Feng šui sistem leteće zvezde, godišnje i mesečne karte Feng šui

Feng sui letece zvezde je slozen sistem kojim se analizira uticaj vremena i prostora na prebivaliste izrazavajuci ga posredstvom numerickih sklopova u kome brojevi izrazavaju verovatnocu da se dogadjaj moze desiti u okviru datog vremena i prostora.

Feng šui leteće zvezde je veoma izazovan sistem i zahteva permanentno praćenje pomeranja specifičnog redoslada brojeva u okviru Pa Kua. Praktično to znači da od vas zahteva proračunavanje kretanja energije (Či); odredjivanje sklopa Či-a koji se ispoljava u odredjenom datumu (vremenska dimenzija) izgradnje objekta (prostorna dimenzija) i kompasnoj direkciji (prostorna dimenzija).

Svake godine devet zvezda smenjuju mesto boravka, u vreme obično trećeg, četvrtog ili petog februara solarne godine. Godišnja zvezda ili broj lete na isti način kao i zveda perioda, vladavina traje jednu solarnu godinu, i ona može da aktivira kombinaciju ostalih brojeva ukoliko ima isti broj kao planinska ili vodena zvezda ili ukoliko stvara planinsku ili vodenu zvezdu.

Ovaj pristup u praksi fokusira se na značaj prmenljive energije (Či), njene raspodele u različitim vremenskim periodima što je pružilo mogućnost praćenja energetskih upliva i na mesečnom i dnevnm nivou i otvorila mogućnost planiranja i prepoznavanja povoljnih okolonosti za različite aktivnosti u sadašnjem trenutku. Stoga ćemo na ovom mestu skupa pratiti tokom godine u kontinuitetu sa mesečnim ažuriranjem energetske uplive da bi smo blagovremeno prepoznali i iskoristili šanse za realizaciju željenoga. Prezentovacemo godisnju kartu letece zvezde sa mesecnim zvezdanim uplivima i izneti osnovne karakteristike kombinacija ponaosob sa pratecim preporukama.

majra 

Site Admin

Kako da pravilno postavite kompas?

Tačke na kompasu

  • Jedna tačka na kompasu predstavljena je sa 360 stepeni
  • Svaki od četiri glavna i četiri sporedna pravca zauzima ugao od 45stepeni.
    Ovo se lako uvidi ako svaki od pravaca shvatite kao komad isečen iz okrugle pite, otuda i naziv : Metod pite

  • Glavni pravci su:sever, jug, istok, zapad.
  • Sporedni pravci: severoistok, severozapad, jugoistok i jugozapad.
  • Svaki od ovih osam pravaca može dodatno da se podeli na još tri, odnosno svaki ugao od 45 stepeni može da se podeli na tri ugla od po 15 stepeni
  • Ove subpodele se običmo nazivaju planinama, pa se kaže da postoje 24 planine na kompasu.

Upotreba kompasa

  • Kompas držite na svom dlanu u savršeno ravnom položaju,držeći ga u nivou struka, ili ga postavite na ravnu površinu, pri tom možete da se poslužite i običnim lenjirom da bi bili sigurni da vam se kompas nalazi u ravni s vratima ili zidom.

  • Obratite pažnju da na tačnost očitavanja utiče i blizina metalnih predmeta, električne energije, pa zato svaki pravac određujte iz tri pokušaja.
    Znati kako se pravilno određuje pravac i smer doma je ključan korak u primeni feng šuija.

I. Vrste pravaca

Postoje dve osnovne vrste pravaca koje morate odrediti.

http://i.imgur.com/Ktm9OLh.jpg

1. Pravac u kome je okrenut Vaš dom. To je pravac, strana sveta na koju gledaju Vaša ulazna vrata, iako to nekada ne znači da i cela prednja fasada doma je većim delom okrenuta na isu stranu sveta.

Tri načina za određivanje pravca:

a) Utvrdite pravac određen glavnim vratima, tj. stojeći na najvećim ulaznim vratima i gledajući napolje.To je pravac koji može da se kvalifikuje kao glavni pravac.

b) Utvrdite pravac određen pružanjem glavnog puta koji se nalazi izvan vaše kuće, to je pravac iz koga u vaš dom dolazi maksimum jang energije. Dakle, ako je kuća okrenuta prema drumu, čak iako su vrata okrenuta u drugom pravcu, uzimate ovo kao glavni pravac kuće.

c) Utvrdite pravac vrata koja članovi najviše koriste, jer su po definiciji glavna ulazna vrata ona koja članovi najviše koriste (“usta kuće”)

2. Pravac unutrašnjosti vaše kuće: Od ulaznih vrata dalje metar u unutrašnjosti kuće uz pomoć kompasa opet očitajte pravac.

3. Treći pravac: određujete iz središta Vašeg doma.Dakle, na tlocrtu ubacite površine koje nedostaju do pravilnog oblika i onda povucite dujagonale da bi ste odredili središnju tačku. Odatle određujete smerove svog životnog prostora.

Šta radite kada očitavanja variraju?!

Potrebno je uskladiti kompas za celu kuću, a potom to ponavljajte u svakoj prostoriji, male varijacije su izvesne i u tom slučaju radite lokalizovano očitavanje, jer ono najadekvatnije ukazuje na pravce energije prostora koji istražujete.

Kada su odstupanja preko 15 stepeni prilikom prelaska iz jedne u drugu prostoriju, to najčešće ukazuje na neravnotežu energije unutar datog prostora, i znak je da raspored nameštaja i ukrasnih predmeta nije u harmoniji sa protokom energije u datom prostoru. Efikasano rešenje je da izvršite promenu rasporeda nameštaja dok varijacija u očitavanju ne padne ispod 5 stepeni.[/list][/list]

majra 

Site Admin

Koriscenje komapsa

Cao svima!

Ja vec izvesno vreme analiziram feng shui i vrlo mi je zanimljiv, medjutim nalecem na jedan problem koji je i pocetni za celu ovu pricu a to je koriscenje kompasa. Nije mi najjasnije gde tacno trebam da stojim kada odredjujem pravac ulaznih vrata, pa fasadae... enterijer mi je jasan ali ali exterijer bas ne kapiram. Procitala sam objesnjenje koje ste ovde davali ali se malo plasim da ne pogresim pa ako imate neki nacrt ili tako nesto volela bih da mi pomognete.
hvala!

Alexia_26: !
Nije mi najjasnije gde tacno trebam da stojim kada odredjujem pravac ulaznih vrata, pa fasadae... enterijer mi je jasan ali ali exterijer bas ne kapiram. Procitala sam objesnjenje koje ste ovde davali ali se malo plasim da ne pogresim pa ako imate neki nacrt ili tako nesto volela bih da mi pomognete.
hvala!

Nadam se da ste pazljivo procitali tekst, za svaki slucaj link:

http://www.inter-caffe.com/lista-405-2.html

Molim Vas da navedete tacno sta vas zbunjuje pri ocitavanju, gde se javlja nejasnoca?

majra 

Site Admin

Jin i Jang (Yin i Yang) i kompasni pravci

Razumevanje i osetljivost na jin i jang energijuje krucijalna odrednica da li ce postavljeni feng sui pojacivac dati ocekivani efekat ili ne. Ova dva oblika energije omogucavaju jedna drugoj postojanje, otuda cinjenica da bez jang suncevog sjaja nema ni jin mesecine. Osim toga jedna uvek sadrzi seme druge, tako da u jangu uvek ima zrnce jina, i obrnuto. Odrzavanje ravnoteze je delikatno ali sustina feng sui prakse je upravo ono sto ona jeste.

Svaki od osam pravaca sadrzi i jin i jang aspekte. Kako svaki zauzima 45 stepeni u okviru njega dakle se pojavljuju tri podsektora od po 15 stepeni i obicno su naznaceni sa plus i minus.

http://i.imgur.com/rcQGNVsl.jpg

Na glavnim pravcima (S, J, I, Z) vise je jina no janga, to ukazuje na snazan jang, mlad, pun koji tek izbija na povrsinu, otuda i distribucija : jang – jin – jin u prvom, drugom i trecem podpravcu svakog sektora. Na primer na severu nalaze: sever 1, sever 2, sever 3; Prema tome muskarci bi uvek trebali da odaberu sever 2, 3 kao svoj povoljan pravac, dok bi zene tebalo da se odlucuju za sever 1 jer je jang.

Sporedni pravci kompasa (SI, JI, SZ, JZ) takodje sadrze ove aspekte jina i janga ali je distribucija: jin – jang – jang, sto ukazuje na snazan i pun zivota jin koji tek izrasta, dok je jang iscrpljen, pa shodno tome muskarci bi trebalo da biraju recimo JZ 1 a zene JZ 2, 3 kao svoj najpogodniji jugozapadni pravac.

Kada se radi sa uglovima i pravcima svoga doma, uvek je izuzetno vazno paziti o ovoj osetljivoj poenti da biste obezbedili na optimalan nacin da feng sui funkcionise tj. »radi».

Otuda proistice i vaznost srazmerno uradjenog tlocrta i precizno ocitanih kompasnih pravaca.

majra 

Site Admin

Feng shui letece zvezde

Pozdrav svima, evo mene posle duzeg vremena ponovo sa vama, jer posao sa majstorima nikada ne traje onoliko koliko se planira. Majri bih samo napomenula da sam poslusala savet oko izbora boja te se odlucila pretezno za zutu varijantu. Ne znam samo koliko sam uspela da bude topla (ima u njoj primese zelene u onom delu kod prozora o kojem sam vec pricala, to je trebala da bude neka varijanta pistac zelene), zid preko puta je iz iste palete boja nesto svetliji i zuci, a hodnik sasvim, sasvim svetlo zut. Na istosnom delu sam deo zida koji je izmedju plakara i terasnih vrata obojila u jednu mirniju varijantu crvene. To je mali deo zida i nije ispalo preterano sareno, jedino se bojim da necu uspeti da nadjem okrugao tepih u odgovarajucoj nijansi. Nisam ovu crvenu boju stavila na prostor izmedju prozora jer se tamo nalazi zidni stalak sa televizorom, a tuda prolaze i cevi od grejanja, pa mislim da nikako ne bi islo. Kuhinja je okrecena u belo, ali nisam odolela da ispod prozora ne stavim i malo crvene, to je Jug, pa mislim da nece smetati. Nadam se da nisam pogresila. I sada strpljivo cekam dalje instrukcije, a dotle…..

Obecala sam pre izvesnog vremena da cu pokusati da i ja dam svoj doprinos ovom forumu i napisem nesto o onome sto ja znam o ovoj temi a odnosi se na feng shui formulu letece zvezde koja u kombinaciji sa simbolickim fs ili fs osam kuca daje brze i pozitivne rezultate. Ne mogu da kazem da imam neko veliko iskustvo u svemu ovome, naime ovo sam sve razmatrala uglavnom za svoje licne potrebe, iz radoznalosti i za zanimaciju i moram da naglasim da je cela “teorija” prakticno preuzeta iz knjiga Lilijan Tu. Znam da je o nekim stvarima koje cu ovde spominjati vec bilo reci, ali prosto ne mogu da pocnem pricu iz sredine, pa se izvinjavam za one delove koji se ponavljaju.

Feng shui formula letece zvezde tice se vremenske dimenzije fs i odnosi se na brojeve za dobru i losu srecu koji imaju dobar ili los uticaj na zivotni prostor. Znaci, kada dom uredimo u skladu sa pravilima za stvaranje pozitivne energije, trebalo bi proveriti i kako se ta sreca moze menjati tokom vremena.

Vremenski ciklusi feng suija traju po 180 godina, sto je 9 puta (taj broj je sadrzan u magicnom Lo Su kvadrantu) po 20 godina. Ovih 20 godina cine period koji ima svoj vladajuci broj, od 1-9, koji predstavlja taj period. I svaki ovaj period od 20 godina ima svoju kartu Lo Su perioda gde je taj vladajuci broj smesten u sredinu. Period od 2004-2023 g je period vladavine broja 8, sto znaci da se taj broj smesta u sredinu devetosektorskog kvadranta. Raspored ostalih brojeva se zasniva na slaganju brojeva u originalnom Lo Su kvadrantu.

Lo Su kvadrant je mreza sa 9 sektora, kojima su dodeljeni brojevi od 1-9, ali tako da je u sredini broj 5 a da zbir bilo koja tri broja (horizontalno, vertikalno ili dijagonalno) iznosi 15. Prema legendi, 2025 g pre nove ere, plemenita kornjaca je izasla iz reke Lo, noseci na svojim ledjima ove brojeve. Zato se kornjaca danas smatra za povoljan simbol a za njen oklop se kaze da u svojim sarama sadrzi sve tajne skrivene na nebu i zemlji. Feng shui majstori tvrde da Lo Su brojevi sadrze tajne za razumevanje vremenskog fs primenjenog u prostoru i da je njihov nacin kretanja (letenja) po poljima kvadranta temelj za formiranje natalne karte letece zvezde.

Lo Su brojevi – originalni kvadrant
http://img505.imageshack.us/img505/73/originalnilosukb2.png
andridea at 2007-08-13
http://img519.imageshack.us/img519/5159/letbrojevaei6.pngandridea at 2007-08-13

Gornja slika prikazuje let brojeva, odnosno nacin na koji se oni krecu po kvadrantu (kada lete uzlaznom putanjom, a moguce je i obrnuto). Po ovom uzoru moguce je napraviti kartu za bilo koji period od 1-9.

http://img519.imageshack.us/img519/6411/kartaperioda8dr4.png
andridea at 2007-08-13

Ovo je osnova karte za period broja 8 i vazi za sve kuce i zgrade izgradjene ili renovirane u periodu od 4. februara 2004. do 2023.g i predstavlja osnovnu natalnu kartu koja je neophodna za dublju feng shui analizu.

Toliko od mene za ovaj put, nastavicu za koji dan, naravno ako vas zanima……..

Kompas, glavni i sporedni pravci

Autenticni kineski feng sui kompas – Luo Pan je jedan od najpreciznijih mernih instrumenata u svetu. On omogucava preciznu orjentaciju svakog objekta. Korelacija svakog stepena i orjentacije nudi trenutnu dijagnozu i ukazuje pomocu kog metoda ili formule je moguce iznaci zadovoljavajuce resenje.

Luo Pan se deli na pravce od 360 stepeni oko pocetne tacke. Podeljen je na osam glavnih pravaca i 24 sporedna. Svaki sporedni pravac (ili planina) obuhvata 15 stepeni.

Feng sui formula kineskog kompasa bazira se na tri osnovna stuba : kompasu, Ji djingu i kalendaru.

http://i.imgur.com/0u5j5Qpl.jpg

Kompas je sredstvo, kalendar pruza osnovu za vremenski proracun, a Ji djing teorija koja objedinjuje sve i pruza mogucnost spoznaje i razumevanja sila jina i janga, kao i ciklusa elemenata koji uticu na srecu zivotnog prostora.

Zapadnjacki kompas je slican, podeljen je na pravce unutar 360 stepeni. Takodje imamo osam pravaca - svaki cetrvrti primaran i svaki cetvrti sekundara pravac cine ugao od 45 stepeni. Zamislite to kao veliku picu podeljenu na osam parcadi , a sada svako parce podelite jos na tri dela - tako dobijamo unutar svakoga tri podeljka od po 15 stepeni. Ova tri podeljka u okviru svakog od osam komada pice cine 24 planine, a oznacavaju se sa istok 1, istok 2...

Zbog toga Vas molim da imajuci ovo u vidu a u svrhu realizacije feng suija koji "radi" u praksi neophodno je da iskljucivo uz pomoc kompasa ocitavate pravac gledanja ulaznih vrata objekta za koji zelite analizu.

Kazaljka kompasa je jedini relevantan pokazatelj. Kompas drzite uvek pravilno, polozen na savrseno ravnom dlanu u visini pojasa kako biste sa sigurnoscu odredili pravac. Dobra ideja je da odredite pravac sa najmanje tri razlicita mesta (tri koraka unutar od ulaznih vrata, na ulaznim vratima i tri koraka spolja od ulaza).

Ne ocitavajte kompas na nivou zemlje. Ukoliko se dogodi prilikom ocitavanja vrednsoti u razlicitim prostorijama da jeodstupanje vece od 15 stepeni, to je obicno znak jake neuravnotezenosti energije doma.

Postupak mozete ponoviti na vratima svake prostorije unutar stabene jedinice ako procenite da isti treba posebno tretirati, licno volim da ocitam kompas u sredistu prostora i na vratima dnevnog boravka jer je tu porodica na okupu najveci deo zajednicki provedenog vremena. U feng suiju se najbrze vide rezultati kada se pravilno aktivira "ali ci" - otuda i moj savet da sa uredjenjem odaberete jednu prostoriju ( najcesce je to dn. borava) pa da radite lagano korak po korak. Ovaj koncept je plodonosan jer u situaciji kada ne mozete nesto da uradite na nivou kompletne kuce, mozda mozete da uradite u jednoj sobi.

Otuda je od velike vaznosti preciznost ocitavanja kompasa za pravilnu primenu feng sui principa, kako bismo izvukli najbolju podrsku iz svog okruzenja za sva nasa stremljnja.

Esteta:

1. Jako me muci kompas, imam problema da zbog armature u zidu odredim pravce. Ali ono sto mi nije jasno, zasto se odredjuje pravac u svakoj sobi posebno, zar on nije isti za ceo stan...sever je uvek na severu, zar ne? Ovo me jako buni i ne razumem bas?! Ako izmerim u centru stana pravac, zar se on ne translira u sve prostorije?

2. Da li postoji neka tablica od koliko do koliko stepeni je sever, istok itd?

Esteta nadam se da vam je ovo pomoglo da razjasnite nedoumice, imajte u vidu da su pravci relativni a ne apsolutni. Hocu reci nemojte da vas zbunjuje potreba za preciznim ocitavanjem kompasa, jer primera radi - ono sto je od vas severno kada stojite u ulaznim vratima istovremeno je istocno u odnosu na recimo balkon koji je mozda izvor maksimalne jang energije. Ne poklapa se uvek pravac gledanja i pravac pruzanja tj. orjentacije stana.

majra 

Site Admin

Vladajuci brojevi perioda sedmice i osmice

Spomenuli smo vec da svaki period od 20 godina dobija svoj naziv na osnovu vladajuceg broja. Posto je poreklo ovih brojeva u matematickim Lo Su kombinacijama i pod uticajem Pa Kua, mnogi feng sui majstori veruju da je broj koji vlada odredjenim periodom i izuzetno povoljan broj tokom tog perioda. Zato je broj 7 predstavljao bogatstvo i prosperitet tokom perioda sedmice, i ako se nalazio u sklopu broja na tablicama kola, telefonskog broja, kucnog broja ili bilo kog drugog licnog broja – smatralo se da donosi srecu. Ali taj period je zavrsen i snaga broja 7 je potpuno nestala. Cak, ulaskom u period broja 8 (u kome smo sada), transformise se u broj koji nosi gubitak i nasilje. :!:

Inace, period sedmice je odgovarao trigramu Tui koji predstavlja zapad, metal i zlato, mladu devojku, jezero, usta, malu decu i radost. Mozda su bas zbog toga emancipacija zena, njihovo napredovanje u profesionalnom smislu i komunikacija i razvoj medija, kao i druge stvari koje imaju veze sa ustima, u ovom periodu bili jako naglaseni i vazni.

Broj 8 odgovara trigramu Ken, predstavlja severoistok, zemlju i smirenost (planina), mladica i novi pocetak. U ovom periodu osmice, on predstavlja napredak i prosperitet i povoljne efekte vec osecaju oni ciji je Kua broj 8, ili neki drugi licni broj. U ovom periodu posebno je povoljna kombinacija duple osmice, i kombinacija osmice i devetke. To je kombinacija vatre i zemlje, a to je veoma povoljno jer u produktivnom ciklusu elemenata vatra proizvodi zemlju ;)

Izrada natalne karte letece zvezde doma

Ova karta nam omogucava da procenimo srecu u svakom delu doma (analizirajuci brojeve koji se u njoj nalaze) u odredjenom vremenskom periodu (godini, mesecu, danu), a to nam daje mogucnost da isplaniramo prave trenutke za odredjene aktivnosti u zivotu.

Postoje dva nacina izrade ove karte, jedan uzima u obzir samo pravac pruzanja doma a drugi uzima u obzir i vremenski period kojem kuca pripada, tako da je ova druga tehnika sveobuhvatnija i preciznija.

Prvo je neophodno utvrditi period u kojem su kuca ili stan izgradjeni (o tome je bilo reci ranije) ili renovirani, jer se renoviranjem njena energija ozivljava.

Zatim je neophodno odrediti pravac gledanja i pravac pruzanja kuce, odnosno stana. Pravac gledanja bi bio onaj gde su glavna ulazna vrata (onaj pravac koji kompas pokazuje kada stojite u vratima gledajuci napolje). Eventualno u nekim slucajevima za pravac gledanja mozemo uzeti i onaj pravac koji je okrenut ka glavnom putu, jer je to izvor velike jang energije. Ili pravac vrata koja ukucani najcesce koriste iako ona nisu “zvanicno” glavna vrata. Ovo je nesto sto morate samo proceniti i sto moze da bude u nekim slucajevima i veoma tesko, ali od toga zavisi celo dalje tumacenje. Ako se radi o stanu u visespratnici za racunanje feng shui natalne karte odredjuje se pravac gledanja cele zgrade.

Pri tome je potrebno odrediti i o kojem se sporednom pravcu radi, znaci da li je u pitanju na pr: J1, J2 ili J3.

Pravac pruzanja je uvek suprotan od pravca gledanja (ako dom gleda na sever, pravac pruzanja je jug).

Sledeci korak je utvrdjivanje centralnog broja vodene i planinske zvezde. Vodena zvezda je mali broj sa desne strane i predstavlja broj pravca gledanja kuce, dok je planinska zvezda mali broj sa leve strane i predstavlja broj pravca pruzanja kuce. Da li ce pored njih biti znak plus ili minus zavisi od toga da li je centralni broj paran ili neparan i od toga u kom sporednom pravcu (1, 2 ili 3) je kuca okrenuta.

http://i.imgur.com/m7y19Mll.jpg

Ovo je karta za kucu izgradjenu u periodu 7 (zato je broj 7 u sredini), a vrara su okrenuta u pravcu J1. Vodena zvezda u centralnom polju je 2 (jer je glavni broj juznog sektora 2), a planinska zvezda u centralnom polju je 3 (jer je glavni broj severa 3).

Sledeci primer je kuca takodje iz perioda 7, ali koja gleda na I1.

http://i.imgur.com/Fa9RXwil.jpg

Ovde je broj istocnog kvadranta 5 i to je centralni broj vodene zvezde. Posto je 5 neparan broj putanja leta vodene zvezde oko cele karte je plus, minus, minus (ako je broj paran krece se minus, plus, plus). To znaci da ce biti u plusu-odnosno u uzlaznoj putanji kada je kuca okrenuta u pravcu I1 (sto je ovde slucaj) i u minusu kada je kuca okrenuta u pravcu I2 i I3. Tako dobijamo da je vodena zvezda u SZ sektoru 6 a u zapadnom 7 i tako dalje (po vec spominjanoj tehnici leta brojeva). Broj planinske zvezde u centru je 9, jer je Z pravac pruzanja. Posto je i on neparan njegova putanja je ista kao i putanja vodene zvezde.

Kada na ovaj nacin dobijemo natalnu kartu za nas dom, sledeca stvar koju treba uraditi je da se ona postavi preko plana kuce. Postavlja se na kompletan prostor pod krovom, znaci ako se radi o stanu bilo bi dobro prvo ga postaviti preko cele zgrade da bi se dobio pregled c’i raspodele u celoj zgradi, pa onda i preko plana samog stana. Ako u stanu postoji vise nivoa, najbolje je tretirati ih odvojeno, i naravno ovaj kvadrant moze da se produzi ili prosiri, vec prema obliku stambene povrsene.

Mislim da je za danas dosta matematike i brojeva, a o analizi sledeci put. Ne znam da li sam dovoljno jasna u objasnjenjima ali se zaista trudim i nadam se da ce neko imati volje i da proba sve ovo.

Vodena i planinska zvezda

Pre neke detalnjije analize natalne karte letece zvezde, mozda bi koristilo malo informacija o njima samima, da bismo shvatili njihov znacaj. U feng suiju se moze osloniti i samo na tumacenje kombinacija brojeva vodene i planinske zvezde u svakoj od 9 palata doma. Naravno da su najvaznije one gde se nalaze glavna ulazna vrata i glavna spavaca soba. To nam moze dati mnogo podataka u vezi sa novcem, zdravljem i srecom svih ukucana.

Vodena zvezda (sijang sin) simbolizuje bogatstvo i napredak, srecu u karijeri, finansije. Svakako da ce povoljna vodena zvezda u sektoru gde su ulazna vrata, kancelarija ili radna soba ili spavaca soba doneti uspeh i napredak. U sadasnjem periodu osmice su to na primer, brojevi 8 i 9. To moze jos i da se dodatno ojaca prisistvom vode (akvarijum sa ribicama, fontana ili neki drugi oblik vode) koji mogu da se postave u sektore u kojima je vodena zvezda povoljna. Tako mozemo povecati priliv novca u svoj dom, samo treba tacno identifikovati palate koje imaju najsrecniju voenu zvezdu.

Planinska zvezda (cor sin) utice na zdravlje, odnose medju ljudima, ljubav i psihicku stabilnost. Nepovoljni brojevi planinske zvezde su 5 i 2 i ako se oni nadju u palati gde su ulazna vrata ili spavaca soba, zdravlje ukucana bice ugrozeno. Povoljan broj planinske zvede je onaj koji odgovara broju perioda koje je u toku, znaci sada je tobroj 8, ali postoje i drugi povoljni brojevi.

Pri analizi karte letece zvezde mozemo posmatrati razlicite kombinacije brojeva:

• Kombinacija vodene i planinske zvezde

• Kombinacija vodene zvezde i osnovne zvezde

• Kombinacija planinske zvezde i osnovne zvezde

Pri tome moramo obratiti paznju na znacenje samih brojeva, kombinacije brojeva, medjusobne odnose izmedju elemenata i brojeva, elemenata i palata, kao i na snagu brojeva baziranu na periodu.

Svakako, da bi se uticaj ovih zvezda osetio (bio on dobar ili los), one moraju biti aktivirane. Vodene zvezde se aktiviraju prisustvom vode, ravnice, recnih tokova ili nizih delova zemlje i prisustvom odredjenih vodenih simbola. Naravno to nikako ne raditi ako je ovaj broj nepovoljan jer ce doneti novcane gubitke.

Planinske zvezde se aktiviraju smirenoscu i tisinom, prisustvom planine (to moze biti i kristal, statua ili skulptura) i keramickim simbolima dobre srece. Ali opet nikada ako je ovaj broj nepovoljan, jer cemo postici negativan efekat.

Sledeci put cu pisati nesto o znacenju samih brojeva i njihovim kombinacijama, kako bi oni koji zele mogli krenuti sa analizom svojih domova.

Ali, i pored sveg mog strpljenja, ja ipak ne mogu da ne odolim da podsetim Majru i na analizu mog stana, sta znam, mozda me je zaboravila. :oops:

Pravac gledanja i pravac pruzanja objekta - odredjivanje

Pokusacu da otklonim bar deo tvoje zbrke oko natalne karte tvog doma i priznajem da sam za jedan deo i ja kriva jer nisam naglasila neke stvari. Pripremila sam ovaj odgovor jos juce ali sam imala nekih problema sa netom pa ga nisam mogla poslati. Sad vidim da je Majra vec objasnila sto sta, ali ja ti ipak saljem i moje misljenje, cisto da mi trud ne bude uzaludan. :) Nadam se da se niko ne ljuti.

Prvo bih ponovo napomenula da se za pravac gledanja uzima najcesce onaj pravac gde se nalaze glavna ulazna vrata, a to je u vasem slucaju (ako sam dobro shvatila) 225, odnosno JZ2. Naravno, stvari nikada nisu tako jednostavne kao sto na prvi pogled izgleda, tako da i tu ima nakih izuzetaka, narocito ako kuca ima vise ulaza ili postoje neke specificnosti u njenom izgledu ili okruzenju. Mozda nije lose u ovakvim slucajevima malko prosetati oko kuce i osmotriti njenu okolinu, zgrade, puteve i brisane prostore i nakon toga doneti odluku. U obzir mozemo uzeti sledece:

  1. pravac gledanja moze da bude pravac koji odgovara glavnom ulazu
  2. pravac gledanja moze da bude pravac koji je okrenut ka glavnom putu, jer je on izvor jake jang energije
  3. pravac gledanja moze biti pravac vrata koja ukucani najvise koriste (iako to nisu glavna ulazna vrata), jer su ona usta kuce.
  4. Postoji i jedno taoisticko stanoviste po kome je pravac gledanja okrenut ka najotvorenijem prostoru i daje najsiri pogled iz kuce (veliki prozori ili veranda sa koje se pruza lep pogled)

Verovatno je najjednostavnija prva varijanta, ali ipak treba razmotriti sve opcije i na kraju odluciti.

Dobijena karta se postavlja na kompletan prostor pod krovom, cak i kada to ukljucuje nedostajuce uglove. Ne znam u kakvom je polozaju ta terasa u odnosu na ostatak kuce (da li je njena ivica u nivou kuce ili predstavlja neku vrstu izbocine), ali posto kazete da je sve pod istim krovom pretpostavljam da bi se pre mogla tretirati kao deo koji nedostaje nego kao izbocina (ona bi pojacavala energiju u tom delu).

Sada bih jos dodala nesto vezano za period broja 8 sto sam propustila da kazem ranije, a moze dovesti do greske u izradi karte za ove kuce. Kada se radi o kuci ciji je pravac gledanja neki od tri sporedna JZ pravca, ne primenjuje se originalna formula za izradu karte.

Razlog je to sto je u karti iz perioda osmice u sredini broj 8, a to znaci da broj 5 ide u JZ palatu. A ovaj broj je pomalo specifican. Zvezda broj 5 nema fiksni jin ili jang karakter, vec ga preuzima od palate u kojoj se nalazi u tom periodu. U periodu sedmice broj 5 je bio na I (a to je originalna pozicija broja 3), tako da je ostala neparna i kretala se u pravcu plus, minus, minus. Ali, u periodu osmice nalazi se na JZ (sto je u originalnom kvadrantu pozicija broja 2) sto znaci da se sada tretira kao paran broj i da se krece u pravcu minus, plus, plus. Znaci, ovo se tice samo kuca iz perioda 8 koje imaju JZ za pravac gledanja.

Nadam se da je sada jasnije zasto je karta koju vam je Majra izabrala ona prava! Ali to je i jedna od onih koje ste i sami napravili, a to je svakako dobar znak. U svakom slucaju ako smatrate da je neka druga strana pravac gledanja, mozda bi trebalo tako uraditi. Ne bih da budem u koliziji sa Majrom, ali i ona uvek kaze da slusamo svoj instikt. I nema veze sto je kuca uska, slobodno razvucite plan u pravougaonik.

Usput bih odgovorila i na pitanje o knjigama, ja sam iz Novog Sada ali pretpostavljam da je u Beogradu situacija ista. Knjiga o FS ima u vecini knjizara, ne znam tacno cene ali uglavnom nisu skupe.

Znacenja brojeva u feng shui-u

Svi brojevi od 1-9 imaju svoje osobine koje vremenom mogu da jacaju ili slabe, a da bi pokazali svoj povoljan ili nepovoljan aspekt moraju na neki nacin biti aktivirani.

Povoljni brojevi
Najpovoljniji brojevi su uvek vladajuci broj datog perioda i brojevi 1,6 i 8.

1 - spada u bele brojeve (povoljne)

  • vezuje se za element vode (zato je narocito povoljan u vidu vodene zvezde), a voda znaci bogatstvo i novac.
  • simbolizuje i novi pocetak
  • ako pokazuje svoju dobru stranu ukazuje na uspeh i slavu
  • ako pokazuje svoju losu stranu moze doneti stetu supruzi u porodici (ako se nalazu na JZ, kao planinska zvezda), probleme sa ocima (ako se nalazi na vatrenom J, takodje kao planinska zvezda

).

6 - takodje spada u bele brojeve

  • predstavlja zlato (bogatstvo i napredak)
  • nebo
  • kada se nalazu u SZ sektoru, glavi kuce predstoji povoljan period
  • ako je negativan stetu donosi supruzi

8 - takodje je bela zvezda

  • u periodu sedmice predstavljao je buduci prosperitet (jer je bio broj perioda koji dolazi)
  • u sadasnjem periodu osmice se treba maksimalno iskoristiti jer donosi velike kolicine dobre srece
  • kada je pozitivan oznacava bogatstvo, iskrenost i plemenitost i najvise koristi od njega moze imati najmladji sin.
  • kada je negativan ili ugrozen stetnim strukturama iz okoline (ili prisustvom prevelike kolicine energije metala) moze doneti stetu deci

4 - zvezda inteligencije

  • sklonost ka pisanju i uspeh u obrazovanju
  • najjaci je naravno u periodu cetvorke, njegova pozitivnost ce biti izrazena u periodu devetke
  • u periodu sedmice i osmice nije srecan broj, ali njegova snaga nije jako izrazena.
  • pozitivan je u kombinaciji sa brojem 1

7 - metalni broj, odgovara mu crvena boja

  • bio je povoljan broj u periodu sedmice i oznacavao prosperitet
  • u periodu osmice postaje nesrecan i opasan broj koji ukazuje na nasilje izazvano metalnim c’ijem

9 - ljubicasta zvezda, daleki prosperitet

  • oznacava elemenat vatre i narocito je povoljan kada se nadje kao planinska zvezda u zemaljskim sektorima (JZ ili SI), donosi uspeh i slavu
  • negativan je u kombinaciji sa brojevima 2 ili 5
  • pozitivan je u kombinaciji sa brojem 8
  • to je jedini broj koji, bez obzira na to sa kojim se brojem mnozi, kada se saberu dobijene cifre, uvek se na kraju opet dobije broj 9: 9 puta 3 je 27, a 2 plus 7 je 9. Zbog toga se smatra brojem koji se ne moze korumpirati.

Nesrecni brojevi

Brojevi 5 i 2 predstavljaju element zemlje i donose losu srecu i bolest onima koji se nalaze u palatama u kojima se ovi brojevi zadese (bilo da se radi o vodenoj, planinskoj, godisnjoj ili mesecnoj zvezdi). Zato ih treba uvek kontrolisati feng sui lekovima.

2 - crna zvezda

  • povoljna strana mu je izrazena jedino u perodu dvojke i tada majci porodice donosi bogatstvo i prosperitet
  • kada je negativan takodje zenama donosi zdravstvene probleme i losu srecu
  • kao lek se koristi traka sa 6 uvezanih novcica ili zvoncici sa 6 cevcica, da bi metal iscrpeo njegovu zemljanu energiju

5 - najnegativniji od svih brojeva, donosi bolest i lose zdravlje

  • zuta zvezda
  • umereno je pozitivan jedino u periodu petice
  • najstetniji je kada se pojavi u obliku godisnje zvezde ili kada je u
  • kao lek se takodje koriste zvoncici sa 6 cevcica ili zakrivljen noz postavljen vosoko blizu tavanice

Ako se brojevi 5 i 2 pojave zajedno treba upotrebiti vece zvoncice ili i zvoncice i novcice.

3 - zvezda od zada, povoljna samo u sopstvenom periodu

  • u periodima sedam i osam izaziva nesuglasice, donosi razne prepreke i probleme sa zakonom, zdravstvene tegobe
  • kao lek koristi se jace osvetljenje u datim palatama, i tiha i mirna energija vatre (bilo sta crveno, zavese, slika i sl)