Konsultacije - efikasna pomoc u radu Feng šui

boki sljoki: Cao svima na foruma,
toliko toga sam imala da procitam sa ovih stranica i bas me je iznenadilo. Ja sam nova u svemu ovome, procitala sam 2 knjige o feng shui i bas sam se zainteresovala. Kupila kompas, odredila strane sveta i polako kupujem stvarcice kad naletim. :klap:
Ali naravno da imam brdo pitanja pa ako neko moze da mi pomogne bila bih veoma zahvalna.
Cim udjem u stan odmah je ogledalo i to ne mogu da pomerim posto je to na velikom ormanu. Moja kuma ima isti problem i njoj su neki ljudi koje je debelo platila rekli da stavi bambuse pored vrata da se ogledaju u tom ogledalu i da prelepi vrata nekom lepom slikom flamingosa da se oni ogledaju u tom ogledalu. Sta vi mislite o tome? U ovim knjigama nisam nasla da li postoji lek za tako nesto, samo pise da je to jako nepovoljno.

Drugo pitanje mi je, na jugu mi je kuhinja (sporet skoro tacno na jugu), jug je vatra pa da li malo da gasim tu vatru sa nekom zemljom, da nije na jugu sporet mnogo vatre? Tako sam ja razumela, sa drvetom bih mnogo jos pojacala vatru? Ovo pitanje mi je vazno da vidim da li sam razumela ceo taj ciklus.

Imam jos 2 pitanja ali ajmo da resimo ova dva!!!
Nadam se da ce mi neko pomoci!
Big hug :?

Lek za ogledalo je jednostavan, pretvorite ga u umetnicko delo bilo oslikavanjem bojom ili unosenjem elemenata uz pomoc folije ili neke druge tehnike. Prosto mu promenite reflektivnu povrsinu.

Sto se tice drugog pitanja i pozicije sporeta, ako gledamo pripadnost elementima on nije u sukubu sa direkcijom, da li su nuzne korekcije enegretskog upliva ili promena pozicije moguce je utvrditi jedino na osnovu numericke mape doma, i kombinacija trigrama, vodene i planiske zvezde. Pri analizi takodje kao i do sada vodite se ciklusom pet elemenata i necete pogresiti.

O ciklusu pet elemenata imate podrobnije objasnjenje u nasoj riznici - Koncept pet elemenata

majra 

Site Admin

Pomoć za početnicu

Dragi moji, već jedno vreme se interesujem za feng shui. Pročitala sam više tekstova na ovu temu, ali, kao i većini početnika, što dublje ulazim, shvatam da sve manje znam.

Živim sama u malom stanu, ali uskoro se useljava i moj dragi, pa bismo želeli tim povodom malo da "osvežimo" stan. I tu mi je potrebna vaša pomoć.

Planirali smo da menjamo boju zidova i možda unesemo manje promene. Kupatilo je plavo, a kako je celo u pločicama, ne možemo menjati boju, a kuhinja je bela. Ostale prostorije, kao i balkon, bi krečili. Mislili smo da spavaća soba bude pastelnih boja zeleno -lila (roza, za koju ja navijam), predsoblje sivo-ljubičasto, a dnevna soba zeleno-žuta (vanila). Balkon je beo, drveni je pod, sa zelenom klupom i mnogo cveća.

Molim za sugestije, predloge. Od toliko čitanja, sva sam na kraju sluđena. Oboje smo kua br. 4 (ja16.10.1980, on 6.7.1978). Ulazna vrata su na 285 stepenu. Zgrada je završena decembra meseca 1961.

Inter CAFFE arhiva

U gornjem levom uglu, u spavaćoj sobi, je moj štafelaj i kutak za slikanje. Unapred zahvalna i radujem se vašim odgovorima.

Pomoc oko uredjenja stana i odabira boja za krecenje...

Draga Majra, kao i vecina posetilaca ovog foruma, vec nekoliko meseci citam savete, proucavam i izucavam nas stan, ne bi li uspela da sto bolje sredim nas zivotni prostor. Uprkos detaljnim savetima i uputstvima koje sam belezila citajuci sve postove, ipak sam odlucila da i licno upitam za savet i postavim tlocrt naseg stana.

U stanu (prvi sprat) zivimo muz (6.11.1979.) i ja (18.9.1979.) + pas. Zgrada u kojoj se stan nalazi je iz 70-tih godina (ne znamo tacnu godinu izgradnje). Ulazna vrata od stana nam se nalaze na istoku, tacnije na 90 stepeni i ona su, nazalost, od metala, bele boje.

Ukoliko ste u mogucnosti, cenila bih svaki Vas savet u vezi sa uredjenjem stana, a kako smo za kraj juna planirali veliko sredjivanje i krecenje, posebno bi nam znacila preporuka za boje zidova (inace sam planirala jedan zid intenzivne boje u dnevnoj sobi).

Unapred veliko hvala!!!

Link ka slici:
http://img822.imageshack.us/i/semastana1.png/

Lep pozdrav od jako zainteresovane Nine za ovu temu. Molila bih za pomoc u uredjivanju mog stana u koji upravo treba da se uselimo nas troje. Moj sin ima 10 godina (09.01.2001) i nas dvoje, malko starijih 8) (11.05.1971 i 27.06.1968).

Ono što je dobro je da je stan nov, mi ćemo biti prvi stanari u stanu tako da možemo da ga uredimo prema našim željama. Šaljem Vam i tlocrt stana, s tim što je preuzet iz kataloga investitora tako da je na njemu ucrtan raspored nameštaja koji su oni predložili.

Takođe, mi smo napravili i jednu prepravku, a to je da zid između spavaće sobe i dnevne sobe ne postoji, tako da smo tu dobili veći dnevni boravak i prostor za trpezariju, a izgubili smo jednu malu spavaću sobu.

Unapred zahvalna!

Re: Pomoć za početnicu

Mala Lena:

Planirali smo da menjamo boju zidova i možda unesemo manje promene. Kupatilo je plavo, a kako je celo u pločicama, ne možemo menjati boju, a kuhinja je bela. Ostale prostorije, kao i balkon, bi krečili. Mislili smo da spavaća soba bude pastelnih boja zeleno -lila (roza, za koju ja navijam), predsoblje sivo-ljubičasto, a dnevna soba zeleno-žuta (vanila). Balkon je beo, drveni je pod, sa zelenom klupom i mnogo cveća.

Zvezde po rodjenju:

Lena: 4 zvezda Drvo
Partner: 4 zvezda Drvo

Srecne zvezde kljuc licnog zivotnog stila:

Lena:

 • 1 zvezda Voda
 • 9 zvezda Vatra

Partner:

 • 1 zvezda Voda
 • 3 zvezda Drvo
 • 9 zvezda Vatra

Uzajamno harmonicne zvezde:

 • 1 zvezda Voda
 • 3 zvezda Drvo
 • 4 zvezda Drvo
 • 9 zvezda Vatra

Shodno kompasnoj direkciji ulaza stoji metafora:

Podzemno jezero

Ono cemu cete teziti bice van domasaja sve dok se ne uklone prepreke. Bice malo onih koji ce vam pomoci i tesko cete pronalazaiti saradnike, tako da ce vas napredak biti proporcionalana samo sopstvenim resursima i trudu. Nastojte da svoje sposobnosti usavrsavate i bodrite jedno drugo uvek. Kada jednom dosegnete samopouzdanje i samospoznaju o svojim vrednostima, kada budete samostalno mislili i delovali, upotrebljavali svoje talente za dobrobit vas i drugih bicete izuzetno zadovoljni i uspesni i srecni u ljubavi. Budite jedno drugom svetionik i potpora kada onom drugom ponestane hrabrosti.

Ulazna vrata su u disharmoniji sa vsim zvezdama po rodjenju i da bi ste uneli balans nuzno je plasirati nesto crno ili mornarsko plavo u blizini samog ulaza. To moze biti otirac, slika ili neki detalj sa prevladjujucim koloritom u predlozenim bojama.

Sto se tice harmonizacije stana bojom, oblasti ka severu, istoki, jugoistoku i jugu su izvan harmonije i potreban je balans:

 • U oblasti severa – zelene i/ili svetlije nijanse plavoga
 • U oblastima istoka i jugoistoka crno, modro plavo ili mornarsko plavo
 • U oblasti juga zuto

Ako sada osmotrimo vase zelje imali ste dobru percepciju prostora, naime u spavacoj sobi mozete upotrebiti pastelnu zelenu s tim sto ispod radnog stola mozete dodati prostirku u nekoj od vama odgovarajucih nijansi plave ili sa detaljem crne na zelenoj osnovi.

Pored kreveta takodje mozete napraviti neku kombinaciju ove dve boje i neka bude prirodna pamucna cupava. Boje predlozene za harmonizaciju dakle unosite kroz detalje.

Dnevnu sobu takodje mozete molovati kako ste i sami pozeleli u zuto – vanila a ostatak dekora birajte u bojama koje prositicu iz vasih uzajamno harmonicnih zvezda: crna, mornarskoplava, modro plava, svetlo plava, zelena, crvena, ruzicasta i purpurna. U dnevnu mozete postaviti veci okrugao tepih u nekoj od predlozenih boja. Stafelaj na jug ako zelite postati postati poznati (ili radove ako radite u ulju, a akvarel na sever i severozapad), a ukoliko zaradjujete tako onda u dnevnu sobu pa i na terasu.

Odmaknite trpezarijski sto od zida da mozete slobodno prici sa svih strana, i probajte okrenuti krevet za spavanje tako da se vase uzglavlje nalazi na jugoistoku tj. u vasem cetvrtom povoljnom pravcu iz koga ide mir i stabilnost.

majra 

Site Admin

Puno hvala na odgovoru. Mnogo nam znači.

Za nedelju dana krećemo u sređivanje stana i držaćemo se vaših saveta.
Imam samo još par pitanja:

-položaj kreveta- trenutni položaj je najoptimalniji shodno položaju vrata i prozora. Naime, ako bi se krevet postavio na jugoistok nalazio bi se ispod prozora. Isto bi se desilo i sa pravcima istok i jug. Ovo je jedini položaj da se krevet ne nalazi ispod prozora ili naslonjen na zid na kojem se nalaze vrata. Znam da je položaj nepovoljan, pa me interesuje da li se može lečiti, ili je možda ipak manja šteta da je okrenut u povoljnom pravcu, a ispod prozora?
-bela boja- Koliko sam upućena, ova boja spada u metal. Da li kada je prostor molovan belo aktiviramo metal ili je u tom slučaju bela "boja" neutralna? Ovo me interesuje zbog kuhinjice i terase. Naime, kuhinjica je potpuno bela, a terasa je bela sa zelenim detaljima i cvećem. Kako je belo/zelena kombinacija nepovoljna, da li da i terasu prekrečimo? Možda u istu žutu kao i dnevna soba ili zelenu?

Posebno ti hvala na savetima za lečenje ulaza, jer me je to mučilo i mislila sam da ti pišem, ali si me preduhitrila :klap:

Još jedno pitanje: da li je u oblasti istoka i jugoistoka preporučljivo koristiti još neku boju? Možda ljubičasta, tirkizna, plavo/zelena? Hteli bismo zavese u preporučljivoj boji/bojama, jer u tim oblastima se nalaze prozori, kako u spavaćoj, tako i u dnevnoj sobi, a nismo ljubitelji ni jedne od pomenutih boja. Ili mogu zavese sa detaljima pomenutih boja, ali neke druge osnove?

Mnogo hvala na strpljenju. Još uvek sam početnica pa ne bih da pogrešim. Učim polako, ali opet imam mnoštvo nedoumica.

Re: Pomoc oko uredjenja stana i odabira boja za krecenje...

Tidal: Draga Majra, kao i vecina posetilaca ovog foruma, vec nekoliko meseci citam savete, proucavam i izucavam nas stan, ne bi li uspela da sto bolje sredim nas zivotni prostor. Uprkos detaljnim savetima i uputstvima koje sam belezila citajuci sve postove, ipak sam odlucila da i licno upitam za savet i postavim tlocrt naseg stana.

Zvezda po rodjenju:

Tidal: 3 zvezda Drvo (J, JI, S, I)
Suprug: 3 zvezda Drvo

Uzajamno harmonicne zvezde:

- 1 zvezda Vode
- 3 zvezda Drvo
- - 4 zvezda Drvo
- 9 zvezda Vatre

Srecne zvezde kljuc licnog zivotnog stila:

- Tidal: 4 zvezda Drvo (zad zelena)
- Suprug: 9 zvezda Vatre (purpurna)

Shodno kompasnoj direkciji ulaza stoji metafora:

Grmljaina i vetar

Sve ce cvetati. Pomoc ce doci od onih sa visokih polozaja i sa neocekivanih strana. Neka vam budu jasni vasi ciljevi i nauciteda sacekate pravi trenutak za delovanje. Sta god istinski zelite, posticic cete, borite se svim sredstvima za dokazivanje u zivotu, a kada se pojave neizvesni periodi sacuvajte mir i pibranost.

Harmonizacija prostora bojom shodno kompasnoj direkciji zahteva uvodjenje:

U oblasti severoistoka i jugozapada crvene ili purpurne
U oblasti zapada i severozapada crne ili mornarsko plave

Ove boje mozete uvesti ili kroz dekorativne tkanine, detalje u enterijeru, prostirke ili na primer dominantnom bojom na slikama u datim oblastima.

Sto se tice samog izbora boja za moleraj, ulaz mozete birati iz palete zelene da bude sveza, ne zagasita nijansa, trpezariju boja lavande, dnevna boja slonove kosti ili breskve i spavaca boja lavande.

Na tlocrtu sam vam ucrtala elemente koji bi trebalo da se u perspektivi nadju i oplemene prostor.

Na ulazu lepe metalne zvoncice, trazite dok ne nadjete da vam se zvuk dopada, obavezno stavite plocicu sa imenom na vrata i broj na dovratak neka bude u pravougaonoj formi. U foajeu na komodu postavite blagoslov ili nesto sto kod vas izaziva osecaj zastite, sto je u duhu vase tradicije. U kupatilu mozete uraditi vitraz na prozor.

U kuhinji zid ka kupatili bilo bi dobro da bude oblozen tankom plutom i na frizider postavite u drvenu ukrasnu kvadratnu saksiju neku puzavu biljku koju cete pustiti da se pruza preko tog zida.

Inter CAFFE forum

Na zid trpezarije mozete postaviti sliku koja svojim motivom deluje stimulativno, bogato, koja oslikava zivot na neki nacin kome tezite. U dnevnu sobu na prozor postavite devet biljaka ili pak postavite tri krupnije biljke, tipa, fikusa, citrusa, hibiskusa i sl. Vazno je da su listovi srcoliki i da je biljka lepa, veca. Takodje imate uvrtane pozicije za slike, nastojte da to budu veci formati, na zid do spavace sobe dolazi u obzir slika vodopada, a ostale dve treva da pokazuju motivom zrenje i ubiranje plodova. Slobodno ovde mozete postaviti veci okrugao tepih zutocrveni, sa na primer resama.

U spavacoj sobi rotirajte spavaci krevet, pored kreveta sa obe strane i ispod donje stranice stavite lepe cupave prostirke (dve bocne mogu biti zelene) a donja moze biti i u nekoj purpurnoj nijansi.

Radite polako, jednu po jednu oblast tako cete moci da pratite i promene koje ce uslediti.

majra 

Site Admin

Draga Majra, vec neko vreme citam savete i pokusavam polako ali sigurno da primenjujem feng sui. Ono sto me zbunjuje je harmonizacija prostora, odnosno nisam sigurna da li sam dobro shvatila princip.

Koliko sam razumela, ukoliko imam recimo neki nepovoljni pravac trebalo bi da se harmonizuje u produktivnom ciklusu. Tako na primer ako je potrebno harmonizovati jug, upotrebicemo zutu boju, jer je ona element drveta, a drvo proizvodi vatru.

Da li to vazi kao glavno pravilo ili postoji kompleksniji pristup?

Puno pozdrava i hvala.

Dosta sam stvari saznala citajuci ovaj forum, ali me je jedna zabrinula bas.

Moj stan se nalazi u prizemlju i ispod njega je podzemna garaza, a kako sam procitala to nikako ne valja.

Posto nema uslova da menjam stan interesuje me da li postoji neki "lek" protiv ovog negativnog aspekta?

Pomoć oko tumačenja

Poštovana Majra, već neko vreme pratim tvoje objave vezane za feng shui i vidim da si upucena u ovu veštinu. Ja sam pročitala nekoliko knjiga od Lilijan Tu, umem da sastavim natalnu kartu letećih zvezda, ali ne znam da to protumačim niti da pravilno aktiviram pozitivne i da ublažim negativne pojave.

Još jedna stvar me muči: da li se gleda pravac gledanja ulaznih vrata stana ili ulaznih vrata zgrade (kada se živi u soliteru).

Moja zgrada je sagrađena 1977, to pripada periodu broja šest. Nije rađeno nikakvo vece renoviranje, sem postavke laminata 2008 u celom (mislim da to nije dovoljno da se promeni period stana) i komplet kupatila 2009.

Pravac gledanja ulaznih vrata stana je JI 155, a pravac gledanja vrata solitera je SI 60. Ja sve odredim planinsku i vodenu zvezdu, a kada to treba da protumačim nastane zbrka.

http://img163.imageshack.us/img163/7826/marija1.jpg

Moj datum rodjenja je 17.01.1977, suprug 14.04.1974, ćerka 15.01.2005. Ako možeš pomozi mi da rastumačim. Hvala.

Podzemne garaze

Cveta: Dosta sam stvari saznala citajuci ovaj forum, ali me je jedna zabrinula bas. Moj stan se nalazi u prizemlju i ispod njega je podzemna garaza, a kako sam procitala to nikako ne valja. Posto nema uslova da menjam stan interesuje me da li postoji neki "lek" protiv ovog negativnog aspekta?

Ono sto moze da se uradi u cilju sanacije je da se instalira dobro osvetljenje u same garaze koje treba da radi nocu bar tri casa u periodu od 11-02, i da se smisljeno organizuju prostor u smislu namene u okviru samog stana.

majra 

Site Admin

Draga Majra,

Kao i vecini na ovom sajtu i na ovoj temi, potrebna mi je pomoc oko uredjenja stana, saveti, smernice...
Pokusavam sto vise samostalno da odgonetnem feng sui, ali naravno imam problema
u razumevanju nekih principa. Konkretno, ne razumem kako se postavlja bagua mapa (u kom pravcu ili u odnosu na sta tacno) i odredjuje leteca zvezda stana, sistem sa kornjacom, njenim brojevima i njihovim polozajima u stanu i prostorijama, zasebno ( videla sam uradjen primer u pretposlednjem postu, ali ne razumem kako doci do toga).
Ukoliko nadjete vremena, zamolila bih Vas za analizu stana u koji planiramo partner i ja da se uselimo, koji je jos u izgradnji. Generalni raspored, doduse, nije moguce promeniti (tako je receno da mora da bude), ali saveti oko rasporeda unutar prostorija i boje zidova ili eventualni saveti oko lecenja (drugim recima ''desifrovanje'' stana po feng sui :) ) bili bi mi od ogromnog znacaja...
Nasi podaci:
On je kua br. 7, godina rodj.1975. kineski hor. zec
ja sam kua br. 8, godina rodj.1984. kineski hor. pacov

Stan je na prvom spratu. Detalje za stan saljem u slici na pp, kao i polozaj u odnosu na ulicu. Stan nije gotov pa nisam u mogucnosti kompasom da izmerim polozaj ali je dat polozaj najpreciznije moguce za sada. Raspored unutar samih prostorija koji cete videti je samo predlog koji smo dobili i moguce ga je izmeniti.

Unapred hvala na trudu i vremenu.
Veliki pozdrav svima.