Dogradnja kuće, rešenja u skladu sa feng šui - Majana Feng šui

Soba za osam devojaka

Kako lečiti i urediti sobu, u kojoj spavaju, uče, ručaju osam devojaka, a ona ima svega jedan radni sto, dva ormana i ogromnu nemogućnost pomeranja bilo čega od nameštaja?

Problem je što u njoj provode pet dana u nedelji.

Nestrpljiva

Ja već radim analizu za onaj drugi tlocrt. Hoće li biti uskoro odgovor za moj tlocrt, da li je dobro uradjena analiza ili ne, da ne radim pogrešno i ovaj drugi? pozz.

Analiza drugog tlocrta

Mama: 5 zemlja
Ćerka: 3 ili 4 drvo

JZ zauzima celo kupatilo i deo hodnika. Pošto se JZ odnosi na ženu u porodici ovaj deo se mora lečiti.

Hodnik : taman, bez prozora, lamperija na zidovima, plakar zauzima ceo zid do kupatila, pod - linoleum imitacija parketa.
Predlog: plakar sredjen i unutra držati zajedničke porodične stvari pošto je to polje porodice. Treba uneti neki pokret: sat ili sl. Pošto preovladjuju zemljane boje moramo uvesti nešto crveno (zbog vatre, pošto vatra prethodi elementu zemlji u produktivnom ciklusu), možemo plakar išarati crvenom bojom,a u njemu držati mirišljave predmete. Pojačati svetlo, staviti biljku pored vrata od kupatila, koja raste u visinu da bi simbolisala rast (polje porodice) ali je problem što je hodnik suviše taman za biljke, da li može veštačko ili nešto sl. Uvodimo zvončiće kod vrata, ženinu nasmejanu sliku na zid.

Kupatilo: plavo-bele pločice, plavi ram za ogledalo (ovalno), plava stazica, tamno smedje pločice na podu.
Predlog: zbog toga što je jugozapad ugrožen time što je tu kupatilo, ono mora biti savršeno čisto. Spuštena daska od wc-šolje, veš mašina prekrivena, na njoj zajednička kozmetika (polje porodice). Da li može biljka da se stavi u kupatilo?

Kuhinja : lamperija, radni delovi tamno braon, neonsko svetlo ( zauzima zapad i polje bogatstva ) prirodan element metal. Polje bogatstva je takodje ugroženo zato što zauzima celu kuhinju i celu ostavu i jedan mali deo trpezarije.
Predlog: skloniti noževe, koji stoje na radnom delu u svom postolju, na radnom delu gajiti biljke koje će se kasnije koristiti za spremanje hrane: origano, ljute paprike, bosiljak, limun i sl. Iznad šporeta postaviti ogledalo, da bi onaj ko radi za šporetom mogao da vidi ko dolazi ali i da simbolički nestane ostava.
Kod vrata od ostave takodje staviti biljku koja raste u vis.

Ostava sredjena, sve staviti u kutije i složeno, na frižider u kutiji od školjkica držati novčiće i zlato (polje bogatstva i zapad). Držati keramičke predmete i pojačati osvetljenje.
U trpezariju, u delu koji zahvata polje bogatstva, postaviti radni sto u kojem držati plaćene račune, ugovore i za kojim će se sedeti kada se rade stvari vezane za finansije, pošto je zapad drugi povoljan pravac za ženu. U SI držati u crvenoj koverti neplaćene, blizu prozora.
Na istom radnom stolu postaviti muzički stub ili telefon. Iznad ogledalo u kojem će se ogledati trpezarijski sto a i drugo ogledalo za simbolično nestajanje ostave.

Trpezarija zauzima polje slave i SZ i deo severa, u tom delu se nalazi polica sa cvećem na kojoj držati plavu činijicu sa vodom i školjkicama. Na polici sa cvećem u trpezariji,polje 6, staviti adresar, sa imenima i tel.ljudi koji su od pomoći-mentori.
Na vitrini držati sve skupe stvari i diplome.
Pošto je kuća trigram čien ,u sz se nalazi polje zdravlja, t.j u trpezariji ,gde mu je i prirodno mesto i za trpezarijskim stolom piti kafu i praviti planove za budućnost.
Nedostaje samo elemenat vatra koju treba uvesti kroz crvene, trouglaste predmete ili sveće.

Dn soba: dve visoke police pune knjiga, ugaona garnitura, spava ćerka.
Predlog: u polju porodice držati samo porodične fotografije, plavi ili cni ramovi. Iznad staviti sat a u polju bogatstva kasicu, tu se nalazi i tv.
Pošto je to polje braka, kada se posmatra ceo tlocrt, ovde se moraju uvesti slike koje njih dve asociraju na ljubav i fotografije sa partnerom.
Inače je ovo sever što prema kući čien odgovara 6 šarova.
Uvesti oblik talasa.
Zbog ugroženog JZ u dn.sobu u JZ delu staviti kristal koji treba osvetliti lampom i porodičnu nasmejanu sliku.

Sobica: Polje 7, kreativnost, budućnost. Tu raditi ručne radove i držati materijal. Pošto postoji kosina na tavanici prekriti je dvema puzavicama. Ova sobica je tek sagradjena i bez nameštaja je, ali je puna viška stvari koji se mora srediti.

Terasa: na ulaznim vratima postaviti jako osvetljenje, u desni ugao( srećan ugao) staviti neki predmet koji se odnosi na vatru. Zauzima polje 5 i zaista ima mnogo svetlosti i cveća. Nedostaje vodeni aranžman ali ima dosta vrata i prozora.

Spavaća soba: tamna, sa teškim komadima nameštaja, hladna.
Predlog: Preko dana obavezno držati podignute roletne, prazne police koje gledaju na krevet pokriti, u plakarima napraviti savršen red gde će se držati odvojena garderoba.
Polje znanja, tu ćerka treba da drži knjige koje je zanimaju i da u ovoj sobi uči. Spavaća soba zauzima jug što je polje smrti, što znači da žena treba da izbegava spavanje u njoj.
Pravac spavanja obavezno SI ili Z. Ispod kreveta zlato ili drago kamenje. Obesiti kristal na crvenoj traci. Ova soba deli zid sa kupatilom.

*Napraviti planer sa ljubičastim i zlatnim detaljima u koji svaki dan treba upisivati obaveze, planove i sl. i postaviti u sobicu (7 polje) ili u trpezariju u 7 polju.
*Ul vrata pravac JI što odgovara polju propasti, dobro paziti zbog kradja i požara.
*Nedostaje sektor 1 koje treba lečiti.

http://img218.imageshack.us/img218/2358/resizewizard1lx3.jpg

Ovo je moja analiza a sada ti nastupaš bojama i predlozima, a prihvatam i kritike. ;)

Uspešno obavljeno

Ne znam kako i ne znam zašto ali ovo što sam ja nacrtala je dobro.

Kada se iz centra (terasa)gleda u vrata (stara ul. vrata) očitavanje je 240 jz što znači da je onaj sever što sam ga nacrtala pomeren za samo 10 stepeni.

Naime, ja sam okrenula nekako kompas kada sam crtala ali je ispalo kako treba.

Znači pravac u koji pokazuje crvena strelica je 240 jz.

http://img223.imageshack.us/img223/6866/mamastrcopyyr2.th.jpg

Re: Majana

Posto nameravam da preuredim jedan deo kuce u kreativnu radionicu, da li bi to mogla biti prostorija koja je na tlocrtu ispod terase?

Prostor koji je najpodobniji po onome na sta upucuje tumacenje trigrama je sektor oznacen kao kreativnost trigram Tui (Dui), generalno dakle zapadna direkcija no, ako se pristupi podrobnijoj analizi same delatnosti u izboru bih se vodila domimatnim elementima samog vida delatnosti, tako da se elementi nalaze u hranecem ili pak harmonicnom odnosu. Ukoliko osmotrimo tvoj tlocrt prostor u starom delu kuce (kuhinja i ostava)

A sada naravno sledi pitanje: kako to da uradim? Kako da odredim velicinu sektora posto po ovom primeru nisu svi jednaki?

Demarkacija prostora moze da se vrsi na tri nacina jedan je upravo ovaj kako si ti postavila i predstavlja demarkaciju prema izgledu prostorija. Sustinski su sva tri nacina pravilna, a sam izbor metoda treba da je nekako intuitivno nas tj. onaj koji je najlogiciniji za primenu na dati prostor. Jedan od nacina provere da li smo se dobro usperili u izboru je pokazatelj da li na osnovu analize za dati metod postoji paralela u reanim zbivanjima i nacinu zivota same porodice. Dakle odraz mora da se sagleda iz perspektive svakodnevnog zovota.

Kako lečiti...
1. Kako lečiti zid koji razdvaja spavaću sobu i kupatilo?
2. Kako lečiti nedostatak sektora 1?
3. Kako najbolje energizovati sektor 6, mentore i pomoć važnih ljudi?
4. Da li je uvek najbolje mesto za radni sto i sredjivanje papirologije i finansija sektor 4?
5. Koje je najbolje mesto za držanje neplaćenih a koje za držanje plaćenih računa?
Hvala

1. Naprosto nekada nije potrebno preuzeti nikakve specificne lekove, ukoliko su to dve zasebne prostorije, tj. ukoliko nije toalet ukljucen u prostor spavace sobe. dovoljno je dakle samo ispostovati osnovni princip ne postavljati uzglavlje duz zajednickog zida ili pak stolic za ulepsavanje, a eventualno moze da se u zavisnosti od kompasne dirkcije a shodno ciklusu pet elemenata postavi objekat koji svojom simbolikom reprezemtuje elemenat koji ce da "isrpi" elemenat kupatila. Znaci ako je recimo istocni u obzir dolazi oblaganje zzida plutom, recimo kao solucija.

2. Nedostatak sektora 1 prvo mozemo leciti korekcijom arhitekturne nepravilnosti upotrebom ogledala na adekvatnim zidovima, potom osnazivanjem datog sektora (mali tai chi) u dnevnom boravku, i postavljanjem odgovarajucih objekatana "granicnim" tackama u spoljnom podrucju ukoliko je posredi dvoriste.

Na taj ce te ga nacin simbolicki ukljuciti u prostor i dodatnim energizovanjem istog ga osnaziti i ojacati. Tako da ukoliko biste gledali iz vazduha prostor tako organizovan ucinite delom celine.
Pozicija za hraka - sever 337,5 -7,5

3. Simbolicka dekoracija podrazumeva primenu motiva ili objekata koji odrazavaju teznje. Recimo to je povoljno mesto za aplikaciju ikona slavskog svetitelja, slike neba, nase zajednicke slike sa ljudima od kojih ocekujemo pomooc, slike , figure andjela dakle sve sto svojom simbolikom kod nas izaziva asocijaciju na tip i nacin dobijanja ili doticanja pomoci.

Gotovo nikada, ili retko kada je za dva coveka isti objekat jednoznacan, jer recimo ja mogu gledati na banku kao na pomocnika jer imam orocena sredstva pa ubiram kamatu, a vi imate kredit pa placate pozajmicu dvostruko, pa ce slika iste dakako biti dijametralno simbolicna za nas dvoje.

Znaci kada birate objekat prvo ga kategorizujete imajuci na umu pet elemenata, pa velicinu i ono sto ono kod vas pobudjuje. naprosto iako se u feng shui-u najcesce u simbolickoj dekoraciji pominju tradicionalni kineski simboli, ukoliko nemate specifican odnos ka njima ne treba za njima ni posezati jer oni tada ni u kom slucaju ne predstavljaju nista drugo sem predmeta koji sakupljaju prasinu.

Covek ima najvazniji uticaj na feng shui svoga doma, jer svojom energijom stvara osnovu toka Chi, moc uma i emocija se vrlo brzo oslika kroz namenski unesene predmete.

Stoga, ako vi kupujete recimo tablet fontanu, koja vam se dopada ali ste u snaznom grcu zbog cene koja se po vasoj proceni sada snazno moze odraziti na vas svakodnevni zivot, tesko je poverovati i nelogicno ocekivati da unoseci je ocekujete produktivnost, lakocu i protocnost novca.

Kako god da posmatramo na stvar, zebnja koju ste osetili i koja ce uvek biti tu kada god je pogledate ma koliko se trudili da je odagnate pogledom na lepotu samog objekta ce biti krajnji produkt aktivacije.

4. Ne, naravno da nije na izbor utice natalna karta, godisnje negativnosti i svakako pravci povoljni na osnovu Kua broja onoga ko primarno obezbedjuje energiju realizovanu u formi novca.

5. Na ovo pitanje vec postoji odgovor na forumu, sustinski dakle za odabir mesta kao vodic sluzi Kua broj onoga koji obezbedjuje novac za placanje zajednickih racuna ( troskove rezije domacinasta) a za licne racunne recimo tipa racuna za mobitel mozete koristiti licni svako svoj.

Uvek nastojite da iskoristite vas najbolji pravac ili simboliku jednog od cetiri povoljna, uz to vodite uvek brigu i o odnosu direkcije koju birate i vaseg elementa na osnovu Kua broja.

Znacenje pravaca:

Sheng Qi - Life Generating
Tian Yi - Heavenly Doctor
Yan Nian - Relationships
Fu Wei - Stability
Huo Hai - Mishaps
Wu Gui - Five Ghosts
Liu Sha - Six Killings
Jue Ming - Total Loss

majra 

Site Admin

Ogledala, terasa, licni pravac zdravlja

- Da li mogu da napravim ogledala koja će poslužiti da skrenu energiju, ili pak neutrališu prostor. Tačnije hoću da postavim jedno na spoljna vrata od kupatila, u kojem će i da se ogleda trpezarijski sto. Ako mogu i predlozi gde još da ih postavim. Što se tiče izgleda, mislila sam da budu mala, okrugla, a ram da im bude drven pravougaoni, kao pa – kua ali bez trigrama, a mogu i njih da stavim, ili ram da bude neki drugi.

Ispred kupatila postavite biljku, najbolje je tanka visoka biljka da zadrzi i skrene chi koji ima trend da zavrsi vrlo brzo i linijom najmanjeg otpora, upravo u tom kupatilu ili da postavite prostirku koja ima poprecne linijske sare. Biljka teba da je iz grupe jakih Vodenih i da stoji u blizini vrata.

- Što se tiče biljke pored kupatila, može li filadendron?

- Navela si predlog da postavim dve puzavice da idu uz prozorsku dasku, ali nisam shvatila koji prozor.

Terasa ako razmatrate novi deo jeste izbocenje (projekcija); a u odnosu na stari deo ona je integrativni deo , usek je u podrucju gde se useca novi deo. Najbolje je da ovaj prostor tretirate kao most izmedju novog i starog dela, i da ih povezete upravo dobrim odabirom boja i elemenata a kako je ovde trigram kuce Čen, ja bih zajednicke zidove molovala u tamno zutu boju, a korisila bih je i za boju prostirke ispred ulaznih vrata u oba dela, kvadratne forme , motiv koji ukazuje asocijativno na "sirenje na sve strane" tj. radijalno.

- Terasa i zidovi od kuće nemaju zajedničke zidove, ili gresim?

- Šta da postavim u ličnom pravcu zdravlja, može npr. vaga za merenje težine, ili knjige o zdravlju? I imam dilemu da li da postavim u u mom pravcu ili samo u suprugovom?

Leteće zvezde

Saznala sam da je terasa gradjena kada i drugi deo, što znači da je kompasna direkcija pogrešno očitana, nije W1 već 160 stepeni, jel to nešto menja u analizi, ili još nisi stigla do tog dela, da analiziraš?

I ako bi mogla kratko objašnjenje kako čitati mapu letećih zvezda, t.j šta se radi kada se žuta petica ili dvojka nadju u nekom delu, gledano na mapu letećih zvezda kuće, a ne godišnju.

Obećala sam sebi da neću više slati gomilu pitanja, al to je jače od mene :roll:
Čitala sam o letećim zvezdama i njihovom značenju i sada sam stvarno uplašena. Tri loše zvezde 5, 3 i 7 mi se nalaze u samom centru dogradjenog dela, gde mi se nalazi krevet.
Evo kako je to opisala andredea :

5 - najnegativniji od svih brojeva, donosi bolest i lose zdravlje
- zuta zvezda
- umereno je pozitivan jedino u periodu petice
- najstetniji je kada se pojavi u obliku godisnje zvezde ili kada je u kombinaciji sa brojem 9
- kao lek se takodje koriste zvoncici sa 6 cevcica ili zakrivljen noz postavljen vosoko blizu tavanice

3 - zvezda od zada, povoljna samo u sopstvenom periodu
- u periodima sedam i osam izaziva nesuglasice, donosi razne prepreke i probleme sa zakonom, zdravstvene tegobe
- kao lek koristi se jace osvetljenje u datim palatama, i tiha i mirna energija vatre (bilo sta crveno, zavese, slika i sl)

7 - metalni broj, odgovara mu crvena boja
- bio je povoljan broj u periodu sedmice i oznacavao prosperitet
- u periodu osmice postaje nesrecan i opasan broj koji ukazuje na nasilje izazvano metalnim c’ijem

A evo i mape

http://img85.imageshack.us/img85/6206/lz5rc7.jpg

I samo još nešto, jel važnija mapa letećih zvezda kada je objekat gradjen, ili godišnja mapa letećih zvezda koja se postavlja na tlocrt.

I ako nam se ulazna vrata nalaze u pravcu koji se odnosi na sitne greške i nevolje, da li je dovoljno nositi nešto zlatno, kako je objasnila Lilijan ili ne. Konkretno vrata u pravcu JI za osobu kua 5 zemlja

Merna Jedinica

OSAM PODEOKA FENG SHUI STOPE I NJIHOVA ZNAMENJA

I........0 - 54 mm - BOGATSTVO (C' aj)

prvi - 0-13 mm (sa tacnoscu do milimetra) - donosi finansijski uspeh;
drugi - 13-27 mm - mirovanje, наполненный ценностями;
treci - 27-40 mm - svih sest vidova srece;
cetvrti - 40-54 mm - bogatstvo

II......055 - 107 mm - BOLEST (Ping)
.
prvi - 55-68 mm - pretnja duznickim statusom;
drugi - 68-81mm - pravni problemi;
treci - 81-95 mm - neuspeh, rizik od zatvora ;
cetvrti - 95--107 mm - pretnja, gubitak supruga ili supruge

II.....108 - 161 mm - ODVAJANJE (Li)

prvi- 108-122 mm - neuspeh, losa sreca;
drugi- 122-135 mm - novcani gubici;
treci - 135-149 mm - susretii sa ne nedobronamernim ljudima;
cetvrti - 149-161 mm - mozete postati zrtva kradje ili prevare

IV.....162 - 214 mm - PRAVICNOST (I)
.
prvi - 162-175 mm - radost zbog dece;
drugi - 175-189 mm - neocekivani dobitak ili pomoc;
treci - 189-202 mm - veliki uspeh sina;
cetvrti - 202-214 mm - dobra perspektiva

V......215 - 268 mm - UNAPREDJENJE (Kuan)

prvi - 215-229 mm - uspesan zavrsetak obrazovanja;
drugi - 229-243 mm - neocekivani ili riskantno postignut uspeh;
treci - 243-256 mm - porast prihoda;
cetvrti - 256-268 mm - visoka reputacija imena.

VI.....269 - 321 mm - PLJACKA (Cieh)
.
prvi - 269-284 mm - smrt ili odlazak;
drugi - 284-297 mm - gubitak zeljenoga;
treci - 297-311 mm - izgnanstvo;
cetvrti - 311-321 mm - veliki finansijski gubici

VII....322 - 375 mm - NEZGODA (Hai)

prvi - 322-338 mm - nesreca, nevolja, beda;
drugi - 338-351 mm - smrt;
treci - 351-365 mm - bolest;
cetvrti - 365-375 mm - konflikti.

VIII...376 - 429 mm - IZVOR (Pen)

prvi - 376-402 mm - novcani dobitak;
drugi - 402-415 mm - uspeh u obrazovanju;
treci - 415-429 mm - vredni pokloni;
cetvrti - 429-432 mm - napredovanje

Da li ovo znači da dimenzije onog čijena koji sam okačila treba da imaju veličinu srazmernu onome što želimo da primenimo?

Znači ako čienom želim da aktiviram novčani dobitak, koristim 376-402 mm, a npr ako su mere 338-351, što predstavlja smrt, nikako nisu povoljne.

A što se tiče oblika držim se klasike : oval za metal SZ,Z ; trougao za vatru J itd?

Feng Shui stopa

Proracun se odnosi na zlatni presek koji ima veze sa transcendentnim brojevima zbog pitagorine teoreme od 8 podeoka u okviru jedinice od 43 cm, ima pola dobrih, a pola losih mera, no da ovde ne ulazim u teoretska objasnjenja prakticno ukoliko bi dijagonala predmeta (ogledala, radnog stola i sl. ) bila 338 kako si ti predlozila to bi znacilo sledece:

338cm – (43cm x 7) = x
x =338cm - 301cm
x = 37cm
x = 370mm

I........00 - 05,4 cm - Bogatstvo(C' aj)

II......05,5 - 10,7 cm - Bolest (Ping)

II.....10,8 - 16,1 cm - Odvajanje (Li)

IV.....16,2 - 21,4 cm - Pravicnost (I)

V......21,5 - 26,8 cm - Unapredjenje (Kuan)

VI.....26,9 - 32,1 cm - Pljacka (Cieh)

VII....32,2 - 37,5 cm - Nezgoda (Hai)

VIII...37,6 - 42,9 cm - Izvor (Pen)

*****************************

Prakticno: - 37cm pripada podeoku :

VII....32,2 - 37,5 cm - Nezgoda (Hai)

VII....322 - 375 mm - Nezgoda (Hai)
prvi - 322-338 mm - nesreca, nevolja, beda;
drugi - 338-351 mm - smrt;
treci - 351-365 mm - bolest;
cetvrti - 365-375 mm - konflikti

U pogledu trigrama uz svaki postoje kljucni atributi, i naravno da ih treba ispostovati, ali gorma podloge ne mora biti krug. npr.
Trigram Chien:

http://img84.imageshack.us/img84/7350/imagesjz3.jpg

majra 

Site Admin

Da rezimiramo:

prvi broj se odnosi uvek na dijagonalu predmeta?

338 – (43 x 7)= 338-331= 7,8mm = 0,78cm

drugi - 68-81mm - pravni problemi;

Da li je ovde greška, mislila si na 78mm ili baš na 7,8mm?

Racun :)

Majana ispravljena je iznad greska.

majra 

Site Admin

Kako naći dužinu dijagonale?

Da bismo dobili potrebnu dužinu dijagonale, prvo pronađemo šta želimo da aktiviramo i u kom opsegu se nalazi. Dakle :

treci - 189-202 mm - veliki uspeh sina;

43*1 =43
43*2 =86
43*3 =129
43*4 =172
43*5 =215
43*6 =258
43*7 =301
43*8 =344
43*9 =387
43*10 =430

iz ovog opsega 189 – 202 izaberemo jednu dužinu, npr 200mm. To treba da je ostatak, a da bismo dobili željenu dužinu dijagonale, 200mm saberemo sa jednim od konačnih rezultata, npr 200mm + 215mm = 415mm

Dakle dijagonala može biti 415 mm

415 mm– (43mm * 5) = x
X = 415mm – 215 mm
X = 200mm

Što znači da nam je računica dobra, i pokušala sam malo da uprostim i sebi a i onima koji ne vole puno matematiku ;)