Uredjenje, planiranje i renoviranja po feng šui - Koki 01 Feng šui

Pre nekoliko dana dobila sam knjigu o Feng Shuiu i odusevila sam se. Vec sam je dva tri puta procitala. Tragajuci za ovom temom naisla sam na ovaj odlicni forum i resih da se i ja obratim. Ceo dan sam crtala svoj stan. Nadam se da ce te i meni odgovoriti. Zivim u porodicnoj kuci na prvom spratu (inace ima prizemlje i potkrovlje). sa svoojim suprugom i troje dece. Ide prvi maj i hocu da renoviram nas stan , naravno po novim pravilima.

http://i.imgur.com/Iy37efm.png

Nadam se da sam uspela da ti docaram sliku svog stana.
Idem redom.
-Istok mi je na samom cosku trpezarije, tj celog placa.
-Poslala sam sliku svog stana, a onaj ostatak smo nadogradili, u prizemlju je garaza a na nasem spratu jos eto taj deo koji cemo kada budemo imali para preurediti da nam zajedo sa tim bude ceo stan (kada se budemo prosirili).Raspored naseg stana i stana u prizemlju je isti s tim sto je njima spavaca soba ova nasa decija i obrnuto. Kupatila u celoj kuci su jedno iznad drugog tj treceg.
-Namestaj je sledece boje:
u dnevoj sobi garnitura mi je crne boje, stocic je stakleni, zidovi su bele boje, imam dve slike iznad tv sa cvevcem ulje na platnu. A da u celom stanu mi je spanski zid bele boje (volela bih da ih toniram)
trpezarija mi je sa okruglim stolom boje drveta
kuhinja mi je crvene boje a pult koji odvaja kuhinju i trpezariju ima plocu crne boje.
Frizider treba da stoji u kuhinji samo skoro smo kupili masinu za pranje sudova koju treba da ugradimo pored sudopere, pa ce frizider stajati do zida gde je sada ona.
Ucelom stanu mi je parket.
Kupatilo mi je sivo crne boje, sa belim sanitarijama.
Decija soba je plave boje, krevet i ormani sa otvorenim policama i u sredini zatvoren.
Spavac soba je boje svetlog drveta, ormani i krevet.
Sto se tice kljucnog za donosenje prihoda u kucu, je tata.
Kucu su poceli da grade 1990. Uselili su se 1995, a ja i moj suprug smo se uselili1997.
-Zelela bih da moj suprug i ja imamo dobar i siguran posao(Muz mi radi kod privatnika i za sada je zadovoljan sa poslom). Finansijski napredak i zdravlje moje dece tj. sve(ako nisam neskromna). Takodje bih zelela da naglasim da moj stariji sin trenira vaterpolo, pa bih zelela da ima uspeha i u sportu. Cerka mi je slaba u ucenju. I da jos i to, svi smo skloni gojaznosti.

majra 

Site Admin

Feng shui doma clanice - Koki 01

Kua broj:

 • Koki : Kua – 3 , istocna grupa, povoljni pravci : J, S, JI, I
 • Suprug Kua - 3, istocna grupa, povoljni pravci : J, S, JI, I
 • St. sin : Kua – 5, zapadna grupa, povoljni pravci: SI, Z, SZ, JZ
 • Cerka : Kua – 4, istocna grupa, povoljni pravci : S, J, I, JI
 • Ml. sin : Kua – 6 zapadna grupa, povoljni pravci : Z, SI, JZ, SZ

Harmonicne zvezde :

 • Koki – suprug : 1, 3, 4, 9
 • Roditelji – st. sin : 9
 • Roditelji – kci : 1, 3, 4, 9
 • Roditelji – ml. sin : 1
 • St. sin – ml. sin : 2, 6, 7, 8, 9
 • St. sin – cerka : 9
 • Ml. sin – cerka : 1

Analizom proistice da u uredjenju treba koristiti pripadajuce boje, oblike i simboliku 1 Zvezde Vode, i 9 Zvezde Vatre tj. da dom treba da je veseo, toplo dekorisan sa okruglim i cetvrtastim oblicima, mekim linija i uzorcima, uz upotrebu bele i purpurne - crvene boje, sa sjajnim cvetnim aranzmanima i umetnickim predmetima.

Za licni stil pri izboru boja, oblika, dekorativnih uzoraka cemo se posluzit u njihovim prostorima koristeci paletu koja proistice iz znamenja njihovih srecnih zvezda:

 • Koki: 1 Zvezda Vode – bela boja
 • Suprug: 9 Zvezda Vatre – purpurna
 • St. sin: 2 Zvezda Zemlje, 8 Zvezda Zemlje – bela i crna
 • Cerka: 9 Zvezda Vatre – purpurna
 • Ml. sin: 2 Zvezda Zemlje, 5 Zvezda Zemlje, 7 Zvezda Metala – crna, zuta, crvena

Dakle vodicemo se konceptom da u uredjenju enterijera budu zastupljeni boje, oblici i uzorci koji imaju simboliku zvezde po rodjenju i njihovih uzajamno harmonicnih zvezda, s tim sto cemo posebno akcenat staviti u licnim prostorima koriateci preporucenu paletu pripadajucih Srecnih zvezda svakoga ponaosob.

U cilju zaokruzivanja ciklusa pet elemenata ( a iz prilozenog se uocava da su zastupljeni 3 Drvo, 4 Drvo, 5 Zemlja, & Metal ) u uredjenju cemo voditi racuna o ravnomernoj upotrebi elementa Vode i Vatre.

Ulaz :

Kompasna direkcija ulaznih vrata je JZ – kako su roditelji i cerka pripadnici istocne grupe ona nisu u povoljnom pravcu orjentisana po njih. Ovakva orjentacija ukazuje na nezgode, odlaganja, te stalne smetnje da es planirano odvija prema zeljenim predvidjanjima bez obzira na trud i usmerenost aktivnosti.

Ono sto je u ovom slucaju prednost je sto se stan nalazi na spratu kuce i s obzirom da je upravo dogradjen stambeni deo kada se kompasna direkcija ocitava sa najvise stepenice gledano licem upolje moze se zakljuciti da pozitivna vitalna energija u dom stize iz pravca juga, pa i preko balkonskih i prozorskih staklenih povrsina sto upucuje na zakljucak da ce harmonizovanje C'I –a u domu uz pomoc boja uneti ravnotezu, sklad.

Ulazna vrata :

Preporuka je da se ulazna vrata spola i/ili iznutra ofarbaju, purpurnom bojom ( bajc, da bude vidljiva struktura drveta) ili da se u blizini izlaza kod vrata postavi staza, prostirka
Pravougaona, boje purpura, ili pak da se sa unutrasnje strane okaci takva slika iznad ili na zid pored vrata. Na sama vrata pozeljno je okaciti vencic.

Harmonizovanje s obzirom da su vrata okrenuta ka JZ zahteva oblasti ka severu, istoku, jugoistoku i jugu da se uravnoteze u svrhu balansa upotrebicemo:

 • u oblastima severa i juga: belo
 • u oblastima istoka i jugoistoka: crveno

Crveno i purpurno, kao spektri boja, ukljucuje svaku nijansu od tamnog do svetlog i obuhvata boje kao sto su ruzicasta, boja ljubicice i lavande.

Kombinacijom Zvezde po rodjenju i direkcije vrata nosi metaforu:

Farmer koji seje u nepovoljnjim uslovima u prolece.

Ne padajte u sumnjicavostst i ne dozvolize da vas prethodne greske obeshrabre. Smireno nastojte da prevazidjete prepreke. Snaga ce doci posle slabosti. Ako ste prilagodljivi i vredni, izazvacete pomoc ljudi sa visokih polozaja. Kreativni projekti ce konacno uroditi plodom.

No u perspektivi ona se pretace zbog promene direkcije vrata ulaznih usled dogradnje stambenog dela u metaforu koja kaze :

Bezbroj zivotnih formi ovaplocenih u zemlji

Pravovremena mogucnost za napredak ce zakucati na vrata. Blgosloveni ste nebesima neometanom kreativnoscu. Imate srece i sposobni ste da negativne uslove preokrenete u pozitivne, i to ne samo za vas, nego i za druge. Pomaganje drugima odslikava nebeski blagoslov. Ako se drzite pravila, bicete duboko postovani.

Ono sto moram naglasiti da ce usled nepravilnosti oblika dogradjenog stambenog segmenta kada se stavi u funkciju, ( kada se posmatra sveukupan prostor) biti nuzno leciti jer ce elemenat Zemlje biti prejak tj u debalansu a delimicno i elemenat Vatre, tj.bice nuzno balansirati i nadomestiti simbolicno nedosajuci segment kako bi se nebeska sreca podrzala vasom zemaljskom aktivnoscu.

Za sad taj prostor drzite besprekorno cistim, provetrenim i oslobodjenim od bilo kakvih, nepotrebnih odlozenih stvari. Ono sto moratetu da drzite drzite sortirano i odnosite se prema prostoru kao da je vec u punoj funkciji, dakle sa paznjom istom koju posvecujete sadasnjem zivotnom prostoru. Naprosto pripremite teren za prosperitet.

majra 

Site Admin

Feng shui doma clanice - Koki 01

Koki :
... Ulaz nam je kao na slici gde su vrata za nadogradjeni deo, pa onda ide predvorje i naspram ulaznih vrata je ulaz u stan u prizemlju. Dalje stepenice idu desno od ulaznih vrata(jedno 15) pa mali medjustepenisni prostor pa stepenice ka nama u levo. Tu su nasa ulazna vrata. (Kada budemo sredjivali i nadogradjeni deo planirali smo da nam ulazna vrata budu pravo sa stepenica a da ova zatvorimo(da li je to u redu?-znaci imali bi smo tri mogucnosti)Opet malo predvorje pa opet stepenice ka gornjem spratu, predvorje i opet ulevo do potkrovlja(nadam se da sam docarala izgled stepenista).

Ulaz nastavak :

Kao prvo zelim da naglasim da bi bilo izuzetno dobro da investirate u skorije vreme u vrata, bas u toj postavci po izlasku sa prvog gornjeg stepenilka.

 • neka budu puno drvo, naglasenija, veca od ostalih (da se jasno uocava da su to « usta doma»)
 • na taj nacin cete jasno naglasiti odakle u vas dom stize energija blagostanja
 • stpeniste treba da je poplocano terakot plocicama, kvadratne forme a gazista svetlo zelene boje ili pak da je stepniste oblozeno svetlim drvetom sa gazistem tamnozelene, boje zada, ili pak nijansirano od svetlo plave, preko boje indiga do boje sljive.
 • Stepeniste obavezno obezbedite rukohvatom Na tom zidu moze biti postavljena slika u zlatnom ramu, sa motivom konja, feniks ili pak broda koji je natovaren blagom ali tako da stize iz ovoga pravca,
 • nikada u ovaj deo nemojte plasirati vodene objekte
 • Moze se postaviti i 3/ 6 saksija sa crvenim cvetom

Za sada, dakle u ovom trenutku, sprovedite predloge sa pocetka, a to sto vrata imaju i stakleni deo (staklo nosi simboliki Metala) je povoljno je u ciklusu on malo slabi vladajuci elemnat sadasnjeg ulaza Zemlje sto vama kao pripadnicima elementa Drvo ide u prilog.

 • drzite ih uvek zatvorena
 • osvetljenje neka bude dobro jer ono nosi simboliku el. Vatre koja smanjuj sukob pripadajucih im elemenata.
 • nikada u ovaj deo nemojte plasirati vodene objekte, niti ih aktivirati kristalima
  da bi se smanjio uplivnegatibne energije mozete postaviti u blizini klasican lek iz simbolicke dekoracije - sest novcica u nizu, povezanih crvenom svilenom lentom

Hodnik:

 • prostirka kod vrata, lagana, kvadratna forma manja, tamnije boje purpura sa belim resama
 • zid beo, i ukoliko ste u mogucnosti da bude ravan (kao i u osalim prostorijama) naime koliko god nama se estetski dopadao spanski zid « bodlje nesmetano salju energiju takvog kvaliteta koja unosi nestrpljenje, nemir i nestakticnost, naprosto ne dozvoljava da se opustite, a osim toga skuplja necistocu sto se odrazava na funkciju pluca i debelog creva.
 • osvetljenje postaviti na koridoru hodnika
 • da bi se smanjio upliv negativne energije mozete postaviti u blizini klasican lek iz simbolicke dekoracije - sest novcica u nizu, povezanih crvenom svilenom lentom
 • ulaz oslobodite tj. premestite na desni zid malu komdu i vesalicu za odelo
 • iznad komode mozete izloziti slike brodova ( grafike) na njoj izlozite knjige, ali koje imaju posebnu vrednost bilo za profesiju ili pak recimo enciklopedije znanja, a u njoj drzite tasne koje imate.
 • plakar za obucu kao i samu obuci drzite besprekorno cistim, sortiranim i oslobodjenim viska obuce koja nije u funkciji
 • na ovaj plakar postavite izuzetno lep cvetni aranzman, sa belim ili crvenim cvetovima ili bambus
 • iznad plakara postavite ogledalo forma kocke,
 • a na napramni zid sliku veceg formata sa motivom koji vas asocira na radost, zdravlje, lakocu, prolece sa drvecem ( sljiva, breskva..) u cvatu i sl.
 • U drugom delu hodnika postavite istu prostirku ali neka bude svetlija, dakle to mogu biti dva manja persijska tepiha u dva tonaliteta, ili pak pamucne prostirke jedna jang, druga jin.

http://i.imgur.com/oot1ICo.jpg

Kupatilo:

 • Na desnu stranu zida postavite uramljenu diplomu, ili priznanja supruga u crni metalni ram ili nesto sto simbolikom odrazava uspeh u profesiji kojom se bavi, a sa leve sliku kornjace takodje u crnom ramu ili pak drugog motiva simbolike dugovecnosti.
 • Na zadnju stranu vrata postaviti ogledalo forma trougla srveni ram, blago peskirano, sa vrhom ka dole
 • Postaviti zavesu koja zaklanja wc (poklopac keramicki) i kadu
 • Prostirka boje lavande, cupava, ogledalo postaviti iznad kade i isto takvo na zid do vrata,
 • Masinu uvek drzati besprekornom, uglancanom i nikako sa natrpanim vesom u bubanj!
 • Ves mora biti skladisten i sortiran kao da je u plakaru
 • Iznad mozeze postaviti 2 lozice (s obzirom da nema prirodne ventilacije i svetla, postoji vrsta, neke ljubicaste lozice koja uspeva u ovim uslovima, tu postaviti na drzac blizu samog ugla izmedju masin i lavaboa.
 • Ovde nemojte koristiti crvenu boju recimo za frotire i sl
 • I nemojte u dekoraciji upotrebljavati elemente hidrografije to bi indukovalo svadju i netrpeljivost u porodici
 • vodite racuna da slavine budu besprekorne i ispravne jer ce bilo kakva neispravnost da ima odraz na zdravlje.

Spavaca soba roditelja:

 • Kombinacija kompasne direkcije ulaznih vrata spavace sobe i vasih Zvezda po rodjenju je harmonicna tako da se u uredjenju mogu upotrebiti sve boje iz palete dobijene na osnovu prpadajucih Srecnih zvezda i uzajamno harmonicnih zvezda ( 1 voda – bela ; 9 vatra –purpurna), kako je ovo druga po snazi povoljna direkcija to ukazuje na dobru energiju koju primate u ovom prostoru i koja ce vam pruziti vitalnost i dobro zdravlje.
 • Ono sto je ocigledno je da je vitalna energija zbog polozaja kreveta naprosto ovde zarobljena, nedostatak okolnog prostora (po preporukama 40cm sa obe strane) ukazuje da se jedan od parnera oseca zarobljenim i da tezi podsvesno da pobegne, tako da me nebi iznenadilo da neko od vas radije zaspe u dnevnom boravku :)
 • Generalno pretrpanost u ovom segmentu ukazuje da se verovatno onaj ko obezbedjuje glavni prihod u kucu oseca nesigurno, pomalo konfuzno u definisanju prioritetnih ciljeva, i to nosi i nevoljnost da es otmete tom osecanju sto verovatno uzrokuje blokade u odnosu
 • Kako u segment ima upliv i deo kupatila to sinifikuje iznenadne odlive finansija, ali i nesigurnost majke da iskaze svoje potrebe za karijerom (koje prikrivate i od sebe same zbog straha da cet izgubiti kontrolu nad zivotom koji imate, te i pored jake volje, odluku da prihvatite svoju nezavisnost i promenite status quo suzbijate zbog podsvesnog nagovestaja da to moze biti uzrok sukoba sa partnerom)
 • Kao prvo zid ka kupatilu oblozite plutanom povrsinom ili pak ako vam nedeluje klaustrofobicno brodskim podom ili pak imajte prilicno vece uzglavlje drveno.
 • Zbog svega ovoga uredite vasu postelju vrlo senzualno, uz upotrebu bele i koralno crvene boje sa jastucima mekim somotastim
 • Postavite takve zavese koje ce donekle vizuelno vas odeliti od decijeg kreveta, neka budu jednostavne, prociscene forme sa zlatnim nitima i bordurom, dezenirana u datom tonalitetu, ili sa ruzicastim motivima
 • Ispred na zid postavite sliku veci format u zlatnom ramu sa motivom sume u leto, ili pak skoljki, lotos
 • Prostorija treba da je tokom dana provetrena, svetla, prozori besprekorno cisti
 • Spoljnu terasu ograditi i ogradu ofarbati u belo, na oba kraja postaviti u vece saksije biljke, kao sto imate dole oko sedeceg dela u prizemlju kako biste integrisali ovaj deo jace, i oplemenite ga cvetnicama.
 • Zid beo, zavesa bela sa uzduznim motivom ili tkanjem
 • Prostirka manja kocka boje purpura, sa lelujavim motivom

Kako se u sobi nalazi i krevet mladjeg decaka cija je zvezda po rodjenju 6 Metal on je u disharmoniji sa direkcijom ulaznih vrata , sto se koriguje postavljanjem slike pored vrata sa zlatnim ramom, i pastelno - plavim koloritom slike.(recimo cinja sa plavim klikerima, i sl.) neka bude postavljena u njegovoj visini, to moze biti i njegova rukotvorina (kuglice od alu – folije i sl.)

 • U izboru posteljine, pizame opredelite se za neku od boja ili pak kombinaciju iz palete njegovih srecnih zvezda (zuta, crna, crvena)
 • Kako vam je harmonicna zvezda 1 Vode postavite manu belu prostirku, spricanu crvenim.
 • Na njegov nocni stocic neka drzi kasicu prase ili onaj perpetum mobile objekat.
 • Plakar mora biti posebno namenski sortiran, dakle odvojena vasa i decija gardaroba, i sve sto je van svakodnevne upotrebe odavde sklonjeno i odlozeno u spremiste.

majra 

Site Admin

rezime

Slatko sam se smejala kada sam procitala za spavacu sobu. Ni sami neznate koliko ste u pravu, pogotovu za spavanje u dnevnom boravku.

Moram da Vas pitam Majra za hodnik kada kazete da treba da oslobodim ulaz i da postavim komodu na desni zid. Nisam verovatno dobro nacrtala vrata jer nam se otvaraju na levo, pa mislim da bi policom na desno zatvorila ulaz ali ako treba da stoje na desnoj strani onda ok. Dalje, nije mi jasno. Na desnu stranu zida postavite uramljenu diplomu, ili priznanja supruga u crni metalni ram ili nesto sto simbolikom odrazava uspeh u profesiji kojom se bavi, a sa leve sliku kornjace takodje u crnom ramu ili pak drugog motiva simbolike dugovecnosti.

- Na zadnju stranu vrata postaviti ogledalo forma trougla srveni ram, blago peskirano, sa vrhom ka dole . Da li gledam desnu kada udjem na vrata kupatila ili kada gledam ka lavabou? I ovo na zadnju stranu vrata, da li je to zid gde su vrata? Izvinjavam se ali ne mogu da se orjentisem, a ne bi volela da pogresim.

Za spavcu sobu sve mi je jasno i previse (stavrno ste majstor svog zanata), ali imam pitanje ukoliko bi okrenula nas francuski lezaj na sredinu, tj pored kupatila a mladjem sinu npr, kupila fotelju na razvlacenje koja bi se otvarala ka vratima, da li bi to bilo u redu i da li bi to podrazumevalo i sliku na zidu i boju posteljine, ili je bolje da uredim ovako kako jeste. Majra veliki pozdrav.

Feng shui doma clanice - Koki 01

Decija soba:

Ulaz u zajednicki prostor polozen JI u njemu boravi:

 1. cerka cija je Zvezda po rodjenju 4 Drvo (istocna grupa), harmonicna sa direkcijom ulaznih vrata, no kako se soba generalno nalazi u zapadnoj i severo zapadnoj direkciji celokupnog prostora doma, ona se ne nalazi u podrucju neprijatnom po nju , pri tome prostor deli i sa bratom cija je zvezda po rodjenju 5 Zemlja (zapadna grupa) koji se nalazi disharmoniji sa kompasnom direkcijom ulazanih vrata ali u oblasti po njega izuzetno povoljnoj kao pripadnika zapadne grupe.
 2. Zbog svega navedenog posegnucemo za harmonizacijom prostora uz pomoc boja a u odnosu na kompasnu direkciju vrata same sobe sto prakticno zahteva:
 3. Upotrebu u JZ i SI oblasti – purpurne i/ili crvene
 4. Upotrebu u Z i SZ oblasti – modro, crne ili mornarsko plave
 5. Decakova Srecna zvezda je 2 Zemlja i 8 Zemlja – paleta boja licnog stila : bela i crna
 6. Devojcicina Srecna zvezda je 9 Vatra – gama purpurne
 7. Njihove uzajamno harmonicna zvezda je 9 Vatra – gama purpurne
 8. Tako smo dobili paletu boja koju cemo koristiti za harmonizaciju prostora bilo : bojenjem zidova, izborom prekrivaca i drugih dekorativnih elemenata.
 9. Soba treba da razmestajem ima dva kutka
 10. Kolorit boja tj. nijanse moraju biti uskladjene kako bi cela soba odisala skladom, da odise veselo i da predstavlja kutak u kome rado borave ( od mornarsko plave, preko modre, boje sljive i game purpura- roza, crvena, bordo)
 • Nabaviti dva lezaja ( ili krevete na sprat zbog raspolozivog prostora) ; u gornem kreveti treba da spava devojcica sa orjentacijom uzglavlja tako da kada lezi gleda u pravcu JI ( to je za nju izizetno povoljan pravac iz koga dobija podsticaj za napredak u usvajanju novog znanja, i sticanju visokog obrazovanja); (vrata naravno da su uvek zatvorena dok spavaju!) pri odabiru njenih licnih stvari, posteljine, boje stolice treba koristiti boju purpura zbog njene srecne zvezde 9 ; decak treba da spava na donjem lezaju kontra usmerenog uzglavlja, dakle da gleda u pravcu svoje direkcije koja se simbolicno naziva kao Nebeski lekar – sto cemu obezbediti dovoljnu akomulaciju energije za njegove dnevne aktivnosti i odrzavati ga izrazito vitalnim i izdrzljivim. U dekoraciji njegovih licnih stvari, posteljine, pizame, boje stolice cemo koristiti paletu na osnovu Srecnih zvezda – bela i crna.
 • Radni sto za devojcicu neka bude u polozaju sadasnjeg stola na kome je PC, stolica sa uzduzno polozenim linijama game pirpura, to moze biti i onaj tkanina pamucni prekrivac, s tom opaskom da bude pomerena sa linije prozora, prostirka manja forma kocke , purpurno - ruzicasta melirana. Pored postaviti njene police koje je nuzno zatvoriti i dajte sebi masti na volju pa i njih dekorisite u datu paletu (ja vam dajem primer slikom, s tim da ove boje nisu njene – ovo cisto prakticnog primera radi)
 • Radni sto treba da ima globus, i naravno po zavrsetku ucenja da je uredno sortiran, kanta za odlaganje papira levo dole sa strane stola i nju dekorisite u boju
 • Decakov radni sto polozite u sredisnjem delu levog zida gledano sa ulaza u sobu, tako da je ledjima okrenut ka zidu a da gleda kada sedi u pravcu vase spavace sobe tj blago zakrenut da kompasno licem bude orjentisan u SI ( pazljivo ovo odredite. Sve detelje unesite u kombinaciji crno – belo
 • Sa njegove leve strane (gledano iz polozaja kada sedi za stolom) uradite mural, marinsko, modro plavog tonaliteta ili pak postavite uramljenu sliku – poster, poznatog vaterpoliste, uzora u sportu, veci format u crni metalni ram a okolo rasporedite sve njegove trofeje i uramljene diplome sa dosadasnjih turnira. U samom uglu mozete mu postaviti simbolicno mrezu sa njegovom srecnom ili omiljenom loptom.
 • U prostor desno postavite njegove police i njih takodje mozete oplemeniti bojom unosenjem detalja u obliku lopte ( ruckica, ili pak crno – bela kombinacija ), prostirka modro plava, frma kocke manja.
 • Boje zidova molovati u istom koloritu, mislim da vam ne nedostaje maste ,a ja samo dajem primer slikovit, pa recimo tako od purpurne dobele i plafoni uvek beli
 • Osvetljenje, na svaki radni sto posebno, a i centralno parno izduzeno, metal – drvo, parno
 • Zavesa lagana, tonirana modro sa parnim detaljima , recimo kocke ili pravougaonici svetlijeg i tamnijeg tona.

Dnevna soba:

 • Namestaj, boje su izvrsno izabrane, materijali, stolic, zaista cestitke na intuiciji
 • Boja zidova moze s obzirom na zajednicke harmonicne zvezde svih clanova 1, i 9 su time i definisane a kako taj spektar ukljucuje i boju lavande ja bih se eto opredelila za nju, ono sto imam potrebu da naglasim da je pozeljno da zidovi budu glatki, po F.S spanski zid narocito u enterijeri nije preporucljiv jer osi sto skuplja necistocu on je odasiljac i ne bas blagougodne energije sto verovatno, unosi malo vise agilnosti i donekle nemira ( verovatno su skloni da se stalno « vrzmaju po prostoru» ) i da to biva izvor odredjene hiperaktivnosti, a ne opustajuce smirene atmosfere clanova, naroito mladjih. Znate onaj izraz u zargonu « samo se muvaju» :)
 • Po ulazu u prostor postaviti lepu biljku vecu, u keramuckoj posudi, voditi racuna da je vitalna i zdrava.
 • Na oznacenoj tacki levo na zid postaviti ogledalo manjih dimenzija osmouglo, zlatam ram da se u njemu ogleda cvetni prizor
 • U desni donji i gornji ugao postaviti manje komode ili police i tu uskladistiti kucnu biblioteku a u gornjem uglu drzati i porodicni planer. ( dakle pomeriti cvece iz ovih uglova) U same police, koje treba da su zatvorene ugraditi mala reflektor svetla.
 • Ukloniti suvo cvece.
 • Na stolicu koji je pozeljno da bude drveni sa zaobljenim uglovima lep ( moze i bambus ratan, crveno ili zeleno bajcovan) negovati izuzetno vitalno cvece, zelenog lisca mesnatog srcolikog, kao i cvetnice. Ceo ovaj kutak mozete aranzirati kao mini vrt a u centralni deo mozete postaviti kucnu mini fontanu, vazno je da mlaz ide u vis i da postoji svetlo kod nje, cak bi i crveno sa snopom na plafon bilo izrazito stimulativno. (moze tipa kao na slici)
 • Tepih je odgovarajuci, kao i dekorativni jastuci :)
 • Zavese, lagane, da se lako pomeraju u tonu boje zida
 • Na svod izmedju dnevnog boravka i dela za obedovanje postaviti , lepe brokatne zavese koje treba da su spustene narocito dok spremate hranu, a ovim simbolicno i stitite vas brak od previse pogleda i upliva spolja od strane drugih ljudi.
 • Harmonizacija koja je bila nuzna za ovaj prostor postignuta je upotebom crvenih dekorativnih elemenata
 • Vi i Vas suprug uvek sedite na sofu koja je ledjima okrenuta zidu !

Trpezarija sa kuhinjom :

 • Nuzna harmonizacija u ovoj oblasti je postignuta Vasim izborom kuhinje i radne ploce ( bravo!)
 • Boja zida treba da je za 2 – 3 nijanse svetlija od one u dn. boravku
 • Nabavite kristalni luster onaj starinski, lep, bogat sa kuglama kristala ( 6 vecih ) i svakog jutra razgrcite zavese i onaj sator ka dn. boravku da bi ste uneli obilje obilje pozitivne, blagorodne i prosperitetne energije u prostor.
 • Na sto postavite ciniju sa breskvama, mandarinama, narom, smokvama, ananasom
 • Na zid gde je sada ucrtan frizider postaviti veliko osmouglo ogledalo zlatan ram, dimenzije « dijagonale srecnog podeoka»
 • Zavese cipkane romanticneonakve kakve bude vasu senzualnost i potrebu da ih dodirnete :)
 • Iznad masine ( ili je to sad frizider) postaviti casovnik sa klatnom – on simbolikom pokreta imitira zivot i daje ritmicnost i redovnost pa ovde drzite i vase neplacene racune u lepoj crvenkastoj kutiji ili u crvenim kovertama ( jer je I vasa najjaca direkcija), a placene drzite na drugom mestu, u podrucju mira, recimo spavaca soba.

Terasa:

 • Da bi se cvrsce integrisala u prostor na uglovima postavite dve saksije keramicke i u njih posadite lepe krosnjaste, malo vece biljke ili kao one zimzelene sto imate u prizemlju oko dela gde odmarate uz kafu)
 • Sto - kvadratna forma zaobljenih uglova i dve stolice pomerite u desni deo, ali tako da slobodno prilazite i aranzirajte ga u vasim bojama, parnim elementima. Naprosto to nacinite kao vas intimni kutak u kome cete Vi i suprug nakon dnevnih aktivnosti se posvetiti sebi i uzivati u dvoje, (podrzite romantiku :), dajte masti na volju, uzivajte u za vas posebno pripremljenim poslasticama dok deca spavaju :) - neka to bude vasa mala oaza ljubavi.
 • Svo cvece duz terase i na tacki oznacenoj na zidu u desnom uglu neka budu cvetnice, crveno –roza boje, bozuri i sl.

Gledano u perspektivi kako ce se pomeriti centar vaseg doma ( usled dogradnje) a samim tim i povrsine koje pokrivaju odredjene direkcije u prostoru, povoljnije bi bilo da novi prostor namenie decacima, vasu sadasnju sobu devojcici a vi da predjete u sadasnju deciju, to moze otvoriti mogucnost za dobriu reputaciju porodicnog imena. No opet kazem da zaista ce biti nuzno ponovo ceo prostor analizirati i leciti narocito zbog nedostajuceg dela, usled neprvilnosto dogradjenog (strateskim postavljanjem ogledala,kao i osvetljenja i biljaka u dvoristu) Evo mali primer kako se stavljaju ogledala da simbolicno nadomeste nedostajuci segment.

Na tlocrtu :

 • zute tacke – svetlo
 • svelo plave - ogledala
 • zelene - biljke

http://i.imgur.com/9Mxvh6d.jpg

Uzivajte u svojoj novoj aktivnosti i smelo se udvarajte svom domu !

********************************************************************

Odgovor na pitanja :

1. Komoda ne treba da stoji tik kod vrata mozete je pomeriti 1 m napred.
2. Sve ovo predlozeno ( diploma i dr.) idu na spoljni zid dakle u hodnik pored vrata kupatila.
3. Ogledalo ide direktno na samu unutrasnju povrsinu vrata , s tim da zavesa uvek zaklanja wc solju a ono da bude postavljeno najvecim delom u gornju polovinu vrata.
4. Ako biste tako napravili razmestaj, decak bi lezao u jednom od svojih nepovoljnih direkcija koja bi donela, brige, svadljivost i nezgode i koju generalno treba izbegavati i kada sedi dakle da licem negleda u tom pravcu

majra 

Site Admin

Povoljne boje

Majra hvala puno na svemu.

Da li bi mi odgovarala boja zidova u dnevnoj sobi neka crvena, terakot, cini mi se da mi se nece slagati boja lavande sa crvenim detaljima ili mozda gresim, i da li mogu umesto fontane dok je ne kupim da postavim akvarijum sa ribicama.

Palete boja

mozete slobodno koristiti paletu crvene ona se i preporucuje za harmonizaciju prostora I i JI a ujedno je to i boja dobijena iz palete vasih medjusobno harmonicnih zvezda. Eventualno kao sto sam rekla neka postoji blaga razlika u nijansi izmedju dn.sobe i trpezarije.

Da to je jedna od pozitivnih pozicija za akvarijum, neka bude skladnih mera u odnosu na prostor (napisacu ubrzo uputstvo za dimenzije "dijagonale srecnog podeoka" pa i to iskoristite prilikom izbora dimenzija).

Ono sto je vazno je da se redovno odrzava, da ima dosta biljaka u njemu, pumpa za vazduh i odredjen broj ribica, pogledajte simboliku brojeva, a neke ustaljene preporuke su 9 = 8 zlatnih + 1 crna ; ili 6 ribica.

Takodje ovde ukoliko zelite mozete drzati terarijum sa kornjacim. Sve su to predivni simboli prosperiteta i dobre srece u poslu i planovima.

majra 

Site Admin

Renoviranje - update 09.02.2008

Hval Majra do neba. Sa nestrpljenjem cekam prvi maj i preuredjenje a do tada cu kupovati slike i ostalo sto mi treba. Da li cu biti slobodna jos nekoliko pitanjca ako mi nesto ne bude jasno?

Ja se stvarno izinjavam sto Vam se ovako obracam a ne preko pp, ali hvala.
Ovako smo mi zamislili da nam izgleda stan, i imamo nekoliko pitanja:

 1. Primeticete da će stan imati dva ulaza, jedan desno za prostor sa spavacim sobama i levo od stepenista (vrata su jedno naspram drugog jer ne postoji mogućnost da spojimo ova dva dela) za prostor gde ce nam biti kuhinja, trpezarija, dnevna soba i kupatilo
 2. Prostor koji mislimo da adaptiramo nema nijedan zid i izgleda kao potkrovlje sa kosinama u delu dnevne sobe (u delu pored kupatila treba tek da postavimo jos dva krovna prozora jer je malo mracno), a ovi zidovi koje sam nacrtala to je nas predlog, s tim da kupatilo mora da stoji tu zbog vode i kanalizacije
 3. Voleli bismo da nam u tom prostoru ostanu vidljive grede, jer nam se to mnogo svidja, mada znam da to ne valja po fengshuiu
 4. Ispod dnevne sobe se nalaze dve garaze
 5. u delu gde ce biti decije sobe i nasa spavaća ja sam otprilike nacrtala po krevet i ormaric, i molila bih Vas za predlog gde koga da "smestim" po sobama.

Na strani 8 se nalaze svi nasi podaci koje ste Vi postavili, ali ako treba ja cu ponovo dodati jos nesto ako je potrebno.

Mnogo se radujem sto ćete mi pomoći oko ovog uredjenja jer sam sa predhodnim bas prezadovoljna i mislim da sam uradila pravu stvar kada sam Vam se obratila, a Vi ste mi naravno pomogli.

Ja se nezurim, planiramo adaptaciju za jedno dva meseca pa polako, strpljivo ću cekati Vas odgovor.

Hvala u ime cele nase porodice, pozdrav

Renoviranje

Da bih zaista mogla da odredim koja soba bi bila napodesnije prebivaliste neophodnan mi je podatak, tj ocitan precizno kompas, samo tako mogu uraditi natalnu kartu letecih zvezda. Ovako okvirno mogu reci gda generalno bi vi trebali za spavacu zadrzati vasu sadasnju dnevnu, a u vasu preseliti mladjeg decaka.

Dogradjeni deo u zoni kosine krova treba da duz ivice sa ravnim plafonom ima postavljene redno, reflector svetla niske voltaze, vrata od kupatila treba da su maksimalno kamuflirana adekvatnim odabirom boje koja treba da se stapa sa bojom buduceg zida. Ne znam kakve mogucnosti vam ostavlja osnov doma za manipulaciju zidovima, ali je izvesno da ukoliko ste u mogucnosti da prolaz bude direktan u dnevni boravak, time biste izbegli da posetioci prolaze kroz kuhinju a samim tim iimplikacije koje to nosi.

Potom elemente u kuhinji rasporedite tako da zadovoljite elementarni princip postavke – odvojeno elemenata vode, i vatre pri tome obratite paznju da napajanje (uticnica) od sporeta bude u nekoj od povoljnih direkcija na osnovu Kua beoja, iako ce kada odrastu oni clanovi kojima nije srodna radije jesti van kuce. No, mislim da u ovom trenutku ne treba to da bude vodic, vec Kua broj Vaseg supruga, deca uvek uzivaju u dobrom feng shui-u roditelja.

Dakle dostavite kompas i iznesite jos neka vasa razmisljanja i zelje, pa cemo skupa odabrati najpodesnije lokacije za elemente za svakoga clana ponaosob, i ujedno cu vam tada ostaviti i paletu za harmonizaciju. Generalno na ulazni deo, foaje koji se nalazi umetnut izmedju starog i novog dela je pozeljno da bude poplocan terakot plocicama I na koridoru da ima ostavljeno osvetljenje, I naravno svaka prostorija mora da ima centralno osvetljenje.

Za ostatak ukoliko su radovi u toku najekonomicnije je da kod svakog ugla ostavite bar po jedno mesto za eventualnu poziciju lampe i naravno pozeljno je da osvetljenje mozete da palite i gasite u hodu, tj. u nizu kako se krecete bez da se vracate unazad, a odlicno je ukoliko imaju I potenciometar da vam bude na raspolaganju I opcija podesavanja intenziteta svetla.

majra 

Site Admin

Očitavanje kompasa

Hvala Majra na odgovoru koji sam sa nestrpljenjem ocekivala. Stvarno nemam reci kojim bih Vam se zahvalila.

Samo mi recite da li treba da Vam posljem kompasnu direkciju kada stanem na sredini iz svakog dela posebno, to mi bas nije najjasnije, a ako je tako ja Vam saljem to jos danas popodne.

Sto se tice ulaza u dnevnu sobu, salazem se sa Vama.

Kompas

Bilo bi sjajno kada biste ocitali kompas :

 1. na samom podestu iznad prve stepenice (stepeniste kojim se penjete u ceo stan) tako da ste licem okrenuti ka stepenistu, a ledjina ka stambenom delu
 2. na vratima koja vode u "stari deo isto tako stanete u dovratak i licem kedima ka prostoru a licem ka novom delu
 3. i u vratima novog dela tj. dn sobe opet licem ka "starom delu" a ledjima ka unutrasnjosti buduce dn. sobe

majra 

Site Admin

EVO OVAKO

1. Kada gledam sa stepenista pravo isped mene je jug.
2. Kada gledam ka novom stanu tj. novom dnevnom boravku ispred mene je jugozapad
3. Kada gledam ka starom delu stana ispred mene je severoistok ali malo vise ka istoku.
Što se tiče pitanja za sada bih postavila samo nekoliko. Vas predlog da se u dnevnu sobu ulazi pravo je odlican. Znaci zazidaćemo ovaj postojeći otvor i izbićemo vrata ka dnevnoj sobi tako da ćemo dobiti i malo predsoblje a sadašnj zid kuhinje će se produžiti. Voleli bi smo da nam u novoj dnevnoj sobi na zidovima bude cigla, obradjena naravno, a na kosinama knauf ploce, da li je to u redu, znaci boja zidova cigla u prirodnoj boji.
Da li treba da prostor izmedju dnevne sobe i kuhinje bude zatvoren vratima, duplim staklenim npr., ili mozemo da napravimo neki luk ili šank tako da bude otvoren pogled ka kuhinji.
Danas smo analizirali prostor i odlučili da ulaz u kupatilo ne može da bude iz dnevne sobe već iz kuhinje, a kuhinja će biti na zidu, kada se gleda iz dnevne sobe pravo i na zidu desno. Na zidu levo(znači kada gledamo iz dnevne sobe) otvaramo prozor i vrata od kupatila.
Interesuje me i boja kuhinje. Koji materijal bi bio dobar za pod, prket ili laminat i u kojoj boji.
Što se tiče nameštaja planiram da ubacim novi sa kožnom garniturom i komodama i stoćićem boje mahagoni. Možda sam preterala sa pitanjima, ali verujem da ćete mi odgovoriti. Hvla Majra.