Feng šui sistem leteće zvezde, godišnje i mesečne karte Feng šui

Kineski Lunarni i Solarni kalendar, godisnja i mesecna karta

Kineski Lunarni kalendar

Po ovom kalendaru nova godina je pokretan datum i naizmenicno pada u januaru ili februaru, zavisi od godine. Koristi se kod proslave kineske nove godine, pri odredjivanju zivotinje u cijem je znaku neko rodjen i pri analizi zivotnih sudbina. Njime se sluzimo i uvek kada koristimo Kua broj ili formulu osam kuca.

]Kineski Solarni kalendar

Na njemu se zasniva Feng Sui period letece zvezde (godisnji i mesecni periodi). Ovde je 4. februar proglasen za pocetak nove godine (granica dozvoljene greske je jedan dan).

Tabela u prilogu pokazuje vladajuce brojeve za godisnji solarni kalendar u periodu 2000-2025g

http://i.imgur.com/NZTZT49l.jpg

Naredna tabela pokazuje vladajuce brojeve za mesecni solarni kalendar u razlicitim godinama

http://i.imgur.com/5bw0Toul.jpg

Godisnja i mesecna karta

Pomocu prethodnih tabela moze se izracunati Lo Su kvadrant za zvaku godinu i svaki mesec. Na pr: za 2007 godinu u centru karte ce biti broj 2, zatim treba rasporediti ostale brojeve. U septembru mesecu ove godine za kartu mesecne zvezde u centru ce biti broj 4, jer je ovo godina vepra. I na taj nacin dobijamo kartu letece zvezde za septembar ove godine, koju mozemo pridodati vec izracunatoj natalnoj karti doma.

http://i.imgur.com/56MZ8gVl.jpg

Sada u natalnu kartu letece zvezde mozemo da smestimo brojeve koji predstavljaju:

1. periodicnu zvezdu
2. vodenu zvezdu
3. planinsku zvezdu
4. godisnju zvezdu
5. mesecnu zvezdu

Sledi primer natalne karte stana iz perioda 7 sa pravcem gledanja S2, sa ci distribucijom za mesec septembar 2007.g

http://i.imgur.com/beGw8QIl.jpg
By andridea

Opet 81 kombinacija

Hvala u svakom slucaju na ovim sajtovima, ali meni je potrebna pisana forma, tojest pisano objasnjenje kombinacije letecih zvezda. Naprimer kombinacija planinske i vodene zvezde je 1 i 2.

Znam da donosi bracne probleme, ali kako primenjivati lekove za tu kombinaciju u razlicitim sektorima?

Nastojacu da vam ubrzo dostavim tabele koje pruzaju uvid u znacenje kombinacija trigrama i godisnjih brojeva, kao i znacenja kombinacija planinske i vodene zvezde.

majra 

Site Admin

Sorry, nisam pazljivo gledala mozda i pronadjem ono sto mi treba, a ako ne uspem obraticu se ponovo za pomoc.

majra: Nastojacu da vam ubrzo dostavim tabele koje pruzaju uvid u znacenje kombinacija trigrama i godisnjih brojeva, kao i znacenja kombinacija planinske i vodene zvezde.

Hajde molim te da to bude sto pre, rasturio mi se brak zbog duple kombinacije 1-2 i 2-1 koje su nepravilno lecene.

Nije da sam pateticna zbog raspada braka, ruku na srce lakse mi je ovako, ali me prosto te kombinacije zanimaju.

Ishod kombinacija planinske i vodene zvezde, i lek

duple kombinacije 1-2 i 2-1 koje su nepravilno lecene.

1/2 = Bracni problemi i opasnost od gubitka. Voda u planini je uvek znak ozbiljne opasnosti, kao sto je pad planine u vodu veoma los znak. Koristite biljku za iscrpljivanje vode i jacajte element zemlje.

2/1 = Uticaj majke je previse jak sto moze da dovede do bracnih probleme. Koristiti metal za nadjacavanje.

Rezultat i ishod ulaska brojeva u sektore moze biti povoljan ili nepovoljan, no situacija se do izvesne granice (trojstvo srece) moze korigovati. Kako? Uz pomoc analize odgovarajucih elemenata. Kada se javi koncentracija negativnih zvezda ispoljavanje ce zavisiti i od ostalih zvezda, dakle, kada losa godisnja zvezda uleti u sektor sa nepovoljnim brojevima natalne karte, losa sreca se aktivira mnogo brze, otuda i znacaj pracenja uticaja vremenskih zvezada, jer svaki sat, dan, mesec, godina i period ima drugaciji vladajuci LO Su broj.

Astra, niste naveli u kojoj palati se pojavila kombinacija pa ne mogu nista vise komentarisati.

No, uvek treba brizno pratiti godisnje negativne promene i blagovremeno poduzeti mere zastite i lecenja. Znanje o tome kada bi se mogle dogoditi destruktivne pojave, pruza mogucnost da ih ako ne u potpunosti izbegnemo, a ono bar umanjimo posledice.

Veoma je vazno pratiti tri velike godisnje negativnosti:

 • Zutu peticu, poznatu kao Vu Vang
 • Tri ubistva, poznata kao Saam Saat
 • Velikog vojvodu Jupitera, poznatog kao Tai Cui.

majra 

Site Admin

Zapad metal, jugozapad zemlja?

Takve kombinacije letecih zvezda sam vec nalazila po raznim knjigama, ali - one nisu sasvim validne. Vec dugo godina se bavim proucavanjem feng shuia. I primenjivala sam razlicite lekove za istu kombinaciju zvezda, i za neke kombinacije sam nasla adekvatne lekove.

Cak sam jednom platila feng shui konsultanta i nisam imala nikakve vajde od toga.

Moraju se u obzir uzimati sektori tj peavci u kojima se pojavljuje odredjena kombinacija. Onda u celu pricu pored planinske i vodene zvezde treba uzeti periodicnu i godisnju zvezdu. E tu se totalno zbunim. Evo primera - periodicna zvezda 9, planinska 7, vodena 5, pojave se npr. na zapadu gde je ove godine 4. To je jedna prica. Ali sta ako se ista ta kombinacija pojavi na jugozapadu gde je godisnja zvezda 8.

Kako reagovati na tu kombinaciju na zapadu koji je metal i na jugozapadu koji je zemlja? E to mene totalno zbunjuje.

Samo moje prakticno iskustvo

Astro, Ja Vam mogu izneti samo svoje prakticno iskustvo tj. postupak kako je radim i nisam nezadovoljna ucinkom. I ja sam moj dom prvi put uredila po savetu feng shui majstora. To je period u kome sam najvise sumnjala u celu pricu, jer je hrpa desavanja usledila u tako kratkom periodu i to ne bas prijatnih da sam ja bila blago receno zatecena zbivanjima i oko mene i u sebi.

Nastojala sam racionalizovati sve, i pokusala negirati celu feng pricu, naprosto se izmaci. No, nije se moglo. I onda sam krenula s eksperimentima, i to tako sto sam namerno radila sve ono sto se deklarise kao tabu u feng suiju. Nemojte me ni pitati za rezultat!

Sve Vam je jasno cim sam ovde s fengom nakon 20 godina. I odmah da Vam kazem bez eksperimenta nema suptilnog podesavanja, no nemojte ponoviti moj put.

Moje iskustvo govori sledece.

Prvo treba postaviti osnovni feng shui (da ga tako nazovem), a na osnovu natalne karte doma (to se vrlo retko uspe realizovati pre godinu dana, cak i u uslovima kada niste finansijski ograniceni), a s druge strane ukoliko unesete promene u ceo dom ili pak u vise sektora odjednom zasigurno cete se naci u haosu; verujte da znam o cem pricam(!).

Uvek krecem tako sto ocitavam da li se vrata nalaze u nekom od zlokobnih pravaca ili opasnih linija. To je tako snazan uticaj da bilo sta da ucinite u smislu feng suija ako ovo ne korigujete ili ublazite sve poduzeto ce biti - cisti fijasko.

Potom odredjujem vladajuci Lo Su broj, ili ti - metodom trigrama odredim kom tipu pripada kuca i onda pogledam da li broj koji ulece uspesno ili ne aktivira elemenat trigrama osnovnog Lo Su kvadranta, tj. da li povecava ili umanjuje njegovu energiju, a na osnovu ciklusa pet elemenata.

Kada tako napravim uvid dodajem godisnje zvezde i onada analiziram znacenje njihovih kombinacija, i gde su se nasle (u kojoj palati) i sta to konkretno znaci za onoga ko tu zivi.

Naprimer Vi navodite: periodicna zvezda 9/7/5 - u zapadnoj palati.

Energija vatre drzi metal pod kontrolom, tj. iscrpljuje kreativnost, radost i sve sto nosi simbolika zapada. Devet je zvezda poznata u sazvezdju kao Desna ruka, tj velikodusna zvezda, ali ona kao i JU (u astrologiji) umnozava sve tj. podjednako siri i povecava i dobru i losu srecu posebno majke - zene u domacinstvu; kada se nadje u kombinaciji sa 5, broj 9 zraci negativnoscu.

5 zemlja nalazi pod kontrolom u zapadnom sektoru, no vatrena energija broja 9 velica njenu fatalnu energiju, vatra broja 9 proizvodi zemlju (5) tj. - patnju. Sigurna sam da vam je poznato da je kombinacija brojeva 5 i 9 spadaju u pet kombinacija na koje se mora obratiti prvo paznja.

Verovatno mozete i sami primetiti da se novi nacin zivota koji je karakteristican za vas sadasnji stan nije pojavio odmah, ali je vrlo verovatno da je u toku pete godine - postao evidentan.

Naime, pretpostavljam, shodno onome sto ste izneli, da je kuca iz peroda sedmice, jer se tada mogla naci kombinacija 5/9 i 9/5 na zapadu i jugozapadu i sve te kuce su osetile direktan negativan uticaj u glavnoj spavacoj sobi. Zbog toga se kao lek preporucivalo da prostor ima plavi tepih i mesinganu urnu sa vodom za kontrolu.

Broj 7 je metalni broj u kombinaciji sa brojem 9 ukazuje na opasnost koju uzrokuje sam covek svojim ponasanjem i stavom, i ako sve ovo rezimiramo sa godisnjom zvezdom 4 koji u periodu osmice nije srecan broj jer je transformisan u mrtvu zvezdu eto kombinacije koja ukazuje da ukucani koji zauzimaju ovu palatu nisu fleksibilni u komunikaciji, da su prisutne svdje, nametanje autoriteta, pa cak i silom dokazivanje moci pojedinca i sve to naravno nalazi ozbiljno narusava psihicko zdravlje a ne retko i donosi tegobe sa srcem.

Eto ja sam pokusala da napravim presek kako ja sazimam znacenje pojedinih kombinacija, nadam se da sam Vam bar za nijansu pomogla u vasoj teznji ka istom.

majra 

Site Admin

Astra odgovor

Ulaz na nula stepeni severa odgovara specijalnoj liniji iz grupe zlokobnih pravaca, pa se nadam da ste cete u startu poduzeti lecenje, moj predlog je da postavite na vrata mesingani zvekir u obliku lavovske glave tj. bilo kakva metalna dekoracija na vratima ce biti dovoljna da preusmere ci, mada mozete i da pretvorite kucu u "nebesko prebivaliste" tako sto cete direktno naspram ulaznih vrata postaviti mali oltar, bilo koje vrste shodno vasem opredeljenju.

Metafora kaze:

Udaljena koliba u sumu

Ako iskusite teskoce i ometanja, budite pazljivi. Prave sanse ce doci u pravo vreme. vas dom je vise sklon dokolici nego profesionalnoj afirmaciji. Finansijski prosperitet mozda nece biti najveci, ali cete imati dovoljno da sastavite kraj s krajem. Cuvajte se zavisti, tracevi ce vas odvesti u neprilike i diskreditovati. zadovoljstvo je vase najvece bogatstvo

Kompasna direkcija ulaznih vrata zahteva balansiranje prostora u cilju harmonizacije energije u vasem domu uz pomoc boja i to upotrebom:

 • u oblasti severistoka, i jugozapada - bele
 • u oblasti zapada i severozapada - zelene i/ili svetlo plave

Pri tome morate sagledati i upotrebiti adekvatnu boju u istaknutim ili uvucenim oblastima - delovima prostora (ako postoje).

Ostatak se upravljate prema komapsnim direkcijama s tim sto uvek pre aplikacije obratite paznju na natalnu kartu, da ne biste aktivirali nepozeljne kombinacije.

TV i PC, po pravilu treba da su okrenuti tako da kada sedite za njim aktivirate jedan od vasih povoljnih pravaca, a svakako da je dobro da ga strateski smestite (recimo PC, ako obavljate posao za njim, pa ocekujete uspeh priznanje...) u sektor koji ima takvu aspiraciju;

Znaci vazno je da se nalazi u sektoru koji nije ugrozen kombinacijom letecih i godisnjim nepovoljnim letecim zvezdama, a sve ostalo idete po osnovnim principima (ledja.. itd..) tako da podrzite vasa nastojanja dok ste za njim. Vodic za postavku je Vas Kua broj.

Pa recimo ako ga stavite u sektor odnosa, a zelite da aktivirate i ljubavnu pricu izborni pravac ce biti vas NIjen jen ( JI), svetlozeleni tepih sa parnim uzorkom i sl. Dan za selidbu birajte na osnovu vaseg datuma rodjenja a uz pomoc Almanaha.

Sto se tice identifikacije pravca gledanja kuce, ja naprosto se upravljam po tome odakle ili kuda ulazi, tj. se unosi ( hrana, novac, gosti...) energija u bilo kom obliku u sam dom. Mislim da tu nema bas velikih nedoumica ako je objekat pravilnog oblika; jer ako posmatramo logicno da se energija krece putanjama( tj. kuda i mi, setite se samo kako napravimo staze precice preko travnjaka...), kada je jasno definisan ulaz za mene je to dovoljan argument da to uzmem za polazisnu tacku.

Izuzetak pravim samo kada se dom nalazi u visespratnici, i tada su mi izuzetno vazni prozori, verande i sve sto se moze naci u okruzenju (novoizgradjene zgrade, ulicne svetiljke, i ostale moderne strukture).

Dakle sagledavam interakciju elemenata raspolozenih u neposrednoj blizini, i to opet koristeci ciklus pet elemenata ( dakle gledam kako se uzajmno odnose vladajuci elemenat kuce na osnovu pravca gledanja i elementi okolnih struktura) ali u ravni coveka - tj. oduzimamm 7,5 stepeni od vrednosti (pravca) koji sam ocitala na obicnom kompasu.

Ovo vam moze takodje posluziti za identifikaciju pravca gledanja, (naprosto malo se raspitajte kako zive ljudi okolo sa istom pozicijom objekta, upostalom neke su stvari vidljive i u prolazu pored istih).

Objasnjenje je jednostavno: zbog sveopste povezanosti i medjudejstva svega sto postoji, unutrasnje se odrazava na spoljasnjem, dok se prema spoljasnjem moze zakljuciti o tome u kakvom je stanju unutrasnje. Jedno menja drugo, jer je zajednicka snaga svega - energija.Energija cini nase misli, osecanja i nase telo, ispunjava stvari u nasem domu i oko njega.

Samo u zavisnosti od ugla posmatranja imamo percepciju da je nesto unutrasnje ili spoljasnje. Kada posmatramo sobu tada je nase telo zajedno sa emocijama i mislima unutrasnje, a stan je taj koji kao spoljasnje odrazava nase unutrasnje.

Ako posmatramo okolini naseg stana tada je ona spoljasnje u odnosu na nas dom ( unutrasnje) ; ako prosirite aspekt sagledavanja na ceo grad, nas kvart u kome zivimo je unutrasnje - tj. hocu rec da samo treba biti svestan onoga sto se vec zna i vidi jer nas izbor pa i novog doma predstavlja nas odraz. Naprosto bivamo privuceni i upravo tu lezi snaga i svest u primeni feng suija.

Odnos pripadajucih elemenata

 1. Kada zgrada gleda u pravcu onoga elementa koji proizvodi elemenat kuce onda ce zgrada pruziti zastitu i srecu svojim stanarima.
 2. Kada je zgrada u pravcu onoga elementa koji je slican elementu kuce onda ce zgrada doneti napredak stanarima kuce.
 3. Kada je zgrada u pravcu elementa koji biva unistenod strane elementa kuce onda ce se zgrada odraziti na novac stanara.
 4. Kada je zgrada u pravcu onoga elementa koji proizvodi elemenat kuce onda ce zgrada crpeti/trositi energiju stanara kuce.
 5. Kada je zgrada u pravcu onoga elementa koji unistava elemenat kuce onda ce ona donositi nesrecu i teske okolnosti zivota stanarima kuce.

Naime stari taoisticki majstori su smatrali da je pravac gledanja ono mesto koje je otvoreno ka najotvorenijem prostoru, odakle se pruza najsiri pogled, no ako se pokusa primenuti ovaj kriterijum problem se javlja ako dom recimo ima na dve - tri strane sirok pogled.

Uvek idem linijom da se energija krece slobodno, i da samim tim bira najjednostavniju putanju; pa tako i ja, jednostavnost u pristupu mi obezbedjuje i efikasnost.

Mislim da ako i imate dileme, svakako sam boravak u prostoru ce ih razbiti; a i postavka izabranog pravca ce se vrlo brzo ocitovati u praksi, tako da kada i imam dilemu ja eksperimentisem, pa pitam za povratnu info pa mi to bude pokazatelj, jesam li na dobrom putu ili ne.

Ili pak, ukoliko vec zivite u prostoru jednostavno postavite Lo Su i demarkacijom sagledajte da li se objektivno stanje podudara sa ocekivanim na osnovu prethodne identifikacije koji broj se odnosi na koju prostoriju kuce.

Mislim da pravac gledanja i nije tako sporan za odredjivanje koliko osa pruzanja kuce.

majra 

Site Admin

Zabuna

Majra, mislim da je doslo do zabune. Stan nije iz perioda 1, vec iz perioda 6, sagradjen je 1968. Zasto sever na 0 stepeni spada u zlokobni pravac? Prvi put to cujem, onako najiskrenije.

Koji su jos zlokobni pravci po kompasnim direkcijama? E sada ako moze modifikacija predhodnog teksta, ali za period 6. I da stan se nalazi na 8 spratu. Hvala.

Linije i pravci, kompas

Kartu letecih zvezda sam ispravila, a nju nisam gore komentarisala, vec sam vam je samo prilozila da vam bude zgodnije za rad.

Ono sto vam moze jos pomoci u analizi je kvalitet cija u kuci sa osom sever/jug.
Cuen Ming ( totalni gubitak) zauzima SI palatu; Ho Haj ( losa sreca) SZ palatu; Sest ubistava zapadnu palatu; Pet duhova JZ palatu; Seng Ci ( uspeh) S palatu; Fu Vej ( licni rast) JI palatu; Nijen Jen ( ljubav) I palatu i Tijen Li ( zdravlje) J palatu. Njih mozete iskoristiti kada postavite Lo Su kao indikatore srece u razlicitim delovima prostora.

Specijalne linije kompasa

Specijalne linije koje oznacavaju zlokobne pravce nazivaju se : linije smrti i linije velike i male praznine. Fraza "linija smrti" ne mora uvek da oznacava smrt u fizickom smislu, vec moze da es odnosi na gubitak, neuspeh i druge ekstremne oblike lose srece.

Jeda od najocuvanijih tajni feng sui kompasa jeste da pravci gledanja ulaznih vrata doma nikada ne smeju da leze tacno na linijama koje oznacavaju glavne i sporedne pravce kompasa.

Kung mang, odnosno linije praznine, takodje nose losu srecu i nemila dogadjanja. Postoji osam vlikih linija praznine koji dele svaki od osam glavnih sektora pravca - S, J, I, Z, SZ, SI, JZ, JI. Ujedno postoji sesnaest malih linija praznine koje dele 24 planinaska sporedna sektora u svakom od osam sektora.

Pravci zlokobnih i opasnih linija

Linije smrti su glavni pravci koji leze na 90, 180, 270, i 0/360 stepeni, kao i sekundarni pravci koji leze na 45, 135, 225 i 315 stepeni.

Velike linije praznine su pravci koji leze na 22,5 ; 67,5; 112,5; 157,5; 202,5; 247,5; 292,5; i 337,5 stepeni.

Male linije praznine su pravci koji leze na 7,5; 11,25; 33,75; 37,5; 52,5; 56,25; 78,75; 82,5; 97,5; 101,25; 123,75; 127,5; 142,5; 146,25; 168,75; 172,5; 187,5; 191,25; 213,75; 217,5; 232,5; 236,25; 258,75; 262,5; 277,5; 281,25; 303,75; 307,5; 332,5; 326,25; 348,75; i 352,5 stepeni.

Osim linija smrti i linija praznine postoje odredjeni pravci koji se odnose na jin pukotine koje ukazuju na probleme u medjuljudskim odnosima unutar domacinstav. Vrata koja su okrenuta ka jin pukotini izazivaju probleme izmedju supruznika i stavraju porodicnu disharmoniju i ozbiljne bracne probleme koji mogu da dovedu i do razvoda.

Jin pukotine su direktne centralne linije svakog 24. sporednog pravca sektora. Ovi negativni pravci donose trajne nevolje svakoj kuci, zbog toga se stalno istice vaznost preciznog ocitavanja kompasa.

majra 

Site Admin

Karte osam kuca - Vitalna energija (Č'i)

Osam kuca i devet palata

Pod feng sui formulom osam kuca podrazumeva se osam tipova energije ( C'i) u svakom domu na osnovu pravca gledanja kuce ili zgrade. Ova raspodela opisuje osam kuca u kojima se centralno polje "ignorise"

Postoji osam karat koje predstavljaju osam kuca c'i raspodele svakog doma. Raspodela se odvija u skladu sa pravcem gledanja kuce ( misli se na 45 stepeni od svakog od cetiri glavna i cetiri sekundarna pravca.

Razlikujemo osam kvaliteta c'i energije.

Cetiri povoljna kvaliteta c'ija:

 1. Seng c'i - povoljan rast energije koji donosi prosperitet, uspeh i rast. Ovo je uvek najkvalitetnija energija koju je moguce uhvatiti i smatra se da obitava na ulaznim vratima.
 2. Tijen ji c'i - povoljana energija koja ukazuje na besprekorno zdravlje, veliku izdrzljivost i zdrav nacin zivota.
 3. Nijen jen c'i - povoljan kvalitet koji nosi srecu u porodici, braku i medjuljudskim odnosima. Kvalitet koji posebno treba nastojati iskoristiti u svrhu poboljsanja emotivnih odnosa.
 4. Fu vej c'i - samoinicijativna energija, koja donosi veliku blagodet onima koji sticu nova znanja, tj. u intelektualnom rastu uopste. Od izuzetne koristi je hvatanje energije ovoga kvaliteta onima koji su jos uvek posveceni fakultetskom obrazovanju.

INterCAFFE arhiva

Cetiri nepovoljna kvaliteta c'ija

 1. Ho haj c'i - je nepovoljan, donosi razocarenja, i losu srecu u nastojanjima i poduhvatima.
 2. C'i pet duhova - je nepovoljanog kvaliteta koji donosi rdjave ljude u zivot. Opisuje se kao pobornik prevare i prisustva persona koje su stalno u nekoj uroti protiv vas.
 3. C'i ubistvene sestice - je energija nepovoljanog kvaliteta koja donosi konstantno prisustvo prepreka i otezavajucih okolnosti ka sticanju bogatstva. kaze se da je glasnik losih vesti, nesrecnih slucajeva, bolesti i treba nastojati maksimalno ga izbeci.
 4. Cueh ming c'i - je energija nepovoljnog kvaliteta koja oznacava manifestovanje lose srece. Ume da bude veoma stetna pa i opasna, narocito kada postoje i drugi pokazatelji lose srece. Zato ga se treba cuvati.

Ovakva raspodela energije po razlicitim sektorima svakog doma oznacava dobru ili losu srecu za svakog clana datog domacainstva u zavisnosti od njihovog Kua broja. Upravo je Kua broj pokazatelj za svakoga ponaosob licnih povoljnih odnosno nepovoljnih pravaca.

No, kucni c'i ima veci uticaj od licnih povoljnih lokacija, narocito kada su u pitanju prostori u kojim se jede ili spava.

majra 

Site Admin

Pitanje - nepovoljni sektori

Gledajuci ovu tabelu, ako moj ulaz gleda na jugoistok ispada da su nepovoljni pravci severozapad, zapad, jugozapad i severoistok. Ova prva tri pravca se poklapaju sa spavacim blokom u stanu, tj. tu se nalaze nasa spavaca soba, decja soba i kupatilo. Sto znaci da svi spavamo u nepovoljnim sektorima.

Generalno, u svakoj kuci onda postoje cetiri losa sektora i tesko ih je zaobici da se u njima ne nalaze spavace sobe. Kako na kraju sve to resavati?