Meditacija, joga i istocnjacke vestine u sluzbi zdravlja Životni stil

Razlučivanje, poniranje u sebe, te svijest o tome što je ispravno za nas, pomoći će nam da naš put razotkrivanja sebe teče lakše, s manje smetnji. Razlučivanje nailazi prirodno kako se usklađujemo sa unutarnjim carstvom i svojim vlastitim višim vodstvom.

Što više poniremo u sebe, postaje nam lakše razlikovati vodstvo višeg uma te želje i potrebe nižeg uma. Pravo vodstvo možemo uvijek prepoznati po rezultatima koje nam donosi kad ga slijedimo.

Kad zakoračimo u svoj plan, otkrijemo svoju ulogu i naučimo svoj tekst, tada smo prezaposleni istraživanjem najboljega u sebi a da bismo imali vrijemena baviti se tuđim izborom ili putem. Tada nas vodi spoznaja da se sve odvija savršeno, te da se međusobno možemo voljeti i poštivati tuđe odluke.

Pocetak

Važne smjernice za meditaciju:

Stvorite posebno mjesto gdje vas niko neće smetati. Možda želite imati posebne jastuke, pokrivač za meditaciju ili tepih koji ćete koristiti samo za tu svrhu. Stvorite poseban ugođaj, možda pomoću mirisa i svijeća, što oboje pomaže promijeniti titrajnu frekvenciju sobe.

Možete pustiti vrlo laganu muziku prilagođenu meditaciji ili opuštanju. Obucite udobnu odjeću. Osigurajte odgovarajuću temeperaturu.

Meditirajte redovito svakodnevno barem po pola sata ujutro i navečer, po mogućnosti u isto vrijeme, da zadobijete trajnu dobrobit. Kao i kod svega drugog, što više truda i pozornosti uložite, bolji će biti rezultati.

Upotrijebite tehnike disanja i bijelu svjetlost kao osnovicu za sav rad na meditaciji/kontemplaciji.

Postavite ruke u poseban položaj (mudru) neka simbolizira vašu namjeru za meditiranjem. Izaberite ugodan i opušten sjedeći položaj koji će vam pomoći da ostanete usmjereni prema unutra, kako vas ne bi ometal fizička nelagoda.

Sjedenje na vaše posebno mjesto, postavljanje ruku u položaj mudre itd., siganlizira vašem unutarnjem biću da namjeravate meditirati (jednako kao što tuširanje, pranje zuba, oblačenje pidžame signalizira tijelu da se spremate spavati).

Isljučite zvono na telefonu. Uključite automatsku sekretaricu. Stavite na vrata znak "ne smetaj". Naviknite druge članove vašeg kućanstva da poštuju vaše vrijeme meditacije i vašu želju za vanjskom tišinom.

Pripremite olovku i bilježnicu u slučaju da dobijete veliko nadahnuće koje ćete kasnije poželjeti prizvati; bilješke će vam pomoći da nastavite bez straha da ćete nešto zaboraviti. To je posebno važno u vrijeme kontemplacije/programiranja.

Meditirajte kada ste potpuno budni a ne pospani. Preporučuju se jutarnje meditacije jer nas noć može uspavati.

Moramo naučiti svjesno prebivati u energetskom srcu, sjedištu naše Duše, koje se u fizičkom tijelu nalazi 13-14 cm ispod grla, na sredini prsne kosti. Kada se povežemo sa svojom dušom počet ćemo razvijati sve pozitivne osobine i oslobodit ćemo se negativnih misli straha.

Meditacija je jednostavna i učinkovita tehnika sa kojom svatko ko želi, može pronaći unutrašnji mir, rješiti se stresa, postići bolju koncentraciju i osjećaj budnosti u svakodnevnom životu, a što će sve u velikoj mjeri pozitivno utjecati i na njegovo fizičko zdravlje.

Postoje različite vrste meditacije, no ja ću ovdje navesti onu, koja je prilagođena zapadnjačkom umu i suvremenom tempu življenja, ne zahtijeva nikakvo posebno predznanje, niti puno vrijemena, a pozitivne učinke možete primijetiti već nakon nekoliko sedmica.

Najbolje vrijeme za vježbanje je dva puta dnevno, po dvadeset minuta i to ujutro, nakon buđenja i navečer, po zalasku sunca. Bilo bi dobro da usvojite naviku meditiranja uvijek u isto vrijeme, no ukoliko to nije moguće, odaberite vrijeme koje vama odgovara, samo pazite da to ne bude odmah poslije jela, treba proći najmanje sat vrijemena od posljednjeg obroka.

Sjednite na tvrdu podlogu, na stolicu ili na pod, pazeći pri tom da vam kičma bude uspravna. Zatvorite oči i usredotočite se na svoje disanja. Početnicima će biti teško da zaustave bujicu navirućih misli, no nemojte se pretjerano truditi, pustite misli neka dolaze i odlaze svojim tokom, stavite se u ulogu mirnog posmatrača, prateći pri tom svoj dah. Dišite normalno, bez naprezanja.

Nakon što umirite svoje misli, usredotočite se na osjećaje u tijelu. Negdje ćete možda osjećati napetost ili nelagodu. Pokušajte dublje osjetiti te djelove, nastavljajući disati meko i opušteno. Kada ste uspjeli doseći stanje unutrašnje tišine, zadržite se u njemu neko vrijeme, u početku pet do deset minuta, a kasnije ga protegnite kroz čitavu meditaciju.

Mnogi misle da moraju meditirati uz određenu riječ /mantru, na koju će se um usredotočiti, no ako to želite, vi možete sami iskreirati svoju mantru ili pozitivnu afirmaciju. U stanju smirenog uma možete sebi sugerirati da ste zdravi, mirni, posve slobodni. Neka afirmacija bude kratka i jednostavna, te je više puta ponovite u sebi, usklađenu sa vašim dahom.

Vrijemenom ćete razviti sposobnost vizualizacije ili unutrašnjeg viđenja. Tada možete zamisliti sebe kako se kupate u slapu bijele svjetlosti, koja iz vas odnosi sve nečistoće. Kada udahnete, bijela svjetlost ispuni čitavo vaše tijelo, a kad izdahnete, iz vas izlaze umor i napetost. Ili si jednostavno sugerirajte:''Udišem zdravlje, izdišem bolest'' ili ''Udišem svjetlo, izdišem nemir''.

Ostanite u tom stanju dvadesetak minuta, a onda se polako uzemljite, otvorite oči i protegnite se. Primjetit ćete već nakon prvih meditacija da se osjećate odmorno i osvježeno.

Napomene o polozaju

Idealan je položaj sa ispravljenom kičmom. Povijanje napred samo pojačava pritisak na noge i bol u leđima. Neophodno je da svome položaju priđete sa mudrošću, a ne sa beskomprimisnom snagom volje! Položaj će vam se vrijemenom popravljati, ali potrebno je da radite sa tijelom, a ne da protiv njega koristite silu.

Provjerite svoj položaj:

• Da li vam je karlica zavaljena? To će izazvati povijanje leđa.

• Krsta bi trebalo da zadrže svoj prirodan, neusiljen luk, tako da je
stomak isturen naprijed i "otvoren".

• Zamislite da vas neko blago gura između lopatica, pri čemu mišići ostaju opušteni. To će vam skrenuti pažnju na to da li nesvjesno povijate ramena (i time pritiskate grudni koš)

• Uočite i blago opustite bilo kakvu napetost u predjelu vrata i ramena.
Ako vam se položaj čini napet ili ukočen:

• Dopustite kičmi da se ispravi tako što ćete zamisliti da visite na konopcu pričvršćenom za tjeme. Time takođe bradu malo potiskujete ka unutra.

• Opustite ruke i dok leže u krilu povucite ih ka stomaku. Ako su suviše naprijed, izbaciće vas iz ravnoteže.

• Koristite malo, tvrdo jastuče, koje je povučeno ka krajevima stražnjice kako bi kukovi zauzeli pravilan ugao.

Za noge:

• Praktikujte nekoliko vježbi istezanja (kao što je hvatanje prstiju ispruženih nogu u sjedećem položaju).

• Ukoliko imate jake bolove tokom sedenja, mijenjajte položaj, sjedite na nisku stolicu ili provedite pet minuta u stojećem položaju.

• Ako obično sjedite na podu (ili tome težite), eksperimentišite sa jastučićima različitih dimenzija i tvrdoće ili probajte sa specijalnim stoličicama za meditiranje.

Ako ste pospani:

• Pokušajte da meditirate otvorenih očiju.

• Pomijerajte fokus pažnje dio po dio po čitavom telu.

• Skoncentrišite se na cijelo tijelo i na fizičke senzacije, umjesto da pratite suptilan objekat kakav je dah.

• Ustanite i na otvorenom prošetajte izvjesno vrijeme, stalno održavajući pažnju.

Ako ste napeti ili imate glavobolju:

• Možda ste previše grčeviti u svojim nastojanjima -- to nije neuobičajeno -- pa zato opustite svoju koncentraciju. Naprimjer, možete fokus pažnje usmjeriti na pomijeranje abdomena usljed udaha i izdaha.

• Vizualizovanje i širenje svjetlosti kroz tijelo može pomoći u smirivanju bolova. Pokušajte da takvu blagonaklonu svjetlost usmjerite na područje u kojem osjećate bol!

Meditacija i ljubav

Meditacija prirodno podučava strpljenju i toleranciji ili barem ukazuje na važnost tih kvaliteta. Tako i vi možete poželjeti da razvijete prijateljskiji i brižniji stav prema sebi i drugim ljudima. U meditaciji, možete njegovati saosjećajnu ljubav na vrlo realističan način.

Usmjerite pažnju na dah, koji ćete sada koristiti kao sredstvo širenja blagonaklonosti i saosećajne ljubavi. Počnite od sebe, od svoga tijela. Vizualizujte dah kao svetlost ili posmatrajte svoju svjesnost kao da je topao zrak i postepeno ga pomijerajte duž tijela.

Lagano usmjerite fokus pažnje na sredinu grudi, u predjelu srca. Dok udišete, usmjerite blagonaklonost ka sebi, možda praćenu mišlju: "Neka ja budem dobro" ili "Mir". Dok izdišete, neka se osjećanje koje prati tu misao ili svjesnost svjetlosti širi iz srca ka spolja, kroz tijelo, kroz um i izvan vas: "Neka drugi budu dobro".

Ako doživljavate negativna stanja uma, sa udahom unosite u sebe kvalitete tolerancije i opraštanja. Vizualizovanje daha tako kao da ima ljekovitu boju može biti korisno. Pri izdisaju, napustite bilo kakvu napetost, brigu ili negativnost i proširite taj osjećaj olakšanja na čitavo tijelo, um i dalje, kao i ranije.

Ova vježba može činiti čitavu ili samo dio meditacije -- prosudite sami šta je najprikladnije. Smirujući efekat meditacije ljubavi dobar je za početak sjedenja, ali nesumnjivo da će biti prilika da je koristite i tokom dužeg perioda kako biste dublje prodrli u srce.

Uvijek počnite onim čega ste svjesni, čak i ako to izgleda trivijalno ili zbunjujuće. Neka vaš um smireno počiva na tome -- bilo da je to dosada, bol u koljenu ili frustracija zbog toga što se ne osjećate naročito prijatno. Svemu tome dopustite da postoji; vježbajte tako što to nećete potiskivati, već se sa tim smireno suočiti. Prepoznajte i blago odložite sa strane svaku sklonost ka ljenosti, sumnji ili osjećaju krivice.

Smirenost se može razviti u veoma ljekovitu blagonaklonost prema samom sebi, ako prije svega potpuno prihvatite ono što vam se ne dopada kod sebe. Održavajte pažnju i otvorite srce za bilo kakvo iskustvo. To ne podrazumijeva odobravanje negativnih stanja, već im otvara prostor u kojem se ona mogu pojaviti i nestati.

Stvaranje saosjećajne ljubavi prema svijetu izvan sebe dobrim dijelom slijedi isti obrazac. Jednostavan način da širite blagonaklonost jeste da radite u etapama. Počnite od sebe, spajajući osjećaj blagonaklonog prihvatanja sa kretanjem daha. "Neka ja budem dobro." Tada pomislite na ljude koje volite i poštujete i poželite i njima dobro, jednom po jednom. Krenite dalje ka prijateljima, pa još dalje do onih prema kojima ste ravnodušni. "Neka i oni budu dobro." Na kraju, prizovite u misli one ljude kojih se plašite ili ih ne volite i nastavite da šaljete želje za dobrobit.

Ova meditacija može se, nošena saosjećanjem, tako proširiti da obuhvati sve ljude na svijetu i situacije u kojima se nalaze. I zapamtite, ne morate da volite svakog da biste mu poželjeli dobro!

Lično ponašanje

Kako se vaš uvid produbljuje, jasnije uviđate rezultat svojih postupaka -- a to je mir, koji biva učvršćen dobrim namjerama, iskrenošću i jasnoćom razmišljanja, ali sa druge strane uviđate i nevolje koje zbrkanost i nepromišljenost mogu da stvore. Ta povećana osjetljivost pri posmatranju, naročito nespokojstva koje stvaramo sebi i drugima, često nas inspiriše da poželimo da živimo sa više mudrosti. Istinskog mira u umu radi, neophodno je da formalna meditacija bude kombinovana sa posvećenošću odgovornosti i brizi za druge i za sebe.

Zaista nema ničeg misterioznog oko puta uvida. Budinim rečima opisan, put je tako jednostavan: "Čini dobro, izbegavaj zlo i pročisti svoj um". Duga je tradicija, otuda, da ljudi posvećeni duhovnom vježbanju veliki naglasak stavljaju na ispravno ponašanje. Mnogi meditantni uzimaju na sebe različite moralne zavete -- kao što je uzdržavanje od ubijanja živih organizama, od krađe, od nepromišljene upotrebe seksa, od korištenja raznih zagađivača (alkohol i droge) i od ogovaranja, lakomislene upotrebe sposobnosti govora kako bi potspiješili svoju unutrašnju jasnoću i možda blago podstakli i druge oko sebe.

Stresa i nervoze možete se riješiti jednostavnom tehnikom opuštanja koja je vrlo slična meditaciji. Zabluda je da meditacija znači postizanje mentalne praznine dok sjedite u položaju lotosa. U stvari, koncentraciju s vanjskih zbivanja prebacite unutra te osvijestite svoje misli i osjećaje.

Provjerite disanje. Većina tehnika opuštanja koristi se disanjem. Prije nego što počnete, provjerite kako dišete. Ako ste napeti ili nervozni, ono bi moglo biti brzo ili plitko. Ako ste ljutiti, možda potpuno zadržavate dah. Čim primijetite da dišete na pogrešan način, automatski ćete pokušati disati pravilnije i opuštenije.

Dišite polako. Zatvorite oči i dišite duboko i pravilno - onako kako biste to činili da ste mirni. Udahnite zamišljajući da punite balon u svom trbuhu, a zatim polako izdahnite. Ovdje i sad. Jednom kad se koncentrišete na disanje, potičete um da ostane u sadašnjem trenutku.

Možda vam misli lete ili se vraćaju na brigu ili ljutnju, no kad ste usredotočeni na disanje postajete mirni i opušteni. Isprobajte ovu tehniku u uredu ili u autobusu. Prakticirati je možete bilo gdje.

Mudre - položaji ruku koji liječe

Naš dlan predstavlja pet osnovnih elemenata kreacije. Palac predstavlja elemenat neba - Mars, kažiprst elemenat zraka - Jupiter, srednji prst elemenat vatre - Saturn, prstenjak elemenat vode, a mali prst predstavlja elemenat zemlje.

Stanje tijela i zdravlja možemo bitno izmjeniti raznim kombinacijama položaja prstiju. Ako nam je tijelo pregrijano, odnosno ako imamo temperaturu, kombinovacemo Mudru sa sastavljenim palcem i malim prstom, a ako npr. imamo problema sa disanjem kombinujemo Mudru sa kontaktom palca i kažiprsta, čime poboljšavamo elemenat zraka u tijelu.

Mudre se rade objema rukama, tri puta dnevno po 5, 10 ili 15 minuta, zavisno od stadija oboljenja koje želite izliječiti ili od toga koliko imate vrijemena. Vrijeme trajanja terapije zavisi od stanja bolesti. Mudre se rade od momenta prepoznavanja simptoma pa do konačnog izlječenja. U ozbiljnijim slučajevima se period rada produžava od sedmice do mjesec dana.

Ako želite da Mudre djeluju što efikasnije, nastojte se duboko skoncentrisati, izbjegavajte buku i galamu, a možete ih raditi sjedeći ili ležeći. Možete zatvoriti oči radi bolje koncentracije

Mudre: spasiteljica zivota, mudra vjetra, mudra energije

1. Apan Jayu Mudra, spasiteljica života
Indikacije: problemi sa glavoboljom, bolesti srca. Ova je mudra prva pomoc kod srcanog udara, djeluje brze i od nitroglicerina. Prakticira se onoliko koliko je potrebno da se osjeti efekat, ili 3 puta dnevno po 15 minuta, kurativno.
- Kažiprst se savije do korijena palca, a palac se dodiruje sa srednjim i domalim prstom.
Mali prst je ispravljen.

2. Vayu Mudra, Mudra vjetra (zrak)
Indikacije: išijas, reumatizam, bol u rukama, vratu, nesvjestica, drhtanje ruku, nespokoj, slaba crikulacija krvi. Kod hroničnih bolesti kombinovati sa Prana Mudrom.
- Kažiprst saviti do korijena palca i lagano ga pritiskati palcem. Ostali prsti ispravljeni.

3. Apan Mudra, Mudra energije
Indikacije: poboljšanje rada mokraćnih kanala, ublažavanje porodiljskih bolova.
Čisti tijelo od toksina i štetnih materija kod zatvora i hemeroida, koristi se pri urinarnim i menstrualnim problemima.
- Palac se dodiruje sa srednjim i domalim prstom, ostali prsti ispravljeni.

http://img145.imageshack.us/img145/8369/mudrelp9ad6.png

Mudre: neba, duševne ravnoteže, poniznosti

4.- Shunya Mudra, Mudra neba
Indikacije: Poboljšava vid i sluh, smanjuje bol u ušima, pomaže pri nagluhosti i problema s nosom.
- Srednji prst saviti i pritiskati ga palcem. Ostali prsti ispravljeni.

5.- Gyan Mudra, Mudra duševne ravnoteže , znanja
Indikacije: nesanica, snižava tlak, protiv depresije, napetosti, slabog pamcenja, pomaže kod meditacije, čisti um praktikanta, liječi mnoge mentalne probleme, daje osjećaj radosti, pomaže pri intoksikaciji i bolesti ovisnosti.
- Savijeni kažiprst i palac se dodiruju, ostali prsti ispravljeni. Držati skupljene nježno 15-30 minuta.
Ovaj položaj ruke koji izgleda nadasve jednostavno može pomoći pri uklanjanju mnogih problema. On je univerzalno sredstvo za liječenje duševnih napetosti i uznemirenosti, popravlja pamćenje, sposobnost koncentracije i pospješuje spiritualnost. Stvara opušteno raspoloženje i pomaže pri nesanici, pospanosti, depresiji i visokom krvnom pritisku. Keshav Dev preporučuje svakome obavljanje te vježbe. Ona također pojačava djelovanje drugih Mudra.
Položaj: Lagano se dodiruju vršci kažiprsta i palca, ostala tri prsta ostaju ispružena u opuštenom stanju.

Daruje inteligenciju i mudrost.

6.- Liga (Ling) Mudra, Mudra poniznosti
Indikacije: nazeb, infektivne bolesti, osjetljivost na zimu, problemi sa plućima.
- Ukrstiti ruke tako da je palac lijeve ruke obuhvaćen palcem i kažiprstom desne ruke.

Praktikovanje ove mudre duži vremenski period pomaže pri slabosti grudnog koša i ostalih povezanih bolesti. Držanje preklopljenih ruku u ovoj poziciji generira energiju i grije tijelo, pa se često koristi u zimskom periodu. Pacijenti koji su hronično prehlađeni i kašlju najveću će korist imati koristeći ovu mudru 30 do 50 minuta dnevno, a redovno prakticiranje odlična je preventiva protiv kašlja i bolesti pluća.
Ova je mudra od pomoći i pri mršavljenju.

Mudre - slika 2

http://img149.imageshack.us/img149/1426/mudre1zp6.th.png

Frekvencije izlječenja

Ovi su originalni tonovi određene frekvencije korišteni u iskonskim gregorijanskim pjesmama - molitvama.
Specijalni tonovi, vjeruje se, daju spiritiualni blagoslov i harmoniju tokom meditacije.
Ove moćne frekvencije ponovo je otkrio dr Josph Puelo, američki liječnik i travar.

396 Hz – Liberating Guilt and Fear
417 Hz – Undoing Situations and Facilitating Change
528 Hz – Transformation and Miracles (DNA Repair)
639 Hz – Connecting/Relationships
741 Hz – Awakening Intuition
852 Hz – Returning to Spiritual Order

http://boomp3.com/listen/bycl52pj2_f/hz-undoing-situation-and-facilitating-change

http://boomp3.com/listen/byckd6e7q_t/hz-transformation-and-miracles-dnd-repair

http://boomp3.com/listen/17199fjef_v/hz-connecting-relationships

Meditacija, joga i istocnjacke vestine u sluzbi zdravlja

Традиционалната источна медицина учи дека чистата енергија која непречено кружи низ нашето физичко, ментално и духовно тело, како дел од севкупната природна, космичка или ако сакате универзална енергија е услов за човековото физичко, ментално и духовно здравје. Секоја блокада на енергетските меридијани низ нашето тело доведува до нарушување на балансот на таа животна енергија, а со тоа и на здравјето.

Како се енергетските канали, кои инаку завршуваат во дланките т.е. врвовите на прстите, приближно слободно отворени до нашата 18-та година, така со постепено отежнување на енергетскиот проток доаѓа до дисбаланс и блокади на таа енергија, а со тоа и недостаток или нејзино поспоро движење низ нашето тело, што доведува до нарушување на здрвјето, односно болест, од било каква природа, сеедно. Тоа е резултат на прекинување на протокот на енергијата до одредени функции, делови, органи и клетки на нашето тело.

Една од најефикасните мудри, покрај онаа тн. “спасување на животот“, која е позната по својата моментална ефикасност е:

Штитот на Шамбала

http://img683.imageshack.us/img683/2896/sam03b.jpg

Cпоред легендите, Шамбала е земјата на највисоката духовност, добри желби и благосотојба.

Шамбала претставува долг живот, добрина, вечност и достигнување на висока духовност.

Штитот симболизира заштита на здравјето и благосостојбата.

Надворешниот свет, од ден на ден `се повеќе создава многу грубости, непријатноти, зло. Сето тоа, свесно или несвесно го пореметува нашето биополе и го блокира меридијалниот проток на нашата животна енергија.

Штитот на Шамбала заштитува со својте позитивни ефекти, а со редовно практикување влијанието на надворешната негативна енергија, што и да значи тоа за вас, нема да има никакво сериозно влијание на вашата психо-физичка состојба. Помага за смирување, брза концентрација, намалување на раздразливост, вознемиреност и страв.

за верниците:
особено е делотворна ако при практикувањето истовремено изговарате некоја молитва.

начин на практикување:
дланката на левата рака е испружена, со бочно припиен палец. Прстите од десната рака се собрани во песница, а палецот се наоѓа однадвор, припиен до останатите прсти. Важно е, како и за останатите мудри, рацете да се држат слободно, без напрегање.

Meditacija, joga i istocnjacke vestine u sluzbi zdravlja

Мудра на санскрит значи затворање или печат.
Тоа е положба на прстите, дланките односно рацете што предизвикуваат вибраторно-енергетски процеси кај човекот.

Првата мудра уште носи назив:

Mудра на Животната енергија

http://img153.imageshack.us/img153/6344/mudra1mala.jpg

опис: прстите на левата и десната дланка ги составуваме во скутот, односно во висина на стомакот, како да држиме мала топка.

ефекти на делување: го појачува рамномерното конституирање на Животната енергија (ки, чи…) во нашето физичко тело.

При изведба на оваа прва основна мудра треба да се има во предвид:

положбата – најдобар е лотосовиот став, крст-нозе или јапонско седење при што палецот на десното стапало да биде поставен над палецот од левото, а може и во удобна седечка положба, но и додека гледате тв, додека патувате и др., кога ефектите би биле помали.

времетраење – значајните ефекти се постигнуваат после 3 минути, а може да се практикува неограничено.

Oбидете се и уживајте. : )

Zivot se moze zivjeti na dva nacina: kao da na svijetu nista nije cudno. Ili kao da je sve na svijetu cudno. (Albert Einstein)