Umetnost, slikanje, hobi - nase kreacije Umetnost

Posle smrti, sve što smo voleli svedočiće da smo živeli

Priroda je večno otvorena knjiga, stvorena da bi nam se svidela i da bi smo je voleli sa svih pet naših čula. Svako poseduje osećaj, izraženiji za pojedina čula, koja shodno tome ima potrebu da iskaže. Potreba za iskazivanjem oduvek je nastanjena u ljudskoj svesti i deluje na ostale uvek pozitivno, pod uslovom da iz takvih poriva nastaje.

Takva potreba je stvorila sasvim jedan poseban vid kulture pod imenom umetnost. Umetnost je kao bogato razgranato drvo sa bezbroj različitih plodova, namenjenih onim sladokuscima koji znaju da uživaju u njima. Taj širok izbor raznolikosti, sklonosti, donosi priliku svima da pronadju sebe i svoje unutrašnje riznice pruže drugima da u njima uživaju. To je ljubav, prema muzici, prema lepim slikama, prema lepim rečima (stihovima, prozi, pesmi, itd.), prema prirodi i naravno prema svojim bližnjima, prijateljima i uopšte globalnom svetu.

Mislim da umetnost predstavlja svet, koji postoji u sve tri dimenzije, uvek u pozitivnom svetlu. Znači postoji jedna jako pozitivna energija koju pokušavamo da prenesemo drugima i to je ono što pruža veliku satisfakciju kao pokušaj vidara da zaleči bilo koga ko mu se obrati za pomoć.

http://img820.imageshack.us/img820/934/dscf4498edited.jpg

Moja sklonost u iskazivanju se manifestuje u slikarstvu, koje mi pruža zaista neizmernu radost i uživanje u stvaranju jednog posebnog sveta, koji verovatno izvire iz nekog mog unutrašnjeg sklada koji uvek pokušavam da održim kao vaga koja mi je horoskopski znak. Naslikao sam popriličan broj slika, pretežno pastela i akvarela, ali sam mali broj sačuvao i fotografisao. Ove, koje su mi preostale pokloniću vam od srca, jer osećam da smo slični i da se razumemo na jedan poseban način.

Estetika - Izbor motiva

Estetika je vekovima bila tema rasprava od kada postoji slikarstvo kao takvo. Šta je lepota? Estetika je jedna grana filozofije koja pokušava da tumači lepotu. Počevši od grčkih filozofa koji su tvrdili da lepotu treba pronalaziti, do renesanse kada su se svojski trudili da je ukalupe i smeste u određena pravila i forme, koje napušta impresionizam. Međutim, lepota je više jedan osećaj nego forma. Estetika je određeno viđenje svakog kreativnog čoveka na sopstveni način.

http://www.odlican.com/d/11933-2/DSCF4496_edited.JPG

U skaladu sa predhodnim, prema tome šta vama predstavlja najveću inspiraciju, zadovoljstvo i uzivanje, treba odrediti motive koji vas privlače i koje želite naslikati. To treba uvek raditi za sopstveno zadovoljstvo, nikada ne razmišljajući da li će se to nekom drugom svideti ili ne. To je vaš osećaj, vaše viđenje stvari i okruženja. Svideće se onima koji imaju isto ili slično viđenje istih i to je dovoljno. Izuzetke čine posebni slučajevi kada su slike posvećene nekome, kao poklon ili portret. Za takve prilike uvek se setim saveta jednog našeg slikara koji je dugo godina slikao brze portrete na pariskom Monmartru. Otkrio je tajnu njegovog uspeha rekavši: Portret treba da bude uvek malo lepši od osobe koju slikate!

http://img442.imageshack.us/img442/2741/34292883.jpg

Treba napomenuti da se odabir motiva svodi na:

  1. figurativnu umetnost
  2. čovečiji ili životinjski svet
  3. pejzažni ili vodeni prostor
  4. cveće i mrtva priroda

Upornost u radu i doslednost će vam u budućnosti odrediti pravac kojem treba da stremite, ali to je već na vama da odredite u kom smeru želite da krenete.

Želeo bih da naglasim, da se ovo odnosi ne samo na slikarstvo već i na fotografiju, koja je veoma bliska i srodna umetnost slikarstvu.

Slikanje - praksa i teorija

http://img718.imageshack.us/img718/8595/fvghj.jpg

Skica

Slikanje je proces koji se sastoji iz više faza ili slojeva. Početak i osnova svake slike – crteža je skica. Skica se može napraviti „iz ruke“, odnosno slobodnom rukom ili koristeći mrežu tj. podeliti podlogu za crtanje na kvadrate. Zajedničko za obe varijante je da se slika viđena ili zamišljena prenese u određenoj, obično umanjenoj formi na određenu podlogu (papir, karton, platno, svilu, staklo, keramiku, drvo, metal, beton itd.). Prva varijanta crtanja skice slobodnom rukom je prihvatljivija iskusnijima u ovoj oblasti, a druga sa mrežom u mnogome će olakšati rad početnicima i onima koji još nisu stekli sigurnost u crtanju. Sve je to veština, kao i mnoge druge grane umetnosti koje zahtevaju samo dosta vežbe dok se ne stekne određena sigurnost. U zavisnosti od podloge izabraće se tehnika kojom će se slika izraditi. Slika uglavnom predstavlja igru svetlosti i senki, pa je stoga neophodno prvo odrediti iz kog pravca će dopirati svetlost. Tada se na prvobitnu skicu dodaje osenčenje, odnosno tamniji deo slike. Na osmišljenu temu i ambijent ili portret u određenoj formi najveći uticaj daje odnos svetlih i tamnih površina koje čine dinamiku slike. Balans svetlih i tamnih tonova i prelaza je jedan od najvažnijih segmenata slike koji je čine upečatljivom.

http://www.odlican.com/d/11945-2/10-20-2011+15-0-40_040.jpg

Kompozicija

Prvenstveno treba voditi računa o nekim zakonitostima koje treba ispoštovati da bi slika bila uspešna. Osmisliti jednu sliku podrazumeva i ugao pod kojim se ona posmatra. Najčešće se odlučuje za centralno pozicioniranje na slici što je obično najneprihvatljiviji način gledanja, odnosno najjednostavniji i ostavlja najslabiji utisak. Kada se određeni predmet postavi u dvodimenzionalnu sliku potrebno je odrediti ugao gledanja koji odražava spontani pogled i zatim redukovati geometrijsku šemu. Slika može biti simetrična i asimetrična. Na taj način se takođe postiže odgovarajući ritam slike i potencira dešavanje na njoj. To se naziva kompozicija slike gde se pokušava kroz određene šeme dopreti do adekvatnog rešenja za teme koje se žele prikazati na slici. Tako postoje varijante tipa L, O, Z, V itd. (priložene šeme slika). Najpoznatije pravilo za pozicioniranje na slici je svakako zlatni presek koji u određenoj razmeri postavlja četiri tačke, raspoređene oko centra od kojih svaka predstavlja idealno mesto za postavljanje centralne teme na slici. Priložena šema zlatnog preseka predstavlja pojednostavljen primer.

http://img69.imageshack.us/img69/4268/ghjkg.jpg

Potrebno je još jednom napomenuti, sve gore navedeno važi kao savet ne samo za slikanje već ista pravila treba primeniti i na fotografije.

Занаетчиството како дел од уметноста

Денови на занаетчиството

http://img593.imageshack.us/img593/3292/reklamas.jpg

Рачните изработки,старите занаети како една нишка од уметноста се помалку се присатни на пазарите.Дури би рекле дека се се помалку ценети. За сето тоа придонесува модернизацијата и развојот на индустриското производско.

http://www.odlican.com/d/12751-2/kemane.jpg
www.odlican.com/niko650
Рачна изработка на стари народни инструменти

http://img341.imageshack.us/img341/1821/vezeno.jpg
Стари македонски народни творби - вез на платно

Неодамна, повеќе градови во Македонија ( Штип, Виница,Ресен, Куманово,Скопје,Охрид, Струмица, Прилеп) се вклучија во Деновите на занаетчиството во Република Македонија, каде занаетчиите преку излагање на своите рачни изработки, ја продолжија традицијата за развој на занаечиството како значајна стопанска гранка и придонесоа за зачувување на националната култура и традиција.

http://img97.imageshack.us/img97/4651/filcr.jpg
Рачна изработка на филц

Организатори на оваа манифестација( втора по ред од овој тип) се Занаетчиската комора на Република Македонија и Handwerkskammer Koblenz како стратешки партнер (Занаетчиска комора на градот Кобленц и партнер на 19.000 фирми во Северната Рајнска област Pfalz, која го вклучува развојот и интересите на занаетите на внатрешниот Европски пазар).

http://img36.imageshack.us/img36/9602/porcelan.jpg
Рачно насликан порцелан

http://img805.imageshack.us/img805/4371/volnica.jpg
Рачно плетени производи

http://img585.imageshack.us/img585/3064/rezba.jpg
Резба

Понекогаш признанијата кој ги добиваме за својте дела,едно парче хартија, за некого не е многу значајно,но лично замене е многу позначајно и повеќе исполнува од самата финансиска добивка, која во последно време преовладува во нашите животи.

http://img40.imageshack.us/img40/3227/blagodarnica2.jpg

Голем поздрав до мојте драги пријатели од Inter-caffe.com, кои постојано ме бодрат и поттикнуваат во изработката на мојата дополнителна дејност – сликање на порцелан.

Убав ден исполнет со насмевка и многу љубов :)

niko650

Moderator

Slikanje - perspektiva i harmonija boja

http://img402.imageshack.us/img402/108/rgtfnm.jpg

Perspektiva

Svaki slikar u prikazivanju realnog modela treba da se pridržava određenih zakonitosti koje nameće pogled u dubinu motiva. To znači, da se pogled gubi u daljini u jednoj tački a najrealniji su prikazi u prvom planu. Takav prikaz i geometrijsko progresivno umanjenje do horizonta se u praksi naziva perspektivom. Veoma bitan faktor jedne slike koji u praksi predstavlja čitavu nauku, naročito u prikazivanju komplikovanijih arhitektonskih građevina ili bliskih građevinskih struktura koje svaka za sebe čine jednu celinu. U jednostavnijim kompozicijama treba slediti intuiciju po pitanju perspektive koja ima veoma važan uticaj, jer treba da dočara adekvatnu dubinu, zatim da pruži odgovarajuću atmosferu, kao i dobar kontrast na slici. Ovo je ujedno i najosetljiviji deo nastanka jedne slike gde svaka greška višestruko utiče na ukupan utisak koji treba da ostavi na posmatrača.

http://img214.imageshack.us/img214/8080/rfghju.jpg

Harmonija boja

Iz bogatog spektra boja ne može se koristiti nasumice odabran kolorit za određeni motiv na slici. Potrebno je prilagoditi kolorit u skladu sa ton kartom spektra boja, odnosno uspostaviti harmonizaciju boja. U širokom spektru boja nalaze se hladni i topli tonovi. U zavisnosti od cilja koji želite postići, treba odrediti i uskladiti tonove boja. Za dinamičnije slike logično odabraće se življi kolorit sa toplijim tonovima i obrnuto. Posebno treba obratiti pažnju na pozadinu slike, naročito kada su portreti u pitanju. Na taj način se ističu senke koje harmonizuju sliku i daju joj određenu dinamiku. Često se dešava da za određene teme daleko upečatljiviji utisak ostavi monohroma – jednobojna izrada slike ili crno – bela varijanta. Nije potrebno da svaka slika ima drečeći kolorit da bi privukla pažnju, jer ona ne predstavlja reklamu već se trudimo da prikažemo određene situacije koje trebaju da se osete, što znači da dopre do čovekovih najskrivenijih osećanja za lepo i privlačno.

http://img266.imageshack.us/img266/6340/bnhjkj.jpg
Mislim da je najbolji primer za navedeno, slikanje aktova koji se u mnogome razlikuju po umetničkom pristupu prikazivanja ljudskog tela i daleko je od opasnosti da prevagne u požudne i neprihvatljive porno sadržaje. Razlog za to je što se umetnički prikaz temelji na pokušaju da se prikaže lepota akta i izazove kod posmatrača ono najfinije osećanje za lepo a ne požuda. Ono što posesivno priželjkuješ nije ono čemu se diviš i što fascinira svojom prefinjenom lepotom.

За многу години!

И за велигденските празници,нешто ново насликано на порцелан.

http://img714.imageshack.us/img714/9392/cvetj.jpg

http://img36.imageshack.us/img36/966/gnezdo.jpg

http://img39.imageshack.us/img39/8492/jajcaw.jpg

Нека овој голем ден Велигден, ден на Христовото воскресение, ден на триумфот на животот над смртта и доброто пред злото воскресне љубов, спокојство и мир во нашите срца.

Христос воскресна - навистина воскресна! За многу години нека ни биде празникот!

niko650

Moderator

Чаша за шампањ

Многу мигови во нашиот живот поминуваат покрај нас. Некои од нив сал пролетуваат незабележливо, но некој длабоко се врежани во нашите сеќавања.

Тоа се мигови кои сакаме да ги сочуваме засекогаш, да не пратат постојано низ животот, при тоа ширејќи прекрасна насмевка.

Мигот кога многумина од нас го кажале или допрва ќе го кажат волшебниот збор „ ДА“, носи со себе прекрасни звуци на птици песнопојки, одек на звона кои звонеле или ќе звонат само за нас.

За овие прекрасни моменти, за сите оние кои ја почувствувале или ќе ја почувствуваат моќта на љубовта, да наздравиме од се срце.

http://img190.imageshack.us/img190/3158/mmmcux.jpg

Насликана стаклена чаша за шампањ со сатенска машна и трака.

niko650

Moderator

Обоена теракота

Теракота или печената глина која е еден вид керамика со портокалова боја.
Многу познавачи на овој занает изработуваат најразлични фигури.Глината овозможува изработка на најразлични форми.

http://img855.imageshack.us/img855/8647/terakotaa.jpg

Готовата, веќе изработена теракота исто како и порцеланот се украсува со најразлични шари и бои.

http://img62.imageshack.us/img62/5297/terakotaaa.jpg

Во завршната фаза премачкуваме со специјална глазура или пак безбојна фарба за порцелан, со што фигурата добива посебен сјај.

Постапката на печење е иста како и кај порцеланот.

http://img99.imageshack.us/img99/1213/terakota.jpg

Со големо задоволство препуштете се во изработката на најразлични украсни фигури изработени по ваша желба и вкус.

niko650

Moderator

Украс за салвети

Везот и плетот е занает наследен од нашите мајки, баби, ракотворби кои се пренесуваат во генерации изработени од конец за плетење, игла за плетење и игла за шиење.

http://img846.imageshack.us/img846/4784/milec.jpg

Понекогаш можеме да експериментираме со оваа уметност произлезена од нашите раце и да направиме комбинација и спој, како во овој случај:

http://www.odlican.com/d/11704-2/014_001.JPG
www.odlican.com/niko650
Плетено миле во комбинација со осликана стаклена чаша

Истото можеме да го искористиме како украс за салвети

http://img254.imageshack.us/img254/8694/ukraszasalveta.jpg

niko650

Moderator

Изложба

Организираните изложби, како јавен настан ни овозможуваат да ги презентираме своите уметнички изработки во јавноста.

Одзивот, посетеноста како и секоја критика ( било тоа да е позитивна или негативна) позитивно делуваат во правец на наше доусовршување, како и поттик за понатамошно делување.

Изработките кои се предмет на презентирање можат да бидат изложени во специјализирани галерии, но доколку немаме соодветен простор наменет конкретно за одредени уметнички предмети ( како во долунаведената изложба на поцелан – стаклени витрини), изложувањето може да биде изведено по сопствен вкус, каде повторно ја вметнуваме нашата креативност и при тоа додаваме мала разиграност во поедини делови, со што крајниот резултат дава позитивни ефекти.

Сепак би требало да бидат спазени одредени критериуми, пишани и непишани правила во поглед кон естетскиот одраз, како и поделбата на одредени категории или групи на изложени дела.

Голема благодарност до членовите на www.inter-caffe.com каде всушност започнав да ги изложувам своите креации, а знаеме дека почетните чекори како и поттикот и вербата која при тоа се добива се многу значајни во понатамошното следење на патот кон реализирање на своите зацртани цели.

Изложба на фотографии, уметнички слики и порцелан
05.10.2012 год. Центар за култура - Крива Паланка

http://www.odlican.com/d/12133-2/izlozba+009.JPG

http://www.odlican.com/d/12137-2/DSC00617.JPG

http://www.odlican.com/d/12129-2/DSC00616.JPG

http://www.odlican.com/d/12125-2/066_001.JPG

http://www.odlican.com/d/12117-2/031_001.JPG

http://www.odlican.com/d/12121-2/052.JPG

http://www.odlican.com/d/12109-2/021.JPG

http://www.odlican.com/d/12113-2/024.JPG
www.odlican.com/niko650

Среќата секогаш изгледа мала кога ја имаш во рацете, но пушти ја и ќе ја видиш нејзината големина.

niko650

Moderator

Зидна декорација

Декоративниот насликан порцелан може да биде украс и на нашите зидови во дневната соба, кујната или ходникот.

http://www.odlican.com/d/13449-2/nosija.jpg
www.odlican.com/niko650

Овој начин на користење на порцуланот како украс е многу попрактичен, бидејќи не завзема многу простор и шансите за кршење се во секој случај помали, во однос на другиот кога го поставуваме на комода.

http://www.odlican.com/d/13466-2/suvenir1.jpg
www.odlican.com/niko650

Но за да се овозможи тоа, има потреба од додатен дел на позадината на насликаната чинија.

http://www.odlican.com/d/13470-2/ukras.jpg
wwww.odlican.com/niko650

Во соработка со стаклар, на позадината е залепен со силикон дел за закачување на зид (метална закачалка во коминација со дрво).

На позадината на чинијата може да напишеме посвета за драга личност.

http://www.odlican.com/d/12182-2/shapor.jpg
www.odlican.com/niko650

niko650

Moderator

Декупаж на дрвена подлога

Декупаж, лепење на хартиени исечоци или мотиви од салвети на дрвена подлога е техника со која го менуваме првобитниот изглед на предметот и добиваме прекрасно рачно изработен предмет.

Оваа техника не бара голема инвестиција. Потребно е ситна водена шмиргла за шмирглање на дрвото, лепак и лак за декупаж, но во замена може да се употреби и дрвофикс лепак и акрилен лак или бродски лак.

http://www.odlican.com/d/13665-2/salveta.jpg

За нијансирање употребуваме акрилни бои, додека разновидните мотиви ги добиваме со хартиени исечоци или исечоци од салвети (кај трослојните салвети се користи само првиот слој останатите два слоја се отстрануваат).

Најнапред, дрвената подлога ја шмиргламе, да добиеме рамна мазна површина.

Со сунгер или крпа ја отстрануваме дрвената прашина која се нафатила по површината при шмирглањето.

Подготвуваме мотиви кои сакаме да ги нанесеме на дрвената подлога.

Со мека четка нанесуваме од лепакот на одреден дел од дрвото каде ке го поставиме хартиениот исечок. Потоа внимателно поминуваме со четката врз него, да не дојде до негово одлепување и оштетување истиснувајќи го и воздухот кој се јавува под неа. На тој начин таа се залепува за дрвената површина и е подготвено да се премачка со уште еден тенок слој од лепакот одозгора.

http://www.odlican.com/d/13657-2/kovceze.jpg

Оставаме отприлика петнаесет минути да се исушат залепените исечоци. Истата постапка ја повторуваме и на други делови од дрвото.

http://www.odlican.com/d/13673-2/DSCN4156.JPG

Пожелно е подлогата на која се нанесува хартиениот исечок да биде со светла боја, бидејќи на тој начин сликата доѓа до израз.

http://www.odlican.com/d/13685-2/DSCN4144.JPG

Следниот чекор е нанесување на акрилна боја околу хартиените исечоци. Постапката е неодредена и е одраз на волјата на самиот изработувач на предметот, неговата фантазија и желба.

Откако лепакот и бојата се веќе суви, преминувме на премачкување на дрвената подлога со лак.

Со мека четка која не остава траги, рамномерно нанесуваме тенок слој на лак низ целата дрвена површина. Пред да го нанесеме вториот слој од лак, можеме благо подлогата да ја поминеме со шмиргла и потоа да го нанесеме вториот слој на лак.

Доколку не сме задоволни од сјајот кој го добивме со премачкувањето на лакот по површината, премачкуваме уште еден тенок слој. Треба да внимаваме - секој нареден слој на лак се нанесува, откако претходниот ќе се засуши.

http://www.odlican.com/d/13681-2/DSCN4137.JPG

Во украсувањето на предметот со декупаж теника, можеме да употребиме дополнителни додатоци – светкав глитер, циркони, машни и др. Секогаш ги лепиме во завршната фаза. Тие му даваат дополнителна убавина на предметот.

http://www.odlican.com/d/13677-2/DSCN4169.JPG

http://www.odlican.com/d/13669-2/DSCN4151.JPG

Во ова време на масовно индустриско производство, рачните изработки се можеби поскапи, но не постои цена која би се заменила со убавината на природните матријали, посебно на дрвото кое одишува со убавина, природност и позитивна и здрава енергија која која се шири во нашето опкружување. Ова се однесува посебно на оние производи чии корисници се најмладите.

http://www.odlican.com/d/13661-2/casa_001.jpg

Во погоре поставените постови, мајра ја има веќе објаснето примената на оваа техника на велигденски јајца, но истата може да се примени на стакло, порцелан, дури и на платно.

http://i.imgur.com/2tAb5ZT.jpg

Во одредени специјализирани продавници може да набавиме веќе готови хартиени исечоци кои ги користиме за оваа намена.

niko650

Moderator