Upotreba boja u Feng Šui-u enterijera - andridea i bibijana3 Feng šui

Bas sam se namucila oko plana svog stana (sva sreca da je tako mali), a opet ne valja! 3D bolje ne probati, negde cete razbiti glavu, a nikako ni sobu da spojim sa ostatkom, pa ce se morati malo mastati.

Dodatni opis je da je u sobi i hodniku na podu parket, a na ostalim povrsinama svetlo zelene plocice. Namestaj je kombinacija bele boje i drveta, u kuhinji sivo i drvo (zidne plocice su sivo-zelene). Moj trenutni poblem je krecenje, koje bi trebalo da usledi za nekoliko dana, a ja nikako da se odlucim za boje. Rado bih ovog puta izostavila standardnu belu, osim za plafone, ali ne mogu da se odlucim kako dalje da kombinujem a htela bih da ispostujem i principe feng shui. Naime i ja se pomalo bavim ovom tematikom, ali izgleda je najteze doneti odluke za sebe.

Zivim sama, moj kua broja je 9, god element vatra, a zivotinjski zemlja (ovca). Zbog toga sam mislila da bi neka varijanta zute, narandzaste i zelene bila dobro dosla, s obzirom da je glavni ulaz u zgradu okrenut ka S2, pa je pravac pruzanja stana J (vatra). Ali nisam sigurna da li smem te boje da kombinujem u celom stanu ili moram odredjenim sektorima davati odredjenu boju. Pomoc bi mi dobro dosla (i to sto pre, dok se majstori nisu razjurili po stanu).

Stan je inace iz perioda 7 i ispunjava uslove zbira 10, sto donosi svih 5 manifestacija srece, ali ne mogu da aktiviram vodenu zvezdu jer se radi o garsonjeri i ja u toj sobi i spavam. Razmisljala sam o plavoj boji u tom sektoru, ali mislim da to nije dovoljno posto je za ovo potrebna jang voda. Druga ideja je da stranu J (ona gde su prozori) obojim svetlo zeleno (tu je i I i JI), a preko puta gde preovladava S, kamen plavo.

Naravno da imam jos pitanja i komentara o onome sto sam do sada preduzela po pitanju feng shui, ali ne bih vas prvi put vise smarala.

Svaki komentar je dobro dosao i naravno posebno bi me radovala kompletna analiza stana, a nadam se da cu se i ja moci ukljuciti i pomoci malo i vama.

http://img240.imageshack.us/img240/1170/stanli5.th.png

Orjentacija

Andredea, malo mi je nejasna kompasna direkcija tvojih ulaznih vrata (ti si dostavila samo informaciju o ulazu u zgradu). Da bi smo harmonizovali prostor bojama potrebna mi je kompasna direkcija ulaznih vrata, kako mi pri ruci nije kompas da ja ne bih radila pod pretpostavkom da je to JZ, molim te da se izjasnis.

Druga stavka je za boje licnog zivotnog stila su mi neophodni puni podacia (datum rodjenja – dostavi na pp.) ili ako imas vec izracunate srecne zvezde - dokuckaj tvoju paletu boja.

Za sada ne bih izlazila sa nikakvim predlogom dok ne dostavis kompasnu direkciju ulaza, jedino sto je moj utisak s obzirom da je posredi garsonjera da ne treba posezati za drugom bojom za svaki zid, vec da treba ici kroz nijanse jedne, eventualno jedan zid ili deo zida posebno naglasiti u skladu sa odredjenim pozeljnim efektom.

Napravila si opasku da treba da se prostor izmasta jer nisi na tlocrtu sobu spojila sa ostatkom; mislis na onih nekoliko milimetara koji su prazni na tlocrtu?

I jos nejasnoca – pravougaoni deo koji se nastavlja na sobu je sta? Izmedju kupatila i sobe praznina je usek u prostor?

No, da budemo efikasne, ocitaj kompas na ulazu pa cemo raditi.

majra 

Site Admin

Re: Andredea

Analizom Vasih podataka imate 9 Zvezdu Vatre kao zvezdu po rodjenju i 8 Zvezdu Zemlje kao mesecnu zvezdu, tako da su 2 Zvezda Zemlje i 5 Zvezda Zemlje Vase srecne zvezde, pa shodno tome paleta preporucena za licni zivotni stil je gama zute i bela; a najpovoljniji oblici i uzorci su siroki, ravni, cetvrtasti -, oni koji odgovaraju Zemlji.
U pogledu harmonizacije prostora kako ste dali podatak da je orjentacija ulaza 240 stepeni, tj. JZ3 to zahteva da se oblasti ka severu, i jugu balansiraju upotrebom bele, a u oblastima istoka i jugoistoka crvene ili purpurne; koji kao spektar boja, da napomenem ukljucuje svaku nijansu od tamnog do svetlog i obuhvata boje kao sto su ruzicasta, boja ljubicice i lavande.
Sto bi posmatrajuci Vas prostor znacilo da necete pogresiti ako se opredelite za neku sveze zelenu ili pistac zelenu za zid na kome su prozori , no ja bih pre ceo prostor omolovala u neku toplu kukuruz zutu, a samo deo izmedju prozora naglasila purpurnom i tu strateski postavila neki objekat ili sliku pri cemu bih ga osvetlila indirektno ( dakle da snop svetlosti pada na kontra zid i ima specificnu refleksiju na ovaj, ta igra senki moze dati veoma snazan inicirajuci efekat). To mozete postici onim reflektor osvetljenjem niske voltaze, koja treba da su ovalna i izduzena . Mislim da bih ovakvom kombinacijom se postigao jedan kvalitet koji u sebe ukljucuje znacenje - rasta i realizacije. U boji purpura bih postavila jedan okrugao tepih ispod trpezarijskoga stola, ali u tamnijoj nijansi da simbolicki predstavlja jezero, a mozete je ukljuciti i pri izboru zavesa.

http://img264.imageshack.us/img264/1905/soba5dx7.th.jpg

Kuhinja bi trebala da bude bela. Hodnik mozete molovati u boji slonove kosti ili pak u pripadajucim bojama elementa Drvo.

http://img264.imageshack.us/img264/2782/fsbojebb6ut7.th.png

Ideja koju imate za sever, sa pretostavkom da zelite “ rasplivavanje” mozete realizovati izborom jastucica, prekrivaca i sl. u kombinaciji bele i tirkizne ali kljucno je da vodite racuna o kvalitetu materijala s obzirom da je ovo ujedno i mesto gde Vi spavate, dakle madrac bi trebao biti od prirodnih materijala jer elektrostaticki naboj kojeg nose sinteticki materijali, iscrpljuje zivotnu energiju, narocito ukoliko jos poseduju metalne opruge.
Mislim da je Vama na osnovu pripadajuceg elementa i srecnih zvezda po rodjenju u ovom sektoru potrebnija energija koja ce vas “ hraniti” proistekla iz produktivnog ciklusa, stoga tesko da bi se jedna Vatra dobro osecala izmedju plavih zidova.
No, ono sto moram da naglasim je da je nuzno da precizno ocitate kompasnu direkciju na ulaznim vratima ( dakle stojeci u njima gledajuci upolje i drzeci kompas u visini struka, pazite da nakit skinete. Naime 247,30 vec pripada zapadnoj direkciji a to menja celu postavku. Stoga proverite jos jednom kompas, otklon kompasne igle ne moze pokazivati toliku razliku u stepenima kao sto ste naveli, mereno na ulaznim vratima i u sredistu stana posmatranog kao celine.
Za ostali deo smo se, nadam se sporazumele
;) ja bih vrlo rado citala ako biste ovo dopunili objasnjenjem.

Stan je inace iz perioda 7 i ispunjava uslove zbira 10, sto donosi svih 5 manifestacija srece

majra 

Site Admin

Hvala Majra na efikasnosti i brzini, mislim da cu se uklopiti sa nekim varijantama zute ili zelene u kombinaciji sa purpurnom (odnosno nekom mirnijom crvenom, jer one ruzicaste i ljubicaste nikako nisu po mom ukusu). Svakako cu ispostovati predlozeno. Za ostalo cu naravno biti strpljiva i sacekati za konacnu analizu. Samo bih dodala da na onom zidu izmedju prozora vec stoji zidni nosac sa televizorom, a iza njega su i cevi od radijatora tako da je postavljanje bilo cega drugog na tom delu neizvodljivo.
Orijentacija ulaznih vrata je i dalje po malo diskutabilna. Merila sam po svim savetima (bez nakita, drzeci kompas na dlanu u visini struka) i on i dalje pokazuje 240 stepeni kod vrata sa unutrasnje strane i iz sredista stana, jedino kad otvorim vrata i stanem u njih pokazuje nesto vise. Ne znam da li je moguce da nesto u hodniku utice na iglu kompasa.
Sto se tice onoga da je stan iz perioda 7, mislila sam na period kada je izgradjen (1984-2003). Po tome sam napravila Lo Su kvadrant gde sam broj 7 stavila u sredinu, pa rasporedila ostale. Zatim sam prema pravcu gledanja i pruzanja stana odredila centralni broj vodene i planinske zvezde, a nakon toga i ostale. Sada dolazimo do zbira 10. To je kombinacija kada je zbir brojeva u svakoj palati 10 (odnosi se na kombinaciju periodicne zvezde sa vodenom ili planinskom. Samo ukoliko se nadje u svakoj od 9 palata ona oslobadja svoju punu moc kojom nadmasuje sva druga pravila sistema letecih zvezda. Naravno mora se adekvatno aktivirati, tada oznacava kompletnost svih pet manifestacija srece (bogatstvo, ljubav, zdravlje, blagostanje i dugovecnost). Ovo sam "pokupila" iz knjige Lilijan Tu o letecim zvezdama i vremenskoj dimenziji fs.
Ako ima zainteresovanih raspolozena sam da objasnim ovo i malo detaljnije, ali za neko vreme (kada ovi poslovi oko stana malo odmaknu).
Toliko od mene, pozdrav svima

Natalna karta doma clanice - Andridea

Andridea, s obzirom da smo malo diskutovale oko direkcije ulaza, zelela bih da mi potvrdite da li se slazete sa ovom natalnom, za kompasnu direkciju sam uzela srednju vrednost ocitanih.

http://img215.imageshack.us/img215/6219/88777880ns9.jpg

majra 

Site Admin

Natalna

Da, slazem se naravno. Samo moram da napomenem da sam jednu od natalnih za moj stan koju sam ranije racunala, radila prema orijentaciji ulaznih vrata u zgradu i to je upravo ona carobna sa zbirom 10. Ali sam sigurna da ce analiza ove prema ulaznim vratima u stan) karte dati korisniju i licniju analizu.
Radujem se nastavku....

Andridea,

Ukoliko osmotrimo oblik vaseg sveukupnog prostora lako se zapaza istaknutost u oblasti istoka sto indikuje prenaglasenost elementa Drvo, a ovo pak indikuje preterani bes, iskrivljene poglede i figurativno i literarno.

Ako pri tome upotrebimo i metod ljudske figure simbolicno prostor ometa kretanje, sto otezava prepoznavanje ciljeva i izaziva frustraciju i bes u vezi sa vasim romanticnim teznjama i konfuziju oko braka i strah da se ne upadne u klopku.

Usek u juznoj oblasti potiskuje Vatru indikujuci fizicku emocionalnu hladnocu nedostatak opazanja, nedostatak radosti i teskoce u ljubavi, svemu tome pridruzenost useka u severozapadu jasno govori o prekidu komunikacije, emocionalnoj blokadi i konfuznim granicama.

Ako se sada vratite na vas opis enterijera ( mislim prvenstveno na sve komade namestaja koji cesce idu od ili do plafona) jasno je da dizete duple zidove, da gradite barikade sto ponekada i nije lose, ali pripazite da ne gradite buduce prepreke.

Kombinacija zvezde po rodjenju i direkcjie ulaza je dobra i nagovestava da ako strpljivo sacekate svoje vreme i odreagujete u pravom trenutku, mozete imati srecan brak.

Metafora

Odgajanje deteta

Potrebno vam je strpljenje. Uspeh zavisi od vremena cekanja u strpljenj i delovanja u pravom trenutku.
Budite dobri prema samoj sebi. Odmarajte se i negujte zdravlje. Bicete uspesni i srecni u braku, kao i u gajenju dece.

Ulaz :

Na ulazu postaviti otirac u boji zemlje (oker) sa crnim akcentima ili kvadraticima, forma kvadrata, na vrata ime i prezime metal boja zlata, bez plocice ispisano pisanim slovima blago nagnutim u desno, broj stana akcentovati crnim i postaviti iznad vrata.

U hodnik postaviti otirac poput ovoga na slici, dakle u osnovi zelen sa uzorkom u vidu vodoravnih linija, sirokih pravougaonika ili pak kvadratica. Osvetljenje centralno, jasno, direktno, plafonsko belo.

http://img84.imageshack.us/img84/9724/2399865ra1.th.jpg

Na ormanu do kupatila postaviti rasprsivac sa esencijalnim uljem i lampu tako da bude u kompasnoj direkciji Z- 2

Akvarijum treba da sadrzi izuzetno dobro razvijen i odnegovan biljni sistem, i da ima svetlo koje baca odsjaj na plafon.

Kuhinja:

Prostirka okrugla pamucna, sa parnim uzorkom, osvetljenje centralno, kristal, plafonsko forma zvezde ili rozete. Uneti dekorativne crvene akcente sa simbolikom bogatstva na frizider, postaviti bambus sa novcicima vezanim crvenom vrpcom.

http://img142.imageshack.us/img142/123/thumb013006400042hj0.jpg

Mozete i na vrata postaviti neki simbol ili pak kaligrafski zapis dobre srece i blagostanja.Generalno dakle u ovom prostor mogu da se nadju slike - prikazi razmene energije ( voce, nar) ili pak simboli drugih kultura.Vrata obavezno drzite zatvorena, ali nemojte zaboraviti da prostor svakodnevno zajedno sa ostatkom stana vetrite.

U ovom prostoru drzite vas planer, adekvatno odlozen.

Kupatilo :

Dominantan kolorit treba da je belo zlatna kombinacija. Izlozeno treba da je samo ono sto je u svakodnevnoj upotrebi a ostatak uredno pospremljen u ormaric. Vodite racuna da je ves uvek uredno slozen i odlozen u korpi, dakle sortiran kao i u plakaru.

Prostirka treba da je ovalna, belo do sive boje. na tus kadu postavite zastor ako je vas izbor zavesa onda se potrudite da na sebi ima uzorak u vidu broja 8, ili pak ako je pregrada od drugog materijala ( staklo, pleksigas) onda uz pomoc sablona nanesite ili pak samolepljivih tapeta isti simbol. To moze biti uradjeno vrlo suptilno ako posegnete za providnim folijama koje oponasaju bruseno staklo strukturom.

Iznad vrata u dnevi boravak posaviti bambus frulicu.

http://img142.imageshack.us/img142/6783/blonderoottasselssmjm0.th.jpg

Na desni zid na tacku ( koju cete dobiti tako sto cete povuci dijagonale pa na mestu gde zamisljena dijagonala se ce zid ) postavite ogledalo, malo, okruglo, metalni beli ram;

http://img84.imageshack.us/img84/3999/thumb84me9.jpg

Na lezajeve treba palsirati dekorativne tkanine i jastuciceu osnovi bele boje poput ovih na slici sa takvim i uzorkom izmedju dva lezaja postavite mini stocic ( moze i onaj sto je u polozaju do izlaza na terasu ili pak na zid mini policu i potrudite se nabaviti planinu od kristala koju cete osvetliti lampom.

http://img222.imageshack.us/img222/4086/0015004mr1.th.jpg http://img222.imageshack.us/img222/5463/sl101832mountainme1.jpg

Pozeljno je da na mesto ( ili pak na taj stocic) postavite literaturu koja je vazna za vase profesionalno usavrsavanje, i vas licni rast. Bilo bi dobro kada bi to bila manja polica u koju biste premestili i muzicku liniju.
Na vrat od plakara obesite lek za zutu peticu ( novcice u nizu) .

http://img222.imageshack.us/img222/6129/95133863nd2.jpg

U delu koji zauzima trpezarijski sto nastojte da bojom kroz dekorativne tkanine ( milje, salvete i sl.) unesete boju predlozenu za harmonizaciju, bilo bi pozeljno da ih ukljucite i kroz odabir boja za zavese. Jasno vam je da analizom osam palata ovaj prostor poklapa sest ubistava i kombinacija svadljivih zvezda 2- 3 pa je pozeljno da se na stolu nadje cinija sa jin vodom, i buket belog cveca, i naravno da tv- apart radi zaista kad ga gledate.

http://img84.imageshack.us/img84/9028/93997506ar2.th.jpg http://img84.imageshack.us/img84/1249/0888526to7.th.jpg

Na zid koji ste molovali u mirnoj crvenoj boji napravite aplikacije srcolikih listova uz pomoc sablona.

http://img151.imageshack.us/img151/5249/15241155jj2.th.jpg

Podnim prostirkama je nuzno da jasno definisete radni i prostor za odmor. Da ne biste uneli preveliko sarenilo najbolje je da idete kroz nijanse jedne osnovne boje, s tim sto cete ako vam je zanimanje Yin postaviti u radni prostor tamniju nijansu, a svetliju u oblast za druzenje.

Terasa treba da je okrecena u belo, sa setom od drveta, crvenim dekoracijama dobrim jasnim osvetljenjemi i pagodama postavljenim u liniji vrata.

http://img142.imageshack.us/img142/4521/65013ce0.th.jpg

majra 

Site Admin

101 pitanje

I sad ide ono "korak po korak"....

Hodnik
- Rasprsivac i lampa (kakva?) na polici na zidu do kupatila treba da budu okrenuti ka Z-2. Da li to znaci da treba da ih okrenem prema zidu?
- Na ulazna vrata (ili iznad) sa unutrasnje strane sam mislila da stavim potkovicu, da li ce to biti previse metala? Ili da je stavim na kuhinjska vrata kao simbol srece?
- Sa jedne i druge strane kuhinjskih vrata ima prostora na zidu, da li bi tu odgovaralo da se postavi neka slika ili sl. i kakva? Da li osim prostirke mogu u hodnik dodati jos zelenih detalja?
- Na ostroj ivici zida izmedju hodnika i sobe, sa leve strane, sam drzala drvene zvoncice (sa 6 zvoncica), okacene na kraj police iznad. Da li da ostanu tu?

Kuhinja
- Da li prostirka za kuhinju moze biti zelena ili crvena ili kombinacija te dve boje, i da li moze biti ovalna a ne okrugla (ili dve manje okrugle), jer je prostor pravougaon?
- Da li na frizider u kuhinji mogu postaviti tronogu zabu (s obzirom da se to ne uklapa u osnovna pravila o njenom postavljanju) i crvenu keramicku posudicu sa novcicima? I moram da pitam - zasto bas ovde simbole bogatstva? Ne mislim da mi ne odgovara, nego zelim da razumem.
- Da li "adekvatno odlozen" za planer znaci smesten u neku fijoku ili na otvorenom?

- Gde bi bilo dobro drzati racune i novac?

Kupatilo
- Da li umesto belo zlatne kombinacije mogu da koristim belo - metalno? Ne mogu da zamislim zlatne drzace za pribor za licnu higijenu...
- Osim prostirke mogu li dodati jos sive boje (daska i sl)?
- I opet ucim....zasto broj 8 u ovom sektoru? Zato sto ce kao zemlja stimulisati metal?
- Do sada sam drzala skoro stalno upaljeno svetlo u kupatilu, da li je to bilo korisno?

Soba
- Da li je dovoljna jedna bambusova frulica (pretpostavljam da je razlog za to sto tu nema vrata?) ili su potrebne dve postavljene pod uglom od 45 stepeni?
- Nije mi jasno gde treba da postavim okruglo ogledalo (dijagonale cega?), na koji zid? Ako je to u sobi, da li ce smetati sto je to ujedno i spavaca soba?
- Da li polica u sobi moze da se stavi u ugao iznad manjeg lezaja ili je bolje izmedju dva lezaja? Od kakvog bi materijala trebala da bude, pretpostavljam da drvo bas i ne odgovara? Da li ta lampa moze biti metalna, stajaca? Kakav bi kristal odgovarao?
- Lek za zutu peticu da stoji na istocnom delu (zbog natlne karte) ili jugoistocnom zbog godisnjeg polozaja zute petice?
- Pravac 6 ubistava za mene je JZ (ako sam ja to dobro racunala),po tome je ugrozenija kuhinja nego mesto gde se nalazi trpezarijski sto - molim te ispravi me ako gresim! I da li ce prisustvo vode u sobi u kojoj se spava smetati?
- Ranije smo spominjali ovalni, crveni (purpurni) tepih za sobu. Najbolje sto sam do sada nasla je crveni pravougaoni, ne znam da li to dolazi u obzir? Da li trpezarijski sto pripada prostoru za odmor i druzenje ili rad? I ne znam da li je moje zanimanje yin ili yang (po zanimanju sam medicinska sestra i radim na onkologiji pa pretpostavljam da je to yin)? Druga preokupacija mi je astrologija i volela bih da u tome napredujem.
- Drveni globus sam drzala na polici, odmah na ulazu u sobu. To je neki centar stana koji pripada elementu zemlje, da li je to u redu da tako ostane? Keramicku kornjacu (kasicu) sa novcicima sam smestila izmedju plakara i kreveta, a paunovo perje na prozor do radnog stola. Da li je potrebno da ih premestim ili uklonim? Zanima me jos i da li je slika na kojoj je vaza sa cvecem dobra ili ne?
- Da li ima potrebe za nekom slikom ili necim slicnim na zidu iznad kreveta? O tome razmisljam vec izvesno vreme, ali mozda sada kad stavim tu policu nece biti potrebno.
- I jos pitanje u vezi pravca u kome mi je okrenuta glava dok spavam(prema plakaru), nisam nista pametnije mogla da smislim u ovom prostoru, da li ti imas neku ideju?

Terasa
- Nazalost trenutno je okrecena u zuto, ali promenicu to u neko dogledno vreme. Pitam se da li bi do tada koristili neki beli detalji?
- Da li pagode treba da budu postavljene sa unutrasnje ili spoljasnje strane vrata? Pretpostavljam spolja.

Izvini sto sam ovako detaljna, ali ako sad ulazemo neki trud ne bih volela da pogresim, a i pokusavam da neke stvari sebi razjasnim. Koliko sam shvatila ti nastojis da u svaki sektor uneses sve elemente, a da ono cega je mozda previse malo ublazis i dodas onaj element koji tim sektorom vlada?

Hvala na strpljenju....

Re: andridea

101 pitanje
I sad ide ono "korak po korak"....
Hodnik
- Rasprsivac i lampa (kakva?) na polici na zidu do kupatila treba da budu okrenuti ka Z-2. Da li to znaci da treba da ih okrenem prema zidu?

Postoje namenski difuzeri koji se koriste u aromaterapiji, ali mislim da mozes pokusati i da improvizujes sa onim osvezivacima vazduha s tim da u patronu od stakla sipas etericno ulje tangere, ylang ylanga ili jasmina, a u letnjem periodu hidrolat metvice.

Ili pak, napravi sopstveni potpuri tako sto 20 kapi esencijalnog ulja nakapate na suseno lisce, latice cveca, sisarke itd. Dobro izmesajte u plasticnoj kesi, zavezite kesu da ne izlazi vazduh i cuvajte nekoliko dana da bi suve biljke upile esencijalno ulje.

Ili pak prosto sijalicu istrljajte sa parcetom lana u koji ste prethodno nakapali nekoliko kapi ulja.

Z - 2 podrazumeva samo palatu date kompasne orjentacije, naime htela sam da preciziram segment na zidu gde da je postavite lampu, a koji potpada pod istu.

Lampa - zidna sa visuljcima poput onih na pagodama, da formom podseca na slap.U obzir dolazi i ona sa pozadinskim osmouglim ogledalom. Kombinacija metal - kristal ( 7 loptica ili visuljaka), forma kruzna.

Ribe u akvarijumu treba da su brze ( gupi ili zlatne kineske vrste cije glave nalikuju lavljoj su takodje dobar izbor) vazno je da budu svetlih boja da izgledaju debelo i srecno, a jedna da bude jin tj. tamnija i da snazno pliva i nemojte mesati vise vrsta. Ne znam tacno koliki vam je akvarijum ali nastojte da ima krajnje desnu lokaciju kada stojite ispred njega licem ( tj. ispred tog uvucenog segmenta)

- Na ulazna vrata (ili iznad) sa unutrasnje strane sam mislila da stavim potkovicu, da li ce to biti previse metala? Ili da je stavim na kuhinjska vrata kao simbol srece?

Da i ja mislim da bi bilo previse metla (iako je ogranag metal), a ujedno kako je vas Kua 9 Vatra, a ulazna vrata gledaju prema jugozapadu sto za vas nije povoljan pravac, pozeljno bi bilo da imate uvek nesto zeleno kod vas, moj predlog je da prosto posegnete za priveskom za kljuceve recimosvet deteline sa cetiri lista, ili pak cvetic.

Potkovica nosi simboliku zastite, i obicno se postavlja u spoljnem prostoru. Postoji jos neko uverenje da je treba drzati u zemlji a potom poloziti u kutiju i tako uneti u dom i drzati u zadnjem delu da bi ga cuvala.

Eksperimentisite sa oba mesta, videcete brzo rezultate, jer je to simbol koji je vekovima natopljen energetskim zapisom.

- Sa jedne i druge strane kuhinjskih vrata ima prostora na zidu, da li bi tu odgovaralo da se postavi neka slika ili sl. i kakva? Da li osim prostirke mogu u hodnik dodati jos zelenih detalja?

Da, postavite slike, veci format, ram zeleni ili pak u boji drveta, motivom idite shodno vasoj aspiraciji u poslu i prijateljstvu, ono sto ne bi trebalo je da ima vodenih elemenata.

Ja bih do vrata postavila recimo motiv nekog mesta u koje bi zelela da otputujem (sa 2/3 neba na istoj), a do akvarijuma recimo prikaz poput ovoga bambusa.

Ne treba preterivati, ali yang bi mozda trebao malo prevladavati nad yinom u ovom prostoru, ali ne mislim dato treba forsirati kroz upotrebu jos zelene, svakako neki detalj da - da bi se vizuelno zaokruzila kompozicija.

Ako je pak previse izrazena, moze otupeti nasu suosecajnost s drugim ljudima

- Na ostroj ivici zida izmedju hodnika i sobe, sa leve strane, sam drzala drvene zvoncice (sa 6 zvoncica), okacene na kraj police iznad. Da li da ostanu tu?

Licno zvoncice koji nemaju svoj pun izraz nekako nisam sklona da koristim. Naime, smatram da ukoliko ne emituju zvuk bar povremeno jer su tako i konstruisani, mislim da ne vrse u potpunosti konverziju energije uprkos formi obliku i materijalu od koga su izradjeni.

Pa bih licno ove pre posegla za oblaganjem ostre ivice necim u vidu paravana, no pri tome nemislim da mora biti pravi paravan, vec recimo - na jednu vezu vlakana od like koje mozete postiti od vrha do poda u nekoj sinhronoj boji, to ujedno moze biti i atraktivan detalj.

S druge strane, nisam u startu shavatila da ovde nema vrata i to bi svakako trebalo nadomestiti, ovako vas cini previse izlozenim spoljnim uticajima, cak i dok spavate.

Razmislite o tome ( ako bas ne zelite puna vrata) da improvizujete neki vid paravan vrata, poput ovih zavesa na prozoru. Dakle da platno lepo, domace ( poput onoga predlozenog za prekrivace) zategnete u ram koji ce biti pokretan, pa kada ga otvorite ujedno moze da zakriljuje radni prostor. Nadam se da ste me razumeli.

Jedna babmbus frulica, postavljena ovako iznad vrata ima funkciju da sto duze zadrzi pozitivnu energiju akomuliranu iz prostora predsoblja, a ujedno i da energizuje 4 vodenu zvezdu.

Kuhinja
- Da li prostirka za kuhinju moze biti zelena ili crvena ili kombinacija te dve boje, i da li moze biti ovalna a ne okrugla (ili dve manje okrugle), jer je prostor pravougaon?

Prostirka neka bude zelena, ali nezna sveza, naravno prihvatljiv je ovalan oblik a kao uzorak mozete ukljuciti simbol kvadratnog lavirinta u beloj boji i neka ivica bude obrubljena takodje belim.

Crveno samo kroz akcente jer ova prostor zahvata i jug koji zahteva belu u cilju harmonizacije. Zelena predstavlja rast, a crveno ga povezuje sa zavrsavanjem jedne zivotne faze. Ovde zelena cini crvenu jakom( hrani plamen postovanja) tj. drvo cini da vatra bude velika i jaka.

- Da li na frizider u kuhinji mogu postaviti tronogu zabu (s obzirom da se to ne uklapa u osnovna pravila o njenom postavljanju) i crvenu keramicku posudicu sa novcicima? I moram da pitam - zasto bas ovde simbole bogatstva? Ne mislim da mi ne odgovara, nego zelim da razumem.

Simbolika bogatstva u ovom segmentu je uvedena u cilju da zena ( dakle vi) radeci posao s ljubavlju ( JZ) ostvarujete prihod, a crvena da vam ne nestane zivost, i motivacija.

Sustinski ja sam sklonija da ne ogranicavam priliv energije kroz novac samo na podrucje karijere, mislim zasto nam nebi dolazilo i kroz ljubav ( radeci onos sto volimo, )a ukoliko pokusate sintetizovati i mrezu, onda se nalazi u tacki preklapanja polja karijere i pomoci prijatelja, sto meni ima dobru konotaciju.

Ujedno elemenat Zemlje uz katalizator Drvo ( koji smo uneli) treba da pruzi stabilnu ekspanziju koja ce odrzavati vasu motivaciju i podstaci inicijativnost u aktivnostima.

Osim toga ovde imate upliv kombinacije 4/1. Da bi se 1 ozivela potrebno je podmaditi metalom ( otuda predlog za zlatne poluge), s tim da 4 ne bih stimulisala vodom da ne podstaknemo neke nepozeljne situacije tipa, mesanja ljubavnih i prijateljskih odnosa koji bi doneli kompromitovanje.

Tronogu zabu ne bih ovde postavila, vec u dnevnu a shodno vasem najboljem pravcu na osnovu Kua broja.

- Da li "adekvatno odlozen" za planer znaci smesten u neku fijoku ili na otvorenom?

Da odlozen u fioku, dakako ne zelite sigurno da svako ko zaviri ima uvid u vase planove i stremljenja.

- Gde bi bilo dobro drzati racune i novac?

Neplacene drzite u vasoj najacoj direkciji (Sheng Qi ), sto je za Vas Istok, recimo tu u blizini vrataka terasi na onom stocicu u nekoj crvenoj koverti ili pak napravite tako neku kutijicu, a placene racune i novac u direkciji sa simbolikom stabilnosti ( Fu Wei).

Ili pak oboje u najjacoj, naravno u odvojenim kutijama. Nacelno elemenat drveta je prijateljski nastrojen prema vama kao Vatri pa idite tom logikom, elementi su uvek vrlo efektni.

Kupatilo
- Da li umesto belo zlatne kombinacije mogu da koristim belo - metalno? Ne mogu da zamislim zlatne drzace za pribor za licnu higijenu...
- Osim prostirke mogu li dodati jos sive boje (daska i sl)?
- I opet ucim....zasto broj 8 u ovom sektoru? Zato sto ce kao zemlja stimulisati metal?
- Do sada sam drzala skoro stalno upaljeno svetlo u kupatilu, da li je to bilo korisno?

Da, vazno je samo da sva oprema bude uglancana, dakle bez mrlja. I opet osvrt na ciklus elemenata, previse metala ( i kroz boje) vama kao vatri bi donelo osecaj iscrpljenosti, i gubitak inspiracije, osecaj uskracenosti u ljubavi, a broj 8 zbog sinteze sa tehnikom mreze i simbolikom polja znanja i planine, narocito u periodu 8 sa planinskom brojem 8.

Da, svetlo je sigurno indukovalo vasu ljubav ka novom znanju.

Soba
- Da li je dovoljna jedna bambusova frulica (pretpostavljam da je razlog za to sto tu nema vrata?) ili su potrebne dve postavljene pod uglom od 45 stepeni?

Ovo sam razjasnila prethodnim komentarom.

- Nije mi jasno gde treba da postavim okruglo ogledalo (dijagonale cega?), na koji zid? Ako je to u sobi, da li ce smetati sto je to ujedno i spavaca soba?

Ogledalo treba da bude malog formata ( posegnite za povoljnim f.s. dimenzijama precnika) i tako postavljeno da se vi ne mozete ogledati u njemu ni kada sedite ni kada lezite.

Tacka je od sredista zida ka kupatilu malo pomerena levo ka vratima tj. mesto gde kada na tlocrtu povucete dijagonale iz uglova, ona koja ima pravac istok -zapad "sece" u datoj tacki zid.

- Da li polica u sobi moze da se stavi u ugao iznad manjeg lezaja ili je bolje izmedju dva lezaja? Od kakvog bi materijala trebala da bude, pretpostavljam da drvo bas i ne odgovara? Da li ta lampa moze biti metalna, stajaca? Kakav bi kristal odgovarao?

Licno mislim da je bolji izbor stajaca polica izmedju lezaja, drvena ( vi ste vatra, a u ovoj kuci obitava energija koja podrzava zdravlje) lampa treba da je jednostavna po formi, i ako je vasizbor metalna stajaca, onda neka kugla ima svetni uzorak ili neka formom podseca na drvo.

Mozete upotrebiti kvarc i ametist, ukoliko to zelite mozete drzati i uglacane kristale, ukoliko ne nadjete ovako u formi kristalne planine od zada ili jantara da biste privukli izvrsnu srecu u ljubavnoj i poslovnoj vezi uzmite sest glatkih kristala, ne treba da su iste velicine.

- Lek za zutu peticu da stoji na istocnom delu (zbog natlne karte) ili jugoistocnom zbog godisnjeg polozaja zute petice?
- Pravac 6 ubistava za mene je JZ (ako sam ja to dobro racunala),po tome je ugrozenija kuhinja nego mesto gde se nalazi trpezarijski sto - molim te ispravi me ako gresim! I da li ce prisustvo vode u sobi u kojoj se spava smetati?

Ako pazljivo osmotrite kvalitet energije u prostoru, jasno vam je da ove sektore ispunjava nepovoljna energija ( I - 6 ubistava; JI - totalni gubitak; J - losa sreca) podrzana i od strane letecih zvezda ( kombinacije 2 -3) i svakako i periodicna 5 a u kombinaciji sa mesecnom 9 na istoku.

Otuda ceo ovaj deo stana zahteva upijac, pa predlog voda jin. Ona ima snaznu moc apsorpcije negativnih informacija ali je otuda treba zaista drzati svezom.

Ova kolicina vode nije velika i nije posredi jang voda koja bi vas mogla povredjivati, to Vam je isto kao da drzite na nocnom stocicu boal sa vodom, ukoliko biste nocu ozedneli.

Ranije smo spominjali ovalni, crveni (purpurni) tepih za sobu. Najbolje sto sam do sada nasla je crveni pravougaoni, ne znam da li to dolazi u obzir? Da li trpezarijski sto pripada prostoru za odmor i druzenje ili rad? I ne znam da li je moje zanimanje yin ili yang (po zanimanju sam medicinska sestra i radim na onkologiji pa pretpostavljam da je to yin)? Druga preokupacija mi je astrologija i volela bih da u tome napredujem.

Tepih pogledajte ako ste u N. S. u pasazu koji izlazi iz Jovine ka Ilije Ognjanovica ( na ulaz u Lupus,) :)). Trpezarijski sto delom zalazi u polje kreacije a delom upolje odnosa, pa kada pravite plan sedite ledjima okrenuti ka radnom stolu, na toj stolici licem ka istoku.

Mozete se vi dobro druziti u ovom podrucju, ali ce to verovatno biti ljudi razlicitih interesovanja, mozda i pomalo neobicni, no vi cete ipak rado ih vidjati jer smatrate da kontakt sa njima vama pomaze u licnom razvoju, ali se nemojte puno baviti ako ponekada sevnu i varnice u odnosima i prici, naprosto tada ostanite mirni, i pustite da " odlezi" pre no sto odreagujete.

Drveni globus sam drzala na polici, odmah na ulazu u sobu. To je neki centar stana koji pripada elementu zemlje, da li je to u redu da tako ostane? Keramicku kornjacu (kasicu) sa novcicima sam smestila izmedju plakara i kreveta, a paunovo perje na prozor do radnog stola. Da li je potrebno da ih premestim ili uklonim? Zanima me jos i da li je slika na kojoj je vaza sa cvecem dobra ili ne?

Generalno ste dobro postavili osim sto bih ja kasicu kornjace pomerila u poziciju desno od kompjutera u policu, a usmerila je u vasem seng ci.

Za sliku vam ne mogu konkretno odgovoriti, ne mora mrtva priroda apriori da se uzme kao nepovoljna vazno je kako odise, ako je posredi veseo aranzman, vama prijatan onda je sasvim ok.

- Da li ima potrebe za nekom slikom ili necim slicnim na zidu iznad kreveta? O tome razmisljam vec izvesno vreme, ali mozda sada kad stavim tu policu nece biti potrebno.
- I jos pitanje u vezi pravca u kome mi je okrenuta glava dok spavam(prema plakaru), nisam nista pametnije mogla da smislim u ovom prostoru, da li ti imas neku ideju

Generalno krevet je u polju koje nosi nespokojnu energiju, pa verovatno ne spovate bas mirno, ili pak pre no sto usnite dugo analizirate neke situacije koje vi dozivljavate kao neki vid nametanja ili mesanja spolja.

Kojima ste vi pomalo iznenadjeni jer dolaze od ljudi koji su vama ipak poznati i dragi, pa ne mozete sa sigurnoscu da procenite da li su oni svesni da pokusavaju da uticu na vas zivot.

Ne mora da znaci da su postupci uvek zlocudni, ali se ipak radi o spoljnim uticajima koji nas izbacuju iz ravnoteze, podstaknu nas i prodrmaju a da nismo sigurni da li mi sami treba da se promenimo ili da promenimo nesto tamo spolja, u sta ne mozemo da uperimo prst sa sigurnoscu.

Tako da motivom slika podrzite simboliku prijateljstva, zastite ( recimo zena pod kisobranom, ili pak tri priajtelja kao triptih i sl.

Polozaj na osnovu Kua broja sever - jug je za vas odgovarajuci, pa ukoliko se lezaj moze razvuci eto vam resenja.

Zvoncice postavite spolja na terasi. ;)

majra 

Site Admin

Hvala

Hvala na iscrpnim odgovorima, sad je na mene red da sve to i realizujem. Moram ipak da postavim jos neko pitanjce....

Nisam bas sigurna da sam opet dobro razumela koji je zid u pitanju kada se radi o postavci onog okruglog ogledala. Pretpostavljam da je to zid u hodniku, sa strane kupatila. Ako sam u pravu to je neizvodljivo, posto ja tu vec imam na zidu vesalice za jakne i pored toga (prema sobi) pravougaono ogledalo. Cak i da pokusam sve to da razmestim nisam sigurna da bi mi to malo ogledalo (a jedino) bilo dovoljno. Ali razmislicu jos o tome, samo mi potvrdi da li pricamo o istom zidu?

Sto se tepiha za sobu tice, upravo sam u toj prodavnici koju si mi spomenula pronasla onaj crveni pravougaoni. Jos cu se malo oko toga pomuciti, ali on mi ostaje kao rezervna varijanta.

Sledece pitanje se tice lezaja i pravaca za spavanje. Tvoj predlog sam vec ranije isprobala jer lezaj moze da se razvuce, ali onda spavam preko dva madraca (sundjera)-pod ledjima mi je taj "prekid", a duzina je prilicno knap. Nisam sigurna da je to dobro?

Sledece pitanje je u vezi pagoda na terasi koje si spomenula u analizi. Naime, u odgovorima si kasnije spomenula zvoncice, pa mi sada nije jasno sta tu treba da stavim - pagodu, zvoncice ili zvoncice sa pagodom?

I jos samo jedno pitanjce - sta mislis o lampama (ili svecnjacima) od kristala? Naisla sam na neke od tibetanskog slanog kristala (tako bar kazu). Nisam previse odusevljena i jos cu svakako pokusati da nadjem bas one kristale koje si mi spomenula, ali za svaki slucaj moram da pitam.

Ja se nadam (a i svi ostali verovatno) :D da sad jedno vreme necu imati vise pitanja, i da cu se predati uvodjenju svih tih novih stvari.

Uh, imam jos jedno pitanje, za mog sestrica. Pokusavam da mu preuredim sobu po FS, pa me zanima da li se garderoba koja je ozidana i ima vrata (kao da se ulazi u posebnu prostoriju), ali se nalazi u okviru njegove sobe, racuna kao sastavni deo nje ili ne?

Opet hvaaaala!

Re: Andridea

Ogledalo je na zajednickom zidu kupatila i sobe, taj na koji se oslanja dvosed.
Pozicija za spavanje koja je prihvatljiva su vasa cetiri pozitivna pravca ili pak neki od pravaca koji "nude" vase srecne zvezde.

Nemam jasnu predstavu bas o kakvom tipu lezaja je rec, kada ima dva madraca, a na potezni je sisitem. Slobodno ga opisi pa cemo zajedno da ga analiziramo.

Lampe ili svecnjak od kristala su snazn energizatori u sektorima zemlje, pa nije lose imati ih ali naravno sa merom. Svecnjak mozete imati i odlozen pa koristiti samo po potrebi.

Mozda nisam razumela bas sta me pitas u vezi kristal lampi ali ako tragas pogledaj u Lumenu ( u Vrsackoj 66 ili u Merkuru).

Da mislila sam na zvoncice sa pagodama poput ovih:

http://img80.imageshack.us/img80/1944/sl107732windchimebx4.th.jpg

Sto se tice sestriceve sobe. Generalno princip je da se podela moze raditi nakon svakih vrata, no moje iskustvo govori da ukoliko garderobni prostor zauzima vise od 1/3 povrsine prostora sobe on je nova celina, u suprotnom integrisem.

Bilo bi dobro da je adekvatno osvetljena, pogledajte koje polje poklapa, no u svakom slucaju svetiljke neka budu okrenute i u sobi na gore. Pratite ga po periodima i pri tom pokusajte da unapred osmislite na koje cete stvari posebno obratiti paznju.

majra 

Site Admin

Dodatno objasnjenje

Konacno sam shvatila na koji zid treba da stavim ogledalo, samo nisam sigurna da mogu da nacentriram tako da se ne mogu ogledati u njemu ni kad sedim ni kad lezim!

Sto se lampe tice, pomislila sam da bih na onu policu izmedju lezaja, na koju treba da stavim planinu od kristala, lampu, knjige i mini liniju, mogla staviti lampu koja je napravljena od grumena kristala i tako objediniti te dve stvari. Ali, koliko sam ja nasla na internetu, nigde se ne spominje taj tibetanski slani kristal (od kojeg sam videla napravljenu lampu i svecnjak), pa ne znam da li on ima neku vrednost. Uz put sam jos naisla i na podatak da struja negativno deluje na dejstvo kristala, tako da mislim da ta kombinacija mozda nece biti efektna.

Posto lezaj ne znam kako bih opisala, odlucila sam se za slike. Radi se o nekoj vrsti kauca koji se razvlaci, ispod je prostor za posteljinu (u koji sam ja stavila i jednu skoljku ne bih li malo vise putovala-i cini mi se da radi). Znam da ne valja sto nemam nikakvu vrstu uzglavlja, a ne mogu ni da ga okrenem. Jedino sto mogu da uradim je da kada se razvuce spavam popreko okrenuta, ali mi to nekako nije prijatno, ne znam zasto. Mozda je samo stvar navike. Pokusala sam i da spavam na onom manjem lezaju, jer i on moze da se razvuce, ali onda donji deo prakticno zahvata ulaz u sobu pa mi ni to ne odgovara.

http://img90.imageshack.us/img90/677/photo0004zp9.th.jpg
http://img90.imageshack.us/img90/8718/photo0005hn8.th.jpg
http://img90.imageshack.us/img90/6750/photo0007ng5.th.jpg
Boje nisu bas potpuno verodostojne, jer je slikano uvece, ali nadam se da se vidi ono sto je potrebno. :???:

Pozdrav....