Feng šui dečijih soba - porodična sreća i blagostanje Feng šui

Uređenje dečje sobe i funkcionalni zahtevi

Uređenje dečje sobe predstavlja poseban izazov jer moraju da se zadovolje svi funkcionalni zahtevi, ali i da se stvori prijatno okruženje, u kome će mališani zaista uživati. Tematsko uređenje dečje sobe je pravo rešenje i za decu i za roditelje, a soba se pretvara u mesto gde mašta postaje stvarnost.

Kad beba uđe u kuću, njen prostor treba da sadrži tri ključna elementa kolevku (krevetac), sto za povijanje i komodu za njene stvari. Nakon šest meseci detetu treba obezbediti i mali kutak za igru. Taj prostor će se vremenom povećavati, da bi od druge godine postao i centar detetovog sveta. Mesta treba predvideti i za sanduk za igračke.

U ovom periodu se u sobu unosi i stočić i stoličica za crtanje. Ukoliko nemate dovoljno prostora, možete da postavite i tablu na zid. Kod novorođenčadi i beba treba izabrati nežne boje kao što su bombon roze, nebesko plava li vanila žuta.
Krevetac se kasnije može zameniti dečjim krevetom. Ako je u pitanju krevet sa podesivom dužinom, dete ga može dugo koristiti.

Funkcionalnost prostora

Definisanje prostora može se učiniti uz pomoć boja i tkanina, zid oko kreveta obojite u boju u dogovoru sa detetom i stavite pored kreveta podni pokrivač u stilu koji odgovara detetovim afinitetima. Sve to, uz malo mašte i pažljivog planiranja, kao i prilagodljivosti svih „stanara“ sobe, može da bude lepo uklopljeno. Korišćenje kontrastnih boja, kada su na primer u pitanju dečak i devojčica, može odrediti svačiji prostor stvarajući skladnu celinu, na primer nežno zelena - svetlo ljubičasta ili bebi roze - čokoladno braon ili narandžasta - pistaći zelena

Odabir osnovnih elemenata dečje sobe, krevet, ormar, police za knjige, radni sto sa stolicom, moraju biti prilagođeni prostornim zahtevima i mogućnostima i uzrastu deteta. Pozicija radnog stola će biti nametnuta položajem prozora i mogućnostima njegovog osvetljenja sa prednje ili leve strane (levorukima - sa desne).

Uzglavlje kreveta ne sme biti smešteno uz grejno telo, a nije preporučljivo ni u neposrednoj blizini prozora. Police za knjige i ormari treba da se postave na način da što više oslobode središnji deo sobe za igru i razonodu. Mada po feng šuiju otvorene police nisu preporučljive.

http://img28.imageshack.us/img28/445/decao.jpg

Uploaded with ImageShack.us
Teme uređenja dečje sobe mogu biti raznovrsne, a najviše zavise od deteta da li se radi o dečaku ili devojčici, uzrastu, karakteru, sklonosti, omiljenih crtanih ili filmskih likova. Deci treba stvoriti okruženje imaginarnog sveta u kome njihove uloge postaju stvarne. Osim tematskog uređenja sobe, treba obezbediti i rekvizite ili kostime kako bi im njihova soba postala njihovo malo carstvo u kome će provoditi vreme sa uživanjem.

virada

Moderator

Zajednička dečja soba

Ako soba može da se podeli i nekom pregradom, policom ili zavesom, a deca žele da budu u istoj sobi uprkos povremenim svađama, zašto biste ih razdvajali? Dok ne napune 11-12 godina, zabava i igra su im mnogo važniji od samoće i privatnosti. Ako imate sobu viška, možete da je pretvorite u sobu za igru.

Uz osnovni nameštaj koji se lako komponuje i premešta prema potrebama dece, s malo truda i mašte i uz par sitnica mogu se dobiti različiti ambijenti: soba za devojčicu, prostor u kome ce udobno živeti dva brata, srednjoškolac ili studentkinja. Veliki plakari ili orman i polica, radni sto, udoban ležaj i još poneki detalj (PC, muzicki uredaj, fotelja, disko-kugla) biće prijatno okruženje u svakom uzrastu.

Kutak za učenje

Dete mora da ima u kući svoje mesto za učenje. Neka mu knjige, sveske, vežbanke i sav ostali pribor budu pri ruci. Pametno je pored radnog stola postaviti i tablu za ostavljanje poruka.
Tablu s porukama možete da uvedete čim dete nauči da čita. Napisaćete na tabli „zatvori dobro vodu“ ili „prljave carape stavi u korpu za veš“ .

Na tabli može da se nađe i srce koje će ga podsetiti da mama misli na njega dok je na poslu. Ili ulaznica za pozorište gde će zajedno otići u subotu.
Radni prostor treba opremiti fasciklama, koje mogu da stoje u fioci ili ormariću. Dete će tako naučiti da sortira stvari u fascikle, po azbučnom redu ili po oblasti. Uz mali kancelarijski ormar, rano će se naučiti urednosti.

Uredno i čisto

Dajte detetu i kutije od cipela ili mu kupite plastične gajbice ili kartonske kutije u koje ce odlagati igračke. Tako će se rano naučiti redu. Povremeno treba zajedno da pobacate sve nepotrebne stvari.

Odredite dan kada ćete sređivati taj krš, stavite sve na sto prekriven belim papirom i vidite da li su tu svi delovi da biste sklopili olovku ili igračkicu. Delove koji su višak bacite.

Soba za decu i mlade treba da bude udobna, bez suvišnih ukrasa, da bi se dete u njoj slobodno kretalo, da s učenja lako može da pređe na igru, da u njoj mogu da borave i njegovi drugari, što je veoma važno, a da se pri tom ne napravi veliki nered. Pošto je malo porodica u velikim stanovima ili kućama, ta udobnost znači da i mali prostor treba racionalno iskoristiti.

Prednosti zajedničke sobe

Ako su deca istog pola i približno istog uzrasta, zajednička soba ima više prednosti. Lakše će se izboriti s noćnim „demonima“, budući da se sva deca u uzrastu od dve do 10 godina plaše mraka. Kad ih je dvoje, dva puta su jači u borbi protiv čudovišta koja se kriju ispod kreveta“ i „lopova u ormanu“. Deca će se osećati sigurnije i silno će se zabavljati.
Kad s nekim deli sobu, dete uči da ne može sav prostor da prigrabi samo za sebe.

Tako se deca uče solidarnosti. Zajedno smišljaju nestašluke, ali i prijatna iznenađenja.
Pošto je dečja soba mesto gde se drže igračke, kada se deli s bratom ili sestrom, broj igračaka se udvostručuje. A i drugar za igru je uvek na dohvat ruke!
Kad deca dele sobu, ona uče da poštuju druge, njihovu privatnost, tajne, ritam, navike. Ali uče, takođe kako da nateraju druge da poštuju njih.

http://img16.imageshack.us/img16/4170/slatkodete.jpg

virada

Moderator

Šta je poželjno izbegavati u dečijoj sobi

Ako je nekoliko dece u istoj sobi, vodite računa da im obezbedite dovoljno prostora koji mogu da zovu svojim. I obavezno im omogućite da neka polica, fioka ili stočic bude namenjen samo njima. Dopustite detetu da samo uredi svoj prostor, onako kako ono to želi. Postoje stvari koje treba izbegavati u dečjoj sobi. O većini smo već govorili u predhodnim postovima. Takođe važno je izbegavati mnoštvo žica i kablova u sobi deteta.

Izbegavajte kablove i žice

Umesto podnih i stonih postavite zidne svetiljke i lustere. Na taj način ćete izbeći prisustvo kablova i žica. Uzglavlje nikako ne sme da bude ispod prozora.

Otvorena vrata dečije sobe ne bi trebalo ostavljati noću. Trebalo bi vrata dečije sobe noću biti zatvorena. Navucite i zavese kako biste umirili strujanje čija, tako će deca lakše zaspati.
Masivan nameštaj stvara prepreke i ograničenja, a deci je potreban prostor.

Nered je nešto čega se treba osloboditi i otvoriti prolaz pozitivnom čiu. Oslobodite dečju sobu starih igračaka i odeće koju su deca prerasla. Na taj način ćete ispoštaviti osnovni princip u feng šuiju, praveći put pozitivnom čiu. Tako će se i deca koja tu borave osećati bolje i davati bolje rezultate na svim poljima tokom svog razvoja.

Električne aparate izbegavajte u dečijoj sobi. Naročito postavljanje televizora i računara u dečje sobe, ali ako nemate izbora, vodite računa da budu što udaljeniji od kreveta.

http://img822.imageshack.us/img822/2229/sobazadevojicu.jpg

Dakle, posebno treba obratiti pažnju na žice i kablove za struju. To je jedan od problema sa kojima se često srećemo kada su u pitanju dečije sobe, te uvek tražimo rešenje. Rešenje je uvek tu na dohvat nama, ukoliko se samo držimo osnovnog principa feng šuija, sklada i harmonije onda smo više od polovine problema i nedoumica rešili.

virada

Moderator

Motivacija i bistriji um kod deteta uz pomoć feng-šuija

Za one koji žele da poboljšaju ovaj segment da svojoj deci omoguće napredak i uspeh na ovom polju, treba da energizuju stranu sveta koja je zadužena za ovaj sektor, a to je severoistok. Ovaj sektor govori upravo o uspehu u obrazovanju.
Na obrazovanje se uvek gleda kao na najbolji mogući način da se popnete na društvenoj lestvici, a dobro obrazovanje detetu omogućava kasniju mnogo bolju uspešnost na bilo kojem polju delatnosti. Stoga je ovaj sektor veoma važan.

Najvažnije je da se radni sto postavi u sektor severoistoka, naravno, ukoliko je to moguće. Obratite pažnju na to da li se kupatilo nalazi u ovom sektoru jer to može ukazivati na vrlo lošu sreću po ovom pitanju. Naravno, ovde je potrebno ispoštovati osnovna pravila u feng - šuiju koja se odnose na postavku stola što dalje od toaleta, ogledala ili ivica nekog nameštaja.

Radni sto

Kada sto postavite na pravo mesto, sledeće što treba uraditi je da sto okrenete u pravcu ličnog razvoja, što se određuje pomoću tabela, i za svakog ona je drugačija. Ovo je jedan od najboljih metoda da pomognete svojoj deci dok uče ili čak studiraju.

Sledeća stvar koja je vrlo bitna jeste aktiviranje elementa severoistoka kristalom. Vladajući element ovog sektora je zemlja, pa je najidelnnije postaviti kvarcni kristal. Treba ga staviti na sto odmah ispod stone lampe, koja će pojačati energiju kristala.
Kristal je potrebno postavljati na sto uvek dok dete uči.

Stepenište

Osnovna zabrana koja mora da se poštuje a koja je vezana za decu jesu stepenice u kuci. Sve ono što se nalazi ispod njih utiče na sledeće generacije, pa tako najlošije što možete imati je voda, fontana, akvarijum. Takođe, nije povoljno ukoliko je prostor ispod stepeništa potpuno prazan.

Možete napraviti malu ostavu ili držati knjige, što je odlično rešenje koje vašoj deci donosi vrlo stabilnu osnovu.
Možete pomoći detetu kada je feng-šui u pitanju da bistrije misle i bolje pamte i uče tako što ćete u svoj dom ubaciti povoljne simbole, jedan od njih jesu tri planinska vrha.

Tri vrha privlače uspeh u obrazovanju i čast i ugled deci u porodici. Ovaj sektor koji se nalazi na istoku, možete aktivirati i ukoliko ubacite biljku lotos u dečju sobu. Kroz slike, predmete, vaze ili pak pravi lotos koji će aktivirati ovaj sektor na najbolji mogući način učinićete da deca bolje uče, bistrije razmišljaju.

Mirisi

Mirisi koji mogu pomoći deci tokom učenja jesu sledeći: ruzmarin pozitivno deluje na koncentraciju, mandarina podstiče kreativnost, pa ukoliko vam je ona neophodna, miris mandarine može da vam pomogne. Bosiljak takođe pomaže u koncentraciji, posebno onda kada je dete umorni i gubi motivaciju.

Mirisi koji takođe mogu biti od koristi u ovom sektoru jesu iris, geranijum i sandal. Veoma je važno pomoći detetu kada primetimo da mu je slabija koncentracija i da su manje motivisani za određene aktivnosti.

virada

Moderator

Kutak za srećno dete

U opremanju decje sobe treba da ucestvuje i vaš mališan jer ce to biti njegovo malo carstvo, u kome ce cuvati ne samo potrebne i korisne stvari, vec i sitnice koje njemu posebno znace. Kada se bira nameštaj za decju sobu, on pre svega mora da bude funkcionalan i neopterecen nepotrebnim komadima nameštaja. Evo nekoliko saveta koji ce vam pomoci da uredite decju sobu.

Površina dečje sobe

U vecini naših domacinstava vec je i samo postojanje zasebne decje sobe luksuz. A takva soba u stanovima, pogotovu u novogradnji, nikada nije dovoljno velika. Uz to, obicno u njoj treba smestiti jedno dete ili dvoje dece, koja ce se u malom prostoru gurati, bez obzira na to da li su istog ili razlicitog pola. Izlaz je u komadima nameštaja koji imaju više funkcija i u tome da prostor bude maksimalno iskorišcen po visini, širini i dubini.

Meblirani delovi nameštaja

Roditelji male dece obicno imaju još jedan zahtev - da meblirani delovi nameštaja mogu da se skidaju i peru ili da su napravljeni od haj-tek materijala (veštacki somot, alkantar i glor-valkana), koji ne propuštaju tecnost i sa kojih se lako skidaju fleke.

Dete treba da ucestvuje u opremanju njegove sobe. To mora da bude prostor gde ce dete, dok raste, moci da neguje nova interesovanja, a da se ne lišava starih, da kasnije zbog kompjutera iz sobe ne mora da izbaci lutke, mede i druge uspomene koje ga vezuju za detinjstvo.

virada

Moderator

Sigurnost u sobi za bebe

Najbolji način da se uverite u to da li vam je dom bezbedan je da se spustite na sve četiri i da puzajući pređete sve prostorije. Tako ćete videti da li ste sve potencijalno opasne predmete sklonili od znatiželjnih ručica. Videćete gde ima oštrih uglova i na šta valja paziti, ili da li ima eksera koji vire iz nameštaja, a koje treba izvaditi

Preventive zbog sigurnosti

http://img28.imageshack.us/img28/6619/bebad.jpg

Ivice i ćoškovi na nameštaju treba da budu zaobljeni, a police, komode ili ormar treba da budu pričvršćeni za zid. Svaki utikač treba da bude zaštićen.

Trake kojima se podižu roletne vežite da beba ne može da se uplete. Nikako ne postavljajte bebin krevetac ili sto za presvlačenje na dohvat prozora ili trake za roletne da beba ne bi mogla da ispadne.

Krevetac i sto za prepovijanje ne smeju biti blizu prozora, na promaji ili preblizu grejnog tela (grejalica, TA peć, radijator). Treba da stavite zaštitne rešetke ispred grejnog tela. Nikada ne smete da ostavite dete ni na tren bez nadzora na stolu za prepovijanje – zato treba tako da uredite sobu da sve imate na dohvat ruke.

Boje za bebinu sobu

Bebina soba je mesto u kojem će ona prvih meseci života provoditi najviše vremena. Zato je veoma bitno da taj prostor bude bezbedan.

Budite sigurni da nameštaj koji kupujete nije fraban bojom koja sadrži olovo i živu. Isto tako kada farbate zidove u dečjoj sobi birajte boju koja je bezbedna – deca često vole da gule farbu sa zida i da je stavljaju u usta.

Krevetac

Rešetke na dečjem krevecu ne treba da budu razmaknute više od 6 centimetara. Madrac ne sme da bude manji od kreveca (najviše dva prsta) jer beba može da se zaglavi. S vremena na vreme proverite da li su šrafovi dobro zategnuti.

U krevetac ne bi trebalo da stavljate velike plišane igračke jer beba može da se uguši, a veće dete koje već stoji može da ispadne iz kreveca ako se popne na njih. Ne bi trebalo da koristite punjeni jastuk i jorgan za prekrivanje deteta mlađeg od 12 meseci jer predstavlja opasnost.

virada

Moderator

Početak nove školske godine

Počela je nova školska godina. Dobro organizovano dečjom sobom možemo stvoriti ambijent prijatan kako za učenje tako i za boravak.

Za sve one koji ove jeseni prvi put krenuli u školu, kao i one koji nastavljaju školovanje, dečja soba predstavlja mnogo više od obične sobe. To je prostor u kome se mališani opuštaju, druže sa prijateljima, a najviše koncentrišu na obavljanje svakodnevnih školskih obaveza.

Da bi omogućila obavljanje svih ovih funkcija, dečja soba bi trebalo da bude funkcionalno i maštovito opremljena. Potrebnu dualnost prostora, radni deo i igraonica, postići ćete temeljnim planiranjem i pravilnim izborom nameštaja.

Idealne mere radnog stola

Optimalna površina dečje sobe trebalo bi da iznosi od 10 do 12 metara kvadratnih (s tim što u prostoru od 12 metara kvadratnih možete da organizujete i prostor za dvoje dece). Uz obavezan prostor za krevet i orman za odeću, najbitniji je izbor i položaj radnog stola. Minimalna preporučljiva dužina stola je metar, a dubina od 60 do 70 centimetara.

Površina stola treba da bude dovoljno velika da školarci mogu nesmetano da rašire knjige, sveske i pribor za crtanje i pisanje. Ako se na dečjem stolu nalazi i kompjuter, koji je postao sastavni deo školske opreme, preporučljiva dužina stola je 1,5 metar.

Svetlo određuje poziciju

Položaj radnog stola u sobi uslovljen je položajem prozora i smerom ulaska prirodne svetlosti, koja je neophodna za kvalitetan rad i učenje. Prirodno svetlo bi trebalo da osvetljava radnu površinu s prednje ili leve strane za desnoruke, odnosno s desne strane za levoruke. Ovo je izuzetno bitan uslov, jer dobra i pravilna osvetljenost neće uzrokovati dodatna naprezanja za oči.

http://img153.imageshack.us/img153/3678/sobazakolskudecu.jpg

Položaj stola organizujte tako da je vašem školarcu omogućena kontrola ulaznih vrata iz sedećeg položaja, bez potrebe da okreće glavu za 180 stepeni. Ako je u sobu potrebno smestiti dva radna stola, najbolje je da ih postavite paralelno jedan uz drugi ili pod uglom od 90 stepeni, da bi jedan mogao da bude osvetljen frontalno, a drugi s leve ili desne strane prirodnom svetlošću.

Police, fioke, ormarići

Detetu je bitno da ima i nekoliko fioka koje će mu služiti za odlaganje i jednostavan pristup školskom priboru. One mogu biti u sklopu stola ili smeštene u mobilnom ormariću, koji po potrebi možete da privučete uz sto ili ispod njega.

U neposrednu blizinu radnog stola stavite i police ili ormariće za knjige. Obezbedite dovoljno veliki prostor za knjige, jer će njihov broj svake školske godine biti sve veći. Osim toga, dobra preglednost i uredno složene knjige će omogućiti i dobru organizovanost školarca u obavljanju obaveza i zadataka.

Izbor boja

Dečja soba trebalo bi da bude oaza u kojoj se oni osećaju ispunjeno i zadovoljno. U ovom doživljaju veliku ulogu igraju boje zidova i nameštaja koje stimulativno deluju na psihu. Topli kolori poput žutog, narandžastog i crvenog ili izražajnije nijanse zelene i plave biće prijatne oku vašeg mališana i u igri i u radu.

U izbor boja obavezno uključite decu i poštujte njihov izbor, bez obzira na to koliko on bio različit od vašeg. Uređujete sobu za školarce, a njihova sreća, uspeh i zadovoljstvo će sigurno biti i vaši.

I igraonica i učionica

Dečja soba treba da ima i prostor za igru i druženje. Dodatne foteljice, police za igračke i koji slobodan kvadrat na podu ispuniće sva očekivanja vaše dece. Soba vašeg deteta ne sme da bude samo radna, već i ona u kojoj se školarci rado igraju i druže s prijateljima. Takvo shvatanje prostora će im pomoći da učenje pretvore u igru i da ga obavljaju rado i sa lakoćom.

Korišćena literatura:
Feng - Šui za sreću i blagostanje

virada

Moderator

Pomoc - uredjenje decje sobe

Pozdrav svima,

nova sam na ovom forumu i ovih dana vrlo cesto prelistavam vas sajt.
Naime, trenutno preuredjujem cerkicin (rodj. 20. 05. 2000.) sobicak, pa bi mi trebala vasa pomoc (gde da postavim krevet, gde pisaci sto...).
Svaki savet mi je dobrodosao.
Unapred hvala.

http://img137.imageshack.us/img137/4585/decjasoba.png

Uploaded with ImageShack.us

uredjenje decije sobe

Zvezda po rodjenju : 6 zvezda Meatal
Srecna zvezda: 1 zvezda Voda (bela)

Cetiri povoljna pravca od kojih prvi u nizu je najpovoljniji za orjentaciju radnog stola a cetvrti za orjentaciju uzglavlja su:

- Zapad
- Jugozapad
- Severoistok
- Severozapad

S obzirom da nemamo potpun tlocrt stana, na osnovu prilozenog treba da izbegnete poziciju radnog stola ili kreveta uz zajednicki zid sa kupatilom, i da bi se izbegla linija vrata najpovoljnija pozicija za krevet je desni gornji deo gledano sa vrata za lezaj a radni sto u gornji levi deo, ostaa dva zida iskoristite za pozicioniranje plakara i polica.

Na osnovu ovih informacija mogu samo predloziti da u uredjenju koristite boje koje su atributi lelementa po rodjenju i srecne zvezde. Nastojte da elementi i dekorativne tkanine imaju ovalnu ili kruznu formu, das u ivice zaobljene i pri odabiru uzorka idite za geometrijskim oblicima, linijama pre nego za cvetnim motivom.

S obzirm da nemamo mapu, nisma u poziciji da dam redlog za harmonizaciju prostora bojom i eventualne korekcije u prostoru zboh upliva.

http://img153.imageshack.us/img153/4585/decjasoba.png

majra 

Site Admin

Re: Pomoc - uredjenje decje sobe

magija: Pozdrav svima,

nova sam na ovom forumu i ovih dana vrlo cesto prelistavam vas sajt.
Naime, trenutno preuredjujem cerkicin (rodj. 20. 05. 2000.) sobicak, pa bi mi trebala vasa pomoc (gde da postavim krevet, gde pisaci sto...).
Svaki savet mi je dobrodosao.
Unapred hvala.

http://img137.imageshack.us/img137/4585/decjasoba.png

Uploaded with ImageShack.us

U prethodnim postovima sam pisala osnovne principe feng šuija za uređenje dečje sobe, sa posebnom pažnjom kada su u pitanju deca školskog uzrasta na osnovu ličnog iskustva jer imam jednog školarca kome sam morala urediti sobu za učenje i igru.

Kada kažem školarac to podrazumeva pravilan raspored nameštaja, pogotovu radnog stola i kreveta. Po principima feng šuija dečji sto treba da bude okrenut tako da dete vidi ko ulazi u sobu. Ukoliko položaj sobe to ne dozvoljava, postavite ogledalo.

Radni sto

Kada sto postavite na pravo mesto, sledeće što treba uraditi je da sto okrenete u pravcu ličnog razvoja, što se određuje pomoću tabela, i za svakog ona je drugačija. Ovo je jedan od najboljih metoda da pomognete svojoj deci dok uče.

Najvažnije je da se radni sto postavi u sektor severoistoka, naravno, ukoliko je to moguće. Obratite pažnju na to da li se kupatilo nalazi u ovom sektoru jer to može ukazivati na vrlo lošu sreću po ovom pitanju. Naravno, ovde je potrebno ispoštovati osnovna pravila u feng - šuija koja se odnose na postavku stola što dalje od toaleta, ogledala ili ivica nekog nameštaja.

Krevet

Veoma važna stvar za pravilan razvoj deteta je i zdrav san. Tako je potrebno posebnu pažnju obratiti i na mesto za krevet na kome dete spava i njegov položaj u odnosu na ostali nameštaj u dečjoj sobi.Krevet u dečijoj sobi treba uvek staviti dijagonalno od vrata, dok dete spava stopala bi trebalo da mu budu u pravcu vrata.

Ležaj može da bude i ispod prozora. Ne treba stavljati ogledalo direktno naspram ili iznad kreveta. Police za knjige koje su otvorene (bez vrata), imaju loš uticaj. To su samo neki od saveta za pravilno postavljanje kreveta i radnog stola za dete . Što se tiče svih ostalih detalja uvek napominjen da uključite i svoje dete u uređenje prostora, jer iz ličnog iskustva znam koliko to znači za samo dete.

virada

Moderator

Dekoracija i ukrašavanje dečjih soba

Ideja za uređenje dečijih soba zahteva puno mašte i kreativnosti. Zavisno od toga da li se radi o sobi za devojčice ili dečake vrši se i odabir boja koje će oplemeniti dečju sobu. Uz puno maštovitosti i kreativnosti možemo učiniti dečju sobu interesantnijom. Svaki roditelj u dogovoru sa svojim detetom može to sve uraditi sam.

Dekoracija

Počev od dekoracije nameštaja, ukrašavanja zavesa ne samo što se može uštedeti već sebi i detetu obezbeđujemo dobru zabavu dok se i sami poigravamo maštovitošću u dečjem carstvu. U ranijim tekstovima sam pisala važnost boja zidova u dečjoj sobi, njima se ujedno može stvoriti potpuno drugačiji vizuelni efekat prostora a da se pri tom ništa od nameštaja ne zameni novim. Možemo jednostavno samo prefarbati neke stare komade nameštaja u svetle i vesele boje i na taj način pretvorimo stare stvari koje se detetu ne dopadaju u zanimljive kreacije, koje prate dečju maštu.

Za uređenje sobe za devojčice mogu se koristiti crvena, roze, ljubičasta, žuta boja, one su uglavnom interesantne devojčicama. Dečaci uglavnom vole zelenu, plavu i žutu boju, pišem ovo iz ličnog iskustva. Bez obzira na sve opet treba dobro razmisliti da neka boja ne bude previše jarka ili tamna, jer svaka boja izgleda drugačije kada se nanese na veliku površinu. Ako umete lepo da crtate divno bi bilo ukrasiti površine zidova dečje sobe detaljima iz bajki, leptra, cvetići ili čak moderni detalji cipelice na štiklu, torbice kada je u pitanju soba za devojčice.

http://img442.imageshack.us/img442/6498/de269jasoba.jpg

Sobu za dečake možemo dekorisati crtežima broda, aviona, sportskog automobila ili nekog junaka iz crtanog filma. Kada su u pitanju zavese one se mogu i sašiti, pogotovu ako želimo zavesu koja će ujedno štititi i od dnevnog svetla, mada je i po feng šuiju bolje da soba bide uvek dobro osvetljena. Platno za šivenje zavesa možemo pronaći u prodavnicama na metre sa raznim motivima koji su jako zanimljivi deci.

http://img210.imageshack.us/img210/6160/zavesaude269jojsobi.png

Ako već imate klasične zavese možete ih ukrasiti dodavanjem mašni ili nekih oblih ukrasa.Malo mašte i kreativnosti će svakako dečju sobu učiniti interesantnijom, toplijom i lepšom. Pogotovu sada kada nam idu u susret praznici dete će poželeti da malo ulepša svoju sobu raznim ukrasima. I sama kao roditelj već imam bezbroj pitanja od svog deteta i nastojim da zajedno sa njim zaronim u svet dečje mašte i učinim nešto po pitanju ukrašavanja i dekorisanja dečje sobe i samim tim vidim zadovoljan osmeh na licu svog dečaka.

virada

Moderator

Promene u odnosu na uzrast deteta

Ono što možemo ponuditi detetu je zanimljivo okruženje u kome će im biti prijatno i lepo da provode svoje dragoceno vreme. Deca bi već od najmladjeg uzrasta trebala da uče da poštuju i čuvaju tudju imovinu, a najlakše će to naučiti ukoliko imaju svoj prostor koji će ceniti i paziti, uredjivati po svojim zamislima i idejama, jer kako dete raste tako se i njegove potrebe menjaju.

Brzo ce doći vreme kad će se igračke zameniti, tehnikom, televizorom, knjigom, računarom. Kako dete raste tako i njegove potrebe postaju sve veće, potrebno je više prostora, veći krevet, veći ormar , kad govorimo o dečjim sobama važno je znati da nam je potrebna soba po uzrastima tako da moramo razvrstati dečje sobe u:

- sobe za bebe
- sobe za decu od 3-10 godina
- starija deca

Sobe za bebe

Vašoj bebi će biti dovoljno malo prostora, a roditelji uglavnom vole male, tek rodjene bebe da imaju pokraj sebe. Takvim bebama ne treba neko posebno prostrano mesto, ali stvari koje su vam potrebne za bebu možete polako smeštati u dečju sobu, na taj način vaše dete već od samog početka ima svoju dečju sobu u kojoj stoje sve njihove stvari, kolica, igračke i sve ostalo što je potrebno za vaše mališane.

Ono na što bismo još skrenuli pažnju jesu podovi u dečjoj sobi. Odabir pravog poda za dečju sobu je veoma težak. Najviše se prljaju podovi u dečijim sobama. Ukoliko želite da se vaše dete oseća prijatno i toplo, jer vecinu vremena provodi na podu, naravno postavićete tepih ili itison. Trebalo bi razmisliti o tome ako ništa drugo onda o boji poda kako bi se mrlje kojih će sigurno biti manje primećivale.

Ukoliko postavite laminat biće sve u redu dok vaše dete hoda obuveno, ali deca vole biti bosa i trčkarati po kući, a znamo koliko laminat može biti klizav. Znamo koliko hladne mogu biti keramičke pločice i deca nikako ne bi trebala biti na pločicama osim ako nemate podno grejanje. Uglavnom podna površina bi trebala biti glatka i lako periva jer će je deca brzo uprljati. Tepisi nisu praktični jer se teško održavaju, a osim toga dete lakše puzi po glatkom podu. Na podu nesme biti nikakvih prepreka o koje biste se mogli spotaćii kad nosite dete.

http://img405.imageshack.us/img405/928/sobeyabebe.jpg

Prilikom planiranja dečjih sobica, uglavnom razmišljamo o rasveti sa svog stanovišta, zanemarujući pritom specifične potrebe svog deteta. Deci je potrebno dobro svetlo na pravom mestu. U suprotnom, previše će naprezati oči, a posledice će se osetiti kasnije. Rasveta u dečjoj sobi mora biti dovoljno snažna da osvetli sve delatnosti vezane za negu deteta. Neophodno je i prigušeno svetlo za noćno hranjenje dece, budući da jaka svetlost nekad smeta deci.

Što se grejanja dečje sobe tiče, u dečjim sobama treba održavati ujednačenu temperaturu, naročito ako je reč o vrlo maloj deci. Čak i ako imate centralno grejanje, bilo bi dobro da dečju sobu opremite dodatnim izvorom toplote, jer je deci nekad potrebno grejanje i kada se cela kuća više ne zagreva. Mali dečji krevetić u kojem je vaše dete spavalo, ubrzo će se morati zameniti bilo bi dobro izabrati jedan od onih modela kreveta koji će se kasnije moći preurediti u pravi krevet, kad dete odraste.

Deca od 3 do 10 godina

Kada deca malo stasaju biće velika prednost ako dete zavoli svoju sobu i smatra je dovoljno privlačnom da u njoj provodi dosta vremena. Sam položaj dečje sobe u kući ili stanu bitno utiče na detetov odnos prema njoj, ako ste već u mogucnosti da planirate raspored prostorija, imajte na umu da blizina roditeljske sobe detetu pruža osećaj sigurnosti. Zidna ploča na koju deca mogu obesiti svoje crteže vrlo je koristan predmet u dečjim sobama. Možda bi bilo dobro da razmislite o nekim drugim zidnim oblogama koje će se lakše održavati i biti dugotrajnije pogotovo dok su vaša deca u dobi od 3 do 10 godina.

Deca skupljaju stvari kao mali hrčci, a pošto od vas očekuju da poštujete njihovu imovinu, morate im obezbediti dovoljno mesta za spremanje igračaka. Deca školskog uzrasta obično preziru nameštaj malih dimenzija. Takvi ormarići, fijoke i police vremenom postaju premali za dečju odeću, knjige, igračke. Čak i za stvari male dece neophodni su veći ormari. Nastojte da ormari i police budu dostupni deci. Izbegavajte ručke koje deca ne mogu dohvatiti, dalje vrata i fijoke teške za rukovanje. Za odlaganje igračaka nabavite velike plastične kutije živih boja. U njih će deca sama smeštati igračke, pa će im spremanje sobe biti igra.

Starija deca

Starija deca koja u svojoj sobi primaju i prijatelje, imaju već i svoj lični ukus, koji će vam se možda učiniti strašnim, ali ga svakako ne smete zanemariti. Isto tako nemojte od svoje dece očekivati osećcaj za red i disciplinu. Zatvorite vrata i ne spremajte stalno za njima i pokušajte shvatiti da je neuredna mladalačka soba mnogo normalnija pojava od savršeno uredne. Neurednost je samo prolazna faza koja će, uz pomoć dosta prostora za odlaganje stvari i slobodnih površina, s vremenom nestati.

http://img257.imageshack.us/img257/1467/sobayastarijudecu.jpg

virada

Moderator