Feng šui za stan u porodičnoj kući - Any Feng šui

Draga Majra,

ako imaš malo vremena da mi pomogneš sa savetom da li sam dobro primenila principe Feng šuija koji sam izučavala uz pomoć knjige “Korak po korak” Rafael Sajmona. Nakon čitanja knjige i istraživanja po netu i dalje mi nije jasno kako da harmonizujem nepovoljne sektore.

<a href="http://tinypic.com?ref=201b1h" target="_blank">Image and video hosting by TinyPic</a>

Za pravac ulaznih vrata sam izabrala pravac J i ako vrata gledaju na JZ jer je glavni ulaz u dvorište iz J s putanja do stepeništa za sprat krivudava (prolazi se pored druge kuće).

Koristila sam kompasnu direkciju a naše zvezde po rođenju su:

- suprug - 2 zvezda po rođenju, (zemlja, pravac JZ),,
- srećna zvezda 9 (vatra, purpurna boja)
- harmonične direkcije: Z , JZ, SZ, SI, J

- ja - 5 zvezda po rođenju, (zemlja-središte),,
- srećne zvezde 2 (zemlja, crna boja), 6 (metal, bela boja), 7 (metal, crvena boja)
- harmonične direkcije: Z, JZ, SZ, SI, J

- Harmonične zvezde za 2 i 5 su:
2 (zemlja, crna boja, pravac JZ), 6 (metal, bela, SZ), 7 (metal, crvena,Z) 8 (zemlja, bela, SI), 9 (vatra, purpurna, J)

- treba harmonizovati pravce - S, I, JI, J

Kod mog stana me najviše muči da li sam pogrešila kod uređenja kupatila i kuhinje jer su oni izvedeni pre nego što sam počela da izučavam feng šui. Kako sada da harmonizujem kupatilo koje na S koji je za nas neusklađen?
Stan se nalazi na prvom spratu porodične kuće. Sa položajem ulaznih vrata smo oboje usklađeni (J)

Predsoblje(1) još uvek nema nameštaj a ispred vrata je pravougaoni otirač smeđe boje sa okvirom od crne gume. Predsoblje(1) ima podne pločice sivkasto-bež, šare kao imitacija kamena i tu sam stavila prostirku tamno crvene boje. Na zidu gde su ulazna vrata je mali "džep" i tu sam planirala orman zatvoren od poda do plafona a na vrata ormana bi postavila ogledalo od poda do visine vrata kako bi se nadoknadio JZ koji nedostaje. Preporuka je smeđi ram. Da li je isti uticaj ako bi ogledalo bilo sa ramom ili bez? Preko puta ulaznih vrata bi bio cipelarnik svetlo ili tamno braon boje u kombinaciji sa belom bojom.

Šta je najbolje za hodnik(2) na zidu prema dnevnoj sobi - slike ili ogledala (označila sam strelice)?

Kupatilo ima braon podne pločice i bež-smeđe zidne pločice. Sanitarni elementi su beli, ormarići braon-beli sa srebrnim ručicama, na ormariću ispod lavaboa je crno staklo a iznad lavaboa veliko ogledalo koje je dužine kao ormarić. Zid spavaće sobe prema kupatilu pripada severu i on je svetlo ljubičast. Da li sever trebam da harmonizujem još nekom bojom?

Kuhinja ima donje elemente crne boje a gornji su beli, pločice na podu i zidovima su bele. Da li je dobar izbor boje obzirom da je kuhinja na SI?

Dnevna soba ima policu pored vrata bele boje koja je do plafona, sa cik-cak konzolama i nema bočne stranice, sa leve strane naslonjena na zid a sa desne je slobodna. Da li su slobodne stranice sa desne strane nevidljive strele? Na Istoku stana je trpezarijski sto i stolice bele boje. Na tom delu zida sam planirala tapete sa cvetovima ili krivim linijama. Koje boje tapeta su najbolje za ovaj zid? Ostali zidovi su oker-bež boje. Na zidu iznad trpezarijskog stola sam planirala sliku. Da li je povoljno da na slici bude vodopad? Odmah pored stola je trosed sa više jastučića (crveni, purpurni, plavi sa talasastim linijama). Koja boja je najbolja za prekrivač troseda jer je on na I i JI? Da li boja i šare prekrivača troseda mogu da harmonizuje sektor Istoka jer tu nemam mesta za biljke. Koje boje su najbolje za tepih? Planirala sam da komoda za televizor i stočić budu bele boje. Pored komode su 2 crvena taburea i iznad njih na zidu slike(srebrni ram). U uglu je šporet na drva - koliko je bitan njegov položaj i uticaj na harmonizaciju?

Kako da harmonizujem terasu jer je ona na JI ali ne znam da li je računam kao deo dnevne sobe ili kao produžetak jer je iste širine kao dnevna soba ?

Unapred se zahvalna na pomoći. Pozdrav!

Any

Zid kupatila i flaše pića

Zdravo, treba mi mali savet da li je loše da flaše pića stoje na polici koja se naslanja na zid kupatila i ako na ovom zidu nisu vodovodne cevi (zbog oticanja novca) ?

Da li se izbačena terasa računa kao da je istaknuti deo stana i da li treba da se postavljaju lekovi u sobi da se smanji uticaj izbačenosti?

Hvala unapred na pomoći!

Any

Slike u dnevnoj sobi - koji motivi?

Draga Marja,

pisala sam ti o nedoumicama koje imam oko Feng šuija.. Prošlo je 6 meseci bez odgovora..Neke odgovore sam našla. Trenutno me najviše zanima koje motive da izaberem za slike u dnevnoj sobi i treba mi mala pomoć.

1) Slike sam htela da postavim u dnevnoj sobi gde je trpezarijski sto u sektoru SI i u sektoru Z nekoliko manjih slika. Da li može metalni ram za slike na zapadnoj strani? Kako se po FS tumače slike na platnu bez rama (blind ram)?

2) Dnevna soba celom širinom ima terasu i ona prelazi 1/3 ukupne širine stana. Da li se u ovom slučaju terasa ne tretira kao produžetak dnevne sobe već se uzima u ukupnu površinu stana? Jer bi u tom slučaju nedostajao ceo sektor JZ i deo sektora J ako gledam Feng šui za ceo stan. Ovo me zbunjuje jer sam nalazila različita tumačenja.
Hvala unapred!

<a href="http://tinypic.com?ref=33ti5cj" target="_blank">Image and video hosting by TinyPic</a>

Šaljem osnovu stana koji se nalazi na spratu porodične kuće i podatke supruga i mene, za slučaj da je potrebno...
Koristila sam kompasnu direkciju a naše zvezde po rođenju su:

- suprug
- 2 zvezda po rođenju, (zemlja, pravac JZ),,
- srećna zvezda 9 (vatra, purpurna boja)
- harmonične direkcije: Z , JZ, SZ, SI, J
- ja - 5 zvezda po rođenju, (zemlja-središte),,
- srećne zvezde 2 (zemlja, crna boja), 6 (metal, bela boja), 7 (metal, crvena boja)
- harmonične direkcije: Z, JZ, SZ, SI, J
- Harmonične zvezde za 2 i 5 su:
2 (zemlja, crna boja, pravac JZ), 6 (metal, bela, SZ), 7 (metal, crvena,Z) 8 (zemlja, bela, SI), 9 (vatra, purpurna, J)
- treba harmonizovati pravce - S, I, JI
- sa položajem ulaznih vrata smo oboje usklađeni

Any

Terasa po Feng shui

Zdravo Marja,

imam jednu molbu za pojašnjenje. Ne znam kako kod mog stana da tretiram terasu - da li kao produžetak dnevne sobe ili da je uzmem u ukupne dimenzije stana. Negde sam našla objašnjenje da kada produžetak prelazi 1/3 širine objekta da se onda uzima kao deo stana. Šta je tačno?

Dali kuhinju računam kao posebanu prostoriju obzirom da se u kuhinju ulazi iz dnevne sobe? Ili kuhinju računam kao deo dnevne sobe?

U temi "Feng Shui metod - uredjenje i planiranje prostora" je većina analiza neupotrebljiva jer se ne vidi slika stanova za koje je rađena analiza a u arhivi foruma se ne zna koja slika ide uz koju analizu...

Hvala unapred!

<a href="http://tinypic.com?ref=2li9abl" target="_blank">Image and video hosting by TinyPic</a>

Any

Struktura i oblik doma - Ispupčenja i udubljenja

Za pravac ulaznih vrata sam izabrala pravac J i ako vrata gledaju na JZ jer je glavni ulaz u dvorište iz J s putanja do stepeništa za sprat krivudava (prolazi se pored druge kuće).

Vidim da ste uložili vreme i trud, vaš angažman nipošto nije mali no, da biste primenili principe feng šuija na svoj životni prostor prvo morate da odredite raspored energije u njemu, tj. morate da identifikujete koji deo doma je okrenut ka kojoj strani sveta. Pod životnim prostorom podrazumevamo samo onaj koji je vaš, onaj u kome živite a kasnije možete proceniti pozicije doma u okviru kuće (uzajamni odnos sa prostornim rasporedom na donjem spratu), potom na nivou same parcele/placa i u odnosu na okruženje.

Sve ovo napominjem zato što smatram da niste pravilno odabrali kompasnu vrednost glavnog pravca ulaznih vrata i samim tim ni prostor nije adekvatno mapiran. Naime, znam da postoji dosta oprečnih informacija oko utvrdjivanja pravca gledanja, no pravilo je da se svaki sprat očitava zasebno, jer naprosto ako pogledate ono što činite svakodnevno: ne izuvate se sigurno kod kapije, niti vaši gosti – u vaš dom se ulazi na vaša vrata i to predstavlja za vašu porodicu "prag" preko kojeg stupate u spoljašnji svet.

S druge strane odabir juga ukazuje da članovi koji žive u zasebnom domaćinstvu u prizemlju imaju dakle istu energetsku potku, a sigurno je da to nije tako – vi ste na licu mesta i verujem da upravo iz svakodnevnih zbivanja možete da se uverite da nema istu energiju, i bez obzira na činjenicu da i mi sa svojom energijom dakako stupamo na "zadato" energetsko polje, donji i gorni sprat se razlikuju po svojoj matrici.

Za ovakvo rasudjivanje meni je osnov to što glavna ulazna vrata po definiciji su ona koja se najčešće upotrebljavaju u tu svrhu i u radu pravac u kom su okrenuta vrata uvek kvalifikujem kao pravac gledanja. Činjenica da neki objekti imaju osu pružanja drugačiju je nešto što uzimam u razmatranje priliko sagledavanja prostora i svakako taj potencijal ne treba prevideti, ali zasigurno i ako najveći energetski priliv i postoji kroz možda velike prozore, ne uskačemo u dom i mi.

Nekada nam se ne dopada baš ono što možda jeste očigledno pa stavljamo "roza" naočale, no ako želite zaista da imate osnovu za rad po školi Kompasa ovo je ključan korak. Ono što još vidim kod vas na tlocrt da se prepliće metod Osam strana sveta ili Kompasa i škola oblika ili sekte Crnog šešira.

Prvi stil ili pristup koristi kompas za odredjivanje toka energije kroz životni prostor: smatra se da najviše uticaja imaju Zemljino magnetno polje, sunčeva energija i planete i ovaj sistem je povezan sa istočnjačkom astrologijom ili Devet ki. Metod Kompasa se zasniva na shvatanju da osam strana sveta označava i različite vrste energije, kompas daje mogućnost podele koja počinje od svakih vrata u vašem prostoru, za svaku prostoriju ponaosob i omogućava u suštini sagledavanje uticaja konkretnih detalja na osnovu njihovog položaja u odnosu na središte. Jezikom feng šuija ovo ste upoznali verujem u dokumentaciji koju ste isčitavali kao koncept - veliki tai či i mali tai č’i. Astrologija Devet ki koristi se za razumevanje uticaja vremena, pa se i rabi za procenu idealnog vremena za promene.

Škola Oblika koristi kao glavne elemente okolnih struktura, oblik okolnog predela i ulaz u objekat kako bi odredila način na koji energija teče kroz njega. Mreža Devet kvadrata, nazvana Ba Gua pruža podatke o tome kako će svaki deo zgrade uticati na stanare.

U radu lično koristim metodu Kompasa i prateću astrologiju Devet palata onako kako ih predaju japanski majstori i metod Leteće zvezde kojim se izradjuje natalnamapa doma prema datumu izgradnje i kompasne orjentacije i na osnovu toga vršim sagledavanje odlika prostora i procenu uticaja kao i verovatne problematike u narednim godinama.

Iako sve četiri škole koje se primenjuju na Zapadu počivaju na istim principima način njihove primene je različit i shodno nekom vašem ličnom osećaju, da kada razmatrate neku problematiku uspete da shvatite zašto je to tako - birajte i školu koja vam pomaže da ovo spoznate najlakše i onda nadogradjujte znanje koje je vezano za odabrani sistem. Vremenom većina upozna sva četiri sistema i odabere u svom pristupu ono što izgradi i njegov lični stil u feng šuiju.

ja - 5 zvezda po rođenju, (zemlja-središte),,

Žene čiji je Kua broj 5 menjaju ga u 8 jer pethodni nema svoj trigram tako da je ako ste ovo dobro identifikovali vaš je Kua broj 8 (trigram Ken), a vaš pravac Šeng či ili pravac novca jugozapad. Kod sporednih pravaca postoji distribucija jin i jang aspekata što praktično znači (JZ-1(jin); JZ-2 (jang); JZ-3 (jang))da kao svoj najpogodniji pravac treba da birate jugozapad-2 ili 3.

imam jednu molbu za pojašnjenje. Ne znam kako kod mog stana da tretiram terasu - da li kao produžetak dnevne sobe ili da je uzmem u ukupne dimenzije stana. Negde sam našla objašnjenje da kada produžetak prelazi 1/3 širine objekta da se onda uzima kao deo stana. Šta je tačno?

Da biste utvrdili rad li se o udubljenju ili o ekstenziji, izmerite širinu dotičnog mesta, a potom deo koji štrči i deo koji nedostaje. Ako je deo manji od 50% ukupne širine, radi se o ekstenziji. Pogledajte na tlocrt ja sam plavim linijama naznačila odnose ovih dimenzija. Kada je deo koji nedostaje manji od 50% širine, radi se o udubljenju. Zavisno od veličine jednog i drugog kao i od strane sveta mogu imati pozitivnu ili negativnu konotaciju na život. U principu ekstenzije naglašavaju tip energije u tom delu objekta, a udubljenje je slabi.

http://i.imgur.com/ysJK5Xol.jpg

Ono što je ovde ključno je kada identifikujemo neki segment bilo da se radi o udubljenju (ili negativnom prostoru) ili ispupčenju (projekciji) je procena da li je isto taman toliko veliko da stvori zdravo a ne preterano povećanje energije u tom pravcu i to je obično stvar procene.

http://i.imgur.com/PYu5mfFl.jpg

Naime, ako gledam vaš tlocrt i konstatujem da u jugoistoku postoji ekstenzija prvo što nakon toga moram da dobijem od vas je povratna informacija:

1.Da li patite od preterane aktivnosti koja vas iscrpljuje, pa trpi i vaše zdravlje? Da li je vremenom od kada ste počeli da živite u tom prostoru vaša sposobnost da dobrom komunikacijom skladno razvijate život počela da opada? Da li ste postali lenji i kako se to odrazilo na vaš posao?

Na osnovu vašeg odgovora potvrdjujemo ili ne da osećate takve probleme i tada samu ekstenziju ili ne tretiramo(ako je malo ispupčenje onda ima pozitivnije konotacije) ili tretiramo kao veliko i pristupamo rešavanju tako što nakon demarkacije i plasiranja mape natalne karte doma umirujemo energiju koristeći prinsip Pet elemenata, dodajući onaj koji slabi tu energiju.

Dali kuhinju računam kao posebanu prostoriju obzirom da se u kuhinju ulazi iz dnevne sobe? Ili kuhinju računam kao deo dnevne sobe?

Ne vidim razloga za ovakav pristup, neobično je što niste rekli da je deo trpezarije zar ne? Svakako shodno nameni svakog prostora možete ga uvek razmatrati ponaosob, jer njegova funkcija odredjuje uredjenje i aktivnost, položaj prostorije u odnosu na središte njegovu energiju, što nas dovodi do odluka u pogledu izbor boja, materijala, oblika...

Slike sam htela da postavim u dnevnoj sobi gde je trpezarijski sto u sektoru SI i u sektoru Z nekoliko manjih slika. Da li može metalni ram za slike na zapadnoj strani? Kako se po FS tumače slike na platnu bez rama (blind ram)?

Severoistok budući da je zemlja uvek ima koristi suštinski od energije vatre, tj. pri izboru motiv treba da vas lično asocira na osećanje pravca u životu, da deluje motivaciono na takmičarski duh i želju za radom. Metalni ram ako pratimo ciklus je "dete" zemlje i može da se upotrebi ali ne previše jer ono i crpi zemlju. Ono što je za mene uvek neka mera je da slika ima 2/3 neba ako je u pitanju pejzaz, da je slika vedra. Ako bih birala portrete onda bi to bili ljudi koji su mi uzor u domenu, ili naprosto ako žudite za putovanjima prikaz destinacija. Broj - broj trigrama - 6 ili 3 - kao tri prijatelja...

S obzirom da je ovde trpezarijski sto slike voća su dobro došle, mada i činija sa voćem će imati efekat. Istok nosi energiju drveta i ovde je prikladnije birati drvene ramove. Takodje je poželjno da imaju veći format. Blind ram je ipak ram, negde se opet vraćamo na to kako posmatramo stvari, jer za nekoga je to nedovršena slika pa onda zaista treba ram, za drugog je to prihvatljivo. Suštinski ram ipak daje granicu i mislim da je sa tačke gledišta sa koje razmatramo poželjno da postoji, makar i bio svega par milimetara.

Za zapad koristite okrugle srebrne ili zlatne ramove, motive jezera, talasa, školjki, meke nijanse boje rdje i ružičaste uz detalje u sivoj i beloj boji.

Nemojte se zaustaviti ovde, već ste uložili trud, očitajte kompas na ulaznim vratima pa da pokušamo zajedno da sagledamo prostor i. Hvala Vam na strpljenju koje ste pokazali dok ste čekali odgovor, nadam se da sam bar donekle pomogla da nastavite sa analizom.

majra 

Site Admin

Hvala na odgovoru,

Draga Majra,

Zahvaljujem ti se na odgovoru i pojašnjenjima. Istog dana kada si mi poslala odgovor i ja sam uvidela da sam pogešila kod orijentacije ulaznih vrata. Vrata su u sektoru JZ ali gledaju na Z i to pravac 276°.
Nisam se ranije javljala jer sam izučavala „leteće zvezde“ , hoću stvarno da razumem Feng šui a ne samo da tražim od tebe gotovu analizu prostora.
Za početak me buni sledeće ( i ti si stavila primedbu):
na osnovi stana sam ucrtala Lo Shu mrežu i istovremeno pravce strana sveta kako je očitano po kompasu. Stavila sam mrežu jer u jednoj knjizi Lilijan Tu ona savetuje da je praktičnije podeliti prostor na 9 polja i da ona to primenjuje u svom radu (a najviše ljudi je nju označilo kao majstora FŠ). Upravo na mojoj osnovi u dnevnoj sobi se vidi da je velika razlika za položaj sektora SZ ako se koristi mreža ili ne. Jer ako se ne koristi mreža postavlja se pitanje koliku površinu zauzima centar? Takođe kod više izduženih osnova neki sektori su duplo manji od drugih kao što su kod mene sektori I i Z.
Da li može mreža da se koristi kod analize „letećih zvezda“ ?

U knjizi R. Sajmona stoji harmonizovanje 4 pravca sa položajem ulaznih vrata. Čitala sam na forumu analize koje si radila drugim članovima pa vidim da i ti koristiš ove savete za harmonizaciju. Vrata imaju direkciju Z pa treba da se harmonizuje S sa svetlozelenom i svetloplavom bojom. Kod mene su zidovi u spavaćoj sobi koja zauzima sektor S trenutno svetlo ljubičaste boje koja praipada elementu vode. Da li i pored toga trebam da radim harmonizaciju sektora S??
U kupatilu deo koji pripada sektoru S sam stavila tri predmeta u sveloplavoj boji (spužvu i dve plastične posude) – da li je to dovoljno?

Da li I i JI mogu da harmonizujem tako što će mebl na krevetu da bude tamno sive boje ili mora baš crna (mornarsko plava mi se ne slaže)

Koji je to minimum boje koji treba da se primeni u sektoru za harmonizaciju tj. da li je dovoljan jedan premet u odgovarajućoj svetloplavoj boji ili ne?

Hvala unapred na odgovoru. Sutra ću da postavim kartu sa letećim zvezda i sa još nekim pitanjima oko žute petice.

Any

Nedoumice

Pozdravljam te Any, nadam se da neces zamjeriti sto se upetljavam u ovu prepisku.

Majro, mislim da i ti neces zamjeriti, ucimo i igramo se.

Dakle, Any, gledala sam tvoje postove ali nigdje ne vidim godinu izgradnje tvog doma pa mi stoga i nije jasno kako ces uraditi kartu Letecih zvjezda. No, preporucit cu ti fscalc.net, tamo pomocu kalkulatora mozes uraditi analizu, postoji LoShu demarkacija i, ono sto se meni osobno vise svidja, odredjivanje kompasnom direkcijom.

LoShu se puno koristi, sve je to stvar odredjene skole i ucenja. Ne podcjenjujem ga, treba i to znati uraditi, nije to samo tako iscrtati devet kvadrata. Izgleda lako a nije i prilicno se koristi u prikazivanju mjesecnih zvjezda (u skladu sa godisnjom).

Po njemu, centar je veliki kao i ostali kvadrati. Po nekim starim majstorima centar je jedna tacka. Za mene, kompas je nepogresiv i kako god da se uradi on ce pokazati tacne direkcije. Zato mi nije jasno kako su ti vrata u sektoru jugozapada a gledaju na zapad? Jer, ako je to 276 stepeni onda je to zapad i postoji mogucnost da nisi dobro nacrtala LoShu kvadrat.

Meni se vise svidja Bagua iliti Pakua ali sada nesto razmisljam da radim i jedno i drugo, ne znam zasto, vjerovatno da bih to bolje shvatila.

Iskreno, meni su Kinezi radili LoShu kvadrat i nisam odusevljena, zbunio me je, dobila sam npr. zapad tamo gdje nije - naravno da je tako moralo biti zbog kvadrata i podjele sektora za ovo i za ono, ali kompas veli da tamo nije zapad i gotovo.

Ja sam samo ucenik i nisam se bavila tom lekcijom, znam samo osnove (joj, majro, zapetljala sam se)

Any, o zutoj petici imas dosta napisano u majrinom postu o Letecim zvjezdama za ovu godinu. Vjerujem da imas jos pitanja, ja ih uvijek imam, prosto nevjerovatno, pa slobodno pitaj.

Jos jednom ti preporucujem fscalc.net, svidjet ce ti se i moze se dosta nauciti a izaziva zelju za dubljim znanjem.

Mozda mi je bolje da se drzim poezije ali nesto me je tjeralo da ovo napisem a ja slusam svoje instinkte pa kako bude.

Wind 

Moderator

Odgovor za Wind

Hvala Wind na nekim pojašnjenjima. :) Već sam napisala da sam pogrešila za ulazna vrata - ona su u sektoru JZ ali gledaju na Z. Kada stanem u hodnik i gledam prema ulaznim vratima kompas pokazuje 276 stepeni. Leva polovina stana koji obuhvata spavaće sobe i hodnik je sagrađen u godini 7 (1984.god) i to se koristilo kao jedna velika soba. 2012 i 2013 je rađena dogradnja desne polovine gde su dnevna soba, kuhinja i kupatilo i od velike sobe napravljene dve manje. Takođe je dograđen mali hodnik gde su sada ulazna vrata jer su nekadašnja ulazna vrata bila vrata koja dele dva hodnika. Tako da za analizu letećih zvezda uzimam 8 za ceo stan jer je namena kompletnog starog prostora promenjena. Ovako sam razumela objašnjenja koja sam našla na netu. Da je stari deo nije menjan za njega bi uzimala 7 a za dogradnju 8. U mom slučaju za ceo stan uzimam 8. Da li je to ispravno tumačenje?

Još nisam završila sa izučavanjem letećih zvezda. Koristila sam fscalc.net ali još uvek ne znam dobro da protumačim odnose i uticaje letećih zvezda...Za nekoliko dana ću postaviti kartu pa da zajedno analiziramo nedoumice...

Koliki je uticaj letećih zvezda koje se nalaze u centru ako se centar posmatra kao jedna tačka? Ispada da je uticaj zvezda u centru izuzetno mali ako se centar posmatra kao tačka? Zato imam veliku dilemu da li izabrati LoShu ili ne...

Any

Kompas, centar i ostalo

Any, imaj u vidu da sam ja pocetnik ali trudim se da kazem ono sto znam sa sigurnoscu, ne zelim da nagadjam, time bih nastetila i tebi i mnogima. A mene bi grizla savjest i eto - tu je majra, srecom, ali cini mi se da joj i ovako mozemo olaksati, da ne govorimo da je tu i druzenje i razmjena iskustava.

Ovako, kada mjeris kompasom onda stani usred ulaznih vrata. Pa koraknes metar nazad, opet izmjeris. Pa iskoracis metar izvan, opet izmjeris. Metal zna zasmetati. Pet stepeni razlike ne mora znaciti puno a opet moze ako je na granici izmedju dve strane svijeta. Uglavnom, mjeris s kompasom u ruci, ruka je ispruzena ravno, negdje na polovini tvog tjela. Ako te muci vid, uzmes povecalo (u tom istom polozaju) da mozes tacno ocitati. E, nadam se da smo ovo apsolvirali.

Drugo, po mom skromnom misljenju, ti imas dva perioda kuce, 7 i 8. Imas moj post o tome u Zivotnom stilu, strana 48 pa pogledaj. To ce uveliko izmjeniti sve.

Centar je uvijek centar i bez obzira bio on jedna tacka ili ne (to kazem zbog raznih ucenja) utjecaj Letecih zvjezda je isti, ne umanjuje se. Kada bi bilo tako, ja bih prva manipulirala time, za losu godinu bih se tjesila da je to samo tacka a za dobru bih se odusevljavala i ko zna sta bih radila :).

Hajd' sad, kompas u ruke i kreni :)

Wind 

Moderator

Identifikacija perioda gradnje

Any,

Isčitala sam prepisku i hvala i Wind jer je eto otvorila nova pitanja koja se nisu nazirala iz prethodnih postova, no da bismo mogli postaviti osnovu za rad potrebno je da pružite detaljnije informacije:

  1. Da li je levi deo stana za koji kažete da je sagradjen 1984 godine sagradjen do 4. februara ili nakon tog datuma?
  2. Da li je prilikom dogradnje drugog dela doma skidan krov i sa levog dela? Da li je radjena zajednička krovna konstrukcija i da li se sada nalaze pod jednim krovom?
  3. Da li je ulazni deo dogradjen ili je postojao pre dogradnje desnog/drugog dela.

Na prvom tlocrtu sam šrafirala posebno delove koji bi po dosadašnjim informacijama možda mogli pripadati različitim periodima. Na slici ćete videti žutu pravu, da vas ne zbuni na ovaj način se odredjuje centar stana kada imamo ovakvu situaciju, a zvezdica na njoj predstavlja centar prostora.

http://i.imgur.com/eEwuELHl.jpg

Na osnovu toga sam izvršila demarkaciju prostora, jer iako pripadaju (ako to potvrdimo nakon vaših informacija) različitim periodima, u jednom momentu analize prostor mora da se sagledava kao celina jer mu je to realna funkcija.

http://i.imgur.com/ZY0mm23l.jpg

Nakon što mi dostavite informacije uradiću kartu letećih zvezda da stvorimo temelj ispravan za dalju analizu, a onda ćemo skupa nastaviti dalje. Ovo je sada od krucijalne važnosti jer na pravilnoj identifikaciji i demarkaciji počiva sve dalje što radimo.

majra 

Site Admin

Dograđen i renoviran stan - menja period kuće?

Zdravo Majra,

Hvala što želiš da odvojiš vreme da mi pomogneš. Sada mi je to stvarno potrebno. Kupila sam knjigu Lilijan Tu "Leteća zvezda feng šui", pročitala je ali ne mogu da je primenim jer imam problem da odredim period stana zbog dogradnje. Takođe je potrebno veliko iskustvo za pravilno tumačenje letećih zvezda a ja sam još uvek početnik i ako izučavam FŠ desetak meseci.

- U mojoj prvoj poruci sam pisala da se dvoumim kako da odredim glavni pravac za moj stan i da li to treba bude Jug jer je tu najveći upliv energije a ne ulazna vrata. Dilemu sam imala zato što se na sajtu u nekim komentarima i u nekim knjigama preporučuje pravac najvećeg upliva energije a ne ulazna vrata (ali ne znam u kojim slučajevima). Kada se uđe u dvorište prolazi se pored veće spratne kuće i vijugavom putanjom se dolazi do stepenica za sprat mog stana. Na sledećem crtežu sam prikazala položaj kuće u dvorištu gde živim. Na slici se vidi deo kuće koji je započet u jesen 1984.god. a završen 1985.god u godini "7". Isprekidano sam označila deo koji je dograđen u godini "8".

<a href="http://tinypic.com?ref=2q2o382" target="_blank">Image and video hosting by TinyPic</a>

- Desna polovina je prvo dograđena 2011.god. i to samo u prizemlju - garaža. Negde sam pročitala da kuće sagrađene u godini "7" nisu trebale da se dograđuju 2011.god na istočnoj strani niti bilo šta da se kopa na ovoj strani, jer to donosi nesreću.
Da li je ovo tačno? Kako ovo utiče na sprat koji je dograđen iznad garaže 2012.god? Iznad garaže na spratu je dnevna soba, kuhinja i kupatilo.

- U knjizi Lilijan Tu "Leteće zvezde" piše da se za veliko "renoviranje" smatra promena poda iLi krova sa puno obijanja, rušenja i zidanja i da to može da promeni period kuće i centralni broj Lo Šu kvadranta. Ona smatra da ne mora krov da se menja da bi se promenio period kuće već da je potrebno mnogo bušenja, rušenja i doziđivanja.
- U mom slučaju je na starom delu (levoj polovini) stavljen nov pod i to jedinstven parket u celom stanu, skinuti su stari prozori i stavljeni novi, velika soba je pregrađena na 2 manje i probijen je zid da bi se povezalo sa desnom polovinom. Takođe je u ulaznom delu dozidan i proširen podest stepeništa tako da je dobijen novi hodnik (1) gde su nova ulazna vrata. Nova ulazna vrata gledaju na zapad a pre dogradnje na jug. Krov na levoj staroj polovini nije ništa menjan. Nov krov je samo na dograđenom delu. Na sledećem crtežu sam primenila ono što sam do sad naučila o FŠ :

<a href="http://tinypic.com?ref=34shv05" target="_blank">Image and video hosting by TinyPic</a>

Ulazna vrata gledaju na Zapad , prosek je 276 stepeni jer u ulaznom delu ima mnogo kablova i tu je 10stepeni odstupanje u odnosu na centar i druge delove stana. Živim sa suprugom u stanu koji je na spratu kućr. Mislim da sam Kua brojeve dobro odredila ali ipak evo datum rođenja...

- suprug (30.10.1980)
kua 2 (zemlja)
srećna zvezda 9 (vatra, purpurna boja)
harmonične direkcije: Z , JZ, SZ, SI

- ja (25.12.1981)
kua 5 odnosno 8(zemlja)
srećne zvezde 2 (zemlja, crna boja), 6 (metal, bela boja), 7 (metal, crvena boja)
harmonične direkcije: Z, JZ, SZ, SI

- Harmonične zvezde za 2 i 5 su:
2 (zemlja, crna boja, pravac JZ), 6 (metal, bela, SZ), 7 (metal, crvena,Z)
8 (zemlja, bela, SI), 9 (vatra, purpurna, J)

- Evo šta sam do sad uradila i šta me još muči:

1) Harmonizacija pravaca sa ulaznim vratima koja gledaju na zapad znači sledeće:
Sever se harmonizuje zelenom ili svetloplavom bojom. Kod mene ovaj deo obuhvata zid koji deli spavaću sobu i kupatilo. Zid u spavaćoj sobi je svetloljubičast - da li trebam da menjam boju zida iako svetloljubičasta pripada elementu vode? Da li je dovoljno da stavim predmete svetloplave ili zelene boje u ovom delu spavaće sobe? Koji je minimum boje dovoljan za harmonizaciju i da li je dovoljan jedan predmet u harmoničnoj boji?

Boja zida u spavaćoj sobi:

<a href="http://tinypic.com?ref=29lihwm" target="_blank">Image and video hosting by TinyPic</a>

Kupatilo ima pločice svetlo braon boje i za harmonizaciju severnog sektora koji obuhvata kupatilo sam stavila 3 predmeta svetloplave boje (spužva,dve plastične posude)

Istok i Jugoistok crno ili mornarsko plavo. Da li može da se računa da je Istok harmonizovan crnom bojom jer su kuhinjski elementi koji obuhvataju Istok crne boje od poda do plafona? Planirala sam sliku sa crnim ramom na zidu gde je trpezarijski sto. Da li je ovo dovoljno za harmonizaciju?
Jugoistok sam harmonizovala sa tri jastučeta plave boje koji imaju talasaste šare.
Da li bi bilo previše da prekrivač kreveta bude u tamno sivoj boji?

Jug treba da se harmonizuje žutom bojom a kod mene je to zid u hodniku (1) i dnevnoj sobi koji imaju zidove bež boje što odgovar paleti žute. Boja je ovakva:
<a href="http://tinypic.com?ref=33ng2uo" target="_blank">Image and video hosting by TinyPic</a>

PITANJE: Da li kada se harmonizacije neki sektor sa položajem ulaznih vrata treba da se zid kreči u harmoničnoj boji sa obe strane ili je dovoljno sa jedne strane? Da li umesto krečenja može da se postavi predmet u harmoničnoj boji

2) Nedostaje sektor Jugozapad - zapravo tu je spoljno stepenište. Nedostatak JZ sam pokušala da ispravim tako što sam postavila 3 zimzelena žbuna i 2 saksije cveća koje ima crvene cvetove. Saksije su braon i u svaku sam stavila kamenčiće i pored dve solarne lampe. Da li da menjam boju saksija zbog letećih zvezda? Takođe je stavljena spoljna svetiljka koja osvetljava prve stepenike ("L" na crtežu). Otirač ispred ulaznih vrata je ovakav:
http://i61.tinypic.com/344fm03.jpg

3) Ulazni hodnik (1) je vrlo nezgodan jer se u njega ulazi direktno sa stepeništa i u njemu se sreće troje vrata u obliku trougla. Isprekidanom linijom sam označila treća vrata - balkonska vrata koja pružaju veliku osvetljenost hodnika što je ovde jedino pozitivno. Stavila sam 6 metalnih zvončića iznad vrata kao na crtežu kako bi se neutraliale sve negativnosti(oznaka "zv" je položaj zvončića). Prostirka u hodniku je tamno crvena, pod su pločice braon sivkaste sa šarama kao imitacija kamena. Trenutno ovde nemamo nameštaj ali sam planirala orman i cipelarnik kao na crtežu. Da li bi braon boja nameštaja bila u skladu sa sektorom i da li bi beli detalji bili štetni jer belo ne ide u sektor Jug?

Pločice u hodniku (1) izgledaju kao na slici. Da li je njihova boja i šare u skladu sa sektorom Jug?
http://i61.tinypic.com/29nezr8.jpg

Zidovi su iste bež boje u hodniku (1), hodniku (2) i dnevnoj sobi.

4) U Hodniku (2) sam stavila strelice jer se dvoumim da li na tom mestu da bude nekolio slika ili ogledala?

5) U spavaćoj sobi br.3 su svi zidovi beli i tu je trenutno samo kompijuterski sto a ostali ucrtan nameštaj je ideja. U spavaćoj sobi br.4 svi zidovi su svetlo ljubičasti, orman i krevet su bež i crne boje. Planirala sam da stavim slike sa metalnim ramom kao na crtežu da bi pojačala SZ i S. Jedino ne znam koji su motivi najbolji za ovaj sektor obzirom na leteće zvezde.. Obično piše motivi za spavaću sobu kao za slike na JZ ali negde stoji da ne treba da budu ljudi na slikama u spavaćoj sobi a to je preporučljivo za JZ. Da li mogu u spavaću sobu da stavim motiv vode na delu zida koji pripada sektoru Severa? Znam da se motivi vode ne preporučuju u spavaćoj soba ali ako se gleda veliki FŠ onda ide motiv vode?

6) Kupatilo ima podne pločice tamno braon, zidne su tamno braon u delu tuš kade a ostale zidne pločice su svetlo braon. Prostirka je tamno braon. Sanitarije bele, ormarić braon-beli. Koliko svetlo braon pločice kupatila utiču negativno na sektor Severa? Da li je dobar izbor pločica za kupatilo jer veći deo kupatila pripada SI?

7) U dnevnoj sobi planiram da promenim mebl na krevetu i da bude tamno sive, skoro crne boje zbog aktiviranja JI. Da li bi to bilo previše jer tu već postoje 3 plava jastučeta koji energizuju JI sa položajem vrata. Na krevetu su još 2 purpurno-ljubičasta i 2 crvena jastučeta. Dva taburea su crvene boje. Lampu u uglu dnevne sobe planiram da kupim ali ne znam da li odgovara beli abažur i metalno postolje u ovom sektoru? Tu sam stavila kamenčiće kako bi aktivirala mali FŠ nedostajajućeg JZ (efekat se brzo osetio). Na ovom zidu sam stavila slike sa braon ramovima jer je to JZ. Planiram da stočić bude okrugli bele boje (trenutno je crni kvadratni). Trpezarijski sto i stolice su beli. Na stolu imam okruglu staklenu činiju u kojoj su dekorativne tikvice, par oraha, još neki ukrasi i podmetači za čaše na kojima su slike voća. U uglu dnevne sobe iza vrata je bela polica i na njoj su predmeti u skladu sa sektorima S i Sz (beli i plavi motivi) za mali FŠ a neki su braon za element zemlja-centar i SI tj. veliki FŠ.

8.) Kuhinja ima podne i zidne pločice bele boje. Gornji kuhinjski elementi su beli a crne boje su donji elementi. Da li je ovo dobar izbor boja obzirom da su bela i crna harmonične boje za mene i supruga a SI nam je povoljan pravac.

PITANJE: Da li u povoljnim sektorima mogu da koristim srećne i harmonične boje osoba koje tu žive a nemoram boje koje simbolizuju element tog sektora? Kao što sam ja u kuhinji belu i crnu a nisam braon boju elementa zemlje jer je kuhinja po velikom FŠ u sektoru Si.

9)Terasa je produženi deo dnevne sobe (ekstenzija) jer je njena dužina manja od polovine dužine kuće na toj strani. Nedostaje 35cm da pređe 1/2 stranice kuće. Majra, u prethodnoj poruci si me pitala kako produžetak JI utiče na mene:

1.Da li patite od preterane aktivnosti koja vas iscrpljuje, pa trpi i vaše zdravlje? Da li je vremenom od kada ste počeli da živite u tom prostoru vaša sposobnost da dobrom komunikacijom skladno razvijate život počela da opada? Da li ste postali lenji i kako se to odrazilo na vaš posao?

Delimično mogu da kažem "da" na sva tri pitanja jer imam periode u životu kada mogu mnogo da radim a malo da spavam što iscpljuje organizam a takođe se nekad olenjim pa kasnim sa obavezama. Mada mi je velika mana loša organizacija vremena i obaveza. Interesantno je da je položaj ove terase kao ispupčenje na istom mestu kao u stanu gde sam ranije živela u roditeljskoj kući (pre udaje). Tako da ne znam da li su ove osobine negativni uticaj ispupčenja ili deo mog karaktera.

Na sajtu fscalc.net sam unela podatke za moj stan ako ceo gledam za period "8" i dobila sam kombinaciju 2/5 i 5/2 kao vodenu i planinsku zvezdu u dva sektora što je naravno najgore moguće i to u spavaćoj i dnevnoj sobi.

Da ne bi mnogo paničila zbog uticaja negativnih letećih zvezda 5 i 2 sačekaću na tebe Majra da mi objasniš kako da posmatram stan zbog dogradnje.

Hvala unapred i veliki pozdrav!!!

Any

Nedoumice oko perioda kuce

Any, razlika je izmedju velikog renoviranja i kompletnog renoviranja. Npr. postavila si novi pod - mnogi mjenjaju pod jer je dotrajao ili zele nesto drugo, promjenila si prozore sto je isto kao i sa podom, probila si zid sto opet mnogi rade jer zele vecu prostoriju... Zelim reci da su vanjski zidovi vec postojali, postojao je krov. Opet ti preporucujem da pogledas moj post o tome da se ne bih ponavljala.

Gledajuci tvoj tlocrt nije mi jasno kako ti ulazna vrata gledaju na zapad jer su na tlocrtu u sektoru juga. Molim te da to opet provjeris. Uvijek treba provjeriti i ako to dobro uradis mozda ti se posreci pa neces imati tu nezgodnu kombinaciju Letecih zvjezda :)

Ulazna vrata su Usta kuce, kroz njih ulazi Chi. Tu se odredjuje kompasna direkcija a poslije slijedi analiza Letecih zvjezda.

Nadam se da mi neces zamjeriti, sama sebi zvucim kao da nesto prigovaram - samo pokusavam da ti pomognem jer vidim da te muce mnoge nedoumice. Posve te razumijem i mozda ne bi bilo lose da ides korak po korak, od ulaznih vrata pa nadalje. Ali opet, dok se tacno ne odredi, moramosacekati. Opusti se, bice dobro, samo ponovo to provjeri.

Wind 

Moderator