Uredjenje potkrovlja po feng šui - Kika Feng šui

Pozdrav svima! Ja sam novi clan i odusevila sam se kad sam naisla na ovaj forum, vec dugo ga pratim i odlucila sam da se i ja uclanim! Nadam se da nisam zakasnila da mi pomognete oko uredjivanja. Draga Majra, prvo da te pohvalim na ovako dobro obradjenoj temi i na savetima koje pruzas svima. Naime, ja planiram da preuredim svoj stambeni prostor, ali naravno po Fung Shui metodu, i pokusala sam sama da to osmislim, ali mi ne uspeva, nisu mi jasni svi detalji, pa se bojim da ne pogresim!

Zato te molim, Majra, ako si jos uvek raspolozena, da mi pomognes i das neka uputstva kako da preuredim moj "stan". Malo je komplikovano da ti opisem sve, ali cu pokusati nesto recima a nesto slikama.

Zivim u trospratnoj dvojnoj kuci sa muzem i dvoje dece, ja sam na drugom i trecem spratu (potkrovlje). Prikazacu ti samo deo koji mi koristimo, imamo poseban ulaz. Kuca je gradjena od 1972-1974 (tada su se uselili). Ukratko - u celoj kuci je parket, kupatilo je u crno - beloj kombinaciji, potkrovlje je pod kosinom (naravno) i plafon je uradjen sa lamperijom (mada mi sad planiramo da to skinemo i stavimo rigips), plakari u decijoj i spavacoj sobi su ugradjeni u zid koji deli tkzv. tavanski prostor pod kosinom koji ja koristim kao ostavu.

Zelela bi da mi kazes sta sada nije na svom mestu i gde sta da premestim, sta da izlecim i na koji nacin i tako to, verujem u tebe. Boju zidova ti nisam pisala jer cemo sve kreciti, pa bih to uradila po tvom predlogu. Ne znam da li sam dobro odredila sredinu kuce? Unapred ti se zahvaljujem. Evo i nasih podataka:

 kua br element grupa zvezda po rodj. karakterni broj
Ja 2 zemlja zapad 2 9
Suprug 8 zemlja zapad 8 7
St. kćerka 5 zemlja zapad 5 1
Ml. kćerka 7 metal zapad 7 9

http://img151.imageshack.us/img151/5769/donjispratgc5.th.png http://img151.imageshack.us/img151/6245/gornjispratzg9.th.png

Analiza i sinhronizacija prostora - clanice Kika

Zvezde po rodjenju:

Kika - 2 zvezda Zemlje (povoljni pravci : SI, Z, SZ, JZ)
Suprug - 8 zvezda Zemlje (JZ, SZ,Z, SI)
St. cerka - 5 zvezda Zemlje ( JZ, SZ, Z, SI)
Ml. cerka - 7 zvezda Metal (SZ, JZ,SI, Z)

Uzajamno harmonicne zvezde:

http://img149.imageshack.us/img149/2089/harmonicnezvxl7.jpg

Srecne zvezde:

- Kika: 6 zvezda Metal, 7 zvezda Metal (bela, crvena)
- Suprug: 2 zvezda Zemlje, 5 zvezda Zemlje, 6 zvezda Metal ( crna, zuta, bela)
- St. cerka: 2 zvezda Zemlje, 6 zvezda Metal, 7 zvezda Metal ( crna, bela, crvena)
- Ml. cerka : 1 zvezda Vode, 2 zvezda zemlje, 5 zvezda Zemlje, 8 zvezda Zemlje ( bela, crne, zuta, bela)

Iz ovoga proistice da su harmonicne zvede za celu porodicu 2 zvezda Zemlje, 6 zvezda Metal. 7 zvezda Metal, 8 zvezda Zemlje i ako tome pridodamo srecne zvezde ponaosob, to imaplicira da u unutrasnjem uredjenju treba posegnuti za oblicima i bojama el. Zemlje i Metala, tj. povrsine elemenata treba da su siroke ravne vodoravne kvadratne forme, sa zaobljenim rubovima, mekim linijama bez ostrih uglova, nadsvodjene, uzorci u formi kvadratica, sirokihpravougaonika, ovala, lukova i krugova. Dom treba da odise elegancijom svetlijih nijansi bele, bez, svetlo zute, sa efektnim crnim i crvenim akcentima kroz detalje.

Kompasna direkcija ulaza zahteva balansiranje prostora bojom:

- oblast ka severu, jugu upotrebom bele
- oblasti ka istoku i jugoistoku crvena

Gledajuci tlocrt severni sektor zahvata najveci deo dn. sobe, otuda necete pogresiti ako je molijete u svetlu boju slonove kosti i ako plasirate bele zavese na severni prozor ( bez svetnog motiva), potom boju mozete uneti i kroz dekorativne tkanine i jastucad.

Oblast istoka i jugositoka kod vas poklapaju zid u sobi uz koji je postavljen TV aparat i ja bi pre posegnula za jednom pravougaonom prostirkom u delu ispred nego za bojom zida. Eventualno ovo moze da vam bude i preovladjujuci kolorit za sliku na tom zidu koja treba da je vecih dimenzija, forme sirokog pravougaonika, drveni ram za dobrim efektnim osvetljenjem iznad.

Kako ova direkciaj poklapa stepeniste, i kupatilo, nastojte da kao prvo ispred postavite najbolje bi bilo vrata ili pamucni zastor zategnut u ram, a u kupatilu i uopste te granicne zidove molujet u boju lavande, a takva boja je i preporuka za frotire, i kolorit tkanina u kupatilu.

Preostali deo nije u disharmoniji i mozete ga molovati ili u bojama atributima date kompasne direkcije ( SZ, Z) ili pak u vasim zajednickim bojama proisteklim iz uzajamno harmonicnih zvezda.

Ono sto je ocigledno da u prostoru postoji jedan izrazit debalans energetski, da ste stalno zbog toga izlozeni nepredvidjenim situacijama i ne planiranim rashodima, da naprosto imate utisak da ne drzite kontrolu nad svojim zivotom, uprkos resenosti i licnom angazovanju, naprosto se uvek desi nesto da pla isklizi na sporedni kolosek.

Energija koja dolazi iz vama harmonicen direkcije je zaista blagotvorna, kako vama za licni razvoj, i usavrsavanje tako vasem suprugu da obezbedi porodici dobar zivot, no untrasnje resenje enterijera, tj, stepeniste direktno naspram ulaznih vrata doslovno uzrokuju da sva podrska koja se pojavi u zivotu prosto bezglavo nestane, od onih i onda kada se najmanje nadate, tj. kada je najvise trebate.

Predlog je da se u hol predsoblja postavi veci, lep starinski luster sa kristalnim visuljcima lako pokretnim koji bi trepereli na svako i najmanje kreatnje vazduha. I vrata od kupatila uvek drzite zatvorena! Ja licno bih vam preporucila postavljanje mehanizma gde se sama zatvaraju.

Zbog nepravavilnosti oblika i suspregnutog elemeta Drvo (istok i jugoistok) neophodno je postaviti ogledala u drvenom ramu na ucrtane pozicije , pri cemu trebate voditi racuna da ne daje odraz wc skoljke kada se otvore vrata kupatila. Potom stepeniste treba da je uradjeno u drvetu, svetlom vidljive strukture, sa jasnim bocnim osvetljenjem i svetlom u nivou najdonje stepenice postavljenom tako da je upravljeno ka gore.

Ukoliko gaziste dozvoljava postavite i biljke na donjem delu, no nemojte da vam ometaju normalnu funkciju u tom slucaju radije posegnite za slikama ili pak ceoo zid oblozite tapetom sa cvetnim motivom. Ako se malo potrudite to moze biti i izuzetan detalj u prostoru.

Sustinski prostor treba da odise prostranstvom, i pejzazom prirode u rano prolece, na taj zid desno mozete postaviti i casovnik sa klatnom, sto bi simbolikom trebalo da daje ritmicnost u prihodima, ili ga implementirajte u istu direkciju ali u dnevnoj sobi.

Obratite paznju da casovnik ima sekundaru, mora da simbolikom simulira zivot u svakom sekundu. Ovo bi trebalo da vas oslobodi osecanja zarobljenosti u zamci, stesnjenosti i gusenja, a ujedno i da doprinese da vas posao dobije u rutmu. Dakle ramovi zeleni ili stojece biljke. Ujedno to utice na smanjenje komplikacija u odnosu i na uklanjanju prepreka za trajnost tog odnosa.

Preporuka je da prostor dnevnog boravka na isti nacin obradite, tj. da takodje na tlocrt postavite osmougaoni Pa Kua i da po sektorima izvrsite energizovanje malog chi-a. Od N. godine na spoljnju terasu postavite krupne lepe, metalne zvoncice sa sest cevcica, i nastojte da u toj fotelji ne provodite mnogo vremena. Licno bih izvrsila premestaj TV aparata jer provodeci vreme ovde pretpostavljam da se uziva u televizijskom programu, sto upucuje da ste vi najveci deo orjentisani ka svojim nepovoljnim pravcima.

U kuhinji, obavezno kada god nije u funkciji sporet treba da je poklopljen, a na stolu postavite manju cvetnicu, voce i sl.

Na tlocrtu sam ucrtala dijagonale za celu povrsinu, i za dn. boravak da biste imali orjentir gde vam je centar i odakle vrsite odredjivanje unutar prostora kompasne direkcije. A ostalo su predlozeni korektivni elementi i objekti.

Gornji sprat

Ulaz u jugositocnoj kompasnoj direkciji zahteva harmonizaciju prostora:

- jugozapad i severoistok crveno ili purpurno
- zapad i severozapad crno, mornarsko ili modro plavo

To mozete uvesti ili kroz boju zida, dela zida ili kroz prostirku, idite kroz suptilne nijanse ili pak potpuno oblozite tavanski prostor i osvetlite po osnovnim preporukama f.s. koje su iznete ranije u temi (dakle sve kosine rednim osvetljenjem niske voltaze..)

Drugo direkcija ulaza je u disharmoniji sa zvezdama po rodjenju a i u cilju harmonizacije neophodno je postaviti purpurnu ili crvenu ( paleta boja) u predsoblju, mozete cak i ceo zid ofarbati u tim bojama dok bih ja licno za prostor sobe decije u svrhu sinhronizavcije unela manje prostirke pod radne stolove unekoj neznijoj nijansi lila i ljubicice.

Sve ostalo tipa posteljine i sl, birajte u paleti njihovih srecnih boja ili u onima koje proisticu iz uzajamno harmonicnih zvezda. Organizacija namestaja nije bas povoljna sa izuzetkom donekle radnog stola ali samo njegove orjentacije a ne i pozicije jer je u liniji vrata, police iznad glave, takodje nadam se samo da su bar zatvorene.

Licno bih u perspektivi razmisljala o prosirenju na racun tavanskog prostora. Osim toga moram da napomenem da mi sa tlocrta nije bas najasnija pozicija vrata u deciju sobu, tj. odakle se ulazi ako nisu u predsoblju?

Sama organizacija namestaja u obe sobe ukazuje da niste ispostovali elementarno a to je orjentacija uzglavlja shodno Kua broju, narocito vas i suprugov. Pretpostavljam da dimenzije prostora donekle diriguju ,a li razmotrite opciju okretanja u vasem povoljnom pravcu a na prozore i vrata koji vode na terasu postavite malo deblje draperije ivicno koje cete u toku noci navlaciti ili prosto spustajte roletne.

Drugo ono sto se kosi sa osnovnim principom F. S. spavace sobe je kompjuter, pa bih vam zaista predlozila da ga izmestite u dn. boravak a da u ovoj poziciji postavite zavese od muslina, lampu, siboliku para, muziku i da bezeci u ovaj kutak u dvoje prizovete nazad iskru i osnazite malo vas odnos. Nije piknik samo u parku :)

http://img132.imageshack.us/img132/9907/donjispratgc5dz1.th.png

majra 

Site Admin

Balansiranje bojama

Evo sad malo detaljnije i namesteno i napisano, samo nijanse boja nisu bas najbolje, ali tu je to! Ulazna vrata gledaju tacno izmedju Z i SZ, a na potkrovlju gledajuci sa stepenista prema dole je izmedju I i JI! Veliki pozdrav!

http://img292.imageshack.us/img292/2049/prvispratkt3.th.png http://img292.imageshack.us/img292/729/potkrovljedm7.th.png

Update 24.01.2008 23:01

Evo ja pokusavam da udjem u svet Feng Shui, pa sam naisla na jednu stvar koju nikako ne mogu da ukapiram, valjda mi se sve pomesalo u glavi. Ako nije problem da mi pomognes oko sledeceg: primer - ulazna vrata pripadaju SZ i to znaci da je onda oblastima ka J, S, I i JI potreban balans (nadam se da je i ovo tacno) sa bojama, e sad ja ne znam koje su to boje, odnosno iz koje tabele se to tacno gleda?

Citajuci postove naisla sam da si pisala da se npr. oblast ka S i J balansira belom, e sad da li je to uvek tako i uvek samo belom ili ima jos neka boja? I jos jedno pitanje, isto vezano za boje i balansiranje oblasti, jel se to odnosi na krajnje zidove kuce u severnoj oblasti kada vrsimo balans severa?

Ja pokusavam da uradim analizu mog prostora dok ne stigne tvoja analiza, pa da uporedim i da vidim koliko sam i da li sam sta naucila! Nadam se da si me razumela i da te ne opterecujem mnogo, jer primecujem da si ovih dana zauzeta!

Balansiranje prostora bojom

Ukoliko je ulaz na severozapadu u cilju harmonizacije prostora bojom potrebno je upotrebiti zelenu i/ili svetlo plavu u oblastima ka severu; crno, mornarsko plavo ili modro plavo u oblastima ka istoku i jugoistoku, zuto u oblasti ka jugu.

Balansiranje je najeefektnije postici molovanjem, ali to moze da se realizuje i upotrebom predlozene boje kao dominantne u prostorijama koje su navedene kompasne orjentacije, i naravno ne mora da bude jednolicno, cak sta vise i ne pozeljno je, mozete ici kroz boju zavesa drapera, jastucica, dekorativnih prekrivaca, miljea, manjih stazica i sl.

Bela se moze primeniti bez ogranicenja, e naravno u delovima koji su projekcija prostora.

majra 

Site Admin

Kako energizovati sever?

Majra, hvala jos jednom na odgovoru i ako moze jos jedno pojasnjenje.

Posto je kod mene kuhinja na severu, a kako sam citala to ne valja, jer predstavlja vodu koja gasi vatru. E sad kako to popraviti? Kod mene je mala zbrka u glavi pa ne mogu nikako da to povezem. Znam da se vodeni elemenat energizuje metalom, ali metal unistava drvo, a drvo resava konflikt vode i vatre u kuhinji, ali onda drvo iscrpljuje vodu i slabi energiju severa?

I sad konkretno pitanje: kako energizovati sever kada se tu nalazi kuhinja?

Uredjenje kuhinje - severna orjentacija

Kuhinja sadrzi i vodeni elemenat osim vatrenoga, tako da ono sto je dovoljno je samo uspostaviti ravnotezu tj. umereno prisustvo svih elemenata , s tim da se pridrzavate saveta da sporet kada je van funkcije bude poklopljen.

Elemenat Drvo je sasvim dovoljno zastupljen kroz materijale od kojih su elementi napravljeni i nije neophodno ga dodatno unositi, vec bojom podrzati kompasnu direkciju.

U cilju energizvanja posegnite za pokucstvom od rostfraja, pobrinite se da je uvek adekvatno negovano, osim toga na sam prozorsku dasku mozete postaviti morski sunjer ili sl, objekat koji svojom simbolikom privlaci vodu i recimo ja ne bih koristila cvetni uzorak na stolnjacima, zavesi i sl.

majra 

Site Admin

Majra, da li mozes da proveris da li je ovo ispravno kako sam ja uradila analizu za moje kupatilo ili sam totalno promasila?

Posluzila sam se i tvojom analizom, ali posto je doslo do pomeranja sektora po meni bi to izgledalo ovako:

Kupatilo se nalazi na JZ - sto je losa lokacija za zenu - majku. Posto je kupatilo vec u kombinaciji crno - sivo - belo, i kao takvo je nepovoljno kombinovati ga sa zemljanim bojama, tako da ga mozemo energizovati prostirkama u boji lavande (vatra koja stvara zemlju), oblik - pravougaonik. Vrata od kupatila drzati zatvorena i ovom slucaju mozemo staviti biljku bambus kao lek. Takodje mozemo drzati glinene posude da bi se stvorila atmosfera zemlje.

Osvetljenje treba da bude ispravno i jako, cesme ispravne.

Ako imas nesto da dodas ili oduzmes, bilo bi mi od koristi! I ako je ovo kojim slucajem ispravno, koja bi boja prostirki mogla jos doci u obzir, posto mi je ovu boju prostirki tesko naci? Pozdrav!

Uredjenje kupatila

Kao prvo frizider ili ako je masina za posudje, ves sa ucrtanog mesta na zidu do vrata kupatila premestiti. U sustini vi treba da se koncentrisete na to da ojacate jugozapadni sektor u dnevnoj tj. u svim drugim prostorijama gde cete povoljnim aranzmanom i prijatnim detaljima koji simbolizuju bliskost i intimnost uticati na poboljsanje.

Sto se tice samog uredjenja kupatila osim besprekorne cistoce koja se podrazumeva sa besprekornom funkcijm slavina, ono sto mozete je uneti mirisljave soli koje cak na pojedinim mestima mozete drzati izlozenima pa ih povremeno menjati kao neki vid rituala ciscenja prostora, a ceo prostor nekako pretvoriti u maliu spa oazu.

Znaci potrebno je da stvorite pozitivan odnos i ka ovom delu prostora i da se to reperkutuje na njegovo uredjenje. Prostirka treba da je kvadratne forme zaobljenih uglova sa zvezdanim motivom ili cik cak uzorkom, to koristite i za motiv na zastoru kade.. Ja licno ne preferiram unosenju bilo kakvih elemenat u smislu energizacije kupatila jer ono samo po sebi predstavlja mesto otpadne energije. Ali ako nasom akcijom, uredjenjem i odnosom od njega nacinimo kutak u kome se relaksiramo, moze biti i inspirativan.

Mislim da je u cilju lakseg odrzavanja daleko prakticnije da unesete mermerne drzace za toaletni pribor, no grncariju. Ono sto je jos vazno je da se pobrinete da ovde svetlo bude jako, i ostavljajte gad a gori nekoliko casova nocu.

majra 

Site Admin

Boje i motivi?

Majra, hvala na odgovoru, sve se savrseno uklapa, naime drzaci za peskire i toaletni pribor i jesu keramicki, ali me zanima koja bi boja prostirki odgovarala za kupatilo? Pored ulaza za kupatilo se nalazi zamrzivac i pretpostavljala sam da mu nije odgovarajuce mesto i videcu gde bih mogla da ga premestim.

Imam jos nekoliko pitanja:

1. Da li ovo sto si napisala za stepeniste i dalje vazi s obzirom na promenjenu direkciju:

Potom stepeniste treba da je uradjeno u drvetu, svetlom vidljive strukture, sa jasnim bocnim osvetljenjem i svetlom u nivou najdonje stepenice postavljenom tako da je upravljeno ka gore.

2. Koja boja zidova u predsoblju i na stepenistu - granicni (pregradni) zidovi?
3. Kako sada resiti nedostajuce sektore JI i J? Da li ogledala ostaju na istim pozicijama?
4. I koju boju i oblik (motive) predlazes za tepih i zavesu u dnevnom boravku?

Hvala jos jednom i puno pozdrava!

Hoce li uskoro biti odgovora na ova moja prethodna pitanja? :cry:

A u medjuvremenu imam jos jedno, a to je - gde bih mogla da smestim akvarijum sa ribicama? Pozdrav!

Kika, ja mislim da smo o ovome razmenule informacije preko poruka, ako postoji u donosu na ovaj odgovor dilema kazite gde i koja.

Kika, ja sam u temi dala osnovne smernice da se odradi da tako kazem osnova za poboljsanje prilika u kucu, nadam se da ste to iscitali, i ako ste uradili promene shodno predlozima morale su se desiti promene i u realnosti.

Da u pravu ste balansiranje prostora bojom s obzirom na promenu komapsne direkci u SZ je drugacija:

Harmonizacija se postize upotrebom:

- zelene i/ili svetlo plave u oblastima ka severu;
- crno mornarsko ili modro plave u oblasti ka istoku i jugoistoku
- zuto u oblasti ka jugu.

Boje integristete na potpuno isti nacin kako sam davala predloge u analizi ili kroz moleraj ili kroz dekorativne tkanine, no pri tome vodite racuna da pravilno locirate sektore, naprosto iskoristite datu analizu pa ih pomerite samo u pravcu kazaljke na satu (kada odredite liniju ulaza) za broj stepeni za koje se novim ocitavanjem pomerila direkcija ulaza. Za uzorke i druge dileme ako se pojave u radi slobodno se obratite i pistite tamo u temu, tako i meni bude da kazem na ocima

Ogledala su postavljena upravo zbog nedostajuceg sektora da ga simbolikom prizovu u prostor, a boje koje sam napisala za harmonizaciju u oblasti jugoistka unesite samo kroz detalje, tipa dominantnog kolorita na slikama ili manje prostirke. Znaci samo kao akcente u datim sektorima jer su to boje sa dubokim vibracijama i ne treba da dominiraju prostorom.

Dnevna soba je mesto gde se okuplja porodica i stoga je pozeljno da bude uskladjena sa svim clanovima domacinstva otuda je najuputnije da u odabiru boja posegnete za onima koje proisticu iz uzjamno harmonicnih zvezda. Ako iz tog ugla pogledamo napozeljnije je da kolorit bude bela u kombinaciji sa crnom i crvenom, idite kroz nijanse pa za zidove se opredelite za boji slonove kosti koja moze da u intenzitetu snazi iduci ka zidu na kome je pozicioniran sada tv aparat. Prostirka treba da je veca okrugla, sa crnim akcentima koje mozete uneti jos i kroz ukrasne detalje, ali nemojte da preterate ni u prirodi crna nije zastupljena u velikim kolicinama kao ni crvena. Generalno dakle kombinujte ove tri boje, ali kroz suptilnije nijanse tipa vec pomenute slonove kosti, boje kajsije i akcenata crne. Uzorci treba da su parni, mekih linija poput oblacica, vodoravnih valovitih linijai sl. prostor treba da je elegantan ali obogacen dekorativnim tkaninama, mekim jastucicima da na prvi pogled ostavi utisak leprsavosti.

Smernice za pozicioniranje vodenog objekta su postavljene u maticnoj temi, ako budete imali jos dilema tu smo da ih zajedno razmotrimo.

majra 

Site Admin

Hvala Majra na odgovoru, sad su stvari malo jasnije. Sto se tice izmena, neke su uradjene i rekla bih da ima pomaka ka boljem, naravno, a neke jos nisam jer mora prakticno iznova, kao npr. kuhinja koja je sada u braon boji i uopste tu preovladava braon boja a treba skroz kontra (zeleno-plavo), znam da to moze i kroz detalje, ali to je svakako bilo na dnevnom redu da se menja, pa ce nadam se uskoro i biti. Ja nekako krecem od krupnih stvari ka sitnijim detaljima.

Sto se tice akvarijumu, znam za osnovne smernice za smestanje vodenog objekta, ali imam dilemu jer kod mene kako god gledam on bi morao doci negde sa desne strane ul. vrata, a to nije po osnovnim pravilima :???: , zato sam i pitala za tvoj savet?

E i jos nesto htela bih da uradim natalnu kartu doma, ali i tu imam dilemu koji period da uzmem za analizu, jer kuca je gradjena u periodu 6, a u periodu 7 je renovirana, tj. nije nista ruseno nego je unutra sazidan pregradni zid cime je gornji sprat odvojen od donjeg i dozidane su stepenice na terasu (koja je vec postojala) od koje je napravljen sadasnji ulaz u ovaj deo kuce.

Mozda bi natalna karta olaksala smestanje akvarijuma (deca ga silno zele, a i ja sa njima) :)
Pozdrav i hvala jos jednom!