Kineska nova godina Feng šui

"Neka zvezda srece, zvezda zdravlja i zvezda dugovecnosti sija nad vama", jedan je od poeticnih natpisa na vratima i zidovima kineskih kuca u vreme proslave Nove godine."

Proslava Kineske Nove godine, poznata i kao Praznik proleca tj. Cun djie (Chun jie), ima dugu tradiciju i mnostvo simbolicnih karakteristika Kinezi su poceli slavlje jos 29. januara kada je poceo mesec karnevala, vatrometa i zabava u susret Novoj godini koja se racuna po lunarnom sistemu i pocinje sa drugim mladim mesecom, nakon zimske kratkodnevice.

Kineski lunarni kalendar datira od 2.637.godine p.n.e, a ustanovio ga je car Huang Ti. Godina je podeljena na 12 meseci, a jedan mesec ima 39,5 dana. Jedan lunarni ciklus traje 60 godina i Cini ga pet "prostih ciklusa" od po 12 godina od kojih je svaka u znaku neke zivotinje.

Taj 12-godisnji period Kinezi nazivaju "12 zemaljskih grana", a svaki zivotinjski znak prolazi kroz sve kombinacije pet elemenata: drvo, metal, voda, zemlja i vatra. Svi oni deluju u svojstvu "Jin" ( Yin ) ili "Jang" (Yang).

U toku je 78. ciklus koji je poceo februara 1984. i traje do februara 2044. godine.
To je najveci kineski praznik, koji ne pada na isti dan svake godine nego između 20. januara i 20. februara po nasem kalendaru. Kinezi inace sluzbeno proslavljaju i Novu godinu 1. januara, ali ne tako bucno i svecano kao lunarnu.
Kineska Nova godina u znaku svinje, koja je dosla 18. februara, bice posebna po mnogo cemu. Kazu dolazi "Zlatna godina svinje". Naime prvi put u poslednjih sest decenija, godina svinje poklapa se sa godinom u kojoj element zlata prolazi kroz kineski zodijak sto se smatra dobrim znamenjem. Ona donosi srecu i blagostanje.

Kakvu simboliku nosi znak - svinje?

Svinja je miroljubiva i ugladjena uprkos iskricavoj i veseloj prirodi. Ona je zahtevna, perfekcionista, no veoma trpeljiva , lako pravi compromise u cilju ocuvanja opste harmonije. Vaze za veoma odane prijatelje, spremne na velika odricanja zbog osoba koje vole. Iskrena, marljiva, pametna i uvek visoko obrazovana. Ima snaznu volju, i vrlo je ambiciozna.

Na putu ka postavljenim ciljevima uvek nastoji izbeci konfrontirajuci stav i konfliktne situacije. Sve vreme ona uziva pomoc i podrsku, nikada ne posustaje, pa svoje najsmelije zamisli uvek realizuje. Uvek zivi u izobilju, radeci zanimljiv posao Sve to daje utisak lakoce zivota.

Izuzetno je darezljiva i prostodusna.Kako je naivna lako je obamanuti, no ona svoje promasaje lako zaboravlja, i prolazi bez znakova psihicke traume. Naprosto ona se ni za trenutak ne predaje, ne zastajkuje vec ide dalje sa lakocom i odlucnoscu.

Sta nas ocekuje u Novoj godini?

Smatra se da je ovo perspektivna godina u kojoj se ocekuje blagostanje na svim poljima. Ljudi citog srca i dobrih namera ce veoma uspesno realizovati svoje ideje,naravno uz marljivost i strpljenje.

Svi oni koji pristupe realizaciji svojih biznis planova, odvazno bez dileme, mogu ocekivati znatan napredak,a time i materijalno blagostanje.
U ljubavnim i porodicnim odnosima akcenat je na razvijanju trpeljivosti i posvecenosti bliskim osobama.

Godina svinje poklapa se sa godinom u kojoj element zlata prolazi kroz kineski zodijak, sto znaci da ce bebe rodjene te godine biti dvostruko blagoslovene.
Ovakva zvezdana kombinacija podstakla je stotine hiljada kineskih parova da planira dolazak na svet svog jedinog, kineskim zakonom, dozvoljenog deteta jer se smatra da ce bebe rodjene ove godine biti dvostruko blagoslovene.
Neke bolnice u Pekingu vec imaju dvostruko vise trudnica nego sto je uobicajeno, prenosi Sandej Telegraf.

Srecna Vam kineska Nova godina!

Gong xi fa cai

http://i.imgur.com/MEqrSpjl.jpg

majra 

Site Admin

Tradicija kineske Nove godine

Pre početka lunarne Nove godine
Obavite veliko prolećno čišćenje. Raščistite nered i poželite dobrodošlicu novoj či energiji.

Ukrasite dom ukrasima koji donose sreću i blagoslov.

Sredite frizuru, obucite novu odeću, poželjno jarko crvenu.

Ne ulazite u Novu godinu sa dugovima.

Veče kineske Nove godine
Okupite se s porodicom. Obilna večera donosi sreću porodici tokom čitave godine. Drži porodicu na okupu.

Otvorite sve prozore i vrata u samu ponoć i dopustite staroj godini da ode a Novoj da uđe. Proslavite u radosti i veselju.

Te večeri ne pozajmljujte novac drugima, jer će vas to pratiti cele godine.

Ne govorite ružne reči. Ne pričajte priče o duhovima ili smrti. Pričajte o budućnosti i snovima za godinu koja je pred vama.

Prvog dana kineske Nove godine
U Novu godinu uđite u novoj odeći. Neka ona bude jarkih boja, posebno je poželjna jarko crvena boja.

Vrata i prozore držite otvorene čitavog dana, čime će dozvoliti novoj sreći da uđe u vaš dom. Svaki deo vašeg doma treba da prima što je više moguće svetlosti.

Prvo što stavite u usta treba da bude nešto slatko, da biste cele godine primali dobre vesti.

Razmenjujte srećne simbole.

Svakoga pozdravite ljubaznim rečima i poželite lepe želje.

Nemojte čistiti ni usisavati. Nemojte koristiti makaze i nemojte seći kosu.

Drugog dana
Posetite rođake. Uobičajeno je da zet daje poklon tastu. Time bračni par priziva sreću prethodnih generacija.

Ne zaboravite da pokažete poštovanje prema starijim članovima porodice i precima.

Trećeg dana
Idite rano na spavanje. Ovo je dan venčavanja pacova. Neka dan bude ispunjen mirom kao znak poštovanja ovog srećnog događaja za pacove.

Nemojte jesti svinjetinu. Veruje se da to donosi nesreću.

Četvrtog dana
Ostanite kod kuće i poželite dobrodošlicu Bogu kuhinje i molite se za njegov blagoslov.

Nemojte jesti jagnjetinu ili jaretinu, jer se veruje da to donosi nesreću.

Petog dana
Pogledajte u almanah da vidite vreme i pravac dolaska Boga bogatstva. Glava porodice treba da ostane kod kuće da ga pozove da uđe.

Iznesite Vazu bogatstva koju ste sami kreirali i postavite je tako da Bog bogatstva u kući bude okrenut na pravu stranu.

Nemojte ići u posete, to donosi nesreću obema stranama.

Šestog dana
Danas posetite rođake i prijatelje, jer se veruje da to donosi sreću. Ponesite mandarine ili “kum”. Posete se obavljaju od šestog do desetog dana.

Sedmog dana
Smatra se da je na ovaj dan stvoreno čovečanstvo i on se naziva “Svačijim rođendanom”. Proslavite ga pevajući uobičajene pesme. Svi treba da učestvuju u pripremi salate od sveže ribe. Ovo ukazuje na uspeh u svemu što radite. Spremite nudle sa sedam vrsta povrća da biste naglasili obilje hrane i dobrog zdravja. Dugačke nudle označavaju dugovečnost.

Osmog dana
Svi pripadnici Hokiena u ponoć poklanjaju molitve Bogu neba, odnosno Ti Kongu. Smatra se da sunčan dan donosi dobru godinu, a kiša gubitke. Ako pripadate Hokienima, danas je dan za okupljanje porodice i zajednički ručak.

Devetog dana
Danas je rođendan Cara žada i prinesite mu poklone. Upamtite da je Gospođa devet nebesa - stvaralac feng shui-ja – njegova supruga i da ukazujuću mu poštovanje dobijate njenu naklonost.

Od desetog do trinaestog dana
Posetite preostale rođake i prijatelje.

Ovog dana ne koristite predmete od keramike i kamena, jer to predviđa nesreću u godini koja je pred vama.

Četrnaestog dana
Očistite I uredite dom pred sutrašnji Festival svetiljki. Obezbedite dovoljno mandarina za slavlje koje predstoji.

Petnaestog dana
Poslednjeg dana novogodišnjih praznika, Kinezi slave svoje Valentinovo. Devojke i žene koje priželjkuju brak idu na more ili reku u koje bacaju mandarine u nadi da će naći dobrog muža. Danas je, takođe, rođendan Boga Neba i nije dozvoljeno piti alkohol. Umesto toga, treba izgovarati molitve i meditirati.

Kineska nova godina

Kineska Nova godina, prema lunarnom kalendaru, pocinje na Mlad Mesec 7. Februara 2008 nakon Zimskog Solsticijuma i slave je svi Kinezi na celom svetu.


Znam da je Majra na ovim stranicama vec pisala o Kineskoj Novoj Godini, ali posto nam se taj datum blizi pomislila sam da bi bilo korisno podsetiti na neke stvari. A mozda ce ovo biti interesantno i za neke nove clanove koji su ‘preskocili’ neke od ranijih stranica ovog foruma.

Kineska Nova Godina (prema lunarnom kalendaru) pocinje na Mlad Mesec (7. Februara 2008.) nakon Zimskog Solsticijuma i slave je svi Kinezi na celom svetu, takodje se naziva i “Festival Proleca”. Ona objavljuje nove pocetke. Na drustvenom nivou, vazna je za porodicu, kao vreme okupljanja i kao dan zahvalnosti. Ovo je datum kada se slavi Kineska Nova Godina sa Ang Pow-“Crvena koverta” (ili crveni paket, crvena prosperitetna cestitka - smatra se izuzetno povoljnim poklonom, narocito ako sadrzi i novac, obicno se koristi za Kinesku Novu Godinu, vencanja, rodjendane i druge vazne datume) i vatrometom. Ovo nije datum kada se postavljaju i FS lekovi i pojacivaci, to se radi 4. februara (po Solarnom kalendaru).

Nedelja koja dolazi nakon Nove Godine je veoma vazna jer svako mora biti dobro pripremljen za narednu godinu a ova nedelja je uzor za dobru srecu tokom godine. Svi dugovi treba da budu isplaceni pre pocetka Nove Godine ili cete biti u dugovima tokom cele godine, isto tako sve posudjeno treba da budevraceno.

Vazno je da je kuca ociscena , jer to omogucava da stari i ustajali c’i napravi mesto svezoj i povoljnoj c’i energiji. Cela kuca treba biti ociscena pre Nove Godine (znaci, ovaj vikend bi bio poslednji momenat da to i uradimo). Paucina mora biti uklonjena i sve stare i slomljene stvaritakodje. Nakon ciscenja, sve metle, cetke i ostala oprema trebaju biti sklonjeni da se ne vide. U protivnom, ugrozavace novi c’i koji pristize, a to je nesto sto svako zeli da izbegne.

Ovo je takodje i vreme kada Kinezi obnavljaju svoje zastitne talismane. Zbog toga dom dekorisu povoljnim simbolima, simbolima dobre srece. Pri tome se uglavnom koristi crvena boja jer je za Kineze crveno boja zivota, povezana sa letom, jugom i zdralom, koji je slican feniksu i predstavlja vatreni element. Crveno takodje ptedstavlja i dobru srecu, slavu, ugled i bogatstvo. Ali treba biti pazljiv pri koriscenju crvene boje unutar doma, u tradicionalnom FS ovo je najmocnija boja i ako se koristi ispravno moze dati dobre rezultate, ali ako se koristi u pogresnoj lokaciji moze uzrokovati mnogo problema. Zato je bolje koristiti neutralne boje dok dobro ne upoznate elemente, njihovu povezanost sa bojama i upotrebu.

Kuca bi trebala biti dekorisana svezim cvetnim biljkama koje simbolisu novi pocetak i rast. Cvece kao sto je “cica-maca”, azalea, bozur i vodeni ljiljan ili narcis simbolisu bogatstvo i vosok polozaj u karijeri. Smatra se za vrlo dobru srecu za domacinstvo ako se posadi biljka na Dan Nove Godine, to donosi godinu prosperiteta. Izlozeni cvet sljive i bambus takodje simbolisu postojanost, pouzdanost i dugovecnost. Nakon cveca dolazi voce. Narandze i mandarine su dve vrlo simbolicne vocke u proslavi Kineske Nove Godine. One su simboli obilne srece. Njihova boja predstavlja zlato i zajedno sa “crvenim paketom” ili tkz. prosperitetnom cestitkom u kojoj su novcici, poklanjaju se prijateljima i porodici.

http://i.imgur.com/N14L0TFl.jpg

Oko nedelju dana pre Lunarne Nove Godine, u Kini se tradicionalno priprema religiozna ceremonija koja se obavlja u cast i na dar Nebu i Zemlji, raznim bozanstvima i porodicnim precima. Jedno od najpoznatijih bozanstava je “Kuhinjski Bog” koji boravi iznad peci (sporeta) i kazu da pazi na domacinske poslove, praveci godisnji izvestaj o tome sta je porodica uradila tokom prosle godine. Na slici je prikazan Bog kuhinje sa svojom suprugom, Kinezi ga stampaju i postavljaju iznad sporeta ili na policu koja se najvise koristi. Ova slika se obnavlja svake Kineske Nove Godine u nadi da ce on govoriti dobro o delima i ponasanju porodice.

http://i.imgur.com/Y27DX0tl.jpg

Tradicionalno, na vece same Nove Godine najvaznija je svecana porodicna vecera kada se okupljaju i mladi i stari, sto simbolise porodicno jedinstvo i sklad. Udate cerke, naravno, provode ovo vece u kuci muzevljeve porodice.

Za ovu veceru spremaju se specijalna jela i poslastice kojima su data simbolicki povoljna imena. Vecera pocinje molitvom u cast porodicnih predaka i bozanstava na porodicnom oltaru. Sve je vrlo saroliko i zivopisno a sva svetla se ostavljaju upaljena celu noc.

Neka od jela koja se iznose na trpezu: Ginkgo orah koji predstavlja zlatne poluge i vrlo je cenjen. Crne morske alge kao simbol prosperiteta. Celo pile koje je pozeljan dodatak gozbi. Suseni pasulj za srecu. Lotosovo seme kao simbol plodnosti i mnogobrojnog potomstva. ‘Nian Gao’ je tradicionalni slatki pirincani puding, cije jedenje simbolise rast i izobilje. Bambusovi izdanci, rec koja na Kineskom svuci slicno kao “nada da ce sve da se okrene na najbolje”. Cela riba, sa glavom i repom, simbolise zajednistvo.

Dok se zene bave kuhinjom i pripremom vecere, muskarci ili gledaju TV ili igraju mah – jong. Ova igra je veoma vazan deo kineske kulture i igraju je i muskarci i zene podjednako, cesto u salama iskljucivo posvecenim toj igri. Mah – jong je povezan sa kockanjem u velike sume novca i za nju je potrebna izuzetna memorija. Jedno od pravila igre je da morate obratiti posebnu paznju da ukoliko nacinite potez koji omogucava drugom igracu da pobedi, morate platiti i svoj gubitak ali i gubitak druge dvojice igraca koji su izgubili.

Deca se okupaju i oblace u njihove nove pizame i nadaju dolasku “Tsai Shen Yeh” ili Boga bogatstva. Dok oni spavaju, roditelji ostavljaju Ang Pow (crvenu kovertu sa novcem) ispod njihovih jastuka oznacavajuci posetu od strane “Tsai Shen Yeh”. Deca takodje mogu ocekivati da dobiju ovakve koverte od svojih rodjaka sa iznosom novca o kojem odlucuju najblizi u porodici a i u zavisnosti od starosti deteta. Starija deca obicno ocekuju da dobiju vise nego mladja.

U ponoc, kada se smenjuju stara i nova godina, sledi vatromet koji treba da odnese zao duh i stari c’i godine koja prolazi i da pozdravi dolazak nove godine.

U najlepsoj novoj odeci Nova Godina se zapocinje razmenom dobrih zelja medju clanovima porodice. Vencani parovi daruju mlade, decu i nevencane odrasle sa Hung Bao (crvena prosperitetna cestitka). U kineskoj kulturi, umesto davanja poklona na Bozic kao sto to mi radimo, uobicajeno je davanje ovih crvenih cestitki sa nesto novca. Suma treba da bude predstavljena parnim brojem. Paran broj je povoljan ukoliko nije u pitanju jedan kineski i-ching novcic sam. Na primer, to moze biti 2 dolara, 10 ili 20 dolara. Zadivljujuce je koliko osoba moze skupiti za jedan dan.

Dan se nastavlja posetama rodjacima, prema njihovoj hijerarhiji. Najstariji ostaju kod kuce i cekaju mladje da ih posete i da razmene dobre zelje. Ovo je vrlo uzbudljivo vreme za decu.

Drugi dan Kineske Nove Godine naziva se “Kai Nien” sto znaci – pocetak godine. Pocinje ranim doruckom. Ponovo se sluze specijlna jela simbolickih imena. Posebno jelo dana su dugacki rezanci. Oni se stapicima bacaju u vis sto je vise moguce, ovo je simbolican gest dugovecnosti. Ovo je i neka vrsta takmicenja pa pojedini ustaju i podizu rezance rukama ispruzenim u vis. Poneko cak koristi i super dugacke stapice i stane na stolicu.

Za razliku od zapadnjacke, Kineska Nova Godina nije vreme za alkoholne ispade. U stvari, alkohol se i ne pije, vec velike kolicine Kineskog caja ili eventualno Kinesko vino.

Dva dana jela, zabave i igara je dovoljno i Kinezi osecaju da energija treba biti obnovljena. Treci dan je zato dan mira i tisine. Tradicionalno, to nije dan za rizike i dogadjaje ili avanture. Mladi se vidjaju sa prijateljima, ali ovo je u sustini miran dan.

http://i.imgur.com/52kM6ETl.jpg

Povratak poslu sledi obicno cetvrti dan. Mnogi poslovni ljudi biraju poseban dan da zapocnu posao uz pomoc FS i pokrenu trgovinsku godinu spektakularnim ‘Plesom Lava’. Ovo je vrlo bucan i srecan dogadjaj.

Cestitanja se nastavljaju narednih 11 dana, do punog Meseca kada sledi druga proslava koja obelezava zatvaranje ‘Prolecnog festivala’. 15-i dan se takodje naziva i ‘Festival prolecnog fenjera’. Ova predivna romanticna proslava odrzava se na pun Mesec, petnaestog dana prvog lunarnog meseca u godini

Na ovaj dan, mladi i stari donose zivopisne lampe i okupljaju se na javnim mestima u susedstvu. Okupljaju se da se dive i iskazu postovanje prvom punom Mesecu u godini. Ovim festivalom se tradicionalno zakljucuje dolazak Nove Godine.

Sve je spremno

Samo kao podsetnik za sve feng-shuiste :klap:
Danas se novcici, koje ste nosili, stavljaju u frizider, a sutra kupuju novi.

Gong xi fa cai!

Februar 7, 2008 - Januar 25, 2009 (Zemlja)

Prema Kineskom zodijaku 2008 je godina u znaku Pacova (Zemlja), koji otvara novi ‘Jia Zi’ astroloski ciklus. Shodno simbolici zivotinjskog znaka ovo je vreme aktivnosti, napornoga rada i obnove.

Ovo je dobra godina za startovanje i ponovno pokretanje poslova, uz opasku da samo ukoliko razvijete strpljivost i dozvolite da se stvari razvijaju lagano mozete se nadati dugorocnom uspesnom poslovanju. Takodje je blagonaklona za formiranje porodice.

Turbulentno vreme ce zahtevati izrazitu snalazljivost i potpunu predanost radu. Da bi se prosperiralo u funkciju treba staviti sva svojstva koja opisuje karakter ljudi rodjenih u znaku Pacova ( Zemlja) - realista, prepreden, dovitljiv, izrazito hrabar, drustven, brzo prilagodljiv promenama, taktican.

Njihova nervozna energija i slavoljublje ih cesto navodi na bavljenje sa vise poslova, ali su uvek uspesni jer imaju sklonost ka sakupljanju i gomilanju. Za njega je novcana satisfakcija imperativ, i ne retko je cak i zelenas koji skuplja za "crne dane" i starost.

Voli da bude clan grupacije Lukav i stedljiv u teskim periodima uvek dobro manipulise novcem i zna kako da ostvari korist za sebe. Ima sirok krug poznanika ali mali broj prijatelja i osim sebi nikome ne veruje. Probleme ne iznosi nikome, a sarmom i osmehom ih vesto skriva.

U Kini su ljudi rodjeni u znaku Pacova visoko postovani, uvazeni kao izuzetni preduzetnici i prijatni porodicni ljudi Kinezi govore da za savet uvek treba pitati ljude rodjene u znaku Pacova.

Nova godina Kineska 4706-a nastupa tacno u 11:44 on 07-Feb-08 (China time zone) odnosno u 04:44 on 2-07-08 GMT+1 za sve Evropske zemlje. Oznacava vreme kulminaciju transformacije Chi energije. To je druga godina u vodenom ciklusu i ukoliko je on u prijateljkom odnosu sa vasim elementom po rodjenju, mozete se nadati blagorodnoj godini.

Nova godina oznacava momenat transformacije Chi energije i ova spoznaja otvara svima nama mogucnost da izmenema postavki enterijera pruzimo snaznu podrsku nasim zeljama i teznjama da se iste ostvare.

http://i.imgur.com/IlwWLnol.jpg

Posmatranu kroz vremensku dimenziju Feng Shui-a 2008 se nalazi u periodu broja 8. Ono na sta treba obratiti posebnu pozornost su godisnja kretanja letecih zvezda.

Morate obavezno poduzeti zastititne mere od godisnjih negativnih upliva.

Ove godni nepovoljan energetski upliv imamo na jugu (157.5° - 202.5°)gde ulece Zuta petica i Tri ubistva. Leteca zvezda "zuta petica" je nabijena negativnom zemljanom energijom. Njen uticaj mora da bude oslabljen, ili ce se puna snaga njene zlocudne energije okrenuti protiv ukucana, pogotovo ako se smestila na glavnim ulaznim vratima ili u vaznoj sobi. Najefikasniji lek jeste koriscenje drugog raspolozivog ulaza ili pak izmestanje iz zaposednute spavace sobe, kancelarije etc.

Ukoliko nemate alternativni ulaz ili mogucnost relokacije neophodno je da poduzmete feng shui lek kako biste slabili energiju letece zvezde zute petice. Najefikasniji lek protiv zute petice jeste metal. Zbog cega? Zbog toga sto metal iscrpljuje zemlju. A jedna od najboljih manifestacija metala koje mozete da upotrebite jesu zvocici. Za nadvladavanje negativnosti u svom domu upotrebite suplje zvoncice sa set metalnih stapica. A ukoliko ste u mogucnosti da nadjete zvoncice koji imaju sest krovova pagode, imacete izvrstan lek.

Osim toga Vatra, koja je povezana sa jugom, jeste mocan elemenat, no kada je pogodjen negativnoscu "zute petice" koja donosi gubitak, bankrotstvo i ozbiljnije bolesti i nesrecne slucajeve moraju odstraniti(vatra proizvodi zemlju) energizatore koji inace u drugim uslovima snazno pojacavaju jug i njegove dobrobiti. Prakticno to znaci da sva blistava svetla ili pak otvoren plamen u ovoj godini moraju utihnuti kako se "zuta petica" ne bi aktivirala.

Jug je u tekucoj godini pogodjen sa jos jednom negativnoscu - zvezdom Tri ubistva koja takodje nosi prepreke, nezgode, finansijske gubitke, pljacku. Da bi se umirila trostruka negativnost preporuka je da u ovaj sektor doma ili jos bolje ukoliko imate dvoriste postavite vodenu urnu tj. spolja postavite vecu posudu sa yin (mirnom) vodom.

U periodu upliva ovih negativnosti treba izbegavati i biti krajnje oprezan ukoliko se ipak mora pristupiti bilo kakvim gradjevnskim radovima koji ukljucuju kopanje, rusenje i sl. u ovom sektori. Ako nemate mogucnost odlaganja radova onda obavezno pratite mesecna kretanja i nikako ne pristupajte radovima kada u sektor ulete i negativnosti na mesecnom nivou. Prema ovakvoj situaciji se treba odnositi sa visokim oprezom, krajnjim postovanjem i obazrivoscu.

Kako je juzni sektor povezan (trigramskom simbolikom) sa srednjom cerkom, ocima i srcem, ukoliko se kod clana porodice pojave zdravstvene tegobe sa navedenim organima treba biti izrazito disciplinovan u lecenju.

Na severu obitava Veliki vojvoda Jupiter (Tai Sui) zauzima direkciju Sever 2 (352,5 do 007,5). Kada sedite, radite ili jedete, nikada se nemojte suceljavati sa ovim pravcem, cak iako je to po Kua formuli, vas najbolji pravac. Takodje njegovo boraviste nemojte uznemiravati prekomernom bukom (maknite stereo uredjae, tv), lupanjem, ili renoviranjem. U suprotnom izvestan je poslovni fijasko, a i zdravstveno cete se osecati veoma bolesljivo.

Osim toga neophodno je obratiti paznju i na druge sektore koje nastanjuju zvezde nosioci manje prijatne energije kao sto je zvezda 3 Drvo u zapadnom sektoru, pa je preporucljivo da ovaj deo doma opskrbite lepim lampama i da svetlo gori i tokom noci.

Zvezda 2 Zemlja boravi na severozapadu i implicira bolesti povezane sa sa glavom i plucima, pa ukoliko se kod starijeg muskog clana porodice jave tegobe narocito sa plucima treba biti vrlo azuran i podvrgnuti se briznom visoko strucnom strucnom lecenju, a feng shui lek je Wu Lu, i svakako sa oprezom se treba odnositi i prema zvezdi 7 Metal kako ne biste postali zrtva pljacke.

Nakon sto ste poduzeli mere zastite iskoristite spoznaju polozaja blagonaklonih zvezda iz godisne karta letecih zvezda da biste energizovali i podrzali srecan ishod u odredjenim sferama zivota koje su vam u tekucoj godini primarne.

Ove godine energija na istoku je povezana sa razvojem i usponom u karijeri, poslovnim uspehom dok je jugoistocni sektor povezan sa vasim ugledom u javnosti i polozajem u drustvu. Shodno pripadajucem elementu ovih sektora snazan energizator je vodeni objekat, tablet fontana ili pak akvarijum, dakle yang voda.

Ukoliko trazite romansu ili vam je potreban podsticaj i pomoc u obrazovanju energizujte ove godine severoistocnu palatu metalnim ili staklenim kontejnerom (forma ukrasnih kutija) sa svezom vodom, koja moze biti i u boji ili pak barska kornjaca jedan od najmocnijih aktivatora.

I ne zaboravite, da biste otvorili srca za blagorodnu energiju u ovoj noci prilikom cestitanja Prolecnog festivala sve nesuglasice moraju medjusobno biti oprostene i zaboravljene.

Opazanje onoga sto je malo
zove se uvid.
Boravak u neznosti
zove se snaga.

Tao te cing, Knjiga 52

majra 

Site Admin

Kineska Nova godina

Ako vam Nova godina nije pocela bas po zelji evo nove prilike. Danas se slavi prvi dan pocetka Praznik proleca, tj. Chun jie [čun djie) tj. Kineska Nova godina. Po lunarnom kalendaru koji predstavlja najstariji hronoloski zapis pocetak godine se poklapa sa ulaskom punog Meseca u sazvezdje Zmaja, prvi prolecni zodijacki znak. Upravo je nastupila 4707 –a godina, godina u znaku Bivola.

Ovaj praznik po karakteru je vrlo slican praznovanju u hriscanskoj tradiciji Bozica. Tradicija je da se pocetak oznaci burnom i bucnom zabavom jer se po legendi bukom teraju losi duhovi iz doma, Kineska Nova Godina se slavi uz ulicne parade koje predvodi ogromni sareni Zmaj od papira ispred kojeg se nalazi covek koji nosi ogromni beli biser koji predstavlja Mesec.

Domovi se ukrasavaju tradicionalnim simbolima bogatstva i dugovecnosti, sprema se svecana trpeza i okuplja se obitelj. Dominantan je crveni kolorit kako u enterijeru tako i u garderobi koja se sa velikom paznjom bira za ovaj dan. Nakon doceka posluzuje se vecera i razmenjuju se pokloni, a sa slavljem se nastavlja duboko u noc, jer postoji poslovica koja kaze “Ako rano legnes propustices srecu, ako rano ustanes rano se i obogatis”

S obzirom da nas je vestina Feng Shui visestruko oplemenila, dugujemo toliko da pripadnicima Kineskog naroda cestitamo prvi dan Praznika proleca -
Xinnian kuaile! Chunjie kuaile!

majra 

Site Admin

Dekor za Novu godinu u feng šui duhu

Praznici ujedinjuju ljude posto je vecini vazno da makar u odredjenim trenucima funkcionisu kao celina. Zato se cesto za odredjene praznike vezuju mnogi rituali, njihovo postovanje obelezava jednu porodicu i predstavlja stub oko koga se ona okuplja i kasnije kada deca odrastu. Svetkovine pri kalendarskoj smeni dveju godina su oduvek olicavale ljudsku teznju za boljitkom i napretkom i svi rituali koji se rabe imaju za svrhu zastitu porodice i napredak domacinstva.

Bez obzira da li ste religijski opredeljeni ili ne, morate posedaovati veru ili filozofiju prema kojoj cete ziveti. Vera je nesto vece od nas samih moze da unapredi nas zivot i svemu da smisao. Sve vere imaju veliki broj zajednickih elemenata koje se odnose na ponasanje i nacin na koji treba ziveti. Poruke da treba biti posten, voleti bliznjeg i ciniti drugima isto sto bismo zeleli da oni nama cine pruzaju izvanredne smernice za slaganje s drugim ljudima, bez obzira na to da li vam je vera jaka ili ne. Ako sebe ne smatrate religioznom osobom, svejedno obrazovanjem, druzenjem s knjigom i ljudima vi takodje gradite svoju zivotnu filozofiju. Svako nadje odgovarajuci nacin da indukuje svoj unutrasnji rast.

Praznike koji slave novi pocetak, Bozic i Novu godinu osim posebne paznje koju cete posvetiti druzenju s onima koje volite mozete iskoristiti da kroz rituale koji ih prate podstaknete energiju doma. Kada govorimo o dekoraciji doma i ona treba da odrazava vas pristup zivotu, sto verujem da svako ponaosob odabirom dekorativnih elemenata intuitivno i ucini.

Prvi korak jeste uvek otklanjanje nereda: nered zauzima odredjeni prostor koji ispunjava stagnantnom energijom i tako ne dopusta protok i dotok nove energije, odnosno svega onoga sto bi moglo da vam unapredi kvalitet zivljenja. Nered moze da vas ucini bezvoljnima i ako toga mozda niste svesni, cesto procenjujemo da nemamo dovoljno vremena za veliko spremanje ili jednostavno ne zelimo da pocnemo ciscenje na veliko kada ce ionako nakon praznika biti nuzno opet ocistiti dom.

Takav odnos je indikativan da je nakupljena losa energija u prostoru i da je dominatna, u takvom domu mi se osecamo sve umorniji a nasa volja je sve slabija. Nered u domu priziva stagnaciju i sprecava akciju, govori o nespremnosti da razresimo probleme koji su ostali zbog nekih proslih dogadjanja. Za napredak nam treba nova sveza energija jer se zivot odvija u ciklusima. Nered podrazumeva ne samo vidljivi deo na otvorenom vec i onaj iza zatvorenih vrata ormana, kuhinjskih elemenata, ormarica u kupatilu, za cipele. Resite ga se!

http://www.odlican.com/d/9066-2/dekoracija.jpg
Slike odlican.com » Cesljarev » miris praznika

Nova godina - postavite nova pravila

Na ulaznim vratim nemojte ostavljati stvari, oslobodite prostor od naguranih jakni, kisobrana, kljuceva – resite ih se odmah. Ako imate naviku da ostavljate djubre kod vrata da bi ste ga izneli ujutru, sebi cinite stetu, bolje ga odnesite odmah. Sve nakupljene novine, sitnice, polomljene igracke, ostecene stvari spakujet u smece. Pogledajte ostavu, zalihe hrane, proverite rokove trajanja, prepakujet kozmetiku i sve sto je dotrajalo takodje odstranite. Pregledajte kutiju sa lekovima, sve cemu je istekao rok bacite. Pretresite radni sto, i ormane i oslobodite se svega sto nema istinsku funkcionalnost u vasem zivotu. Okrenite madrac na kome spavate, stavite novu posteljinu. Nemojte zaboraviti i vas automobil i u njemu provodite svakodnevno vreme. Iako vam se ove preporuke mozda cine suvislim svaka ta stvar ima sa vama na veoma suptilnom nivou vezu.

Tokom godina kako niko od nas ne odoli praznicnoj kupovnoj groznici, pa uvek kupimo jos nesto novi, kod dobre vecine se u domu sakupi poveca kolicina ukrasa, lampica i raznih djakonija koje naravno ne zamenjuju stare, jer stare ne bacamo. Zato prva sugestija je da izvadite sve ukrase, da ih pazljivo sortirate po boji, formi i velicini i pregledate. Naravno da cete se osloboditi svih ostecenih predmeta, a od preostalih napravite selekciju i potom ih operite.

Pri ukrasavanju doma treba se fokusirati na prostor u kome se zbivaju glavni ritualni elementi pocevsi od otvaranja paketica, do zdravice. Odvojite u jednu kosaru one namenjene za kicenje novogodisnje jelke, po nepisanom pravilu vecina se opredeli za ukrase u kombinaciji dve boje. Zato prateci mali akronim Boja Oblik Broj Elemenat odaberite kompasnu direkciju u koju cete plasirati jelku, shodno ekvivalentnim atributima za odredjene kompasne direkcije.

http://www.odlican.com/d/9062-2/zvezdice.jpg
Slike odlican.com » Cesljarev » novogodisnje balerine

Na primer, vas odabir su zlatne kugle i crvene masne. Zlatno kao boja odgovara kompasnoj direkciji zapada i severozapada, stakleni i plasticni ukrasi pripadaju elementu metala, birate broj deljiv sa brojem pridruzenim odredjenom trigramu koji korespondira sa direkcijom (6, 7, …), i na sve to recimo zelite da plasirate crvene svetiljke (elemenat vatra). Ako razmotrimo ciklus elemenata uocicemo da se oni nalaze u ciklusu kontrole, no ako doziramo crvenu boju i osvetljenje necemo unistiti energiju metala (znamo da se uz pomoc vatre dobijaju najekskluzivniji komadi nakita). Ovako dobijamo dakle simbolicni objekat sa kojim ako ga pozicioniramo u severozapadu iniciramo posebno dobre medjuljudsek odnose ali i posebno naglasavamo vaznost podrske domacinu kuce.

Najuputnije je mesto locirati na osnovu natalne karte, tamo gde se nalazi izrazit povoljna planinska zvezda (cijim energizovanjem stavljamo akcenat na poboljsanje komunikacije kako medju clanovima obitelji, tako i sa svim onima sa kojima cemo se susretati u okviru razlicitih aktivnosti tokom godine) ili pak zelimo dodatno podrazati energetski upliv povoljne vodene zvezde (koja se prevashodno energizuje sa ciljem pobiljsanja materijalnog priliva u domacinstvo).

Drugi nacin biranja pozicije je shodno skoli koja se vezuje za aspiracije gde se polaganjem Bagve, tj. Orginalnog devetodelnog kvadranta na prostor biramo sektor koji zelimo da u duhu praznika energizujemo dodatno. Ovakav pristup nije redak kada se prave posebno dekoracije namenjene obelezavanju praznika kao sto je smena dva godisnja doba ili dve kalendarske godine. Otuda se cesto u literature kao preporuka moze naci da je za postavljanje novogodisnje jelke kako bi obitelj tokom nastupajuce godine uzivala u blagostanju najpozeljnije da se ona smesti u jugoistocni sektor, koji zbog elementa drveta ukazuje na rast, pa podrzan od istog (jelka –drvo) i okicen povoljnim simbolima koja oslikavaju zelje za bericetom, slavom (ukrasni vrh jelke, lampice i sl…) ima status simbolickog objekta.

Nemojte stavljati sve ukrase, napravite selekciju i odaberite samo ono sto vam se zaista svidja i pripazite na kolicinu. Velicini jelke izaberite proporcionalno velicini dnevnog boravaka, jer je ovo prostor koji jeste svojom funkcijom namenjen okupljanju clanova obitelji i druzenju sa prijateljima. Kako bismo pridoneli kvalitetnijoj povezanosti obitelji, pozeljno je da svaki clan postavi barem jedan ukras na jelku buduci da tim cinom postavlja i svoju osobnu energiju. Takodje se osim plasticnih i staklenih kugla preporucuju ukrasi od prirodnne tkanine poput masni i traka buduci da ce one svojom teksturom "omeksati" ukupne dekoracije. Ukrasne lapice i ostalu rasvetu postavite tako da osigurate ravnotezu i da ne dodjete u situaciju da zbog prekomernog, narocito crvenog svetla i trepcucih efekata u dom unesete stanje napetosti, rastrojstva a svakako i loseg odmora tj. sna u danima koji i onako nose odredjenu tenziju (i pozitivni dogadjaji deluju stresogeno).

Trpezarijski sto prekrilite svecanim stolnjakom i posluzite svecani pribor aranzman tako organizujte da vas vizuelno poziva na ugodno druzenje, dobro isplanirajte takodje (upravljajuci se prema kua broju) svih koji ce se gostiti i ulozite malo truda da se i gosti, vasi prijatelji (pa je logicno da im znate i datume rodjenja na osnovu kojih mozete izracunati njihov Kua broj) nadju u svojim dobrim pravcima - to ce uroditi dobrom atmosferom, prijatnom komunikacijom bez neplaniranih eksecsa. Takodje domacin treba da zauzima najvisu poziciju posluzite se dekorativnim jastukom i simbolicno ga „izdignite“ iznad drugih, ali pri tome vodite brigu da se supruznici ne nalaze u poziciji jedno naspram drgog buduci da je to pozicija rivalstva.

Duh promene ne morate ograniciti samo na ove prostorije, vec se posvetite i ostalim prostorijama: sledeci najposeceniji prostor je toalet, u njega nemojte unositi simbolicne objekte, ali ga oplemenite frotirima sa novogodisnim uzorkom, gelom za ruke sa posebnom aromom. Kuhinja mozete lako i efektno okititi upotrebnim predmetima sa aktuelnim uzorkom kuhinjske krpe, salvete, drzaci za salvete, podmetaci za case, case, tanjiri, solje. U krajnjem ako ste voljni napravite kreativan aranzman od voca i ukrasnh kugli, figurica Deda Mraza...). I spavaće sobe mozete dekorisati, posebno decije. Ono sto deca vole su svetlece lampice, nabavite im manje jednobojne ili pak visebojne lampice, ali ih ne samo zbog opreza vec i iz higijenskog razloga gasite u toku noci, da bi imala miran i okrepljujuci san, cime cete preduprediti nastanak razdrazljivog raspolozenja u domu.

Kako biste postigli ugodnu atmosferu te smanjili nervozu i napetost budite pazljivi i selektivni, nekada je manje ipaka, vise. Za ukrasavanje cesto upotrebljavamo preveliku kolicinu crvene boje te puno bljestavih predmeta, treptavih lampica, kugli, upaljenih sveca, svi ti dekori mogu pridoneti svadjama i nervozi buduci da deluju podsticajno na nas um. Stoga se preporucuju ukrasi od prirodnih materijala tipa. zimzelenih grancica, vencici, like, dekoracije i zeleni stolnjaci, dekorisani plodovi (sisarke, zir, slama..). Neka se vasa kreativnost razmase, ali zadrzite meru i u uzivanju.

Srecni vam praznici!

majra 

Site Admin

Praznicno raspolozenie

Nadovrzuvajki se na prilogot na Virada, za praznikot Badnik, eve nekolku zbora i za predstojniot praznik Stara Nova Godina, praznik koj go slavat pripadnicite na hristijanskata vera.

Dokolku sakate da se cuvstvuvate prijatno, a voedno da obezbedite blagosostojba vo narednite denovi od pretstojnata godina, primenete nekolku metodi od Feng shui.

Najnapred iscistete go domot i odstranete gi site nepotrebni predmeti. Obezbedete poveke prostor za ovaa vecer.

Vo najoddaleceniot desen agol ( gledajki od vlezot t.e. vratata na prostorijata) koj voedno gi pretstavuva site vidovi odnosi, postavete paren broj sveki vo rozova, crvena, zolta ili kafena boja. So ova ke obezbedite harmonija i pozitivni cuvstva vo prostorijata.

http://www.odlican.com/d/11064-2/013_001.JPG
Slike odlican.com » Olivera » Novogodisni zelbi

Ukrasite na masata, koj go pottiknuvaat raspolozenieto, neka bidat niski, bidejki visokite ukrasi se kako prepreka vo komunikacijata so prisutnite.

Ubavo aranziran buket cveke e pozelno da bide postaven na nekoj element od strana, zad koj ke postavite ogledalo za da se zgolemi cuvstvoto na bogatstvo. Granki od bor ili Bozikna zvezda ke vnesat vesela atmosfera vo domot.

Za osvezuvanje na prostorijata, koristete mirizlivi masla, koi voedno ke go osvezat prostorot. Isto taka mozete da stavite vo sad so voda, nekolku stapcinja od cimet, kora od portokal ili presecen limon. Sadot mozete da go postavite na radijator za da moze da go siri mirisot vo prostorijata.

Nastojuvajte da sozdadete cuvstvo na bogatstvo vo celiot prostor, bidejki na toj nacin domakinot i gostite ke se cuvstvuvaat poopusteno.

Na masata medju drugite raboti postavete mali cinii so orevi, suseno ovosje, bomboni i sitni kolaci.

Vnimavajte najomileniot gostin da ne bide smesten do vratata, bidejki moze da se sluci prv da ja napusti zabavata.

Dokolku medju prisutnite imate gostin, koj e premnogu glasen i koj saka da gi kontrolira i nadgleduva site, nemojte da go smestite vo centarot na masata, bidejki ke bide namalena komunikacijata pomedju drugite gosti.

Za pottiknuvanje na cuvstvoto na smirenost i harmonija, kako i za podobro raspolozenie na prisutnite postavete prekrivaci so nezno portokalova ili crvena boja, kako i pernicinja vo portokalova, crvena, zlatna, zelena ili temnokafena boja.

Neprijatnite temi na razgovor ostavete gi za nekoja druga prigoda, tie ne se pozelni za ovaa vecer.

Bidete spremni i vo momentite na tisina, koga za moment prisutnite gi iscrpile svojte temi za razgovor, popolnete gi so muzika koja vo sekoj slucaj e po vkus na prisutnite.

Sreken praznik, ispolnet so radost, sreka i mnogu ljubov.

niko650

Moderator

Nova godina 2013 - jelka, ukrašavanje i doček

Pred svaku Novu godinu svi koji praktikuju feng šui metod uredjenja prostora svesni da korišćenje sveća, svećica, (npr. ukrašena jelka) "spot" svetla, ili bušenja zidova za plasman ukrasa, prazničnih venačića često može uzrokovati probleme – svadje, razmirice, gubitak novca, kradje, požare, ozlede i obrnuto; postavkom ove "svetleće tačke" na adekvatnom mestu, ili bušenje na posebnim mestima zida, možete značajno poboljšati svoju sreću.

Koraci za procenu:

1. Identifikovanje područja

Pre no što prisupimo identifikaciji područja potrebno je da odredite smer to jest pravac gledanja vašeg životnog prostora.

2. Kretanje letećih zvezda

Sagledavanje kretanja letećih zvezda na mesečnom nivou u decembru tekuće godine ukazuje da je nepoželjno je vršiti remont, bušiti, ukucavati metalne eksere ili kopati zemlju u dvorištu u sledećim direkcijama:

Na jugu: južni zid pri čemu podrazumevamo dakle raspon od 157,5°- 202,5°. Naime, aktivacija ovoga sektora može biti okidač problema u samoj kući: problema sa elektroinstalacijom, telekomunikacionim ili kablovima za prenos nekog drugog signala, kao i razne vrste gubitaka počevši od fizičkih stvari pa do gubitaka i u prenesenom smislu – gubitak odnosa, ugovora i slično.

Na severozapadu: Bušenje ili aktivacija (kao što su sveće na primer) u ovom području može indukovati ozlede, neadekvatne postupke muških članova porodice, trovanja hranom ili pićem, prekomerno konzumiranje alkohola i tegobe od strane grla.

U ovom sektoru se takodje ne preporučuje spavati u decembru i početkom januara 2013 godine i ako postoje druge sobe, poželjno je u ovom periodu ih koristiti, a i zimovanje je svakako jedno od dobrih rešenja.

Na jugo-istoku: Aktivacija i ovoga sektora može dovesti do pojave ili reaktivacije tegoba od strane jetre i žučnog sistema, naročito upravo uoči dočeka Nove godine; na materijalnom planu otvara mogućnost za gubitak novca u hazarderskim igrama i ozlede donjih ekstremiteta.

Nigde drugde u kući ukoliko je pravac pružanja (nasuprot pravcu gledanja) na jugu, severozapadu ili jugoistoku.

3. Putovanje i doček Nove godine

Putovanje i odlazak na doček Nove godine: ne preporučuje se putovanje koje podrazumeva kretanje (smer) od tačke A do cilja – tačke B na jugoistoku, bilo da je reč o putovanjima u drugi grad, inostranstvo, ali i na jugoistok u odnosu na svoj dom, na primer u kuću kod svojih prijatelja na zajednički doček Nove godine.

Putovanjem na jugoistok u ovom trenutku možete uticati na svoju srećum a nakon povratka možete očekivati probleme bilo u toku samog povratka ili u roku od mesec dana. Generalno o planiranju putovanja uz kretanje letećih zvezda na godišnjem, mesečnom pa i dnevnom novou možete pročitati dodatno u okviru Planova za putovanja.

http://www.odlican.com/d/12698-2/lampioni.jpg

Gde postaviti jelku i kako je najpovoljnije ukrasiti

Jelku možete postaviti tamo gde želite ali budući da ona postaje centralni objekat pažnje u predstojećim prazničnim danima i energija u tom sektoru će biti vrlo aktivna, naročito ukoliko na nju plasirate u svetla, girlande, ornamente, kristalne, staklene ili svetleće ukrase. Preliminarne preporuke u izbori sektora i ukrasa:

 • Sever: povoljna je zelena ili srebrna jelka, bez girlandi, sa plavimi i belim ukrasima.
 • Severo-istok: povoljno je zeleno stablo sa žutim ukrasima bez girlandi.
 • Istok: povoljno je zeleno stablo sa plavim ornamentima bez girlandi.
 • Jugoistočno: povoljna je zelena ili srebrna jelka sa plavim i belim ukrasima bez venčića i girlandi.
 • Jug: povoljno je zeleno stablo sa crvenim i žutim ukrasima. Možete koristiti girlande.
 • Jugozapad: povoljno je zeleno stablo sa crvenim i žutim ukrasima, takodje možete plasirati i girlande.
 • Zapad: povoljna je zelena jelka sa žutim ukrasima i girlandama.
 • Severo-zapad: povoljno je zeleno ili srebrno drvo/jelka sa plavim i belim ukrasima bez girlandi.

Aktivacija povoljnih sektora u decembru i početkom 2013

Shodno kretanju letećih zvezda na mesečnom i dnevnom novou uz poštovanje napomena navedenih u koraku 2. koje sam naznačila na početku teksta za poboljšanje finasijskog stanja preporučuje se:

Postavite pokretni predmet, ili bilo koji vama omiljeni pokretni objekat (ne akvarijum i fontanu) na zapadu ili jugu. Ovaj predmet će trajno ojačati energiju datog sektora otvarajući mogućnosti za rešavanje finasijskih problema. Ovo će posebno efektno biti ukoliko imate ulazna vrata na severoistoku.

Tehnikom odabira povoljnog datuma postavke samog simboličkog objekta se značajno utiče na uspešni ishod. Stoga je datum plasiranja pokretnog objekta bitan i u ovim poslednjim nedeljama tekuće godine to su:

 • 17. decembar (izuzev za rodjene u godini zodijačkoh znaka Konja)
 • 26. decembar (izuzev za one rodjene u godini zodijačkog znaka Petla)
 • 30. decembar (izuzev za one rodjenje u zodijačkom znaku Koza)

* Plasirajte zvončić na kvaku ulaznih vrata, ukoliko se ona nalaze na jugoistoku. Još do 4. februara 2013 godine na jugoistoku postoji energetski upliv koji može uticati na vaš novčanik u smislu, gubitka kako samog novčanika, novca, nepotrebnog troška tako i u smislu nerealizacije već sklopljenih dogovora. Zvončić će svojim zvučnim vibracijama delimično odagnati ovaj neblagotvoran uticaj.

Feng šui za ljubav

Svako priželjkuje čudo u Novoj godini. Uostalom, u Novoj godini jedna grupa ljudi je bez partnera i priželjkuje svoju srodnnu dušu, druga grupa ljudi – oženjen/udana priželjkuje topao i pun razumevanja i medjusobnog poštovanja odnos. Za sve odnose u koje stupamo u cilju njihovog unapredjenja preporučuje se da posebnu pažnju posvetite poziciji kreveta u domu. Svakako personalizovana analiza je uvek poželjna ali u datom periodu o kome govorimo u ovom tekstu neke opšte napomene su:

U decembru 2012-e godine nije poželjno spavati u jugoistočnom i severozapadnom sektoru ako posmatrate celokupan tlocrt doma ili samo vaše spavaće sobe. Razonoda ovde može uništiti odnos, ili napraviti značajan poremećaj ili vas odvesti u depresivno raspoloženje što će se indirektno odraziti po zakonu privlačnosti: što zračiš – to privlačiš. Jednostavnim pomeranjem kreveta na zapad ili jug možete preduprediti ovakav razvoj dogadjaja.

Ukoliko se vrata nalaze na jugoistoku, postavite zvono na kvaku da se zaštitite od emotivnih gubitaka. Ukoliko se u nekom od navedenih sektora nalazi kupatilo/toalet (pogledajte tabelu niže), ako imate izbora u smislu da u domu postoji i više kupatila nemojte se koristiti navedenim, budući da korišćenje može uzrokovati preljub za osobe u braku ili izbor neadekvatnog partnera za mladiće i devojke.

http://img809.imageshack.us/img809/5820/31424667.jpg

Ukoliko imate samo jedno kupatilo i ono je locirano u navedenom sektoru, nemojte ga ojačavati. Prosto osvestite samo činjenicu da ova pozicija u vašem domu nije naklonjena vašim kontaktima i sveukupnim medjuljudskim odnosima koje ostvarujete i podignite nivo pažnje – to je "ljudski faktor" u smislu da budete selektivniji pri odluci u izboru parnera, što može značiti i pre odluke posavetovati se sa prijateljem, roditeljima pa i nekim stručnim licem. Ukratko, prosto budite svesni i racionalni, ne idite emocijama "bez glave". Ako imate izbora razmislite i o preseljenju.

http://www.odlican.com/d/11949-2/007.JPG

U decembru i januaru palite mirišljave sveće na jugozapadu stana, doma. U ovom sektoru imamo energetski otvorene mogućnosti da vrlo lako neodmereno, gotovo afektivno reagujemo i izazovemo žučne i teške svadje, naročito grube kod onih čija su glavna ulazna vrata ili spavaća soba na jugozapadu u 2012 godini.

Vatrena energija i svetlost sveća mogu pomoći da se "sagore" strasti i emotivni incidenti i tako verovatno izbegnete svadje za Novu godinu. Osim toga one same po sebi stvaraju jednu romantičnu atmosferu, ali molim vas - budite oprezni! Otvoreni plamen nikada ne ostavljajte bez nadzora!

Za sve koji priželjkuju srodnu dušu preporuke shodno godini rodjenja i datum za uživanje u svetlosti sveća dat je u tabeli br. 2:

http://img405.imageshack.us/img405/5532/44151494.jpg

Datum 31. decembar donosi energiju vatrene i vodene faze, koje kao i u prirodi su opozitne. Drugim rečima, sva obeležja dana su aktivne uzlazne energiješto ukazuje na borbu zbog preterane iskrenosti, zapovedničkog tona i psohološkog pritiska. Dakle, u obraćanju ovoga dana budite mnogo fleksibilniji, mekši, asertivniji i oprostite svima koji su vas slučajno povredili taj dan.

Što se tiče uticaja na zdravstvenom planu ovakva kombinacija uvek čini vulnerabilnim tanko crevo, urinarni trakt i kardivaskularni sistem, što praktično znači da čak i malo prejedanje ili čašica više mogu dovesti do tegoba naročito kod osoba koje već imaju neku hroničnu bolest ovih organa. Preventivno delujte, ne preterujte ni u ishrani, ni u piću. Srećne vam pripreme!

majra 

Site Admin

Decembar - krenimo u susret Novoj godini

Pred svaku Novu godinu poklonici feng shui-a obicno pitaju gde postaviti jelku, kako je ukrasiti, kakve boje ukrase postaviti... i u prilog svim dilemama resila sam da odgovorom napravim mali pomak pa da spojimo ugodno sa korisnim. Ovaj put necu dati samo opis mesta koje bi bilo povoljno za plasman jelke, vec cu pruziti i sugestije za akcije koje je pozeljno sprovesti upotrebom svetla ili biljaka a koje ce pomoci u resavanju niza nekih otvorenih pitanja, i posebno naglasiti ono sto treba izbeci u ovom periodu. Prvo se stitimo od negativnosti a potom pristupamo snazenju i aktivaciji – to je univerzalni princip delovanja u feng shui-u.

Vreme darivanja

Decembar je mesec kada obicno pocinjemo da pravimo izmene u domu, sa zeljom da dom u novogodisnjoj noci doceka u novom ruhu. Jedna od najcescih akcija je busenje zidova i postavka slika ili ukrasa, i ma kako cudno zvucalo jedna takva nova rupa u zidu moze dovesti do mnogih problema. Zasto?

Cinjenica je da busenje zidova podrazumeva narusavanje njegove strukture i unistavanje njegovog segmenta – ovo je mocna aktivacija. Ukoliko je aktivacija ucinjena u dobrom polozaju, to moze dovesti do neocekivano dobrih rezultata. Na primer, moze vam neko iznenada vratiti novac koji ste davno dali na zajam i gotovo ga vec otpisali ili moze vas nazvati osoba da se izvine od koje to ni u snu niste mogli ocekivati, ili ce u vas zivot uci novi covek koji ce resiti problem koji vas vec duze vreme nagoni da se krecete kao po "zacaranom krugu" jer ne prepoznajete resenje.

Medjutim, ukoliko se busenje zidova izvrsi u nepovoljnim pozicijama, vrlo lako moze doci do nenadanog gubitka novca, svadje sa partneroma pa cak i ozlede – osnovna karakteristika je svih ovih desavanja: iznenadan nastanak i brzo odvijanje.

U decembru 2013 godine se ne preporucuje busiti u: jugu(157,6-202,5) delu, severo-istocnom (22,6-67,5), jugo-zapadnom (202,6-247,5) i jugo-istocnom (112,6-157,5). Dakle, ukoliko zelite plasirati ukrase, cinite to bez busenja novih rupa u zidu i u te svrhe koristite se drugim sredstvima koje imate pri ruci tipa: dvostrano lepljivih traka, cioda i u krajnjem upotrebom rajsingli. Ova preporuka vazi za period do 5.januara 2014 godine.

Ukrasne lampice

Nakon sto proverite da li su vam proslogodisnje lampice ispravne ili se odlucite za kupovinu novih, kao i kod busenja i njihova pozicija je veoma vazna. Zasto? Upaljeno svetlo predstavlja u prostoru dugotrajnu svetlu tacku koja svojom energijom stalno aktivira onu koja je pohranjena na datom mesto. Ukoliko je pozicija takva da odgovara povoljnom sektoru ona aktivira sve dobre mogucnosti koje proisticu iz osnovne energetske faze datog mesta, ukoliko su plasirane na nepovoljnom mestu ne retko ometaju prirodan tok i indukuju procese koji imaju kontra efekat.

U decembru 2013 povoljna postavka ukrasnih lampica, (ali samo pod uslovom da ste ljubitelj istih u suprotnom prosto preskocite ovaj deo) je na sledecim mestima:

 • istok (67,6-112,5)
 • severo-istok (22,6-67,5)
 • sever (337,6-22,5)
 • jugo-istok (112,6-157,5)

http://www.odlican.com/d/14616-2/svetlo+u+noci.jpg

Plasman ukrasnih lampica (raznobojnog svetla) na istoku moze doprineti prilivu novca, iznenadnim dobicima i pomoci od strane ljudi koji ne zive sa vama u domu. Dakle, ako vas iznenada neko nazove ili iznenada sretnete neku osobu, potpuno neocekivano gledano sa realnog aspekta, koja ce vam pri tome i pomoci ili vas darivati znajte da je to rezultat aktivacije istocnoga sektora.

Lampice, lampe i lampioni (raznobojnog svetla) na istoku i jugoistoku mogu pomoci da osim stvaranja romanticne atmosfere unapredite vas partnerski odnos ili ako je fokus na obrazovanju onda da indukuje dobar akademski uspeh koji ce biti rezultat usvajanja novih pristupa u radu i planiranju istoga. Ovo je takodje vrlo povoljno i za poslovanje – priliv novih ideja koje ce doneti i novi bonus i brz dotok novca.

Novogodisnja jelka

Ukrasavanje jelke, kacenje svetlecih lampica na prozore i unosenje svecanog ruha u dom je nezaobilazan deo decembarskih aktivnosti. Ukoliko ste odlucili da u dom unesete zivu biljku, kao prvo birajte onu sa busenom, time cinite dobro i zajednici gledano na dugorocnom planu jer cete biti u mogucnosti da ga predate Drustvu Gorana ili pak sami posadite nakon praznika i time obogatite okruzenje. Dakle, ako ste odlucili kupiti jelku i ukoliko ona nija visa od 150cm i ukoliko na nju necete plasirati ukrasne lampice mozete je slobodno postaviti gde god zelite.

Ukoliko je pak jelka visine iznad 150cm i zivo drvo to je mocna energija dakako u odnosu na stabla u prirodi umanjena za deo koji je sama izgubila odvajanjem od tla... zato je dobro postovati ti je na Istok, Jugo-istok ili Sever i Severo-istok (gledano u odnosu na celokupan plan doma ili razmatranjem sektora unutar samo jedne prostorije, jer nam svaka vrata omogucavaju detaljniju podelu prostora unutar celine) i ukrasenu svetlecim lampicama.

Ako je vasa jelka vestacko drvo, bez obzira na to gde je postavite sve dok nije takva pozicija da mozemo reci da se u sobi sve prema tome upravlja, dakle sve dok u prostoru zaista ne postane centar paznje, fokusna tacka - nije vazno gde cete je postaviti.

Ukoliko je jelka vestacko drvo i pri tome – centar paznje (prakticno znaci da se oko nje zbivaju radnje, da ce biti pokloni ispod, pisma Deda Mrazu, Svitci zelja i sl. i ako je ona ukrasena sa svetlecim raznobojnim lampicama onda se treba takodje koristiti smernicama za pozicioniranje jelke u prostoru kako sam naznacila kada je u pitanju zivo drvo: Istok, Jugoi-stok ili Sever i Severo-istok (doma ili sobe).

Ukoliko ne mozete da iskoristite navedene sektore za plasman jelke, postavite prosto jelku bez lampica.

Ukrasi za jelku

Glavna stvar koju trebate imati na umu da ako postavljate jelku na jug , dobro je da bude srebrna i svakako bez upotrebljenih lampica. Dakle, kljuc je da ne postane fokus! Ukrasi mogu biti u boji srebra i zlata, crvena je kontraindikovana. Takodje, ovde nemojte koristiti svece, svetla, lampe bilo da posmatrate dom na celokupnom planu ili u zasebnoj prostoriji, u decembru 2013, mozete vatrenom energijom pogorsati probleme s novcem a na zdravstvenom planu tegobe od strane srca, bolesti krvi i ociju.

Zato, ako su na primer ulazna vrata u stan (kucu) na jugu (157,6-202,5), postavite metalno zvono na vrata i tokom ovog meseca ne investirajte novac u nove poslove, ne posudjujte novac i nemojte rizicno se ponasati u saobracaju. Ukoliko ste u prilici koristite podzemni metro.

Ako jelku postavite na severo-zapad (292,6-337,5) pozeljno je da bude vestacka ako ipak birate prirodnu neka ne bude visine iznad 150cm i bez lampica. Ukrase birajte u boji srebra i zlata. Crvenu takodje treba izbeci.

Ako stavite jelku na jugo-zapad(202,6-247,5), nemojte koristiti ukrasne lampice, jelka moze biti zelena, po mogucnosti ne visa od 150 cm, sa zelenim, plavim ukrasima. Crvena je takodje kontraindikovana.

Ukoliko postavite jelku na zapad (247,6-292,5), ne koristite ukrasne lampice, jelka moze biti prirodna, takodje po mogustvu visine do 150cm a boja ukrasa – plava i zuta za dekoraciju.

Ako stavite drvo na sever (337,6-22,5) mozete koristiti ukrasne raznobojne lampice, jelka moze biti konvencionalna po vasem izboru zelena ili srebrna; birajte krupne ukrase u plavoj, zlatnoj ili srebrnoj boji.

Ukoliko plasirate jelku na severo-istok (22,6-67,5), mozete koristiti ukrasne lampice, takodje jelka moze biti prirodno zelena, a ukrasi veliki zuti i crveni.

Ako postavite jelku na istoku (67,6-112,5) ili jugoistoku (112,6-157,5), mozete koristiti raznobojne lampice, jelka zelena a ukrasi veci zuti i crveni.

http://www.odlican.com/d/14620-2/Deda+Mraz.jpg

Moj dar vama

Ocekivani ucinak:

Aktivacija istoka (67,6-112,5) moze doprineti povecanju prihoda u dom, neocekivanom prilivu novca i pomoc od ljudi koji ne zive sa vama u domu. Sve sto se desi iznenada i donese resenje nekog pitanja koje stoji vec neki period je produkt aktivacije istocnog sektora. Sta uciniti?

Ako postoji takva mogucnost:
* postavite jelku zivo drvo
* ili samo plasirajte raznobojne ukrasne lampice koje nakon ukljucivanja necete gasiti minimum dve nedelje
* ili ukljucite svetla bez iskljucivanja najmanje dve nedelje
* ili samo stavite veliku sobnu biljku sa mesnatim liscem visine najmanje 90cm
* ili postavite svoj radni sto sa racunarom u dati sektor doma

Ono sto je od krucijalnog znacaja je vreme postavljanja aktivatora:

 • 13. decembar 6-8h i od 18-20h – dan nije pogodan za aktivaciju osobama rodjenim u godini Koze.
 • 19. decembra 6-8h i od 12-14h – dan nije pogodan za osobe rodjene u godini Bika.
 • 25. decembar 12-14h i od 20-21h – dan nije pogodan za osobe rodjene u godini Koze
 • 31. decembar 6-8h i od 8-10h – dan nije pogodan za osobe rodjene u godini Bika.

Ukoliko ne znate u kom znaku ste rodjeni po Kineskom zodijaku proverite u nasoj Feng shui riznici

Molim vas da vreme prilagodite mestu zivljenja. Naznaceno vreme vazi za Beograd, a za preracunavanje vremenske razlike izmedju dva grada mozete iskoristiti Clockonline

Negujte duh darivanja jer ljubav nije velika stvar, vec milion malih stvari.

majra 

Site Admin

Kineska nova godina u znaku zelenog drvenog Konja

2014 je godina Drvenog Konja, počela 31. Januara i trajaće do Februara 18-og, 2015. Ovo je 31-a godina u 60-stablo –grana ciklusu, koja se takodje naziva “Konjem u oblaku” ili “Djia Vu”.

http://www.odlican.com/d/14897-3/konj.PNG

Konj je sedmi znak kineskog zodijaka s tim da nijedan od 12 znakova ne predstavlja ni zvezdu ni nebesku konstelaciju već pokret zemaljskog čija izražen u ciklusima vremena. Tradicionalno Konj simbolizuje nezavisnost, elemenat Vatra, crvenu boju i južnu kompasnu direkciju, kao jang energiju uopšteno (topla, teška i dinamična, sredina leta) . Takodje Konj je jedan od zodijačkih zanakova koji utelovljuje i jin i jang kavalitete i povezan je sa elementom Drvo. Uopšteno posmatrano u kontekstu pet elemenata, elemenat Vatre je u harmoniji sa elementom Zemlja. Vatra stvara zemlju, nalik vrućini sredinom leta, „či“ vatre zrači sagorevajućom, vrelinom da bi nagomilano drvo stvorilo pepeo. Rast i punoća drveta, daju život vatri.

Kako elemeti predstavljaju različite faze ispoljavanja energije ono što jeste u fokusu posmatranja feng šui-a je transformacija i interakcija a ne odredjeni elemenat sam po sebi odakle i proizilazi velika snaga medjuodnosa Vatra-Drvo u 2014-oj godini. Slikovoto se može reći da je Drvo majka elementu Vatra i kao i u životu ljudi ona uvek nastoji pomoći detetu (Vatri) da bude čvrsto i snažno. No, s vremenom drvo će sagoreti u pepeo.

Šta ovo suštinski znači u primenjenom feng šui-u_ To znači da će 2014 godina doneti neke velike mogućnosti u početku, a potom će te prilike nestati. To takodje znači da kada se nadjemo u situaciji da dobijemo pomoć ili savet od drugih u 2014, trebamo učiti od njih što je više moguće a potom se pripremiti da taj posao obaljamo potpuno samostalno kada pomoć više ne bude dostupna. Kao što vidite faze slede prirodan razvoj delovi promene stvaraju harmoniju ali poredak i ravnoteža uvek otvaraju put neskladu i haosu, što ako posmatramo ciklus elemenata lako možemo uočiti.

http://i.imgur.com/RMbu1tT.jpg

2014 godina je godina Jang Drveta/Konja – što bi u prirodi ekvivalenti bili visoka stabla, a da bi stablo raslo i snažilo ono zahteva sunce, plodnu zemlju i vodu . Gro energije godine Konja je vatrenog kvaliteta jer je drvena faza hrani. Metal i Drvo u u ciklusu neravnoteže što nagoveštava neprekidan konflikt, a obzirom da elementi korespondiraju i sa odredjenim organima u ljudskom telu, neophodno je obratiti pažnju na respiratorni sistem jer je elemenat Metala povezan sa plućima.

Voda kao i u prirodi gasi Vatru, srećom jin Zemlja ovde zaustavlja „bujicu“ Vode, što znači da neće dominirati ali će svakako ovako stvorena elementarana neravnoteža u 2014 godini dati odraz kod čoveka u vidu mogućeg poremećaja u radu bubrega i urinarnog sistema.

U principu Drvo/Vatra 2014–e nosi snagu, uzbudjenje, nove ideje pa i sreću, ali mi uprkos pozitivnom uvek moramo voditi brigu tokom ove godine o srcu i kardiovaskularnom sistemu, jer ovakva snaga pokreće i burne, nekontrolisane, žustre emocije, stoga treba bukvalno svaki mogući trenutak iskoristiti za boravak u prirodi i rad sa zemljom da bi očuvali staloženost i strpljenje. Takodje, postoji tendencija da entuzijayam i ponesenost novim idejama navede na stupanje u akciju bez odgadjanja, često bez ikakve pripreme ili planiranja unapred, a kao rezultat toga mogu se doživeti mnogi gubici i razočarenja. To je razlog zašto se je potrebno naučiti kako se nositi sa teskobom, uzbudjenjem i rutinskim pitanjima kako bi se dostigao svoj najveći potencijal, a ne napuštali na pola gotovi planovi.

majra 

Site Admin

   Sturibu

Divno!! Hvala puno za ovo! A jel mozete da napisete nesto o delovanju brojeva za ovu godinu? Ja sam broj 3, drvo, pa neke smernice sta bi a sta ne bi trebalo raditi, uopsteno kakav ce taj broj biti ove godine?
Unapred hvala

08.02.2014 11:18

Kineski kaledar, meseci, festivali - 2014

Kineski kalendar je lunisolarni kalendar koji se u Kini koristi sa izvesnim modifikacijama za obeležavanje tradicionalnih kineskih praznika poput Kineske nove godine tj. Prolećnog festival, Duan Wu festival i Festivala sredine jeseni. Kineski kalendar se jos naziva i "Yin kalendar" zbog svojih lunarnih aspekata ili je poznat kao “Xia/Šja/ kalendar” po istoimenoj dinastiji.

Kineska nova godina počinje na drugi mlad Mesec posle kratkodnevnice, uz neke retke izuzetke. Kineski zodijak (Dvanaest životinja) se koristi samo u imenovanju godina – ne koristi se u računanju kalendara. Dvanaest meseci je blisko povezano sa poljoprivredom odakle potiču i njihovi altenativni nazivi po biljkama – na primer za period 2014/2015 su imenovana na latinskom:

http://i.imgur.com/AaSazvR.jpg

Jedan od sistema kojim se tokom istorije u Kini označavale godine je stablo-grana ili seksagenarni ciklus. Ovaj sistem počiva na dva oblika brojanja: ciklus od 10 Nebeskih Stabala i ciklus od 12 Zemaljskih Grana. Svaka godina je imenovana parom od jednog stablai jedne grane tj. parom Stablo-Grana.

Nebeska Stabla su povezana sa Yin Yang-om i Pet elemenata. Zemaljske grane su povezane sa dvanaest znakova Zodijaka. Pošto 10 Nebeskih stabala i 12 Zemaljskih grana imaju zajednički delitelj 2, dogadja se samo polovina od mogućih 120 kombinacija stablo-grana i tako nastaje 60-godišnji (heksagesimalni) ciklus. Ovaj ciklus neprekidno kruži i odredjuje životinju ili znak pod kojim je osoba rodjena, odnosno zodijački znak godine. Kako je kineski calendar lunisolaran, lunarna godina traje od jedne Kineske nove godine do sledeće, dok je solarna godina period izmedju dve prolećne ravnodnevnice. Za datume se koristi isključivo lunarna godina, dok se za brojanje meseci koristi solarna godina, ima ih dvanaest i označavaju se rednim brojevima ali imaju i alternativna imena, s tim što svaka druga ili treća godina ima interkalarni mesec koji može pasti posle bilo kojeg od 12 i ima tada isti broj dana kao i prethodni. Što se tiče trajanja jednog dana, tradicionalno označavanje sati podrazumeva podelu na 12 jedinica; svaka jedinica je nazvana po jednoj od Zemaljskih grana i odgovara 120 minuta za nas uobičajenog označavanja vremena.

U jednoj godini kineskog kalendara ima devet festivala:

http://i.imgur.com/GYkvvzj.jpg

Iako je u svakodnevniom životu u Kini u upotrebi gregorijanski kaledar, kineski kalendar je ne samo elemenat tradicionalne kulturu on se širom sveta koristi za većinu tradicionalnih festival poput Kineske nove godine koja se slavi uz mlad Mesec.

Deset nebeskih stabala

Ovde se nameće pitanje kako su Kinezi razvili ovakav koncept vremena I po predanju legendarni Huang Di poznat kao Žuti Car (2697-2597. P.n.e.) naredio je mudroom čoveku poi menu Da Nao da osmisli sistem beleženja vremena. Da bi to ostvario, Da Nao je počeo posmatranje kako se pet faza čija transformiše tokom godišnjeg ciklusa i kao rezultat osmislio Deset nebeskih stabala). Narod Kine je reč "nebo" upotrebljavao u značenju reči "vreme", zbog čega se promena či tokom vremena beleže kao nebeska stable.

http://i.imgur.com/ebnGFkI.jpg

Deset nebeskih stabala (Tjan Gan) predstavljaju prikaz promena pet faza sa proticanjem godine. Jedna vrsta čija raste, potom opada uz oplodjenje drugog tipa. Etapa rasta je jang či koji je povezan sa zemljom živih, letom, suncem, dok etapa opadanja, jin či se odnosi na carstvo mrtvih, zimu i hladnoću.

Dvanaest zemaljskih grana

Kako su reči "nebo" i "vreme" medjusobno zamenjene, isto važi i za reči "zemlja" i "prostor". Tako su obeležena mesta gde različite vrste čija preovladjuju na zemlji kao Dvanaest zemaljskih grana. Kako je kineski zodijak izveden iz dvanaest zemaljskih grana – svaki znak je povezan sa jednom granom.

http://i.imgur.com/6t6RBC2.jpg

Poćevši od Džia Zi, godinom 2697. P.n.e., označena je prva od 60 godina ili 60-stablo-grana ciklus.

Ciklus počinje sa Džia (drvo) Zi (voda), zato što je grana (Zi/voda) na kraju jina, a početak janga je označen rastom drveta.

2014 je godina Drvenog Konja, počela 31. Januara i trajaće do Februara 18-og, 2015. Ovo je 31-a godina u 60-stablo–grana ciklusu, koja se takodje naziva "Konjem u oblaku" ili "Djia Vu" (stablo/grana).

Skrivene mogućnostu – kombinacije Ho Tu brojeva

Zaista je poželjno uvek imati u vidu da je feng šui drevna disciplina koji mi pokušavamo uneti u život današnjice i pri tretiranju numeričkih sklopova ili mape letećih zvezda treba biti koliko je moguće bez predrasuda, maksimalno fleksibilni u poimanju definicija uspeha, sreće, ljubavi i ne držati se dogmatično konotacije koja je zapisana pre nekoliko hiljada godina, već predano razmatrati sve aspekte i dimenzije i truditi se da sa što je moguće većom širinom posmatrate kombinacije brojeva. Ono što je specifično za ovu godinu da ona nosi skrivene povoljne kombinacije koje se očituju kao izuzetno dobra sreća čak i neočekivani dobitak, naročito ako se pravilno aktiviraju. Prema Feng Šui teoriji, Ho Tu kombinacije su četiri para brojeva sastavljena na odredjen način u grafikonu letećih zvezda. Oni su reprezentacije jin i jang energije kombinacije pet elemenata koje bez studioznog pristupa i nekada nije jednostavno protumačiti. Specijalne kombinacije se ne pojavljuju u svih devet perioda i njihovo upoznavanje pa i taktičko sačekivanje predstavlja napredniji nivo učenja.

Postoji niz uslova da bi ove četiri kombinacije bile ovaploćene u vidu izuzetne povoljnosti ili negativnosti. Ho tu brojevi moraju se naću u osnovnim kardinalnim kompasnim pravcima kako bi se ispunio ovaj kriterijum i na njih treba obratiti pažnju kada se nalaze isključivo u sektoru koji po demarkaciji obuhvata pravac gledanja.

Ove četiri kombinacije su:

1 i 6 - elemenat ove kombinacije je Voda, a originalan pravac sever, medjutim ona ukazuje na povoljnu energiju zemlje koja donosi velike količine sreće. Aktivira se simbolima kamenja, stena i kristala, a u slučaju da postoji planina u pravcu ove kombinacije ona se automatski aktivira.

2 i 7 – elemenat ova dva broja je Vara a originalan pravac jug, medjutim, oni ukazuju na či zlata – koji nagoveštava rast porodičnog bogatstva, širenje imanja i uvećanje novčanog kapitala. Ukoliko se ova kombinacija otkrije u natalnim kartama apsolutno je preporučljivo aktivirati je uz pomoć poluga od veštačkog zlata i ostalih zlatolikih imitacija kao što su novčići i simboli sreće načinjeni od zlata.

3 i 8 – predstavljaju elemenatDrvo i pada na istok, medjutim on ukazuje na či vode što takodje označava prosperitet, novac i finasijske dobitke u porodici, istovremeno može da se odnosi na sreću u karijeri i sreću vezanu za zaposlenje. Kada se energizuje vodom ova numerička kombinacija vrlo brzo donosi sreću.

4 i 9 – elemenat ova dva broja je je metal i originalan pravac zapad, medjutim oni uvek ukazuju na energiju ekspanzije, rasta uvećanja bogatstva i jačanja uticaja i moći, pa se i energizuje simbolima elementa Vatra.

Na primer u 2014 sve četiri kombinacije se pojavljuju u godišnjem grafikonu letećih zvezda i svi nagoveštavaju veliku sreću je r se nalaze u kardinalnim kompasnim pravcima. To znači šraktično da će svi ljudi rodjeni u zodijačkim znakovima koji su povezani sa ovim pravcima imati velike mogućnosti i prave prilike vezane za oblasti života koji su korespodentni odredjenoj direkciji. Sever će na primer za zodijački znak Pacov – dom sektor, a to je nadalje povezano sa komercijalom i poslovnim prilikama.

Da biste proverili da li je tekuća godina povoljna za vas - ili kakva će biti bilo koja od narednih godina – jednostavno uporedite fazu svog znaka sa godinom koja je u pitanju. Pri tome imajte na umu da je ovo uopštavanje i da vaša godišnja grana predstavlja samo jednu osminu vaše ličnostiFaza povezana sa ličnim trigramom, razlikuje se od faze povezane sa zodijačkim znakom. Lični trigram predstavlja istočnu ili zapadnu grupu kojoj pripadate. Ta faza je faza grupe, nije individualna. Faza povezana sa znakom obeležava godinu rodjenja. Medjutim, godišnja faza takodje ne predstavlja individualnost, tek faza povezana sa energijom dana rodjenja karakteriše ličnost. Kinezi veruju da je sreća funkcija vremena i da se može odrediti. Kada počinje vaš desetogodišnji period sreće odredjeno je vašim polom i jin i jang polaritetom vašeg godišnjeg stuba, još egzaktnija analiza sastoji se u tome da se odredi vrsta čija koji će uticati na vaše blagostanje, kako biste mogli da poduzmete odgovarajuće mere.

No, u ukupnom poretku ove numeričke kombinacije nose iznimnu sreću ili situacije da ljudi rodjeni pod zodijačkim znacima: Pacov, Bik, Tigar i Petao. Severna kompasna direkcija će doneti prilike za komercijalu i poslovnu dobit; Jug – veliki uspeh u politici, Severo-istok dobar finasijski status i Zapad – veliki akademski uspeh ili otkriće. Iznimno uspešni meseci u 2014 godini su februar i novembar.

Sve je determinisano... silama nad kojima mi nemamo kontrolu. Determinisano je za insekta, isto kao i za zvezdu. Ljudska bića, biljke ili kosmička prašina – svi mi igramo u mističnom skladu, uskladjeni sa udaljenom nevidljivom frulom.
Albert Ajnštajn, za Satrdej ivning post, 26. oktobar 1929.

majra 

Site Admin