Umetnost, slikanje, hobi - nase kreacije Umetnost

Crtanje flomasterom

Verovatno je skoro svako od vas crtao na ovaj nacin. Narocito u skoli za vreme casova na zadnjim stranicama sveske ili na marginama udzbenika dok smo cekali da se cas zavrsi.
Zapravo ne znam puno o ovoj vrsti umetnosti. Zasvidjali su mi se crtezi koje sam vidjala na yt i pokusala da nesto tako nacrtam. Nije toliko lose ispalo.

http://www.odlican.com/d/12141-2/003a_001.jpg

Definitivno je ovo najjeftiniji vid umetnosti. Ne treba puno, papir, olovka, flomaster i puno da kazemo "slobodnog" vremena. Gledajuci klipove na yt u kojima te poducavaju profesionalci o ovakvom crtanju uvidis da mozes mnogo toga jos da koristis kao pomocna sredsta: razne lenjire, krivuljare - sablone radi urednijeg crtanja.
Pravo da vam kazem malo sam zbunjena, nikako ne mogu da uvidim neku posebnu razliku izmedju Doodle i Zentangle arta. Sto vise kopam po internetu to vise pronalazim sitnica koje mogu da naucim.

http://www.odlican.com/d/15360-2/Scan3b.jpg

Ono sto mi se zapravo najvise svidja kod ovog nacina crtanje je sto nemoras da imas unapred odredjeni cilj. Vec krenes jednom linijom ili oblikom i radis korak po korak. Bez cilja pa gde te ruka i oko odvuce. Moram priznati da je najteze poceti. Posle je vec lako, povuce te rad i ne primetis da si vec daleko dogurao. Desi se doduse da ponekad zaglavis na pola jer ti ponestalo inspiracije pa ostavis kraj za neko drugo vreme...

http://www.odlican.com/d/15448-2/465a.jpg

Standardno je da se ovi crtezi rade crnim flomasterom ali zna da bude jako interesantno i sa drugim bojama. Narocito ima drazi kad uradis crtez u drugoj boji a onda krenes sa skeniranjem. Mozes da skeniras u pravoj boji pa onda uradis crno belu kombinaciju. Kasnije tu skeniranu sliku mozes u nekom programu za slike da modifikujes kako zelis.

http://www.odlican.com/d/15461-2/doodle1a.jpg

http://www.odlican.com/d/15466-2/doodle2a.jpg

Ukoliko volite boje mozete i njih ubaciti na ovim slikama, nece da skodi a i od viska glava ne boli ;)

http://www.odlican.com/d/15452-9/doodle.jpg

Ono sto mi se posebno svidja u vezi ovih slika sto mogu da se iskoriste za razne stvari. Kao print za jastuce, tasnu, ili pozadinu za sat, mozda neku saru iskoristiti za saranje soljice... Ukoliko ste malo veci avanturist mozete da nekim flomasterom za tekstil ili nekom postojanom bojom koja se ne skida vodom ukrasite na ovaj nacin bele starke. Onda cete imati unikatnu obucu.

http://www.odlican.com/d/15471-2/saraa.jpg

http://www.odlican.com/d/15476-2/sara1a.jpg

http://www.odlican.com/d/15481-2/sara2a.jpg
Posto nisam neki ekspert za sada toliko od mene, tek sam pocela da se zanimam za nesto ovako. Treba uciti toliko toga ...

Pokazacu vam jedan od mnogobrojnih klipova koji je ostavio poseban utisak na mene :) Ko zna mozda i vas inspirise za rad ...