Moj radni kutak, uređenje po Feng Šui - skywalker Feng šui

Postovana Majra,
pratim vec neko vreme ovu temu i potajno prizeljkujem da se prikljucim :). Mesecima razgledamo namestaj jer je krajnje vreme da zamenimo postojeci star preko 30 godina, izuzev bele tehnike koja je novijeg datuma.
Kako je ovo za nas retka prilika da odaberemo i nacin zivota za godine koje slede, izuzetno mi je vazno da prostor uredimo sto kvalitetnije.

Molila bih te za pomoc oko adekvatnog planiranja prostora.
Ovo je nacrt naseg stana. U njemu zivimo suprug 14.01.1979., cerkica 10.02.2007., pas 17.02.2004. i ja 03.10.1973.
Zgrada je bila u gradnji tokom 1973. do 1975., godina useljenja mojih roditelja i mene je 1976., a suprug živi ovde od leta 2006 (ne znam da li je i ovo bitan podatak).
Stan se nalazi na 10. spratu (iznad naseg sprata se delimično nalaze šupe, delimično terasa, tako da smo zvanicno na poslednjem spratu, ali iznad nas postoji još jedan sprat koji nije u stanovima). Naš stan je prvi na 10. spratu od stepenica koje vode sa 9-og, dakle, pri izlasku iz stana sa leve strane se nalaze stepenice nadole, tu bi pretpostavljam moglo da se stavi nešto cveća?

U pitanju je stan manje povrsine (oko 40 km), a u okviru njega bi morao postojati i radni deo (moj radni prostor - suprug radi van kuće).
Nadam se da cemo moci u potpunosti da promenimo raspored jer mi deluje zaista pretrpano i "nezdravo".
Od feng shui lekova imam veliku zidnu lepezu zute boje sa zdralovima, koja je na zidu iznad radnog stola, 2 drvene zabice (manju i vecu), mesinganu zabicu i mesinganog zmaja (stoje na radnom stolu kod pc-a), bambusove frule su na sredini dnevne sobe, metalne zvoncice na ulaznim vratima dnevne sobe, i malo kinesko ogledalce na ogledalu, neadekvatno postavljenom u predsoblju.

http://img159.imageshack.us/img159/4694/skywalkerstangu2.th.jpg

i u bojama
http://i.imgur.com/VzwJQ4Ol.jpg

dodatna objasnjenja...
"Ostava" je nekada bila mala zasebna prostorija, ali smo zidove srusili i ostavili samo pregradnu stranicu visine 1m, na koju je naslonjen cipelarnik. U tom delu sada stoje decija kolica, cipelarnik, usisivac... znam da taj deo oko vrata ne sme biti opterecen suvisnim stvarima, i iskreno JEDVA CEKAM da napravim preuredjenje i izbacim sve nepotrebno.
"Akvarijum sa biljkama" je nekada bio sa ribicama, ali kako je prema feng shui-u to najgore mesto za vodu, a ribica je bilo sve manje, resila sam da ga "osusim" i u njemu trenutno drzim bilje, daleko od domašaja moje tek prodavajuće devojčice. Želela bih da ga postavim na adekvatno mesto, i ponovo nastanim ribicama (zapremine je oko 75l) - najradije u blizini radnog dela, gde sede moji klijenti.
Sa ogledalom je slična stvar - znam da je na lošem mestu nasuprot ulaznih vrata, izmedju ugradnih plakara i vrata koja vode u dnevnu sobu, ali i na zidu kod čiviluka bi se u njemu ogledala samo kupatilska vrata, pa mi ni to ne deluje adekvatno :(
Iako imam zapravo samo jednog psa, ona ima dva mesta u stanu - jedno je ispred kuhinjskih vrata, u predsoblju i tu se nalazi cinija za hranjenje, drugo je tik pored ulaznih vrata na ulazu u stan gde obicno spava. Ovo pojasnjavam jer sam na skici stana obelezila dva mesta za psa, a pas je zapravo jedan :).
Kupatilo je u beloj boji, kao i zidne plocice, dok su podne oker boje. Samo je kada ozidana teget plocicama.
U kuhinji su do visine 1,5 m zidne plocice kvadratne boje vanile, dok su podne pravougaonog oblika boje svetlo pastelno plavo-zelene do sive (svaka plocica je na jednom kraju svetlo zelena i postepeno se, kao prskanom bojom, preliva u sivu). Plocice ne bih menjala, ako bude neophodno mogu nekom prostirkom izmeniti efekat, ili da to ostane u perspektivi, ali mislim da su dobro resenje za kuhinju. Kuhinjski elementi su u svetlijoj oker boji, sa srebrnim detaljima.
Jedini deo nameštaja koji ne bismo menjali je dvosed drvene osnove tamnije plave boje, koji se rasklapa u veliki ležaj na kome mi spavamo. Pored toga trenutno su u dnevnoj sobi 2 Mojca fotelje na rasklapanje, zagasito ružičaste boje na pruge, i isto tako "presvučena" fotelja. Dakle, regal iz dnevne sobe i sve fotelje iz dnevne sobe se spremamo da promenimo, i pitam se da li bismo ostali svi spavati u spavaćoj sobi, ili da to postane devojčicina soba, a da se suprug i ja prebacimo za spavanje u dnevnu? Šta bi Feng Shui savetovao - gde je za nas zdravije mesto za san?

Pls, zelela bih i da eventualno dodam boju na pojedine zidove, ili borduru, radi odgovarajuceg efekta, i podne prostirke - izbegavam tepihe i itisone zbog psakoji se linja - ovako je mnogo cistije i bolje za odrzavanje. Inace, sada je citav stan okrecen u belo.

Evo snimka kompasa sa ocitanom direkcijom ulaznih vrata

http://i.imgur.com/dQvBkPsl.jpg

UPDATE: 05.03.2008.
Eh, iscitala sam kompletnu temu, pa sam tooooliko nestrpljiva da krenem sa promenama, jer shvatam da ce taj proces po svemu sudeci trajati :opsirno: i ne mogu da docekam... oprostite na uzbudjenju...
pa su mi neki detalji postali jasniji, ali se pojavila i gomila pitanja, npr, napomenula sam da je nas stan prvi na spratu od stepenista (pri ulasku u stan stepeniste nadole ostaje sa desne strane) pa se pitam da li bih mogla na prvih par stepenika postaviti dekorativno bilje i koje. Ulazna vrata su drvena, otirac je tamnije zelene boje, kvadratnog oblika - da li odgovara ili podleze promeni? Na ulaznim vratima trenutno ne postoji plocica - koji oblik i boju plocice koristiti, staviti samo prezime ili i imena, broj stana?

Kako sam izracunala moj Gua broj je 6, elemenat Veliki Metal, boje Srebrna/Zlatna, a u kuhinji nam sticajem okolnosti preovladjuje posudje od rosfraja (iskreno - nemam emajliranu ni 1 posudu) - da li ono vise odgovara od klasicnog emajliranog ili mozda steti? I, pls, kom elementu pripada rosfraj a kom emajlirano posudje?

Smem li u kupatilo (u kom ne postoji prozor) postaviti neku biljku, npr. omanji Fikus Robusta koji vec imam? Tamo je uglavnom 24 h upaljeno svetlo, meni je nocu potrebno svetlo jer ne volim da se krecem po potpunom mraku (':lol:')

Smem li postaviti Zabice na kuciste racunara, koje je ispod radnog stola na kome se nalazi monitor i poslovni telefon? Gde je najpovoljnije mesto za placene, a gde za neplacene racune?

Izracunala sam i Gua brojeve za supruga i kcerkicu - ako sam to ispravno uradila on je 4 Malo Drvo, a ona 3 Veliko Drvo, i oni imaju jedan dobar zajednicki pravac za spavanje, a moj je potpuno u suprotnom delu stana... pa sam malo zbunjena jer bih nas krevet izmestila iz decije sobe, mozda u dnevnu, iako volim da spavam u zasebnoj sobi, a da dnevna zadrsi svoju funkciju, to me buni :???:

Re : Skywalker

Potrebna je godina gradnje objekta i kompasna, precizno ocitana, direkcija ulaznih vrata.

P.S. - To bi ti i majra rekla, samo sam htela da ubrzam :D
pozz

Re: Re : Skywalker

Majana: Potrebna je godina gradnje objekta i kompasna, precizno ocitana, direkcija ulaznih vrata.

P.S. - To bi ti i majra rekla, samo sam htela da ubrzam :D
pozz

Thanks :) zgrada je bila u gradnji tokom 1973. do 1975., godina useljenja mojih roditelja i mene je 1976., a sa suprugom tu živim od leta 2006 (ne znam da li je i ovo bitan podatak).
A nemam kompas... kako da precizno ocitam direkciju ulaznih vrata ?

Kompasna direkcija na jednom starom kompasu :???:

http://img229.imageshack.us/img229/7649/fotografija0024uu5.th.jpg

Dobar feng shui

Zvezde po rodjenju:

Suprug – zvezda 4 Drvo
Kci – zvezda 3 Drvo
Skay – zvezda 6 Metal

Srecne zvezde:

Suprug – 1 zvezda Vode – bela
Kci – 1 zvezda Vode, 4 zvezda Drvo, 9 zvezda Vatre – bela, zelena, purpurna
Skay – 2 zvezda Zemlje, 5 zvezda Zemlje, 8 zvezda Zemlje – crna, zuta, bela

Direkcija ulaza daje metaforu:

Vrh koplja
Ne odustajte od hoda napred. Izbegavati opasnosti na dugi rok je gore nego joj se izloziti. Ako nemate hrabrosti i sposobnosti vodje paticete zbog gubitaka. Bicete suoceni sa mnogim nesigurnostima, sumnjama i frustracijama. Ako okrenet ledja i pobegnete, nece izbeci propast. Nemate drugog izbora, osim da grabite napred i razvijate nove sposobnosti na tom putu. Budite odlucni.

Zelim da naglasim da ovo upucuje da radie na sebi, da svoje sposobnosti treba da trudoljibivo razvijate, da pruzite jedno drugom ohrabrenje za odvazan stav u zivotu i radu. Kreativna sloboda u radu je najpovoljnija, ako istrajete dobicete pomoc i prijateljski nastrojenih ljudi.

Harmonizacija prostora bojom zahteva upoterbu u oblasti severa i juga upotrebu bele boja a u oblasti istoka i jugoistoka crvene. Na osnovu vasih zvezda po rodjenju dom bi generalno trebao biti dekorisan dominantno u paleti od bele, patlidzan plave i boje purpura, sa pojedinacnim akcentima zutim.

U cilju harmonizacije ulaza potrebno je u neposrednoj blizini inkorporirati purpurnu to mozete uvesti kroz prostirku ili pak sliku sa datim dominantnim koloritom.Ili ako ste u mogucnosti spoljasnju ili samo unutrasnju stranu vrata bajcovati, dakle da ostane vidljiva struktura drveta i u taj deo pretsoblja postaviti, manju kvadratnu prostirku, bez cvetnog motiva.

Na vrata svakako istaknite plocicu sa imenom i prezimenom i vasim i suprugovim plocica neka bude zlatna i zaobljenih uglova, iznad na dovratak postavite plocicu sa brojem stana. Iz pretsoblja uklonite ogledalo, varijanta jeste da ga oslikate i tako pretvorite u umetnicki predmet ili da ga upotrebite za plasman na zid kada ulazite u kuhinju desno (zid do kupatila). Ispred ulaza se pbrinite za adekvatno osvetljenje i ostavljajte ga da gori i nocu.

U predsoblju je potrebno da postavite neki luster sa bar nekoliko kristalnih visuljaka, ne tip namenjen za trpezarije, vec manji a da se cevcice slivaju kao vodopad i da su lako pokretljive (tj. da zveckaju kada se otvore vrata na strujanje vazduha. Na levi zid plasirajte sliku palnine u prolece vodeni prizor jeste povoljan (ali tok reke mora biti kada gledate u sliku upravljen ka vratima od dnevne sobe). Na zid gde sada stoji ogledalo postavite veceg lepog keramickog slona koji ce unositi na ledjima dragocenosti, ili bar neku cvetnicu.

Raspored u dnevnom boravku sam unela kao predlog, s tim da oblast sedeceg dela dekorisete sa dodatkom belih detalja, mali riselje miljei, i par kombinovanih jastucica uz to da se kao akcenat nadje jedan purpurni. Prostirka treba da je manja, kvadratna i bez cvetnog motiva. Znaci ovaj deo ide kroz valer plave (parisko plave, patlidzan do purpura sa snezno belim akcentima) stolic treba da je jedan i na njemu izlozite posudu sa raznobojnim kamencicima. Na poziciji gde su oznacene fijoke postavite dva lepa svecnjaka sa svecama a na zid plasirajte znak dvostruke srece, to mozete uciniti i direktno bojom na zid. Ove svece naravno povremeno po intuiciji palite.

Ukoliko cete se opredeliti za nabavku nove komode razgledajte i one koje imaju opciju za zatvaranje TV aparata, ucrtala sam raspored cvetnica (desno tri bambusa povezana crvenom trakom), a na zid iznad dvoseda treba plasirati sliku veceg formata, drveni ram, sa motivom poljane cvetne i sl. Osvetlite je adekvatno. Poziciju za akvarijum sam ucrtala, a moj predlog za zid je da taj deo (pregradni zidovi budu beli sa bordurom u tonalitetu i motivom sahovske table, talasati ili kao u primeru.

Levi zid molujte bojom slonove kosti u poziciji biblioteke izlozite vama vazne knjige, a u posebnu odvojite licno vase strucne ili one koje vam sluze poslu kao i poslovne papire lepo ulozene i sortirane u hermese. Na njih pricvrstite kineske novcice sa spoljne strane.

Deo koji je namenjen radnom kutku treba da dekorisete crno belo (art deco stil), sa akcentima zute ali tople zute, to unesite kroz sitnice na vasem stoli i slicno, a dve stolice odaberite za klijente, vodite racuna da budu nesto blago nize u odnosu na vas (poput ovih na slici recimo). Na vasem stolu kod racunara drzite money frog licem ka zapadu. Za prostirku mozete odabrati zebra motiv (vodoravne linije). Ceo kutak treba da deluje jako elegantno i besprekorno cisto, svakodnevno vas radni sto perite cistom vodom. Zavesa treba da je bela, s tim da nema cvetni motiv, moze biti protkana srebrnim nitima. U prostoru cvetnice treba da su bele i jedna lepa lampa nacinjena od bakelita ili oniksa, ovakav tip osvetljenja doprinosi vitalnosti a ne nadvladava cula.

Pretpostavljam da raspored u spavacoj sobi zbog gabarita namestaja nije moguce menjati, obavezno u toku noci vrata drzite zatvorenim, ipak bi bolja lokacija bila sasvim desno a deciji krevet tu na ulaz uz to da postavite pregradni zastor i na taj nacin ga zaklonite sa linije ulaznih vrata. Ovo moze biti vrlo dekorativan elemenat u celom prostoru ako ga oslikate ili postavite povoljan motiv koji simbolikom ukazuje na ljubav, shodno vasoj asocijaciji u svakom slucaju da bude paran motiv. Na prozore postavite zlatne venecijanere i bocno zastore. Malo mi je nejasna sta tj.kakva je pregrada sa kuhinjom, no ako je ovo cvrst zid Vi treba da spavate tada sa desne strane kreveta, potom kroz jastucad, i elemente posteljine uvedite naradzastu boju a na prozor postavite posudu od terakote ispunjenu roza skoljkama kako biste se resili konfuznih osecanja o pitanju osecaja integriteta i odanosti.

Kuhinja: Ucrtala sam poziciju biljke, naime ovo treba da je lozica koja ce se pruzati duz zajednickog zida sa kupatilom, na desni zid neposredno kod ulaza postavite ogledalo pravougaono zeleni ram, ne veliko u visini ociju. U Kuhinju je zarad harmonizacije potrebna staza, pistac zelena sa rubnom crvenom linijom i crvenom linijom duz sredine. A kroz detalje unesite crvenu boju. Pozicija frizidera nije odgovarajuca, pomerite ga sa linije sporeta, sporet drzite poklopljenim kada je van funkcije i na njega odgore plasirajte zmaja. Ono sto mi nije jasno sa tlocrta je gde vi obedujete, nadam se da pas ne obeduje u istom prostoru, znaci on mora da ima svoj kutak odvojen od vaseg. Pri odabiru uzorka u kuhinji to mogu biti talasasti oblici, ili okomite linije. Na zid desno plasirajte sliku koja ima prizor obilja (voce, i sl.). Boja zidova nezna sveza boja kajsije.

Na sredini prostora koji vodi ka kupatilu plasirajte zvoncice ali tako da ne prolaazite ispod njih, dakle malo ka jednoj strani. A jednu bambusovu frulu postavite kao na slici, iznad ulaznih vrata dnevne sobe.

http://i.imgur.com/4o35hdcl.jpg

Kupatilo dopunite frotirima i prostirkom cupavom oranz, u pogledu uzorka odgovarajuci su oblaci. Sa spoljasnje strane na vrata plasirajte lepezu koju imate. U kupatilu nemojte drzati biljke. Ako imate izrazitu zelju, postoji lozica ljubicastih listova, koja uspeva u prostoru bez prirodnog svetla. Sva sredstva koja koristite za odrzavanje higijene ukljucujuci dakle i usisivac, cetke i sl. treba da su odlozeni u zatvorenu fijoku i da nisu vidljivi.

Sto se tice drzanja racuna, zajednicke racune neplacene drzite u crvenoj kovert u najjacoj direkciji supruga a placene u drugoj ili pak u poziciji stabilnosti, odnosno sever – neplaceni, placeni jug ili jugositok; a vase licne tipa racuna vaseg mobitela i sl, u vasoj najacoj direkciji tj. zapadu.

Srecne vam promene!

majra 

Site Admin

Draga Majra,
pre svega jedno veeeeliko HVALA! :klap: :klap: :klap:
(ne) strpljivo sam čekala, ali svaku reč je vredelo čekati :PPP

Pročitala sam čitav odgovor nekoliko puta, te su se otvorila neka podpitanja, a dopunila bih i sve što je bilo nejasno.
Za početak - Metafora je sjajna, savršeno se uklapa u moj život, u celokupan odnos koji imam sa suprugom.

Koliko do ogledala rado bih ga plasirala u dnevnu sobu ili... pa ne znam ni sama. :???: U svakom slučaju, plasman na desni zid na ulazu u kuhinju je nemoguće jer je taj prolaz prilično tesan, vrata se zatvaraju "knap", i bojim se da se ne bi moglo neometano ulaziti. Inače, reč je o prilično velikom ogledalu (pravougaono 118 x 39, oivičeno smedjim bajcovanim drvenim ramom). A u kupatilu jeste 24h upaljeno svetlo.

Na levi zid plasirajte sliku planine u prolece...

Da li se posmatra levi zid predsoblja pri ulasku u stan ili izlasku? Pretpostavljam da je reč o ulasku, tamo gde je sada obeleženo da stoji čiviluk... koji bismo smestili... hm? Možda u delu u kom je i cipelarnik?

... Na poziciji gde su oznacene fijoke...

Čitajući i razmišljajući mi je palo na pamet da pitam da li bismo mogli možda na taj desni zid postaviti gore spomenuto ogledalo?

Ove svece naravno povremeno po intuiciji palite.

Primetila sam ovu lepu sliku sveća sa novčićima, pa me zanima da li je ovaj sektor stana u vezi sa finansijama, i da li sveće treba da budu odredjene boje, dekoracija sa kamenčićima da ili ne, boja svećnjaka i sveća?

A jednu bambusovu frulu postavite kao na slici, iznad ulaznih vrata dnevne sobe.

Da li bih frulu trebala postaviti sa spoljne ili unutrašnje strane vrata koje vode u dnevnu sobu? Da li je važno sa koje je strane?

Sa spoljasnje strane na vrata kupatila plasirajte lepezu koju imate.

Propustila sam da napomenem - ova lepeza je zaista veeelika (inače, to je poklon vrlo drage prijateljice i koleginice), jedan njen krak je dužine 90 cm, tako da raširena zauzima skoro 2 m, i nemoguće je plasirati je na vrata kupatila. Koja bi bila alternativna pozicija za nju, da li bi ona mogla eventualno zameniti sliku u dnevnoj sobi (sliku veceg formata, drveni ram, sa motivom poljane cvetne). Ako sam razumela, slika za predsoblje treba da ima naglašen tok koji će biti usmeren od ulaznih vrata ka dnevnoj sobi, a mojih 6 ždralova se brčka u plićaku, u borovoj šumi (to je motiv sa moje lepeze).

I samo da proverim - suprugova najjača direkcija je Sever, a moja Zapad?

Kuhinja je prilično čudna pa sam je ostavila za kraj.
[quote]Pozicija frizidera nije odgovarajuca, pomerite ga sa linije sporeta. [/quote ] Ova prostorija je prilično skučena, izmedju frižidera i štednjaka ima tek prostora da se okrenem oko sebe. Ukoliko pomerim frižider sa linije štednjaka, to mora biti ka sredini kuhinje, i pritom taj kvadratni metar na kom je sada frižider ostaje prazan i zagrađen, tj. toliko je malen da se ni ne može koristiti. Što se tiče obedovanja - trenutno smo u fazi razmatranja. Jedna od opcija je bila da se u kuhinju smesti omanji stolić sa sklopivim stolicama, pri čemu bih frižider morala da izmestim (do pre dve godine je stajao u predsoblju). Druga opcija se meni lično nije dopadala, ali mnogi je koriste (tačnije, komšije koje žive u identičnim stanovima vertikalno ispod nas). Dakle, dosetili su se da koriste prostor predsoblja kao trpezariju, opremljenu ugaonom klupom i manjim stolom. Nikako nisam mogla da zamislim da se hranim tako blizu ulaznih vrata, i kupatila, te se hranimo u dnevnom boravku što je ostalo kao navika iz perioda kada sam živela sama. Iskreno, čekala sam ovaj odgovor i "naš Feng Shui dogovor", pa da rešavamo gde i kako da smestimo prostor za obedovanje.
Da li je posudje od rosfraja povoljno ili nepovoljno za mene, i porodicu? KOm elementu pripada emajlirano posudje?
Beba je u februaru napunila godinu dana, u kuhinji je odmah do frižidera prethodnih meseci stajala njena stolica za hranjenje, što je bilo udobno mesto da je hranim, i da je preko dana u nju smestim dok kuvam i obavljam ostale poslove u kuhinji, jer smo uglavnom tokom dana bile same. A ovih dana će ona krenuti u jasle, a i prohodala je i nema više potrebe za hranilicom, za kolicima koja sada stoje u predsoblju, i cekaju termin za porodjaj moje sestre...
Pas ne obeduje u istom prostoru, već na mestu ispred kuhinje i kupatila, tj. u predsoblju, što sada čini tu prostoriju nepogodnu za našu improvizovanu trpezariju, zar ne?

Na desni zid neposredno kod ulaza postavite ogledalo pravougaono zeleni ram, ne veliko u visini ociju

. U dnevnom boravku, na mestu koje ste označili za smeštanje slike, stoji ogledalo manjih dimenzija od ovog u predsoblju. Ono je u zlatnom ramu oiviceno cevčicama, pravougaono ali zaobljeno sa gornje strane. Pitanje je da li njega mogu staviti na desni zid, kod ulaza u kuhinju. I intrigira me jer sam čitala da se ogledalom uvećava ono što se u njemu "ogleda" - ovde postavljeno ogledalo će imati efekat koji umnožava... ?
Evo ovog manjeg ogledala
http://img149.imageshack.us/img149/4299/img0912va1.th.jpg

Trenutno na plafonjeri u dnevnom boravku imam viseće bambuse. Gde će dati najbolji efekat?
http://img147.imageshack.us/img147/7931/img09111gf5.th.jpg

Sto se tice spavace sobe, da li umesto venecijanera mogu staviti zavese i kakav bi savet bio u vezi sa materijalom, bojom - ostaje li aktuelna zlatna?
Pregrada je zapravo gipsani zid, ali kako kuhinja nema izvor dnevnog svetla, na 40 cm od vrha ovog pregradnog zida smo postavili klizna stakla, koja sluze i provetravanju kuhinje i dozvoljavaju koliko-toliko dnevnog svetla.

... no ako je ovo cvrst zid Vi treba da spavate tada sa desne strane kreveta

Desna strana kreveta kada ležim u njemu, ili stojim ispred njega? Ležim, pretpostavljam.

Na kraju, kod ulaza u kupatilo se nalazi jedan komad nameštaja, sa dve biljke, ispod zvončića, ali ja nisam sigurna koji je to deo... i mogu li zvončići biti pravi maleni metalni zvončići boje starog zlata na crvenom koncu? Koji broj zvončića u nizu je povoljan, i koji broj izbegavati? Pitam jer sam u neko doba pasionirano kupovala ove zvončiće, i sada ih imam na desetine te ih po potrebi nižem na crven konac, i postavljam na različita mesta, npr. trenutno se niz od 8 zvončića nalazi odmah na ulasku u dnevnu sobu, sa desne strane, iznad fijoka.

Postavka feng shui lekova

U pogledu plasmana ogledala rekla bih da experimentisete, ne cini mi se poyicija koju ste naznacili kao adekvatna, naprosto jer bi to ipak deo energije direktno izbacilo iz prostora na samim «ustima» no, opet kazem probajte to postaviti kada sve ostalo odradite pa cete videti vrlo brzo da li se javlja uznemirenost (onako bez vidljivog povoda) ako to osetite onda sa sigurnoscu mu tu nije mesto. Sadasnja pozicija mu je sigurno nepozeljna jer on simbolicki nosi karakter vodenog elementa (a voda desno locirana u poziciji trigrama Kun, sigurna sam da nije pozeljna).

Za pocetak predlog je da ga skinete, i plasirate na zid ka ventilaciji. Veruje da je lepo i da zelite da udje negde u enterijer kao akcenat, ali je tada moj predlog da ga bar malo oslikate i tako prevedete u umetnicki predmet s tim da birate ciljano motiv. Za drugo ogledalo smo se dogovorili na poziciju kuhinje, ogledalo na ovom mestu «brise» deo iza sebe tj projektuje zid na kome je u dubinu.

Poziciju za lepezu sam ucrtala na zid iznad TV aparata, nno ono sto bih vas molila, da pokusate da desifrujete sta pise – kaligrafski zapis pokusajte ukucavati na guglu u translator ili u search pa cete videti da li vam daje neke smernice. Generalno je motiv pozitivan ali ga ja zbog vode na njemu ne bih plasirala iza ledja dvoseda.

Bambus frulica treba da stoji sa unutrasnje strane iznad vrat, dakle u dn. boravku ona ovaplocuje ulaznu energiju. U dekoraciji na stolu postavite posudu sa yin vodom, manja kolicina, mozete je i obojiti, i kapnuti malo nekog esencijalnog ulja.

Posudje od rostfraja je odlicno, pripada elementu metala, a u svim prostorima treba da budu prisutni svi elementi tako da je to sasvim odgovarajuce, s tim da recimo ubacite koji tucanu posudu za salate, voce...

Sto se tice resenja za trpezariju zaista je sveden na minimum, ali sta je tu je radimo sa zadatom temom (tj. prostorom) mada je i to indikativno kako ste ili je neko birao prostor, no ucrtala sam poziciju za sto, neka bude manji kvadratna forma, i suprug neka zauzima komandnu poziciju (plava tacka na tlocrtu) a kada radite znaci mozete da ga potpuno pomerite do zida, nije toliko vazno sto je mali, vi ste mala porodica, vazno je da bude od drveta svetlog. dekoraciji na stolu treba da je tako neka tacnica sa kamencicima koje sakupite ili kupite pa ih oprskate zlatnim sprejom ili kristali kao u ovom aranzmnu na slici.

http://img100.imageshack.us/img100/2766/kistaligj0.jpg

Deo koji pominjete kao varijantu je nepozeljan za poziciju trpezarije, em je prometno i sigurna sam da se clanovi donje porodice ne opustaju u duzenju a da sluze kao fast- fud i za druge «prolaznike».

Zavesa u sobi treba da je sa atributima elementa Vode, uzorak dakle, krugovi (parni onako recimo po dva kao matematicki skupovi sa presekom, ovali, ili valovi oblacici stimicno protkani zlatastim nitima. Boja moze da ide kroz nijanse od plave ka beloj. Ili bela sa plavicastim uzorkom. Desno, do kreveta deteta.

Docrtala sam poziciju na naspramni zid za plasman inspirativne slike koja u vama budi ono sto zelite u vasem partnerskom odnosu svojim motivom, dakle shodno vasim aspiracijama, veci format, ram zlatan. To gde sam ucrtala svet je pozicija cipelarnika, ali vas molim da bude besprekoan, sortiran ...etc.

Sto se tice pregradnog zida, sta da vam kazem osim da ga bar nekako povoljno oslikate i da bar jednom mesecno okrecete madrac, nakon generalnog spremanja, a ako je moguce i oslkajte ih povoljnim simbolima sa obe strane, da ipak pogled na njih bude inspirativan, a ujedno da ih tako malo kamuflirate.

Zvoncice mpostavite u poziciju gde sam ucrtala zvoncice, na jugu obitavaju ove godisnje nepovoljne letece zvezde pa da poduzmete mere zastite, a drvene ako vam se ne mesaju zvukovi, mozete pozicionirati na ulaz. Ostale odlozite u spremiste. Sve sto vise nije u funkciji i sto cete pokloniti spakujte i spremite za pokret.

http://img156.imageshack.us/img156/1748/skylh7.th.jpg

majra 

Site Admin

Re: Postavka feng shui lekova

majra: U pogledu plasmana ogledala rekla bih da experimentisete, ne cini mi se pozicija koju ste naznacili kao adekvatna, naprosto jer bi to ipak deo energije direktno izbacilo iz prostora na samim «ustima» no, opet kazem probajte to postaviti kada sve ostalo odradite pa cete videti vrlo brzo da li se javlja uznemirenost (onako bez vidljivog povoda) ako to osetite onda sa sigurnoscu mu tu nije mesto. Sadasnja pozicija mu je sigurno nepozeljna jer on simbolicki nosi karakter vodenog elementa (a voda desno locirana u poziciji trigrama Kun, sigurna sam da nije pozeljna).
Za pocetak predlog je da ga skinete, i plasirate na zid ka ventilaciji. Veruje da je lepo i da zelite da udje negde u enterijer kao akcenat, ali je tada moj predlog da ga bar malo oslikate i tako prevedete u umetnicki predmet s tim da birate ciljano motiv. Za drugo ogledalo smo se dogovorili na poziciju kuhinje, ogledalo na ovom mestu «brise» deo iza sebe tj projektuje zid na kome je u dubinu.

Dogovoreno! :klap: i hvala na pojasnjenju. PItala sam jer sam u medjuvrmenu procitala puno toga o Feng Shui-ju na ovom forumu i na Lokvi, skinula program i sama pozelela lagano da ulazim u sve to, pa pokusavam da uhvatim taj specifican nacin razmisljanja. :???: Trebace vremena :)

majra: Poziciju za lepezu sam ucrtala na zid iznad TV aparata, no ono sto bih vas molila, da pokusate da desifrujete sta pise – kaligrafski zapis pokusajte ukucavati na guglu u translator ili u search pa cete videti da li vam daje neke smernice. Generalno je motiv pozitivan, ali ga ja zbog vode na njemu ne bih plasirala iza ledja dvoseda.
Bambus frulica treba da stoji sa unutrasnje strane iznad vrat, dakle u dn. boravku ona ovaplocuje ulaznu energiju. U dekoraciji na stolu postavite posudu sa yin vodom, manja kolicina, mozete je i obojiti, i kapnuti malo nekog esencijalnog ulja.

inace imam isparivac koji vrlo rado koristim. u donjem delu se zapali sveca, a pri vrhu je manja posuda sa vodom u koju se stavlja nekoliko kapi mirisljavog ulja - ja koristim Montekovo, zaista je odlicnog kvaliteta i daleko trajnije od onih kupljenih u Indija shopovima.
http://img444.imageshack.us/img444/7744/img09151ce6.th.jpg
a ovde palimo mirisljave stapice - koji bi sektor odgovarao za ovu dekoraciju od kamena?
http://img442.imageshack.us/img442/8688/img09181az6.th.jpg

Sto se tice lepeze prepisala sam simbole i pokusavala da pronadjem na jednom od sajtova http://www.orientaloutpost.com/ ali ne ide.
evo natpisa na lepezi
http://img444.imageshack.us/img444/4607/img09131kd9.th.jpg
i cele lepeze
http://img207.imageshack.us/img207/5866/img09142yf3.th.jpg
Mozda neko prepozna. Mesto zvuci sjajno, jedva cekaaam.

majra: Posudje od rostfraja je odlicno, pripada elementu metala, a u svim prostorima treba da budu prisutni svi elementi tako da je to sasvim odgovarajuce, s tim da recimo ubacite koji tucanu posudu za salate, voce...
Sto se tice resenja za trpezariju zaista je sveden na minimum, ali sta je tu je radimo sa zadatom temom (tj. prostorom) mada je i to indikativno kako ste ili je neko birao prostor, no ucrtala sam poziciju za sto, neka bude manji kvadratna forma, i suprug neka zauzima komandnu poziciju (plava tacka na tlocrtu) a kada radite znaci mozete da ga potpuno pomerite do zida, nije toliko vazno sto je mali, vi ste mala porodica, vazno je da bude od drveta svetlog. dekoraciji na stolu treba da je tako neka tacnica sa kamencicima koje sakupite ili kupite pa ih oprskate zlatnim sprejom ili kristali kao u ovom aranzmnu na slici.

Stan smo dobili od oceve firme pre 30-tak godina, tako da nije bio bas „odabran“ vec su roditelji bili srecni sto uopste dobijaju sopstveni stan. Moja porodica (suprug i beba) jos nije imala priliku da se “siri”, i zaista strasno nedostaje taj trpezarijski deo prostora, no nadam se da ce se to uskoro promeniti. Trpezarija je u samom pocetku (70-tih godina) zamisljena u delu stana u kom je sada spavaca soba, pre toga je tu bio moj radni deo. Dolaskom bebe smo morali obezbediti prostor u kom ce se na miru odmarati, pa smo uradili isto sto i vecina komsija u nasoj vertikali - pretvorili je u spavaci prostor. Ako nisam nesto pogresila pri radu sa natalnom kartom doma, sadasnja spavaca soba se nalazi u sektoru 3, dakle sektoru Porodice, pa mi se cini ok da tu ostane spavaca soba. :? Da li je to zaista sektor Porodice? Nisam u ovom tlocrtu videla plavu tacku za trpezarijski stolic... :cry: gde se tacnije nalazi?

http://img156.imageshack.us/img156/1748/skylh7.th.jpg

majra: Docrtala sam poziciju na naspramni zid za plasman inspirativne slike koja u vama budi ono sto zelite u vasem partnerskom odnosu svojim motivom, dakle shodno vasim aspiracijama, veci format, ram zlatan. To gde sam ucrtala svet je pozicija cipelarnika, ali vas molim da bude besprekoran, sortiran ...etc

Samo da pojasnim ovo da ne bude zabune, mesto na plasman inspirativne slike je u spavacoj ili dnevnoj sobi? I ako je pozicija cipelarnika neposredno ispred kupatila, ovaj deo koji se nalazi u predsoblju je mozda neki deo garderobera iz dnevne sobe?

majra: Sto se tice pregradnog zida, sta da vam kazem osim da ga bar nekako povoljno oslikate i da bar jednom mesecno okrecete madrac, nakon generalnog spremanja, a ako je moguce i oslikajte ih povoljnim simbolima sa obe strane, da ipak pogled na njih bude inspirativan, a ujedno da ih tako malo kamuflirate.

Lepo! Vec smo poceli sa dekorisanjem, stavili smo vesela slova u boji kojima smo na pregradnom zidu ispisali njeno ime, postavili par visecih igracki, mislila sam da mozda stavim i svetlece zvezdice na taj zid? Predlazete dekorisanje zida sa obe strane - tj. i iz kuhinje? Hm, to je stvarno fantasticna ideja, tako cemo uneti malo topline u taj maleni zagradjeni prostor. Mene samo ipak buni razmestaj u kuhinji, jer ne znam gde bih smestila sto ako ne izmestim potpuno frizider iz kuhinje. Ako frizider izmestim u predsoblje (deo koji je sada otvoren nekada je bila ostava i tu je 15-tak godina stajao frizider), u kuhinji ostaje mesta za manji trpezarijski sto.
Kuhinja je izgleda u sektoru 8 Znanje, a kako je za moj posao jedan od vaznih aspekata usavrsavanje, ne bih taj deo stana pretrpavala.

Tlocrt

http://img149.imageshack.us/img149/9555/skyna4.th.jpg

majra 

Site Admin

Pomoc oko karte i tlocrta

Skywalker
razumeh tokom naseg poslednjeg razgovora da sam izmesala pravce na tlocrtu , te samim tim i pogresno odredila sektore. Molila bih vas ovom prilikom da pregledate tlocrt i natalnu kartu doma koju sam uradila i samo mi pojasnite u kom pravcu bih trebala okrenuti kartu, kako bih je smestila na tlocrt, ili koji sektor treba da smestim na ulazna vrata. I sta znaci ovo F u zutom polju, u gornjem desnom uglu karte...

http://img91.imageshack.us/img91/2407/flyingstarsdraskovicgr9qr9.th.jpg

Ponovicu i ovde da je kompasna direkcija 210.

i evo kako sam ja to preklopila, tj. objedinila u jednu sliku, Posto za sutra planiramo razmestanje postojeceg namestaja u stanu znacilo bi mi ako mogu da dobijem odgovor danas, plllls?

http://img89.imageshack.us/img89/133/draskovicfspbca3.th.jpg

"F" - u natalnoj karti oznacava dierciju ulaza skracenica od facing directions.
Tako da je to dakle JZ direkcija 210 stepeni kod Vas, sto aplikativno upucuje na kombinaciju letecih zvezda u datom sektoru na ulazu a ostale dalje popunjavate po smeru kazaljke na casovniku.

Prakticno to znaci da se kombinacija sa periodicnom zvezdom 3 i kombinacijom planinske i vodene 6 i 9 nalazi u predsoblju. Ako Vam je nezgodno da ucrtavate Pa Kua, prosto izdelite na devet jednakih kvadranata 3x3 i tako dodelite kombinacije iz letece karte.

Na osnovu pravca gledanja i pruzanja kod vas se u karti osam kuca u SZ nalazi Fu vej chi koji je povoljan i samoinicijativan i donosi veliku srecu onima koji su zeljni sticanja znanja, mudrosti i okrenuti intelektualnom razvoju uopsteno.

Prebacila sam sadzaj pp. u temu blagotvorno je da sve ovakve dileme medjusobno delimo jer svi ucimo a kroz primiere cini mi se najefikasnije.

majra 

Site Admin

UPDATE - 3 godine kasnije :) ZAISTA SREĆNE PROMENE

Pre svega vrlo prijatno sam iznenadjena načinom uredjenja ovog foruma -temu u kojoj sam tražila Majrinu pomoć pronadjoh sa lakoćom što je na drugim mestima uglavnom teško, i sa prijatnim sećanjima sam se prisetila vremena u kom sam sve to pisala.

Draga Majra, puno Hvala na svim odgovorima koje sam tada od vas dobila - šta smo u medjuvremenu uradili na tu temu prikazaću i fotkama.
Ipak, pre svega bih rekla da se delimično bavimo prodajom i konsultantskim poslom. U trenutku u kom sam prvo pročitala sve što je do tada bilo napisano na forumu, potom i postavila svoj tlocrt i pitanja zaista smo (kao tada tročlana porodica) bili u prilično nezavidnoj poslovnoj situaciji. Izmenili smo dosta toga u kraćem vremenskom periodu - rezultati su usledili VRLO BRZO. Nakon svega 2 meseca dobili smo ponudu za posao kojim smo tada podmirili sva tadašnja dugovanja što je za Srbiju ooogromna stvar.
Umesto problematičnog ogledala sa početka moje priče na koje smo "naletali" kada se udje u stan postavili smo ručno caligrafski izraz na vrsti kineskog svilenog papira koji se odnosi na blagostanje (potražiću ovih dana tačan prevod, nisam sasvim sigurna).
http://img14.imageshack.us/img14/4193/img3207m.jpg
Uploaded with ImageShack.us

Na ulazu u dnevnu sobu, u sektoru ljubavi sam izradila identičan ali manjih dimenzija simbol dvostruke sreće, i postavili smo ga u stakleni ram.
http://img848.imageshack.us/img848/2892/img3213.jpg
Uploaded with ImageShack.us

U medjuvremenu smo dobili još jednu članicu porodice - ćerkicu Olgu koja je rodjena 25.02.2010. u 03:45 Am, Bgd (Ribe sa podznakom Jarac, Mesec u Raku). Sada smo četvoročlana porodica, pa je nekadašnja "spavaća" postala "soba za devojčice" - obzirom da je istočno orijetisana mislim da je to odgovarajuće.

Suvišno je da govorim da od povoljnih poslovnih dogadjaja u aprilu 2008. pratim i primenjujem feng shui u svim životnim oblastima (ne samo uredjenje doma, već i upravljanje finansijama, emotivnim odnosima) koliko god je to moguće.

Dvosed na kom smo nekada spavali jeste drven i odgovarao je istočnom sektoru (tadašnjoj spavaćoj sobi), ali je u medjuvremenu postao prilično neudoban, smestili smo ga u južni sektor dnevnog boravka, prekrili crvenim pamučnim prekrivačem i jastucima iste boje - sada služi isključivo za sedenje.
http://img197.imageshack.us/img197/7854/img3217wb.th.jpg
Uploaded with ImageShack.us

Obnovili smo malo i nameštaj - crni trosed od eko kože koji prekrivamo žutim prekrivačem preko dana je u jugoistočnom delu dnevnog boravka i to je sada naš bračni ležaj :( Nažalost nema prostora za pravi francuski ležaj zbog malog stambenog prostora. U taj sektor gde je ranije po preporuci ucrtan akvarijum (do kupovine još nismo stigli) sam smestila kvadratnu staklenu vazu sa 9 bambusa uvezanih svetlucavom srebrno -zlatnom vrpcom.
http://img685.imageshack.us/img685/2185/img3214o.th.jpg
Uploaded with ImageShack.us

Koji oblik i boju podne prostirke preporučujete za ovaj deo dnevnog boravka u kom se sedi (crvena i žuta preovladjuju). I koji zid ili sektor je povoljan za plasiranje 2 zidna ogledala dimenzija 50x100 - jedno je sa drvenim ramom, drugo sa ramom boje starog zlata.

Kupatilo smo uredili i organizovali, obnovili sitnice koje obezbedjuju da sve funkcioniše (kazanče je bilo prečesto neispravno, nova daska - stara je bila nestabilna, polica za peškire).
U kuhinju smo smestili pravougaoni trpezarijski sto - na čelu je trenutno najmljadja - Olga, jer koristi hranilicu a za nju nema mesta na bočnim stranama. Tako da je ona u ovom periodu "glava kuće". Frižider koji je ina;e PLAVE boje smo premestili iz kuhinje u predsoblje - znam da svojom funkcijom i bojom ugrožava sektor vatre ali planiramo da ga prelepimo crvenim samolepljivim tapetama i tako ga utopimo u taj sektor. Možda imate neku ideju... :/

Imam pitanje kako treba postaviti ovaj dekorativni element sa novčićima - koja strana treba da je napred a koja pozadi - znam da na gornjem nizu novčića strana sa 4 simbola treba da je vidljiva (licem napred), ali za donji novčić nisam sigurna - koji deo treba da je okrenut licem tj vidljiv.
http://img705.imageshack.us/img705/1416/img3209x.th.jpg
Uploaded with ImageShack.us
ili
http://img828.imageshack.us/img828/6601/img3210s.th.jpg
Uploaded with ImageShack.us

Imamo i problem, radni sto koji smo nabavili je vremenom se pokazalo - mali, moraćemo da mu obezbedimo veću radnu ploču. Uvešćemo uskoro i podne prostirke - trenutno je najlakše svakog jutra usisati ili prebrisati parket jer se deca još igraju po podu, ali to se polako menja. Planiram da u radni deo (severni sektor) smestim ovalnu shegi prostirku bež boje, samo me zanima obzirom kakva slika bi bila povoljna za aktiviranje karijere (upisala sam HR menadžment, to bih morala završiti do septembra), pa se nadam poslu u struci.

Što se tiče predsoblja na levi zid gde se treba plasirati slika vodim se time da "reka treba da je usmerena tokom ka dnevnoj sobi", ali se dvoumim izmedju ovih, pa bih se radovala tvom mišljenju Majra, ili možda preporuci za neku sasvim treću sliku.

http://img59.imageshack.us/img59/8182/bridgeoffaith.th.jpg
Uploaded with ImageShack.us ili
http://img101.imageshack.us/img101/5549/poolsofserenity.th.jpg
Uploaded with ImageShack.us ili
http://img11.imageshack.us/img11/8435/thegardenofprayer.th.jpg
Uploaded with ImageShack.us ili
http://img38.imageshack.us/img38/9025/cobblestonebrook.th.jpg
Uploaded with ImageShack.us

Zbunjuju me ovi mostovi - ako most simbolizuje prepreku na prvim slikama izgleda kao da ih tek treba preći - zašto bih slikom postavljala prepreku koju tek treba da predjem... ? ili možda preterujem u razmatranjima?

I preporuka slike (motiv, boje) za SZ sektor (tu je sada svetlo bež komoda) visine 150, baš nedostaje lepa slika da bude centralna u dnevnoj sobi.
Sledi nam krečenje koje boje preporučujete za dnevni boravak.

Veliki poljubac za Majru!!!

p.s. evo iz room aranger-a kako nas stan izgleda sada
http://img832.imageshack.us/img832/9566/skywalkerj.th.png
Uploaded with ImageShack.us

Još jedan neposredan update - u dnevnu smo dodali dve podne prostirke, u radnom delu - gde je sto za računar i fotelja se sada nalazi šampanj shagy pravougaoni (samo on je odgovarao za taj prostor - ovalnih nije bilo, okrugli je bio ili samo za ispod kancelarijske stolice, ili samo za ispred fotelje)
U deo dnevnog boravka za sedenje - tačnije ispred crnog troseda prekrivenog žutim prekrivačem stavili smo viskoznu stazu dužine 2 m krem/svetlo plave boje.
http://img193.imageshack.us/img193/8062/img3284u.th.jpg
Uploaded with ImageShack.us
evo i koji je motiv u pitanju
http://img708.imageshack.us/img708/3922/img3285f.th.jpg
Uploaded with ImageShack.us

Za kuhinjski severni zid sam mislila na ovu fotku
http://img801.imageshack.us/img801/5097/imb0311555.th.jpg
Uploaded with ImageShack.us

mada bi se u taj zid koji je prelepljen samolepljivim tapetom motiva stare cigle uklopila i ova originalna verzija
http://img225.imageshack.us/img225/5097/imb0311555.th.jpg
Uploaded with ImageShack.us
Kao da u kamenom zidu postoji prozor kroz koji uleće sova :)
Kad plasiram sliku videćemo već zajedno ;)