Zanimljivi sajtovi Računari

Periodicen sistem

Internet-stranica koja vsusnost pretstavuva periodicen sistem, poln so potrebni informacii za eden ucenik ili student. Ova moze da bide izvonredno skolsko pomagalo.

www.ptable.com

Dokolku kliknete na eden od elementite, ke vi bidat prezentirani site podatoci za elementot, prevzemeni od Vikipedija.

niko650

Moderator

Mala Biblioteka, upis u toku

Malo starije generacije sigurno pamte kako su brizno cuvali clanske karte biblioteke. Bile su to "sume" sa bezbroj izvora za deciju mastu. Mnoga zivotna opredeljenja su potekla upravo zbog nekog junaka iz neke price. Snovi su se sanjali i dosanjali, samo zbog nadahnuca koje je decije srce upilo.

Sada je neko novo vreme, ali prave vrednosti nadju uvek put do coveka otvorenog za sticanje saznanja, onog blaga koje mu niko nikada ne moze oduzeti. Upravo sa ciljem da se deci omoguci svakodnevan pristup raznolikom sadrzaju na njima blizak, moderan nacin u formi elektronskih i zvucnih knjiga, pesama, slikovnica, predstava i igara pokrenuta je "Mala biblioteka" - namenjena je populaciji koja govori srpski, hrvatski, bosanski ili crnogorski jezik. "Mala biblioteka" je prav riznica za sve one koji zive u dijaspori a zele da njihova deca neguju maternji jezik.

http://img808.imageshack.us/img808/5900/malabiblioteka.jpg

Pozurite, upisite se u Malu biblioteku!

majra 

Site Admin

Art Galerija

Art Galerija umetnickih slika.

Najveci izbor umetnickih slika za - ulje na platnu, pastel, akvarel, gvas, tempera, grafika, skulpture. Trenutno u galeriji 108 slikara sa oko 6450 umetnickih dela.

http://img101.imageshack.us/img101/670/sandraratkovic.jpg http://img13.imageshack.us/img13/9029/stojance.jpg

Fotogram - online časopis posvećen fotografiji

Časopisi posvećeni fotografiji na srpskom jeziku veoma se teško nalaze. Moglo bi se reći da ih češće nema nego što ih ima na kioscima, pa je stoga veoma zanimljiv prvi on-line časopis posvećen fotografiji pod nazivom FOTOgram osnovao ga je u maja 1997. godine Goran Malic, istoricar fotografije.

http://img685.imageshack.us/img685/2254/fotogram.jpg

Na stranicama FOTOgrama se afirmise fotografija kao medij, i nije namenjen prevashodno fotografima, vec celokupnom kulturnom miljeu koji se zanima za stvaralastvo izrazeno u mediju fotografije. Osim domaće prati se i medjunarodna fotoscena sa uvek aktuelnim informacijama o izložbama i novim izdanjima.

majra 

Site Admin

Serije i filmovi koji su obilježili djetinjstvo i život...

Neka divna osoba se potrudila sastaviti ovu divnu listu. Hvala joj :)
Kad se sretnemo, idemo na kolače :)

Memorabilia je blog koji sonosi pregled serija i filmova koji su mi obilježili djetinjstvo i život. Kvaliteta varira, no dragi su mi jer su obilježili neki dio mog života kojeg se uvijek sa radošću prisjetim...

enzensberger

Moderator

Kreativna dokolica - kviz

Mislim da je ovo jedan veoma zanimljiv i koristan sajt Kvizoteka na kojem se svako može zabaviti i naučiti dosta kroz igranje kvizova.

Meni licno je najzanimljivije to sto mogu da biram kvizove po kategorijama: tehnika, muzika, Srbija, priroda, film... Medju najpopularnijima po misljenju korisnika su: Pronalazaci, Zivi svet, Saobracajni znaci, Planeta zemlja, Beograd.

U ovoj sirokoj paleti kvizova nacicete sigurno i za vas neki inspirativan. I kroz igru se uci ;)

The Art Project powered by Google

Umetnost je nesto najlepse sto covek sebi daruje, uz Google projekat - Art Project ona bukvalno postaje beskrajna bozanstvena sloboda i verujem da vam nece trebati mnogo razloga da se otisnete u virtuelnu setnju na kojoj mozete istrazivati najvece muzeje sveta i razgledati umetnine u vrlo visokoj rezoluciji.

http://img94.imageshack.us/img94/5923/artprojectgoogle.jpg

Art Project ima veoma udobno okruzenje u kojem se veoma lako i intuitivno moze snaci svaki korisnik. No, kao i sto smo navikli Google tutorijal nije izostao sve sa ciljem da korisnik ima potpun ugodjaj. Zahvaljujuci saradnji izmedju najcenjenijih svetskih galerija i uz pomoc Google Street View tehnologije mozete posetiti koliko danas svoj omiljeni muzej.

majra 

Site Admin

Hollywood Hair Virtual Makeover

Za one koji bi mozda hteli da promene frizuru, ili mozda samo da vide kako im stoji neka nova boja ili friz, evo zanimljivog sajta za to... Mozete isprobati i sminku i jos ponesto.. Uostalom, probajte, mozda vam bude zanimljivo :)
Iskreno, ja sam tako resila da se osisam :)

http://img716.imageshack.us/img716/549/instyleu.jpg

U svakom slucaju mozete i radi zanimacije probati neki novi stil...

InStilye

Informacije o opasnim potrošačkim proizvodima - Rapex

Približava se polako vreme novogodišnjih praznika, vreme kada se za darove najmladjima najčešće uz slatkiše kupuju i igračke. Poslednjih godina smo bili svedoci raznih afera u pogledu ispravnosti materijala ili nekih drugih gradivnih elemenata od kojih su izradjivani neki proizvodi, a svaka informacija koja je stizala do nas ispostavilo se da je vrlo često stigla prekasno. U cilju brze razmene informacija o opasnim potrošačkim proizvodima izuzimajući hranu, lekove i medicinske uredjaje u okviru Evropske unije formiran je sistem – Rapex (The Rapid Alert System for Non-Food Products).

Rapex omogućava brzu razmenu informacija o inkriminisanom proizvodu i preduzetim merama od strane državnih organa, proizvodjača i didtributera sa ciljem sprečavanja plasmana na tržište i upotrebu proizvoda koji predstavljaju opasan rizik po zdravlje i bezbednost potrošača.

Evropska komisija jednom nedeljno, petkom vrši ažuriranje informacija o inkriminisanim proizvodima, mogućim opasnostima i merama koje je preduzela država koja je dostavila informaciju o opasnom proizvodu. U proseku nebezbednim se proglasi oko stotinak proizvoda: igračke, odeća, obuća, uredjaji...

Iako naša država nije članica na tržištu su uglavnom dostupne palete istih proizvoda i ukoliko niste sigurni da li je ono što želite bezbedno možete da proverite da li je odobren u Evropi na njihovom sajtu

http://img15.imageshack.us/img15/9714/rapexp.jpg

Ove nedelje možete videti na primer da je dodato na spisak puno igračaka i proizvoda namenjenih deci kao na primer:

  • Velika lopta (kategorija igračke) GIGABALL LEXIBOOK, zemlja porekla Kina
  • Ćilibarska ogrlica za bebu (kategorija nakit). Zemlja porekla Litvanija
  • Bluza za devojčice marka GINKANA (kategorija odeća, tekstilni i modni proizvodi), zemlja porekla Maroko
  • Raketa za naduvavanje (kategorija igračke), zemlja porekla Holandija

Ispratite pažljivo tabelu, ove proizvode imamo i na našem tržištu, za dobrobit svih koje poznajete.

majra 

Site Admin

Hobidetektori.serbianforum.info

Hobidetektori forum se pre svega bavi konstrukcijom i koriscenjem metal detektora kako fabrickih tako i rucnih radova, ali je otvoren i za sve srodne teme kao sto su numizmatika, istorija, arheologija, boravak u prirodi i slicno.

Nasi clanovi su uvek raspolozeni da pocetnicima pomognu savetima isto kao i da sa kolegama razmene iskustva ili nauce nesto novo.

Ovde mozete da postavite i vas oglas u vezi kupovine, prodaje ili zamene detektora, opreme ili delova metal detektora i drugih elektronskih komponenti.

Isto tako mozete da dobijete i informacije o predmetima koje ste nasli ili posedujete, savete oko kupovine, popravke ili odrzavanja vase opreme ili nalaza.

Registracija je besplatna i svi dobronamerni clanovi su dobro dosli.

http://hobidetektori.serbianforum.info/

Napomena administratora galeksic: Dobrodošao na Inter CAFFE, hobidetektori. Moja mala napomena glasi: iako u ovoj poruci učesnik preporučuje svoj sajt, to je učinjeno na dovoljno prikladan način, i ne kosi se sa definicijom teme. Želeo bih da skrenem pažnju učesnicima koji će se nadovezati da je ova tema ipak predvidjena za zanimljive sajtove, a ne za promociju svojih radova.

Šta je to "meme"?

Još uvek nisam potpuno siguran šta je to meme. Školovane bitange sa Vikipedije vele da je to engleski izraz i da označava jedinicu kulturološke informacije, kao što su kulturološka praksa ili ideja, da se prenosi verbalno, trte mrte, da je tvorac reči neki Ričard Dokins (što mu dodje Rajko Djokić, po naški, ili tako nešto) i taj Ričard, tj. Rajko, iliti Rale je kažu skratio tu reč da podseća na neku drugu i da označava replikaciju, konotaciju, parazitaciju...

I ja još uvek nisam siguran šta je to meme, ali čisto sumnjam da ću nešto baš patiti u tom neznanju.

Medjutim, pišem ovo zato što mi se čini simpatičnim, jer je to možda prilika za nekakvo zezanje. Postoji sajt koji se zove "Quickmeme", i na njemu se može naći oko par stotina pripremljenih slika, preko kojih možete dokucati neke svoje dosetke.

I te dosetke mu dodju valjda taj "meme".

Sumnjam da sam ikoga na tom sajtu impresionirao dosetkom na našem jeziku, ali zanimljivo mi bilo da probam i to, a evo kako moj "meme" izgleda.

http://i.qkme.me/35jjwf.jpg

Slika je "hotlinkovana" sa Quickmeme sajta i moguće je da nestane u neko naredno vreme, bilo zato što su administratori tog sajta namerno onemogućili direktno prikazivanje, bilo "slučajno" - ako budu brisali stare slike. Ukoliko slike nema, javite nam da reagujemo i da je postavimo na naš server. Hvala.

I par malih napomena, za kraj, ukoliko poželite da napravite svoj "meme" na tom sajtu: prvo, zaista ne znam koliko su tamo dobrodošli drugi jezici, osim engleskog, tj. da li se (možda) korišćenje našeg jezika kosi sa njihovim uslovima korišćenja.

Drugo, ako pišete na našem jeziku, nemojte kucati naša slova sa kvačicama (čćšđž), jer se neće pojaviti. Kucajte "cdjdzs", bez kvačica.

Linkovi

http://www.quickmeme.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Meme
http://sr.wikipedia.org/wiki/Meme

galeksic

Site Admin

Srpski jezički atelje

Srpski jezički atelje je osnovan sa ciljem da osvežimo svoje poznavanje pravopisa i gramatike i otklonimo nedoumice kada se pojave. Osim pravopisa i gramatike srpskog jezika, na sajtu postoji detaljno uputstvo za instalaciju ćiriličke tastature da naglascima, i sistem znakova za fonetsku i fonološku transkripciju - Međunarodni fonetski alfabet skraćenica IPA (engl. International Phonetic Alphabet) koji predstavlja standardizovane prikaze zvukova. Trenutno od izabrani IPA simbola, 107 predstavljaju suglasnike i samoglasnike, 31 su dijakritici koji opisuju zvukove, a 19 simbola opisuje ton, naglasak, dužinu i intonaciju.

http://img685.imageshack.us/img685/7809/srpskijezickiatelje.jpg

Kako je jezik živ, i ova standardizacija povremeno doživljava promene, pri čemu je za nas kao korisnike najvažnija pouzdanost informacija. Kako Srpski jezički atelje svoj sadržaj vezuje isključivo za naučnu literaturu – zvanične priručnike koje priznaje savremena normativistika srpskog jezika ima kredibilitet i prednost pri izboru.

Jezičke nedoumice

Primeri:

Deža vu

Prema francuskom déjà vu (’već viđeno') imamo transkribovano deža vi (izg. dežȃ vȋ ), a ne deža vu, pošto francuski glas /u/ sistemski transkribuje kao u.

Izvinuo sam se?

U svakodnevnom govoru, često se čuje:

  1. Izvinuo sam mu se,
  2. Treba da mu se izvineš,
  3. Nije lako izvinuti se…,

što je pogrešno. Pravilno je:

  • Izvinio sam mu se,
  • Treba da mu se izviniš,
  • Nije lako izviniti se…

Do ove greške dolazi brkanjem glagola izviniti se (’zamoliti za oproštenje’) i izvinuti se (’saviti se, izviti se’). Problem postaje još komplikovaniji jer su određena lica ova dva glagola ista.

Posebno treba obratiti pažnju na 3. lice množine: Oni su hteli da se izvine (ne izvinu). (oni su hteli da zamole za oproštaj).

Izvinuti se znači ’saviti se, izvrnuti se prema gore’: Kad sedim, uvek se izvinem (izvineš, izvine; izvinemo, izvinete, izvinu).

Naročito obratiti pažnju na 3. lice množine: Oni su morali da se izvinu da bi bolje videli. (To jest, oni su morali da se saviju/izvrnu).

majra 

Site Admin