Novo uredjenje stana po feng šui - pberger Feng šui

Tlocrt sa kompasnom direkcijom ulaznih vrata

http://img218.imageshack.us/img218/2445/planql6.jpg
http://img218.imageshack.us/img218/2445/planql6.6a704118f8.jpg

Zgrada je zavrsena 1986.g. mi smo se uselili tacno 17.8.1986.g. To je plansko naselje i gradnja je sigurno pocela godinu dana ranije, mozda i vise, ako je to bitno, projekat je uradjen 1984.g. ako je i to bitno.

Sa prozora soba 10. 11 i 12 vidi se ulica odmah do zgrade i parkinzi na gore, zatim je sa jedne strane ponovo ulica i pocinju zgrade, a sa druge poljana pa skola. Ovo cu ti poslati skicu da bi bolje razumela, u svakom slucaju kad se izadje na tu ulicu sa te strane teren ide na gore. Sa druge strane teren je u skoro istom nivou, blago se spusta na dole, inace tu je susedna zgrada, niza od moje, ima 3 sprata dok moja ima 6. Sa ulaznih vrata se vide suprotna vrata na oko 9 metara, zid sa leve strane na kome su vrata jos jednog stanai sa desne strane stepeniste pa lift, i to cu ti nacrtati i poslati.

Ocitavanje severa

Cao Majra!

Evo ja posle duzeg vremena konacno nadjoh profesionalni kompas, pa sam ocitala sever. Nalazi se na +40. Da li, u tom slucaju, postoje odstupanja u predlogu dnevnog boravka koji si mi dala zadnji put? Ako postoji, koje su korekcije?

Srdacan pozdrav!

pberger, sever je uvek 0; ako dobro razumem ti si ocitala kompasnu direkciju ulaza u dnevnu sobu i na indeksnoj liniji si ocitala vrednost - 40 sto upucuje na severoistocnu direkciju (SI2);

drugi podatak koji zelim da proverim je da li je datum koji si navela u prvom postu datum gradnje ili datum useljenja; za natalnu kartu neophodan je prvi.

harmonizacija je radjena u odnosu na glavni ulaz stana; ja u radu imam tendenciju da prostor posmatram kao celovit, ali moze da se radi i sasvim je korektno radit i svaku jedinicu posebno;

otuda ako stoji moja pretpostavka o kompasu dnevna soba zahteva balansiranje u oblasti istoka i jugoistoka upotrebom purpurne i ja bih upravo posegla za tom nekom bojom koja ima dublju vibraciju jer meni implicira tako i vodu koja kao elemenat ovde deluje u vidu "izvora"; a u oblastima ka jugu i severu ravnotezu unosi bela boja.

majra 

Site Admin

Datumi

Majra,

datum koji sam navela na pocetku, 17.07.1990. je datum kada je zgrada zvanicno zavrsena i tad je bila dodela kljuceva.

Samo da te podsetim da su nase zvezde po rodjenju sledece:

Tata: 1
Mama: 6
Brat: 2
Ja (zenski rod) :lol: : 7.

Sto se tice ocitavanja kompasa, ja sam ocitala sever, tj. crvenu strelicu na kompasu sa pozicije ulaznih vrata i iznosila je 40stepeni. Potom sam uzela tlocrt, foliju i kompas i stavila jedno na drugo. Presek dijagonala stana mi je bio centar. Na folijij sam nacrtala tzv. pitu sa 8 strana sveta i tih 40 stepeni (SI2) poravnala sa nultim severom na foliji (sredina ugla koji zahvata sever). Da li je to u redu?

I jel ostaje onaj predlog od zadnjeg puta?

Pozz

Kompas i ocitavanje pravaca gledanja

Pberger,

fluoriscentni krak uvek pokazuju 0 stepen severa; ono sto mi ocitavamo kao kompasnu direkciju bilo cega je da posmatramo indexnu liniju; no da bih predupredila nesporazum dostavljam markiran tlocrt sa koga ja radim i natalnu kartu kao i slikovit prikaz gde ocitavamo pravac ili poziciju nekog objekta.

http://img228.imageshack.us/img228/9876/spa0920qf0.th.jpg

Dakle ako je ovo izvesno onda ceo prostor treba da se sinhronizuje prema predlogu koji sam iznela za severoistocnu direkciju;

http://img234.imageshack.us/img234/2158/natalnapbaz2.th.jpg

Sagledavanje povoljnih sektora u domu koji na osnovu ovoga ripada trigramu Gen; vrsite tako sto sagledavate medjusovan odnos elementa trigrama doma i svakog pojedinacnog clana; a procenu gde se nalazi posebno povoljna oblast za svakog ponaosob istim principom s tim da posmatrate kombinacije letecih zvezda u datom sektoru.

http://img90.imageshack.us/img90/7487/spa0926kr7.jpg

majra 

Site Admin

Sagledavanje prostora clanice - corpuscle

Zvezda po rodjenju:

Corpuscle – 8 zvezda Zemlje
Otac – 3 zvezda Drvo
Majka – 2 zvezda Zemlje
Sestra – 4 zvezda Drvo

Srecne zvezde kljuc licnog zivotnog stila :

Corpuscle – 2 zv. Zemlja, 5 zv. Zemlja, 6 zv. Metal, 7 zv. Metal, 9 zv. Vatra (crna, zuta, bela, crvena, purpurna)

Otac – 1 zvezda Vode (bela)
Uzajamno harmonicna zvezda za sve clanove je 9 zvezda Vatre.

Metafora u odnosu na pripadajuci trigram doma glasi :

Zakopano blago
Ono cemu tezite, nece vam biti na domaku, sve dok ne uklonite prepreke. Otkrijte svoje unutarnje snage I talente ili ce vas napredak biti ogranicen, imacete problema sa pronalazenjem zivotnog saputnika i nece biti mnogo pomoci za vas. Vase ce postenje biti stavljeno na probu: Budite oprezni da biste sprecili nevolje. Ako negujete i razvijate unutarnju vrlinu, radite ono sto je pravedno i spremni ste da pomognete drugima, pratice vas dobra sreca

Metafora se uvek sagledava u odnosu na domacina a s obzirom da zelite personalizovati na neki nacin prostor dodacu kao napomenu da sto vise napora ulozite dobitak ce biti veci, budite nepokolebljivi u namerama, uspeh i prosperitet ce doci kroz vas kreativan rad, posebno pisanom recju; ne odbijajte saradnju.

Kompasna direkcija ulaza upucuje na potrebu harmonizovanja prostora upotrebom boje u enterijeru u oblasti:
- ka severu – zelena ili svetlo plava
- istoku i jugoistoku – crna ili mornarsko plava

S obzirom da se nalazite u disharmoniji sa kompasnom direkcijom ulaza neophodno je prefrbati vrata bar sa spoljne strane u belo ili pak postaviti svetao otirac pred vrata bez cvetnog uzorka, moze da ima ‘dobbrodosli’; na vrata je neophodno postaviti plocicu metal zlatnu bez cvetnih ornamenata pravouhaonu sa zaobljenim uglovima; ime i prezime kao i kucni broj treba da su crni; moze biti postavljena u visini ociju ili pak iznad zvona; izuzetno je vazno dasu ulazna vrata sa obe strane dobro osvetljena, i nocu da svetlo ostaje upaljeno bar 3 h; takodje je povljno da se u blizini ulaza nalazi casovnik sa zvonom i metalnim klatnom; prostirka treba da je boje purpura sa entualnim belim uzorkom (ne cvetnim) i obrubom.

U ovom sektoru mozete plasirati neposredno ispod casovnika i sliku u crnom metalnom ramu; grafika ili tehnika tusa. U ovom sektoru se nalazi povljna vodena zvezad ali zbog neuvremenjene periodicne iplaniske da bi se podrzao finansijki uspeh neophodno je uvesti metal (sat) i elemente vatre (sto smo ucinili osvetljenjem i bojom) a ujedno da bismo ublazili stresogene glavobolje koje se javljaju kao posledica napredovanja, povecane odgovornosti i vezane nervoze.

Blizina i direktna vidljivost trpezarije sa ulaza, vrata kupatila suceljena sa istom, ne smatra se povoljnom i zaista ukoliko ste u mogucnosti zaklonite je paravanom ili pak onim pomicnim trakastim zavesama (koje ka ulazu treba da su svetlo plave ili da su spricane ili pak sa detaljem ili uzorkom u datoj boji, a ka trpezariji bele da biste obezbedili dozu privatnosti, ja sam unela predlozen razmestaj;

U ovom segmentu dobro je da drzite knjige od aktuelnih ispita koje spremate kao a mozete i da ucite za ovim stolom; Treba da dominira bela boja, riselje, beli vez (bez svetnog motive) a ukrasni predmeti tipa svecnjaka, ramova za slike i sl. treba da su metalni; luster treba da je sa 6 kugli beo kombinacija metal staklo; prostirka okrugla, belo-siva;

Izuzetno je vazno da obe terase budu zaista uredjene, besprekorno ciste, organizovane; na terasu u zapadnom sektoru na ucrtanoj tacki postavite lepe visece metalne zvoncice; cvece treba da je visece i belo; pozeljno je da kutak organizjete kao mesto za relaksaciju i uzivanje u paru.

Kako dom u natalnoj karti nosi tendenciju da s u domu javljaju sukobi, ogovaranje, parnicenje i nezgode deo koji poklapa centar samog stana nije pozeljno uznemiravati bilo kojom aktivnoscu;

Dnevna soba kao prostor naamenjen zajednickom boravku zahteva uvodjenje tonaliteta boja koji proistice iz uzajamno harmonicnih zvezda a to je kod vas 9 zvezda vatre; prostor treba da odise toplim bojama pa kombinujet od bez, zute preko boje marelice u odabiru dekorativnih tkanina, prostirka veca okrugla sa resama; luster u formi rozete.

S obzirom da dobar deo prostora zhvata sector sa povoljnom vodenom zvezdom, ali koja je u kombinacija sa nepovoljnom zvezdom 5 zemlje a 9 zv. Vatre uvek na mestu na kome se zadesi pojacava drugu zvezdu da bi se sprecio nepovoljan uticaj postavite u desnom uglu objekat od metala paran; na tom lezaju plasirajte taknu tkaninu protkanu zlatnim nitima ili pak jastucad ali paran broj; elemente ostale fotelju i tabure organizujte tako da budu oko stola tj. da oni koji sede budu upuceni jedni na druge a u perspektivi povoljno bi bilo ovaj sto zamenuti kvadratnim sa zaobljenim uglovima. Ispred samog regala postavite manju okruglu prostirku sa talasatim uzorkom ili pak sa vodoravnim crnim linijama.

U kupatilu postavite crne ili mornarsko plave prostirke ili frotire . U predsoblju stavite plavu spricanu prostirkuU ocevoj sobi rotirajte poziciju radnog stola i regala i unesite u predlogu boja za sinhronizaciju tamno plave tkanine, bilo da cete to uciniti odabirom prostirke i prekrivaca za krevet;

Sobu koju koristite za rad na kompjueru takodje balansirajte unosenjem crnih elemenata kroz detalje pozicija radnog stola sadasnja za vas nema povoljnu orjentaciji prosto ga zarotirajte tako da sedate u jednom od vasa cetiri povoljna pravca, ili bar da vam se iza ledja nadje pravac koji proistice iz vasih srecnih zvezda.

Vasa soba takodje zahteva uvodjenje crne ili plave kroz detaalje i mislim da bi napovoljnije bilo da posegnete za paravanima za prozor, takodje pozicija kreveta nije odgovarajuca jer se nalazi u liniji vrata pa ga plasirajte uz naspramni zid tako da vam je uzglavlje ima severozapadnu ili zapadnu orjentaciju a radni sto plasirajte pored tako da ste usmereni ka vasoj cetvrtoj povoljnoj direkciji kada ucite. Dakle vasa soba treba da je u dominantno vasim licnim bojama s tim da unesete akcente u predlozenoj boji za harmonizaciju.

Sektor inace ima povoljnu kombinaciju koja podrzava umetnicke talente, pisanje i bilo kakvu vrstu kreativnog rada ali i romanticne veze no zbog 5 kao periodicne zvezde treba posegnuti za kombinacijom crno – metal ili tamno plavo –srebrno; znaci da odise jednim osobenima ali nada sve elegantnim izrazom; pobrinite se da na desktopu imate povoljnu simboliku koja je za vas aktuelna. (ako je to romanticna veza onda za simbolima koji kod vas izazivaju takvu asocijaciju, tj ako ste primarno orjentisani ka kreativnim poslovima, pisanju onda shodno vasim aspiracijama, ). Na zid od kupatila do vrata vase sobe postavite portret licnosti koja vam je na neki nacin uzor svojim autoritetom kome licno stremite, kupatilo do treba da je u belo – zlatnoj kombinaciji.

Sve ovo predpostavlja da su rascisceni i ocisceni svi prostori i oslobodjeni od stvari koje nemaju funkciju ili pak uredno sortirani i oragnizovani po odgovarajucim kutijama i odlozeni u spremiste.

http://img291.imageshack.us/img291/5079/corpusculcj1sc0.th.jpg

majra 

Site Admin

Dileme - precnik, sektor

Duzna sam ti jos mnogo detalja, ali pre svega da vidimo sledece: kada si rekla centar, da li je to ceo sektor 5 ili samo najuzi centar, recimo krug u precniku od 1m? Zatim, u predposlednjem pasusu, kada kazes sektor, mislis na ceo stan ili samo moju sobu?

Planiram da sklonim regal, koji zahvata i sektor 5, pa me interesuje kako to utice? Time se otvaraju vrata izmedju predsoblja i dnevne sobe. Trpezarija vec ima neke izmene i to ti takodje saljem, pa mi reci sugestije.

http://img232.imageshack.us/img232/5687/plangzz8.jpg

Evo jos podataka: Plocice na podu u kuhinji su bordo-braon boje, a plocice iznad sudopere i sporeta bele, koja boja bi bila pogodna za taj zid iznad plocica, a koja za deo zida ispod prozora, obzirom da gledaju na razlicite strane, i fizicki su odvojeni, mislim da dolaze u obzir razlicite boje.
Frizider se ne suceljava direktno sa sudoperom, vec sa malim plakarom, ali ako je i takvo suceljavanje nepovoljno, sta bi posluzilo da se ono neutralise? Sudopera sa radnom plocom direktno se suceljava sa tzv. sankom, sto znaci da se vidi iz trpezarije.
Interesuje me da li bi raspored u kuhinji bio znacajno povolniji, ako bi frizider prebacila u lodju pored? Bitno je da ti naglasim da je to zatvorena prostorija, nije terasa, samo pored dnevne sobe je terasa, koja je otvorena prema zapadu (priblizno), a prema jugu (priblizno) je debelo zamagljeno staklo i to duplo, pa je iza terasa susednog stana.
Sto se tice cveca, interesuje me sta podrazumevas pod visece?
Dalje, polica izmedju trpezarije i hodnika, ne moze na zid desno od ulaza, jer je tu radijator. Pitanje: da li odgovara da se zid oko ulaznih vrata oboji u tirkiznu boju?

Toliko za sad:-)
Pozdrav

Sektori i boje

Feng shui procena pocinje pogledom na centralno mesto jer je ovde nebeski chi (povezan sa vremenom kada e dom “rodjen”) i zemaljski chi (povezan sa kompasnom orjentacijom) sjedinjuju da bi stvorili prostor odredjenog tipa; otuda je svaki dom jedinstven i prica za sebe kao sto svaki covek ima jedinstven otisak prsta; odnos izmedju letecih zvezda koje zauzimaju na mapi centralnu poziciju ukazue na svojstvenu sustinu kucei otuda on ne predstavlja prostor vec neku potku na kojoj se ostale “celije moraju uravnotezitii uskladiti.

Ono sto mislim da u nasoj komunikaciji stvara ne razumevanje je sto ti prostor analiziras po pristupu TTB a ja imam pristup koji sledi tradicionalni ili klasican feng shui.

Tako da mislim da moras doneti sama odluku o svom pristupu celoj materiji, ne zelim nista da namecem, no prosto imam potrebu da to naglasim da bismo izbegle dalje nerazumevanje.

Ako tlocrt podelis na osam kompasnih direkcija, jasno je da ulaz pripada severu i da shodno onome sto am iznela zahteva harmonizaciju bojom; sto znaci da ta koju si odabrala jeste adekvatna s tim da vise inklinira ka plavoj a ne ka zelenoj.

Raspored elemenata u kuhinji je adekvatan, s tim da moram naglasiti da je vise no pozeljno da se sporet drzi poklopljen kada nije u funkciji; mala lodja ili ta terasa pripada SZ sektoru i otuda je jako vazno da bude dobro uredjen, cak ovde mogu biti metalne police namestaj, a na to staklo mozes folijom ili sprejom uraditi trigram onaj koji smo ranije pominjale, mislim da bi se lepo uklopilo; u kuhinji je najpozeljnije s obzirom na kompasnu direkciju da preovladjuju boje metala znaci blistavo bela u kombinaciji sa srebrnom -sivom, sa rostfraj posudjem i sl. šrpstirka neka bude ovalna, srebrnosiva moze biti i praskana sa srebrnim, ili pak imati kruzne , ovalne ili lucne uzorke.

Sto se tice promene pozicije komode, mislim da ovu predlozenu moze da ima br dobar deo godine (van sezone grejaja) ili pak pomeri vise sam trpezarijski sto ka tom delu ali tako dam u se moze pristupiti sa svih strana a komod zadnjom stranom ka dnevnom boravku; znaci moze ona da ostane i u ovoj sadasnjoj poziciji, ali s tim da pregradni paravan ili vec za sta se odlucis bude tako postavljen da deluje kao zid iza komode.

majra 

Site Admin

Zvoncici

Interesuje me da li broj zvoncica treba da bude u skladu sa brojem sektora u koji se postavljaju? U mom slucaju to je sektor 2 a na raspolaganju su mi zvoncici sa 5, 15 i 21 metalnih prutica. Sta da uzmem? Isto tako, da li bi bilo zgodno da i na ulazna vrata okacim zvoncice i koji broj? Zvoncici su inace okaceni o drvenu sipku, da li su to odgovarajuci zvoncici za terasu?

Zvoncici

Zvoncici su na datom mestu ciljano postavljeni zbog kombinacije leecih zvezda, treba da budu veci, i s obzirom da je ovo severozapadna direkcija numeroloski nosioc broja 6, pa otuda i preporuka za broj zvoncica. Ono na sta se jos osim broja cevcica uvazava pri odabiru sam napomenula u Feng Shui kurama. Znaci trebate birati one koji vama daju prijatan zvuk, a sto se tice postavljanja i na ulazu, mislim da to nije pozeljno, jer je prostor relativno mali i mesanje zvukova i vibracija tesko da bi bilo harmonicno

majra 

Site Admin

Odabir zvoncica - smernice

Sta je vazno:

- cevcice koje cine zvoncice treba da budu suplje i otvorene na obe strane
- zvoncici mogu da budu napravljeni od drveta, metala(bakra, aluminijuma, celika ili cak srebra) i porcelana
- odaberite odgovarajuci materijal u skladu sa sektorom u koji ih plasirate

- ukoliko se plasiraju a ciljem prevazilazenja dejstva loseg upliva:

* metalne zvoncice okacite na istoku i jugoistoku
* drvene zvoncice okacite na severoistoku i jugozapadu
* keramicke zvoncice na severu

- ukoliko se ne koriste kao korektivno sredstvo treba ih odabrati na sledeci nacin:

* drvene zvoncice okacite na istoku i jugoistoku
* keramicke zvoncice okacite na severoistoku i jugozapadu
* metalne zvoncice okacite na zapad i severozapad

- obratite paznju na broj cevcica; oni koji se koriste da se suprostave sar ciju uvek treba da imaju 6 cevcica mada je prihvatljivo i 5; ukoliko zvoncici sluze za uvecanje energije razlicitih uglova osnovna mera:

* za JZ - 2
* za I -3
* JI - 4
* SZ - 6
* Z - 7
* SI 8
* J -9
Ili bilo koji od povoljnih feng shui brojeva, brojevi predstavljaju mnogo vise od numerickih vrednosti oni izrazavaju ideje i verovanja tj. u klasicnom feng shui-u brojevi izrazavaju verovatnocu: verovatnocu da se dogadjaj moze desiti u okviru datog vremena i prostora.

majra 

Site Admin

Terasa

Potrebna su mi jos neka objasnjenja: Kada kazes zid od moje sobe do kupatila, da li mislis na broj 5 ili 7. Koje boje mi predlazes za terasu? Kao i materijale i oblike? Da li je pleteni ratan pogodan, sad su bastenske garniture uglavnom pravljene od njega. Ulaz i trpezariju sam podelila roletnom plave boje. Tako da se sada iz trpezarije ne vidi ni wc ni ulazna vrata. Plava boja roletne je kao boja radnog mantila. Naknadno cu poslati izmene.
Pozdav :PPP