Dogradnja kuće, rešenja u skladu sa feng šui - Majana Feng šui

Dugo proucavam feng sui i imam par pitanja i nedoumica. Prvo kuca je dogradjivana i taj dogradjivani deo se samo koristi on se sastoji od dnevne sobe. Koja je ujedno i spavaca soba, kuhinje, kupatila, i renovirane sobice koja je sada decija soba, a pripada staroj kuci.

Ostatak kuce - dve velike sobe, ostava, hodnik i sobica koja je sada kao sto sam i napisala – decija soba. On se ne koristi, posto mora da se renovira. Posto koristimo samo noviji deo kuce, kada primenjujem feng sui, ne znam da li da analiziram sve prostorije, posto postoje vidna neslaganja. Uh!

Drugo - nedostaju severozapad i jugozapad kada se posmatra samo noviji deo, a kada se analizira sve, SZ zauzima ostava, sto se vidno ispoljava. Lekovi feng suija?

Trece - polje bogatstva se nalazi u kupatilu.

A evo i tlocrta.

http://img217.imageshack.us/img217/2614/resizewizard1ju5.th.png

Postoje i dvoje ulaznih vrata. Prva, koja se stalno koriste su ona koja direktno vode u dnevnu sobu. Sa desne strane se nalazi crna polica sa sitnicama i uspomenama. Iznad nje je velika ikona. Da li ikona moze da se nalazi u ovoj sobi, posto u njoj i spavamo? Sa leve strane se nalazi kucni ljubimac - morsko prase.

Iz sobe se levo ulazi u kuhinju, a desno u deciju sobu, koja je renovirana gipsanim plocama, okrecena u zutu boju, i iscrtana likovima iz crtanih filmova. Iz kuhinje se ulazi u kupatilo, deo koji nedostaje pored je deo dvorista.

Druga ulazna vrata su dvokrilna i vode u hodnik, t.j. stariji deo kuce. Spolja, iznad njih su okaceni zvoncici. Direktno naspram vrata se nalazi veliko ogledalo, sa prelepim ramom, rucni rad. Desno se nalazi ostava, tj buduca radionica. Desno su i vrata koja vode u gostinsku sobu. Levo je druga soba, koja je pretvorena u moju radionicu.

Podaci - ja 9, suprug 2, sin 5, kcerka 3.

Toliko o onome sto znam ja, sada si ti na redu.

Majana, radila sam natalne karte za sva tri perioda kada je kuca renovirana, i zaista je indikativno da je prevodjena iz perioda u period svakih 20 godina, sto je vise no pozitivno.

U trenutnoj situaciji ja licno bih se opredelila za sredjivanje i aktivaciju takozvanog malog ch -a u svakoj prostoriji ponaosob. Verovatno ste upoznati sa tim. Dakle ocitala bih kompasnu diekciju na ulaznim vratima svake prostorije i vrsila podelu na sektore unutar svake. Mislim da je ovo trenutno najlogicniji postupak, koji i kada se bude u dogledno vreme radila analiza na ceo tlocrt ce imati svoj smisao.

E sad na vama je da ocitate kompase a ja cu vam uraditi karte, i izneti ono sto smatram da je u ovom momentu primarno ili najpozeljnije za poduzimanje.

Molim vas nemojte se ustrucavati da iznesete misljenje ili eventualno iskustvo ako ste vec nesto radili u pogledu feng shuia sa ovakvom startnom odrednicom.

Tlocrt - docrtavanje do pravilne forme

http://img65.imageshack.us/img65/8823/majana2yo7.th.png

Natalne karte letecih zvezda prema periodima - izgradnja, renoviranje i dogradnja

http://img156.imageshack.us/img156/2821/1930psdbx8.th.jpg http://img231.imageshack.us/img231/2936/1963at9.th.jpg http://img156.imageshack.us/img156/2660/20062mj1.th.jpg

majra 

Site Admin

dnevna soba: 60
kuhinja: 330
kupatilo: 330
decija soba: 160
ulaz u stari deo, sa terase desno: 160
leva soba: 160
desna soba: 160

nadam se da je to to.

Prostor u funkciji stanovanja - čišćenje, harmonizacija

Prostor je definitivno dogradnjom i renoviranjem preveden u period broja osam, no deo koji jos uvek ceka na sanaciju ili obnovu ipak sadrzi tesku stagnantnu i ukorenjujucu energiju.

Da biste doskocili datoj situaciji dok se ne obnovi i ovaj segment morate prostor tretirati kao zivi organizam. To zaista podrazumeva dodatan angazman, ali u Feng Suiju nema zamazivanja ociju (tipa prasina se ispod tepiha ne vidi).

Dakle, kljucno da biste se oslobodili ogromnog balasta je da se ovaj deo uredi kao da je svakog momenta spreman da primi goste, da ga redovno odrzavate i svakodnevno vetrite i otvarate vrata kao sto to cinite i u delu gde trenutno aktivno stanujete. Jasno mi je da cete reci, da to tako ne bi bilo da su finansije dozvolile, ali ja cu vam na to odgovoriti pitanjem:

Zasto ste u svojim planovima sebe ogranicili na manji zivotni prostor od onoga koji vam je objektivno na raspolaganju?

Molim vas da razmislite o odgovoru. Ne mislim da ste vi nesvesni ogranicenja koja sebi postavljate, ali sve sto radimo radimo sebi sami. Nije se lako sa sobom suocavati, ali ma kako bilo tenzicno blagotvorno je.

Zelite li privuci nesto novo, prvo za to napravite mesta i dobrodoslicu, dom treba da bude odraz vasih sadasnjih interesa, a ne da odrazava proslost. Znaci deo koji ceka svoj tajming treba tako da i izgleda, a ne kao magacinski prostor sa tendencijom vlasnika da sutra preraste u prosperitetan poslovni prostor?!

Ako ste pomislili ovoga trenutka onako kako ste mi rekli - "Rusenjem i zidanjem potpuno novog ce to biti postignuto", ja cu vas samo podstetiti da zakon prethodnika koji ima itekako svoju validnost u feng shui praksi. A sigurna sam da ne zelite ma kakve namere imali sa ovim prostorom da ima perspektivu skladista, i mrtvih kutaka.

Napravite plan ciscenja i uzmite tri kutije:

* poklanjam
* prodajem
* bacam

Potrudite se da ovo obavite u ovoj godini i na taj nacin podrzite simboliku novog leta u kome stvarate mesto za ulazak novih osoba, stvari i prilika u vas zivot.

Osvrt na prostor koji je trenutno u funkciji stanovanja:

Sam oblik indikuje otezano prepoznavanje ciljeva i izaziva frustraciju i bes, no ukoliko zaista integriste brigom, paznjom i cistocom ceo prostor koji se nalazi pod krovom, verujte da vodjeni svojom intuicijom (posebno suprug) pri donosenju odluka o mogucim smerovima delovanja, i ukoliko pri tome iskoristi prednost mladih ili ljudi ispod vas (ali naravno uz brigu i paznju za njih) poslovi ce biti uspesni, a vasa sreca dugotrajna.

Prostor shodno kompasnoj direkciji zahteva harmonizaciju upotrebom boje u oblastima severa nijanse zelene i/ili svetlije nijanse plave; crno, modroplavo u oblastima istoka i jugoistoka, i zuto za oblast juga. Ovo se odnosi na ceo prostor, ali i na prostor koji trenutno koristite.

Dakle na tlocrtu nadjite centar (pogledajte ono od ranije sto sam postavila) pa od ovog centra (gde se presecaju dijagonale) bi trebalo precizno razmeriti strane sveta (svih 4 + 4) i tako aplikovati boje bilo kroz moleraj ili kroz dekorativne tkanine.

Potom, treba odrediti tacno u kojim lokacijama se nalaze zidovi koji su granica ka segmentu koji nedostaje pa onda bojama tih elemenata prefarbati zidove. Nisam ih oznacila jer nema ucrtana terasa a i ona se uzima u obzir.

Sa sadasnjeg tlocrta znaci ako postoji zid uz stepeniste ili ograda od terase i sl. i zid u dnevnoj sobi i kuhinji koji se naslanja na nedostajuci deo.

Klasicni feng šui raspored boja je:

istok i jugoistok zelena
jug crvena ili purpurna
jugozapad i severoistok boje zemlje
zapad i severozapad bela siva
sever crna ili mornarsko plava

U dnevnom boravku postavite sat sa klatnom u polje gde je prirodni el. Drveta da simulira zivot, pokret jer, kinetika - energija u pokretu je nuzno uvesti u svrhu aktivacije istocnih direkcija.

Po pravilima, ti koji stvaraju i zvuk bi pre trebali ici Drvetu 3 sto je cist istok, a ovi bez zvuka u jugoistok mirnijem Drvetu 4. Vrata treba da su zuto nijansirana da bi se uravnotezio konflikt.

Ispred kupatila postavite biljku, najbolje je tanka visoka biljka da zadrzi i skrene chi koji ima trend da zavrsi vrlo brzo i linijom najmanjeg otpora, upravo u tom kupatilu ili da postavite prostirku koja ima poprecne linijske sare. Biljka teba da je iz grupe jakih Vodenih i da stoji u blizini vrata.

Nastojte da vrata od kupatila i decje sobe budu zatvorena. Tako najlakse resavamo nedostajucu bagwu, jer stan tretiramo kao dve celine. Generalno treba da su u ovom delu kao zajednickom prostoru zastupljene vase uzajamno harmonicne boje - bela, purpurna i crna kroz detalje.

Da bismo sa sigurnoscu pojacali dejstvo isceljujuce tacke u dnevnom boravku, molim vas samo da bas pazljivo ocitate kompas na vratima da budemo sigurni u direkciju pa cu vam to dodati.

majra 

Site Admin

Prepiska

Majana :

Uh, kakve kritike!

Ogranicila sam sebe na manji prostor, ne nesvesno, nego iz razloga sto je kuca stara jos malo pa ceo vek, I prosto je nemoguce ziveti u tim prostorijama posto su puna vlage. Zbog toga, novac koji bih ulozila u sredjivanju istog, ulazem u zivot u skucenom prostoru, da bismo mogli normalno da zivimo. Ali da, razumela sam poentu. Znam to ali sam se nekako nadala da postoji nacin da to izbegnem, ali ok vec sam se dala u spremanje. Proucavala sam lo su na tom delu, i strane sveta i polja se idealno poklapaju tako da cu vec da sredim kako treba. A terasa je nacrtana na tlocrtu, to je onaj pravougaonik na kojem su stepenice, a prazan prostor je deo dvorista. Postavicu sve to na forum. Izmerila sam strane sveta i kada ih produzim na tlocrtu, svaki zauzima pola one druge strane i pola sledece, jel tako?

http://img217.imageshack.us/img217/3683/48224266hh2.th.png

ovako neto ako me razumes.
pozz.

Da, dobro ste razumeli kada nadjete 0 stepen severa to je simetrala koja deli ugao od 45 stepeni. Obelezite sever upravo kao sto ste nacrtali, i onda dalje razmeritite po kruznici.

Namera nije kritika, vec upravo kako ste i rekli - poenta. Nemam ja ni razlog ni bilo kakav kredibilitet da kritikujem bilo cije, pa ni Vase izbore. Ja prosto napravim subjektivan osvrt, ali samo sa jednim ciljem - da ga i vi napravite.

Molim samo da dalje sve sto se ne dotice zasta privatnosti ide direktno u temu, naprosto imam negativno iskustvo i ne zelim da ga ponovim. Zelim da sve ide javno, na forumu dostupno na uvid svim clanovima.

majra 

Site Admin

Primena lo šu na stari deo kuće...

Molim te, ako mozes da mi das par odgovora posto sam na pocetku, a i on mi bas ne ide. Naime:

1. Kada primenim lo šu na stari deo kuce, kako da posmatram dečju sobu, kao nedostatak ili projekciju?

2. Sobe zauzimaju ceo cetvrti i po pola devetog, treceg i petog sektora, da li da ih na osnovu toga i uredim ili da tretiram sobu kao poseban prostor?

3. Isto to i za noviji deo. Dakle, decija soba - projekcija ili nedostatak, kupatilo takodje.

4. Da li je terasa projekcija ili ne?

5. Kada vrsim razmeru strana sveta, da li je bolje da to radim iz centra i jednog i drugog dela ili ne?

Hvala unapred, nadam se da je ono iznad OK. Veliki pozdrav.

P.S.
Dnevna soba - 240 kada gledam napolje, a 60 kada gledam u sobu.

Lo šu i - princip malog či, tj kumulativni efekt

Mislim da ce slika najbolje ilustrovati odgovor. U principu pravilo je da se na sve sto se nalazi ispod krova postavlja mreza, no zbog specificne situacije misljenja sam da treba odraditi i oba zasebno da bismo ispostovali vremensku dimenziju feng shuia.

Ako aplikujemo mrezu na ceo prostor jasno se uocava da nedostaje ceo sektor oznacen kao - Znanje; ako izvrsimo sagledavanje postavljanjem Pa Kua, ocito je da je ugrozen elemenat Metala, tj. SZ i deo Z, pa cak i mali deo S; no kako ovo ipak pripada vasem posedu mislim da se dobrom koncepcijom elementata vrta moze uspesno aktivirati povoljan metalni chi.

Ja bih se odlucija za sintezu dve skole tako sto bih uvela elemenat metala kroz boju, oblik, izbor cvetnica i asesoara u vidu lepih vecih zvoncica od sest stapica jer oni simbolizuju veliki metalni ci severozapada. Ujedno bih napravila mali aranzman od kamena, ili belim kamenom ili pak metalnim stupcicima napravila br 8 na celoj povrsini.

To ne treba da bude kao da su se deca igrala skolice, vec da bude integrisano u cvetni aranzman ili kao potpora za zivu ogradu oformljenu u stilu broja 8.; ili pak stazica koja podrzava tu formu izmedju leja oivicena belim kamenjem, koje tu i tamo mozete i prespricati srebrnim metalik sprejom.

Feng Sui ne mora obavezno biti ocigledan niti podrazumeva iskljucivu upotrebu kineskih tradicionalnih lekova, negde u svemu sustinski prilaz mora da bude odraz nase intuicije, poznavanja ciklusa elemenata i kreativnosti.

Slika ispod prikazuje na koji nacin ja vrsim sintezu dve skole, s tom opaskom da osnov u radu koji praktikujem cini kompasna skola.

http://img77.imageshack.us/img77/4761/3523221yq1.th.gif

Drugo pravilo, kojim se vodim u radu, je da povrsine koje ne prelaze 1/3 u odnosu na celokupnu povrsinu tretiramo kao izbocenje. Sto prakticno znaci kada posmatras novi deo i soba i kupatilo su integrativni deo, a delovi do pravilnog oblika su useci. Sada ako na ovo aplikujete Pa Kua, tako sto spojite dijagonale, pronadjete mesto preseka i odatle iz centra odredite kompasne direkcije, doci cete opet do odgovora koji od elemenata je u deficitu i upotrebom, recimo boja pridruzenih mu za vase zidove, ucinite korak ka stabilizaciji prostora.

Otuda, ako primenis Lo Su na stari deo kuce, vodis se istim pravilom i posmatras deciju sobu kao usek u prosto, pa ceo ovaj postupak ponovis da bi dobila odgovor koji elemenat je za dati prostor suspregnut.

Da, upravo mislim da jeste kljuc da se ovaj deo tretira kao deo celine. Pa bih ja u radu prvo tretirala celu povrsinu sa metodom Lo Su, znaci razvukla mrezu na ceo tlocrt i to iskoristila kao osnovu, a u daljem radu bih kroz finese ispostovala kombinaciju brojeve iz natalne karte. Svakako da i radeci svaki prostor posebno dolazimo do kumlativnog efekta, tj. sluzimo s principom "malog chi-a".

Terasa, ako razmatrate novi deo, jeste izbocenje (projekcija); a u odnosu na stari deo ona je integrativni deo, usek je u podrucju gde se useca novi deo. Najbolje je da ovaj prostor tretirate kao most izmedju novog i starog dela, i da ih povezete upravo dobrim odabirom boja i elemenata a kako je ovde trigram kuce Čen, ja bih zajednicke zidove molovala u tamno zutu boju, a korisila bih je i za boju prostirke ispred ulaznih vrata u oba dela, kvadratne forme, motiv koji ukazuje asocijativno na "sirenje na sve strane" tj. radijalno.

Zakljucno, dakle, odgovor na pitanje je da iz centra vrsite odredjivanje kompasnih direkcija; uvek iz centra, ma koji prostor da tretirate.

majra 

Site Admin

Dvorište

http://img144.imageshack.us/img144/466/dvoristrect7.th.png

Svi objekti sa desne strane, u produzetku kuce su pod istom krovnom masom.

1. Kako da znam koje se i u kom sektoru nalaze letece zvezde svake godine? Znam da je 2008 pogodjen jug "zutom peticom".
2. Gde smem da postavim vodeni aranzman?
3. Da li je pozeljno u svakoj prostoriji aktivirati srecne uglove?
4. Da li smem u dn.sobu da stavim biljke, posto u njoj i spavamo? A takodje mi se u njoj nalaze dve slike "kucica pored reke".
5. Cime da aktiviram kuhinju, posto je mala i bez mnogo svetlosti?

Kua brojevi

Ne slazu mi se kua brojevi - oni koji su dati u knjizi Lilijan Tu, i oni sa sajta "dragon gate".

Molim za pomoc. : )

Kua broj 5

Decak nosi Kua broj 5, tj. njegova zvezda po rodjenju jeste 5 zvezda Zemlje. Sretne zvezde koje daju paletu boja za izbor licnih predmeta, i dekoraciju njegove sobe su osim dakle boja pridruzenih elementu Zemlja i paleta bele i paleta acrvene (6 zvezda Metal, 7 zvezda Metal)

To sto ste znali da dobijate razlicite informacije u vezi Kua broja, je posledica pravila kao prvo da se podrazumeva za decu do 12 godina, da generalno uzivaju u dobrom feng shui-u doma (roditelja) a tek nakon 12 godina se vrsi uvodjenje personalizovanih elemenata, a shodno polu deteta za musku decu se uzima yang tj. 2 zvezda Zemlje a za zensku 8 zvezda Zemlje ukoliko su opredeljeni na osnovu datuma rodjenja kao 5 zvezda Zemlja.

Sublimirano to znaci da za njegove pozitivne i negativne pravce uzimate one koji su deklarisanji za 2 zvezdu Zemlje.

Vas decak je nosilac karakternog broja 1 zvezda Vode i ono sto je vazno u njegovom vaspitanju je da bude podstican na druzenje, i podrzan u skolskom dobu na bavljenje knjigom. Za ovakvu decu previse zastitnicki stav roditelja nije stimulativan za razvoj.

Ja nisam posebno obradjivala decaka, jer naprosto mislim da decu treba pustiti da rastu bezbrizno u okviru porodice, a da kada stasaju u odredjene godine sami treba da iznadju put samospoznaje.

majra 

Site Admin

Hvala na odgovoru, vec sam pomislila da ne umem da racunam. : ) Zamolila bih te jos za onu skicu, ili samo da mi kazes na koje prostorije da postavim lo šu.

Zvoncice sam postavila na mestu gde se spajaju zamišljeni zidovi, kada produzim tlocrt do pravilnog oblika, tj. na severozapad.

I jos jedno pitanje - da li da sledim uputstva koja su mi data sa sajta za kua brojeve?

Hvala majra!

Pri kraju sam sa sredjivanjem "onog" dela kuce i vec se osecam drugacije. Zao mi je samo sto nemam vise vremena da sve detaljno proucim na forumu.

Posto nameravam da preuredim jedan deo kuce u kreativnu radionicu, da li bi to mogla biti prostorija koja je na tlocrtu ispod terase?

Imam jos pitanja, ali sacekacu neki tvoj odgovor. Hvala.