Inter CAFFE servisi - vesti i najave u vezi foruma Caffé

Sistem za informisanje. Novine vezane za funkcionisanje i funkcionalnosti foruma, najave, objave, izmene koje slede, izmene koje su upravo sprovedene.

Ima puno nacina da smaras ljude koji dolaze na forum. Ja najvise volim onaj da stalno nesto cackas i menjas. Cim oni naviknu da je nesto negde nekako, e onda ja to volim da promenim da se oni posle privikavaju.

Ova je tema posvecena tom mom poroku. Neko se drogira, neko gleda RTS1, neko cita Kurir i Svet, a ja volim da mucim kinjim i maltretiram ono malo forumasa sto mi je na raspolaganju.

Napomena: ovde ce biti samo obavestenja od strane admina i moderatora i nije moguce ovde komentarisati. Ako bi se ovde, na licu mesta, pisali i komentari to bi onda bilo nepregledno. Vase komentare naravno i slobodno mozete uputiti bilo na PM, bilo u Radio Milevi, bilo da otvorite novu temu itd.

galeksic

Site Admin

CHAT - neulogovani korisnici

oduvek je na nasem čatiću vladala sloboda da svako ko naidje moze nesto da kaze. tako ce i ostati za sada s tim sto od malopre je u vezi toga kao sto se da primetiti u funkciji jedna izmena.

neulogovani korisnici kada kazu nesto u chat, to se prikazuje u slabom kontrastu, sivo. dok se ono sto kazu clanovi foruma prikazuje normalno.

razlog se moze naslutiti - medju ljudima koji nam ovde dodju vlada jedna zabluda da ako se ne uloguju onda smatraju da su anonimni i da nisu odgovorni za ono sto kazu, pa se desavalo da kazu svasta i da pokusavaju da provociraju. na ovaj nacin bi se mozda moglo reci da je ta neka tezina izjave neulogovanih ucesnika na chaticu mozda degradirana time sto je obelezena i sto nije ni vidljiva tako dobro kao sto je poruka pisana od strane ulogovanih korisnika.

mozda jeste malo naivan metod ali i vandalizam je takodje. ovo je nacin da ga malo suzbijemo.

napomena:
ono dole sto trenutno vidite "dole kralj! dole vlada!!!" to sam ja simulirao napad vandala da vidim kako ce da izgleda ako se desi. 8)

galeksic

Site Admin

Problemi sa generalnom greskom i registracijom

u zadnjih nekoliko dana smo imali pojavu "generalne greske" prilikom slanja poruke na forum i prilikom registracije.

greska je vezana za slanje maila, jer prilikom slanja poruke na forum on u isto vreme putem maila obavestava o tome korisnike koji prate temu. takodje i prilikom registracije.

na srecu sve je radilo iako se pojavljivao problematicni izvestaj. svi mailovi su poslati i sve poruke su primljene u bazu. a sada su unete izmene u konfiguraciji i vise ne bi trebalo da se pojavljuje izvestaj o gresci.

ukoliko se greska pojavi, molim da to u chaticu napisete ili da mi javite to u privatnoj poruci.

galeksic

Site Admin

Rec dve o prvih par nedelja oktobra

mozda vas pomalo vec nervira a mozda ce vas iritirati - uplitanje admina i ispravljanje vasih postova koje pisete ovde. i slicno. brisanje kratkih postova.

naime u toku je jedan proces koji je nalik zavrsnom cetvoromesecnom obracunu u nekoj firmi. ovih dana, u prvih par nedelja oktobra, se vrsi 'obracun' vrednosti sajtova na googleu, tojest famozni pagerank.

ne zna se mnogo o tome, ali predpostavljam da bi trinaestog oktobra trebalo da stupi na snagu i potom nekih par dana ce ga samo fino podesavati i razaslati svim svojim serverima. i tada ce neki webmasteri da padnu u ocaj, a neki da slave. nase procene su suvise optimisticke da bi smo poverovali u njih, zato smo oprezni i zato vam ukazujemo na sledece.

naime, u ovom periodu, posebno cemo voditi racuna o tome sta se nalazi na forumu i sajtu.

externe linkove cemo svesti na najmanju meru. narocito one koji su sebi svrha.

svaki novi topik koji se pocinje mora da ima u prvih 150 karaktera jasan opis bez nasih slova čćžš i prva poruka u novom topiku mora biti sadrzajna, a naslov mora biti deskriptivan i produzen do nekih 64 karaktera ako treba.

mozda cemo ukinuti ili otezati registraciju novih korisnika ako budemo izlozeni spamu.

kratke poruke i caskanje u vaznim temama cemo najverovatnije brisati. caskati se moze sasvim slobodno u radio milevi koju smo upravo i zrtvovali za tako nesto.

dok kontrolisem ovo sto sam napisao pitam se da li me iko razume i da li ja zapravo ovo pisem samom sebi, ali - ono sto zelim da vas informisem je da je u toku jedno malo vanredno stanje i da vam donekle ilustrujem problematiku ovim gore sto sam naveo.

ono sto nikako ne bi trebalo da se desi je da smanjite aktivnosti, naprotiv, upravo je dobro da pisete i mozda da otvarate nove teme ili ozivljavate stare, potpuno isto kao i do sada. a za one stvari koje unapred znate da nisu podobne i ne uklapaju se u ovo gore, to izostavite. naravno ono sto vam promakne to ce admin da koriguje.

za sada nam odlicno ide. neke od nasih strana su rankirane ocenom 3 sto je za forum prilicno dobro i sto ce nas izbacivati na googleu kao relevantan rezultat pretrage i dovoditi adekvatno drustvo ovde.

---

UPDATE

zvuci glupo ali... ovo gore puj pike ne vazi...

upravo kad sam zavrsio pisanje i krenuo da trazim vise informacija o ovom dogadjaju koji sam ocekivao da se desi u narednim danima - nasao sam ih. ovo ce u sledecih par dana da bude glavna vest na sajtovima koji se bave internetom i koji su namenjeni web radnicima jer update je poceo pre nekoliko sati i traje dok pisem ovo.

jos nije jasno kako smo prosli. deluje kao mnogo veliki napredak, ali mnogo manje od nasih prognoza.

galeksic

Site Admin

Forumska telefonska sekretarica

ovo je nesto sto bi se moglo nazvati i forumska telefonska sekretarica. a zapravo eksperimentisemo i videcemo za sta i kako cemo ga upotrebljavati, ali bilo kako bilo sam servis je zanimljiv i svakom od vas ce mozda biti interesantno pa cak mozda i korisno da ga upoznate.

naime radi se o www.Odeo.com servisu putem koga se mogu razmenjivati i distribuirati glasovne poruke i zvucni zapisi putem interneta.

nasa strana je
http://odeo.com/profile/InterCAFFE

nas podcast je na
http://odeo.com/channel/135297

poruke nam se mogu ostavljati na
http://odeo.com/sendmeamessage/InterCAFFE

powered by ODEO

da bi ste culi mene treba da kliknete gore na znak > i imajte strpljenja dok se to ucita.

http://img179.imageshack.us/img179/2550/odeodu9.th.jpg
evo ovo je slika sta treba da vidite na ovoj strani ako ima problema

galeksic

Site Admin

Mobilni portal go.inter.co.yu

vec neko vreme je aktivan, ali nismo se hvalili jer je u pitanju bila samo jedna strana. sada je malo porastao i ima cak tri strane tako da mogu da vam preporucim da ako imate naviku da krstarite internetom pomocu GPRS i mobilnog telefona ili vaseg uredjaja, ili jednostavno zelite da vidite kako to izgleda - posetite nas mali mobilni portal na http://go.inter.rs/

u cemu je poenta?

nije u pitanju nista spektakularno, vi mozete i www.inter.rs da vidite na vasem mobilnom telefonu, ali go.inter.rs je optimizovan za tu vrstu poseta jer je sazet i smanjen. surfovanje internetom putem mobilnih uredjaja je sporije i skuplje i zato smo go.inter.rs "spakovali" u samo par kilobajta.

www.inter.rs strane imaju 50, 150 pa neke i 350 kilobajta dok je ulazna strana go.inter.rs samo par kilobajta tako da se brzo ucitava i cena tog ucitavanja koju placate telenoru ili telekomu je oko deset para. mi naravno nemamo nista od toga, ali postavicemo tu neku reklamu da izvucemo neku korist.

nasa ulazna strana je mala, dok su strane sa horoskopom i vestima naravno - malo teze.

podesavanja mobilnog za pristup internetu

ako mozete da vidite bilo koji sajt, onda mozete da vidite i go.inter.rs a sto se tice podesavanja samog telefona ili vaseg uredjaja ona su razlicita kod drugih provajdera i zavise i od modela telefona tako da se necemo za sada upustati u taj deo da ne napravimo neku gresku ili zabunu.

potrazite vise informacija, svoj model i provajdera medju rezultatima na google-u:
www.google.com/search?q=podesavanje+gprs

galeksic

Site Admin

Najzesca i najlepsa stvar ikad napisana

molim da primetimo da imamo dve teme

Najzesca stvar ikada napisana!

ovu temu cine zestoke stvari, jake u bilo kom smislu. mozda su i lepe ali je stvar u tome da su zestoke.

Poezija - najlepsi stihovi

a ovu temu cine lepi stihovi, koji su mozda zestoki ali su ovde zbog neke svoje lepote

galeksic

Site Admin

Premeštanje sajta i foruma na novi server

ko je bio na sajtu i forumu u petak 28. juna 2007 mogao je da primeti da su se ponasali cudnije nego inace kada se cudno ponasaju.

ma koliko to na oko izgledalo lose, u pitanju je boljitak. naime - u pitanju je prelazak na malo jaci server. a problemi su bili vidljivi samo iz neke nase opustenosti (lenjosti), jer je na videlo izaslo sve ono sto smo za ovih sest i po godina radili onako kako mislimo da moze, a ne onako kako znamo da treba.

obucar ide bos, a krojac u pocepanim pantalonama, pa tako i mi...

sada je vecina stvari sredjena i sajt i forum funkcionisu skoro kao ranije. potpunu funkcionalnost ocekujemo da cemo imati sredinom ili krajem prve nedelje jula. mislim da vec mozete da primetite da je novi server zivahniji i pouzdaniji.

veliko hvala svima koji su svojim zapazanjima pomogli da nadjemo i sredimo sve krizne pozicije prilikom preseljenja.

galeksic

Site Admin

Preseljenje sajta na nove domene i greska na chatu

Preseljenje sajta i foruma na nove domene je kao što ste videli proteklo glatko i nema razloga nešto specijalno saopštavati - svaki sadržaj koji je ikada bio na nekoj Inter.co.yu adresi, radi i sada na nekoj od novih.

Dakle, stara inter.co.yu adresa i dalje funkcioniše. Tako će biti do septembra 2009 godine. Tada će sve .co.yu adrese biti ugašene.

Greška na serveru

Svi korisnici koji su od osmog avgusta 2008 do danas pokušavali da učestvuju na Inter CAFFE chatu (www.inter-caffe.com/m) putem mobilnog telefona bili su nažalost tretirani kao korisnici koji pokušavaju da zloupotrebe chat.

U pitanju je previd i greška na serveru koja je danas ispravljena.

Inter CAFFE tim se izvinjava zbog eventualno nastalih neprijatnosti u tom periodu.

Preseljenje mail servisa

Korisnički nalozi koje imate ostaju onakvi na kakve ste navikli i nema izmena za sada. Uskoro ćemo započeti i taj proces, ali o tome više informacija tokom meseca septembra i oktobra 2008 godine.

galeksic

Site Admin

Izmena u strukturi Inter CAFFE linkova

Došlo je do male, ali globalne izmene u strukturi linkova na celom forumu. Tehnički rečeno: u "anchor" kojim referenciramo poruku na listi unutar teme, pridodali smo na početak karakter "p".

Šta je "anchor"?

Pojednostavljeno rečeno: primetili ste da se puno naših linkova završava nekim brojem ispred koga je znak #. Deo iza tog znaka zove se "anchor" i on služi kao dodatna referenca: klijentski program koji učita takav link biva pozicioniran na odredišnoj strani baš na ono mesto gde se nalazi poruka koju želimo da mu pokažemo.

Takve linkove često koristimo. Takva je lista najnovijih osam tema na forumu, koja se vidi sa leve strane čata: kada neko napiše poruku, automatski se pridodaje "anchor" na kraj linka i onaj ko klikne bude na odredišnoj strani automatski po visini pozicioniran (uglavnom tačno) na najnoviju poruku.

Dakle taj deo linka, posle znaka #, se zove anchor.

Izmena u strukturi linkova na Inter CAFFEu

Do sada su naši anchor-i bili numerički, a sada smo im pridodali karakter "p" na početak: ako se link završavao ovako lista-1072-4.html#12226 od sada mora glasiti ovako lista-1072-4.html#p12226 da bi bio ispravan.

Mi smo recimo po Fejsbuku, na Odlican.com, na Lokva.com i na drugim sajtovima verovatno ostavili do sada puno linkova. Takvi linkovi nisu neispravni, ali nisu ni ispravni, jer nisu validni. Oni će funkcionisati i ubuduće, ali:

- klijenta neće prilikom učitavanja pozicionirati na odgovarajuću poruku
- prilikom "mašinske" obrade (recimo u bazama pretraživača) biće tretirani kao greška i verovatno neće biti obradjivani, ili će im prioritet biti manji

Svaki put kada ste u prilici - korigujte takav link

Kad god ste u prilici, recimo ako negde na Internetu menjate neki svoj tekst u kome se nalazi "stari" link, obavezno ga pretvorite u "novi" ubacivanjem malog slova p. Jer takav link, iako zaista vodi upravo na onu temu na koju je i predvidjeno, sadrži pogrešnu "anchor" referencu u sebi i - nije validan.

izmedju znaka # i broja koji zateknemo, unesemo jedno malo slovo p
(ne diramo znak #, ne diramo broj, samo izmedju njih dodamo malo slovo p)

lista-1072-4.html#12226 - ovako su se završavali stari
lista-1072-4.html#p12226 - a ovako sada treba da se završavaju

Dakle, obzirom da i stari i novi funkcionišu, onda možda nema razloga da organizujemo neku vanrednu akciju masovnog menjanja linkova na svim sajtovima gde smo ih stavljali.

Zašto da se ne organizujemo i svi ispravimo sve naše linkove svuda na Internetu?

Kad se okrenete u nazad i pogledate, koliko ste se puta u životu bavili pogrešnim stvarima, pogrešnim ljudima, i ne bi li bilo bolje da ste to vreme i sve što je išlo uz to vreme drugačije potrošili, da ste znali onda ovo što znate danas?

Ukoliko vidite sebe u tome, identifikujete se sa ovom zajednicom koju smo stvorili i osećate zadovoljstvo u tome da u ovakvoj situaciji budete od pomoći i doprinesete, to je divno. Ali ko će i da li će ceniti taj trud?

Ova promena o kojoj govorimo je neophodna, nažalost. Dogodio se previd - tokom planiranja se nije razmišljalo dovoljno kvalitetno unapred. Drugim rečima: ko nama garantuje da se sutra, ili uskoro, neće dogoditi neka slična ili drastičnija izmena?

Dakle - svaki put kada ste u prilici, korigujte naš link da bude validan, ali ne treba se ni opterećivati time.

Hvala - u ime celog administratorskog i uredjivačkog tima.

galeksic

Site Admin

Automatsko ocenjivanje postova - TQ

Verovatno ste primetili da, kada se ulogujete, pored svakog vašeg posta, sa leve strane ispod avatara, a pored identifikacionog broja posta stoji još jedan podatak - "tq".

TQ je - "text quality" parametar, tako mu je radni naziv.

Prilikom izlistavanja svake poruke, aktivira se i algoritam koji ocenjuje automatski svaku poruku po nekoliko parametara. Uzima se u obzir dužina, broj novih redova, broj tačkica, trotački, broj smajlija i sve se to na kraju zaokružuje i rezultira TQ vrednošću od jedan do deset.

U budućnosti će se taj algoritam sigurno menjati. Svaki put kad ga budemo značajno promenili, dodaćemo i oznaku verzije. U praksi to znači da ako sada neki post ima TQ takav kakav ima, to ne znači da će takav i ostati.

Ali znači nešto drugo: trudite se da vam TQ uvek bude dovoljno dobar. Ukoliko ste "kažnjeni" i on je recimo manji od 5, onda se morate malo potruditi.

galeksic

Site Admin

Kron i optimizacija za mobilne uredjaje

Jedna mala dojava u vezi krona, a za one koji su koristili tu mogućnost. Sada možete forsirati osvežavanje keša, tako da će se nove slike i članci pojaviti čak i ako je nedavno, ili malopre kron već pokrenut.

Samo tren da probam kako radi upload slika:

http://i.imgur.com/fv7qArxl.jpg

Odlično. Nastavljamo dalje.

Elem, razlog zašto je to samo dojava, a ne vest, je što je nova mogućnost verovatno privremenog karaktera. Isti je razlog i za dizajn (tačnije izostanak dizajna) sa stranice "kron" - sva formatiranja i boje su uklonjeni, jer je u planu da se kron i ostale funkcionalnosti (draftovi, sajtmape, čat komande i td.) uklope u jednu celinu, verovatno u korisnički panel.

U toku su radovi na optimizaciji i sredjivanju softvera, i možda neće delovati intenzivni, jer možda neće puno izmena biti vidljivo, ali je u planu da traju dugo i stoga se osećajte slobodnim da predložite mogućnost koju bi želeli da imate. Možemo otvoriti zasebnu temu za predloge, ako ih ima dovoljno.

Nisu u planu neke velike izmene u dizajnu i rasporedu elemenata, ali su moguće male i srednje korekcije, obzirom da će forum biti optimizovan za mobilne uredjaje i tablete.

galeksic

Site Admin