Parfemi - postanite poznavalac Životni stil

Envy Me

Nedavno sam otkrila parfem Envy Me, on postoji već neko vrijeme, ali nije mi se dalo da ga probam. Ali, kad sam napokon došla do njega, bilo jeeeee… Uh… Ne vjerujem baš u ljubav na prvi pogled, pa ću reći da je ovo bila ljubav na prvi susret, hehe.

Zanimljiva proljetna nota, nježan, zavodljiv, romantičan, ženstven, svjež, izazovan – sve to u isto vrijeme. Veoma misteriozan, i sa sigurnošću mogu reći stvoren za ženu koja zna šta želi.

http://img88.imageshack.us/img88/9518/envymerq3.jpg

Uvijek volim pogledati šta to kažu stručnjaci o nekom parfemu. O ovom su rekli ovako:

Sedam godina nakon izlaska Envy Gucci prezentira Envy Me. Ovo je parfem za egocentrične drske mlade žene. Miris je voćno-cvjetni sa svježim i mošusnim akordima: ljute note ličija i nara, svježina vodenog jasmina, harmonija senzualnog drveća i mošusa. U visokim notama je ružičasti božur i ružičasti biber, kasija, breskva, mango; u srcu je liči, nar i ananas; u bazi je sandalovina, bijeli čaj, drvo Tik i bijeli mošus. Dizajner mirisa je Karine Dubreuil, parfem je napravljen 2004.

Pa sad?!... Ne znam zašto, ali makar u mom slučaju, često kažu nešto s čim se ne složim. Parfem je doživljaj za svaku osobu, poseban, specifičan zbog mnogo čega što ta osoba koja ga nosi jeste. Tako da ne treba stvari generalizirati. Ono što mi je upalo u oči kod opisa ovog parfema jeste navod da se radi o parfemu za egocentrične, drske mlade dame. Ne znam… možda su i upravu. Ali, eto recimo meni se mnoooogo dopao, a od svih osobina koje imam, zadnje što bi se moglo tvrditi jeste da sam egocentrična i drska. Ako ćete se ravnati po meni, parfem onda radije kupujte prema svom individualnom osjećaju i ukusu, ne povodeći se mnogo za onim što će vam možda reći u parfimerijama ili ćete pročitati negdje.

I još nešto, ne kupujte ono što vam se dopadne iste sekunde. Probajte parfem na vlastitoj koži, neka odstoji, osluškujte polagano šta sve pobuđuje u vama. Ako niste baš sigurni nakon jedne probe, otiđite još jednom u parfimeriju i učinite dodatnu probu. Neka vam ne bude lijeno. Ne uzimajte parfeme iz nekog hira, iz momentalne zanesenosti nekom notom.

Zato, probajte na svojoj koži, više puta ako treba, samo tako nećete napraviti promašaj. A priuštićete sebi nešto u čemu ćete uživati na duže staze.

Pa pošto proljeće nekako već miriše u vazduhu, ako ste odlučili mijenjati svoj parfem za neki novi, onda neka Envy Me bude moja preporuka za misterioznu ženu, ženu koja zna šta hoće od života!

Mikica

Site Admin

Gloria by Cacharel

http://img114.imageshack.us/img114/3458/gloriavc2.jpg

Trenutno jedan od omiljenih. U visokim notama je hibiskus, bugarska ruza, amareto i amber. U srcu kompozicije je beli biber, vanilija i amber. U bazi je kedar i badem. Vuce malo na orijentalne.

Clinique - za proljetne dane

Clinique – Simply

Clinique koji pripada kompaniji Estee Lauder je lansirao miris sa jednostavnim imenom - Simply Clinique. Ovaj orijentalni miris se ne uklapa u tradicionalnu strukturu mirisa od tri faze: početka, srca i baze. Njegov dizajner Raymond Matts je izgradio kompoziciju sa tri ravnopravne linije: bistrine, komfora i prisnosti. Bistrina se dostiže sa bijelim cvijećem; ugodan osjećaj komfora daje sojino mlijeko; zrna soje i dimasto drvo prave intimnu auru. Lansiran je 2004.

Ovo je parfem koji se preporučuje za svakodnevnu upotrebu, s tim da morate biti jako pažljivi kad je količina u pitanju. Naime, kad se tek stavi na kožu, može djelovati vrlo jak, napadan, upravo zato što nema onu standardnu strukturu od tri faze, postepeno mijenja svoj miris u vrlo neodređenim etapama. Nepredvidljiv je.

Simply by Clinique ima moja radna kolegica, i mogu vam reći da njoj jako dobro pristaje, nekako je vrlo ugodan za dan, bezbrižan čak. Ostavlja za sobom neki čudan trag čistoće. Mnogi će reći da podsjeća na djetinjstvo. Bistar, komforan i prisan. Za proljetne dane kao stvoren, mada… kad se naviknete na njega, teško ćete ga se odreći. I jednostavno prestanete voditi računa da li je zima ili proljeće, koje je već godišnje doba… A da će vas po njemu mnogi zapamtiti ne trebate ni sumnjati. Vrlo, vrlo karakterističan, i nemoguće da ga se ne primjeti na ženi.

http://img235.imageshack.us/img235/1329/simplybycliniquepm5.jpg

Clinique – Happy To Be

Ovo je nova svježa i sunčana varijanta mirisa za sretno zaljubljene, lansirana je 2005. Vlažna svježina kruške i vodenih nota prelazi u cvjetno srce od ruže, jorgovana i hibiskusa. Baza kontrastira sa svježim početkom, jer je toplo kremasta, uključuje kakao maslac, sandalovinu i susam.

Još jedan u nizu parfema Clinique koji pripada liniji „Happy“. Ovdje neću govoriti upravo o tom osnovnom parfemu „Happy“ jer se meni uopšte ne dopada, i ne liči na ova tri parfema koja preporučujem za nadolazeće proljetne dane.

Međutim, „Happy To Be“ je nešto sasvim drugo. Radi se o parfemu kojim dominira hibiskus. Za one koji vole kombinaciju hibiskusa, jorgovana, sandalovine pravi je poklon i čisto uživanje.

Ovaj sam parfem probala u nekoliko navrata da bih osjetila kako se ponaša na koži, i mogu reći da je vrlo interesantan i svjež, jako svjež. Također preporučen kao dnevna varijanta. I treba imati u vidu da je vrlo postojan.

Ako ste zaljubljeni, ako vas golicaju leptirići u stomaku, ako mislite da imate krila i da biste sad mogli poletiti… onda - uzmite si i ovaj parfem! Biće sigurno razlog više da pamtite "jedno" proljeće.

http://img137.imageshack.us/img137/995/happytobebycliniqueza3.jpg

Clinique - Happy in Bloom

Uspjeh cijele linije Clinique „Happy“ parfema je nadahnuo dizajnere na novi miris Clinique - „Happy in Bloom“, lansiranog 2006. Proljetni radosni miris za djevojke, koji je postao slađi, blaži i svjetliji. Sočne visoke voćne note prethode nježnom cvjetnom bukeu od bijele frezije, mimoze i đurđevka. U bazi je mimoza i bijelo drvo.

Cvjetno-voćna kombinacija koja garantuje zavodljivu lepršavost. Podsjeća na svježa proljetna jutra, tek procvalo cvijeće i probeharale voćke. Možda nije tako karakterističan i poseban kao Simply i Happy To Be, ali sam sigurna da postoji mnogo žena koje će uživati u notama ovog parfema. I ovaj parfem, kao i prethodna dva, se preporučuje za dan. Nježan, sa momentima slatkoće koja samo naleti povremeno, svjetao, prozračan. Dovoljno da se tokom dana osjećate zadovoljno i poletno. ;)

Ukoliko ga imate na sebi – šaljete jasan znak da je proljeće sigurno stiglo u vaš život!

http://img148.imageshack.us/img148/1117/happyinbloomcliniquetn1.jpg

Mikica

Site Admin

Incredible Me i Seductive Elixir

Pričati o parfemima i nije tako jednostavno, mnogo je ukusa i različitih afiniteta koje žene imaju u različitim fazama svog života. Pa tako je takodjer vrlo nezahvalno preporučiti odredjeni parfem, jer ono što je možda za mene odlično, nekom drugom možda neće biti dopadljivo.

Već sam negdje, u nekoj od tema Foruma rekla da ne preferiram trendove kako u odjeći tako ni u šminci niti parfemima. Nisam od onih žena koje po svaku cijenu moraju imati svaki parfem koji je aktuelan i u trendu. Ja prosto mislim da je parfem odraz ličnosti žene, odnosno izbor parfema je uvijek vrlo, vrlo lična stvar, nešto po čemu žena treba da bude prepoznatljiva, nešto što treba da bude svojstveno samo njoj, i naravno u skladu sa njenim godinama i cjelokupnim profilom. Mislim da je veoma veliki kompliment kada neko pamti odredjeni parfem po vama, kada poistovjećuje baš taj parfem koji vi koristite sa vašom personalnošću.

No, na drugoj strani, postoje žene koje su jednostavno po svojoj prirodi takve da vole često mijenjati i komade odijeće, šminke pa tako i parfema. Ja imam prijateljicu koja često mijenja parfeme, ona to tako voli, nema problem s tim da mjesec ili dva miriše na jednu vrstu nota, a sljedeća dva na neku sasvim drugu. Meni lično je to veliki problem, ja se vežem za miris, mnogo mi je bitan, ne mogu lako da promijenim čak i onda kad mi se nešto drugo dopada. Sklona sam godinama koristiti recimo tačno odredjeni parfem u toku zime, drugi za ljetne vrele dane. I trebam osjetiti posebnu vrstu bliskosti s nekim notama da bih poželjela imati taj parfem i nositi ga na sebi. Za mene je parfem uvijek „priča“.

Dok moja prijateljica mijenja, isprobava kako joj nešto stoji ili ne stoji, ja tako saznam šta je novo, koliko je nešto dobro ili nije, koliko je parfem postojan ili nije. I eto zahvaljujući njoj, sad mogu - za sve dame Inter Caffe foruma - da predstavim dva nova parfema. Tek da znate šta je novina u parfimerijama. A izbor je naravno uvijek na vama.

Incredible Me – Escada

Escada je tokom mjeseca juna ove godine počela sa najavom svog novog proizvoda, parfema pod nazivom „Incredible Me“. I ono čemu se uvijek posvećivala velika pažnja kod pojave novog parfema jeste izgled bočice. Ovaj put „Incredible Me“ dobio je jedan vrlo glamurozni izgled; bočica ima oblik logoa kuće Escada koji se nalazi u staklenom okviru.

http://img98.imageshack.us/img98/7206/incrediblemeescada2yf9.jpg

Mada je pojavljivanje ovog parfema najavljeno za septembar mjesec, bila sam vrlo iznenadjena kad mi je neki dan djevojka u parfimeriji pokazala ovu lijepu bočicu. Znači, parfem se već nalazi u prodaji, možete ga naći u onim bolje opremljenim parfimerijama.

Ono što čini ovaj miris posebnim jeste njegov sastav: note orlovih noktiju, klementine, Miva orhideje, tiramisua, vanile i sandalovine. Na prvi susret se doima vrlo slatkasto, da bi kasnije taj slatki miris prešao u jednu drugu fazu slatko-gorkih citrusnih aroma. Pripada grupi cvijetno-orijentalnih parfema. Naime, zamišljen je kao jedan spoj egzotične azijske energije sa energijom zapadnog svijeta.

Uzbudljiv parfem, savršenstvo koje će otkriti fascinantnu privlačnost i seksipil žene koja ga nosi. Ja bih rekla još da se radi o parfemu za noć, za izlazak. Vrlo zavodljiv jedan miris koji će u kombinaciji sa ljetnim (i ranim jesenjim) večerima zasigurno uroditi profinjenim romantičnim trenucima.

http://img187.imageshack.us/img187/107/mainescadaincrediblemeuf2.jpg

U prodaji se nalazi u pakovanjima od 50 i 75ml edp. A Escada je za zaštitno lice ovog parfema izabrala Lydiu Hearst.

Seductive Elixir - Naomi Campbell

Supermodel Naomi Campbell je samo jedna u nizu „zvijezda“ koje su se okušale i u svijetu parfema lansirajući s vremena na vrijeme poneku mirisnu bočicu, i koje su na takav način održale ili povećale svoju slavu.

Ove godine Naomi Campbell je na tržište izbacila jednu takvu mirisnu bočicu. Ja se ne mogu pohvaliti da sam poznavalac njenih parfema, nisam imala niti jedan od svih njenih ranije dizajniranih. Ali ovaj, koji se smatra zaista vrlo popularnim medju ženama ovog ljeta, sam probala. Radi se o parfemu „Seductive Elixir“. Mogu reći da je to parfem koji se odlikuje izvrsnom postojanošću.

Eksplozija nota nara i crvenog voća delikatno začinjenih crvenim biberom otvara kompoziciju parfema. U srcu su hibiskus, frezija i djurdjevak, dok donje note završavaju toplom mliječnom sandalovinom i senzualnim mošusom. Dizajn bočice ovog parfema šalje jasnu poruku; stakleni flakon krvavocrvene boje koji se u dizajnu poigrava s motivom zmije nesumnjivo ukazuje da se radi o veoma, veoma zavodljivim notama, seksi, strastvenom i provokativnom mirisu koji nosi nove izazove.

S pravom se može tvrditi da su dame ovog ljeta dobile još jedno prilično moćno sredstvo kojim će naglasiti svoju misterioznost.

„Seductive Elixir“ je kao parfem dostupan u pakovanju od 30ml, a kao toaletna voda u pakovanjima od 15, 30 i 50ml.

http://img385.imageshack.us/img385/971/seductviveelixirbynaomise4.jpg

U jednom sarajevskom hotelu za ovaj parfem je nedavno upriličena i vrlo zanimljiva prezentacija, kao način da se lansira na tržište. A o njemu je tada rečeno slijedeće:

Inspiracija za ovaj intrigantni miris došla je iz Afrike, zemlje Naominih predaka. Miris baziran na hibiskusu, cvijetu koji se u nekim dijelovima Crnog kontinenta smatra svetim, savršeno oslikava Naominu hipnotičku ljepotu. Samo nekoliko kapi uzbudljive kombinacije senzibilnosti i neobuzdane spontanosti dovoljno je da novi miris ispuni sva vaša očekivanja.

Mikica

Site Admin

Mirisni recepti za zaljubljene

Etericna ulja se mogu koristiti na razne nacine. Ulja se mogu inhalirati, stavljati u kupke i saune, koristiti za masazu ili lokalno utrljavati, Prirodni kozmeticki preparati i parfemi se takodje mogu napraviti s etericnim uljima. Za takve nacine upotrebe je potrebno osnovno znanje o aromaterapiji i poznavanje delovanja i pojedinih ulja.

Kupka

Oko 20 kapi etericnih ulja pomjesajte s pola decilitra sojinog mleka (koje je zbog prirodnog emulgatora sojinog lecitina najbolje sredstvo za disperziju etericnih ulja u vodi). Kadu napunite vodom, a po zelji u vodi rastopite saku ciste morske soli (izvlaci toksine iz koze i cisti energetsko polje - auru). Sojino mleko s uljima dodajte tek kad je kada puna jer ce u suprotnom ulja ispariti. Veoma je vazna temperature kupke, odabir odgovarajuce temperature kupke ce vam osigurati zeljeno dejstvo.

Ako vam je cilj da se nakon napornog dana opustite i relaksirate napetu muskulaturu optimalna temperature opustajuce kupke krece se u rasponu od 29 - 34ºC ; kupke cija se temperature krece od 18 - 24ºC deluju stimulativno, razbudjujuce na telo pa ukoluko vam je nuzno da se brzo vratite u formu za rad ona je pravi izbor.

Da bi imale ovakav ucinak mora se naciniti pravilan odabir etericnih ulja koja ce se upotrebiti. Za okrepljujuci ucinak preporucuje se ruzmarin (Rosmarinus officinalis), metvica (Mentha piperita), metvica nana (Mentha viridis var. nanah) metvica limun (bergamot mint) (Mentha citrata), eukaliptus globulus (Eukalyptus globulus). Kako imaju zrazito stimulativan efekat svakako ga necete upotrebiti za kupke nakon kojih se spremate u san.

Sva citrusna ulja deluju najpre na raspoloznje, poticu osecaj lakoce unose vedrinu i optimizam. Najbolje ih je izabrati prema mirisu koji vam je najugodniji u datom momentu. Najcesce su u upotrebi mandarina (Citrus reticulata), bergamot (Citrus bergamia), grejp (Citrus paradisi), limun (Citrus limon), slatka narandza (Citrus sinensis). Ukoliko izlazite na direktno sunce bolje ih je izbegavati jer umeju dovesti u spoju do iritacije koze i pojave mrkih polja.

Najcesece pri pomenu etericnih ulja vecina ima asocijaciju na “ulja srca” ili kako ih slove afrodizijake. Najcesce su to cvetni mirisi kao sto je geranijum (Pelargonium graveolens), ylang-ylang ili cviet nad cvietovima (Cananga odorata), potom daleko poznata ulja ruza (Rosa damascena), jasmina (Jasminum grandiflorum) koja se vrlo cesto kombinuju sa cedrom (Cedrus atlantica, C. deodara), paculijem (Pogostemon cablin), sandalom (Santalum album) i arapskim tamjanom (Boswelia sacra).

Pre no sto se potopite u mirisne note dobro se upoznajte sa karakterom svake, osvestite vase zelje i tek tako opremljeni otisnite se na mirisno putesestvije.

Iz kucne radinosti nekoliko recepata, na vama je samo da ih probate.

Za strasne noci

Potrebno je:

♥ 10 ml ulja jojobe
♥ kap ulja jasmina
♥ 6 kapi etericnoh ulja kore pomorandze
♥ 3 kapi ulja sandalovog drveta

Sve sastojke pomesati i cuvati u bocici od tamnog stakla na hladnom. Ovakav parfem ima intenzivno dejstvo i za zeljeni ucinak dovolja je samo kap ljubavi utrljati u predeo iza uha ili na grudi.

Za nezne zagrljaje

♥ 3 kapi ruzinog ulja
♥ kapi ulja cimeta
♥ 4 kapi ekstrakta od kore pomorandze

Izmesajte ulje od ruze i cimeta i polako dodajte kapljice ekstrata kore pomorandze. Mesavinu sipajte u flasicu. Rastvorite samo jednu kap u dva decilitra vode i lagano poprskajte jastuke.

Ljubav se uci - ljubav se neguje.

majra 

Site Admin

Parfem kao ljubavni instrument

I najstariji narodi opisuju carobnu moc raznih mirisa koje su i zene i muskarci upotrebljavali i kojima su osvajali svoje simpatije.

U Solomonovoj " Pjesmi nad pjesmama " u kojoj njegova dragana opjeva svu ljubav prema njemu vrlo rijecitim stihovima, spominje se njegov opojni miris koji siri oko sebe. Egipcani su, sve do doba Ptolomeja, bili nenadmasni u pravljenju raznih mirisnih pomada. Velike fabrike parfema u Aleksandriji proizvodile su tako skupocjene mirise da su radnici i radnice morale da rade gole, kako nebi slucajno odnijele ni jedan miligram od tih skupocjenih proizvoda.

Tako isto, ogromna osvajacka moc divne Kleopatre nad Markom Antonijem nije lezala samo u njenoj izuzetnoj ljepoti vec i u specijalnom mirisu koji je drazio svu okolinu i pomocu koga je ona dolazila do punog uspjeha u ljubavi. Njen miris pravio je sasvim tajno jedan od njenih robova, koga je uskoro zatim Kleopatra ubila kako bi tajna toga mirisa ostala nepoznata. Cak je i ona sama pronasla i pravila jednu posebnu kremu za mazanje ruku od purpurno crvenih ruza, koja je rukama davala barsunastu mekocu i divan ruzin miris. Uopste, anticko doba odlikuje se sojim odlicnim parfemima, ciji su uticaji na dogadjaje bili od velikog znacaja. Hipokrat je spasao Atinu od epidemije kuge samo na taj nacin sto je po cijelom gradu palio sve najplemenitije biljke, ruzino drvo i razna druga mirisna stala, i tako sacuvao grad od sigurne pogibije i istrebljenja. Aleksandriske i atinske kurtizane obavijale su svoje kuce vijencima od ruza, koje su svuda unaokolo sirile opojni miris.

U istoriji postoji puno zabiljezenih inormacija, a jedna je po mom misljenju veoma znacajna. Rimska carica Sabina Popea je isto tako upotrebila mirise da bi zadrzala svoga muza koji je htio napustiti. Ona je po jednom savjetu pribjegla opojnom dejstvu jednog sredstva koje je sama napravila. Od specijalnog mirisnog brasna pomjesanog sa bademovim uljem napravila je jednu vrstu maske i stavila sebi na lice, a pred sam dolazak njenog muza skidala je pomocu mlijeka i tako carobnom svjezinom svoga lica ponovo bi osvajala njegovu ljubav.

Pojava opojnih mirisa u Evropi koji su dosli sa Istoka datira iz doba Krstaskih ratova. Arabljani, Venecijanci i Djenovljani, upoznali su na svojim putovanjima po Istoku moc ambre i muskata, i tajnu spremanja ovih mirisa donjeli u svoje domovine.

Ne mirise svaka zena mirisom zreloga nara ili narandze, kao sto Crnkinje pjevaju u svojim pjesmama, ali ipak svaka zena ima jedan karakteristican miris, i sva rafiniranost jedne zene bas i lezi u tome da svoj specificni miris kombinuje sa pogodnim parfemom, i tako dobije onaj specijalni smek po kome se raspoznaje od druge zene.

Kineskinje tvrde da Evropljani svojom bjelinom sire oko sebe zadah mrtvaca. Ali s druge strane, Evropljani izjavljuju da je miris koji Kinezi i zuta rasa sire oko sebe, prosto nesnosljiv.

Kod ranijih poboznih naroda vladalo je uvjerenje da svako umrlo tijelo mirise i stoga mrtve treba cuvati kako bi se njihov miris sto duze ocuvao. Ovo je, na nasu srecu, civilizacija uprostila, i danas je mnogo simpaticnije otici i kupiti jednu ukusno opremljenu bocicu mirisa a ne cekati da se on iz mrtvog tijela pojavi.

U svakom slucaju potrebno je da svaka zena vjesto odabere parfem koji ce upotrebljavati prema svome karakteru i mirisu. Jer pogresno odabran parfem moze da stvori samo disharmoniju a nikako jednu prijatnu cjelinu.

Ima zena koje odjednom upotrebe po dva razna mirisa. Poneka od njih svako rame i uho namirise drugim parfemom, sto je skroz pogresno jer muskarca koji je poljubi dovodi u zabunu; ne zna ni sam koju je poljubio, da li onu sto mirise na svjeze pokoseno sijeno ili onu sto mirise na jasmin, i osjeca se kao da je prevario jednu sa drugom...

Zato u najvecu koketeriju i umjetnost zene spada odabiranje mirisa. Zena ne bi trebala nikada da upotrebljava parfeme samo jednog cvijeta. Parfem mora da bude jedna virtuozna mjesavina koja potencira zenin karakter. Isto tako plava zena ne moze upotrebiti isti miris kao crnka ili brineta, i obrnuto. Parfem mora da bude u skladu sa bojom kose i ociju danasnje zene.

Eau de cologne - Kolonjska voda

Njemački grad koji leži na obali rijeke Rajne, Keln (Köln), poznat je po jednoj od najljepših katedrala na svijetu (Dom), koja je remek-djelo gotičke umjetnosti upisana na UNESCO listu svjetske baštine; poznat je i po 6. julu koji slovi za “medjunarodni dan poljubaca”, zbog čega se Keln označava i kao “metropola poljubaca”. No, nije to baš sve; ovaj stari grad na Rajni prijestolnica je kolonjske vode; mirišljave vode koja je vremenom postala toliko važna da u Kelnu postoji muzej posvećen kolonjskoj vodi.

Priča o kolonjskoj vodi potiče iz daleke 1709 godine. Italijanski proizvodjač parfema Johann Maria Farina koji je živio u Kelnu, te godine pisao je svom bratu da je pronašao miris koji podsjeća na proljetno jutro u Italiji. Farina je svoj miris napravio na Jülichovu trgu, u Kelnu, te je dobio i opis "Eau de cologne" - kelnska ili kolonjska voda, po gradu u kojem je Farina našao svoj mir. Naime, Cologne je francuski naziv za grad Keln.

Prva kolonjska voda na bazi limunova ulja, narandže i mandarine, sa dodatkom drugih biljaka postala je ne samo omiljeni proizvod muškaraca širom svijeta, već i predmetom uvijenih tajni, prenošenih legendi, šaputanja po dvorovima. Pretpostavlja se da je originalni recept znalo samo tridesetak osoba, medju kojima je i današnji direktor firme “Farina”. Ono u čemu se poznavaoci parfema slažu jeste da je područje sa kojeg su poticale sirovine za mirisnu vodu, odnosno kvalitet pojedinih biljaka bitno odredjivao krajnji miris tzv. „završnu kompoziciju“, te se prilikom proizvodnje posebna pažnja posvećivala upotrijebljenim količinama sirovina.

Kolonjska voda koju je osmislio Farina našla se u rukama mnogih poznatih ličnosti, usto i bogatih. Razlog tomu je bila njena vrlo visoka cijena. Farina je bio rado vidjen opskrbljivač dvorova, a kolonjska voda bila je omiljena vladarima i bogatim gradjanima. Medju vjernim konzumentima nalazio se i Napoleon Bonaparta, zatim poznati umjetnici Vasilij Kandinski i Franz Marc.

Danas, na Jülichovu trgu još uvijek je sjedište firme “Farina”. U toj najstarijoj tvornici parfema na svijetu, i dan-danas se proizvodi izvorna kolonjska voda prvobitno nazvana "Aqua Admirabilis”, da bi kasnije dobila naziv “Farina Gegenüber”, odnosno u prevodu “Farina prekoputa”, jer se spravljala u prostorijama koje su bile preko puta glavne radionice. Ova originalna kolonjska voda može se kupiti u Starom gradu Kelna, i to u kući koja je sjedište firme "Farina" već punih tri stotine godina. Tu se nalazi i mali muzej parfema, koji posjetiocima nudi razne zanimljivosti iz svijeta parfema: za Farinu su kreirane posebne bočice i reklamni panoi, a zaštitni znak parfimerije Farina bio je crveni tulipan; muzej danas čuva ručno radjene pečate veličine tanjira; računovodstvene knjige; potpise i reklame; originalno postrojenje za destilaciju. Tajnu izvorne kolonjske vode u jedinstvenom prećutnom zavjetu čuvaju sve ove stvari sakupljene medju zidove muzeja.

Eau de cologne - 4711

http://www.odlican.com/d/6588-1/eau_de_cologne_4711.JPG
photo: odlican.com

Kako je u proizvodnji parfema uvijek bilo teško sačuvati tajne dobrih recepata, i to vrijeme je imalo ljude koji su znali namirisati proizvod, čiji bi se kvalitet mogao (zlo)upotrijebiti. Naime, stotinak godina nakon izuma čuvenog Farine, jedan drugi kelnski poduzetnik Wilhelm Muelhens, osmislio je parfem, takodjer na bazi citrusa. Svoj parfem, odnosno kasnije cijelu liniju proizvoda (kolonjska voda, pjena za brijanje, toaletna voda) nazvao je po svom kućnom broju, jednostavno “4711”.

Uprkos činjenici da ovaj proizvod i njegov specifični duh jeste postao svjetski poznati brend, ne može se reći da je to originalna kolonjska voda; originalna u smislu u kojem to jeste Farinina “Eau de cologne”. Ono što se poreći ne može leži u drugoj činjenici: kolonjska voda 4711 živi svoj život; nadaleko je poznata; kontroverzna i ne uvijek omiljena; ali definitivno zaseban je život koji je obojio mnoge sudbinske trenutke, kasnije ljubomorno čuvane.

U cijeloj toj mirisnoj liniji 4711, pored kolonjske vode, rekosmo nalazi se i parfem, a sačinjen je od nota bergamota, ulja narandže, limuna, bosiljka, i breskve. U srcu mirisa nalazi se bugarska ruža, jasmin, dinja, ljiljan i ciklama, dok donje note uključuju Haiti vetiver, sandalovinu iz Indije, hrastovu mahovinu, pačuli, kedar i mošus.

Originalna, izvorna kolonjska voda ili oblik “drugog” originala 4711 - stvar je izbora i ukusa svakog muškarca. No, bila omiljena ili ne, nećete moći proći ulicama Kelna, a ne ponijeti sa sobom ono što vijekovima treperi u vazduhu kojim diše ovaj grad.

Mikica

Site Admin