Feng Shui metod - uredjenje i planiranje prostora Feng šui

Demarkacija prostora

maarijaa: Još jedna stvar me muči: da li se gleda pravac gledanja ulaznih vrata stana ili ulaznih vrata zgrade (kada se živi u soliteru).

Moja zgrada je sagrađena 1977, to pripada periodu broja šest. Nije rađeno nikakvo vece renoviranje, sem postavke laminata 2008 u celom (mislim da to nije dovoljno da se promeni period stana) i komplet kupatila 2009.

Pravac gledanja ulaznih vrata stana je JI 155, a pravac gledanja vrata solitera je SI 60. Ja sve odredim planinsku i vodenu zvezdu, a kada to treba da protumačim nastane zbrka.

Da nam rad bude prijatniji prilazem demarkiran prostor, period broja 6 (radovi svojim obimom nisu objekat preveli u drugi period).

Inter CAFFE arhiva

maarijaa - Pon 25.07.2011 16:37:
Poštovana Majra, evo ja sam pokušala da protumačim, molim te pogledaj da li sam ja to dobro uradila. Krećemo od ulaznih vrata koja se nalaze na JI (drvo). U ovom sektoru periodični broj je 5, planinsa zvezda 8, vodena 4 godišnji 6 i mesečni je broj 2.

5 kao veoma loša zvezda na JI se nalazi pod kontrolom (drvo kontroliše zemlju), a samo prisustvo godišnjeg broj 6 je dodatno iscrpljuje (metal iscrpljuje zemlju).

6 je u periodu vladavine broj 8 je beživotna,a pošto se odnosi na finansije kada je pozitivna, a kada je negativna najavljuje šteti i iscrpljenost supruzi. Samo prisustvo na jugo istoku je pojačava (zemlja pojačava metal), a i samo prisustvo petice i osmice dodatno pojačavaju šesticu (ovde sam u nedoumici da li 8 i 5 imaju dovoljnu jačinu da povećaju 6, ako ona njih iscrpljuje).

8 kao planinska zvezda, pošto se nalazi na ulaznim vratima zbog pojačane aktivnosti ,zvukova i kretanja donosi velike količine sreće (pročitala sam dabi se aktivirala povoljna planinska zvezda treba je pojačati planinom, da li može slika manastira ostrog u planini koja mi se nalazi na zid naspram ulaznih vrata, ali slika nije u ravni sa vratima).

4 pošto je na ji je pojačana, ali je 6 drži pod kontrolom.

2 kao mesečna zvezda pojačava metal koji nju iscrpljuje.

Ulazna vrata su od drveta bele boje (bela pojačav JI,a drvo je element JI), otirač ispred vrata je tamno plave boje(voda pojačava drvo),a predsoblje je u sivoj boji od zidova, laminata,plakara i cipelarnika (siva je boja metala, metal kontroliše JI - drvo, a JI je pojačan od strane vode - plava boja otirača). Da li treba dodati nešto crveno (vatru) zbog previše metala?

Ja sam shvatila da loše kombinacije ne treba iscrpljivati nego kontrolisati (sem ako nisu 5-2.5-5), a povoljne ako su ugrožene aktivirati.

Pitanje: ako imam u istom sektoru 2, 5 i 8, kako da aktiviram povoljnu 8, a da ne aktiviram 5 i 2?

Molim te pogledaj da li je ovo dobro i ispravi me gde grešim, kako bi mogla da tumačim dalje.

majra 

Site Admin

Numericki sklop u jugositocnom sektoru 8P 4V 5T - tumacenje

Energetski upliv koji se oznacava kao zvezda broj 8 (zemlja) – je poznat i kao levi pomocnik, to je faza enregije ili zvezda koja je upravo u svom najsajnijem periodu od 20 godina. Kada je najpozitivniji u poziciji planinske zvezde donosi iskrene i plemenite medjuljudske odnose, kada je ugrozen neumerenim kolicinama metala lako donosi bolesljivost deci, tj. najmladjem sinu u porodici (prsti, ruke).

Energetski upliv zvezde 4 (drvo), u sadasnjem periodu je bez izrazene snage, ali periodicna zvezda 5 (zemlja) u ciklusu radja drvo, i pokusaj da se uvodjenjem vode poveze ciklus u pravcu produktivnog (voda - drvo - zemlja), potajno bi mogla da aktivira neuvremenjenu zvezdu 4 za koju se zna da donosi neodgovarajuce romanticne veze, nizak moral i afere (vanbracne veze). Zato izbor plavog otiraca smatram neadekvatnim.

Zvezda 8 (zemlja) planinska u kombinaciji sa 4 vodenom ukazuje na sklonost ka raspravama usled mesanja necije majke koja ima dominantnu ulogu u porodici, i posledicne bracne nesuglasice koje eskaliraju do emotivne patnje.

Neuvremenjeni broj 5 (zemlja) podrzava istorodnu (zemlju) 8 i kontrolise (upravlja enrgetskim nabojem) zvede 4. Kako nam nije potrebno dodatan podsticaj ("materijal" -zemlja radja metal) koji ce ozivljavati i upliv na godisnjem nivou zvezde 6 (metal) koji moze indukovati mesecna 2 zemlja (bolesti stomaka, zeluca) potrebno je oslabiti neblagotvorne uplive i staviti pod kontrolu mogucnosti neadekvatnog ponasanja i bolesljivosti.

Zato je preporuka da se ispod tepiha – prostirke u neposrednoj blizini ulaznih vrata nadju 6 novcica povezani crvenom trakom. Da ne bismo samo posezali za kneiskim predlozima, dakle metal moze da se uvede i u formi metalnog aluminijumskog okvira vrata, ili pak metalne resetke potke za otirac, ili u vidu sta sa zvonom u neposrednoj blizini, ili postavkom sliku (bakrorez) u blizini vrata, zvekira metalnog na vratima, i dobrim osvetljenjem da podrzi povoljnu zvezdu belu 8.

Da li dominira energija zemlje na ulazu detektujete prostim posmatranjem ulaza, boja, namestaja, forme, i stalih elemenata u neposrednom okruzenju. Ukoliko je povoljna planiska zvezda 8 podrzana stvarnom planinom ili covekovom rukom izgradjenom "planinom" kao sto su visoka zgrada ili visokom ogradom ili sumom na planisnskoj strani ulaza to ce biti dovoljno da poveca izglede za dobre odnose i snazno zdravlje. Neko opste pravilo je da te strukture budu u vidokrugu.

Uplive godisnjih zvezda posmatrate kao "goste" koji dodju i donesu svoju energiju, u ovom slucaju 6 ce staviti pod kontrolu moguce nedobronamerne uticaje i smicalice ali moze doneti i ucestalije glavobolje. Zato treba postaviti jedan lep crveni detalj. Sto se tice boja zidova, bela ili slonova kost, ne mat vec sjajna i sjajna bela da su prijatniji izbor, ali s obzirom da ne znam ko je korisnik prostora, ne mogu reci kako se ko ovde oseca. Jednoj vatri ili drvetu sigurno ovo ne bi prijalo na duze staze.

majra 

Site Admin

   maarijaa

Majra, hvala ti puno!

Ipak sam ja laik. Ponešto razumem, ali ne i da povežem kako treba. Naravno trudiću se i dalje, ali bih te zamolila oko tumačenja spavaće sobe i dečije.

I još jednom hvala na svemu!

26.07.2011 22:59

Nedovršeno uređenje stana

Draga Majra!

Molim te da mi pomogneš da završim započeto uređenje stana koji se približno uklapa u Feng Shui pravila: kvadratnog oblika, svetao, odgovarajućim rasporedom prostorija gde se sa prostrane lođe i svih soba pruža predivan pogled na veliki park i ceo grad. Nedostaci su što ćerka i sin studenti moraju da koriste jednu sobu i što se toalet nalazi u SI uglu što pogađa njihovo obrazovanje te nema odgovarajućeg napretka.Obzirom da je u severnom uglu kupatilo simboliku za bogatstvo i karijeru sam prebacio u severni ugao dn. boravka na biblioteku. Ne shvatam baš najbolje upotrbu ciklusa destrukcije i iscrpljivanja pa nisam siguran kako da anuliram loš uticaj toaleta i kupatila.

http://i.imgur.com/wHVDw1Fl.jpg

Po kineskom ja sam u znaku konja (vatra) pa sam smestio figuru dijagonalno u srećni ugao dn. boravka. Supruga je zec (drvo) i obzirom da je ovo godina zeca trebalo bi ga optimizovati i iskoristiti povoljan uticaj da supruga uspešno nađe dugo traženi posao. Ćerka je zmija (vatra) a sin majmun (metal), različitim grupama pripadaju kao ja i supruga te tako nisam mogao da rešim njihovu a i našu spavaći sobu. Ja i ćerka pripadamo istočnoj a supruga i sin su zapadna grupa. Njihovi portreti su na SI - sin, na JZ - ćerka, kristali na radnom stolu. U našoj spavaćoj sobi je beli nameštaj, krevet se oslanja jednom stranom na zid a drugom na garderobni degažman koji odvaja od zida prema kupatila. Štafelaj u uglu jer mi je slikanje hobi. Samo I i JI zid su prolećno zeleno okrečeni a ostali beli. Kuhinja je svetlo plava sa granitnom radnom pločom a u trpezariji koja je u istom prostoru kao i dn. boravak nalazi se masivan pokretan sto 105 cm. visine sa visokim stolicama. U tom delu sa predsobljem su keramičke pločice pastelne boja grnčarije a u kupatilu i toaletu bele. U ostalim delovima laminat boje mahagoni što je nedostatak u poređenju sa prirodnim materijalima (drvo,pluta). Lođa je svetlo plava vise gorski kristali.

http://i.imgur.com/iOQTm2Sl.jpg

http://i.imgur.com/wHVDw1Fl.jpg

Na karti leteće zvezde za period 8 kome pripada stan je srećna kombinacija periodične i vodene zvezde sa zbirom 10 koju treba aktivirati vodopadom koji nameravam ovih dana da aranžiram u JI sektoru. Na liniji JZ - SI sva tri polja imaju nepovoljne kombinacije zvezda 5 i 2. Kako ovo rešiti? Na JZ su 6 novčića sa crvenom vrpcom. Gde treba staviti zvončiće i tronoge žabe ako treba imati tri. Da li je figura Pi Jao dovoljna da anulira loš uticaj Velikog Jupitera?

Direktan prolaz sa ulaznih vrata prema kuhinji rešio bi postavljanjem pregrade improvizovane na zid koji bi obložio kamenom i prema predsoblju provizornu stranicu - bok brodića, čamca natovarenog blagom - novčićima. Naravno u smeru prema sobi.

Nadam se da sam bio razumljiv i da ćete moći da mi pomognete da rešim moje dileme oko Feng Shuija koje uprkos mojim naporima nisam uspeo da savladam.

Unapred sam Vam zahvalan i zadivljen sam vašom jednostavnom interpretacijom ovog drevnog kineskog umeća!

Preuredjenje prostora, mapa letecih zvezda

Kapo – 1 zvezda Voda
Supruga – 5 zvezda Zemlja
Kic – 4 zvezda Drvo
Sin – 8 zvezda Zemlja

Uzajamno harmonicne zvezde:

http://i.imgur.com/FDBJEbMl.jpg

Kombinacija zvezde po rodjenju i kompasne direkcije ulaza daje metaforu:

Osvezavajuci potok tece iz jezera u dolinu

Sreca ce vam cvetati, mudro je da svoje zelje sledite konzervativno. Budite oprezni kada pravite promene. Bicete u prednosti, ako definisete i odredite svoje granice. Nemojte gristi vise nego sto ste u stanju da sazvacete.

Napomena za suprugu - nastojte ostvariti spokojstvo, uvezbavajte unutrasnju tisinu i nastojteda stvorite u sebi jednu ravnotezu i postignete mir, samo tako cete odrzati zdravlje i biti u stanju da da resavate ono sto nadolazi i osigurate sebi siguran napredak. Kao sto zemlja stvara zlato, vasi snazni i konstantni napori ce rezultirati trajnim blagostanjem. Spokojstvo treba da je imperativ za vas. Nastojte ovome pouciti i decu, cerku podrzite da ne cini nikada ishitrene reakcije, i pomozite joj da kada se susretne sa teskocama ne pada u ocajanje, vec da bude da osvesti svoje greske i razvije toleranciju i strpljenje, to joj na dugorocnom planu donosi veoma mocne prijatelje ali i neprijatelje, i samo ako neguje strpljenje i sacuva vedrinu duha, umece da saceka da prodju periodi koji joj nisu naklonjeni i tek tada da svojim promisljenim i vrlo selektivnim pristupom stupi u akciju kojom ce doseci zeljeno.

Treba mudro ziveti u vremenu kada se mnoge stvari cine maglovite i dobroje strpljivoscu sacekati vreme za delovanje nego biti „lutalica“ izgubljena u magli.
Harmonizacija prostora bojom zahteva uvodjenje u oblasti:

  1. istok i jugoistoka - purpurne
  2. severa i juga – bele

Shodno uzajamno harmonicnim zvezdama prostorije namenjene zajednickoj upotrebi treba da su uredjene okruglim i ovalnim kupolastim, kuglastim ili nadsvodjenim formama, paleta bele i srebrne; materijali tipa nerdjajuceg celika, srebro, bronza, bakar, mermer, ako podrobnije pogledamo pripadnost i po elementima na osnovu zvezda po rodjenju, uvidja se da u cilju uspostavljanja balansa u domu treba da je u akcentima prisutan elemenat vatre.

Ukoliko sve ove informacije sublimiramo:

Ulaz - Zbog disharmonije Vase i cerkine zvezde po rodjenju u neposrednoj blizini vrata (ukoliko sama vrata nisu bele boje) dve slike, jedna sa dominantnim belim druga crveno/purpurnim koloritom. Prostirka treba da je crna sa cik-cak ili zvezdastim uzorkom, moze da bude i zutosmedja pa prskana sa purpurnim. Svakako ako ste u mogucnosti napravite barijeru izmedju vrata toaleta i kuhinje. Zbog prostora mozete posegnuti i za mobilnim resenima tipa kliznih vrata koja dodatno mozete iskoristiti da implementirate neki od povoljnih simbola, a da to ukoliko ne zelite da posebno skrece paznju posetiocima bude diskretno kao sto je na primer peskirani broj osam (broj 8 ), ili linije trigrama i sl. Pregrada moze da ima i stilske elemente, kljucni elementi treba da su u visini ramena.

Ovo kako ste vi zamislili, materijal (kamen) ne kosi se sa osnovnim elementom trigrama, ali vas samo molim da dobro procenite kako ce to u prostoru delovati (ovim cete simbolicno i "betonirati" situaciju, pa ukoliko ste zadovoljni trenutnim finasijskim stanjem necete pogresiti, a osim toga i vizuelan momenat nije za zanemariti, kao i briga o uplivu svetlosti. Potom, samo bok broda (ako sam dobro razumela zamisao) asocira vas na sta? Objekti treba da su prisutni u celosti, a sa druge strane, razmislite da li zelite da se vasa dobra nalaze "na dohvat i na izvolite" svakome ko udje u vas dom. Kreativni ste i to stavite u sluzbu izbora motiva, hoce li to biti mozda samo zategnuto platno sa prikazom skulpruralnih biljka (2/3 vedro nebo), kjrajolik koji vodi u planinu, ili "pano" zid na kome ce biti fotografije sa putovanja, studijskih susreta oko centralno pozicioniranog bonsai drveta, ili slika lotosa... dajte sebi na volju. Za sve ovo predlozeno mozete iskoristiti i vec postojecu cvrstu pregradu (zid), a otvor ka kuhinji mozete i vizuelno odvojiti i najobocijim perlica zavesama od skoljki, kristala i sl a jedan sat sa klatnom koji ce imati i sekundaru ce biti sasvim dovoljan da daje ritam za priliv. Ono sto je sustina "price" sa zida je – zivotni put i blagoslov, pomoc i darovi s Neba, ali i podsticaj toka novca.

Poziciju za jang vodeni objekat sam ucrtala, s obzirom da je u ovom sektoru ujedno pristna i 2 zvezda Zemlja u poziciji planiske njegova implementacija bi trebala da stavi pod kontrolu uplive koji donose stalne smetnje sa zdravljem koje iako nemaju ozbiljan karakter indisponiraju ukucane.

U kuhinji na sevrni zid postavite crno-belu sliku u crnom ramu 2-3 dana na pocetku lunarnog meseca. Slika motivom treba da vas asocira na unapredjenje na poslu, zaposlenje, napredak. Motiv moze biti ptica, rukovanje... pa u krajnjem i slika konkretne poslovne zgrade u kojoj se zaposliti. Budite prijemcljivi za sve mogucnosti koje ukazu, i nakon realizacije (bilo unapredjenja vaseg ili zaposlenja supruge (moze to biti i njen zodijacki znak – print slika), istu treba ukloniti. Na frizider mozete postaviti kristal ili dekoriano drvo.

Motive slika izlozenih na zidu dobro preispitajte i po potrebi reorganizujte. S obzirom na energetski upliv u istocnoj oblasti ne bi me iznenadilo da se zbio "poziv na voznju", flertovanje, a mozda i bukvalan poziv. Izlozite neki objekat, koji ce biti crvene efektne boje, da bi vatrena energija stavila pod kontrolu neprilicne ponude i sprecilo "advokatske" rasprave. Tocak zasigurno odavde treba izmestiti.

Takodje razmotrite izbor da trpezarisjki sto bude na tockovim, verujem da znacaj stabilnosti obitelji jeste primaran i ovakav sto mi ne uliva poverenje u stalnost. Ukoliko odlucite da pravite promenu radije se opredelite za jedno centralno postolje. Shvatam zahteve funkcionalnosti ali nekada treba dva puta razmisliti gde pravimo kompromis.

Kombinacija planinske i vodene u jugistocnom sektoru je uvek nosi faktor iznenadjenja, neocekivanosti i da ne bi smo mozda privukli u svoj zivot lopove i nezgode tipa povreda dodnjih ekstremiteta, alergijske astme potrebno je uvesti elemenat zemlje i vatre. Dakle mozete i ovde plasirati jedan efektan crveni detalj, moze to biti i zavese na prozoru sa crvenim detaljem. Prostirka ili tepih treba da je veca boje vanile, na kojoj takodje moze biti neki crven detalj.
Soavace sobe su zadata tema, shodno uplivima krevet sa leve strane gledano sa ulaza u sobu je u povoljniji za cerku, a desni (do zida sa vasom spavacom sobom) za sina. S obzirom da je njihova uzajamno harmonicna 9 zvezda Vatre, mozete postaviti prostirku u prednji deo u purpurnoj boji, ili pak spricani crvenu izmedju kreveta.

Vasa spavaca soba je u osnovi povoljnija za vasu suprugu jer trenutna orjentacija uzglavlja vama ne dozvoljava da zauzmete jedan od cetiri povoljna pravca, osim toga ovakva pozicija dovodi oboje u situaciju strepnje i neizvesnosti „sta ce biti sutra“, i mislim da bi ipak trebali razmisliti o premestanju kreveta u kome bi ste zauzimali komandnu poziciju u odnosu na ulazna vrata, znaci da lako mozete da vidite ko ulazi u sobu (u zivot), i ako je dilema zbog pozicije prozora ja bih ipak se opredelila za tu poziciju s tim sto bi na prozore postavila zavesu i obavezno u toku noci spustala roletne. Potom krevet postavite tako da moze da mu se pridje sa obe strane, dovoljno je ako ostane i 40 cm, ali da i na ovaj nacin ponistimo emociju "samac u braku".

Ako sam dobro shvatila tlocrt izmedju tj. do kupatila se nalazi prostor za gardarobu. Ovaj deo treba da je osvetljen jakim svetlom, nastojati da gardaroba bude zaista uredjena, takodje mogu da stoje parfemi i sve sto budi u vasem odnosu romantiku. Na vrata oslikajte dvostruki simbol srece.

Kupatilo uredite da postane vasa oaza u kojoj nalazite trenutke predaha pa i samoce (relaksirani u kadi) gde cete dozvoliti sebi da mastate i trazite inspiraciju kako za slike, tako i za sve svoje snove. Negujte vas emotivni odnos s paznjom.

Sto se tice simbolickih objekata, molim vas da pogledate temu Simbolični objekti i feng shui lijekovi, iskazivanje želja u kojoj se nalaze podrobni opisi, u svakom slucaju ako vec rapolazete sa ovim objektima aktivator tipa tronoge zabe drzite tako da ih druge osobe ne diraju, da su orjentisane u vasem najboljem pravcu i da ne budu na visokom, ali ne na samom podu. Jos jednom pregledajte sve motive na slikama i preispitajte pozicije.

majra 

Site Admin

   kapo13 Razjašnjenje

Poštovana majra - proniknuo sam u suštinu poruke koju ste mi poslali i veoma lepo opisali, naročito me je metafora impresionirala. Trudio sam se da budem što sažetiji pa se nisam upuštao u pojedinosti te bih hteo da pojasnim nešto: brodovi, slike i makete su moja profesija (ja sam jedan od tih sa nekih lađa koje "tihuju po Dunavu"), nemaju nikakvu posebnu simboliku osim moje profesije.

Pregrada je trebala da predstavlja "mirnu luku" u koju se uvek vraćam ili "mirno more" - kako kažu pomorci.

02.08.2011 19:57

   kapo13 Nastavak

Jedino nisam razumeo zašto se tlocrt rotirao za preko 30° pa je sada umesto pravca SI prešao u severni pravac tako da je otpao vodopad pored frižidera koji je sada na Istoku!?

Gde su neophodni zvončići i kako izgleda dvostruki znak sreće? Nažalost za braćni krevet nema mnogo alternativa obzirom na radiestezijska uputstva, osim da se rotira za 180°. Ostalo je uglavnom lako rešivo slike sa vodenim motivima su trebale da budu na istoku i JI zato su tu vidljive ali mogu da se pomere bez problema.

02.08.2011 20:10

Double Happiness symbol

Trudio sam se da budem što sažetiji pa se nisam upuštao u pojedinosti te bih hteo da pojasnim nešto: brodovi, slike i makete su moja profesija (ja sam jedan od tih sa nekih lađa koje "tihuju po Dunavu"), nemaju nikakvu posebnu simboliku osim moje profesije.

Ovo je onda divna ideja, jos ako je to dakle nacin na koji ostvarujete prihod, brizljivo se pozabavite bas tim delom, i dajte sebi akcentovano mesto, izlozite vasih ruku delo i posebno ga osvetlite neka bude i u toku noci osvetljen bar tri casa.

Mirnu luku, negovanje partnerske naklonosti i topline podrzite slikama u severozapadnom sektoru.

Sto se tice orjentacije, ukoliko je zabunu i neku dilemu unelo to sto kada gledate tlocrt sliku stepen ocitan na ulazu ne stoji u liniji (vektorki gledano) odmah ispred ulaza razlog tome je sto iz centra doma koji postavljamo u centar opisanog kruga i iz njega povlacimo vektor koji dakle treba da prodje kroz centar ulaznih vrata put stepena (ocitanog pri merenju).

Ako jos uvek mislite da postoji neko neslaganje, najbolje je da na tlocrtu prvo povucete dijagonale da bi oznacili srediste, potom ucrtate osu sever/jug i na kraju povlacite vektor iz sredista put kompasne direkcije (kruznice).

http://farm4.static.flickr.com/3092/2685749734_b689f8ce3d.jpg
Double Happiness papercut with frame - 1/3 by heiheiclub, on Flickr

Ovo na slici je tradicionalni simbol dvostruke srece ili Double happiness symbol, pa ga pod tim nazivom mozete potraziti na internetu i iskoristiti kao model da ga sami uradite po sopstvenom senzibilitetu.

majra 

Site Admin

da li može mala analiza sobe moje??

poooz iz NS :) svima,koliko vas ima .
Sasvim slučajno me je zainteresovao feng šui.Bukvalno mi je iskocio pred ekran pri googlanju za neke reči.Čitajući razno razne tekstove o feng šui ,naleteo sam i na ovaj deo foruma doduše odmah sam shvatio da znam za ovaj web sajt :) jer često okrenem fenomenalni sanovnik koji imate.

Kada sam video kako je to opširno opisano i da kažem s dušom pisano nije me nije mrzelo da do u gluvo doba noći sedim,neku noć i pročitam celu "priču" od prvog posta pa sve do zadnjeg.Znate malo sam se zamislio i shvatio da ovo sve je napisano do sada ima logike simbolike i realnosti.I na kraju sam se odlučio da vam se obratim...

Odmah sam se dao u posao, neke stare okrnjene i polomljene stvari sam izabacio i pobacao iz sobe svoje kao i iz kuće na smeće i sredio malo sobu
Iskreno narode mene je zakopkalo moj feng šui životni prostor. :)

Poštovana Majra ja bih vas zamolio ako vam nije teško i ne predstavlja neki veliki problem da i meni malo analizirate ovu moju sobu moj mali životni prostor po feng šui metodi.Do duše više moju sobu nego kuću.
Naravno, ako je to moguće sa ovim informacijama kojim ja raspolažem i koje ću vam proslediti na PP.Ne bih da kačim slike u post.Nadam se,da će informacije koje ću vam poslati kao i tlocrt moje sobe i kuće biti dovoljne.

Da napomenem živim sa roditeljima u kući i kuća je kako koliko znam napravljena 2001.a dogradjena 2005 godine tj uselili smo se tada (jer smo je kupili od drugog čoveka).
Moj kua broj je:istočno 9 a pripadam znaku vode
Bratov je :istočno 9 ( brat trenutno ne živi sa nama)
Majka: istočno 4
očev kua broj je :zapadno 7
tema je fenomenalno pisana kao i sam feng šui umalo ne zaboravih reci
hvala vam unapred[/b]

   majra  kompas i dogradnja

"Da napomenem živim sa roditeljima u kući i kuća je kako koliko znam napravljena 2001.a dogradjena 2005 godine tj uselili smo se tada (jer smo je kupili od drugog čoveka)."

Imam dve dileme:

1. Koliki je obim ove dogradnje, to je znacajno zbog oderdjivanja perioda kome pripada objekat.

2. Na mapi koju si mi poslao ne vidim kompas, pomoglo bi mnogo ako mozes da na samoj mapi naznacis osu sever - jug da bih mogla odrediti orjentaciju glavnog ulaza u dom.

14.08.2011 12:41

Zrno po zrno pogača....

Jedno veliko hvala za Majru! Zaista ste mi veoma pomogli da malo razjasnim neke nedoumice oko uređenja stana po Feng Shuiju. Naravno teško je baš sve to složiti po nekoj logici, ali bitno je pokušavati da stalno nešto učiš. Ako sam dobro razumeo najbitniji je lični stav, koji utiče na sve to ili ti neka životna mudrost da stalno pokušavaš da držiš dizgine i upravljaš kočijama života u pravcu dobre sreće, gde je Feng Shui neka vrsta navigacije koja bi trebalo da te održi na dobrom putu da se negde ne sunovratiš. Samo da ne otkažu kočnice ili se potroše baterije! Sto se tiče tlocrta i orijentacije stana evo kako sam ja to izmerio, pa bih želeo da me uputite da li je to dobro ili ipak grešim.

http://img687.imageshack.us/img687/9369/dscf0231t.jpg

Želeo bih još samo da mi pomognete da razrešim nedoumicu oko postavljanja ogledala u predsoblju, pored jang vode koju ste ucrtali pored biblioteke? Proučio sam temeljno celokupan tekst na ovu temu, ali nigde nisam naišao na objašnjenje kakav uticaj imaju zvonca, kada se recimo nalaze okaćena na lođi a ne u stanu i ako pripadaju istom sektoru. Nikada se nisam priključivao nikakvim forumima ali ovaj je zaista izvanredno osmišljen ne samo sa ovom temom već uopšte, bavi se i lepim i korisnim stvarima ali opuštajuće kao muzika za dušu.

Jasno zapazanje

Feng Shui negde moze da se posmatra kao ispitivanje mnogih aspekata zivota iz perspektive - jasnog zapazanja. Realitet funkcionise na predvidiv, prepoznatljiv nacin – ali najcesce ovakve smernice ne dobijemo u toku odrastanja. Feng Shui nije konceptualizacija zivota koja teoretise o tome kakav bi zivot trebao da bude, vec mala (samo)pomoc pojedincu da jasno sagleda kako funkcionise sve ono sto obuhvatamo kada kazemo - zivot. Imamo um i susrecemo realnost svakodnevno i upravo tu zivot mora biti ispitan i vidjen jasno na dogadjajima i odnosima na koje nailazimo svakodnevno.

Jasno zapazanje nije neko magicno stanje koje treba doseci ritualima, predavanjima nekih ucitelja i sl. Zapazanje je osnovni atribut postojanja i treba ga samo razviti i osnaziti. Jer, citav nas zivot je odraz naseg unutrasnjeg stanja. Sto je u nasem umu – slika o sebi, nade, strahovi, osecanja i sve drugo pravi kordiniranu sliku naseg zivota, a segment te slike je i okruzenje koje biramo za sebe pocevsi od drzave, grada, doma pa do stolice u kojoj sedimo – to je nasa vlastita priroda. To je sustinski prihvatanje potpune odgovornosti za tok sopstvenog zivota i njegov kvalitet u svim aspektima, odnosno odgovornost za izbore i odluke koje donosimo.

Tako da u svetlu ovoga svrha feng shui-a je prvenstveno pomoc coveku da ima sto jasniju percepciju. Kada vidimo zivot jasno, onda kretanje na svom putu takodje postaje jasno i nadilazi potrebu da se veruje u bilo sta sto nije evidentno.

Sto se tice ogledala, mozete ga postavii na zid od toaleta (ako dobro vidim tu je neka komodica), ali vodite racuna da je u visini ociju, i radije neka to bude manje okruglo ogedalo beo ram.

Sto se tice vetrenih zvoncica vibracija se dogadja unutar svake cevcice i stvara se zvucni talas, a sto se tice same frekvencije nju uslovljava oblik, velicina i elasticnost materijala od koga su izradjene – to je ustvari visina i boja zvuka koji mi cujemo. Na samu amplitudu uticu duzine i promer cevcica, tj. na jacinu zvuka koji mi cujemo da proizvode pri pokretanju. Veci promer ujedno nosi i glasniji zvuk. Kada se vetreno zvono pokrene ono stvara specifican zvuk (prirodna frekvencija) koji se prostire brzinom otprilike 343m/s pri temeraturi od 20°C i normalnom atmosferskom pritisku.

Ovo navodim samo zbog toga da ukazem na to da ukoliko ima prepreka na putu (zid, ploce...) dolazice i do promene. No, generalno vetrena zvona jesu namenjena za plasman u spoljnoj sredini i pozicija na lodji je sasvim adekvatna jer ce tamo prirodnim putem biti pokretana a ne nasom svesnom akcijom i uvodi se u odredjen sektor da upravo odredjene energetske uplive na ovaj nacin kanalise.

Tlocrt mi je sitan i ne vidim jasno kako ste uradili demarkaciju.

majra 

Site Admin

Re: da li može mala analiza sobe moje??

ns boy:
Poštovana Majra ja bih vas zamolio ako vam nije teško i ne predstavlja neki veliki problem da i meni malo analizirate ovu moju sobu moj mali životni prostor po feng šui metodi. Do duše više moju sobu nego kuću.

Osnovne informacije:
Zvezde po rodjenju:

nsboy: 9 zvezda Vatra
majka: 2 zvezda Zemlja
otac: 7 zvezda Metal
brat: 9 zvezda Vatra

Uzajamno harmonicne zvezde:

- Otac/majka = 2, 6, 7, 8
- Majka/deca = 2, 8, 9
- Otac/deca = 2, 8

Srecne zvezde kljuc licnog zivotnog stila:

otac: 6,7
majka: 6, 7, 8
brat: 2,5
nsboy: 6

Metafora:

Ljudi se igraju rata
Stvaranje je ometeno razaranjem. Cuvajte se delovanja u suprtnim smerovima. Ne gubite vreme petljajuci se u posao drugih ljudi. Budite svesni onoga sto radite. Ako ste pronicljivi otkricete mnoge mogucnosti za sopstevni napredak i prosperitet i za stvaranje mirnih uslova u domu.

Za vas mala napomena ( s obzirom da se metafora primarno ocitava za domacina u ovom slucaju oca), potrebno vam je strpljenje, uspeh zavisi od vremena u cekanju i strpljenja i delovanja u pravom trenutku. Budite dobr prema samom sebi, odmarajte se i negujet zdravlje.

Harmonizacija prostora bojom zahteva uvodjenje:

  • U oblasti jugoistoka i istoka – crvene
  • U oblasti severa i juga – bele

Generalno shodno vasim uzajamno harmonicnim zvezdama prostor namenjen zajednickom boravku treba da je u bojama Zemlje i bele zvezde Metala, odnosno prakticno to naci, zaobljena forma elemenata, siroke kruzne, ovalne povrsine, bez, krem, paleta braon do bele uz akcente metala uvedenog kroz izbor osvetljenja, okvira slika i detalja u vidu srebrno/ zlatne boje ili bikvalmo metalnih elemenata (okvira, postoljka i sl.)

Predlog za uredjenje sobe

Ukoliko sada osmotrimo samo prostor vase sobe, sa tlocrta se uocava da "poklapa" jugoistocni i istocni sektor. Generalno ovo za vas jeste prijatna i prijateljska pozicija, u pogledu upliva i jugoistocnom sektoru postoji bazicna povoljna osnova za sticanje znanja, uspesno postizanje akademskih rezultata, ali i ne retko sklapanje romanticnih veza koje obicno prolaze kroz period u kome se cini da je partner kompatibilan sve do trenutka svadje kada na videlo izadju sve precutane sitnice koje cine nepomirljivu dalju komunikaciju. Dakle, u osnovi postoje mogucnosti za ostvarivanje brojnih romanticnih kontakata, ali i indicije da oni budu povrsni. Ukoliko se zeli realizovati permanentna veza nuzno je poraditi na sopstvenim uverenjima i stavovima i avanturisticki duh usmeriti u pravci zajednickih aktinosti. Osim ovog aspekta, u ovom prostoru imate podrsku za dobar razvoj svih kreativnih ideja koje se na bilo koji nacin spajaju sa umetnoscu, pisanjem, dizajnom.

U pogledu same organizacije unutar sobe, shodno cetiri povoljna pravca (I, S, JI, SZ), pozeljno je izvrsiti reorganizaciju.

Naime, ono sto je elementarno je pozicioniranje kreveta, i obzirom da trecinu zivota upravo ovde prozivimo jasno je i zasto. Osnovno pravilo je da se krevet nalazi van linije vrata prozor i sto je moguce udaljenije od ulaznih vrata. Prakticno s obzirom da su vrata u poziciji desno, odgovarajuci deo sobe je krajnji levi deo. Kaze se da sto je dalje krevet u odnosu na vrata imate vizuelno vecu kontrolu na ono sto ulazi u vas zivot.

Na ovaj nacin simbolicno i dajete sebi vremena da se pripremite na ono sto vam ide u susret. Treca opaska je da spavac treba da ima najveci moguci opseg vidnog polja, smatra se da smanjen raspon moze uticati ogranicavajuce na zivotnu viziju spavaca. Veci prostor ispred kreveta oslikava otvoren prostor za napredovanje. Osim toga postavljanje kreveta odmah uz bocni zid lako moze uciniti da se covek oseca teskobno, i posledicno manje fleksibilan u zivotu.

I kljucno pri izboru pozicije je stav da se zauzima komandna pozicija, tj, da onaj ko lezi u krevetu cim otvori oci moze da vidi vrata sobe bez pomeranja tela. Ono sto je sada ocigledno je da nosite jednu permanetnu strepnju ili neki nivo tenzije svakodnevno i da se sa jedne strane gradite od okoline, poduplavate zid prema spolja stvarima u kontinuitetu (fizicki), ali i mentalno, no to vam ne pomaze da se osecate sigurnije. To je segment kojim se morate pozabaviti. Nije lako menjati uverenja, ali ako nas ona drze u stalnoj tenziji uputno ih je preispitati i staviti na probu.

Radni sto se nalazi u direktnoj liniji vrata i pod veoma snaznim udarom energetskog upliva sto moze da se odrazi u vidu tegoba u predelu trupa, i pri sadasnjoj orjentaciji vi aktivirate upliv vaseg treceg nepovoljnog pravca i samim tim aktivno podzavate konfliktne kontakte , nedobronamerne ljude pa i moguce "advokatske rasprave", ali i mogucnost nezgoda pa i pravih parnica. Ono sto ovu "pricu" drzi po kontrolom je cinjenica da vi kao vasu povoljnu zvezdu koju nazivamo - srecne zvezde kljuc licnog zivotnog stila imate belu zvezdu 6 koja vam donekle u ovoj poziciji pruza oslonca, verovatno to ljudi kod vas uzimaju kao karakternu osobina – da kada nalaze situacija mozete izdrzati i vece napore, bez puno larme oko toga dok se desava, a posle, otom potom :)

http://img594.imageshack.us/img594/6591/shemat.jpg

Ako postujemo ove smernice, radni sto treba pozicionirati tako da aktivirate jedan od cetiri povoljna pravca. Prakticno najbolja pozicije za krevet bi bila da je glava usmerena u cetvrti povoljan polozaj (jastuk) na jug a radni sto (stolica), tako da gledate licem ka istoku. Shodno samom prostoru, poziciji vrata i prozora, moguci razmestaj sam ucrtala na skici. Ono sto je vazno da na zid ispred radnog stola postavite nesto tipa planera (u svim oblastima), mape koju kreirate za neki vremenski period. Dajte sebi na volju kako ce to da izgleda, a ukoliko ne zelite da budu vase namere ocigledno (posetiocima u sobi), napravite je kao sliku za desktop, a zid osnazite nekim vedrim nebom ili zvezdanim nebom i sl. Ukoliko zelite zadrzati sadasnju poziciju radnog stola, onda na liniji ka vratima postavite jednu biljku, vitku koja ce usporavati kretanje energetske salve sa vrata.

Generalno, mislim da ova fotelja na razvlacenje treba da nadje drugi prostor, vas prostor oznacite upravo kao vas, a ne kao otvoren za "letece" goste, naravno ako je to ono sto vi zelite. Na polici do radnog stola drzite za vas profesionalno vaznu literaturu, ovde mozete drzati i sve ono sto svedoci o vasem dosada uspesno realizovanim projektima, ali i ono sto asocira na vase istinske ciljeve i zelje u profesionalnom pogledu.

majra 

Site Admin

Zanimljiv odgovor i uredjenje moje sobe ste dali

Na samom početku da vam se zahvalim Majra na pomoći uredjenja Feng shui metodom,moje sobe :)Jedno velikoo i od srca HVALA :D

I da kažem da je u potpunosti tačno što se tiče romantičnih veza( ja bih dodao i ljubavnih veza ;) ) kao i nekih konflikata.U zadnje dve godine baš je bilo da budem i iskren svega toga što ste Majra naveli ! Ne baš sad skroz ali otpilike 90 posto.Sad razmišljam.... pre jedno dve godine sam i promenio položaj stvari u sobi koje sada stoje u tlocrtu sobe kako sam vam i poslao u PP.
Eh sad imam par nedoumica... nadam se da će te mi pomoći rešiti ih??

Kompjuterski sto definitivno će ići na stranu sobe na kojoj ste i označili na skici.Dok za krevet ne znam da li bi bila dobra pozicija da stoji gde sada trenutno stoji kompjuterski sto( jastuk prema zapadu okrenut a glava da gleda prema istoku)sa nekom vitkom biljkom kako ste naveli od pravca ulaznih vrata od sobe?
Ustvari da krevet okrenem da(kako je i pre dve godine stajao)zauzima prostor po bagva mapi jednim delom da obuhvata "kreativnost i deca" i jednim delom na "odnosi i brak"
Opet ako nije dobra pozicija onda ću krevet okrenuti u pravcu koji ste mi naznačili da jastuk bude u pravcu Istok a da pogledom dok ležim obuhvatam pravce odnosa i braka i kreativnosti i deca

Usput jedno pitanjce :) Majra sta bi po vama trebao da stavim u deo odnosa i braka da ne kažem ljubavi po bagva mapi,da bi se to polje poboljšalo ?? Voleo bih to polje aktivirati..iskren da budem :)

Fotelja bi onda mogla ići negde ispod prozora u mojoj sobi ,pravac Jug?
Naravno ovo sam samo ukratko rekao šta ću da uradim po vašem mišljenju i metodi Feng Shui za ostatak razmeštaja ću da vas pitam naravno kroz ovu predivnu temu :)

MOLIM ZA SAVET

Pozdrav za sve, a Majri uz pozdrav i hvala za sve kvalitetne tekstove

Od nedavno sam se baš zainteresovala za FS, pročitala dosta i što sam više čitala to sam manje znala da primenim pročitano. Iskreno, baš sam se zbunila.
Po prilično sam se izgubila razmeštajući stvari po kući, nikako da se snađem. Krenula sam od velikog čišćenja kuće, napravila par izmena u rasporedu nameštaja ali čini mi se da sve stoji, ondosno da se ne menja ništa.
Živimo u potkrovlju i čeoni zidovi su 1m. Kuća je napravljena 1974.g Moj muž je rođen 15.01.1971., ćerka 09.02.2001., a ja 08.08.1974. Molim za par saveta i zahvaljujem na znanju i trudu koje delite ovde sa nama.
Jelena

http://img6.imageshack.us/img6/2342/plan01.jpg

Nisam navela ne znam da li je bitno i to, živimo u kući ukojoj u prizemlju žive roditelji mog muža i stepenište vodi u prizemlje, tačnije u hodnik prizemlja, a ulazna vrata od čitave kuće nalaze se na jugoistoku pravac gledanja je 160 stepeni. Hodnik u prizemlju je paralelan sa ovim hodnikom koji je nacrtan na tlocrtu, samo su ulazna vrata na suprotnom kraju od stepeništa.

   majra  informacije

Jelena, da bi se uradila analiza osim vasih datuma rodjenja, potrebno je dostaviti tlocrt kuce, kompasnu direkciju ulaza, kratak opis enetrijera i eksterijera. Bez ovih podataka nemoguce je uraditi feng shui analizu prostora.

26.08.2011 21:22

Odlican nacin da se bavimo svojim prostorom

Postovanje Majra,

Pronasla sam ovaj site u trenutku bacanja starih papira i stvari iz stana i odlicna je prilika da naucim nesto i popravim prostor. Malo sam se obavestila pa dodajem slucaj za analizu.

Naime, resila sam da vratim svoj prostor iz radnog u licni, tzv dnevni. Ta zamena pretpostavljam nije retka kod radoholicara pa je prvi korak da se greska ispravi - odluka, a tehnika mozda Feng Sui?

U zadatim dimenzijama i organizaciji stana upravo pravim novi raspored i eto prilike da i ostale aspekte proucim i poravim sta se da popraviti.

Uradila sam racunicu kua i analizirala sta sam nasla: 3,yin, metal, East.
Kacim osnovu ulazno-dnevne sobe i par perspektiva pa cu dalje da slusam analizu i savete?

dodajem podatke

OK Mojra, dodajem. Zgrada izgradjena 1972. osnovu prilazem, saljem datume.
Uglavnom drvo, parket, plakari u boji drveta, zavese topla zuta sa narandzastim i zelenim tonovima, tamno bordo zavese u delovima umesto roletni.
Dosta sobnog cveca u dnevnoj i cvetnica na terasi.
Sav namestaj u drvetu, detalji oranz boje.

   majra  informacije

House, za analizu je potrebno navesti pun datum rodjenja svih clanova, datum gradnje objekta i kompasnu direkciju , opisati eksterijer i enerijer i priloziti tlocrt sa ucrtanim namestajem i obelezenom sever/jug osom, tj. kompasnom direkcijom. Bez ovoga je nemoguce raditi analizu.

30.08.2011 18:36

   majra  plan

Haus, u vasem postu nema prilozenih tlocrta, dopunite da bi smo mogli analizirati prostor

24.10.2011 13:52