Feng šui dečijih soba - porodična sreća i blagostanje Feng šui

Dah proleća u dečjoj sobi

Polako ali sigurno ulazimo u jedno prelepo godišnje doba idemo u susret proleću. Buđenjem prirode, budi se i sve ono što nas okružuje . Počinjemo da pravimo nove planove. Razmišljajući i o sobi svog sina koji će za koji dan napuniti deset godina , razmišljala sam kako da osvežim i njegovu sobu.

Čitajući Ričarda Vebstera i njegove savete u vezi osveženja životnog prostora po načelima feng šuija, zastala sam i razmislila kako bi desetogodišnji dečak ili devojčica osetili svežinu proleća i u svojoj sobi. To je veoma važno za rast i razvoj deteta jer u tom dobu deca se formiraju i potrebno je uspostaviti ravnotežu u njima samima i onim što ih okružuje.

Osvežavanje energije

Malo je potrebno kako bi osvežili energiju u dečjoj sobi i uneli dah proleća. Ovo je veoma važno, jer i ako u proleće počinju lepi i sunčani dani , dete školskog uzrasta još uvek veći deo dana provede u svojoj sobi učeći jer školska godina traje još uvek. Svako ko poznaje osnovna načela i principe feng šuija može da osveži energiju u dečjoj sobi.

http://img42.imageshack.us/img42/1008/decjasobaodolivere.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Uz pomoć boja, materijala, zavesa i raznih dekoracija možemo postići sklad i harmoniju gde se oseća dah proleća. Svetlo po feng šuiju simbolizuje širenje prostora koje omugućava opušteni ambijent i opušteno kretanje deteta po svojoj sobi. Važno je da soba bude dobro osvetljena dnevnom svetlošću. Potrebno je samo malo poraditi na prostoru u dečijoj sobi sa onim što se već nalazi u njoj.

Svetlost i dekor

Svetlo je veoma važno, to je vitalni izvor energije. Svetlo može pomoći da istaknemo nešto što će simbolisati na tople prolećne dane. Da bi se postigao taj unutrašnji dizajn , potrebno je upotrebiti svoju maštu, uključiti svoje dete obavezno u uređenje njegove sobe. Moj sin i ja smo zajedno eksperimentisali bojama i svetlošću tako da smo zajedno postigli tu ravnotežu harmonije i sklada i u njega uneli dah proleća tako da se sada oseća ona prijatnost i polet za nove planove, baš kao što se i u proleće sve iznova rađa.

U par koraka smo uredili dečju sobu bez troškova, menjajući boje prekrivača, nekih detalja u bojama gde preovlađuju, svetlo zelena, svetlo žuta, i bela boja, ali one blage nikako jarke već tople boje, živopisne nijanse. Iskoristili smo uglavnom šarene tkanine i zavese koje preko dana budu širom razvučene zbog svetlosti. Potrebno je uneti u dečju sobu što više cvetnih detalja bez obzira na to da li je dečak ili devojčica u pitanju.

Proleće još nije stiglo ali tu nam je blizu i pravi je trenutak da se u ovom periodu učini nešto u dečijoj sobi, jer deca su naše najveće blago, potrebno je da osete tu ravnotežu , harmoniju i sklad u prostoru u kome provode puno vremena. Sve je to veoma važno za pravilan rast i razvoj deteta kako mentalni tako i fizički. Uspostavljanje ravnoteže duha kod deteta kako bi bilo koncentrisanije, boljeg raspoloženja, bistrijeg uma na svim poljima.

virada

Moderator

Dete u svom prostoru

Već smo ukoračili u proleće, jedno od najlepših godišnjih doba. To je period u kome dete bez obzira na uzrast više slobodnog vremena provede van svoje sobe. Ali kao što sam napisala u predhodnom postu, školska godina još uvek traje i dete ipak veći deo dana provede u svojoj sobi učeći . No bez obzira na školske važno je da u dečjoj sobi postoji sklad i harmonija koja će ga podsticati.

Za detetovu sobu treba uvek birati prirodne materijale svetlih boja. Ukoliko imate stare plakare sa kojima neznate gde ćete, treba ih izbaciti, nikada ih nemojte stavljati u dečju sobu. Pišem ovo iz ličnog iskustva i iz razgovora sa prijateljicama. Uglavnom je problem u današnje vreme sa manjkom životnog prostora i puno puta sam kroz razgovore slušala kako treba izbaciti neku stvar jer nema dovoljno mesta, a onda se dođe do zaključka da se to može ostaviti u dečijoj sobi, jer tamo ima mesta.

Zidove u dečjoj sobi bi trebalo osvežiti u ovom periodu nekim pastelnim , neutralnim bojama, jedan od zidova se čak može i obojiti nekom jarkom bojom ili kombinacijom više blažih boja. Dokazano je i provereno u praksi da vesele boje pojačavaju maštu i razvijanje moždanih funkcija. Treba razmisliti i o tome da u sobi uvek ima dovoljno praznog prostora, koje će dete iskoristiti za igru. Učenje jeste važno, ali to ne znači da radni sto treba zauzimati veliku površinu detetove sobe.

Nije potrebno bacati novac na skupe radne stolove. Ukoliko vaše dete ima radni sto koji mu se ne dopada ili je veoma star, jednostavno ga možete prefarbati ili ukrasti raznobojnim tapetama i verujte dete će biti zadovoljno. Važno je samo da radni sto postavite pored prozora i da je to model na kome ima mesta za više aktivnosti. Sve ostalo se postiže dekorisanjem boja i dezena.

http://img864.imageshack.us/img864/8207/84793434.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Uvek uključite svoje dete u uređenje . U koliko vaše dete ima neke svoje ideje za ulepšavanje sobe, izađite mu u susret. I u ranijim postovima sam potencirala na tome da dete treba biti uključeno u uređenje svog ličnog prostora iz puno razloga, ne samo zbog uticaja na formiranje ličnosti i rasta, razvoja, već i da bi dete samo steklo neku sigurnost i samopouzdanje. Pišem ovo iz ličnog iskustva sa svojim sinom koji je desetogodišnjak i upravo prolazimo kroz te faze kao i većina roditelja i dece.

virada

Moderator

Nova radna soba za školarca

Soba koja je do juče služila za igru i razbribrigu sada dobija novu notu i nađemo se u situaciji da pitamo sebe kako najbolje urediti radnu sobu svom školarcu. Treba imati na umu i pored toga što je dete krenulo sa novim školskim obavezama, opet ima dovoljno vremena da posveti i razonodi, igri, kreativnosti, te je potrebno to uskladiti.

Ovih dana sam se pitala da li da svom sinu potpuno preuredim sobu kako bi bila ozbiljnija i inspirisala ga na rad i učenje, ili da i dalje zadržim dečiji šarm i neobaveznost. Naravno pri svakom uređenju jako je važno uključiti i svoje dete i saslušati neke njegove ideje iz više razloga. Neke sam navodila u ranijim postovima, ali opet moram spomenuti da je to jako važno, jer na taj način dete ima veći osećaj sigurnosti i napokon on je ravnopravni član porodice što mu daje dodatnu sigurnost i kontrolu.

Najbolje je rešenje pronaći optimalnu sredinu. Zadržati postojeće navike i ubaciti nove u izgled sobe, kako bi dete bilo kompletno motivisano. Sve bi trebalo biti veoma suptilno i lagano kako se kod deteta ne bi stvorila odbojnost prema novinama u sobi. Ono što je najbitniji detalj u sobi dok dete ide u školu svakako je radni sto sa pratećim detaljima, recimo neka polica zatvorenog tipa za odlaganje pribora i još puno sličnih detalja koji koriste detetu pri radu.

Ove godine sam svom detetu kupila novi radni sto, napominjem da se radi o školarcu koji je četvrti razred osnovne škole, znači desetogodišnjak. Samim tim nametnulo nam se prvo pitanje, gde ga je najbolje postaviti? Svako dete voli novine i raduje im se, te ih lako prihvata i brzo se privikne na njih, pogotovu ako je neka stvar u njegovoj sobi nameštena da stoji onako kako mu odgovara. Da bi bilo i u skladu sa feng šuijem, dogovor sa detetom se postiže razumevanjem i uvažavanjem njegove ličnosti. Recimo potrebno je dati i neka objašnjenja detetu iz kog razloga bi recimo radni sto trebao da stoji tako da dete vidi ko mu ulazi u sobu, jer po feng šuiju takav položaj podstiče uspeh, pogotovu ako se na suprotnoj strani stola, iza detetovih leđa stavi slika planine ili nekog uzvišenja u prirodi. Za ovo sam saznala čitajući Ričarda Vebstera i Feng šui za uspeh.

Radni sto ispod prozora omogićava uspešan i kvalitetan rad, to je svima poznato. Veoma je bitno da ima dovoljno prirodnog svetla. Ublizini stola dobro je postaviti police za odlaganje knjiga i olovaka dok dete radi. Nakon završenog učenja dobro je da dete ima naviku da sve spakuje u svoj ormarić za svoj pribor. Potrebno je postići sklad. Najbolje je da prirodno svetlo pada na sto sa leve strane, naravno po mogućstvu i rasporeda ostalih stvari u dečjoj sobi. Kada je u pitanju rad sa veštačkom svetlošću, pod lampom, takođe treba obratiti da veštačko svetlo pada sa leve strane na radni sto. Naravno ukoliko dete piše levom rukom onda bi trebalo biti sa desne strane. Ono što bih preporučila svakom roditelju, pored toga što treba uključiti i svoje dete u te izmene, potrebno je da i sam proba da sedi u za detetovim stolom i na taj način instiktivno i sam uvidi neke detalje i izloži ih svom detetu.

Puno sam pisala o radnom stolu, ali potrebno je obratiti pažnju i na radnu stolicu, na kojoj će dete provesti najmanje dva sata u toku radnog dana. Važno je da radna stolica bude stabilna, prvenstveno zbog dečije razigranosti i radoznalosti i iz sopstvenog iskustva za početak, dok se ne steknu ili vrate radne navike, preporučila bih za dete radnu stolicu sa četiri noge, a tek kasnije polako uvoditi stolice na točkiće. Najbitniji dodatak u kući kada dete krene u školu je radni sto. Zato svoj dečici, školarcima srećan početak nove radne godine.

virada

Moderator

Ušteda prostora u dečjoj sobi

Ako je dečja soba mala i nema dovoljno mesta za klasičan plakar sa šarkama ili klizni plakar, idealno rešenje je postaviti most plakar. Most plakar možda nije tako omiljen i retko je korišćen, jedan od razloga je i taj da je ovakav plakar staromodan, međutim kaže da se da sve što je moderno ne mora biti lepo, udobno i korisno.

Sama činjenica da je most plakar zaobljen je veoma dobro po feng šuiju, jer sve što je oblo od nameštaja kod uređanja prostorija je dobro, a pogotovu u dečijim sobama gde se trebaju što više izbegavati oštre ivice nameštaja. Idu nam u susret novogodišnji i božićni praznici, stoga biće potrebno mesta u dečijoj sobi i za tradicionalnu novogodišnju jelku. Imala sam primer svog deteta kako želi da okiti jelku u svojoj sobi, a prostora malo.

Rešenje je bilo jedino nabaviti nešto kao most plakar. Most-plakar predstavlja definitivno najbolje rešenje za efikasno iskorišćenje prostora. Jedina mana može biti dostupnost, a to se može rešiti tako što bi u najviše delove pakovali stvari koje ređe dete koristi, kao naprimer sezonsku garderobu ili neke igračke. Jako je važno da ovaj plakar ne ograničava slobodno kretanje u sobi i treba paziti da ne zaklanja prirodno svetlo.

Ovakav plakar pruža funkcionalno rešenje za male dečje sobe, pa čak i za male stanove. Kod most plakara je dobro što su prilagodljivi okolini sobe, a mogu puno koristiti i prožiti veći slobodan prostor detetu, posebno u dečijim sobama gde borave dva deteta. Malo sam zainteresovala i shvatila da postoje razne kombinacije sa ovakvim plakarom i kada su u pitanju kreveti na sprat, koji su takođe stavljeni radi uštede prostora u dečjoj sobi.

http://img842.imageshack.us/img842/8718/ormar.jpg

Od svega je najvažnije da se dete oseća slobodno u svojoj sobi , bez ograničenja i natrpanosti bespotrebnim nameštajem koji je recimo moderan ali ne funkcionalan. Slobodan prostor u dečjoj sobi je jako važan zato ga treba što više napraviti.

virada

Moderator

Feng shui za studente i sredjivanje njihovih soba

Letoto poleka gi pakuva svoite koferi i ni gi daruva poslednite topli zraci pred da nastapi dolgata zima.

Se e veke zad nas.Prekrasnite plazi, toplite morski branovi, ezerskite i recni vodi, dolgite prekrasni zabavi i patuvanja. Site ubavini koi letovo ni dadoa tolku mnogu prekrasni momenti.

Pred nas e vreme na novi uspesi.

Mnogumina go zavrsija svoeto srednoskolsko obrazovanie i sega se pred vratata na nesto novo, nepoznato. Zapocnuvaat novo poglavie vo svojot zivot.

[img]http://www.odlican.com/d/2353-9/Sunce[/img]

Odlican.com, Sandrina Martinetti - Sunce u sobi

Da bides student mozebi i ne e taka komplicirano kako sto velat, no sepak e porazlicno od dosegasnite obvrski.

Mnogumina svoite studii ke gi zapocnat nadvor od svoeto mesto na ziveenje, daleku od svojot dom i svoeto toplo katce. Oddeleni od svoite roditeli i bliski, vleguvaat vo svetot na vozrasnite, kade poveketo od odlukite veke sami gi donesuvaat.

Feng shui kako nauka za sreduvanje na prostorot okolu nas i ovoj pat se pogrizila da pomogne tokmu na ovaa grupa mladi luge.

Navistina e predizvik da se sredi eden mal proctor koi ni e daden na raspolaganje, no sepak neka toa bide eden vid obvrska pretvorena vo zabava koja moze mnogu da doprinese za postignuvanje na natamosen uspeh.

Sekoj saka katceto vo koe prestojuva da go uredi vkusno, toa da bide prijatno, udobno, a pred se funkcionalno.

Mnogu e lesno dokolku imame pogolem proctor pred nas, no tesko e toa da se sprovede vo mal proctor, edna soba kade treba da se vklopat tolku mnogu raboti koi se potrebni za pravilno funkcioniranje vo tekot na godinata koja pretstoi.

Kade da bide krevetot, rabotnata masa, komjuterot, friziderot, sporetot, mikropeckata i sto uste ne?

Pred da pocneme so pakuvanje na rabotite, da razmislime dobro sto se e potrebno da poneseme so sebe?

Sredjivanje soba za studente

Mozebi resenie e da napravime spisok, koj navistina ke iznenadi so svojata dolzina. Potoa povtorno od pocetok, edno po edno, vnimatelno selektirajki gi site nepotrebni i raboti koi mozat da se odlozat za ponatamu ili pak voopsto ne ni se neophodni. Najdobro e da se ponese samo ona sto e neophodno. Seto ostanato neka ceka vo domot do srednata sredba.
Bidejki se sto e premnogu ke doprinese do prenatrupanost vo noviot proctor i se razbira do blokiranje na patot do uspehot.

Da ostavime proctor noviot nacin na ziveenje i funkcioniranje da vnese mnogu novini i se razbira uspeh i prosperitet.

Prv cekor i eden od najbitnite e so kogo ke go delime ovoj proctor?

Dali nasiot nov cimer ili cimerka e licnost koja nam ni odgovara i obratno?

Dali imame ist pogled na rabotite, zaednicki interes kon poveke raboti, dali se nadopolnuvame edni so drugi i najvazno dali ke bidat toa dve ili tri licnosti koi ke se stimuliraat vo ucenjeto, kako i zaednicki ke se raduvaat na site zaednicki uspesi. Mnogu znaci I dali licnosta so koja go delime prostorot studira na istiot fakultet kako I nie ili pak na nekoj sroden na nego. Sekako dobro ke dojdat site zaednicki konsultacii.

Mnogu e neprijatno i sekako opteretuva dokolku licnosta so koja go delime prostorot e sosem razlicna vo sekoj pogled od nas.

Vtor cekor e generalno sreduvanje na prostorot pred da se vselime vo nego. Cist, svezo iskrecen i sreden proctor odisuva so pozitivna i stimulativna energija.

Tret cekor e sreduvanje na rabotite koi gi ponesovme so nas vo prostorot koi e veke nas nov dom, nase novo prijatno i udobno katce.

niko650

Moderator