Simbolični objekti i feng shui lijekovi, iskazivanje želja Feng šui

Autenticni novcici koji donose srecu

majra:
Dakle, Jasa mislim da Vam je ovaj sadrzaj pruzio dovoljno informacija o objektima koje posedujete i da cete ih sada sa lakocom, a shodno vasim aspiracijama koristiti.

Naravno :) I više nego što treba.
Puno Vam hvala na iscrpnom odgovoru... Inače, novčići su mi isti kao na slici koju ste postavili :)

Hvala :D

Malo instant feng sui prakse - Vaza bogatstva

Vaze su jak simbol srece i dobro ih je imati u domu jer oznacavaju “neprekidan mir i harmoniju u domu”. To dolazi od fonetskog znacenja reci vaza – “ping” – mir.

Kako biste napravili vazu koja donosi bogatstvo, izaberite vazu od porcelana, kristala, zemlje ili metala (od bronze, srebra ili cak zlata) no niposto od stakla i plastike. Trebalo bi da ima siroko grlo, tanak vrat i siroki trbuh. Idealna forma za casu bogatstva -je da podseca na tikvu kojoj je odsecen vrh. Po starim predanjima u takvoj casi secuvao Boziji nektar. To oznacava priliv bogatstva koje kada, jednom prodje kroz usko grlo, ostaje u zarobljenom sirokom telu, simbolizujuci bogatstvo u porodici. Ukoliko je vaza ukrasena simbolima srece tim bolje. Vaza koja ima naslikano cvece cetiri sezone oznacava harmoniju i bogatstv koje ce vasa porodica imati tokom godine.

http://i.imgur.com/zx7Fc5sl.jpg

Da biste stvorili vazu koja donosi bogatstvo, koja nosi ime pao ping ili “retka vaza”, napunite je do vrha sledecim sadrzajem i sklonite od radoznalih pogleda:

- Sedam vrsta poludragog kamena . Povoljni su : kristal, koral, lapis lazuli, biser, jaspis, kornalin, tigrovo oko, akvamarin, topaz, ametist, citrin i malahit.

 • Otidjite u posetu i zamolite domacina da vam da pelcer od sobnog ili vrtnog bilja ili saku zemlje (mislim da je bilje bolji izbor da ljudi koji nisu upoznati sa F.S.ne bi mislili kojesta..) Niposto nemojte uzeti nista bez znanja domacina!
  Stavite zemlji ili pelcer u crvenu vrecicu ili koverat, paketic

 • Crvenu torbicu prepunu novca - sadasnjeg novaca u zeljenoj valuti u sumi 988 ( 9 dolara i 88 centi ).
 • Tri, sest ili devet kineskih novcica koji su vezani crvenom lentom i njih takodje stavite u crvenu vrecicu, vodite racuna da pravilno okrenite novcice.
 • Pet vrsta “voca kojeg negujete” ( seme ili zrno) kao symbol bogatstva u hrani u svakom trenutku. U obzir dolaze: proso, urme, psenica, kedar, pasulj ili soja. Stavite ih u malu vrcicu sa zemljom.
 • Kada su ova tri elementa pripremljena polozite ih u vazu (3 vrecice), i dopunite je do vrha u tu svhu budite domisljati (mislim retko ko raspolaze sa toliko zlatnog nakita i dragog kamenja) i kreativni pa iskoristite nakit sa cirkonima od bizuterije koja imitira zlato, kristalima, novcicima, "zlatnim"kamenjem, u vazu mozete staviti i sisarke, orah i sl.

Napunjenu vazu je neophodno pravilno postaviti: dobro mesto je - spavaca soba, casa treba da je postavljena tako da kada god vlasnik udje u sobu pogled pada na nju, nije obavezno postaviti je na JI, ali ako mozete da iskoritite pravac nemojte to propustiti.

Nikako je ne treba postaviti u sobe u koje zalaze drugi ljudi.
I ne pricajte o vasoj vazi bogatstva!

majra 

Site Admin

Energizovanje severozapada - Ch'ien

Cijen je prvi od 64 heksagrama Ji Đinga, osnovni je simbol yang energije, cini ga sest punih linija. Cijen stvara svetlost, dajuci aktivan i vatren chi koji privlaci sreci i zastitu. Bez obzira na to da li je taj pravac povoljan za glavuporodice, oca porodice treba ga aktivirati, posebno u situacijama kada cela porodica prolazi kroz manje prijatan period. dobar efekat ovoga je sto svi u kuci imaju koristi, jer ovo znaci da domacinstvo ima glavu porodice ciji je feng šui pravilno zasticen i pazen.

http://i.imgur.com/Efa9BTtl.jpg

Najbolja postavka je severozapadni deo kuce ili pak dnevne sobe. Na to ukazuje Kasnonebeski raspored trigrama oko Pa KUa simbola. Smestanjem u ovu poziciju, otvara se mogucnost velikog uspeha. To ce biti pomognuto snagom nebesa, a sposobnost koju Cijen predstavlja jeste kreativnost. U svom zenitu je tokom letnjih meseci, kada cete moci u potpunosti da se okoristite njime.

Najbolji nacin da se pokrene ovaj heksagram je da ga postavite na plafon, zid ili namestaj. Ukoliko vam je problem da uklopite sest linija u sare na pomenutim mestima, mozete da pokuswate i sa tri linije, jer su one sasvim dovoljne za pokretanje Cijen simbola.

Ako se vasa ulazna vrata nalaze u severozapadnom delu vaseg doma, ili pkrenuta ka severozapadu, bilo bi dobro kada biste "urezali" ili izvajali Cijen simbol u ulazna vrata.

Severozapad buduci da je Metal, uvek ima koristi od kristalne energije Zemlje, stoga postavka kristala u ovaj ugao je dobrodosla, pri tom ga naravno osvetlite adekvatno kako biste aktivirali njegova posebna svojstva.

Mozete i da okacite zvoncice od sest stapica, jer sest naglasava srecan broj sektora.Drugi nacin je da u ovaj ugao postavite "zlatnu planinu". Naime stvaranje planine od zlata je slozen feng šui drevni taoisticki ritual, ali je to tajna praksa. Vi prosto okacite fotografiju planine koja deluje zlatna jer je fotografija napravljena u zoru.

http://i.imgur.com/afKltETl.jpg

Ili sami uradite heksagram, uramite u izlozite u severozapadnom uglu. od vase visprenosti zavisi sta cete sve ukljuciti u izradi, tj, da li cete koristiti i druge vazne aspekte u feng shuiu. Moja preporuka je da dobro proucite atribute Metala kao elementa kao putokaz za boje, forme, a svakako da je aspekt dimenzija vise no pozeljno ukljuciti.

majra 

Site Admin

satovi

Mislim da niko nije do sada napisano nista o zidnim satovima (ispravite me ako gresim). Gde je najbolje da stoje? Da li su pozitivan ili negativan simbol?

Osnovna poboljsanja - energizovanje

Kada birate mesto za odredjeni objekat, uvek ga prethodno upoznajte, ili pak odredite mesto gde biste zeleli da buduci ovjekat stoji pa shodno osnovnim karateristikama za dati sektor, pripadnost po elementima obavite ciljanu kupovinu.

Dakle, sustina se ogleda da osmotrite:

 • formu
 • boju
 • materijal iz koga je izradjen
 • simboliku, tj. na sta imlicira radnja i funkcija objekta
 • motiv
 • dimenzije
 • zvuk
 • izvor energije za rad (ukoliko postoji)

Na primer:

http://i.imgur.com/VVBqFdYl.jpg

Materijal - elemenat Drvo, forma kvadra/pravougaonik/krugt, belezi protok vremena, klatno ukazuje na stalno kretanje, uz dodatne ornamente( vodenicu, svakako da pogoduje poziciji JI tj. Hsuan gua koji se odnosi na blagostanje, liksuz, njegova duboka vibrirajuca nijansa puni Hsun energijom.

Ukoliko je uz to domacin kuce Kua broj 2 ili 8 Zemlja eto unete boje za bogatstvo. Ukoliko biste zasli u dublju analizu, mogli biste uociti da su objedinjene sve faze elemenata, ako osmotrite lancice, metal, karike, sisarice, pticicu, zvuk koji proizvodi, pa ako biste pridruzili znacenje dimenzija dobili biste dobar uvid u ono sto ce ovakav jedan objekat podrzati - energizovati.

majra 

Site Admin

tako, dakle! mislila sam da satovi imaju neko univerzalno značenje...
hvala:)

Simbolika zmajeva

Interesuje me simbolika zmaja, pojedinacno i u paru.

Simbolika zmaja

Zmaj je nebesko stvorenje simbol uspeha i napretka, jedan od osnovnih yang simbola u kineskoj kosmologiji i mitologiji. Zmaj je simbol muske snage i plodnosti, njegov alter ego je feniks ; feniks simblizuje moc yina i zensku lepotu kada stoji pored zmaja. Tako da zmaj i feniks zajedno simbolizuju cara i caricu i bracnu srecu.

Zmaj je najmocniji simbol koji donosi srecu u kineskom pantteonu simbola. Kao jedana od cetiri nebeska stvorenja, i kao osnovni simbol feng shui-a, zmaj oznacava – pocetak. On je nosilac istoka, mesta odakle sunce izlazi i odakle dolaze prolecne kise. Tako simbolizuje dobru vodu, koja je za uzvrat simbol bogatstva. Takodje oznacava i kontinuiran uspeh, velika dostignuca i napredak.

Figure zmaja se u domu obicno izlazu u dnevnom boravku u istocnoj ili jugoistocnoj direkciji i tada treba da su izradjeni od drveta. Oni izradjeni od keramike, porcelana ili kristala se postavljaju u jugozapadne ili severoistocne sektore. Vazno je obratiti paznju i na samu velicinu, kako ne bi zagusio energiju doma. Najbolje replike zmaja su one obojene u zeleno ili napravljene od zelenog poludragog kamena tipa zada ili aventurina.

Uvek se postavlja u nivou ociju. Pominjete vise njih odjednom i pretpostavljam da imate u posedu fotografiju ili fotokopiju keramicke slike Devet zmajeva. Svaki zmaj u ovoj mocnoj kompoziciji ima posebnu snagu :

1. P'u-lao – predskazuje i stiti od opasnosti, obicno ukrasava zvona, gongove i cinije
2. Č'iu –niu – u kombinaciji sa muzikom stvara mocnu yang energiju
3. Pi-his – donosi srecu u obrazovanju i sticanju znanja
4. Pa-hsia – donosi snagu i podrsku
5. Čao-feng stiti hramove i druga sveta mesta
6. Čih ven – simbolizuje snagu vode nad vatrom
7. Suan-ni – stiti od gubitka i izdaja
8. Jai cu stiti psihu
9. Pi-kua stiti od parnicenja

Devet zmajeva predstavlja punocu zemlje i neba i podrazumeva osam osnovnih i sekundarnih smerova i najcesce se postavlja u blizini ulaznih vrata, jer tu pokrece punu snagu Chi-a.

Najmocniji od svih zmajeva su nebeski zmajevi za koje se kaze da donose veliku srecu glavi porodice. Njih treba razlikovati od zmajeva zemlje koji se vezuju za feng shui.

Slika zmaja donosi srecu domu i kancelariji u kojoj se nalazi. Moze da se postavi u svaki od uglova jer iako se vezuje za istok, on je povezan i sa svim ostalim pravcima. Lunarna Nova godina je posebno pogodna za pojacavanje energije simbola zmaja, sto se obicno u nasim uslovima realizuje kupovinom porcelanskih posuda oslikanih zmajevima ili postavljanjem skulpture zmaja sa perlom. Zmaj pokrece nove projekte i povecava kreativnost.

http://i.imgur.com/jtzmYHol.jpg

Ovo je skulptura Mang zmaja prepoznatljivog po cetiri kandze, symbol je privremene moci, koji drzi u svojim kandzama biser koji daje mudrost i prosvetljenje, sto je opet simbol sposobnosti kontrole nad svojim nagonima, licnoscu i opasnosti koje nosi moc, bogatstvo na zemlji, u smislu da moze da se zaboravi prava svrha covekovog postojanja na planeti.

Postoji predanje koje kaze da je neophodno probuditi zmaja tako sto mu se ucrtavaju posebnim ritualom, sama rec ''draco'' izvedena je iz grcke dracon – najveca zmija – mitoloski simbol besmrtnosti i obnavljanja.

majra 

Site Admin

Satovi

Da li postoji neka preporuka u vezi satova? Gde ih je dobro drzati?

Casovnici

Iznad imate objesnjenje a i na nekoj od prethodnih stranica, da se ne ponavljam.
Ako imate dilemu u vezi konkretnog casovnika opisite ga pa cemo mu naci mesto :)

majra 

Site Admin

Energizovanje severozapada

Ako u stanu ne postoji zid koji je tacno na severozapadu, da li se cijen ili zlatna planina mogu postavoti priblizno? Da li se moze postaviti dva simbola, jedan na severozapadu stana, a drugi na severozapadu dnevne sobe? Hvala unapred na odgovoru Majra :D

Heksagram Cijen - kreativnost

Energizovanje severozapadaje nabolje kada se simbol postavi na plafon, zid ili namestaj. Ukoliko je problem da se uklopi ovih sest linija u sare na pomenutim mestima, sasvim su dovoljne i tri linije da se pokrene Cijen. On je osnovni simbol i snazna yang energije i sasvim je dovoljno da se izlozi u dnevnoj sobi.

majra 

Site Admin