Preporuke za citanje - preporucite knjigu, zanimljivo stivo Umetnost

Knjige razlikujem po tome koju vrstu duhovne gladi mogu da zadovolje, verujem da knjige biraju nas a ne mi knjigu, i da se tu radi o jednoj vrsti alhemije, kao u ljubavi ili prijateljstvu. To se nikako ne desava slucajno.

Mnoge sa kojima sam se druzila su mi ponudile upravo ono sto sam trebala - izbruseno, kondenzovano i mojoj dusi razumljivo.

Podelite sa nama svoja iskustva i predlozite one koje su Vas oplemenile.

Džejms Paterson - Prikrade se pauk

Džejms Paterson je nakon ovog romana postao najčitaniji pisac trilera u SAD.

Library Journal: Knjiga koja će vas obuzeti poput noćne more... brzog ritma i prepuna neizvesnosti. Najtoplije preporučujemo.

Oduvek je želeo da bude slavan. Kada je oteo dvoje poznate bogataške dece dospeo je na naslovne strane novina. Potom, jedno od njih je pronađeno mrtvo i čitava nacija je bila u šoku.

Za ovako složen slučaj potrebni su najbolji ljudi - Aleks Kros, detektiv koji je diplomirao psihologiju i Džizi Flanagan, ambiciozni agent Tajne službe - no čak ni oni nisu dorasli ubici. On ima obeshrabrujuću sposobnost da se u trenutku preobrazi iz stanja ubilačke mahnitosti u oštroumnu prisebnost.

Ali, da li je on bespomoćna žrtva poremećaja dvostruke ličnosti - ili briljantni hladnokrvni manipulator?

I dok zajedno sa ostatkom zemlje on prati kako Flanagan i Kros upadaju u svaku zamku koju im je postavio, siguran je da je uspeo - drži konce smrtonosne igre u rukama i sprema se da povuče svoj najrazorniji potez.

Daily Mail: Briljantno i zastrašujuće, knjiga je tako uzbudljiva da sam proveo čitavu noć u čitanju kako bih je završio, prepuna vrtoglavih obrta.

majra 

Site Admin

Alternativna historija

Premda se nalazimo na netu, predlazem da preporuchujemo i knjige koje se mogu downloadovati. Evo jedne:

Alternativna historija

Ingeborg Bahman – Odlazak vodene vile

U zbirci "Odlazak vodene vile" se nalaze price: Osmeh sfinge, Prodavnica snova, Trideseta godina, Medju ubicama i ludacima, Zavarivac, Sve, Korak ka gomori, Sudija, Odlazak vodene vile i Simultano.

Price zbog kojih pozelite - zauvek - prestati citati (a ne mozete) i proklinjete dan kada ste naucili, na momente samo, naravno.

http://i.imgur.com/QAIRmr7l.jpg

Na net-u nadjoh jednu pricu, tek da vam zagolica mastu ;)
Odlazak vodene vile

majra 

Site Admin

"Novi Jerusalim" - Borisav Pekić

Jedan izmedju 10 najznachajnijih pisaca 20. veka, Borislav Pekich, napisao je prilichan broj "knjizevnih jedinica". Zivotno delo, "Zlatno runo" nije zavrshio a sumnjam i da je vechina chitalaca zavrshila chitanje te sage u postojechih 7 tomova. Pekich je bio chudesan erudita i zahteva kultivisanog i pripremljenog chitaoca. Pekich je za zivota birao drushtvo pa i njegova pisanija zahtevaju takve sagovornike.

Za pochetak divnog druzenja sa Borislavom Pekichem, predlazem zbirku pripovedaka "Novi Jerusalim"

"Slika Dorjana Greja"

Volim knjige i rado i mnogo ih citam. Prelepe su,poucne i umeju na cudan nacin da podstaknu nas um i srce :)

Preporucila bih svakako knjige od Suzane Tamaro,Hermana Hese-a,Paulo Koelja,Toni Parsonsa..Trejsi Sevalije,Ricard Bah..

"Slika Dorjana Greja"-to su verovatno svi citali,ali moja je omiljena!

"Narcis i Zlatousti"-ostalo mi je par strana,a ono sto sam do sada procitala-divno je.

"Od koga smo postali" - Ernst Muldasev

Srculence, lepe su knjige i autori koji si navela. I ja ih strasno volim. Posebno cu izdvojiti Devojka u Devicanski plavom(Trejsi Shevalije).

Iz bestselera aktuelni su u zadnje vreme bar kod nas 3 knjige Dzin Sanson-Princeza Sulatana i njezine kceri, Krug princeze Sultane ne mogu se setiti tacbnog naziva prve knige (mozda Princeza Sultana). Sve govore o zivotu arapskih zena u Saudiskoj arabiji.

"Od koga smo postali" - Ernst Muldasev

Za one koji su malo skloni alternativi mada je svako moze citati mozda ce ih zanimati knjiga "Od koga smo postali"-Ernst Muldasev-na osnovu fotografija proucavali su ljudske oci i doshli do odregjenih klasifikacija i zajednickog pretka ljudi.

Na nekim mestima se autor ponavlja ali bitna je sustina price.
Mozda su je vec neki procitali. Meni je bila zanimljiva.

Milan Šipka - Zašto se kaže?

Podstaknuta tekstovima naše članice, a vodjena idejom da je i vas baš zaintrigirala evo sjajne knjige za koju sam izdavač kaže:

"Ova sjajna knjiga je zapravo frazeološki rečnik ili leksikon koji objašnjava značenje i poreklo više od stotinu najučestalijih fraza i ustaljenih izraza iz svakodnevnog ali i književnog jezika -- "krilatica", kako ih je još grčki pesnik Homer nazvao, jer na njihovim "krilima" misao leti od sabesednika do sabesednika, ali i od naroda do naroda, iz kulture u kulturu, iz epohe u epohu.

Učenici, i oni koji su davno izašli iz klupa, mogu ovde naći odgovore na pitanja koja su ih uvek mučila, oko kojih su padale opklade ali i teške svađe. Španska sela, Nadžak baba, Krokodilske suze, Glup do daske, Tespisova kola, Neverni Toma... Ovi izrazi samo su neki koji su našli mesto u Zašto se kaže?

"Autor Milan Šipka je o svakoj krilatici ispričao priču na način koji ga svrstava među kod nas malobrojne poslenike od pera i nauke što o jezičkim pitanjima pišu jasno i zanimljivo tako da čitaoci njihovo štivo doživljavaju kao pravu lingvističku beletristiku." -- iz recenzije dr. Radojice Jovićevića
"Zašto se kaže?" je knjiga koja vas neće samo podučiti i pružiti odgovore, već i na najbolji način zabaviti."

Kako je knjiga rasprodata najbolje da je potražite u biblioteci, ili pak ako ste te sreće pa je imate u svojoj prepustite se uživanju u ovim kišovitim danima koji idu u nizu.

majra 

Site Admin

Mali princ - Antoine de Saint-Exupery

Roman francuskog pisca i pilota Antoana de Sent-Egziperija vec sezdeset godina ne gubi na svojoj aktuelnosti. Verujem da ste ga svi citali u detinjstvu, no tajanstveni decak nas i u zrelim godinama moze pouciti o ljubavi, odgovornosti, zrtvi, radosti i zivotu.

Mali princ

http://img703.imageshack.us/img703/3895/maliprinc.jpg

Knjiga koja ne zasluzuje da bude
procitana dvaput, nije dostojna da
bude citana ni jedanput.

majra 

Site Admin

papa jovana

Knjiga Papa Jovana. Knjiga koja se cita u dahu. Napisana je jednostavnim recima lakim stilom puna opisa zivota tog perioda. U knjizi sa nalazi i jos dosta istorijskih cinjenica tako da je lako prihvatiti da u sebi nosi istinu istorije.Lepa knjiga za jedan lep vikend.

“Svila” – Alesandro Bariko

Mladi francuski trgovac svilenim bubama živi u srećnom braku. Kad tržište u Evropi bude ugroženo zbog bolesti koja napada larve, on kreće na put u Japan, zemlju koja se, pod pritiskom S.A.D., tek otvara prema svetu i koja je potpuna nepoznanica. Tamo će sresti devojku koja će ga opčiniti.

Ovo bi, u najkraćem, bila priča knjige za koju kažu da odiše nežnošću dodira svile. Avantura, senzualnost, seksualni zanos gotovo hipnotički deluju na čitaoca. Ko tu koga voli i šta je fantazija a šta realnost, prosudite sami.

Knjiga se čita u jednom dahu i za vrlo kratko vreme. Američka produkcija će na ovogodišnjem festivalu u Kanu promovisati film raskošne scenografije i fotografije, nastao prema ovoj knjizi.

Richard Bach - Galeb Jonathan Livingston

http://i.imgur.com/eP3PYefl.jpg

S Galebom Jonthanom Livingstonom poleteti cete u (ne)poznate daljine. Nije rec samo o ceznji za nebom koja je americkog pisca i bivseg vojnog pilota povukla u vratolomne akrobacije. S ovim piscem - cija je cudesna prica o pravom galebu koji zivi u svima nama postigla nezapamcen uspeh u svetu- poci cete u potragu za samim sobom i za svojim granicama.

Da bi vas zaintrigirala evo link ka prvom delu knjige:
Galeb Jonathan Livingston

majra 

Site Admin

Justejn Gorder (Jostein Gaarder) – Vita brevis

Knjiga koju sam pet puta kupovala, jer sam uvek ostajala bez svog primerka poklonivsi ga nekome kome je trebalo dati ono sto je u njoj.

U knjizi Vita brevis preko tople i tragicne ljubavne price iz IV veka pred citaoce se iznosi ozbiljna filozofska rasprava o coveku i Bogu, o grehu, krivici, odricanju, spasu duse i filozofskom nacelu uzdrzanosti.

Zivot je tako kratak (Vita brevis) da nemamo prava da izreknemo osudjujucu presudu ljubavi. Moramo prvo ziveti, Aurelije, onda mozemo filozofirati. (Primus esse, tum philosophari).

majra 

Site Admin