Primena principa feng shui na dom - agata i Draganak Feng šui

dopuna za moj tlocrt

Majra, uspela sam da saznam godinu gradnje: zgrada je zavrsena 1965, mi smo se useleli u stan u novembru 2006. Ja sam rodjena 14.03.1967, muz 20.10.1968, stariji sin 05.03.2004, mladji sin 24.10.2005. Posto mi je mladji sin bolestan i ima dosta zdravstvenih problema, vrlo mi je bitno zdravlje dece, ali i financije, jer treba nam dosta novca da ga mozemo dovesti kod nas u inostranstvo i da mu mozemo platiti operacije. To nam je na provom mestu.
Bitna mi je i skola za decu, tj.da deca imaju dobru koncentraciju za skolu.
Treca stvar na koju bih htela da se fokusiram, resavanje stalnih papira u inostranstvu, ako tako nesto postoji u feng shuiu.
Dopuna za dnevnu sobu: trosed je u crvenoj boji, sto mogu da promenim ako je neophodno, zavese su zuto narandzaste, sa crvenim cveticima.
Kuhinjski elementi su u braon boji, a zidovi u svetlo plavoj, to ne mogu menjati posto su plocice na zidovima. Pod je u beloj boji i zavese na prozoru su bele. Na zamrzivacu je mikro talasna, jer nemam gde drugo da je stavim.
Kupatilo je u sveto plavoj boji, takodjer plocice.
Soba je u beloj boji, ali je na prozoru plava decija zavesa.Ormari su u bez boji.
Hodnik je takodjer u beloj boji, jedino sam sa leve strane ulaznih vrata, stavila sliku vodopada.
Puno pozdrava majra. Ja se ipak nadam nekom brzom odgovoru.

Feng šui principi za uredjenje doma

Zvezda po rodjenju:

Dragna: 9 zvezda Vatre (istocn grupa)

Istok – pravac velikog prosperiteta i ugleda
Sever – dugovecnost i romanticni odnosi
Jugo istok – dobro zdravlje i harmonicni odnosi
Jug – mir i stabilnost

Suprug: 5 zvezda Zemlja ( SI, SZ, Z, JZ) – zapadna grupa
Staiji sin: 5 zvezda Zemlja ( SI, SZ, Z, JZ) – zapadna grupa
Mladji sin: 4 zvezda Drvo (S, I, J, JI) – istocna grupa

Srecne zvezde kljuc licnog zivotnog stila:

Dragana:

- 5 zvezda Zemlaj – zuto
- 8 zvezda Zemlja – zad zelena

Suprug:

- 6 zvezd Meal – bela
- 7 zvezda Metal – crvena
- 8 zvezda zemlje – zad zelena
- 9 zvezda Vatre – purpurna

Stariji sin:

- 6 zvezda Metal – bela
- 7 zvezda Metal - crvena

Ove boje i direkcije kao i ostali atributi ovih elemenata treba da se rabe prilikom uredjenja licnih prostora , tipa decija soba, vas radni kutak i sl., potom prilikom odabira licnih predmeta, grdarobe, posteljine, rnaca, tasne, i osatlog asesoara svakoga ponaosob.

Uzajamno harmonicne zvezde:

- 2 zvezda Zemlja
- 8 zvezda Zemlja
- 9 zvezda Vatra

Svi atributi ovih elemenata, oblici, boje, uzorci, materijali treba d budu zastupljeni u unutrasnjem enterijeru, narocito pri uredjenju prostora namenenih zajednickom borvku primarno se misli na dnevni boravak i trpezariju. Znaci siroke ravne cetvrtaste povrsine i uzorci za 2 i 8 Zemlju, sa akcentima elementa Vatre, koji shodno tome da je i u prirodi ovaj elemenat i boja vrlo da kazem skrto zastupljen sa oscilacijama u pojedinim godisnjim dobim u pogledu kolicine i intenziteta, atko i vi pratitite prirodu, pa unesite elemenat Vatre samo u akcentim, suptilno kroz recimo umetnicke predmete, slike, sa dominantnim koloritom (na primer na zapad polje psenice zrele sa nekoliko bulki koje se vide, lampa sa crvenim abazurom, ili recimo par sveca koje cete povremeno paliti ali samo dok ste vi u prostoru. Dakle treba je uneti ali sa merom.

Harmonizacija prostora bojom zahteva uvodjenje u oblasti:

- Severoistoka i jugozapad bele boje
- U oblasti zapada i severozapd zelene ili svetlo plave

Dragna, zbog nedostatka podatka o kompsnoj direkciji ulaza, ja nisam u prilici da mgu da uradim natalnu krtu doma, ono sto na osnovu godine gradnje stoji je da to jeste objekat iz perioda broja 6 sto sa nosi dve varijcije kombinacije letecih zvezda na ulazu u dom 6P6V2T, ili 5V7P2T, i u centralnom vitalnom delu kombinaciju 1V2P6T, ostali raspored ne mozemo razmtrti jer se kombinacije shodno vrednosti pravca gledanja i pruzanja razlikuju u zavisnosti od kompasne vrednosti.

Ako pristupimo sagledvanju navedenog po principu osam palata, ulaz u sevrnoj (voda) ima upliv 5 zvezde Zemlje kao planinske koja ovde kontrolise Vodu, dok je 6, 7 Metal pojacava, no kako obe zvezde nisu uvremenjene one u periodu u kome se nalazimo ispoljavaju svoj negtivni upliv pa stoga treba nastojati njihovu prirodu obuzdati ili staviti pod kontrolu, u periodu osam to je vodeni elemenat.

No ukoliko je kombinacija 6P6V2T one govore u prilog otvarnja mogucnosti za sticanje poslovne moci ali ujedno nosi sa sobom i opasnost od sudskih parnica, pa bi i ovde lek bio vodeni element, ali ne aktivna voda vec jin voda. Znaci urna sa mirnom vodom.

Na osnovu ovoga mozda i sami sad prepoznajete poredeci sa iskustvom zivljenja u ovom prostoru gde nalaze dogadjanja odraz, pa na tj nacin i da odaberete lek koji bi ste lasirali u sektoru koji poklapa ulaz.

Centralna palata svakako nosi kombinaciju 1V2P6T, i ono sto je topla preporuka da bi sanirali uplive koje nose naznacene kombincije je da ovde treba ojacati elemenat zemlje, da treba uvesti biljke koje ce iscrpeti vodu broj 1. Ovo je ono sto bih vam preporucila kao prvi korak u korigovanju u prostoru.

"Očima" feng šui-a sagledavnje prostora

Pristupicu sagledavnju prostora shodno vasem tlocrtu, i izneti vidjenje sa predlozima. Na sam ulaz kako ste napomenuli da se vrat otvarju ka lifti i ka podrumu, ukoliko ste ikako u prilici iznad lifra malo u desno (da se ne prlazi glavom ispod njih) postavite metalne zvoncie, podignite ih toliko da bas nisu na dohvat ruke...

Ispred postavite otirac, crn ili mornarsko plav takodje i u sam ulazni de treba da se postavi prostirka okrugla sa belim obrubom, lagana. Ukoliko sadrzi uzorak, povolno je onaj spricani (sa belim) ili pak da je u formi vodoravnih talsa, linija. Postavite ovalnu plocicu sa imenom i prezimenom, a kucni broj na metlnoj takodje ovlnoj plocici izdignte na deo iznad vrat, dovratak. Ovde se pobrinite da prilaz bude dobro osvetljen.

U predsoblju sam naznacila poziciju gde bi ste mogli uneti lek za centralno podrucje, mozete ovde na neku komodu napraviti i mini zen vrt, i pored njega plasirati neku od vodenih biljaka, ili pak na sam zid staviti sliku koja ce motivom, dominntnim bojam hranite elemenat Zelmje .Mozete postaviti ako ste u mogucnosti na ovo mesto prirodni kvrcni kristal i uvek pobrinite da je lepo osvetljen, isto tako mozete i sami od malih kristala uraditi neki mozaik sa povoljnim motivom za tj zid.

http://img229.imageshack.us/img229/3984/stonehengezen.jpg

U trpezariji obvezno stol odmknite od zida, nuzno je da se oko njega slobodno moze prolaziti, na njega izlozite u jednu kristlnu ciniju, mandrine, koje treba da su uvek sveze i da se koriste naravno. Na deo ispod mikrotlasne peci posttvite plutanu (nekoliko milimetara) podlogu koja ce premostiti sukob vode i vatre kao drveni elemenat. Na frizider stvite takodje biljku neku puzvicu, u drvenoj saksiji (mislim na ukrasnu saksiju od pruca i sl. ) i ovde uvedite prostirku sveze zelenu ispod trpezarisjkog stola.

U dnevnom boravku treba naprviti rotaciju kljucnih elemenata jer ovakva pozicija sedeceg dela ne pruza mogucnost da se vidi ko ulazi na vrata, sto je osnovna preporuka kod postavke kljucnih elemenata – takozvana komandna pozicija, prosto rotirajte komodu i sedeci deo, i fotelju izmknite bocno u ugao, nemojte ih samo redjti uza zid na taj nacin kao da simbolicno duplirate pregrade u odnosu na okruzenje.

Radni sto i stolica treba da su takodje orjentisani ako, da onaj ko sedi vidi ulazna vrat, a ujedno uvek treba podrzati najpovoljniji pravac onoga ko ovde obavlja svje aktivnosti. Generalno bi deca trebala da imaju svoj kutak za igru i odmor, i u perspektivi razmislite o organizciji gde ce ko spavati. Trenutno u vasoj sobi postoje u podrucuju jugozapada tri krevet, i jasno mi je da je dete malo, ali imajte u vidu da sve vise ce i njima trebati svoj prostor, a i vama da negujete svoj brak, tako da to negde stavite kao jednu od stavki koju treba definisati u stanu. Svako da tv aparat nije dobro dosao u sobi ali ukoliko postoji insistiranje na njemu bar ga u nocnom periodu prekrite nekom tkaninom, moj najtopliji savet je da ga ipak izmestite, i da jos jednom razmislite oko organizacije, u smislu namene prostora. Treba da podrzite samostalnost dece a ujedno da negujete i vas partnerski odnos. Na zid do kupatila plasirajte jedno ogledalo u crnom ramu. Na tlocrtu sam naznacila tackam iznete sugestije oko pozicije elemenata. Ukoliko uspete da nabavtie kompas ocitajte kompasnu direkciju na ulaznim vratima da bi mogli sagledati iz mape dom gde je najpovoljnije uvesti neke simbolicke objekte kako bi smo podrzali vase teznje.

http://img710.imageshack.us/img710/7021/improvizovanzenvrt.jpg

1 - Zemljani objekat (Zen vrt, slika je primer improvizacije)

2 - Vitka visoka biljka

3 - Ogledalo

4 - Biljka puzavica

5 - Plutana podloga

Dragana vi imate ogroman energetski kapacitet i izdrzljivost, pocnite da unosite lagno promene, korak po korak, idite sistematicno, fokusirate se recimo na ullz i centralni deo stan, tu unesite promene, sedite napravite spisak plan i polako to realizujte. Na ovaj nacin cete i najbolje moci da pratite efekte onoga sto cinite da sebi licno imate potvrdu da akcije koje poduzimate su svrsishodne. U krajnjem to nam je svima uvek potrebno, da kad radimo vidimo i efekte rada. Vi ste nosilac preokreta ovde, i ukoliko nastavite da delujete smireno i pazljivo (nakon zaista pocetnih vrlo teskog perioda), ako se oslonite na pomoc strucnjaka kada vam je potrebna, prevazicici cete izazove sa kojima se suocavate – samo ako se skoncentrisete na rad. Kada vasi napori dodju do maksimalnog intenziteta, prokinuce se situacija i sve ono cemu ste stremili ce poceti da biva vasa stvarnost.

http://img200.imageshack.us/img200/7041/tlocrtstanadragana.png

Savetujte supruga da ne ulazi u spekulativne odnose, da bude razborit i da oprezno izbegne druzenje sa pogresnim ljudima. Spletkarenja i svadje mogu da dovedu samo do gubitaka. Teme o emocionalnim davanjima i materijalnoj podrsci moraju biti pravilno klasififikovane. Budite svesni onoga sto zelite i onoga sto vas privlaci. I uvek izbegnite uplitnja i besmislena okupljanja ljudi.

majra 

Site Admin

Majra, jos jednom veliko hvala na ovako brzom i iscrpnom odgovoru. Hvala vam na razumevanju. Ulazna vrata su na 15°. Napisala sam to na tlocrtu, ali se mozda slabo vidi.Imam kompas, po njemu sam i odredjivala strane sveta. Puno pozdrava.

Male nedoumice oko uredjenja prostora

Majra, citala sam vas savet nekoliko puta, polako sam pocela sa promena, ali imam i neke nedoumice i nemogucnosti oko uredjenja.

1) ulazna vrata sam merila nekoliko puta i imam malih odstupanja, kad stavim kompas na pod onda se ocitava 15°, a kad drzim kopas u ruci(kako je savetovano da se drzi) onda je 20°, ovo je mereno par koraka od vrata unazad, gledano iznutra napolje. A na pragu je 35°-40°, ali se s desne strane nalaze strujomeri. Pretpostavljam da to malo remeti tacnost ocitavanja.

2)Na zalost ispred lifta i na ulazna vrata nista ne mogu staviti, sto ste naveli, osim otiraca ispred vrata. Posto je zgrada u vlasnistvu agencije i nisu dozvoljena nikakva licna dodavanja. A i mi smo bez papira tako da i pored vrata gde stoje imena, nije nase ime. Jedino da nesto improvizujem???

3) Okrugla prostirka u hodniku, da li moze biti bez boje ili mora da ima beli obrub. Ima da se nadje jednobojnih prostirki, ali bas sa belim obrubom, malo teze. Videla sam jednu zanimljivu prostirku: crno-bela, koja asocira na jin-jang znak. Da li moze nesto tako slicno?

4)U trpezariji stol ne mogu da odmaknem od zida jer je prostor jako mali. Sto sa tice frizidera i mikrotalasne moguce je da sam ja pogresno nacrtala elemente. Ako jesam, molim vas, izvinite, nisam bas vicna kompjuterskom dizajnu :oops:
Probat cu objasniti: u kuhinji s leve strane kod ulaznih vrata gde ste na tlocrtu oznacili sa brojem pet, nalazi se ugradjen frizider i na njega ne mogu nista staviti. Izmedju frizidera i sporeta, sporeta i sudopere imaju pregrade, recimo drvene(bar su u boji drveta), tako da je sporet izolovan, a preko puta sudopera je zamrzivac i na njemu je mikrotalasna.. Iznad sudopera su kuhinjski elementi. Kuhinja je bas, bas mala...

5)Malo me zbunjuje ogledalo: na tlocrtu ste naznacili da u kuhinji stavim ogledalo na zapadnoj strani, a u tekstu ste napisali da stavim u sobi na zid do kupatila ogledalo sa crnim ramom?? :???: Ne znam da li sam dobro razumela jer se u sobi ne savetuje ogledalo?

6) Za sobu planiramo na jesen da pravimo reorganizaciju, tj. da pravimo deciju sobu.

7) U dnevnoj sobi smo rotirali namestaj i osecaj je super. U hodnik uvodim biljci
Hvala vam puno na iscrpnom odgovoru i na savetima. Za sad sam se makar pomerila iz mrtvila.

renoviranje stana

Treba da renoviram stan, komplet u BG i za sad samo treba da odredim boje u kupatilu, toaletu i kuhinji. Da li mi je potrebna godina gradnje i letece zvezde ili je dovoljno da pomocu kompasa odredim strane sveta i na osnovu toga i boje za kupatilo i kuhinju? Kasnije cu za ostale prostorije. Volila bih da to napravim kako treba. Jer ovde sam pocela uvoditi male promene u stanu i stvarno ima efekta. Veliki pozdrav.

Harmonizacija prostora bojom

Mapa doma svakako da je osnov za rad, ali nije neophodna tj. kljucna za harmonizaciju prostora bojom u ovoj fazi.

Upravo tako kako si rekla, ocitaj kompas na ulazu i odredi koji sektor poklapa koji prostor i prati osnovne preporuke o atributima za svaki sektor. Dodatna harmonizacija prostora se vrsi na osnovu kompasne direkcije ulaza, ostavi ovde pa cu ti dati preporuke, a bilo bi dobro da postavis bar skicu stana da vidimo kako u celini izgleda tlocrt i da li je negde zbog useka ili projekcije pozeljno uraditi i korekciju bojom.

majra 

Site Admin

skica stana

http://img34.imageshack.us/img34/4975/draganastan.jpg

Evo je napokon i skica stana, detalje cu uneti kada budem na licu mesta. Hvala ti puno.
Ulazna vrata su na 185°, jug, kuhinja je na zapadu 260°, a kupatilo 15°. Ako jos treba neki podatak ja cu dopuniti. Ovo ce mi olaksati izbor boja za kuhinju i kupatilo. Veliki pozdrav

Odabir boja za kuhinju i kupatilo

Harmonizacija prostora bojom shodno kompasnoj direkciji ulaza zahteva uvodjenje:

- Zute u oblasti jugozapada, zapada i severozapada
- Bele u oblasti severoistoka

Shodno poziciji koju zaizima kupatilo preporuka je da se ovde upotrebe zemljane boje da bi se energija malo potisnula na dole, cak i odabrir plocica koje su bojama peska, bez je dobar izbor ili pak da imitiraju onaj kamen mramorni. Ono sto moze jos da se ubaci je eventualno na pojedinim mestima crvena fugna. Dakle vazno ej da se ovde ne uvode vodeni elementi pomocu plave i crne boje, simboli riba ili bilo kakvi vodeni prizori da se ne bi „aktivirao“ WC i stvorio finasijske poteskoce i poteskoce u karijeri. Od velike je vaznosti da svetlo bude intenzivno, jang a ne priguseno i meko.

http://img836.imageshack.us/img836/3863/kupatilo.jpg

Ovo se odnosi i na mali WC koji se nalazi izdvojen.

Kuhinja takodje zahteva uvodjenje zute u cilju harmonizacije ali to svakako treba da bude nezno zuta (boja slonove kosti recimo) i takodje osvetljenje treba da bude jasno i dobro. Kombinacija zemljanih boja (zuta i bez) sa bojama metala (sivo, srebrno, belo) a detalji mogu biti u nekoj patlidzan ljubicastoj boji ce pomoci da se ocuva upliv koji donosi napredak u karijeri. Dakle zidovi svetle boje pod tamniji (nemojte obrnuti pa staviti recimo neku sivu svetlu na zid...)

http://img697.imageshack.us/img697/1539/kuhinja.jpg

majra 

Site Admin

simbolicki objekti

Draga Majra, lepo sam se namucila oko trazenja plocica. Nije lako sve uklopiti, mada cu imati jos dorada. Hvala ti puno na brzoj pomoci, svakako mi je pomoglo u mnogim nedoumicama prilikom izbora boja.

E sad sam opet na starom terenu. Kupila sam u Beogradu jedan lepi brodic i pravu malu kornjacu (vodenu). I jedno i drugo je trazio moj sin, pa kad ih vec imam htela bih da ih postavim na prava mesta. I kupila sam sam tri mudraca, njih sam stavila preko puta ulaznih vrata, tako su mi makar rekli u radnji? Na brodic sam stavila novcice, prave i kineske, polugice. Posto sam jos u fazi preuredjenja ovog stana kao si mi rekla, volila bih i ove dve-tri stvarcice staviti gde treba.

Po ovome sto sam citala kornjaca dodje na sever, mada kad dodje zima ne znam da li ce joj odgovarati to mesto ili ce joj biti toplije kod radijatora na jugu. A brodic sa mojim "blagom" da li da stavim na istok ili moze da bude na severu u hodniku okrenut pramcem prema nekoj strani sveta. Brodic je naravno drveni, a kad ga stavim na istok ili jugoistok izgleda mi kao naopako okrenut. Ako ga okrenem da lepo izgleda onda mu je pramac okrenut ka vratima, kao da isplovljava!?I imam neke skoljkice, da li da ih stavim na brodic ili mogu da ih stavim u neki sektor.

Dobila sam i jednu lepu ikonu, gde je najbolje da je postavim. Da li ide na istok ili, ili...

Puno pozdrava.
P:S: Ulazna vrata su mi na 15°. sever, a dnevna soba mi je desno od ulaznih vrata.

skola

Draga Majra, treba mi mala pomoc.
Stariji sin mi je krenuo u skolu, pravu i ima malo problema sa koncetracijom u skoli. Tesko mu je da se adaptiora na uciteljice i da shvati ozbiljno skolu.A ovde se trazi strogo slusanje ucitelja. Ucitelji su bas strogi. Njegov kua broj je 5. Posto jos nisam energenizirala SI, da li je dobro da tamo postavim radni sto i da mu pravac gledanja bude JZ i da sto ofarbam u belo, posto je neophodno u SI uvodjenje bele boje, kako si mi bila savetovala. I da postavim kvarcni kristal na radni stol ili figuricu sove. Ili, ili. Ovo mi je jako, jako bitno, da od pocetka stice radne navike. Uz svu moju pomoc kao majke, zelim da mu pojacam pozitivnu energiju za ucenje.
Molim te, molim te Majra.
Puno pozdrava :D

Feng shui dobrog obrazovanja

Dragana, iscitala sam dileme pa cu pokusati redom da odgovorim i da usput iznesem i predloge za postavljena pitanja:

Plocicu sa imenom na ulazna vrata ako to nece dovesti vas u neprilike stavite ispod imena vlasnika stana. Vi najbolje znate u datoj situaciji da li je to u ovom trenutku pametno da ucinite. Na vrata postavite zvekir od metala. U predsoblju mozete da se opredelite za taj crno beli tepih sto ima oznaku jin-jang. Biljke treba da su lepe, da vole vodu, gledajte da su uvek u dobrom stanju.

Kornjacicu slobodno mozete postaviti u istocni sektor u dnevnom boravku da podrzi unapredjenje koje ce suprug verovatno imati u poslu ali ce ga pratiti zbog dodatnih odgovornosti i stresa i gubitak strpljenja, sto najcesce svi ispoljimo na onima koji su nam bliski. Zato malo povecajte prag tolerancije i ovde u sektoru uramite sliku gde ste skupa kao porodica, nasmejani, neku na kojoj znate da ste bili tada u tom trenutku zaista zadovoljni, mozete izloziti i vise slika, vas i supruga, vas i dece, ali gledajte da odisu radoscu, u svakom slucaju mozete i sada da nacinite slike, na svim onim mestima gde uzivate, gde kada odete osecate optimizam. Takodje ovde ide i ikona. Nju postavite na najvisu poziciju na zidu a ispod mozete improvizovati neku policu ili napravite neki kolaz od vasih fotografija.

U jugoistocni sektor (iscrtala sam na tlocrtu da bi vam bilo lakse da sagledate, na prozor postavite metalne zvoncice sa set cevcica, nadjite neke koji ce vam prijati zvukom, i postavite tako da kada se prozor otvori da ih to strujanje vzduha pomera. Takodje ovde mozete posegnuti i za metalnom garnislom i zavesom koja ce biti protkana srebrnkastim ili zlatnim nitima.

Iznd trpezarijskog stoja pobrinite da se nalazi veoma dobro i jasno osvetljenje, ostavite tu svetlo neka gori i uvece, recimo od 23-01h naravno kada ste i vi budni. I stavite ispod kristalne cinije pet kovanica iz vazece valute tu gde zivite.

Ono sto sam na tlocrtu naznacila braon linijom u kuhinji je oznaka za plutanu plocu ili neki podmetac tipa onih od presovanog bambusa sto sluze za serviranje.

http://img225.imageshack.us/img225/4741/fengshui.jpg

Ogledalo je u predsoblju sa spoljne strane dakle zida od kupatila. Brodic sa tovarom unesite u spavacu sobu, neka stoji u zapadnom sektoru i pramac treba da je usmeren ka SI ka suprugovom najboljem pravcu na osnovu Kua broja, ali kako ce verovatno biti tesko za orjentaciju zbog pozicije i ulaznih vrata onda ga okrenite ka nekom od preostala tri povoljna pravca (recimo jugozapad), da izgleda prirodno kada ga pogledate.

Zapadni sektor je ujedno i najpovoljniji za drzanje sve dokumentacije vezane za papirologiju, ovde imate povoljnu planinsku zvezdu koja donosi dobre medjuljudke odnose i podrsku. Lepo ih odvojite u jednu posebnu fasciklu, crvenu lentu i simbolicno ispod nje npisite neku pozitivnu afirmaciju, tipa stikersa na koju cete staviti recimo datum i konstataciju u prezentu u stilu: „decembar 2010 Odobrena (ime i prezime) boravisna i radna dozvola“ To ispisite novom crvenom olovkom, pisanim slovima nagnutim u desno. Dobro je ako je drzite tako da je na vidnom mestu, da je svakodnevno dakle vidite. Spavaca soba, zapadni sektor nije povoljan za veoma malu decu.

Radni sto treba orjentisati tako da decak kada sedi gleda u svom najboljem pravcu, ali zbog pozicije vrata uputnije je okrenuti sto tako da sedeci on gleda ka vratima, na radni sto u gornji desni ugo (severoistocni) postavite kristal a u levi lampu.

Zatim u severoistocnom sektoru, znaci desno od stola postavite policu i na nju poslozite sve skolske stvari, knjige, enciklopedije (shodno uzastu) i skolski pribor, a na vrh te police ili u samu policu u zavisnosti od izgleda kupite globus i postavite. Direktno ispred njega na taj zid (zid na kome su i vrata) postavite tablu plutanu – i na nju ukacite raspored csova, i planer za svaki dan. Znaci naucite ga da svaki sledeci dan sedne i isplanira i to zapise recimo vece pre i tu prikaci kao dnevniraspored. Na ovaj nacin cete mu pomoci da stice pojam o znacaju vremena a samim tim dobijate i argumenat u ruke kada ga podrzavate da se koncentrise. Budite blagi ali odlucni – znaci sam je recimo napisao da ce se igrati od “xx“ do “xy“- to ispostujte, ali nakon toga , morate biti uporni da se drzi rasporeda. Prosto pokazite na kraju dana kada uzmete papir sa dnevnim rasporednom, da sam sebi recimo crta za pocetak smajlije kod svake stavke u rasporedu, ali da i vi drugom bojom crtate rasporede (kao ocenu kako vi vidite njegovu realizaciju, onoga sto je isplanirano), i naravno objasnite mu da je cilj da dostignete najvecu mogucu podudarnost, da ce tada on samostalno moci da pravi planer. (Naravno da cete ga vi i dalje nadzirati :D)

Da bi mu ove prve dane ucinili ipak laksim, napravite malo atmosferu i u tomkutku. Na primer kupite mu tablu i krede, pa neka recimo pokaze sta je pisano na tabli u skoli, a vas zadatak je naravno da se odusevite :D, kako je sve zapamtio, prosto da mu posaljete poruku da vas to usrecuje, da je to znacajno sto je zapamtio i da vas raduje. Mora dobiti potvrdu da je uspesan, zato kritiku svedite takticki na meru i saopstavajte je biranim recima. Znaci uvek pre negacije idite s apotvdnom recenicom u stilu: „Dobro si uradio ova dva zadatka, sad ovaj treci malo pogledaj bolje da i njega uradis dobro“ , recenica: „Nije dobro to nista, moras ponovo!“ ce njega blokirati i oduzimati mu poverenje u svoje mogucnosti.

Sto se tice igre i zadrzavanja paznje, to je karakteristicno za tj uzrast, prosto se dovijajte, budite eleasticni, vezbajte recimo navijajuci zajedno sat da nesto radi 40 minuta (ili vec koliko traje skolski cas kod vas, pa pravite pauzu. Igrajte se skole gde god stignete, da bi zavoleo skolu kao igru, deca i ne shvataju da se radi o necem drugom, a mozda su i u pravu ;)

majra 

Site Admin

Male i malo vece nedoumice

Draga Majro,

molila bih te da mi kazes za onu moju puzavicu koja se nalazi na istocnoj strani u dnevnoj sobi, i vidi se direktno s vrata dnevne sobe, da li joj po feng shui odgovara mesto. Vrata od dnevne sobe su stalno otvorena. Pri tom se ogleda i u ogledalu, a ogledalo je na vratima toaleta??? :roll:

Akvarijum i ribice su isto na istoku, kod JI ugla. A brodic sam stavila na zapadnu stranu dnevne sobe i okrenut je ka JI, tako mu je najprirodniji polozaj, tako deluje kao da uplovljava u salon. Osim sto mislim da je malo visoko?

http://img193.imageshack.us/img193/7615/prvahi.jpg

A ova druga slika:

http://img39.imageshack.us/img39/9485/drugat.jpg

mi je u SZ uglu. Jel ovo moze ovako ili da menjam? :???:

Uploaded with ImageShack.us
Drugo, bitno pitanje, posto cu od spavace sobe napraviti deciju sobu, moram da selim i radni sto u sobu, da premestam krevet. Kako da organizujem radni sto, nesto nikako ne vidim kako da ga stavim u povoljnom pravcu od sina i da je pri tom okrenut ka vratima. Ako ga stavim da je okrenut ka vratima onda ga stavljam na severnu stranu sobe i jos je to zid od toaleta. Na istocnoj strani sobe su ormari, mogu ih prebaciciti jedino na zapadnu stranu, ali onda bi njegov krevet
bio okrenut ka vratima, sto opet ne valja. Nikako ne mogu da se ispetljam. Pomagaj, ljubim te.