Zanimljivi sajtovi Računari

Televizija po vašoj meri

http://img87.imageshack.us/img87/1899/10603806ob7.jpg

Dakle, ko nemate TV, a ima kompjuter ko zeli da gleda utakmice, crtace,
TV kanale razne, koncerte i jos mnogo toga na raspolaganju vam je jedinstven servis

Zastita deci pri surfanje na internetu

Internet je odlicno mesto za okupljanje, druzenje i zabave, ali je istovremeno i potencijalni izvor opasnosti od koje najvise mogu da stradaju deca. Zato postoji veb-sajt koji moze da nauci decu na lepo ponasanje na internetu. Daje im pravac za bezbedno koriscenje, posocuje o zloupotrebi na internetu, pomaze da prepoznavaju verodostojne sajtove, a predlaga i nekoliko korisnih sadrzaja.

Ovom sajtu mogu se upoznati i roditelji i nastavnici i pomocu ponudenih savetima mogu pomoci svojoj deci u ucenju pozitivnih navika za koristenje interneta.

Bezbednost na internetu

niko650

Moderator

Salvador Dalí - biografija i galerija

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, Markiz od Pubola ili Salvador Felip Jacint Dalí Domènech, poznatiji samo kao Salvador Dalí rođen je u mjestu pod nazivom Figueras, maja 1904.godine. Španski slikar, višestrani umjetnik, koji se kroz svoj životni vijek bavio mnogim stvarima kojima je nastojao skrenuti pažnju na sebe. Izrađivao je djela pomoću metode prskanja tinte na prazan papir, i postao jedan od prvih slikara koji je holografiju koristio u svrhu umjetnosti. Koristeći optičke iluzije uvrstio se u red onih koji su izvršili snažan uticaj na pop art. Dalí je bio i pisac, dizajner, autor filmova.

Prepoznatljiv po specifičnom načinu slikanja, ali i po raznim gestama i ponašanjima koji su bili, za vrijeme u kojem je živio, vrlo ekstravagantni, često posve bizarni. Svjesno se koristio upravo takvim krajnje luckastim metodama kako bi pažnju javnosti i kritičara usmjerio, ne samo na svoja djela, već na sebe samoga. Radi se o slikaru koji je bio vrlo narcisoidan; no sve što je bilo pečat njegove ličnosti kao u ogledalu se našlo na njegovim platnima. Uprkos načinu života koji je vodio, kritičari se slažu da se ipak radi o prepoznatljivom predstavniku nadrealizma. Pozne godine njegova života ostavljaju trag u kvalitetnijoj tehničkoj virtuoznosti, ali tada se javlja i njegovo zanimanje za religiju i nauku, što će opet na sebi svojstven način pretočiti u umjetnički izraz.

Salvador Dalí umro je 23. januara 1989.godine. Koliko je hvaljen, toliko je imao i negativnih kritika. Kao i svaki vid umjetnosti, slikarstvo nosi svoju težinu. Izloženo je više sudu javnosti. Ali, kako god nije nužno da nam se svima dopadne sve. Bogatstvo ljudskog uma i širina duše jeste u tome što nam pruža različitosti.

Virtualna galerija

http://img407.imageshack.us/img407/7376/salvadordalirosemeditatmf2.jpg
Rose Meditative, 1958

Ono po čemu ja pamtim djela ovog slikara jeste izložba kojoj sam prisustvovala. Ništa tada, u toj njegovoj postavci, nije bilo uobičajeno, ma ni nalik na druge. Bila sam u mnoštvu muzeja, vidjela slike brojnih poznatih i manje poznatih slikara, ali izložba djela Salvadora Dalíja je bila nešto neviđeno i drugačije; cijeli performans, od video snimaka, dijelova namještaja iz njegove kuće, filmskih radova, specifičnih okvira u kojima su slike stajale… Činilo mi se da je cijeli muzej, u kojem je njegova izložba postavljena kao gostujuća, morao biti potpuno adaptiran samo za tu svrhu. Fotoparat su nam oduzeli na ulazu u muzej. Od te ekstravagancije i silne euforije ostalo je lijepo sjećanje, zbog kojeg želim podijeliti s vama linkove za dva zanimljiva sajta. Prvi je Virtual Dalí, na kojem se nalaze skupljena njegova djela po vremenskim periodima kako su nastajala. Tu su i biografski podaci, njegove fotografije i posteri. Za one koji žele o slikaru saznati još ponešto postoji drugi sajt Salvador Dali Museum.

Ne morate ga voljeti, ali zarad vaše opšte kulture, možda nije loše da znate ko je bio, i koliki je doprinos slikarstvu ostavio.

Mikica

Site Admin

Porodica, roditeljstvo, djeca - roda.hr

Za sve one koji sanjaju o roditeljstvu a nailaze na probleme vezane za začeće i plodnost. Za trudnice i za roditelje. Na ovoj stranici imate apsolutno sve što je potrebno za sadašnje i buduće roditelje. Savršen forum i za one koji žele posvojiti dijete.

Ekološki osvješteni su također dobrodošli, a zdrava prehrana čitave obitelji je korak naprijed. Sigurnost prijevoza vaše djece je najvažnija, a dojenje je početak svega.

www.roda.hr

Online škola ručnih radova - Mani di fata

http://img8.imageshack.us/img8/2691/scuola3.jpg

Na sajtu ekskluzivnog italijanskog časopisa Mani di fata koji je namenjen svestranoj ženi nalazi se prava riznica ručnih radova. Bogat sa veoma atraktivnim modelima i shemama za izradu odevnih predmeta za žene, muškarce i decu. No, pored odevnih predmeta tu je i mnoštvo predloga za izradu miljea, stolnjaka, prekrivača i drugih dekorativnih tkanina kojima zlatne ruke žene prave topli dom. Ono što ga posebno krasi je online škola pletenja, heklanja i veza u kojoj su se potrudili da kroz animirano upustvo zainteresovani lako savladaju tehniku izrade različitih bodova. http://img300.imageshack.us/img300/3474/hekla.gif

Sajt je je na italijanskom ali i sa mogućnošću biranja engleske opcije. Da bi ste pristupili školi nužno je obaviti registaciju u standardnom obliku i time ostvariti mogućnost pristupa tutorijalima. Časopis s punim pravom nosi svoje ime Mani di fata - Vilinske ruke.

majra 

Site Admin

Recepti - Da mi je nešto slatko...

Mmmm, da mi je nešto slatko…
Koliko ste puta uhvatili sebe kako onako čeznutljivo uzdahnete kad vam se jede nešto slatko… kad vam se jede bilo šta u čemu istinski uživate? Doživljaj zadovoljstva koji nam hrana pruža neće svako od nas poimati na isti način. Svaka je ljubav jedinstvena u svom postojanju, pa tako i ljubav prema hrani. Pitajte one koje poznajete koliko su u stanju prepustiti se svim čarima koje okusi hrane daruju. Vjerujte da ćete po dobijenim odgovorima znati o kakvoj se ustvari osobi radi.

Za sve ljubitelje ukusnog zalogajčića, za sve one koji vole da eksperimentišu sa raznim namirnicama, evo linka za jedan blog pod nazivom Da mi je nešto slatko… Eto male oaze koja će vas obradovati brojnim receptima. Pored đakonija iz slatke lepeze, pred vama će se ukazati trpeza i sa slanim jelima čije se porijeklo može naći u raznim tačkama svijeta. Recepti su tematski razvrstani u skupine poput: Čokolada, Dašak egzotike, Jela s pričom, Tradicionalni recepti, Vegetarijanska hrana i dr.

Kako se radi o blogu, autorica se potrudila da svaki recept proprati i svojom pričom, pa se kroz opise spremanja hrane, prepliću i slike iz njenog života ili neke zanimljivosti vezane za određeno jelo. A i fotografije korištene uz recepte također su autorsko djelo, tako da se zaista radi o pravoj „domaćoj kuhinji“ u svakom pogledu.

Otvorite prozore mirisima proljeća, uživajte u spremanju novih slastica, dijelite svoju ljubav i strast s onima koje volite jer – svaka se posvećenost stostruko vraća.

Mikica

Site Admin

Antologija srpske knjizevnosti - digitalna verzija

Digitalna verzija antologije srpske knjizevnosti od danas je dostupna na sajtu sajtu. Sve digitalne knjige mogu se preuzeti na racunar, a u tekst preuzetih knjiga citaocima je ostavljena mogucnost dodavanja komentara i objasnjenja. Antologija sadrzi sva kapitalna dela srpske knjizevnosti iz osamnaestog i devetnaestog veka i dela s pocetka dvadesetog koja pokrivaju i ceo opus skolske lektire za osnovnu i srednju skolu kao i mnoga dela koja izlaze iz polja obaveznog obrazovanja.

http://img72.imageshack.us/img72/3963/askmala.jpg

Antologija predstavlja riznicu preko sto dela pocevsi od dela Svetoga Save, Dositeja Obradovica, Vuka Stefanovica Karadzica, Jovana Ducica, Petra Petrovica Njegosa, Bore Stankovica, Branislava Nusica, Jovana J. Zmaja i brojnih drugih najistaknutijih imena srpske knjizevnosti. Sajt je koncipiran tako da citaocu maksimalno olaksa koriscenje sadrzaja pocevsi od mogucnosti pretrage po azbucniku pisaca ili dela, pregled dela po pravcima, do veoma detaljnog uputstva za samo koriscenje ove digitalne edicije.

Ovo je izuzetan poduhvat gde je drustvo iskazalo brigu da se mladom coveku na njemu blizak nacin omoguci upoznavanje sa kulturnim dobrima, a ujedno cini jedno knjizevno bogatstvo dostupnim svakom domu koji ima Internet.

majra 

Site Admin

Evropsko filmsko blago

Na ovom sajtu se mogu odgledati arhivirani filmovi evropske kinematografije (izmedju ostalog i film "Jedna seoska srpska svadba" jugoslovenske kinematografije iz 1911 godine)

http://www.europafilmtreasures.eu/

ZZ

Biblija, Sinajski kodeks

Delovi najstariji Biblije na svetu Codex Sinaiticus u ponedeljak su objavljeni na Internetu. Pred nama je partnerski skup odvojenih zbirki koje se cuvaju u Britanskoj biblioteci u Londonu (The British Library), manastiru Svete Katarine na Sinaju (St. Catherines Monastery), Nacionalnoj biblioteci Rusije u Sankt Peterburgu (National Library of Russia) i biblioteci Univerziteta u Lajpcigu (Leipzig University Library).

http://img33.imageshack.us/img33/830/codexcustom2.jpg

Zajedničkim naporima ovi dragoceni originalni dokumenti kojeg su u poslednjih dvadeset godina videla samo cetiri ucitelja je blagodat svakome od nas.

Doista, svako je telo kao trava, sva mu slava ko cvet poljski:
sahne trava, vene cvet, ali Rec Gospodnja ostaje doveka.
Ta pak rec jest evandjelje koje vam je navijesteno.

(1. Peter 1:24-25)

majra 

Site Admin

Intermonet.com i Giverny-Impression – Claude Monet

Ljepotu osjećaja koja vas obuzme odlaskom u muzej, sve uzburkane emocije koje u vama probudi pogled na impozantna djela vašeg omiljenog slikara teško da može zamijeniti i najvjerniji prikaz tih djela u nekom od danas dostupnih medija (štampe, televizije, interneta). Ali, ipak postoji nešto što može obogatiti naše znanje, a ujedno i oku pružiti prijatan ugodjaj. Radi se o web prezentaciji života i djela velikih umjetnika.

Oscar-Claude Monet

Ako ste pristalica impresionizma, onda moja topla preporuka ide za sajt intermonet.com. Tu ćete naći pravu malu oazu u kojoj obitavaju priče, raznovrsni podaci o životu, jednog od sigurno najznačajnih i vjernih slikara impresionista, čovjeka po imenu Oscar-Claude Monet (Pariz, 14. novembar 1840 - Giverny, 5. decembar 1926). Osim prikaza ranih radova, tu su i ostala njegova djela, kolekcije iz različitih faza njegova stvaranja, uz podatke gdje se ta djela danas nalaze izložena. Skice iz njegova stvaranja o upotrebi boja, načinu njihova kombinovanja koji je za impresionizam vrlo karakterističan, takodjer se nalaze na sajtu. Potrebno je lagano prošetati kroz linkove ostavljane na stranici.

Posebna zanimljivost je veza sajta sa blogom pod nazivom Giverny-Impression. Naime, Giverny je mjesto na sjevero-zapadu Francuske u koje se Monet doseljava godine 1883. Tu kupuje veliku kuću za svoju porodicu, izgradjuje vrt zavidnog izgleda, kao i ribnjak, u koji je posadio lopoče; lopoče zbog kojih je kasnije postao omiljeni slikar mnogima. Sve što se našlo u tom vrtu bilo je i temom njegovih slikarskih poteza. Zbog svojih velikih ambicija, Monet je slikao na ogromnim platnima, nastojeći da obuhvati sve što je bilo njegova trenutna slikarska fantazija. Usljed toga si je napravio i veliki atelje u kojemu je radio. Pošto je Giverny mjesto gdje je proveo dvadesetpet godina, nakon njegove smrti kuća i vrt pretvoreni su u svojevrsni muzej, čiji izgled i priče o kući, slikaru, njegovoj porodici se upravo mogu naći na ovom blogu. Autor bloga se potrudio dočarati nam mnogo detalja bliskih slikaru i njegovom stvaralaštvu.

Svjetlost kao slikareva opsesija

Oscar-Claude Monet rodjen je u Parizu, u petoj godini s porodicom se odselio u Le Havre, gdje je i naučio slikati. Tema njegovih ranih radova bila je njegova porodica, lokalni prizori te portreti stanovnika La Havrea. Kao mladić, Monet je susreo Eugenea Boudina (1824-1898). Boudin je slikao na otvorenom i nagovarao Moneta da pokuša isto. Monet je uživao u tom novom iskustvu i shvatio je čime se želi baviti i šta želi postati.

Odlazi u Pariz na školovanje, i tu se upoznaje sa ostalim umjetnicima s kojima se sprijateljio i dijelio istu strast prema slikarstvu, tačnije prema impresionizmu.

Svjetlo je ono što je konstantno Moneta činilo opčinjenim. Znao je slikati cijeli set slika sa istim motivom kako bi uživao u prelijevanju boja i kako bi pokazao sve promjene svjetla koje su se javljale na istim bojama, a time činile motive potpuno drukčijima. Radio je brzo, ponekad više od četrnaest različitih slika dnevno, nanoseći debele slojeve boje koji su izgledali kao da oponašaju debljinu samog kamena. Neke su izložbe znale naići na oštre kritike, no, nije ga to obeshrabrivalo. Radio je mnogo, s uživanjem, nagradjivan je i visoko cijenjen, brojne su slike doživjele veliki uspjeh. Iza sebe je ostavio čitavo jedno bogatstvo, natopljeno svjetlom, bojama, najljepšim nijansama i iskrenim oduševljenjem nekoga ko je bio zaljubljen u sve što vidi i radi.

Monet je umro 5. Decembra 1926. u 86. godini života, sahranjen je u groblju crkve u Giverniju. Prije smrti je zahtjevao da sprovod bude veoma jednostavan, tako da je prisustvovalo samo pedeset ljudi. A njegova kuća i prekrasni vrt su zaviještani od strane njegovih nasljednika francuskoj Akademiji likovnih umjetnosti (dio „Institut de France“) 1966.godine. Kroz Fondaciju Claude Monet, kuća i vrtovi u Giverniju su otvoreni za posjetioce 1980.godine, nakon što je kuća adaptirana. To je dom koji je jedna od dvije glavne atrakcije u Giverniju, i dostupan je turistima iz svih krajeva svijeta.

Mikica

Site Admin

Danilo Kis

Odličan tekst o Kišu na sajtu; Enciklopedija mrtvih (Subotica,1935. - Pariz,1989.)

"Što je bilo bilo je. Prošlost živi u nama i ne možemo je izbrisati. Pošto su snovi slika onoga sveta, i dokaz njegovog postojanja, susrećemo se u snovima;"

UPDATE: "sjeo" mi je ovaj tekst samo tako.

Besplatan pristup servisu elektronskih knjiga

Udruženje "Svetska javna biblioteka" (The World Public Library Association) sadrži preko 750.000 elektronskih knjiga u PDF formatu na preko 100 jezika kao i preko 23.000 zvučnih elektronskih knjiga.

U besplatnom pristupu je oko 200 popularnih naslova, dok se pristup ostalim naslovima plaća. Narodna biblioteka Srbije je aktivnostima svoje međunarodne saradnje ostvarila pravo na besplatan pristup svim sadržajima ovog servisa u periodu od 1. novembra do 31. decembra 2009. godine. Korisničko ime i lozinka za besplatni pristup glase: NBS i NBS2009 i mogu se uneti na početku korišćenja servisa pod opcijom MEMBERS ili po potrebi pre preuzimanja e-knjige.

Pregledanje svih zbirki moguće je na adresi:

http://worldlibrary.net/Collections.htm

a pretraživanje elektronskih knjiga na:

http://66.175.80.129/worldlibrary/form/wplqualifiedSearch.jsp.

http://worldlibrary.net

izvor: Narodna biblioteka Srbije

majra 

Site Admin