Feng šui za stan u porodičnoj kući - Any Feng šui

Ulazna vrata i promena perioda kuće

Wind mislim da i ti grešiš kod određivanja pravca ulaznih vrata ili nisi dobro videla crtež. Moja ulazna vrata su ona na koja naiđeš kada se popneš uz stepenice i to je sektor JZ. Kada unutra stojim u hodniku i gledam prema spolja na kompasu očitavam 276 stepeni. Pravac gledanja ulaznih vrata je Z2. Isprekidano sam naznačila balkonska vrata pa te je možda zbunilo da su to ulazna vrata. Htela sam da pokažem da mi troje vrata pravi trougao i da sam zato stavila metalne zvončiće što sam na crtežu obeležila ljubičasto "zv". Ispod zvončića se ne prolazi, oni zauzimaju prostor koliko je širina štoka ulaznih vrata a zakačeni su visoko iznad unutrašnjih vrata, na zidu prema hodniku (2).

Navela sam da renoviranje podrazumeva: promenu poda, puno obijanja, rušenja zidova i doziđivanja. Ovo sam prepisala iz knjige Lilijan Tu "Leteća zvezda FŠ". To je za nju renoviranje ali kaže da neki za renoviranje računaju ako se promeni krov. Po njoj krov ne mora da se menja da bi se promenio period kuće već je dovoljno ovo što sam navela. Kod mene je na starom delu ostao stari krov.

Čekam da čujem šta će Majra da kaže - kakvo je njeno iskustvo i da li se slaže sa mišljenjem Lilijan Tu za renoviranje i promenu perioda kuće.

Any

Kompasna direkcija ulaznih vrata

Any, naravno da je moguce da gresim. No, ja sam gledala demarkaciju koju ti je majra uradila i, koliko se moze razabrati iz tvog prilozenog tlocrta, cini se da ulazna vrta zahvataju jug i djelic jugozapada ili je to polovina juga i jugozapada, ne mogu razabrati.

Stoga sam te pitala za zapad jer kompasne direkcije zapada su 247,6 - 292,5 stepeni. Gledajuci opet na tvoj tlocrt tebi zapad zahvata polovinu spavace sobe i polovinu sobe gdje se nalazi kompjuterski stol.

Nadam se da razumijes o cemu govorim i zao mi je ako si me krivo shvatila.

Sto se tice tacnog perioda kuce tu sam se pozvala na stare kineske majstore feng shuija.

No, mislim da je najbolje sve to prepustiti majri, ja sam ti samo htjela malo olaksati.

Wind 

Moderator

Wind pogledaj prvi Majrin odgovor na moja pitanja pod naslovom "Struktura i oblik doma - Ispupčenja i udubljenja". Tu ćeš videti da mi je Majra ukazala da sam pogrešila oko pravca ulaznih vrata. Stavila je crvenu zvezdu i crvenu strelicu kod ulaznih vrata koja označava pravac gledanja ulaznih vrata.

Čini mi se da mešaš položaj vrata odnosno sektor gde se nalaze vrata i pravac gledanja ulaznih vrata. Kada se nađe centar kuće, ucrtaju se pravci 4 glavna(S,J,I,Z) i 4 sporedna pravca(SZ,SI,JZ,JI) na osnovu očitavanja kompasa. Međutim, pravac gledanja vrata se očitava kada u rukama držiš kompas i bukvalno gledaš u unutrašnju stranu vrata. To je ustvari pravac koji gledaš kada izlaziš iz kuće.
Na zadnjem crtežu koji sam postavila vidi se da su vrata u sektoru Jugozapada a da gledaju na Zapad.

Kod prethodnih crteža su vrata bila u sektoru Juga ali zato što sam pogrešno računala terasu u celu površinu kuće i prema tome sam našla centar kuće. Na nekom forumu sam na pročitala pogrešno tumačenje gde se kao produžetak uzima granica 1/3 stranice kuće. Majra mi je na jednom crtežu objasnila da je produžetak sve što je manje od 1/2 stranice kuće. Tako da je moja terasa u stvari produžetak sektora JI. Da mi je terasa duža za 35cm prešla bi polovinu stranice kuće i onda bi se računala u celu površinu kuće.

To sam ispravila na zadnjem crtežu pa se zato pomerio centar i zato su sada vrata u sektoru JZ a ne J.

Za period kuće stvarno ne znam šta da kažem. Citirala sam šta o tome piše Lilijan Tu u svojoj knjizi a nju mnogi svrstavaju u najpoznatije poznavaoce FŠ. Ona je takođe napisala da neki majstori FŠ za renoviranje i promenu perioda računaju da krov treba da se skida ali da po njenom iskustvu to ne mora.

Volela bih da čujem kakva su iskustva Majre po pitanju šta se podrazumeva kao renoviranje jer je stvarno komplikovano kada su različiti periodi u istoj kući. Ne znam da li je ovde na forumu bio takav slučaj, proščitala sam veći deo ali ne sve teme FŠ.

Any

Određivanje perioda kuće kod renoviranja

Zdravo Majra,

Kad imaš vremena možeš li da mi pomogneš oko dalje analize mog stana? Pitanja koja si mi postavila oko ekstenzije na JI i perioda gradnje objekta sam odgovorila u poruci od 23.3.2015.

Pošto znam da detaljna analiza stana iziskuje dosta vremena neću te požurivati. Da li možeš u skorije vreme da mi kažeš koji period važi za moj stan. Dosta je specifično zbog dogradnje i renoviranja objekta pa ne znam da li mogu ceo stan da posmatram kao period "8". O ovome sam polemisala sa Wind i ne slažemo se oko toga kada se renoviranjem može promeniti period kuće. Ja sam citirala tumačenje Lilijan Tu iz njene knjige "Leteća zvezda FŠ". Da li je po tvom iskustvu kod mene renoviranje i dograđivanje starog dela kuće iz perioda "7" bilo dovoljno da se promeni u period "8". (šta je renovirano i dograđeno opsala sam u prethodnim porukama pa da ne ponavljam ovde)

To mi je sada važno jer planiram garderober i cipelarnik u hodniku (1) pa trebam da odredilm boju nameštaja. Menjam položaj cipelarnika u odnosu na prethodne crteže tako da sada cipelarnik prekriva donji deo balkonskih vrata u hodniku (1) kako bi se smanjio negativan uticaj troje vrata u nizu - balkonska, hodnik i spavaća soba i plus trougao koji prave sa ulaznim vratima u hodniku (1)
Planirala sam braon boju cipelarnika. Da li bi bili štetni detalji bele boje na cipelarniku i garderoberu pošto je to u hodniku (1) koi je u sektoru juga?

Hvala ti unapred, pozdrav.

Any

Natalna mapa doma

Any,

nakon sagledavanja svega što si dostavila, dom je definitivno preveden u period broja osam, postavljam večeras samo kartu sutra ću napraviti update, i mislim da ćemo veoma lako na osnovu metafore odmah moći potvrditi period.

http://i.imgur.com/8FHM1eEl.jpg

Hvala na strpljenju.

majra 

Site Admin

Planinska i vodena zvezda 5 i 2

Hvala Majra,

Hvala ti što si odvojila vreme da mi pomegneš. Kada sam počela da izučavam leteće zvezde i kada sam videla koja mi je kombinacija u spavaćoj sobi bilo mi je jasno zašto su mi se neke loše stvari desile zadnjih godinu dana (jer od tada živim ovde). Istovremeno sam se i uplašila šta će biti u budućnosti sa ovakvim uticajem planinske i vodene zvezde 5 i 2 koje se istovremeno nalaze u spavaćoj i dnevnoj sobi.

Da bi smanjila ovu negativnost u dnevnoj sobi sam ispod keveta(u delu za posteljinu) stavila metalnu kutiju sa 6 metalnih novčića (obični naši novčići). Planirala sam da u spavaću sobu na zid stavim 6 metalnih zvončića a iznad sliku sa metalnim ramom i motivom metalne planine (na crtežu desno od prozora). Takođe u spavaćoj sobi imam lošu kombinaciju planinske i vodene zvezde 7/9. Pročitala sam da je lek voda u vazi ali ne znam da li je to dobro obzirom da se u spavaćoj sobi ne preporučuje voda. Da li postoji neki drugi lek za kombinaciju 7/9?

Veliki pozdrav!!!

Any

Izbor boja za nameštaj

Centralno mesto – ovde počinje svaka feng šui procena, jer se upravo ovde povezuju nebeski či (nemamo adekvatanu reč u našem jeziku za či) koji odražava vreme kada je dom „rodjen“ i zemaljski či koji je povezan sa kompasnom orjentacijom; to je mesto gde se sjedinjuju da bi stvorili prebivalište odredjenog tipa, što je izraženo kroz brojeve pozicionirane na mapi u centru. Centralno mesto ne predstavlja prostor zato ove zvezde ne mogu da se uravnotežuju primenom jeden od pet faza, njih posmatramo da bi spoznali da li suština kuće podupire harmoniju, a uskladjivanje vršimo kroz uskladjivanje u ostalih osam sektora.

Centar : 6P(metal) 1V(voda) 8T(zemlja)

Metal stvara vodu. Ova produktivna kombinacija nagoveštava napredak kroz unapredjenje i uspeh u karijeri. Medjutim Voda broja 1 crpi energiju broja 6 koji je povezan sa glavom što uzrokuje mnogo nervoze i stresa. Pronadjite vreme samo za sebe u kojem ćete kristalisati svoje ideje, razvijajte svoju nezavisnost da biste dostigli ciljeve. Ropska odanost nije nikome donela dobrobit. Priuštite sebi bar jedno popodne u kome se nećete baviti svakodnevnicom već onim što će vam pomoći da se na par sati distancirate od svega što boji dane, potrebno je da osetite olakšanje i radost i da vas to potpuno obuzme.

Vi najbolje znate šta vas može uvesti u takvo raspoloženje i posegnite za tim gotovo sebično, plivanje, besciljna vožnja, svež vazduh zbog pluća, bilo šta što će biti eliksir da nastavite dalje jednakom predanošću i upornošću da se hvatate u koštac sa svakodnevnicom.

Jugozapad: 3P(drvo) 4V(drvo) 5T(zemlja)

Iako ova kombinacija ukazuje na kreativnost i romantiku ona nosi i neodgovorno ponašanje, agresivnost u komunikaciji (mušku) pobudjenu sumnjama u vernost. Suštinski ovo je permanentna izloženost emotivnim stresovima iako je vodena zvezda povoljna za bilo kakav vid pisane reči, treba biti oprezan ako se bavite izradom bilo kakvih radova upravo za komjuterom na označenom mestu u sobi da ne budete pokradeni. Ukoliko se bavite bilo kakvim vidom trgovine, prodaje i transporta ovo je odlično mesto za rad.

Na prilazu gde vidim da imate ucrtano cveće koristite bele cvetnice (paran broj) i postavite jasno osvetljenje spolja, a u sobi na zid do prozora postavite simbol koji ukazuje na par (ono što vas asocira čim pogledate na to na zajedništvo u paru) ili na sam podest do prozora dve ljubičice. Obavezno obezbedite gazišta neklizajućim trakama, rukohvatom da ne bi bilo povreda stopala, donjih delova nogu i ledja.

Jug: 1P(voda) 6V(metal) 3T(drvo)

Generalno kombinacija nosi dobar potencijal za napredovanje i uspeh, ali i naporan rad. Poželjno je da na vrata postavite pločicu sa imenom i prezimenom i sasvim je adekvatno ako ste ostavili prostirku crvenu na ulazu, može biti i druge osnovne boje pa prskana crvenim i sl.

Na zidu gde su ulazna vrata je mali "džep" i tu sam planirala orman zatvoren od poda do plafona a na vrata ormana bi postavila ogledalo od poda do visine vrata kako bi se nadoknadio JZ koji nedostaje. Preporuka je smeđi ram. Da li je isti uticaj ako bi ogledalo bilo sa ramom ili bez? Preko puta ulaznih vrata bi bio cipelarnik svetlo ili tamno braon boje u kombinaciji sa belom bojom.
To mi je sada važno jer planiram garderober i cipelarnik u hodniku (1) pa trebam da odredilm boju nameštaja. Menjam položaj cipelarnika u odnosu na prethodne crteže tako da sada cipelarnik prekriva donji deo balkonskih vrata u hodniku (1) kako bi se smanjio negativan uticaj troje vrata u nizu - balkonska, hodnik i spavaća soba i plus trougao koji prave sa ulaznim vratima u hodniku (1)
Planirala sam braon boju cipelarnika. Da li bi bili štetni detalji bele boje na cipelarniku i garderoberu pošto je to u hodniku (1) koi je u sektoru juga?

Shodno direkciji i kombinaciji koju imamo ali i činjenici da je ovo ulaz u dom predlažem da ako je moguće ovde ne bude, naročito ne otvorenih elemenata na kojima bi "visila" odeća. Takodje, što se tiče cipelarnika ne treba da zatvarate prividno vrata na jugu, dovoljno je da na nji postavite zavesu/zastor, venecijaner.

Što se tiče izbora materijala, drvo u kombinaciji sa metalom (neke ukrasne ručkice i sl.) boje je sasvim prihvatljivo u skladiti sa 6 zvezdom metal, detalje bele boje slobodno unesite.

Predlog boja iz palete:

http://i.imgur.com/YxqFBr9l.jpg

Više bih se saglasila sa vašim prvim osmišljenim enterijerom, s tim što bih nastojala da ivice koliko god je moguće budu zaobljene, kao i detalji.

Cilj je da ako se odlučite za prvu poziciju cipelarnika na prvi pogled ne odaje svoju funkciju, već da deluje kao elegantna komoda, uz napomenu da ovde zaista treba da stoje osim besprekorno čiste i što je moguće kvalitetnija obuća.

Na sam cipelarnik ili na zid iznad njega plasirajte sliku koja će imati dosta detalja tako da će prosto zahtevati da joj se približi čovek da razgleda, može da bude i naiva koja upravo svojim čistim linijama pleni na prvi pogled.

Što se tiče ogledala, s obzirom da neće biti aplikovano na sam zid neće ni imati funkciju koju ste zamislili, možete ga postaviti ako oslikava kroz balkonska vrata neki lep prizor spolja.

Nastavićemo sa analizom svakako, ovo je bio samo obećani update da vas ne koči u radovima.

majra 

Site Admin

Hvala Majra na dosadašnjoj analizi, mnogo mi znači.

Jedino mi nije jasno kod objašnjenja za Jugozapad gde se pominje mogućnost krađe ako se rade bilo kakvi radovi za kompijuterom. Bavim se arh. tako da povremeno radim projekte. Da li se krađa odnosi na mogućnost krađe ideja ili autorskih prava?

Takođe za cveće na ulazu savetuješ da budu sa belim cvetovima. Zašto baš beli ako je ovo zemljani sektor Jugozapada? Prošle godine ovde imala 2 saksije sa crvenim cvetovima. Da li se bela boja cvetova odnosi i na cveće u sobi do ulaza tj. ljubičice? Da li ljubičice u sobi preporučuješ iz nekog određenog razloga?

Za enterijer hodnika (1) se još uvek dvoumim koja varijanta jer se i meni prva varijanta više sviđa ali nakon premeravanja sam videla da se u tom slučaju dobija dosta malo prostora da osoba prilikom ulaska zatvori vrata (oko 35- 40cm). Bojim da bi taj osećaj tesnoće svarao utisak blokade i sputavanja prilikom ulaska pa sam zato odlučila da pomerim cipelarnik skroz desno. U tom drugom slučaju neću da zatvaram skroz donji deo balkonskih vrata već bi u širini vrata bila niska polica sa jednom otvorenom pregradom i jednom zatvorenom pregradom za cipele (venecijaner već imam na svim prozorima i balkonskim vratima)

Možda ovim pitanjima idem previše u detalje ili sitničarim ali pokušavam da istinski razumem FŠ. Kad imaš vremena Majra ti mi napiši šta misliš o lekovima koje sam preduzela za kombinaciju 5/2 i 2/5 u dnevnoj i spavaćoj sobi.

Hvala još jednom i veliki pozdrav!!!

Any

Boja u prostoru

Bavim se arh. tako da povremeno radim projekte. Da li se krađa odnosi na mogućnost krađe ideja ili autorskih prava?

Upravo ste u srž rečenice pogodili. Dobro zaštitite svoj rad, od ideje do realizacije iste, da ne biste došli u situaciju da razgovarate sa nekim u koga imate poverenje, taj neko možda i ne sluteći prenese trećoj osobi i ova ih iskoristii realizuje pre vas - dokazati nemoguće...

To se odnosi i na gotovo radove, da ih neko delimično ili čak u potpunosti ne prisvoji i unovči kao svoje. Znači sve zaštitite pravno i faksimilom koliko god je to moguće. Budite obazrivi u razgovorima da ne iznesete nešto što ste vi svojom kreativnošću osmislili, ne sluteći da to neko može da iskoristi za svoju dobrobit. Dobro merite reči.

Takođe za cveće na ulazu savetuješ da budu sa belim cvetovima. Zašto baš beli ako je ovo zemljani sektor Jugozapada?

Belom bojom ćemo uneti energiju metala koja je ka unutra fokusirana, da predupredimo malo upliv koji nosi kombinacija 3P4V, a ujedno podržimo povoljne zvezde koje obitavaju u samom foajeu na ulazu. Paran broj zbog jugozapada, koji u osnovi nosi paran broj 2.

Da li se bela boja cvetova odnosi i na cveće u sobi do ulaza tj. ljubičice? Da li ljubičice u sobi preporučuješ iz nekog određenog razloga?

Ljubičice mogu biti i u uobičajenoj boji - ljubičaste, razlog je da podržimo romantičan odnos u partnerskim odnosima, da dodamo malo energije rasta, cvetanja.

Što se tiče dileme oko enterijera, Vi ste ipak na licu mesta i sigurno možete steći najbolji utisak o osećaju u prostoru. Važno je da kada udjete možete slobodno da otvorite vrata bez da zapinju, a cipelarnik može da se uradi i tako da zauzima po širini svega 13 cm pogledajte malo dimenzije onih koje se prodaju, imaju potpunu funkcionalnost i sa tom širinom. U bilo kojoj prodavnici nameštaja možete malo razgledati, upravo ovaj momenat bez obzira što ćete raditi po porudzbini. Ovo napominjem čisto iz iskusta da razmotrite.

Dojam oko druge opcije enterijera je da je to ipak prepreka na balkonskim vratima, jer ako zamislimo da bi smo izašli morali bi da preskačemo police.

No, opet kažem na licu mesta ste, ako ne dolazi u obzir da delite na dva dela isti (ostavljajući slobodna vrata), birajte opciju koja Vam izaziva najmanji otpor.

Nastavićemo sa nalizom, imam u vidu pitanja iz ranijih postova.

majra 

Site Admin

Hvala na pojašnjenjima. Imam samo još pitanje oko ove rečenice:

Dojam oko druge opcije enterijera je da je to ipak prepreka na balkonskim vratima, jer ako zamislimo da bi smo izašli tuda morali bi da preskačemo police.

Balkonska vrata u hodniku se u opšte ne koriste u tu svrhu tj. kao vrata balkona da bi neko izašao i sl. Jer je su ona stavljena da bi se na fasadi vizuelno uklopila sa balkonskim vratima terase u dnevnoj sobi (zbog dogradnje). Na fasadi je postignut efekat ali unutra nemaju svoju svrhu. Ipak je suština uspešnog projektovanja da se postigne ravnoteža estetike i funkcionalnosti. (nisam učestvovala oko ovog rešenja, dograđeno je pre nego što sam došla)

Mislila sam čak da se balkonska vrata izvade i stavi prozor ali finansije ne dozvoljavaju a ima prečih stvari.. Da li bi mala polica (cipelarnik) u delu balkonskih vrata predstavljao prepreku ako se balkonska vrata ne koriste kao vrata? (otvaram ih skroz samo kad ih čistim, svakodnevno samo na kip zbog provetravanja)

Any

Funkcija i estetika

Svakako da treba uzeti u obzir funkciju, s obzirom kako ste predstavili ona negde imaju funkciju svetlarnika, što je dobro jer sam ulazni foaje biva pomognut u smislu "svetle dvorane" na ulazu.

Pogledajte i šta se vidi kroz ta vrata, pa shodno tome birajte i predmet koji biste postavili na tom delu vrata koji bi bio isprednjih.

Verujte da nema niko 100% uredjenje po kriterijumu feng shui-a ukoliko nije bio u prilici da sam bira parcelu pa i sve ostalo. nekada svesno pravimo manje ili veće ustupke, iako nisam neko ko zagovara kompromis, treba biti praktičan i racionalan i upravo zadovoljiti ono što ste sami istakli na početku zahtev za estetikom i funkcijom. Prosto sam sigurna da ćete napraviti dobar izbor.

Zadržite osećaj lakoće kada ulazite i neka elementi ne budu ti koji preterano plene pažnju onoga ko ulazi, već da foaje "poziva" u unutrašnjost doma.

majra 

Site Admin

   Any

Hvala Majra, još ću dobro razmisliti i ponovo sve premeriti... Tvoja zadnja rečenica će mi vodilja u donošenju prave odluke.

27.04.2015 16:26

Tapete u sobi

Zdravo Majra,

imam jedno pitanje oko boja za tapete u maloj sobi koja potpada pod sektor Zapada. Označila sam na slici narandžastom bojom zid gde planiram tapetu.
Da li je dobro sledeće tumačenje: obzirom da su leteće zvezde 8P(zemlja) 8V(zemlja) 1T(voda) planirala sam da na tapeti preovlađuju zemljane boje bež ili braon a da šare budu cvetni ili kružni oblici jer je ovo sektor Zapada? Znam da je kombinacija 8/8 veoma povoljna ali ne znam kako ona utiče na 1T(voda)?

<a href="http://tinypic.com?ref=2rz2wxh" target="_blank">Image and video hosting by TinyPic</a>

U jednom od prethodnih postova si mi rekla za ulazni hodnik(1):

Na sam cipelarnik ili na zid iznad njega plasirajte sliku koja će imati dosta detalja tako da će prosto zahtevati da joj se približi čovek da razgleda, može da bude i naiva koja upravo svojim čistim linijama pleni na prvi pogled.

Zašto preporučuješ da slika ima puno detalja? Da li ovo ima neke veze sa letećim zvezdama ili sa našim harmoničnim zvezdama.

Hvala unapred na odgovoru i veliki pozdrav!

Any