Uređenje životnog prostora po feng šui - MayaKS57 Feng šui

Kuhinski elementi, pozicija

Dominantni elementi kuhinje su Vatra i Voda. Vatra za stednjak, Voda za sudoperu i frizider. Kako Voda i Vatra asociraju na moguci konflikt, najvaznije je voditi racuna o njihovom medjusobnom odnosu. Ukratko negativna energija koja se u feng shui literaturi oznacava terminom Sa se generise kada su sudopera i frizider uz ili preko puta stednjaka.

Dakle pozicija istorodnih objekata jednog naspram drugog samo po sebi nece donositi negativnost ukoliko su tako smesteni da onaj koji radi za njima kada je okrenut nije recimo na "liniji" ostrog coska od sudopere (metalnog dela narocito), i da se ne oseca "zaglavljen" izmedju.

Potrebno je da kretanje oko elemenata i otvaranje svih vrata naspramnih objekata bude lako i bez prepreka.

Jedan od glavnih razloga dezintegracije bliskih porodicnih veza je upravo taj sto je nacin pripreme i ishrana poremecena. Kuvanje je izraz podrske, i sve sto ometa sam proces kuvanja oznacava i uplitanje u pripremu hrane koja simbolizuje ljubav, ishranu, znanje, zdravlje.

majra 

Site Admin

Preseljenje u kucu

Postovanje Majra,

Evo, okolnosti su htele da se, posle odredjenih desavanja u nasim zivotima, preselimo u kucu mojih roditelja. To je bila drasticna promena (jos uvek je delimicno takva) za sve. No, moramo se prilagoditi i potruditi da napravimo sve najbolje sto mozemo, da nas novi (za neke i stari) prostor prija svima, a i mi nasem prostoru :D. Za pocetak cu vam poslati osnovne podatke i neke tlocrte. Jedan deo tlocrta je prilagodjen stvarnom stanju prema stranama sveta (koriscena je i Google maps, osim, naravno, kompasa), druga grupa je uvelicana, radi lakseg prepoznavanja. U prvoj grupi je obuhvaceno i dvoriste sa okolinom placa na kojem je kuca (saobracajnice, komsiluk :D i rastinje, i tu ce trebati upotrebiti FS :) ).

Molim Vas da nam pomognete u ovom zahtevnom poduhvatu (nadam se da ce biti uspesan i lep).

Unapred Vam hvala,

Maya

Prilozi:

Prizemlje:
</a>

SPRAT:
<a href="http://imgur.com/3jNjmtA"></a>

Krovovi (bice potrebno da bi se shvatili nivoi i jos neke stvari):
</a>

Druga grupa:

Prizemlje:
</a>

Sprat:
</a>

Podaci o nama i kuci:

Kuca je napravljena i useljena u oktobru ili novembru 1971. godine.

U njoj zivimo moja mama, ja, moja cerka i moj unuk. Datume cu Vam poslati na PP.

Ulaz cu ponovo izmeriti. Ovo je za pocetak. Saljem :)

Feng šui uredjenje - školska godina

Sada u razmatranje, zbog prioriteta uzimamo samo sobu koju će koristiti dečak.

U hodniku treba postaviti plafonsko osvetljenje sa pet sijalica, usmerenih ka ulaznim vratima od prostorija na spratu i jedna ka stepeništu. Na sredini treba da stoji biljka da se malo umiri protok (levi zid izmedju dve druge sobe).

S obzirom na poziciju vrata, neka unutrašnju stranu iskoristi da na nju napravi mind mapu – stremljenja u životu. ravac njegovog ličnog razvoja je severoistok što praktično znači da bi on dok sedi za radnim stolom trebao da bude usmeren ka njemu. Ovakvom orjentacijom ujedno dajete potporu u vidu čvrstog zida iza ledja na kojem bi bila poželjna slika planine ili nekog visokog objekta, u zavisnosti od afiniteta (to može biti prikaz i oblakodera i sl.), a sa druge strane postavljate ga u komandnu poziciju u odnosu na vrata. Većina ljudi okreće sto ka zidu i okreću ledja sredini sobe, što dete stavlja u poziciju da su faktički aktivnosti iza ledja, suprotnom postavkom sa zidom kao potporom a lice ka sredini sobe, čine dete agilnim jer je telo u stanju se koncentrisati i uključiti u brz proces aktivnosti koji je prirodno ispred njih.

Što se tiče dimenzija treća slika je odgovarajuća, dobro ste proračunali dimenzije za sto, ali ga postavite tako da onaj deo koji se izvlači otvara ka jednom od svoja četiri povoljna pravca i da bude sa desne strana. Taj deo ne treba koristiti za rad već za odlaganje odradjenih zadataka (svesaka i sl.). Dakle uvek uz levu ruku ono što treba da se uči, radi a pored desne odradjeni zadaci na ploči od stola koja ima stabilne noge. Stolica sa naslonom i držačem za ruke. Ivice zaoblite lagano tek toliko da ne daju pravolinijsko odbijanje koje bi u vidu strele bilo upravljeno ka uzglavlju kreveta.

Na tlocrtu sam označila punktnu tačku snage – to je mesto za izlaganje važnih elemenata tipa medalja, pehara, ili pak nekog plakata koji nosi posebnu simboliku za samo dete. Ovo mesto nemojte "uzemljiti" slikama sa izleta ili zajedničkim porodičnim slikama i sl. Dozvolite da ovde stoji ono što je za njega otelotvorenje nekog sna, taman to bio i poster bubnjara.

Dimenzije kreveta: 110 x 210cm; a za visinu birajte od 21,5 do 26,8cm. I naravno pobrinite o uzglavlju koje može biti i tapacirano. Važno je da nema dva ili dupli dušek. Krevet treba odmaći od zida bar 40cm. Podsvest naslućuje blizinu ulaza čak i ako su vrata zatvorena. Iskustva su pokazala da mnoga deca čiji su kreveti pomereni u odnosu na ulazm (dijagonalno od vrata) ne samo da bolje spavaju već i uče efikasnije. Ukoliko vam je to neprihvatljivo iz nekih razloga, možete uzeti veliki plutani pano i na njega zalepiti kartu sveta. Ovo treba da bude većih dimenzija. Ukoliko zapazite da se dete dugo prevrće u krevetu pre nego zaspi ili se u snu bacaka, pomerite krevet uz desni zid, uzglavlje ka zapadu. Što se tiče izbora boja nameštaja kombinujte neku komplemetarnu sa bojom crvenkastog drveta (tipa trešnje i sl.).

U principu deci treba dozvoliti da izaberu boju, i ne treba ih odvratiti od primarnih boja, one podstiču razvoj ličnosti, ali treba imati meru i opredeliti se za jednu primarnu, na primer ako je to crvena onda ne uvoditi druge primarne jer prekomerna stimulacija psihološki može dati dijagonalan efekat i činiti dete apatičnim, a ujedno ne treba izgubiti iz vida da je ovo i soba za odmor i da bi eksplozija osnovnih boja bila prestimulativna za miran san. Sve boje treba da su svetle, tople da bi pružile osećaj sigurnosti. Beli zidovi preterano stimulišu mentalni fokus i mogu uzrokovati da dete postane previše analitično i povučeno, takodje mogu otežati i da se dete naspava.

Takodje, u ovom uzrastu treba izbegavati stvari sa oznakom "za oba pola", zbog razvojnog perioda. Uredjenjem sobe treba podržati dečaka kao pojedinca, shvatiti da je to njegova privatna soba jer na taj način upravo mlad um i srce doživljava osećaj podrške u kontekstu porodice i povezanosti sa istom.

Prostor treba u odredjenim intervalima okaditi tamjanom, ili ukoliko vam to nije bllisko onda možete za angažovanje energije okolnog prostora i jačanje njene potentnosti koristiti i sandalovu smolu ili neku borovu ili drugu biljnu smolu. Može da posluži svrsi i paljenje male sveće povremeno (ali pod budnim okom, nikada ne ostavljajte otvoreni plamen!)

http://img541.imageshack.us/img541/9492/afbp.png

Uploaded with ImageShack.us

Na tlocrtu su označene :
Tačka snage, pano od plute i biljka u metalnoj saksiji.
U severoistočni ugao dnevne sobe postavite njegovu sliku ili portret.

majra 

Site Admin

Draga Majra

Kao sto kaze naslov: Draga Majra :),

Evo jos malo pa godina dana kako strpljivo cekamo da dodjemo na red, da nam pomognete u uredjenju novog zivotnog prostora ("novog" je relativan pojam).

Mislim da sam napisala sve sto treba, a i u porukicama prosirila isto. Obzirom da nista niste u medjuvremenu pitali, smatram da je sve dostavljeno, sve sa gomilom tlocrta i fotografija (u porukicama).

Molila bih Vas da mi napisete u cemu je problem ili jednostavno napravite analizu. Znam da je ovo drugi stambeni prostor, ali, zaista nije zavisilo od nas.

Hvala Vam

Maya

Najzad i ja

Dobro vece, Majra :)
Dugo se nismo "cule". Javljam Vam se sa molbom za savet sto se tice boja i kombinacija za moju sobu. To je prva soba na spratu, vrata naspram kupatila. Mislim da imate moje podatke (petao, 1957.), a sto se tice kuce, useljena je u oktobru/novembru 1971. Orijentaciju imate (crtali ste sprat kada ste radili unukovu sobu).
Sama soba ima ugradjen plakar i policu, pored je komoda, sve je u crvenkasto braon tonu i drvo je. Na podu je tapison oker (recimo) boje, koja mi se bas nesto i ne dopada, ali mi veoma prija sto je vuneni (retkost).
To bi trebalo da bude i moja spavaca i radna i nesto kao licno dnevna soba.
Trenutno je tu i komplet unukovih bubnjeva (crveni), koje bih morali negde smestiti. Nisam sigurna da li bi smeli i mogli da ih prebacimo u njegovu sobu, posebno kada dodje komplet ekipa iz grupe zajedno sa trubom, klarinetom, gitarama,... Garaza jos ne moze biti osposobljena, pa se za sada probe kod nas odrzavaju (srecom sviraju dobru muziku :D ).
Inace, velika soba je zauzeta. Moja cerka i njena jaca polovina su se tamo smestili (zet je novembar 1974., kao sto vidite isto Skorpija :D ).
Stvarno mislim da je krajnje vreme da i ja dobijem svoj lepi kutak, pa mi je NEOPHODNA Vasa pomoc.
Pozdrav.
Maya :)