Simbolični objekti i feng shui lijekovi, iskazivanje želja Feng šui

Feng sui je sistem tehnika i znanja koji se mogu prouciti i vrlo efikasno primeniti kao umetnost kojom ce se zivotni prostor i okruzenje oplemeniti u cilju svesnog uvecavanja sansi za postignuca u svim aspektima zivota naglasavajuci zelje i izlaganjem simbolickih objekata.

Kada naucite kako da sebe, svoj zivotni i radni prostor zastitite od nepovoljnih energetskih upliva, bice potrebno da naucite i kako da energizujete odredjene aspiracije plasmanom simbolickih objekata. Ovo je vrlo izazovan aspect u feng sui-u jer zahteva istrazivacki duh, radoznalost, kreativnost. Licni angazman u odabiru objekta najcesce zahteva da shodno prostoru na kome zivimo duboko posegnemo u nase tradicionalne vrednosti kako bi nasli pandam za autentican kineski simbolicki objekat. Usvajanje univerzalnih principa sazetih u umece feng sui zahteva da stvaranjem asocijacija u sopstvenom kulturnom predanju inteligentno uneset u svoj dom objekat koji ce zadovoljiti osnoivne principe feng sui-a ali istovremeno nositi zapis vase postojbine i kulturnog predanja. Stvorite dom koji ce biti i kroz detalje u skladu sa vasim zivotnim stilom i uzivajte u tome da ste vi kreator koji aktivno formira dobro okruzenje za uspesan zivot.

Koristit cemo ovaj prostor da skupa stvorimo jedan vodic kroz izvesna znacenja kineskih dekorativnih simbola i ujedno jedni drugima pomognemo u resavanju dilema, pruzimo sugestije i prikazemo i nasih ruku dela. Entuzijazam, znanje i dobru volju uz dozu kreativnosti stavljamo u zajednicki "sesir" jer u koriscenju simbola uvek ima mesta za dobar ukus i dizajn.

Božuri

Prema običaju, kineske djevojke su nosile u zapučku ili u ruci jedan cvijet božura da privuku prosce. Božuri simboliziraju vjernost i brak, te zrelost.

Stavljaju se u jugozapadni sektor, za privlačenje ljubavi i braka (ako još niste u braku : ) naravno). Neki tvrde da ih treba objesiti u paru, nikako same.

Mogu biti svježi, ili na fotografiji, ili - oslikani na vazi.

Simbolični objekti i feng shui lijekovi, iskazivanje želja

Biljke

U prostoru predstavljaju ključan lek zato što imaju sposobnost da negativnu energiju pretvaraju u pozitivnu. One podstiču rast i napredak u pojedinim segmentima koje aktiviraju.

http://i.imgur.com/Fdo5CQDl.jpg

Način na koji se koriste za lečenje je da ih jednostavno postavimo u sektor u kojem imamo poteškoće ili koji želimo aktivirati. Dobro imati što više biljaka, i to onih zaobljenog lišća, poput fikusa ili krasula, te raznih drugih cvetnica. Po pravilu što su krupnije, stvaraju više energije, s druge strane mali prostori ne preferiraju postavljanju krupnih biljaka, jer će to izazvati kontra efekat, odvući energiju i suziti perspektivu u datoj oblasti.

Kaktusi, agave, palme te biljke oštrih listova, koje imaju trnje na koje se čovjek može "ubosti" nije dobro imati, jer loše zrače i kidaju auru. No, ako ih netko već ima, treba ih smestiti u neki ugao, što dalje od blizine čovjeka, a najbolje ih je držati spolja.

Svetlo

Optimalan je prostor s mnogo svetla, po mogćnosti prirodnog. Potrebno je osvietliti sve, uključujući i mračne prolaze i hodnike, a poželjne su lampe oblog oblika. Najvažnije je da njihov dizajn nije agresivan: da ne štrče, niti da izgledaju kao da "napadaju". Moraju izgledati skladno i biti od prirodnog materijala, poput rižina papira, drveta ili metala, a nikako plastične ili sintetičke.

http://i.imgur.com/Tfr1Fcal.jpg

Odlične su i sveće koje dižu energiju u uglovim stana najbolje su prirodne a sama boja dodatno može potencirati željeni efekat, dok su posebno zdrave biolampe: prodaju se kao svetlo za biljke, a u sebi sadrže celi UV spektar te su izvrsna imitacija sunčeve svetlosti

Dobro je imati i indirektno svetlo kada želimo naglasiti određeni objekat u prostoru (slika, kristal, biljka). Svetlo spada u efikasan lek za lečenje prostora koji nedostaje ili negativnog prostora, metod je izvodljiv samo kada se nedostajuća oblast nalazi van internog prostora i kada je stanar u mogućnosti da postavi osvetljenje u zamišljeni ugao. Idealno bi bilo da izvor svetlosti obasjava iz zamišljenog ćoška negativan prostor.

Mirisi

Mirisi su takođe manifestacija energije zapaljeni u keramičkim aroma-lampama, mirisi harmonizuju prostor i psihu te unose potpuni mentalni sklad.

Svi mirisi su podjednako dobri u podsticajne mirise spada miris sveže skuvanog čaja, zatim diskretan miris esencijalnih ulja. Prostor leče i mirisni štapići - insensi.

Nakon poseta agresivne ili bolesne osobe, trebalo bi zapaliti ruzmarin ili tamjan.

Zvončići

Vazdušni zvončići su najbolji feng shui lek koji se koristi da bi se energija preusmerila, ili da bi joj se promenuo tok, postavljen ispred istaknutog oštrog ruba, ublažava njegovo štetno delovanje, a obešen pokraj ulaznih vrata čisti auru onih koji ulaze.

Znatno jače deluju spolja u vrtovima i na terasama, ali i u stanu su delotvorni jer pokrću energiju. Oni su idealan potez u slučaju da postoje problemi sa susedima koji nas ”masiraju” preglasnom muzikom ili porodičnim sukobima, koriste se i da ”izleče” problem buke iz kafića u blizini ili nekog drugog objekta koji vam smeta.

Oni variraju po veličini, obliku, materijalu i broju cevčica od kojih su sačinjeni. Samim tim postoji velika razlika u zvuku koji proizvode, stoga pažljivo pravite izbor jer treba pogoditi pravu kombinaciju zvuka i boje.

Zvončići od drveta dobro je postaviti na istok i jugoistok, dok ona metalna odgovaraju severu, severozapadu i zapadu. Moraju biti kvalitetno izrađena, odnosno od punog drveta te čistih metalnih cevčica kroz koje prolazi zvuk, odnosno frekvencija visoke energije

http://i.imgur.com/i7KhFOLl.jpg

Voda

To je element koji nosi blagostanje pa je dobro vodu imati u prostoru, bilo doslovno (u akvariju ili fontani) ili na slici, ili predstavljenoj kroz neki predmet plave boje.

Vodeni objekti se postavljaju na tačno određenim mestima, najčešće u blizini ulaznih vrata, a u poslovnim objektima obično u vidu fontana i vodoskoka su izuzetno popularno sredstvo koje donosi bogatstvo. U domu se koriste da bi privukli dobru sreću, ubrzali prosperitet, poboljšali društveni položaj i materijalni status i zdravlje.

U praksi se najdelotvornijim pokazala fontana s kuglom ili akvarijum s neparnim brojem riba koje valja postaviti na sever i jugoistok.

Kristali

Oni su izuzetno moćni, jer čiste prostor tako što upijaju negativna zračenja, a isvremeno ojačavaju zdravlje. Dele se na dve potpuno različite vrste: čiste, providne, često fasetirane(dijamant), i drugu vrstu –neobrađene kristale a njapoznatji su:ametist, rozenkvarc, i providni kristal. Ovi organski minerali nose određeni energetski naboj koji ima veze sa emocijama, telesnim organima, ciljevima i drugim segmentima života (spiritualnost, novac, ljubav, brak). Njihovi efekti zavise od osobina koji određeni primerak nosi, i zato je izuzetno važnopre upotrebe dobro proučiti svojstva i delovanje.

Veći komadi mogu da se postave na police, pokraj uzglavlja ili pokraj radnog mesta. U feng shuiju najuobičajeniji je gorski kristal, jer ima univerzalno delovanje, a povezuje se sa zdravljem i čićenjem krvnih sudova.

No, delotvorni su i ostali: u jugozapadnom uglu ljubavi čuda čine dva rozenkvarca ili granata. Kristali se na nisci mogu obesiti i preko opasnih oštrih rubova. Njihova upotreba preporučuje se jedino onima koji ih doživljavaju kao živa bća te su ih spremni čistiti jednom mesečno. U suprotnom, deluju štetno, nagomilanom negativnom energijom.

Boje

Izbor boje,dezena i materijala nije stvar samo ličnog ukusa, er se radi o “detaljima” koji utiču naokruženje, a time i život čoveka. Razlog tome je što i oni predstavljaju manifestaciju energije.

Poželjne su vedre, radosne i životne boje, jer one korespondiraju sa dešavanjima, drštvenošću i aktivnostima svih vrsta, dok hladne kreiraju različita stanja, počevši od prijatne opuštenosti do pospanosti i pasivnosti , deprsivnosti.

Boje mogu kreirati konflikte, i destabilizovati energiju pojedinih segmenata života ili celog prostora (života).

S druge strane mogu da podstaknu i održavanje životnog uspeha, kreativnosti i životne radosti. Najbolje su kuhinje u žutoj, narandžastoj ili crvenkastoj boji, dok zelena u radnom kutku potstiče širinu uma i bogaćenje. Blagostanje donosi zlatna, pogotovo ako je to boja zavesa koje se malo vuku po podu.

Slike i fotografije

Slike i fotografije koje pokazuju sreću i zadovoljstvo, udvostručuju ta osćanja i na materijalnom nivou. Na primjer, ozdravljenje bolesnog čoveka ubrzava fotografija koja ga prikazuje zdravog stavljena u istočni deo doma.

Dakle prilikom izbora treba razmisliti o:

  • karakteristikama životnog prostora koji želimo da ojačamo
  • sopstvene ciljeve i želje
  • boje koje dominiraju slikom
  • simboliku same slike

Ogledala

Ogledala i prozori omogćuju jasno mišljenje i donošenje odluka, izuzetno su moćna korektivna sredstva kada imamo prostore nepravilnog oblika, a izbor veličine moblika je uslovlje sektorom i kompasnom orjentacijom. Izuzetno je važno obratiti pažnju na prizor koji se u njemu ogleda. Strateški postavljena mogu biti izuzetno blagotvorna.

Simboli

Iako je delotvorno sve ono što za nekoga ima lično značenje u njegovom sistemu vrednosti, znatno jače djeluju simboli univerzalnog karaktera, jer sadrža moćnu vibraciju nagomilanu kroz vekove energetski umnoženu iz snage grupne svesti.

Feng shui tako koristi:

  • unce koje je dobro staviti na spoljašnju stranu ulaznih vrata jer priziva bogatstvo, zdravlje i obilje sretnih okolnosti.
  • žirafa, pak, donosi jasnoću pri donošenju dugoročnih odluka pa ju treba postaviti na sever.
  • kornjača garantuje sigurnost, a feniks simbolizira mir i sreću u ljudskim odnosima te aktivira lepotu i inspiraciju pa ga je dobro držati na južnoj strani.
  • zmaj pokrće nove projekte i povćava kreativnost te se stavlja na istok, obvezno na višu poziciju od tigra, koji štiti ukućane od krađa i ozleda te aktivira vitalnost i unutrašnju snagu, a stavlja se na zapad

.

U feng shui učenju najvažnija je - čistoća. U neredu ne deluje ni najmćoniji feng shui lek.

majra 

Site Admin

Vaš Kua broj i vaši pravci, feng shui lek za grede

Štetan uticaj ivica zidova se anulira vezivanjem dva suva šuplja bambusa crvenom trakom i postavljanjem na ivicu u normalnom položaju. Suve, šuplje bambuse možete naći u cvećarama. Grede iznad kreveta imaju isto dejstvo kao i ivice zidova i leče se na isti način.

Mala korekcija ;)

Feng shui lekovi za tavanske grede

Ljudi koji zive u stanovima su narocito izlozeni stzetnom dejstvu betonskih tavanskih greda. Buduci da je proctor ogranicen, lecenje je malo teze, ali svirale ili bambusove frulice bi trebalo da posluze svrsi.
U stanovima ova negativnost postaje fatalna, kada su u pitanju betonske gradjevinske grede. Zamislite da iznad vas ima jos nekoliko spratova, a na plafonu svakoga od njih nalazi se takve grede! Od vitalnog je znacaja, da se pobrinete da se vas krevet, sto za rucavanje, ili radni sto ne nalaze ispod njih. Pomeranje namestaja je efikasnije resenje, no ako nemate izbora i morate da sedate ispod njih, onda povedite racuna da adekvatno postavite lekove.

Kod kacenja babus supljih stabljika, ili frulica je jako vazno da se okace pod uglom od 45 stepeni i da je gornji razmak medju njima, ustvari duzina same frulice - jedino na taj nacin one simuliraju lekoviti pah qua oblik naravno i da im je pisak usmeren ka dole,
dakle dve frulice po propisanom rasporedu - na sredinu grede ili 2 x 2 po krajevima.

http://i.imgur.com/eYJtl7e.jpg

http://i.imgur.com/UM5Nxxr.jpg

moze i ovako da se oponasa pa qua oblik lentama koje vezuju frulice:

http://i.imgur.com/LH12EwUl.gif

http://i.imgur.com/WiFCpYal.gif

Pogresna postavka lekova na tavansku gredu:

http://i.imgur.com/iKn7bKwl.jpg

http://i.imgur.com/0GOXYjZl.gif

Mozes slobodno koristiti umesto bambus stapova, nase drvene frulice, pa jos nadjete neke starinske i eto lepog dekora i skrivenog F.S. potom, moze da se o gredu okaci saksija sa lozicom pa se pusti da raste niz gredu, a moguce je i postavljanje osvetljenja na vise mesta duzinom grede (nesto tipa halogene rasvete) ali je zaista, jako vazno ne spavati ispod njih.

Treba birati frulice od specificnog drveta shodno asocijacijama:

jabuka – mir i prosperitet
tresnjino drvo – zenska lepota
chempres – plemenitost
dud – kucni mir
hrast – muska snaga i vrlina (! obzirom da fali ocinski SZ u stanu)
breskva – prijateljstvo,brak i besmrtnost
kruska – cistota i dug zivot
bor – dug zivot
vrba – ljubaznost i zenska gracioznost

II. Izvodljiva resenja

Obzirom da vecina nas provodi dosta vremena za racunarom i da zivimo u stanovima, radimo u zgradama definitivno otrovani svim i svacim (benzen, formaldehid, e-smog itd...) sigurno bi trebali imati sledece biljke u stanu:
spathyphyllum wallisii i dracaena massangena neutralisu benzen a spathyphyllum wallisii neutralise elektrostaticki naboj ekrana i monitora
philodendron, sansevieria trifasciata i chlorophytum comosum neutralisu formaldehid

Preporuke biljaka u odnosu na karakteristike prostorije:

Hladne i svetle prostorije:

Chrysanthemem
Pelargonium
Thunbergeria
Erica gracilis
Heliotropium
Plumbago

Ove gore cvetaju a lisnate su:

Cupressus cashmeriana
Myrthus communis
Chamaerops humilis

Hladne i tamne prostorije:

Adianthum capillus-veneris
Aspidistra elatior
Chlorophytum elatum
Hedera canariensis
Cyclamen persicum
Saxifraga sarmentosa

majra 

Site Admin

Simbolicka dekoracija

http://i.imgur.com/BU2jDYVl.jpg

Kao simbol rasta i napretka, postavljaju se u one sektore u kojima je pozeljno podstaci dobru energiju, pa otuda drzanje u jegoistocnom sektoru srebrne krasule – biljke iz porodice kaktusa, koja nema bodlje i cije je lisce mesnato, tamnozelene boje koja lici na dragoceni zad donosi ogromnu dobrobit, jer je to sektor prosperiteta. Sta vise, biljke sa okruglim i srcolikim liscem “gledaju se” kao biljke novca. Biljke koje imaju siljate listove pozeljno je stavljati u severni i istocni sektor. Izbegavajte postavljanje biljaka koje imaju trnje. Ako ste u prilici odlucite se za bambus, posto on predstavlja mudrost prilagodjavanja i dobar je zastitnik u teskim vremenima. Prave biljke mozete zamenuti i vestackim (od svile) ali i tada morate voditi racuna, da cim izgube na boji, kvalitetu budu zamenjene novim. Izbegavajte aranzmane suvog cveca, u njima ima lepote za oko, ali nema zivota! Ovi zeleni cuvari harmonije zahtevaju redovnu brigu i kada izgube zdrav izgled obaveznoih zamenite novim, to samo znaci da su one a ne vi apsorbovale negativnu energiju prostora, narocito u situacijama kada su postavljene ispred ostrih struktura u prostoru. Najcesce mi i ne primecujemo kako njihovo prisustvo smiruje i obogacuje nasu dusu, raspolozenje cini boljim, uce nas da brinemo, prastamo, volimo, i rastajemo se kada za to kucne cas.

Biljke – simbol i znacenje

bor – dug zivot

sljivin cvet – dug zivot, mladost, lepota, i nesalomiv duh

nar – puno mogucnosti za prosperitet

ruza – lepota i ljubav

mandarina – prosperitet

vrba – ljubaznost i zenska gracioznost

narcis – dobra sreca i podmladjivanje

hrast – muska snaga i vrlina

oliander – lepota

pomorandza – sreca i prosperitet

orhideja – ljubav, lepota, plodnost, snaga i drazesnost

breskva – prijateljstvo,brak i besmrtnost

kruska – cistota i dug zivot

bozur – ljubav, bogatstvo i plemenitost

hrizantema – radost i dug zivot

chempres – plmenitost

jasmin – slatka prijatnost, prijateljstvo i ljubav

lotos – plodnost

magnolija – zenska dopadljivost

dud – kucni mir

narcis – dobra sreca i podmladjivanje

hrizantema – radost i dug zivot

hrast – muska snaga i vrlina

jabuka – mir i prosperitet

azaleja – zenska gracioznost

bambus – dug zivot i mladost

majra 

Site Admin

Simbolicka dekoracija

Aktivno stvaranje dobrog feng suija suptilnim uvodjenjem simbola i motiva odredjenog znacenja predstavlja najzabavniji, a ujedno i najkreativniji deo njegove primene. Oni mogu naci svoje mesto kao predmeti uradjeni od razlicitih materijala, preko motiva na slikama,do namestaja i tekstila. U principu u feng suiju je bolji art nouveau od art decoa!

Pri odabiru motiva, najbolje je dobro se upoznati sa pet osnovnih elemenata kako bi ste stekli utuisak o najpogodnijem dizajnu za svaki poseban sektor prostora.
Proverite godisnji elemenat datuma vaseg rodjenja, potom pogledajte motive koji odgovaraju vasem godisnjem elementu, ili pak izaberite nesto sto pripada elementu koji predhodi vasem, u proizvodnom ciklusu elemenata.

Ono sto treba izbegavati je upotreba i dominacija motiva elementa koji unistava vasu energiju, ali ga ne treba nikako potpuno izostaviti. Jer recimo Vatra unistava Metal, ali najlepsi komadi nakita se stvaraju upravo njenom primenom u obradi. Zlatno pravilo je : " Nekada je manje, vise"

http://i.imgur.com/AAAJTkBl.jpg

Simboli - znacenja

Dve ptice - romanticna ljubav
Metla - ciscenje od nevolje i srdzbe
Leptiri - ljubav i radost
Cvrcak - ponovno rodjenje, besmrtnost, vecna mladost, i radost
Novcici - prosperitet
Skoljka - prosperitet
Zdralovi - dugovecnost i odanost
Jelen - dugovecnost i bogatstvo
Pas - zastita i prosperitet
Golub - dug zivot
Cvece - bogatstvo
Divlja guska - bracna vernost
Zec - dugovecnost i vitallna sustina meseca
Konj - istajnost i brzina
Leopard - hrabrost
Lav - zastita i odbrana
Majmun - inteligencija, zdravlje, zastita od zla
Vrapci - prosperitet i uspeh
Tigar - strogost, hrabrost i surovost
Zaba - bogatstvo
Kornjaca - dugovecnost
Jednorog - dugovecnost, plodnost, radost
Detlic - lepota
Biseri - cistota
Fazan - kraljevsko, dobra sreca, lepota
Zmaj - plodnost, plemenitost, kreativnost
Vilin konjic - nestalnost i prefinjenost
Patka - sreca
Slon - mudrost, snaga i moc
Orlovi i sokolovi - dalekovidost i smelost
Zlatna ribica - uspeh i izobilje

Uzorci (za pokrivanje poda, pregrade, mebl i druge tkanine )

kornjacin oklop – dugovecnost
oblaci – mudrost i nebeski blagoslov
tekuca voda – bogatstvo i blagoslov neba
novcici – bogatstvo

majra 

Site Admin

Upotreba boja u enterijeru, prosperitet i bogatstvo

Boja purpura - prosperitet

Podstaknuta pitanjem clanice Silvi007 iznosim neke osnovne implikacije za upotrebu purpurnu kao tematske boje u uredjenju.
Boja purpura smatra se bojom najveceg prosperiteta. Kineska poslovica glasi: "Stvari se odvijaju toliko dobro da crvena prelazi u purpurnu." Ona ispoljava karakteristike i jina i janga, tj. ima povrsinsku ambivalentnost koja joj daje mogucnost ispoljavanja i jednog i drugog, da simbolizuje i elemenat vode i vatre a sve u zavisnosti od kompasne orjentacije gde je upotrebljena. Upotrebljena na severu sugerise vodenu ili jin stranu, a na jugu pak se naglasava jang treperava stranu. Obe dimenzije su povoljne.

Kombinacija purpurne i srebrne ili kako na kantonskom kineskom zvuci – ngan ce-i doslovno znaci "srebrni purpur" i kao kombinacija je krajnje povoljna za ljude koji su rodjeni u godini u kojoj je dominirala metalna energija, kao i za domove sa pretezno zapadnom orjentacijom, jer naglasak na energiji metala proizvodi vodu, i na ovaj nacin nagovestava srecu vezanu za bogatstvo.

Stimulisanje finansija postavkom tronoge zabe- Money frogs

Tronoga zaba je u feng shui-u simbol bogatstva i izobilja. Money frogs - uvek treba staviti licem u pravcu licne Sheng Chi direkcije, dakle najjace licne direkcije onoga ko najvise doprinosi domu finansijski, a uopsteno pravilo je postavka u dijagonalni ugao od ulaza u prostoriju koju koristimo kao dnevni ili porodicni boravak i to licem ka sredistu prostora. Postoje razne figure zabe izradjene od razlicitih materijala, kod nas se mogu nabaviti "poslovne" zabe koje su izradjene od keramike koja verno imitira bronzu te zabe imaju na ledjima 7 “dijamanata” koje predstavljaju 7 najsjajnijih zvezda sazvezdja Velikog Medveda (Ursa Major).

http://i.imgur.com/Hz9CqPQl.jpg

Legenda kaze da zaba izlazi popodne napolje, a nocu se vraca donoseci novcice zalepljene za svojim stopalima zato je treba drzati na niskoj povrsini, ili podu ispod stola, stolice ili sofe ; ne treba je postavljati direktno u liniji vrata da ne bi odsetala u jednom pravcu ;)

Postoji i ritual gde svaki dan onaj ko je finansijski gazda kada izlazi iz kuce uzima novcic od zabe i stavllja ga u novcanik da bi po povratku uz zahvalnost za srecu ga vratio zabici u usta.

I nemojte se odnositi prema njoj kao prema bozanstvu, naprosto to je simbol kao sto je i http://i.imgur.com/ZPXB6eNl.jpg simbol ljubavi.

Ovde mozete videti slike svih tronogih zaba sa detaljnim opisom:

money frogs

majra 

Site Admin

Money frogs, zaba sa novcicem gde postaviti?

primjecujem na nekim topicima da savjetuju da se drze neke figurice zaba sa novcicima u ustima, novcici sa crvenim koncem...gdje se to stavlja?

ja imam obicaj da uvjek u kuci imam kasicu sa parama,da li je treba postaviti na neko posebno mjesto?

Indija,

imate u prethodnim odgovorima kako se postavlja tronoga zaba, malo samo izlistajte temu.

majra 

Site Admin

Amajlije

Pozdrav Majra,

kupila sam kod Kineza 3 figurice sa zvončićima i crvenom vrpcom, pretpostavljam da treba da se kače iznad vrata, ali ja to ne mogu jer mi je nizak plafon.
U svakom slučaju, imam figuru slončića - (njega sam stavila na ulazna vrata), zatim imam žabicu koja drži novčić u ustima i imam brodić.
Da li možeš da mi kažeš gde bih tačno trebala da ih okačim.
Hvala unapred

Jasa :)

Moc simbola

Svi kineski znakovi i reci su u sustini slike, koje vizuelnim putem prenose svoje znacenje. Kineske reci su vise graficke nego fonetske, i time izrazavaju verovanja Kineza da gotovo svi objekti imaju skrivena znacenja koja su ili simboli srece ili simboli nesrece. Oni, dakle na predmete gledaju kao na simbol srece i nesrece, a na dogadjaje kao na znamenja dobrih i losih vesti. Skrivena znacenja predmeta i dogadjaja cesto imaju veci potencijal nego sto se recima moze opisati.

Simbolizam obiluje nijansama i sadrzi mnostvo razlicitih znacenja tako da nevestom oku jedan pejzaz predstavlja odraz prirode i nista vise, ali izvezbanom oku nacin na koji su oblici naslikani, odabir drveca, mesto na kom je naslikana voda, gde su postavljene stene, trava i najzad, oblik i orjentacija planina na slici, govori mnogo o tome da li su dobri nosioci zelja, i kakvih zelja. Sve orjentalne slike su stvarane tako da ne budu samo umetnicka dela, najcesce su kombinovane sa kaligrafijom i na taj nacin u formi i sadrzaju predstavljaju mocne simbole. Stoga nikada ne zurite sa njihovim uvodjenjem u vas dom. Bolje je da radite polako, ne dozvolite da poneti entuzijazmom zatrpate svoj dom dekorativnim objektima samo zato sto imaju motiv ili simbol koji zelite. Niko vam ne moze sugeristi bolje od vas samih koji ce vam simbol biti najprikladniji i koji ce vam doneti najvise blagostanja.

Svakako da se treba uvek voditi racuna da ostanete u harmoniji sa svojim okruzenjem, nemojte izgubiti trezvenost i od svoga doma napraviti repliku izloga kineskih prodavnica. Upoznajte dobro istoriju i kulturno predanja svoga naroda, podneblja u kome zivite i svojim odabirom objekata koji su sakupljali esenciju vekovima, podrzite vase zelje. Najvaznije od svega je da se Vi osecate ugodno pri pogledu na svoje odabrano Feng Shui pomagalo.

Prema grupama simbola srece, ljudi su centralna bica, zahvaljujuci kojima zivotinje, biljke i predmeti imaju smisao.

Mogli bi se grupo razvrstatu u :

1. Simbole bogatstva i uspeha
2. Simbole dugog zivota
3. Simbole ljubavi i romanse
4. Simbole zastite

Ali samo poznavanje znacenja simbola nece vam mnogo pomoci u pojacavanju energije prostorije ili stana, ukoliko osim porekla i spoznaje razloga zbog kojeg se smatraju simbolima srece, ne razumete njihove jin i jang aspekate, pripadnost grupi, znacaj velicine ( dimenzija), boje, kao i materijala od koga su napravljeni. Uz sve ovo ukoliko nisu postavljeni na najpogodnijem mestu kako bi mogli da ispune ulogu koja im je namanjena imacete situaciju – da feng sui «ne radi».

Stoga naoruzajte se dobrim kompasom, usavrsite se u njegovom koriscenju - kazaljka kompasa je uvek pokazatelj i uvek vodite racuna da mora postojati balans, kompatibilnost i harmonija ci sila.

Dobar feng sui funkcionise vrlo brzo na polju uspostavljanja komfora i harmonije u vasem zivotnom prostoru, medjutim kao i sve drugo, feng sui praksa zahteva da donosimo odluke. Elemenat licnog napora nikada ne moze biti preterano naglasen. Kada feng sui donese mogucnosti vi i dalje morate da radite na ostvarivanju tih mogucnosti.

majra 

Site Admin

Moc simbola, kineska tronoga zaba sa novcicem

Pozdrav Majra,
kupila sam kod Kineza 3 figurice sa zvončićima i crvenom vrpcom, pretpostavljam da treba da se kače iznad vrata, ali ja to ne mogu jer mi je nizak plafon.
U svakom slučaju, imam figuru slončića - (njega sam stavila na ulazna vrata), zatim imam žabicu koja drži novčić u ustima i imam brodić.
Da li možeš da mi kažeš gde bih tačno trebala da ih okačim.
Hvala unapred
Jasa

Jasa,
molim Vas opisite malo simbole, materijal od koga su nacinjeni, velicinu i boje koje dominiraju, svakako bi bilo dobro i ako mozete da ih slikom predstavite - mozda nadjete na netu.
Za tronogu zabu ima u ranijim postovima objasnjenje, malo izlistajte unazada bice i dodatak ovde.

Jasa:

Nažalost Majra, nemam fotoaparat a sa kamerice na mobilnom ne mogu da prebacim na kompjuter... našla sam na netu sliku, to je otprilike to isto, samo što su simboli žaba, slončić i brodić. Vrpca je ista, zvonce je poptuno isto (i simboli na njemu)...
Pokušala sam da sastavim u jednu sliku ovo što sam našla na netu, nadam se da će pomoći.
Hvala puno.

Kineska tronoga zaba

Omiljena medju korisnicima feng suija, ova zaba je savrsen simbol bogatstva i blagostanja.

Nekoliko se mitova vezuje za poreklo ovoga verovanja.Naime u mitu o Osam besmrtnika zena od jednoga je ukrala eliksir besmrtnosti od Kraljice zapada, His Vang Mu. Pobegla je na Mesec gde je pretvorena u zabu. Ali nakon sto je okusila eliksir postala je besmrtna, i nakon sto je pretvorena u zabu molila je za milost. Bogovi su se smeksali, tako da je gornji deo tela poprimio oblik ruznog stvorenja, a donji deo je zadrzao rep punoglavca.

U jednoj srodnoj legendi, tronogu zabu kupa u novcu Lui Hai, jedan od Osam besmrtnika, drzavni minister, za koga se veruje da je bio veliki poznavalac taoisticke magije (ziveo u desetom veku nase ere). Nakon sto je dugo tragao za ovim mitskim stvorenjem, Lui Hai gaje nasao gde se krije unutar jednog dubokog bunara. Svestan da zaba voli novac, znao je kako da je namami, te je kao mamac upotrebio crvenu traku kojom su bili vezani zlatni novcici.

Ovaj prizor je i oslikan, i za ove slike se tvrdi da privlace veliko bogatstvo. Od tada je tronoga zaba sa novcicem u ustima postala simbol bogatstva i uspeha.

http://i.imgur.com/JBUihHMl.jpg

Legenda je rasla tokom vremena, i danas je tronoga zaba predstavljena kako sedi na gomili novca i zlatnim polugama, uvek sa novcicem u ustima. Lazne zabe su najbolje kada su napravljene od aventurine ili jaspisa. U stvari prema kineskoj mitologiji, tronoga zaba zivi na Mesecu, kojeg tokom eklipse uspeva da pojede. Kao rezultat toga, ponekada se za nju tvrdi da simbolizuje nedostizne stvari.

Minimalno je potrebno imati jednu. Optimalno je imati ih devet. Dostatno je i ako ih drzite u skupini od tri ili sest. Vazno je pri tom da ih drzite na podu, rasporedjene po svim delovima sobe na neupadljivim mestima, kao sto su prostor ispod troseda, sofe, stola, police i sl. I neka budu okrenute prema razlicitim stranama sveta, ali uvek tako da aktiviraju vase povoljne pravce.

Kada sednete na pod i zavirite pod namjestaj trebali biste videti prizor skupine zaba koja je netom doskakutala u Vas dom u namjeri da se tu nastani.

Ako imate samo jednu zabu, ona ne bi smela biti okrenuta prema ulaznim vratima, jer tako stvarate dojam da ona odlazi skupa s Vasim novcem. Ako imate tri, neka jedna gleda van, kao da ide po novac, druga prema unutra, kao da ga unosi u dom, a trecu postavite po zelji. Mozete i ispod svake zabe, koliko god ih imali, staviti i pravu novcanicu, ili kovanicu. Važno je zabe na stavljati u spavacu sobu, kao niti u kupaonicu ili kuhinju. Pojacavanje energije koja ce Vam doneti bogatstvo, ometace vas san, dok u kuhinji ima suprotan efekat. Dnevna soba je najpogodnija.

Mozda Vam se cini da su te zabe pomalo nesvakidasnje i da bi se tesko uklopile u Vas enterijer, mozda ste i u pravu, no povoljnost je u tome sto one ne smiju biti izložene na vidnim mjestima, a vjerujte, doista marljivo ispunjavaju svoju zadatak.

Par dragocenih slonova

Rec «slon» na kineskom zvuci kao hsing, sto ujedno znaci i «premijer». Otuda je slon simbol snage, mudrosti, energije i zdravog razuma – svih kvaliteta dobrog i moralnog vodje. On je takodje jedna od cetiri zivotinje koja predstavlja moc, a smatra se i jednim od osam budistickih blaga.

Na Tajlandu se beli slon smatra svetim stvorenjem, a u mnogim istocnjackim kulturama su bozanstva predstavljena kako jasu na slonu. U kineskoj kulturi, deca predstavljena kako jasu slona smatraju se simbolom srece.

http://www.odlican.com/d/14649-2/slon.jpg
Slike odlican.com » Olivera » Feng shui » sloncinja

U feng suiju slon ima sledece znacenje: smatra se da donosi srecu vezanu za uspon oca porodice i izglede da zauzme visoki polozaj. To dolazi od verovanja da slon nosi dragi kamen koji ispunjava zelje, tako da je simbolicko prisustvo u vasem domu oznacava mogucnost ispunjenja svih vasih zelja. Idealno bi bilo da imate par slonova, keramickih i postavili ih unutar ili van doma, ili sa strane ulaznih vrata – da simbolisu dolazak srece.

Za slona se takodje veruje da ce nerotkinje povecati izglede da rodi musko dete ukoliko bude drzala slonove u spavacoj sobi. Za Budu se veruje da je zacet tako sto je u obliku belog slona usao u majcin bok.
Veruje se da je izvrstan simbol za decu i da im donosi srecu.

Ukoliko zelite da drzite slona u svom domu bilo bi dobro da na njegova ledja postavite korpu sa dragocenim predmetima, jer to ima znacenje da slon donosi ove predmete u vas dom. Mozete na ledja postaviti i biljke koje cvetaju, kao i drugo cvece sa pozitivnom simbolikom. Za njega se kaze da ima snagu i energiju da iznese ceo svet na svojim ledjima.

Zlatne poluge na trgovackom brodu

Maketa trgovackog broda natovarenog raznim blagom, koje svedoci o njegovim uspesnim podvizima izuzetno je dobar simbol blagostanja. Mozete se posluziti bilo kakvom maketom brodica kojeg cete sami napuniti "blagom", novcicima, kristalima i mini zlatnim polugicama. Zavisno od materijala od kojeg je brodic nacinjen, odlucit cete u koji sektor ga treba postaviti. Drveni brod povoljan je u istocnom i jugoistocnom sektoru, metalni u zapadnom, severozapadnom i severnom, a keramicki i kristalni u severoistocnom i jugozapadnom sektoru. Postavite ga na nizi stocic.

Slika natovarenog broda koji uplovljava u luku ima jednako delovanje kao i maketa, a najpovoljnija je na istoku. Istok je prostor najstarijeg sina u porodici, a ovakva slika uvecati ce njegov uspeh u zivotu i preneti ga na celu obitelj.

Mozete postaviti model trgovackog broda u kancelariju, najbolje u foaje. Postavite brod da izgleda kao da plovi kroz prostoriju, a ne kao d ace da isplovi van. U tom slucaju rizikujete da izgubite novac. Okrenite ga tako da izgleda kao da ce da uplovi u luku – dopustite da vasa kancelarija bude njegova luka.

Postoji pregrst simbola koji privlace bogatstvo u Vas zivot. Da biste imali povecane prihode nije potrebno sve ih koristiti. Odlucite se za one koji Vam se najvise svidjaju i koji Vas osobno najvise asociraju na bogatstvo i blagostanje

Sledi prica o autenticnim novcicima koji donose srecu.

majra 

Site Admin

Autenticni novcici koji donose srecu

Postoje razlicite grupe simbola bogatstva – od kojih su neki mocniji od drugih. Mozda je od svih simbola bogatstva najlakse koristiti razlicite novcice, novce i zlatne poluge.

Stari kineski novac je izuzetno popularan i izuzetno mocno sredstvo u prizivanju srece kako neba tako i zemlje. Opisani kao “ cetvrtasti iznutra i okrugli spolja”, obicno napravljeni od bakra, korisceni su jos u vreme T’ai Kunga u jedanaestom veku pre nase ere. Kvadrat u sredini predstavlja energiju zemlje, dok krug predstavlja ci neba. Zajedno donose srecu u bogatstvu, potpomognuti crvenom trakom, koja pokrece njihovu energiju. Jang zemlja im udahnjuje dragoceni zivot, pretvarajuci ih u mocne simbole.
Novcici uzeti iz bogate kuce poseduju veliku energiju, i devet novcica koji predstavljaju devet careva jedne dinastije donose bogatstvo zadevet narednih generacija.

Oni koji zele mogu da podju u “lov na blago” – autenticne novcice, koji su se koristili u vreme nekoliko dinastija u Kini. Na novcicu obicno stoji upisano vladarevo ime. Vodite racuna da novcice izaberete iz vremena vladavine onih careva koji su bili bogati i mocni.

Naravno u savremenoj upotrebi su imitacije, izradjene od bakra, ili zlata a neki poseduju i dijamantske ekvivalente novcica.
Tako ce vam novcici iz vremena vladavine cara Cijena Langa ili iz vremena vladavine Ksanga Ksija doneti vise srece nego oni iz poslednjih dana vladavine dinastije Cing. Za vu cu ili tel novac iz vremena dinastije Han smatra se da donosi najvise napretka. Originalni cu cu novac je veoma redak, ali postoje primerci ponovo iskovanog vu cu novca u zlatu, srebru, bronzi i zadu.

Za provincijske novcice iz perioda vladavine Ksang Ksija, koji na sebi imaju simbole jina i janga, veruje se da imaju zastitne moci ako se nose oko vrata na zlatnom lancu vezani crvenom trakom.
Kao dodatak ovome, mozete nositi prstenje i nausnice, manzetne i igle za kravatu ukrasene kopijama ovih starih simbola. Idealan broj novcica koji mozete nositi na telu je devet tako da bi bilo najbolje da nosite prsten I par mindjusa, svaki sap o tri novcica, ili ogrlicu sa mindjusama.

Novcici koji se nose kao amuleti

Kao sto se novcici koji donose napredak nose u formi nakita, tako se nose i kao amuleti.
Na primr, uzmete devet novcica iz perioda Cijen Langa ( imitacije u zlatu ili od zada), vezite ih crvenom trakom i okacite oko vrata bozanstvuiI drzite 7, 14, ili 21 dan. Na taj nacin cete simbolicki, uneti ci energiju u novac i time ga uciniti mocnim. Novcice tada mogu da nose deca oko vrata, kako bi pregrmela 30 barijera koje ih cekaju u zivotu.

Broj novcica koji se nose oko vrata mora da odgovara broju detetovih godina ( po kineskom verovanju, molim vas, dodajte jednu godinu); i svake lunarne Nove godine, treba da se doda po jedan novcic sve dok dete ne napuni 15 godina. Do tog doba se veruje da je dete vec, simbolicki, uspesno preslo sve barijere na svom zivotnom putu. Kako je vreme prolazilo, nosenje ovih novcica se pretvorilo u sujeverje, pa se njihov broj povecavao, i sada se vezuju tako da nalikuju macu, ukrasavaju se cvorovima i kicankama. Novac koji se upotrebljava za odbranu od Sar cija, ili ubistvenog daha, poznat je pod imenom - pi hsijen cijeni. Ovi novcici u obliku noza odlicni su protiv gubitka porodicnog novca i u tu svrhu se kace u uglove vaseg doma koji vam zadaju probleme.

Novcici koji se kace iznad vrata u prodavnicama

Da biste privukli bogatstvo u vasu radnju okacite dva novcica vezana crvenom trakom iznad ulaznih vrata, direktno iznad glavnog ulaza, i menjajte ih svake godine, prvog dana lunarne Nove godine.

Novcici koji povecavaju obim posla

Stavite novcice vezane trakom crvenom na vazna dokumenta i knjige prijemnih faktura kako biste imali uspeha u poslu. Naravno da moderno praktikovanje podrazumeva u najvecem broju slucajeva upotrebu odlicnih kopija koje izgledaju kao da su izradjeni od pravog zlata iz vremena vladavine dinastije Cing.

http://i.imgur.com/JeEeumpl.jpg

Dakle nije neophodno da novcici budu originalni i stari, no ako ste srecnik pa mezete biti vlasnik nekih primeraka dakako da ste blagosloveni izuzetnim mogucnostima.

U svakom slucaju imajte na umu da njihova moc dolazi od njihovog oblika i znacenja koje nose! Fizicko prisustvo tri novcica povezanih crvenom vrpcom privlaci srecu gde god da se stave.

Na primer, ako zelite pregrst predivnih mogucnosti putem faksa i i – mejl poruka, drzite ih na kvakama ulaznih vrata prostorije, na faksu i kompijuteru. Jedan komplet okacite na zid iza vas kako biste stekli potporu u novcu.
Obratite paznju da kada postavljate novcice na dokumenta, faks itd. da strana na kojoj su ispisane cetiri reci na kineskom – jang strana bude okrenuta nagore; strana sa dva znaka je strana jina.

Novcici koji uvecavaju bracnu srecu

U Carskom registru kineskog novca stoji zapisano da odredjeni oblik novca – talismana poznatog pod nazivom “ novac koji donosi srecu u spavacoj sobi”, donosi bogatstvo bracnom paru i mnogo dece, koja ce imati uspeha u zivotu.
Legenda kaze da je jedan od careva dinastije Tang po savetu feng sui majstora bacio srebrne i zlatne novcice na bracni krevet njegove najdraze cerke. Na zlatnim novcicima bile su urezane zelje za srecu.
Dakle, da biste ucvrstili srecu bracnog para, ugledajte se na ove carske zapise, careve su savetovali najbolji feng sui ucitelji. Alternativa za deset carskih novcica je deset privezaka od zada u obliku diska vezanih crvenom lentom.

Novcice srecemo najcesce u kombinaciji sa simbolima zivotinja koje nose odredjen vid srece i na taj nacin sublimacijom simbolike postaju vrlo snazni generatori. Pa otuda svi objekti na kojima zivotinja sedi ili lezi na postolju od novcica su simbol bogatstva. Brzina i put priticanja su oslikani simbolikom, pa tako na primer u kombinaciji sa slepim misem imaju znacenje “ trenutne srece”, sa svrakom imaju znacenje “ nek vam se ostvare zelje”…

Dakle, Jasa mislim da Vam je ovaj sadrzaj pruzio dovoljno informacija o objektima koje posedujete i da cete ih sada sa lakocom, a shodno vasim aspiracijama koristiti.

majra 

Site Admin