Practical feng shui for home - Malenka Feng šui

E zasto meni, hvala Vama za popravak i oko sokolovo.

Ma kakvo oko sokolovo, Malenka. Samo teski amater koji pokusava nesto sam sebi da rastumaci i onda kad naleti na nesto sto mu nije jasno pokusava da vidi zasto je to tako. ;)

O onda zajedno klub otvaramo? ;) Klub zbunjenih pocetnika

Kompas John Misolf

Evo ponavljam kompas Johna Misolfa.

povoljni pravci

A - Sheng Qi
B - Tian Yi
C - Yan Nian
D - Fu Wei

nepovoljni pravci

E - Huo Hai
F - Liu Sha
G - Wu Gui
H - Jue Ming

Jel to jako neskromno ako pitam, kad ce biti nesto novo i za mene? :D ;)
zima ide i fali mi literature.... 8)

Analiza i predlozi za dom clanice - Malenka

Pocinjemo od elementarnih podataka iliti f.s. " licne karte" clanova ponaosob.

Zvezda po rodjenju:

Suprug : 2 zvezda Zemlje
Malenka: 1 zvezda Vode
Decak: 6 zvezda Metal

Uzajamno harmonicne zvezde:

Suprug - Malenka : 6 zvezda Metala, 7 zvezda Metala

Srecne zvezde - kljuc licnog zvotnog stila:

Suprug: 6zvezda Metala, 7 zvezda Metala ( paleta boja - bela, crvena)
Malenka: 3 zvezda Drvo (boja zelenoga zada)
Decak: 2 zvezda Zemlje, 5 zvezda Zemlje, 8 zvezda Zemlje ( crna, zuta, bela)

Sublimacijom na ovaj nacin se apostrofira pri uredjenju eneterijera upotreba dekoracionih tema (oblika i uzoraka) koji odlikuju elemenat Metal (okrugao, kupolast, nadsvodjen, ovalan, kruzan, kuglast; uzorka - siroki pravougaonici, vodoravne linije, kvadratici, krugovi, lukovi i ovali).

Sa ulaznim vratima okrenutim ka jugozapadu, dom je pod uticajem elementa Zemlje (jang) sto je jasno osvedoceno i vasim intuitivnim izborom boje za moleraj; kako Zemlju generise Vatra u delu koji je orjentisan severno napada elemenat Vode pa je u cilju umirivanja energije a ujedno da se podrzi i Voda na severu, neophodno upotrebiti belu paletu u neposrednoj blizini ili na samim vratima, ili pak fiksirati malo okruglo ogledalo u belom ramu (odgovarajucem el. Metala) okrenuto da je ka severu. Iduci korak dalje, preporuka je da se neke biljke postave u oblast severne tacke da bi dovele elemenat Vode u stanje harmonije sa prostorom.

Generalno u cilju harmonizovanja chi-a u vasem domu uz pomoc boja, oblasti ka severu, istoku, jugoistoku i jugu su van ravnoteze i potrebno im je uspostaviti balans.

Upotrebite:

- u oblasti severa i juga belu gamu ( radna soba supruga; segment prostora koji " poklapa" trpezarija )
- u oblastima istoka i jugoistoka crveno i purpurno

Belo kao niz boja, obuhvata boju slonove kosti, mat belu, blistavo belu i golubije sivo-belu; Crveno i purpurno, kao spektar boja, ukljucuje svaku nijansu od tamnog do svetlog i obuhvata boje kao sto su ruzicasta, boja ljubicice i lavande.

Ne manje vazan detalj pri odabiru "valera" je da dnevna soba, kuhinja i trpezarija i radna soba treba da imaju svetlije (yang) nijanse, dok bi u spavacoj sobi trebalo da budu tamnije, suptilnije nijanse crvene ili purpurne.

Na osnovu spoljnjeg oblika jasno se uocava potisnutost elementa zemlje i drveta; Susprezanje el. Zemlje izaziva osecaj nesigurnosti, ukazuje na moguce probleme sa zacecem ili pak iznosenjem trudnoce.

Da bi se to saniralo u ovoj ugrozenoj (jugozapadnoj oblasti) treba koristiti zutu boju ili pak napraviti unutrasnju ikebanu od kamena koja ce kompenzovati srecu od strane Zemlje ili ukoliko zelite okacite ogledala na zidove oko uvucene oblasti ona treba da budu cetvrtasta i da imaju zute ili smedje ramove.

Oslabljen el. Drvo indikuje blokadu misli, konfuznost, stalan osecaj zarobljenosti u zamci, stesnjenost, gusenje, jednako kao i slabost udova i tegobe od strane zucne kese. Otuda kao lek se preporucuje upotreba zelene boje na zidove (s obzirom da ste vi zavrsili moleraj neka to onda budu yavese i draperi). ili pak postavite stojece biljke i pravougano ogledalo u zelenom ili plavom ramu.

Analizom metodom osam tacaka indikativno je zbog uvucenosti na tacki prijatelja i na tacki braka da se mogu javiti glavobolje zbog nepotrebnih teskoca da dobijete pomoc kada vam je potrebna, zbog nepouzdanosti i nelojalnosti onih koje ste smatrali za prijatelje; osim toga postoji indikacija da se mogu pojaviti smetnje i prepreke za trajnost odnosa, tesko uspostavljanje kontakta i posledicni osecaj usamljenosti.

Kombinacija letecih zvezda govori da cete u ovom domu imati vise srecnih mogucnosti u sticanju no sto ste imali u prethodnom domu. Otvara put ka poboljsanju medjuljudskih odnosa, i potpomaze zenski princip da se realizuje.

Ukucani bi trebalo da zauzimaju palate prema svom Kua broju, jer se podrazumeva da svako unosi svoju unutrsnju energiju koju defiise njegov Kua broj. Pri ovoj analizi se jednostavno provereva kakav planinska i vodena zvezda imaju odnos na osnovu pridruzenih im elemenata prema vasem elementu (svakoga ponaosob, a na osnovu Kua broja).

Na primer: Suprug sa zvezdom po rodjenju 2 koja odgovara elementu Zemlja ce se svakako dobro osecati u spavacoj sobi, dok ce u radnoj imati konstantan osecaj iscrpljenosti ( planinska zvezda broj 7 metal) cineci ga konstano umornim. No, sama kombinacija planinske i vodene ovoj palati je izrazito povoljna u pogledu sticanja finansija.

Za ocekivati je da on najradije seda u kuhinji da obeduje a za trpezarijski sto da obavi posao; vodena zvezda 9 nosi stimulativnu i stvralacku energiju koja, uz sistematski pristup radu nosi visoka dostignuca, uspeh i realizaciju na materijalnom planu.

Ulaz:

Po moguctvu napraviti tri stepenika, optocena kamenom ili terakot plocicama ili pak, sa teksturom mermera; bocno sa svake strane postaviti vecu saksiju sa drvenastom biljkom; pobrinite da osvetljenje bude jasno plafonsko ili pak tipa reflektora ali da snop svetlosti bude usmeren ka " mestu" gde se susrecu linije docrtane do pravilne forme. Ukoliko postoji mogucnost na ovoj tacki biste mogli postaviti stojece dvorisno osvetljenje, ali pobrinite da bude paran broj svetiljki.

Kombinacija letecih zvezda govori da cete u ovom domu imati vise srecnih mogucnosti u sticanju no sto ste imali u prethodnom domu, i otvara put ka poboljsanju medjuljudskih odnosa. U predvorju postaviti kristalno osvetljenje, forma zaobljenog kvadrata.

Garaza treba da je jasno osvetljena, ukoliko se postavljaju police neka budu metalne i vodite posebno racuna da bude uredjena, uredna, i sa sortiranim sadrzajem, alatom odlozenim u kutije. Molim vas da nastojite da u dom uvek ulazite kroz glavna vrata. Cak bi bilo pozeljno da se u neposrednoj blizini ovih instalira osvetljenje.

U delu gde se nalazi kotao za plin obavezno drzite i protiv pozarni aparat, i kao meru predostroznosti, a ujedno i kao feng shui lek ( jin voda) zbog kombinacije letecih zvezda. redovno je otvarajte i vetrite, nemojte zaboraviti da je space cliring 50% dobrog feng shu - a.

Gostinska soba

Dominantan kolorit boja treba da je belo srebrna kombinacija, ovalne ciste forme, uzorak u vidu vodoravnih linija i sirokih pravougaonika, ne cvetni. Da biste privukli zeljene goste otvarajte ova vrata svakodnevno, tj, nemojte je zaobilaziti u jutarnjem ritualu vetrenja kuce.

Hodnik : osvetljnje i centralno i sa strane po koridoru, prostor ispod stepenista osvetlite i ovde nemojte drzati nista po cemu ne zelite u zivotu da " gazite". Dakle nikako vodeni arazman, vazna dokumenta i sl. sasvim je adekvatno ako postavite policu sa knjigama, ili pak manju komodu. Potrudite se da stepeniste bude dobro osvetljeno uvek i da ga obezbedite rukohvatima.

http://img152.imageshack.us/img152/446/stepenisteug8.th.jpg

Kako se hodnik priza i osi JZ - SI necete pogresiti ako pri izboru boja za prostirku posegnete za nekom od zemljanih boja prskanu crvenkastim u duzem delu, a nposredno kod ulaza postavite manju kvadratnu u sivkasto plavu obrubljenu belim.

Radna soba - Radni sto bi trebao da je lociran u severozapadnom kutku sobe kao i police na kojima ce se nalaziti vazna dokumentacija; pri tome naravno vodite racuna i o samoj orjentaciji da "uhvatite" jedan od cetriri povoljna pravca. dakle krajnje nepozeljna lokacija radnog stola je upravo ona koju ste ucrtali, zajednicki zid sa kupatilom moze samo doneti osujecenje planova, i ne odvijanje istih u zelejnom pravcu.

U sobi takodje na jugozapadnom delu zida, dakle sa strane desne kada sedi za radnim stolom mozete postaviti sliku sa vodenim motivom, neka prikaz vode bude ziv, tekuci penusav. Na zid do kupatila mozete postaviti geografsku kartu veceg formata tipa onih demonstrativnih skolskih.

U zaledju istaknite uramljene diplome i certifikate. Na prozor postavite belu zavesu sa talasastim uzorkom, jedan lep krupan primerak biljke u tamno crvenom zemljanom sudu, bez bela sa talasastim uzorkom. Osvetljenje, forma zaobljenog kvadrata belo, centralno, i obavezno stona lampa. Kroz personalni asesoar supruga unesite crvenu boju.

Spavaca soba

Nadam se da ste svesni efekta ogledala na plakaru u spavacoj sobi i otuda vam predlazem da ga pretvorite u umetnicko delo oslikavanjem bilo kojom tehnikom ili prostim lepljenjem prozrnih folija sa nekim motivom, ali ne cvetnim(uzorak kvadratici, cak sta vise mozete recimo izvuci sablonom motiv parna ptica u letu pa preneti na ogledala, dakle bilo sta sto kod vas izaziva osecaj prijatnosti pri pogledu a sto nosi simboliku zajednistva, para i lakoce pokreta).

Na ovaj nacin ona se transformisu u umetnicko delo i nemaju vrse funkciju ogledala. Zid ka kupatilu ukrasite nekom izbledelom tapiserijom, starom tkaninom ili pak rusticnim salom. Pronadjite negde solju od kamena, napunite je vodom i poprskajte je sjajem i to postavite sa svoje strane kreveta u visini kolena.

Krevet treba pre da je nizi no visi, u prostor obavezno uvedite prigusenu muziku, priguseno osvetljenje parno, unesite kroz ramove slika i fino protkane jastuke i prekrivac za krevet srebrne ili zlatne niti, kako biste uneli elemenat Metala koji je nuzan za medjusobno uskladjivanje ali, nemojte preterati jer je vama potrebna posvecenost a ne istancanost - da biste hranili vas intimni zivot.

Ukoliko ne pronadjete nista pogodno to mozete uneti i postavljanjem svecnjaka od kovanog gvozdja, ili ak neobicnom metalnom skulpturom koju cete postaviti na vas ormariv za rublje; ono treba da je uskladisteno odvojeno od ostale gardarobe. Sa desne strane moze i slika sa motivom planine (ali bez vode).

Decija soba

Opsti utisak pri posmatranju komada namestaja je zagradjenost blokiranost, poduplavanje zidova; otuda predlog da se u sobi nadje samo jedan plakar, krevet i radni sto. Nije pozeljno da se ovde nalazi kompjuter. Bilo bi dobro da ima posebne delove namenjene razlicitim aktivnostima - jedan za igru, jedan za ucenje (ili neku drugu vrstu obaveze), za odmor, odnosno krevet...

Pozicija krevete treba da je van linije vrata, najpogodnija oblast je uz jugozapadni zid, sto se tice boja kroz motive mozete ukljuciti crno belu kombinaciju, svi elementi treba da imaju zaobljene ivice i uglove pocevsi od namestaja preko prostirke, uzorak - visoki tanki uspravni pravougaonici, ili forme oblaka parni.

Jedan deo zida moze da bude posvecen decjim crtezima koje ce u kasnijem uzrastu zameniti plakati i posteri sportista i sl.. Ploce od plute su dobro i prakticno resenje jer cete biti slobodni kada dete god pokaze inicijativu i bilo kakvu emociju da je menjate ili dopunjujete, a ujedno ce mu to dati osecaj slobode, mogucnost ucestvovanja u uredenju sopstvenog prostora a vama ce cuvati zid od raznog kuckanja i busenja brojnih rupica.

Radni sto bi trebalo da bude jednobojan, ili u prirodnoj boji drveta - dozvoljene su nijanse boja koje ne privlace paznju. Tamne boje se ni ovde ne preporucuju. Naravno, fijoke stola, stolica i slicni detalji koji detetu nisu na oku mogu biti bilo koje vesele boje.

Sto se tice oslikavanja zida, mislim da prikaz samo delfina je odgovarajuci, ali ako se pravi i vodeno okruzenje da nije primereno spavacoj sobi, za neke ideje pogledaj ovde ima puno slika, ali je potrebno da se registrujes da bi ih videla, a i na ovom drugom ima nesto.

Teme za oslikavanje

slikoviti primeri

Ili prosto ukucaj u google: painting, decorating children's room, dobices puno adresa, pa malo pretrazi dok neiznadjes ono sto odgovara.

Kuhinja - Zbog kombinacije letecih zvezda ne treba pozicija sporeta da bude u SZ uglu, generalno u ovome prostoru treba izbeci svaku ostrinu, crvenu ili prekomernu jaku boju svi oni deluju kao snazni aktivatori, no vasa kuca ima kombinaciju maticnoga niza koja je dovoljno mocna da prebrodi ovu negativnost. Generalno kuhinja treba da bude od rostfraja, posudje takodje. U principu nebiste trebali obedovati za ovim stolom.

Trpezarija i dn. boravak - izuzetno povoljno za napredak, dobre mogucnosti za sticanje nekretnina i materijalnog blagostanja. Prostor za obedovanje mora imati na neki nacani naznacenu fizicku granicu u odnosu na dn. boravak, sto mozete postici simetricnom postavkom sa svake strane po jednu saksijsku biljku.

Opredelite se za biljke krupnijih mesnatih listova. U cilju harmonizacije pozeljno je da u ovom delu sve dekorativne tkanine budu bele( sedalice, stolnjak, nadstolnjak i sl.), na prozor postavite cipkanu zavesu.Prostirka neka bude kruzne forme, purpurna, a uzorak u vidu cik cak linija.

Dn boravak: Najpozeljnjiji je plavo zelenkast kolorit za mebl, prostirku i zavese. Boje tba da su svetle s tim da ubacite jedan par bordo jastucica poput boje predlozene za prostirku u trpezariji. Dakle kroz detalje ( boja saksija, ukrasna cinija svecnjak) unesute crvenu u prostor.

Nemojte se opredeliti za vece povrsine, jer shodno prirodnom ambijentu crvena je zastupljena sa merom. Prostorka forma kvadrata, motiv paran, visoka, tanaka forma ( recimo linije, crtice i sl.)

Na obelezenoj plavoj tacki postavite vodeni aranzman u delu zadnje trecine zida.Iznad instalirajte osvetljenje.

Na tom zidu u nastavku ka trpezariji mozete izloziti vase i vama nadragocenije rucne radove ( one sto ste mi pokazali) formirajte jednu skladnu celinu po tematici ( recimo one devojke i sl.). Ili to mogu vide najvrednija umetnicka dela koja posedujete.

Ja sam napravila bazicni pogled na prostor i iznela predloge, a vi pri izboru svih dekorativnih premeta se vodite logikom o elementu date palate, njegovim osnovnim pridruzenim karakterima, i o medjudejstvu sa vasim pripadajucim elementom a na osnovu Kua broja. Dakle u radu uvek imajte na umu cikluse elemenata i sami cete se vrlo brzo uveriti da oni donose najbrze rezultate.

Obelezja na tlocrtu:

zelene tacke - biljke
zute tacke - osvetljenje
plave linije - ogledala
braon linije - slike, rucni radovi
http://img155.imageshack.us/img155/8421/tlocrtps2.th.jpg

Srecan rad!

majra 

Site Admin

Mnogo hvala za savete i analizu. Moram jos sve da procitam par puta. :opsirno:
Videcu sta mogu od svega toga da realizujem. Jos jednom mnogo hvala i cekam sad na priv. u vezi naseg dogovora. ;)