevima.

Kod nas se muško neverstvo smatra prednošću, a ne manom, mada je velika istina da žena u braku ne voli muža - preljubnika, ali nije voljna ni da se uda za mutavka i previše mirnog muškarca. Privlače ih muškarci sa ugrađenim mehanizmom osvajanja, šarmeri, i sa takvima češće ulaze u brak. Tek kasnije shvataju da postaju domaćice i „zatočenice u kući”, a on i dalje ostaje šarmer i osvajač van kuće.

„Ako su muškarci neverniji od žena, postavlja se pitanje s kim oni to varaju svoje žene?”, pitaju se muškarci.

Verodostojnih naučnih potvrda o „preljubničkom genu” nema. Izvesno je, međutim, da velika većina žena ne može da uđe u seksualnu vezu ako ne prorade emocije. Taj fenomen postoji i kod muškaraca, ali je ređi. Profesor Bojović opet navodi da je kod muškaraca i zbog građe polnih organa seksualni nagon veći nego kod žena. Otuda muškarac i ne mora da raguje emotivno da bi imao seksualni odnos, dok većina žena mora.

Zašto su neverni?

Generalno, razlikuju se tri tipa ličnosti, odnosno ponašanja. Osoba je u stabilnom stanju ako je posvećena svom braku, porodici i deci. Opredeljena je da izbegava sva iskušenja, odnosno situacije koje je mogu navesti na vanbračnu vezu. U labilnom stanju je osoba u kojoj je nagomilano mnogo seksualnog i emotivnog nezadovoljstva usled nezasite želje za ljubavlju i nežnošću. Najčešće se radi o osobi koja emotivno-seksualnu komponentu života smatra osnovnim kvalitetom životne sreće.

Međutim, veliki broj takvih ličnosti u lutanju „zagubi” emocije pa svoje veze uglavnom svodi na seksualne. Indiferentno stanje javlja se kod osoba koje nisu preterano vezane za svoje porodično gnezdo i deluju pomalo nezainteresovano za ono što se dešava u porodici, ali isto tako nemaju unutrašnjih naboja i potrebe da tragaju za novim emotivno-seksualnim aktivnostima koje bi im ispunile vreme i popravile kvalitet življenja.

Emocije se ipak navode kao najčešći pokretači povremenih ili trajnih polnih odnose izvan braka. Muškarac se odlučuje na takav korak kada je izvesno vreme odvojen od svoje žene pa nema mogućnosti da zadovolji svoje seksualne potrebe u braku. Greše one žene koje svoje supružnike iz bilo kojih razloga kažnjavaju i uskraćuju mogućnost da seksualne potrebe zadovolje u braku. Dr Bojović navodi da je određen broj muškaraca nezadovoljan onim što im supruga pruža na seksualnom planu - retko kad ga želi, otaljava bračne obaveze u krevetu i ne uživa posebno u seksu. Neki muškarci navode i nedovoljnu emotivnu povezanost sa suprugom ili potpunu odsutnost emocionalnog kontakta među njima.

Muškarci ne vole „zvocanje” i neurotične žene. Zato, kao poseban razlog vanbračnih izleta navode njenu neurotičnost, posebno izraženu ljubomoru. Drugi, opet, kao razlog neverstva navode jednoličnost bračnog života koja umanjuje privlačnost i bliskost kontakta sa suprugom. Sigurno je i da neki muškarci stupaju u vanbračne polne odnose iz čiste muške sujete, odnosno zato što im se neka žena nudi, a oni smatraju da bi im muški prestiž bio oštećen kad bi propustili takvu priliku.

Postoje i oni muškarci koji se vanbračno vezuju kad počnu da osećaju da im u braku opada polna moć, odnosno da im je interesovanje za suprotni pol sve slabije, pa ih na vanbračni izlet navodi znatiželja. Na takav potez lakše se odlučuju ako su u lošim bračnim odnosima kod kuće. Muškarčevi polni odnosi van braka ponekad su izraz osvete ženi zbog njene vlastoljubivosti prema mužu, za njeno nerazumevanje muževljevih seksualnih, emocionalnih i drugih potreba, ali i za njeno seksualno neverstvo.

Ne isključuju se kao motiv bračnog neverstva i muškarčevi donžuanski motivi, odnosno pronalaženje naročitog zadovoljstva u neprestanom osvajanju novih seksualnih partnerki.

Zašto smo neverne?

Žene takođe imaju svoje motive za vanbračne veze, a to su hladnoća, nemar i osećanje zanemarenosti od strane supruga. Žena koja se u braku oseća odbačenom, neprihvaćenom, zapostavljenom i manje vrednom, sklona je promeni seksualnog partnera. Ona koja u bračnom seksu ne doživljava nikakvo zadovoljstvo već se u njemu čak oseća iskorišćenom, ima potrebu da proveri kako to izgleda sa drugim muškarcem. Ima i žena koje koje na neverstvo podstakne osvete suprugu za njegovo neverstvo.

Pojedine žene kažu da su u vanbračnu vezu uplovile zbog muževljeve neuviđavnosti, samoživosti, autoritarnosti, nerealne ljubomore i drugih negativnih emocionalnih stavova. Sve to je ponekad samo puka ženska potreba da se opravda i zaštiti pred samom sobom. Druge pripadnice ženskog pola izjavljuju da su u vanbračnu vezu ušle iz čiste dosade, zato što u braku ne nalaze pravu afirmaciju svoje ličnosti i mogućnost da provode vreme koje će im doneti zadovoljstvo. Mali je broj žena koje ostvaruju vanbračnu vezu jer smatraju sebe potpunim ličnostima samo onda kada neprestano osvajaju druge muškarce i kad mogu sa njima neprestano da se poigravaju.

Seks, ljubav i laži

Izvesno je, međutim, da najveći procenat onih koji ulaze u vanbračne veze to čini zato što su okupirani i oduševljeni seksom, nalaze životnu energiju u njemu, on im predstavlja izvor najvećih ovozemaljskih zadovoljstava. Tragaju za finesama seksualne tehnike kojom se oslobađa ogromna energija i transformiše u pozitivni životni elan. Otuda je, kažu, razumljivo da su vanbračne seksualne veze njihova životna preokupacija.

Bez obzira na svoje potrebe i želje, ljudi u vanbračnim vezama moraju da imaju jasno definisane ciljeve. Za mnoge je potpuno neshvatljivo - kako muškarac koji voli svoju suprugu, ima čvrst i stabilan brak i porodicu, ostvaruje vanbračne veze takvog intenziteta, da ne samo da uzbuđuje nego i zaluđuje svoje partnerke?

„To se dešava, jer se radi o ljudima koji tačno znaju šta žele. Trude se da vode računa da nikoga ne ugroze i ne dovode u stanje patnje, a umeju i žele da uživaju u bogatstvu i raskoši ljubavi onih žena ili onih muškaraca koji imaju potrebu, istinsku želju da pruže i uzimaju lepotu seksualnog uživanja za kojom su čeznuli danima, nedeljama pa i godinama”, smatra dr Bojović.

Međutim, veliki je broj onih koji se zaljube i izgube moć samokontrole, „pokvari im se kompas” pa ne mogu da se orijentišu gde su i šta rade. Ne vode računa o mogućim posledicama i u tom svom iracionalnom zanosu ljubavi i posesivnosti strepe da ne izgube svoju novostečenu ljubav u kojoj su našli sve ono što ranije u životu nikada nisu imali, o čemu su samo maštali.

Pokušavaju da je sačuvaju, da je zadrže samo za sebe i ne žele da je dele ni sa kim. Tu padaju svi principi, ruše se ograde, razaraju se brakovi, a događaju se i fatalni završeci. Tim pre što se ne događa sve drugima. Svako ko pokušava da upliva u vanbračnu vezu, mora da računa na opasnosti od polnih i drugih bolesti, opakog HIV virusa, pa i od drugih posledica - mogućih fizičkih obračuna zbog ljubomore i izneverenih očekivanja.

Hm, hm...

majra 

Site Admin

Kratko i jasno

Ja bih da izbegnem opsirne tekstove, jer priznajem da nisam toliko "nacitan".

Kratko i jasno - "Ne pozeli drugome ono sto ne zelis sebi". Mislim da sam time sve rekao.

mico

Moderator

Ona mene jednostavno - nije volela

He, ha, ha, kako mi sad ovo izgleda daleko i jadno. Temu sam postavio u februaru, a sad je septembar, xebote, ala vreme leti.

Da, da, sad sve ima smisao i logiku. Jednostavno, ona mene nije VOLELA i tu se sve zavrsava.

Takva je, mora da bude fascinirana muskarcem da bi mogla da bude sa njim. Povrsna je u ljubavi, ne zeli da se zrtvuje i da neke svoje utabane principe prilagodi drugima. Povrsna je i u seksu.

Inace, jos u vek je u vezi sa tim tipom, vidjam ih po gradu. Bilo bi mi drago da je srecna sa njim, valjda je nasla svog kosmickog para, jel'.

Malo je onih koji vole

Ta tema je veoma delikatna.

Imala sam i ja decka koji je isto to uradio, misleci da ja to nikad necu saznati. I naravno ja sam cutala da vidim dokle ce ici.

I kad sam videla da tome nema kraja, okinula sam. On je ostao bez teksta i u cudu.

Kao sta ja pricam. U mojim je ocima pao toliko nisko, da je to prosto smesno.

Ima takvih i devojaka, a i muskaraca. Pun ih je svet. Ali malo je onih koji vole i koji se totalno posvete osobi sa kojom su.

Voleti i biti voljen su dve razlicite stvari

Voleti ne znaci i - biti voljen...

Tema je zaista teska, jer nije ni lako iznositi svoje muke pred mnogo ljudi. Sreca je da su nepoznati, pa je i coveku lakse. A usput olaksa bol koji ga sigurno muci.

Ja sam u braku i zato sam izneo misljenje da ne zelim drugome ono sto ne zelim sebi i toga se pridrzavam. Kad se dvoje vole suvisan je treci i ako se stvarno vole, treba da sve svoje tajne podele izmedju sebe u pokusaju ocuvanja veze.

Mislim da gde postoji iskrena obostrana ljubav to nece biti problem. A ako je u pitanju samo potreba da pored sebe ima nekoga, tu veza puca i bolje je sto pre, jer godinama se skuplja sve veca bol koja otezava rastanak.

Nebi trebalo da covek tezi onome "uzmi sve sto ti zivot pruza", vec "poslusaj srce svoje".

mico

Moderator

Na svetu nema nista lepse od ljubavi

Slazem se sa tobom i u ovom slucaju. Ja mislim da je na ovom svetu svako rodjen za nekoga, ali to ne znaci da ga treba cekati da ti pokuca na vrata, vec tu osobu treba pronaci.

Ne kazem sad ni da sa svakim treba biti - to se jednostavno oseti i tu nema price.

Vec dve godine sam srecno zaljubljena. I ta je ljubav uzajamna u to sam sto posto ubedjena. Da me pitate zasto, ne znam da li bih znala odgovor na to pitanje. Jednostavno taj osecaj da je pored tebe osoba koja je rodjena za tebe.

To je to. Ljudi - volite se. Jer na svetu nema nista lepse od ljubavi. Iskrene ljubavi. Treba je samo pronaci.

Prava ljubav

Tako je pufnice, jos bih dodao - kad nadjete pravu ljubav, cuvajte je dobro, jer nista ne treba prepustiti slucajnosti!

mico

Moderator

Prava ljubav zaista pobedjuje

Moram nekom da kažem za ovo, inače ću da svisnem. Oprostila sam mu. Trebalo mi je sedam dana, cepala sam se i gušila, izgubila sam tri kilograma, ali nije mi žao.

Sedela sam sama u sobi 200 kilometara daleko od kuće i čitala poruke koje je on slao njoj, dok je koristio moj mobilni telefon, a nije znao da mi je uključena opcija pamćenja poslatih poruka. Bila sam kao gromom pogođena jer sam sumnjala u tu osobu odavno, osećala sam da se nešto dešava, skretala sam mu pažnju, ali me je uvek razuveravao.

Povezala sam sve situacije u kojima sam bila sa njima, trenutke kad me je gledala u oči sa čudnim sjajem i trabunjala o ženskim temama. To što sam dugo osećala da između njih nešto postoji i setila se kako su me smatrali budalom pokrenulo je lavinu negativnih emocija. Da sam bila bliže, čini mi se da bih bila spremna na sve, spremna da uništim njega nju i sebe, dve porodice i petoro dece pride.

Celu noć nisam spavala smišljajući osvetu, a sutradan sam mu poslala poruku da sve znam i da se pakuje iz kuće.

Usledili su dani zivkanja i dopisivanja, vratila sam se kući i kilometarski razgovori su se nastavili. Još 5 dana bukvalno nismo spavali, ali smo sva g..na iz našeg braka izručili napolje, istrpeli taj nesnosni smrad i PREŽIVELI. Pokazao je da me neizmerno voli, a ja sam priznala svoje prilično neženstveno ponašanje prema njemu u poslednje vreme.

Čak je ispalo dobro to što se desilo, jer se volimo više nego ikad. Prava ljubav zaista pobeđuje i kilometarski razgovori. Mada mi se stomak i dalje okreće kad pomislim na njih dvoje, pokušavam da se izlečim i čekam da vreme učini svoje. Ako vam kažem da oni zajedno rade i svaki dan sede na rastojanju od pola metra, hoćete li misliti da sam glupa, luda ili sam zaista hrabra? :???:

   zokss Kako ste uspeli

Interesuje me kako ste uspeli da ostanete normalni posle toga što vam se desilo sa mužem,jer imam sličan problem sa svojom ženom i isto smo igrom slučaja razdvojeni.
Već otprilike sedam dana znam za njenu prevaru koja je prilično dugo trajala i uhvacena je čudima digitalne tehnologije koja vraća nazad sve što je obrisano sa kartice a tu je imalo šta da se pročita baš.Već 7 dana satima pričamo telefonom i jako je volim imamo dvoje divne dece taj sa kojim je bila ima četvoro ,neznam šta da radim.

13.02.2013 23:15

   Mala lela

Moram pre svega da ti kazem da ti se divim....U slicnoj smo situaciji,sa tom razlikom sto sam ja u vezi sa tim deckom,i zivimo zajedno,ali nismo u braku...Pre nekog vremena otkrila sam da me vara,isto preko poruka,kada sam ga pitala rekao je da ga ta neka napada,a on nema nista sa njom...Medjutim ja sam sumnjala,i onda su poceli pozivi sa njene strane,njegovi kasni dolasci,itd...na kraju sam ja nju pozvala i rekla joj da zivimo zajedno i tako dalje,ona se nasmejala i rekla da nezna za mene...Sada je problem sto ja znam da su oni i dalje u kontaktu,iako on to negira,kao i to da nije imao nista sa njom...Ali ja to prosto znam,vidim i osecam,ali neznam kako da to resim sa njim,i na koji nacin da mu kazem kako se ja osecam,a da ga ne izgubim svojim nepoverenjem...A on to nece da prizna,jer zna da ce me povrediti...

01.08.2013 12:21

   Mala lela

Moram pre svega da ti kazem da ti se divim....U slicnoj smo situaciji,sa tom razlikom sto sam ja u vezi sa tim deckom,i zivimo zajedno,ali nismo u braku...Pre nekog vremena otkrila sam da me vara,isto preko poruka,kada sam ga pitala rekao je da ga ta neka napada,a on nema nista sa njom...Medjutim ja sam sumnjala,i onda su poceli pozivi sa njene strane,njegovi kasni dolasci,itd...na kraju sam ja nju pozvala i rekla joj da zivimo zajedno i tako dalje,ona se nasmejala i rekla da nezna za mene...Sada je problem sto ja znam da su oni i dalje u kontaktu,iako on to negira,kao i to da nije imao nista sa njom...Ali ja to prosto znam,vidim i osecam,ali neznam kako da to resim sa njim,i na koji nacin da mu kazem kako se ja osecam,a da ga ne izgubim svojim nepoverenjem...A on to nece da prizna,jer zna da ce me povrediti...

01.08.2013 12:24

Toplo te pozdravljam, ti najbolje znaš ko si i koliko možeš, na ovom svetu ništa nije zagarantovano osim zadnjeg udaha, pa tako ni ljubav, poverenje... i sve što čini život naš.

Ako ideš dalje bez i jednog pogleda na juče, onda koračaš... ako se svakodnevno na tren tvoja duša osvrće... daj joj vremena u samoći da vidi put, a on uvek postoji, tvoj put je postojao i postoji.

Divno govori Nil Sorski: "Kada lončar zna, koliko treba držati lonac u ognju, da se ispeče a da ne prsne, kako ne bi Bog znao meru naših stradanja?"

Veruj sebi, njemu i Bogu hrabra si ti žena!

majra 

Site Admin

ima smisla pricati ako imas kome. a ima i prastati ako ima ljubavi. ili kako vec zoves to sto imas. i sta god da je u pitanju. cak nisam siguran koliko se u tim situacijama takvim slicnim uopste osecam kao da ja prastam nesto. kao sto sam ja ja tako je i to sto imam s nekim to takvo i mozda i nije to neko prastanje - to je tako, to je moje.

ps:
dobro dosla na Inter CAFFE :)

galeksic

Site Admin

Sta je ljubav!

Zaista se divim tvojoj hrabrosti.

Veruj mi, ja ne znam kako bih se poneo u slicnoj. Ti si bila hrabra, zelis da ocuvas porodicu, da sacuvas "ljubav". Ali sta je zapravo ljubav? Pa ljubav po meni sacinjava uzimanje, davanje, prastanje, razumevanje, svadju - "ko se voli taj se svadja", mazenje, pazenje, cuvanje itd.

U tebi postoji ocigledno velika doza ljubavi prema osobi sa kojom zivis i smatram da si ispravno postupila, boreci se za ljubav svog zivota. Sa druge strane, crv sumnje zbog bliskosti tvog muza i pomenute osobe tesko ce se izbrisati.

Smatram da je tvoj muz sledeci koji treba da dokaze ljubav prema tebi.

Predlazem da on promeni radno mesto. Tesko je danas za posao i ne treba ga forsirati u tome, ali da bi zaista pokazao svoju ljubav prema tebi i okajao grehe, red je da i on uradi nesto za tebe. Treba da mu otvoreno kazes za svoj bol zbog njihove bliskosti na poslu i da je to tvoja zelja.

Neka i on dokaze svoju ljubav, ali ne recima - vec delom

Pozdrav! Drago mi je da si sa nama, dodji opet!

mico

Moderator