Simbolični objekti i feng shui lijekovi, iskazivanje želja Feng šui

Gde postaviti figuru feniksa?

Figuru feniksa sam dobila na poklon. Znam da ga je dobro drzati u kuci, ali nisam sigurna gde da ga postavim, obzirom na materijal od cega je napravljen.

Razmisljam se izmedju polja ljubavi ili posla.

Simbolički objekti - tronoga zaba

Ljudi, zna li neko tacno neki sajt, bez lutanja gde mogu da nadjem postavljanje tronogih zabica u stanu? Hvala unapred.

Feng shui simboli - unutrašnji aspekt

Da bismo postigli harmoniju i sklad, koristeći feng-shui u svom domu, nije potrebno plaćati skupe feng-shui majstore, jer neki ljudi i pored ogromnog novca koji su dali nisu uspjeli privući onu energiju koju su priželjkivali.

Naravno, majstori i stručnjaci su tu da nas pripreme na jednom teoretskom nivou i bez njih ne bi mogli ni da se pomaknemo sa mrtve tačke, ali bez ličnog pečata sve može ostati na jednom veoma niskom nivou iskorištenosti potencijala koji nam je dodijeljen.

Velika je greška zanemariti značaj i ulogu našeg unutrašnjeg bića i stanje u kome se ono nalazi, jer i pored najboljih majstora, najskupljih feng-shui simbola, namještaja, kristalnih lustera i svega drugog što privlači odgovarajuću energiju, mi prije svega moramo očistiti naše unutrašnje-duhovno smeće, pospremiti prostor i osloboditi ga za prijem odredjene vrste sreće.

Feng-shui je mnogo više od pukog čišćenja i razmještanja namješataja u domu, on funkcioniše na visokom spiritualnom nivou, na suptilnijim frekvencijama od onih koje prepoznajemo na materijalnom nivou. Tek onda, kada počnu popuštati naše mentalne blokade i krenemo sa oslobadjanjem zarobljenih duhova u nama, oslobadjamo i naše senzore za prijem tih viših vibracija i tek onda možemo očekivati da pomoću feng-shuija, uz korištenje odredjenih simbola, pošaljemo signale kosmosu koju vrstu sreće želimo privući. Feng-shui ide iznutra prema vani, i nema šanse da postignemo sklad i harmoniju ako to radimo u grču ili ako to prepustimo nekom drugom da učini umjesto nas, očekujući da djeluje čisto sa tehničkog aspekta. Jer, simboli neće učiniti ništa ako nismo otključali taj aspekt života na unutrašnjem planu i postali prijemčivi za takvu vrstu sreće.

Neki imaju običaj reći: ma probao/la sam sve, postavio sam simbole za privlačenje sreće u ljubavi i ništa se nije dogodilo, ja jednostavno nemam sreće u ljubavi i ništa mi ne može pomoći i sl. Ne možemo na primjer, aktivirati sektor ljubavi, a istovremeno biti toliko pesimistični, ogorčeni i ojadjeni prema suprotnom polu, noseći u sebi taj odbojan stav znači da nismo u stanju pustiti nekoga u svoj život, naravno univerzalni um prepoznaje taj impuls i ne šalje nam nikog iz razloga što će naići na zaključana vrata. Takva osoba je u velikom grču i puna beznadja očajno isprobava sve moguće formule, očekujući da će nešto poput čarobnog štapića otkloniti njen problem.

Znamo da dijamanti nastaju kristalizacijom ugljika pri visokim temperaturama i jakim pritiscima u velikim dubinama zemljine kore. Poslije toga, oni slove za najtvrdji i najskuplji mineral, jer traju nekoliko miliona godina prije nego se dezintegrišu. Tako slično i naše unutrašnje biće, poput dijamanta, sa životnim pritiscima i nakupinama iskustava postaje dragocjeno i nesalomivo, no ne smijemo dozvoliti da takav dragulj biva potisnut u tamne hodnike, već mu treba dozvoliti da blista na svjetlosti sunca. I biti zahvalan svima koji su prošli kroz naš život i učestvovali u brušenju tog dragulja - naše duše, no oni koju su možda pravili najgrublje rezove, su najviše doprinijeli postizanju njenog sjaja.

Dijamanti su veoma cijenjen feng-shui simbol.

http://i.imgur.com/jp7Ao8jl.jpg

Svjetolost i rasvjetna tijela takodje imaju veoma važnu ulogu upravo zbog tog aspekta simboličnog unošenja svjetlosti u naše živote i osvjetljavanja i najtamnijih kutaka našeg života u cilju razvezivanja čvorova i rješavanja konflikata na unutrašnjem i podsvjesnom nivou.

Kod upotrebe simbola, svaki ima svoju konkretnu i jasnu primjenu te im treba tako i pristupiti kod energiziranja svakog sektora života ponaosob, jer ćemo u protivnom stvoriti nedefinisano okruženje i kosmički chi će biti prilično "zbunjen" ne znajući šta mi ustvari želimo ili ne želimo ništa, pa ćemo prepušteni inerciji dobiti nešto po izboru sudbine.

No, bez obzira koliko simboli moraju biti "konkretni", to ne znači da moraju biti unificirani i istovjetni onima koji se navode u raznim priručnicima i komercijalnim sajtovima preko kojih se mogu naručiti raznovrsni primjerci po veoma visokim cijenama. Mnogo je dragocjeniji simbol naslikan vlastitom rukom u koji je utkana sopstvena energija i kreativna misao, nego onaj kopiran u bezbroj primjeraka sa ciljem da se na istom zgrne novac. Svaki simbol i sve drugo što se radi u ime privlačenja povoljnih energija, može se prije toga napojiti ličnim energetskim nabojem uz meditaciju, prigodan zvuk, vlastitu molitvu ili mentalnu projekciju cilja koji želimo postići. Tek tada naš feng-shui dobiva lični pečat i završnu formu.

Medjutim, kako se sve u kosmosu kreće i kretanje je uslov postojanja, tako i feng-shui nije statičan i zahtijeva stalno balansiranje i uskladjivanje sa vremenskom komponentom, što samo potvrdjuje da feng shui zaista prati kosmičke vibracije, pa ako budemo držali taj korak možemo očekivati pravovremeno djelovanje i "isporučivanje" naše nebeske sreće.

Kreativnost u primeni feng shui kure

Majra je na www.lokva.com u temi Godisnje negativne pojave i njihovo lecenje metodom feng sui napisala:

" Mnogi priznati feng šui praktičari preporučuju u cilju žaštite izlaganje simboličkog objekta Vu Lou. Ovaj objekat je nama na ovim prostorima prilično nepoznat i kao alternative mi koristimu u istu svrhu ukrasne tikvice. Ako razmotrimo ovu paralelu dolazimo do sledećeg, oba objekta pripadaju elementu Drvo, bilo da koristimo prirodne ukrasne tikvice ili izradjene od drveta, u ciklusu elemenata drvena faza kontrolise zemljanu fazu. Izlaganjem dve tikvice, jedna za periodični druga za godišnji energetski (zvezdani) upliv fizički, vizuelno pokazujemo "ko drži kontrolu", a u periodu meseca maja tekuće godine ovaj sektor posećuje i mesečna zvezda dva (2) dodatno snažeći već postojeći nepovoljan upliv i tada se izlaže veći broj simboličkih objekata (Vu Lou ili ukrasnih tikvica koje prebojavamo u zlatastu boju). Kako provodimo oko trećinu dana u spavanju da bi smo omogućili regeneraciju tela i duha, takodje je poželjno ukrasnu tikvicu izložiti i na noćnom stočiću u blizini uzglavlja sa ciljem snaženja zdravlja. Konačno ako želite da koristite Vu Lou malo istraživačkog duha bilo na internetu ili u kineskim magazinima će sigurno uroditi plodom. Ukoliko već imate Vu Lou od ranije sada je čas da je očistite tako što ćete je držati pod mlazom tekuće vode tridesetak sekundi a potom je položiti na papirni salvet i izložiti na sunce desetak minuta. Dodatno u Vu Lou možete staviti malo morske soli ukoliko se neko nalazi u periodu rekonvalescencije i želimo podržati ozdravljenje."

Prilazem sliku moje zlatne tikvice :)

Inter CAFFE arhiva

vidim da tvoja tikvica nije strukirana :) jel znači onda da možemo koristiti bilo koju tikvicu, dok god je ukrašena zlatnom bojom i s crvenom vrpcom?

p.s. trebamo li joj izdubiti sadržinu pa ju osušiti?

Voce je simbol zdravih teznji i dobre srece

Zdravu blagorodnu energiju najlakse unesemo u svoj dom izlaganjem i konzumiranjem svezeg voca u vecim kolicinama u cinijama ili prikazanim na slikama ili pak figuricama. Najpotentniji simboli srece su breskva, nar, pomorandze, lotos, abonos od kojih svako nosi odredjene kvalitete koji upucuju na neki vid dobrih mogucnosti.

Breskva nijedno drugo drvo i plod nema dublje simbolicko znacenje, svaki deo ove biljke poseduje dragocene autribute. Za drvo se smatra da pruza izuzetnu zastitu od neprijateljskih upliva i negativne energije. Taoisticki svecenici su izradjivali pecate od njenog drveta kako bi talismani i amuleti doneli srecu. U isto vreme breskvin cvet i list ima afrodizijacko dejstvo na muskarce, i u starim spisima cesto se mogu sresti kao delotvorno sredstvo koristeno u paganskim ritualima. Veruje se ipak da je plod breskve najdragoceniji, i u legendi joj se pripisuje moc kojom je donosila besmrtnost. Ona je takodje simbol proleca, upravo u ovom kodisnjem dobu i cveta pa je po analogiji i najbolji period za vencanja, ujedno je i simbol bracne zajednice. Ukoliko ste bracno slobodni a zelite da sebi otvorite mogucnost za vencanje i ulazak u bracnu zajednicu postavite sliku breskve u svoju spavacu sobu, i u kineskim magazinima ili indi shipu nabavite breskvu od zada.

Nar, pomorandza, limun, jabuka i tresnja

Plodovi nara su svetlocrvenkaste boje i pucaju prilikom oslobadjanja semenki da bi se konzumirao: To je razlog sto se smatra simbolom plodnosti, i po tradiciji se odnosi na srecu okrenutu muskim clanovima. Nar takodje simbolizuje porodilju koja je blagoslovena dobrom decom, koja ce doneti cast i ugled prodicnom imenu. Ukoliko majka podeli nar u Novoj godini veruje se da ce tokom naredne godine roditi sina.

Pomorandza je simbol zlata koje za uzvrat znaci i izuzetno izobilje, zbog cega je i obavezni deo proslave Nove godine, bez njih se praznik smatra nepotpunim jer je rec koja oznacava pomorandze – kum, ujedno i rec koja oznacava zlato. Postoje razlicite vrste ove biljke narocito u Kini, a vrsta koja je popularna za rabljenje u Prlecnom festivalu je svetla mandarina. Druge vrste koje donose bericet jesu one koje imaju svetlocrvenu boju kore, koje nalikuju breskvi.

http://www.odlican.com/d/1637-7/osvjezenje.jpg
Liliana, album "Dasak ljeta"

Dobro bi bilo kada bi ste u pet dana koliko traje proslava lunarne Nove godine imali mnogo pomorandzi u svom domu. Oni koji imaju oltar u domu mogu da je na tom mestu kao ponude Budi ili drugim bozanstvima, potrebno je uzeti devet komada i obmotati ih crvenim papirom. U lunarnoj Novoj godini stoga izlozite cinije sa pomorandzama u svom domu kako bi ste privukli napredak i novac u narednih dvanaest meseci, ali ih i poklanjajte dragim ljudima prenoseci im tako zelje da i oni osete blagodeti bericeta.

Kada se Lici ili azijska tresnja naslika pored longana smatra se simbolom braka koji je blagosloven pametnom ostroumnom decom. Mladim udatim zenama se stoga i daju za obed, ali i poslovnim ljudima.

Kaki (japanska jabuka) smatra se da donosi izuzetno povoljne prilike poslovnim ljudima. Kao biljka simbolizuje dugovecnost, ljubaznost i lukavost, pa moze otuda da se i kao sadnica nadje u mnogim vrtovima s proleca. Kada se nalazi zajedno sa drugim vocem nosi nove kvalitete, na primer sa mandarinama oslikava uspeh u poslovnim potezima, sa lotosom simbolizuje ostvarenu zaradu putem trgovine. Vrlo cesto je motiv na slikama i tada u zavisnosti od ostalih elemenata takodje nosi razlicite asocijacije. Prikazana sa magnolijama i pecurkama donosi veliku srecu u poslovanju, narocito u poslovima gde se saradjuje sa klijentelom.

Limun je bogat plodovima i zato je simbol obilja pogotovo ako se zasadi ispred ulaznih vrata. Ova biljka donosi novac svakome ko je gaji ali se smatra da naročite prihode donosi u lunarnoj Novoj godini. Tokom petnaest dana Prolecnog festivala ukoliko postavite limunovo drvo sa obe strane ulaznih vrata imacete bericetne prihode tokom godine. Mnogi poznavaoci ove prakse su postali i vesti uzgajivaci pa ga zasade tacno u odredjeno vreme kako bi cvetao i radjao u periodu Prolecnog festivala.

majra 

Site Admin

Feniks s božurom

Za mlade djevojke koje teže bračnoj zajednici, dobar je simbol feniksa sa božurom - majra je već o tome pisala, stavlja se u jugozapadni sektor.

Feniks s božurom prikazan je na prvoj fotografiji, koja je ostavljena namjenski u velikoj rezoluciji, za printanje; a na drugoj fotografiji je takodjer feniks s božurom, ali i sa nekim kineskim znakovima čije tumačenje ne znam, pa molim da netko provjeri.

Inter CAFFE arhiva

P.S. Budući da je sada žuta petica na jugozapadu, je li uopće dobro stavljati ovu sliku tu? Ako nije, je li onda dobro staviti u svoj pravac ljubavi prema kua broju?

Osam kineskih novčića

Kupila sam osam kineskih novčića sa crvenom trakom kroz sredinu, a na dnu imaju zakačeno malo zvonce sa crvenim resama.

Koliko znam, oni su simboli prosperiteta i predstavljaju novac. Tri ili osam novčića zajedno se povežu trakicom i postave blizu kase, torbice, novčanika ili prostora gde se vrši naplata i ovo slovi kao jedan od najboljih načina da se podstakne prosperitet.

U stara vremena se verovalo da njihovo nošenje odbija negativne uticaje i bolesti. Okrugli su, sa rupom u obliku kvadrata na sredini, što predstavlja nebo i zemlju.

Šta uopšte vi mislite o ovome? Praktikujete li ovakav "feng", kako, imate li sugestije ili utiske?

alleghenycandles.com/feng-shui-coin.html

Veličanstvene planine

Planine su vrlo važan, ako ne i najvažniji simbol u feng shuiju. One obuhvaćaju sve stvari u FS-u: yin i yang, vodu, vatru, zlato itd. Planine također predstavljaju četiri ključne stvari u krajoliku feng shuija: zmaja, kornjaču, feniksa i tigra.

Kada je kuća ispravno locirana u sredini, planine su uvijek u njezinoj blizini. Planine su predstavljene velikim uzdignućima iza kuće (kornjača), velikim uzdignućem s lijeve strane kuće (zmaj), malim uzdignućem ispred kuće (feniks) i malim uzdignućem s desne strane kuće (tigar). To je također poznato kao pozicija fotelje. U svakoj poziciji međutim postoji planina. Unutar kuće upotrijebite planinu i svom dekoru.

Stavite sliku planine u zemljane sektore SI, JZ i centar. Planine koje imaju točkice ili boje zlata donose prosperitet (posebno ako je slika na SI).

Nemojte stavljati slike planina s vodom kao energizator podrške u uredu. Voda nikad ne bi trebala biti iza leđa. U uredu planine daju potporu od autoriteta i pomoći će vam u nesigurnim vremenima karijere.

Planine zelene i plave boje odlične su za I i JI. Planine koje su zlatne, crvene ili bež te one kvadratnog oblika trebaju se izložiti na JZ, SI ili u centru doma. Planine koje su crveno obojene ili oštre stavljaju se na jug.

Zvončić sa ucrtanim božanstvom

Zvoncic sa slikom božanstva - kojeg, da li neko zna?

http://img411.imageshack.us/img411/945/dsc00201x.jpg

Misticni cvor, kineski novcici i zvono

Misticni cvor reflektuje budisticku filozofiju da je postojanje neprekidna smena zivota i smrti, stanje koje oni nazivaju samsara. Za misticni cvor se kaze da je to cvor bezkraja i konca, na visem duhovnom nivou oznacava put oslobadjanja od samsare, tj. oslobadjanje iz beskrajnog ciklusa radjanja i smrti. Na nizem duhovnom nivou tumaci se kao simbol jednog i jedinog zivot i simbolizuje dug ugodan zivot u dobrom zdravlju. U feg shui-u upravo se i koristi kao simbol dugovecnosti, ali i simbolom vecne ljubavi koji osigurava da ce romansa u braku uvek trajati.

Kineski autenticni novcici predstvaljaju mocno jedinstvo zemlje i neba (kvadrat u sredini predstavlja energiju emlje, dok krug energiju neba. Zajedno donose srecu bogatstvu, crveni konac ili lenta pojacava njihovu energiju. Okrecu se jang stranom ka nagore, to je ona strana na kojoj se nalaze cetiri reci na kineskom, a jin je strana sa dva znaka.

Zvono je najcesce izradjeno od legura bakra i koristi se u okruzenju da bi prijatnim zvukom prizvalo jasnu dobru blagonaklonu energiju. Ono sto je ovde krucijalni elemenat koji definise simbolicki objekat je reljefni lik nekoga od bozanstava i reljefni kineski znakovi. Poredeci sa nekim slikama velika je izvesnost da je posredi lik Kwan Yin, boginje ljubavi, ali ako se malo pazljivije zagledamo mozda bi ipak trebalo jos podrobnije razmotriti prikaz jer gledajuci sliku cini mi se da bozanstvo u rukama drzi neke predmete. Oni mogu biti kljucan elemenat za prepoznavanje o kom se bozanstvu radi ili pak elemenat za utvrdjivanje specijalne namene ili koristi koju ovaj simbolicki objekat treba da donese plasmanom.

Sigurno je da se radi o objektu koji predstavlja simbol srece, koji nosi zastitu i sigurnost, ali za njegov plasman potrebno je jos malo truda da bi smo identifikovali detalje na zvonu.

http://i.imgur.com/JNdsT17l.jpg

majra 

Site Admin

Hvala na iscrpnom odgovoru. Stavila sam novcice sa zvoncicem na ulazna vrata stana sa unutrasnje strane, okacila sam ih na spijunku, tako da kada se vrata otvore cuje se zvoncic sa svojim zvukom koji ce mislim privuci srecu i blagostanje u kucu.

Jedino sto me buni je to sto se vrata nalaze na JZ srani stana na 195 stepeni, a po bagvi u polju dva.

Sta vi mislite o mojoj ideji?

Nijagarini vodopadi

Malo sam istrazivala i citala o vodopadima i vodi po feng shui, pa mi je pala jedna ideja na pamet.

Nasla sam sliku Nijagarinih vodopada u jednom casopisu, isekla je i zalepila na belu kartonsku podlogu. Na slici preovladava plava boja pa sam je stavila na prozor u severnom delu gde i odgovara plava boja a sektor karijere.

Trenutno sam bez posla, a i finansiski lose stojim pa sam htela da pojacam ovaj sektor. Nadam se da ce uroditi plodom.

Sta vi mislite o ovom mom poduhvatu? Da li sam na pravom putu, posto sam pocetnik u ucenju feng shui?